• Darja Kocbek

    8. 1. 2018  |  Svet

    Angela Merkel je še vedno kraljica Evrope

    Čeprav ji nekateri že pišejo politične nekrologe, je še prezgodaj, da bi nemško kanclerko Angelo Merkel, ki ima med evropskimi voditelji najdaljši staž, saj je na oblasti od leta 2005, odpisali. V letošnjem letu se bo po vsej verjetnosti vrnila z novo vlado, ki si bo prizadevala, da bi skupaj s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom nadaljevala evropsko integracijo. Objemanje karizmatičnega in mladostnega francoskega predsednika je najboljša strategija za preživetje nemške kanclerke, na spletni strani portala Politico piše Paul Taylor.

  • Damjana Kolar

    8. 1. 2018  |  Kultura

    Nenavadno življenje Mateja Rajka

    Od 11. januarja dalje bo v Kinodvoru na ogled dokumentarec Družina, v katerem je režiser Rok Biček deset let beležil življenje mladeniča, ki je odraščal v zelo neobičajni družini. V filmu ga spremljamo od otroštva, preko najstniških let do rojstva hčerke Nie in nesoglasja za njeno skrbništvo. Film je prejel glavno nagrado na Tednu kritike v Locarnu in vesno za najboljši celovečerec v Portorožu.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    5. 1. 2018  |  Mladina 1  |  Uvodnik

    Pootročenje

    Ko poslušam, kaj govoriš, lahko izvem, kdo si. Ker je jezik med najpomembnejšimi značilnostmi družbe. Ker je iz načina, kako kdo govori, mogoče razbrati njegov družbeni izvor, stopnjo izobrazbe ter pripadnost političnemu in kulturnemu okolju. A to danes ni ne samoumevno niti ne drži, je na eni od predstavitev svoje zadnje knjige Govorica odraslih dejal avstrijski filozof Robert Pfaller.

  • Izak Košir

    5. 1. 2018  |  Družba

    Radio Mladina: Gregor Kocijančič o digitalni odvisnosti

    V Sloveniji se zaradi zasvojenosti z internetom in spletnimi igrami zdravi že več kot sto mladih. Pogovor je nastal na podlagi članka Digitalna odvisnost, ki si ga lahko preberete na tej povezavi >>

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/378623912&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Digitalna odvisnost

    Devetnajstletnega Petra so prijatelji včasih klicali Pero, zdaj pa ga poznajo pod imenom Worgen, ubijalec zmajev, sin Guthrandirja tretjega in prestolonaslednik vilinskega kraljestva Kalimdora. Njegovo človeško telo je zanj zgolj odvečno plovilo, ki v sebi nosi njegov novi jaz – nočnega vilinca iz Darnassusa, prestolnice Azerotha, fantazijskega sveta iz priljubljene računalniške igre World of Warcraft. Zanj je svet, v katerem je vrhovni svečenik nočnih vilincev, izurjeni bojevnik in postavno mitično bitje z nepredstavljivimi magičnimi močmi, pravzaprav resničnejši od tako imenovane realnosti sfaliranega dijaka in sramežljivega računalniškega geeka. Če bi bilo le mogoče, bi svoje telo kar izklopil in do konca svojih dni živel v spikslanem svetu, kjer bi do onemoglosti preganjal digitalne škrate, trole in zmaje. Vilinski avatar je povprečno šestnajst ur na dan: v Petra se prelevi le takrat, ko nadira svoje starše, ki mu občasno težijo s prijaznim povabilom na kosilo v spodnje nadstropje hiše, v kateri prebiva njegova zombificirana lupina.

