• javno pismo

    16. 1. 2018  |  Kultura

    V to državo pripeljemo preveč sredstev, da bi lahko mirno sprejeli tako brutalne odločitve

    Spoštovani, pred osmimi leti smo osnovali skupino PROTEST PROTI NESORAZMERNIM REZOM. Takrat je bila kriza na velikem pohodu in vlada je izvajala nesorazmerne reze - kulturi največ, ostalim malo manj. Tokrat je slika drugačna: režejo predvsem med producenti in kulturnimi programi, ki so profesionalni in prepotrebni za to državo.

  • Damjana Kolar

    16. 1. 2018  |  Kultura

    Namerno spregledana sodobna dediščina balkanske vojne

    V ljubljanski Galeriji Vžigalica bodo danes, 16. januarja ob 19.00 odprli razstavo z naslovom Privatno, enega najbolj znanih hrvaških konceptualnih umetnikov Siniše Labrovića, ki je zaslovel s svojimi provokativnimi umetniškimi akcijami. Razstava se ukvarja z namerno spregledano sodobno dediščino balkanske vojne oziroma njenimi posledicami, ki vplivajo tudi na socialno in politično ozračje v regiji. Razstavo je pripravil kurator Jani Pirnat.

  • Darja Kocbek

    15. 1. 2018  |  Svet

    Oprah za predsednico? Predsedovanje ni pogovorna oddaja.

    »Oprah, rad imam Oprah. Oprah bi bila vedno moja prva izbira,« je predsednik ZDA Donald Trump leta 1999 dejal televizijskemu voditelju Larryju Kingu, ko ga je vprašal, koga bi si želel za protikandidata, če bi se kdaj odločil kandidirati za predsednika države. Trump je to željo obelodanil leta 2015 v pogovoru z novinarjem Georgom Stephanopoulosom. Ankete javnega mnenja so pokazale, da imajo milijoni Američanov o televizijski voditeljici in lastnici TV-mreže OWN Oprah Winfrey enako mnenje kot Trump.

  • Damjana Kolar

    15. 1. 2018  |  Kultura

    Odgovor na neonacistične napade v Nemčiji

    Od 17. januarja dalje bo v Kinodvoru na ogled film Obupana, pretresljiva in napeta psihološka drama, ki jo je nemški režiser Fatih Akin posnel kot odgovor na neonacistične napade na etnične manjšine v Nemčiji. Glavna igralka Diane Kruger je na lanskem festivalu v Cannesu prejela nagrado za najboljšo žensko vlogo.

  • Gregor Kocijančič

    12. 1. 2018  |  Mladina 2  |  Družba

    Žepno gojišče fekalnih bakterij

    Ameriško raziskovalno podjetje Dscout je z raziskavo pogostosti rabe pametnih telefonov ugotovilo, da uporabniki telefonom vsak dan v povprečju namenimo kar 2617 dotikov. Za dotik sicer šteje vsakršna interakcija z napravo, torej vsak klik, swipe, tap in tipkanje črk, zato se te velikanske številke nikakor ne ustrašite preveč.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    12. 1. 2018  |  Mladina 2  |  Uvodnik

    Vegan! Vegan! Tecite stran!

    Če bi za ljudmi različnih nazorov, političnih pogledov in življenjskih slogov narisali črte, tako kot jih rišejo avtomobili v nočeh s svojimi lučmi, bi nastal zemljevid naših tunelov različnosti. Hodimo drug mimo drugega, srečamo se s pogledi, na avtobusih stojimo 20 centimetrov narazen, a smo vsak iz svojega miljeja, zato se v resnici nikoli ne srečamo, čeprav stojimo skupaj v ambulantah, trgovinah itd. Seveda so trenutki, ko nas naključje poveže, a to je le privid, da obstajajo med našimi tuneli prehodi.

