• Darja Kocbek

    11. 12. 2017  |  Politika

    Začenja se trgovanje za glavne položaje v EU

    Imenovanje portugalskega finančnega ministra Maria Centena za novega vodjo evroskupine je prvo dejanje v seriji imenovanj novih vodij glavnih evropskih institucij. V letu 2019 se izteče mandat predsedniku evropskega parlamenta Italijanu Antoniu Tajaniju, predsedniku evropske komisije Luksemburžanu Jeanu-Claudu Junckerju in predsedniku Evropske centralne banke (ECB) Italijanu Mariu Draghiju. Veliki in mali igralci v Evropi so zato že začeli trgovati, da bi bili imenovani kandidati, ki so v njihovem nacionalnem interesu, piše Politico. V letu 2019 se bo zgodilo prvič, da bodo v istem letu imenovani vodje vseh glavnih evropskih institucij.

  • Damjana Kolar

    11. 12. 2017  |  Kultura

    Otroka, ki ju povezuje ista usoda

    V Kinodvoru Ljubljana bo od 11. decembra dalje na ogled misteriozna drama Kabinet čudes v režiji Todda Haynesa, ki je nastal po literarni predlogi istoimenske knjižne uspešnice Briana Selznicka. Film prepleta zgodbi deklice in dečka, ki ju pot v različnih zgodovinskih obdobjih zanese na iste kraje, kljub časovni oddaljenosti pa si postavljata enaka vprašanja in se spopadata z enakimi strahovi.

  • Uredništvo

    10. 12. 2017  |  Kultura

    Umrl je igralec Jernej Šugman

    Danes je v Ljubljani umrl gledališki, filmski in televizijski igralec Jernej Šugman, rojen 23. decembra leta 1968. Poleg številnih nepozabnih gledaliških likih, ki jih je upodobil (me zadnjimi Kralj Ubu in Hlapci), je bil Šugman tudi televizijska in filmska ikona, prepoznavnosti širšega občinstva je tako dosegel z vlogo Vesa v Teatru Paradižnik ter ga kasneje obudil v TV seriji Naša mala klinika. Na velikem platnu se je gledalkam in gledalcem najbolj vtisnil v spomin z vlogami v filmih kot so Kratki stiki, Zvenenje v glavi in Nočno življenje

  • Staš Zgonik

    8. 12. 2017  |  Mladina 49  |  Družba

    Kebabja afera

    Medije so preplavili naslovi, ki so navajali, da namerava Evropska unija prepovedati kebab, v kruh zatlačene koščke mesa, odrezanega z velikega vrtečega se mesnega valja. Ta vrsta hitre prehrane je še posebej priljubljena v Nemčiji, od koder so turški priseljenci z njo »okužili« vso Evropo. »Če se uresničijo želje evropskega parlamenta, bi to pomenilo smrtno obsodbo za celotno industrijo kebaba,« je za časnik Bild dejal Kenan Koyuncu iz nemške Zveze proizvajalcev kebaba. Poleg nemških medijev so se na skorajšnjo prepoved kebaba posebej glasno odzvali britanski mediji, znani po tem, da znajo tako rekoč vsako bruseljsko odločitev prikazati v slabi luči.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    8. 12. 2017  |  Mladina 49  |  Uvodnik

    Ustavite medije

    Zgodba o slovenskem zdravstvu je tudi zgodba o medijih. Zdravstveni sistem je eden najkompleksnejših, na drugi strani pa smo v stiku z njim tako ali drugače vsi, ponavadi v posebnem čustvenem stanju, zaradi bolečine in skrbi, zase in za bližnje. Zdravje je pač v naših glavah druga beseda za bolečino in tudi za neizbežno smrt, tako lastno kot tistih, ki so nam tako ali drugače blizu, je tisto območje življenja, kjer v neki točki lahko ne glede na našo siceršnjo moč, bogastvo, karkoli, postanemo le nemočna lupinica, ki jo premetava morje. Ko pridemo v stik z zdravstvenim sistemom, pogosto postanemo egoistični, komolčarski, vidimo sebe in bližnje, bolečina drugih se nas pogosto ne dotakne, ker tam smo mi, naša bolečina, naš otrok, naša ljubezen, oče, mama ali prijatelj. In predvsem pričakujemo čudeže od ljudi v belem in modrem. Potrošniška družba nas je razvadila do te meje, da verjamemo, da je vse mogoče in da je mogoče to takoj – in hkrati je tisto drugo pretemna lisa, ki nas preganja in spravlja v grozo. Pogosto so okoli nas neprimerno bolj zlomljeni in bolni, a nenadoma smo tam le mi s svojo težavo.