  • Borut Mekina

    5. 1. 2018  |  Mladina 1  |  Politika

    Finančna ministrica zaščitila superbogate

    »Tam je omara,« je začela pogovor ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki so jo pred dvema tednoma sprejeli na urgenco ljubljanskega kliničnega centra zaradi izčrpanosti, bolečin v prsih in stresa. »V njej je 21 kupov papirja, različnih scenarijev, 21 verzij te zdravstvene reforme. Pred enim letom sem koalicijskemu vrhu predstavila novelo zakona o pacientovih pravicah, o zdravstveni dejavnosti in ta predlog zakona o zdravstvenem varstvu. Že dejstvo, da se po enem letu usklajevanj še vedno pogovarjamo predvsem o denarju in preoblikovanju dopolnilnega zavarovanja, dokazuje, kako velik zalogaj je ta zakon.« Z roko je pokazala proti dvoinpolmetrskemu pisarniškemu elementu v kotu svoje pisarne in razburjeno nadaljevala. »Na koncu nisem imela več idej, kako presekati ta gordijski vozel. Enostavno nisem več vedela, kaj bi še lahko skuhali. Miro, sem rekla, jaz več ne morem. Zdaj si na potezi ti in koalicija,« je opisala enega od bolj dramatičnih trenutkov v svojem ministrovanju v zadnjih mesecih, ko je razmišljala tudi o odstopu. »Ne bi mogla ostati tiho. Ne bi vzdržala, da bi vsak v Sloveniji kazal s prsti za mano, glejte, nič ni storila, ko pa zadnja poteza ni bila več v moji moči,« nam je povedala.

  • Urša Marn

    4. 1. 2018  |  Politika

    Reševanje revežev, ne špekulantov

    Tik pred novim letom je devet poslancev državnega zbora na predlog Združenja Frank v parlamentarni postopek vložilo predlog interventnega zakona, s katerim bi sistemsko rešili problematiko posojil v švicarskih frankih s pretvorbo v evre. Prvopodpisani pod predlagani zakon je nepovezani poslanec Janko Veber (bivši poslanec SD), podpise pa so prispevali tudi vsi poslanci Levice, poslanca NSi Zvonko Lah in Iva Dimic ter nepovezani poslanec Andrej Čuš, medtem ko poslanci SD in DeSUS, ki so septembra javno izrazili podporo zakonu, podpisov za zdaj še niso prispevali.

  • Damjana Kolar

    4. 1. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo premiero filma Velika igra, režijskega prvenca Aarona Sorkina, premiero črne komedije Življenje kot delo, izraelskega avtorja Hanoha Levina, baladno pravljico Svetlane Makarovič Balada o Sneguročki, slovensko premiero dela ameriškega skladatelja Davida Langa Pasijon deklice z vžigalicami, ki prinaša pretresljivo zgodbo Hansa Christiana Andersena v obliki Bachovega Pasijona po Mateju.

  • Darja Kocbek

    3. 1. 2018  |  Svet

    Naša soodgovornost pri trgovanju s sužnji v Libiji

    Posnetek dražbe sužnjev v Libiji je pretresel številne po vsem svetu. Čeprav so mediji poročali, da je to novost, suženjstvo tudi v današnjem svetu ni nekaj novega. To velja zlasti za Bližnji vzhod in Severno Afriko, kjer sta zavezništvo Nato in ZDA s svojimi intervencijami izboljšale pogoje zanj.

  • Damjana Kolar

    3. 1. 2018  |  Kultura

    Vprašanje prenaseljenosti

    V Kinodvoru bo od 4. do 10. januarja predpremierno na ogled film Krčenje v režiji Alexandra Payna. Pronicljiva družbena satira se ukvarja z vprašanjem prenaseljenosti in ponudi zelo domiselno rešitev: namesto da bi zmanjšali svoje apetite, se pomanjšajmo kar sami.

  • Darja Kocbek

    2. 1. 2018  |  Svet

    Digitalna republika 

    E-Estonija je najambicioznejši tehnološki projekt katerekoli države, saj vključuje vse člane vlade in spreminja vsakdanje življenje ljudi. Storitve (zakonodaja, volitve, izobraževanje, sodstvo, zdravstvo, banke, davki, politika in drugo) so digitalno povezane prek ene platforme. Taavi Kotka, ki je eden od najbolj znanih predstavnikov projekta e-Estonija, je za New Yorker pojasnil, da so morali določiti razumen cilj, ki je dovolj velik, da so mu ljudje verjeli.

  • Borut Mekina

    22. 12. 2017  |  Mladina 51  |  Politika

    Erjavec popravlja napako

    Zunanji minister Karl Erjavec je zaradi »bistveno spremenjenih okoliščin« vladi predlagal, naj Slovenija dokonča postopek priznanja Palestine. Nazadnje je leta 2014 priznanje Palestine zahtevala Levica, po tem, ko se je kot prva izmed EU-držav za to samostojno odločila Švedska. S svojo pobudo so bili razmeroma uspešni – slovenski parlament je v začetku lanskega leta zares sklenil, naj naša država Palestino prizna do konca leta. A se je nato vlada odločila, da bo poskušala priznanje Palestine izvesti skupaj s še kako članico EU, kar pa se doslej ni zgodilo.