  • IK, STA

    14. 1. 2018  |  Družba

    Papež ob svetovnem dnevu migrantov pozval k sprejetju ter zaščiti migrantov in beguncev

    "Vsak tujec, ki trka na naša vrata, je priložnost za srečanje z Jezusom Kristusom, ki se poistoveti s sprejetim ali zavrnjenim tujcem vsake dobe," je zapisal papež in dodal, da Gospod materinski ljubezni Cerkve zaupa vsako človeško bitje, ki je primorano zapustiti lastno državo v iskanju boljše prihodnosti. Po papeževem mnenju gre za veliko odgovornost, ki jo namerava Cerkev deliti z vsemi verniki ter vsemi dobre volje.

  • Vasja Jager

    12. 1. 2018  |  Mladina 2  |  Politika

    Srbska posla

    S poslom z 32-letno Dijano Đuđić iz Prijedora sta se Janez Janša in SDS znašla v novi aferi, šlo naj bi za tokove denarja neznanega izvora. To je doslej največje znano posojilo, ki ga je katera od strank najela pri fizični osebi. Za nameček ta oseba prihaja iz tujine in nihče ne ve zagotovo, od kod ji toliko denarja in kako je sploh prišla v stik s SDS. Za slednjo so tovrstni očitki že stalnica. Od nezakonite trgovine z orožjem po osamosvojitvi, izčrpavanja državnih podjetij za izdajanje propagandnih brezplačnikov pa vse do nikoli pravnomočno razčiščene afere Patria se stranka – oziroma njen predsednik Janez Janša – otepa očitkov o sumljivih poteh svojega in strankinega denarja. Ne nazadnje zoper Janšo še zmeraj teče postopek za odvzem 400.000 evrov premoženja nezakonitega izvora. S kreditom, najetim pri Đuđićevi, on in njegova stranka nadaljujeta delovanje po ustaljenem vzorcu. In na robu zakonov.

  • Borut Mekina

    12. 1. 2018  |  Mladina 2  |  Politika

    Karl med porcelanom

    »Jaz čutim ljudstvo,« nam je dejal zunanji minister Karl Erjavec sredi pogovora v kongresnem centru Brdo povsem resno, kot kak jasnovidec, ki odkriva svoje nadnaravne sposobnosti. »Jaz čutim ljudstvo. Tudi ko gre za Hrvaško,« je zatrdil. »Zato mi mnogi pravijo, da sem populist.« Zamislil se je nad svojim tragičnim položajem, nad nerazumevanjem svojih kolegov. Ostali politiki, je dejal, poudarjajo zgolj dialog, dialog in dialog. »Jaz pa ne verjamem več v dialog,« je nadaljeval. »Če bi mi že julija začeli z implementacijo arbitražne odločbe, bi imeli ta problem že zdavnaj rešen. Ker sem prepričan, da Hrvaška ne bi tvegala svoje turistične sezone zaradi spora s Slovenijo. Ampak vsi so govorili dialog, dialog, dialog,« pove malce užaljeno, ker se ni uresničila njegova prerokba izpred pol leta, da bodo imeli turisti, ki bodo na hrvaško obalo potovali iz Nemčije in Avstrije skozi Slovenijo, težave, če Zagreb ne bo sprejel odločitve arbitražnega sodišča. Erjavec bi najraje Hrvaško nekako kaznoval. Jih vzgojil, jim dal lekcijo.

  • Damjana Kolar

    12. 1. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    V Gala halo premierno prihaja nov trap x rap tsunami umetniškega kolektiva 36H (3EPO6TEEH): träprünka. Na dogodku se bodo zvrstili rapperji in DJ-i iz Ljubljane in Londona, ter poskrbeli za mastne trap hite, live verze in 36urni hype na odru in pod njim. V Klubu Monokel bo v okviru večera Deviant Funk nastopil Nova deViator.

  • Izak Košir

    11. 1. 2018  |  Politika

    Jadranko Rebernik zamenjal Vanja Vardjan

    Danes je bil Jadranki Rebernik vročen sklep o razrešitvi s funkcije odgovorne urednice informativnega programa TV Slovenija. Na tem mestu jo bo kot vršilec dolžnosti zamenjal dolgoletni novinar, nekdanji urednik in dopisnik iz Zagreba Vanja Vardjan. Njegov začasni mandat naj bi trajal približno tri mesece, nato pa bodo na RTV Slovenija na javnem razpisu izbrali novega odgovornega urednika informativnega programa. 