  • Boljše olimpijske igre so mogoče

    Zimske olimpijske igre v Pjongčangu so tako rekoč pred vrati, do otvoritvene slovesnosti iger, ki se začnejo 9. februarja, nas ločita še približno dva meseca. Prav zdaj je primeren čas za premislek o težavah, ki spremljajo olimpijske igre v zadnjih letih. Olimpijske igre že dolgo niso zgolj športna prireditev, so tudi kulturni, družbeni in politični dogodek. Šport je katalizator globalizacije družbenih odnosov in kulturnih navad. Prav mednarodni športni dogodki, kot so npr. olimpijske igre, pa najbolje orišejo dobre in slabe plati globalizacije.

  • Izak Košir

    8. 12. 2017  |  Družba

    Radio Mladina: Borut Mekina o daljših čakalnih vrstah v zdravstvu

    Pogovor je nastal na podlagi članka Čakalni paradoks >> 

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/366205967&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • STA

    8. 12. 2017  |  Družba

    Zveza Nato domov poslala pijane hrvaške vojake in duhovnika

     Zveza Nato je z misije na Poljskem domov poslala tri hrvaške vojake in vojaškega duhovnika, ker so bili na misiji pod vplivom alkohola. Hrvaško ministrstvo za obrambo je že oktobra potrdilo, da eden od hrvaških vojakov v Natovi vojašnici na Poljskem ni prestal alkotesta, sedaj se je razkrilo, da so bili pijani še trije njegovi kolegi.

  • Borut Mekina

    8. 12. 2017  |  Mladina 49  |  Družba

    Čakalni paradoks

    Dr. Tomaž Smrkolj je predstojnik oddelka za urologijo v ljubljanskem kliničnem centru (UKCLJ). Njegovo področje dela se je ta mesec znašlo pod udarom računskega sodišča, ki je pri reviziji programov zdravljenja raka na prostati ocenilo, da ministrstvo za zdravje v zadnjih treh letih v tem boju ni bilo uspešno. Razmere, kot jih je opisal predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel, naj bi bile resne in skrb zbujajoče. Čakalne dobe na operacijo raka prostate naj bi bile nedopustno dolge, pri nekaterih urologih naj bi bilo treba na prvi pregled čakati celo eno leto, urologov naj bi bilo enkrat manj, kot je povprečje v EU, primanjkovalo naj bi operacijskih dvoran in pomožnega zdravstvenega osebja. Združenje za urologijo pri Slovenskem zdravniškem društvu je poročilo komentiralo, da naj bi »Slovenijo na področju urologije prehitela epidemiološka situacija«. Kdor je bral poročilo in odzive nanj, je hitro dobil vtis, da se je sistem zlomil.

  • Urša Marn  |  foto: Uroš Abram

    8. 12. 2017  |  Mladina 49  |  Politika

    Bogomir Kovač, ekonomist

    Prof. dr. Bogomir Kovač je pronicljiv kritik neoliberalnega kapitalizma in vere v nezmotljivost trga in eden od tistih ekonomistov, ki ne nasedajo pravljici, da nas bosta odrešili samo privatizacija in deregulacija. Je redni profesor na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, avtor več ekonomskih učbenikov in kolumnist Mladine. Z nasveti je poskušal mimo čeri usmerjati kar nekaj slovenskih vlad. V času prve in druge Drnovškove vlade je bil predsednik ekonomskega sveta, od novembra 2009 do aprila 2012 pa član fiskalnega sveta. Iz tega telesa, ki je bilo ustanovljeno, da bi nastavljalo kritično ogledalo proračunskim zablodam vladajoče politike, je skupaj še s tremi člani odstopil že kmalu po imenovanju prve Janševe vlade, ko je postalo jasno, da se ta požvižga na mnenje neodvisnih ekonomistov.

  • Gregor Kocijančič  |  foto: Borut Krajnc

    8. 12. 2017  |  Mladina 49  |  Družba

    »Človek harmonije in pomočnik v vseh zadevah«

    Ko človek na nedeljsko jutro vstane že ob sedmih, se zdi samemu sebi pravi heroj, potem pa pride v obavtocestni hotel Mons in ugotovi, da se kljub nehumano zgodnji uri pravzaprav udeležuje enega najbolj obiskanih dogodkov v Ljubljani. Prestolnica je gostila magičnega zdravilca Josipa Grbavca, znanega pod psevdonimom Braco, ki slovenske sledilce s svojo prisotnostjo počasti enkrat na mesec. Braco ima pri nas (in tudi drugod po svetu) izjemno zvesto bazo navdušencev, o tem priča že dejstvo, da se kljub popolni odsotnosti oglaševanja in promocije skupinskih dogodkov zdravljenja v Ljubljani redno udeležuje več tisoč ljudi. Braco jih zdravi zgolj s pogledom. Za pičlih pet evrov nas samooklicani »človek harmonije in pomočnik v vseh zadevah« ozdravi sleherne tegobe – duhovne in duševne, čustvene in družinske. To naj bi mu uspevalo zgolj s strmenjem – brez kakršnegakoli govorjenja, pridiganja, duhovnega vodenja, dotikov, mahanja z rokami in mrmranja urokov v starodavnih jezikih.