  • Vasja Jager

    22. 12. 2017  |  Mladina 51  |  Politika

    Boj se Madžarov, ki prinašajo milijone?

    Ministrstvo za infrastrukturo je v imenu vlade pripravilo izhodišča za sporazum z vlado Viktorja Orbana. Ta bo gradnjo poldrugo milijardo evrov vrednega drugega tira železnice Divača–Koper podprla z do 200 milijoni evrov svojega vložka, na zaprtih pogajanjih pa naj bi se strani dogovorili, kaj bodo Madžari dobili v zameno. Že sedaj naj bi bilo jasno, da jim Slovenija ne namerava prepustiti dostopa do morja ali lastništva nove železnice. »V sporazumu bo opredeljeno, da se ne posega v dejavnosti Luke Koper in da se ne dodeljuje dostop do morja. Zapisano bo tudi, da je infrastruktura drugega tira v lasti Slovenije,« so zatrdili na ministrstvu.

  • IK, STA

    2. 1. 2018  |  Svet

    V Kaliforniji z novim letom legalizirali marihuano tudi za lastno uporabo

    V ameriški zvezni državi Kalifornija je z novim letom dovoljeno uživanje marihuane za lastno uporabo. Uporabniki lahko sedaj legalno kupijo marihuano v Oaklandu, Berkeleyju, San Joseju, Santa Cruzu in še nekaterih drugih krajih. Kalifornija pa se je tako pridružila še sedmim drugim zveznim državam, ki so legalizirale marihuano.

  • IK, STA

    2. 1. 2018  |  Kultura

    Borštnikovo srečanje prevzema nekdanji direktor Javne agencije za knjigo

    Po presenetljivem odstopu umetniške direktorice Alje Predan na začetku lanskega leta vodenje Festivala Borštnikovo srečanje prevzema Aleš Novak. Donedavno direktor Javne agencije RS za knjigo (Jak) napoveduje nadaljevanje razvoja, ki je privedel do uglednega, prepoznavnega in mednarodno uveljavljenega nacionalnega gledališkega festivala.

  • Darja Kocbek

    29. 12. 2017  |  Politika

    Poziv k bojkotu skrajno desničarskih ministrov

    Na Dunaju je pred božičnimi prazniki prisegla nova avstrijska vlada pod vodstvom kanclerja Sebastiana Kurza, ki jo sestavljajo njegova konservativna ljudska stranka (ÖVP) in skrajno desni svobodnjaki (FPÖ) pod vodstvom Heinza-Christiana Stracheja. Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen je novo vlado pozval, naj spoštuje pravice manjšin ter zagotavlja blaginjo vseh v Avstriji, tudi nedržavljanov. »Ravnanje z najšibkejšimi pokaže, koliko so resnično vredne naše vrednote,« je po poročanju STA dejal v govoru.

  • Uredništvo

    29. 12. 2017  |  Družba

    Že imate dvojno praznično številko Mladine?

    Dvojna praznična številka Mladine je že naprodaj pri vašem najbližjem prodajalcu, lahko pa jo naročite in preberete tudi na spletu. Pretekle številke Mladin lahko prelistate v našem spletnem arhivu. Če vas zanimajo naše posebne izdaje, pa obiščite Mladinino spletno trgovino

  • 23. 12. 2017  |  Družba

    Vesele praznike in srečno tudi v letu 2018 ... 

    Voščilnico je zakrivil naš hišni karikaturist in Prešernov nagrajenec Tomaž Lavrič. Se beremo tudi prihodnje leto, do takrat pa ne pozabite naše dvojne praznične številke, ki jo najdete pri vašem najbližjem prodajalcu in tudi na spletu na tej povezavi

  • 5. 1. 2018  |  Pisma bralcev

    Prikaz nasprotnih dejstev

    Komentar, da je Perpetuum Jazzile novo priredbo skladbe »Samo milijon nas je« pospremil z domnevno nacistično koreografijo, zavračamo kot popolnoma deplasiran, brezpredmeten in žaljiv. Perpetuum Jazzile se po svetu in doma skozi glasbo, odrske nastope in druga javna pojavljanja vedno odkrito zavzema za strpnost, multikulturnost in zaščito vseh vrst različnosti.