  • Uredništvo

    14. 1. 2018  |  Politika

    Nocoj v oddaji Intervju: Grega Repovž, urednik Mladine

    Tokratni gost nedeljskega Intervjuja na TV Slovenija bo odgovorni urednik Mladine Grega Repovž. Pogovor si boste lahko ogledali ob 21.55 na 1. programu nacionalne televizije. Med drugim ga bo voditeljica Ksenija Horvat spraševala o tem, kaj lahko pričakujemo od letošnjih volitev, koga bo podprla Mladina, kakšen je odnos leve politike do socialne države in enakopravnosti vseh vrst, pa tudi katere so ključne razvojne teme v Sloveniji in v Evropi. Spregovorila bosta tudi o Mladini nekoč in danes ter se dotaknila tudi zunajnovinarskih aktivnosti tokratnega gosta v oddaji Intervju. 

  • Poziv vsem slovenskim umetniškim ustvarjalcem k uporu!

    Spoštovani minister za kulturo Tone Peršak, prejeli smo odločitev Ministrstva za kulturo RS o sofinanciranju nevladnih organizacij na področju kulture za naslednje štiriletno obdobje. Z odločitvami, kjer ste se nedvoumno definirali kot sovražniki umetnosti in umetnikov, ki amatersko, brez resnosti obravnavate delo umetnikov in umetnic. V svojih odločitvah celo zanikate mnenja in delovanje lastnih strokovnih komisij in se pri dodelitvi sredstev odločate po samo vam razumljivih kriterijih.

  • Darja Kocbek

    11. 1. 2018  |  Svet

    Protesti v Iranu kot prizor iz Gospodarja prstanov

    Mednarodni mediji se pri poročanju o protestih na širšem Bližnjem vhodu od leta 2011 niso izkazali. Te zapletene boje predstavljajo kot enostavne bitke med dobrim in zlim, kot prizor v romanu Gospodar prstanov britanskega pisatelja J.R.R. Tolkiena, piše Patrick Cockburn. Potem, ko so zgrešili pri ocenah, kaj bo prinesla arabska pomlad, bi novinarji tujih medijev morali biti previdnejši pri poročanju o demonstracijah v Iranu v zadnjih dneh prejšnjega in prvih dneh letošnjega leta.

  • Izak Košir

    16. 1. 2018  |  Kultura

    Nick Cave, The Kills in Queens of the Stone Age v Zagrebu

    Tudi letos bo v Zagrebu ob jezeru Jarun potekal tradicionalni mednarodni glasbeni festival INmusic. Tokrat se seznam svetovno (pri)znanih glasbenih izvajalcev kar ne konča, saj bodo v izjemnem izboru nastopajočih koncertirali tudi The Kills, Nick Cave & The Bad Seeds, David Byrne, Queens of the Stone Age, Alice In Chains in Skunk Anansie. Na največji hrvaški glasbeni festival vsako leto roma tudi na tisoče Slovenk in Slovencev, obiskovalci ob jezeru Jarun pa se vsak konec junija preštejejo v desettisočih.

  • Uredništvo

    11. 1. 2018, 07:00  |  Politika

    Oglejte si naslovnico nove Mladine, ki izide jutri 

  • Damjana Kolar

    11. 1. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo odprtje skupinske razstave Novi svetovni red, ki jo bo pospremilo predavanje kustosov Ruth Catlow in Marca Garretta (Furtherfield), projekcijo filma Projekt Florida, ki se odvija v zanikrnem motelu sredi s soncem obsijane Floride, koncert skupine Torul ob zaključku evropske turneje, premiero dramskega "dialoga" Lepi dnevi v Aranjuezu, koroškega avtorja Petra Handkeja.