  • Uredništvo

    8. 12. 2017  |  Družba

    O žvižgačih nocoj v Ljubljani 

    Ob mednarodnem dnevu boja proti korupciji v sklopu Dnevov integritete 2017 organiziramo pogovor se bo nocoj ob 19. uri v Kavarni Union odvila okrogla miza z naslovom Žvižgači – varuhi javnega interesa. 

  • Damjana Kolar

    8. 12. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V K4 bo nastopil berlinski techno DJ Efdemin, v Trainstation Subart bo nastopila madžarska psihadelična trance zasedba Korai Trancemission, ki jo sestavljajo člani Korai Öröm, v Ambasadi Gavioli pa bo na zadnjem dogodku pred dokončnim zaprtjem nastopil ameriški house DJ in producent Erick Morillo. 

  • Izak Košir

    7. 12. 2017  |  Družba

    Skoraj petina Slovencev in Slovenk meni, da je bila v zadnjem letu diskriminirana

    Pred svetovnim dnevom človekovih pravic je zagovornik načela enakosti predstavil rezultate javnomnenjske raziskave o diskriminaciji v Sloveniji. Raziskava kaže, da skoraj petina populacije v Sloveniji (17 odstotkov) meni, da je bila v zadnjem letu diskriminirana. Med temi pa je bila skoraj polovica diskriminiranih na delovnem mestu (48 odstotkov). Poleg tega več kot tretjina vprašanih (36 odstotkov) meni, da se je v zadnjih letih situacija glede neenakosti in diskriminacije v državi poslabšala.

  • Odprto pismo župana Jankovića v primeru Celice

    Janko Rožič s sopodpisniki izraža presenečenje ob najavi prodaje Mladinskega hotela Celica, našteva prepoznavnost Celice v mednarodnem okolju, verjame, da je prav Celica Ljubljano postavila na svetovni zemljevid. Govori o prostoru in kulturnem programu, ki ga v Celici izvaja, zaključuje, da bi vsaka dobronamerna oblast to zgradbo morala varovati kot »punčico svojega očesa«, ker je zanj zasebna lastnina že sama po sebi problem.

  • Damjana Kolar

    7. 12. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo koncerta islandske elektronske senzacije GusGus in skupine Laibach, ki bo premierno predstavila dvajseti studijski album Also Sprach Zarathustra, premiero drame A. P. Čehova Galeb, premiero predstave Irene Tomažin Zagoričnik z naslovom Mes(t)o glasu, odprtje razstav Aleksija Kobala in Marka Jakšeta.

  • Izak Košir

    6. 12. 2017  |  Politika

    Ali tudi Dimitrij Rupel ustanavlja novo stranko?

    "Upam. Ne bom zanikal." To je Večeru danes, ko so ga poklicali, prvi slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel odgovoril, ali drži, da se, s somišljeniki, trudi narediti stranko, in potrdil govorice. Dodal je, da se sicer vse skupaj še zelo na začetku, v povojih, obenem pa tudi ne želi, da bi se zadevo napovedovalo kot stranko, saj meni, da nato obstaja možnost, da jim je na koncu ne bi uspelo ustanoviti. Zaenkrat naj bi šlo bolj za gibanje.

  • Darja Kocbek

    6. 12. 2017  |  Svet

    V verigi športnih trgovin delavke nimajo zagotovljenih niti osnovnih delavskih pravic

    Med trgovci, ki v tem mesecu vabijo potrošnike z ugodnimi cenami, je tudi francoska veriga trgovin s športno opremo Decathlon, ki ima poslovalnice tudi v Sloveniji. Na svoji spletni strani pa potrošnikom ob nizkih cenah obljublja tudi poštenost. »Delamo s podizvajalci ali industrijskimi partnerji, ki uporabljajo enake delovne in socialne standarde kot mi,« Decathlon piše na svoji spletni strani. Kaj razume pod »enakimi socialnimi standardi« ne pojasni. Delavka pri enem od dvanajstih dobaviteljev na Šrilanki, s katerimi Decathlon sodeluje od leta 2006, ki so jo v die Zeit poimenovali Milanti, ima 12-urni delavnik, ne dobi plačanega dopusta in bolniškega nadomestila.