  • Jure Trampuš

    22. 12. 2017  |  Mladina 51  |  Družba

    Osebnost leta: Goran Dragić

    V filmu Andreja Košaka Zvenenje v glavi, posnetem po romanu Draga Jančarja, se upor zapornikov, vodi jih Keber, ki ga je upodobil Jernej Šugman, začne ravno zaradi prenosa košarkarske tekme. Ne navadne tekme, pač pa tekme med Jugoslavijo in ZDA, finala pred finalom, ki se je leta 1970 dogodil v Hali Tivoli.

  • Uredništvo

    2. 1. 2018  |  Politika

    Vsi urednikovi uvodniki

    O čem je v letu 2017 pisal Grega Repovž? Več kot 50 uvodnikov tednika Mladina je v kronološkem vrstnem redu zbranih na tem spletnem mestu

  • Uredništvo

    1. 1. 2018  |  Družba

    Vse N'tokove kolumne

    V Mladininem arhivu si lahko preberete vse lanske (in tudi prejšnje) N'tokove kolumne. V kronološkem zaporedju jih najdete na tej spletni povezavi

  • Uredništvo

    31. 12. 2017  |  Politika

    Vse kolumne Vlada Miheljaka

    V Mladininem arhivu si lahko preberete vse lanske (in tudi prejšnje) kolumne Vlada Miheljaka. V kronološkem zaporedju jih najdete na tej spletni povezavi, v letu 2017 je zbranih več kot 50. 

  • Uredništvo

    30. 12. 2017  |  Družba

    Najbolj brano 2017: Pravica do tetanusa

    Zakaj slepote ne zdravimo s Pehtinim zvarkom? Dr. Marko Pokorn piše o tem, zakaja je najhujša težava, ki tare slovensko zdravstvo, epidemija demence. "Ta je najbolj prizadela vodstva bolnišnic, ki se obnašajo kot zlate ribice," dodaja. Njegov zapis si lahko v celoti preberete na tej povezavi.

  • Uredništvo

    29. 12. 2017  |  Družba

    Najbolj brano 2017: Mladi? Naj crknejo.

    Tisti, ki profitirajo s stanovanji, tega ne počnejo na račun države (če si to morda mislijo), ampak na račun vseh teh, ki plačujejo neverjetno visoke najemnine (brez resnih pravic in popolnoma brez olajšav), in visoke cen stanovanj.

  • IK, STA

    28. 12. 2017  |  Politika

    Krkovič toži državo za 600.000 evrov odškodnine

    Upokojeni brigadir in nekdanji poveljnik specialne brigade Moris Tone Krkovič je pred nekaj dnevi na ljubljansko okrožno sodišče vložil tožbo zoper Republiko Slovenijo. Od države za 298 dni v zaporu zahteva 600.000 evrov in se ne strinja s ponujeno odškodnino v višini 35.280 evrov, ki mu jo je ponudilo državno pravobranilstvo, poročajo mediji.

  • IK, STA

    28. 12. 2017  |  Družba

    Ahmad Šami bo novo leto pričakal v Sloveniji

    Upravno sodišče je ugodilo sirskemu beguncu Ahmadu Šamiju in njegov primer vrnilo ministrstvu za notranje zadeve v ponovno odločanje, poroča Dnevnik. Sodišče je ugotovilo, da Šamijeva prošnja za azil sploh ni bila zavržena, saj ministrstvo ni izdalo takšnega sklepa. Z odredbo sodišča Šami do pravnomočnega zaključka postopkov ostaja v Sloveniji.

  • Izak Košir

    29. 12. 2017  |  Politika

    Najbolj poslušano 2017: Grega Repovž o Janezu Janši kot nacionalistu na levi

    Prishlunite pogovoru, članek Nacionalist na levi pa si lahko preberete na tej povezavi >>

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/324418798&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Damjana Kolar

    29. 12. 2017  |  Kultura

    Novoletni REJVikend

    V Channel Zeru bo nastopil beograjski DJ in producent kӣr, rezident in skrbnik programa v klubu Drug§tore, v K4 v okviru Gibanice osveženi YGT live act, v Ambasadi Gavioli Aney F., Alex Ranerro, Alex Cvetkov, Dj PsiHo, DJ Gumja, Tomy DeClerque, Veztax, v F Clubu pripravljajo 12-urni maraton, v Cvetličarni bodo na silvestrski večer vrteli Aleksij, Dave Manali, Devious, Mikel Wonic, v Gala hali pa Dado, Jopa in Woo-d.