  • IK, STA

    10. 1. 2018  |  Politika

    Slovenske novinarje, ki so v Bosni iskali posojilodajalko SDS Dijano Đuđić, odpeljali na zaslišanje

    Po poročanju portala 24ur je lokalna policija v Prijedoru v Bosni in Hercegovini (BiH) pridržala novinarsko ekipo Sveta in 24ur. Dva novinarja in snemalca so na terenu iskali podatke o Dijani Đuđić, ki je največji slovenski opozicijski stranki SDS posodila 450.000 evrov. Po poročanju omenjenega medija je, medtem ko so intervjuvali mimoidoče, do njih pristopila lokalna policija in jih na podlagi suma terorizma odpeljala na zaslišanje. Gre za zgodbo, ki jo je prvi razkril časnik Večer

  • Uredništvo

    10. 1. 2018  |  Kultura

    Mednarodna filozofska konferenca v Moderni galeriji

    V Moderni galeriji Ljubljana bo od 11. do 14. januarja potekala mednarodna filozofska konferenca Concept/s: Hegel's Aesthetics, ki jo organizira mednarodno heglovsko združenje Aufhebung. Hegelova predavanja o Estetiki–nemara najmanj raziskano delo avtorja Fenomenologije duha–je del živahne nemške tradicije, ki se razteza od Lessinga, Kanta, Schillerja, Goetheja pa vse tja do Nietzscheja, Heideggerja, Adorna in drugih.

  • Darja Kocbek

    10. 1. 2018  |  Družba

    Kam nas je pripeljalo prepričanje, da smo bogovi

    V kapitalistični družbi množične potrošnje smo priča zablodi, da bomo vsi srečnejši, če kupimo več, novejše, boljše izdelke. To trditev ves čas ponavlja komercialna propaganda, ki jo bolje poznamo pod imenom oglaševanje in marketing, piše profesor Robert Jensen. Čeprav je sam belec, opozarja na zablodo, da so belopolti ljudje vredni več od ljudi s temnejšo poltjo. Kot človek, opozarja na zablodo, da je prevlada industrializacije naša usoda.

  • Mojih 15 minut z Davidom Bowiejem

    »Veste, David med vsakim intervjujem vedno prižge cigareto,« je dahnila menedžerka Davida Bowieja. Ali pa je bila le njegova asistentka. Da je glavna daleč naokrog, ni bilo nobenega dvoma. Z njo se ne bi prepiral. Vsaj ne nekaj minut pred intervjujem z njenim varovancem, Davidom Bowiejem.

  • STA

    10. 1. 2018  |  Družba

    Umrl hrvaški novinar, pesnik in režiser Predrag Lucić

    Po težki bolezni je v Splitu umrl hrvaški novinar, pesnik, dramatik in režiser Predrag Lucić, poročajo hrvaški mediji. Lucić je bil eden ustanoviteljev znanega splitskega tednika Feral Tribune in avtor več knjig. Lani je prejel nagrado judita festivala Splitsko poletje za dramo Aziz ali svatba, ki je rešila Zahod.

  • Damjana Kolar

    10. 1. 2018  |  Kultura

    Cankar kot upornik z razlogom

    V Mestnem gledališču Ptuj bodo danes, 10. januarja ob 18.00 premierno uprizorili mladinsko detektivko iCankar v režiji Maruše Kink, ki je nastala v koprodukciji Mestnega gledališča Ptuj, Zavoda Margareta Schwarzwald in Cankarjevega doma Ljubljana. Ob 100. letnici njegove smrti bodo v predstavi za mlade od 12. leta dalje prikazali njegovo kontroverzno osebnost in zakaj se mu pripisuje sloves enega največjih mojstrov slovenske besede.

  • Darja Kocbek

    9. 1. 2018  |  Svet

    Družba, ki namerava rešiti vse težave sodobnega sveta

    »Digitalni obrat« sodobnega kapitalizma z obljubami o možnostih za neposredno in stalno komuniciranje nas ni ravno obvaroval pred odtujevanjem drug od drugega. Sogovornikov imamo res veliko, naše zadovoljstvo je brezmejno, pornografijo si lahko hitro naložimo, a kljub temu pogrešamo pristnost in pripadnost. Poleg očitnih terapij za našo sedanjo krizo odtujenosti (več budizma, več pozornosti, več taborov za digitalno razstrupljanje) je digitalna avantgarda sodobnega kapitalizma razvila še dve rešitvi. Izvedenec Evgeny Morozov ju v Süddeutsche imenuje zasnova John Ruskin in zasnova Tocqueville.

  • Izak Košir

    9. 1. 2018  |  Družba

    Lažne novice, lažna prihodnost?

    S predstavitvijo prispevkov o lažnih novicah in drugih lažnih vsebinah želijo na Fakulteti za družbene vede (FDV) mlade izobraziti o vseprisotni in premalo raziskani problematiki, jim predstaviti ključne dimenzije lažnih novic, predati smernice in znanje za prepoznavo lažnih vsebin, predvsem na spletu. Poleg tega pa jim v okviru dogodka, ki bo potekal 18. januarja, želijo tudi ponuditi rešitve (prepoznavanje lažnih novic, preverjanje verodostojnosti virov ipd.). Na FDV menijo, da je prihodnost mladih odvisna tudi od ozaveščenosti o lažnih vsebinah in prepoznave verodostojnosti (predvsem) digitalnih medijev, s katerimi odraščajo.

  • Damjana Kolar

    9. 1. 2018  |  Kultura

    Idilične podobe, preoblečene v distopične različice

    V Kinu Šiška je do 28. januarja na ogled razstava slikarja in glasbenika Uroša Weinbergerja z naslovom die Drohnen. Weinbergerjevo dolgoletno ustvarjanje temelji na podobah, ki na prvi pogled delujejo kot motivi zasebnih družinskih fotografij, preoblečenih v distopične različice, ki gledalca navdahnejo z vznemirjenostjo in zgroženostjo. Dela z družbenokritično tematiko se odpirajo vrsti različnih interpretacij, pri čemer je v ospredje postavljen gledalec, ki delo vsebinsko odpira in s svojim odzivom umetnini daje vrednost.

  • Staš Zgonik

    8. 1. 2018  |  Družba

    Ošpice na ljubljanski Pediatrični kliniki

    V četrtek prejšnji teden je oče pripeljal otroka na redni pregled na Pediatrično kliniko. Oče se je počutil slabo, imel je vročino. A nihče ni pomislil na ošpice. Sin je bil naročen na pregled in ni želel izpustiti predvidenega termina. Njegova obravnava je zahtevala obisk več oddelkov na kliniki. In oče ga je seveda povsod spremljal. Šele ko se je vrnil na domačo Primorsko in obiskal svojega zdravnika, je postalo jasno, da gre za ošpice. Po do zdaj znanih podatkih naj ne bi bil cepljen.

  • Piranski zaliv in spori okoli njega so klasičen primer prodajanja nacionalistične megle

    Piranski zaliv in spori okoli njega so klasičen primer prodajanja nacionalistične megle, zaradi katere naj bi se naroda ukvarjala z neobstoječimi nacionalnimi vprašanji, ne pa z žgočimi problemi gospodarske in socialne politike. Gre za zaliv, v katerem večina ljudi iz Slovenije in Hrvaške še nikoli ni bila in nikoli ne bo, še manj pa jih zanima kje meja pravzaprav poteka. Kje bo tekla meja v praksi nima posebnega pomena. Slovenske in hrvaške ladje so tudi doslej prosto plule, ribiči so prosto ribarili, obe državi pa sta tako ali tako članici EU. Vse napihnjene zgodbe o “nacionalnih interesih” so kup nesmislov, tako priročnih za politiko zamegljevanja.

  • Darja Kocbek

    8. 1. 2018  |  Svet

    Angela Merkel je še vedno kraljica Evrope

    Čeprav ji nekateri že pišejo politične nekrologe, je še prezgodaj, da bi nemško kanclerko Angelo Merkel, ki ima med evropskimi voditelji najdaljši staž, saj je na oblasti od leta 2005, odpisali. V letošnjem letu se bo po vsej verjetnosti vrnila z novo vlado, ki si bo prizadevala, da bi skupaj s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom nadaljevala evropsko integracijo. Objemanje karizmatičnega in mladostnega francoskega predsednika je najboljša strategija za preživetje nemške kanclerke, na spletni strani portala Politico piše Paul Taylor.