  • IK, STA

    6. 12. 2017  |  Kultura

    Kubanec in slovenska pantomima

    V klubu Lily Novy Cankarjevega (CD) doma bodo danes ob 18. uri pantomimiku in pedagogu Andresu Valdesu izročili nagrado za izjemni prispevek k umetnosti pantomime. Le to podeljuje Svetovna organizacija za pantomimo, ki ima sedež v Beogradu, njen predsednik pa je igralec in pantomimik Marko Stojanović.

  • Damjana Kolar

    6. 12. 2017  |  Kultura

    Pijani na odru

    Na velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega bodo 7. decembra ob 20.00 krstno uprizorili dramo Pijani, ki jo je ruski avtor Ivan Viripajev leta 2014 napisal za Düsseldorfer Schauspielhaus in jo označil za svojo najboljšo dramo doslej. V tako imenovani filozofski komediji v prevodu Tatjane Stanič in režiji Juša A. Zidarja, avtor spregovori o izgubljenosti človeka na tem svetu, o iskanju smisla in strahu pred minljivostjo.

  • Darja Kocbek

    5. 12. 2017  |  Družba

    Lažne novice o prepovedi prodaje kebaba

    Zlasti britanski in nemški mediji so pred dnevi poročali, da namerava Evropski parlament na zasedanju v prihodnjem tednu sprejeti odločitev, na podlagi katere v EU ne bo več dovoljeno prodajati priljubljenega kebaba döner. V pisarni evropskega parlamenta v Ljubljani so nam pojasnili, da je to lažna novica.

  • Damjana Kolar

    5. 12. 2017  |  Kultura

    Kuba leta 1978 skozi oči Mladininega fotografa

    V Muzeju novejše zgodovine Slovenije bo danes, 5. decembra ob 18.00 pogovor s fotografom Tonetom Stojkom ob odprtju njegove razstave z naslovom Porumenele fotografije: Kuba 1978. Razstava predstavlja del bogatega opusa dolgoletnega fotografa revije Mladina, ki je nastal poleti leta 1978 na 11. svetovnem festivalu mladih in študentov na Kubi. Na ogled bo več kot 30 večinoma črno-belih fotografij, ki obiskovalca popeljejo tako v vrvež kubanskih ulic kot v intimo zgradb ob njih; med nastopajoče slovenske in jugoslovanske umetnike na festivalu, ki je na enem mestu združil mlade različnih narodnosti in političnih sistemov, in za govorniški oder dolgoletnega kubanskega voditelja.

  • IK, STA

    5. 12. 2017  |  Svet

    Avstrijsko ustavno sodišče za istospolne poroke 

    Avstrijsko ustavno sodišče je s ponedeljkovo razsodbo odprlo pot za poroke istospolnih parov. Razveljavilo je namreč različne zakonske odredbe, ki doslej istospolnim parom niso omogočale sklenitve zakonske zveze. Te bodo v Avstriji poslej mogoče od 1. januarja 2019. Ustavno sodišče naše severne sosede je svojo odločitev v prid "zakonske zveze za vse" utemeljilo s prepovedjo diskriminacije.

  • Darja Kocbek

    4. 12. 2017  |  Svet

    Skoraj vsa plastika pride v morja po desetih rekah

    Po zadnjih podatkih je na svetu za 8.3 milijarde ton plastike. Večina po uporabi konča v oceanih. Znanstveniki zdaj iščejo možnosti, kako bi z različnimi tehnologijami odpadno plastiko odstranjevali iz morij. Na splošno pa po poročanju Deutsche Welle prevladuje prepričanje, da je veliko boljša rešitev zmanjšanje rabe plastike ali preprečiti, da bi končala v morju.

  • IK, STA

    4. 12. 2017  |  Politika

    Pahor je Šamijevo prilagoditev okolju označil za normalno človeško ravnanje in ne za nek presežek

    Predsednik republike Borut Pahor je v pogovoru za Dnevnikov Objektiv med drugim spregovoril o prihodnosti EU in dejal, da ga skrbi, da utegne begunska problematika definirati geopolitični položaj posameznih držav v prihodnjih preoblikovanjih znotraj Evropske unije. Pahor svoje poslanstvo v novem mandatu vidi skozi vlogo Slovenije v mednarodnem prostoru: "V naslednjih petih letih bo za Slovenijo zelo pomembno, da bo kot suverena država, ki je članica EU in Nata - če to ni pretenciozno - pripomogla k stabilizaciji in urejanju mednarodnih razmer."

  • Damjana Kolar

    4. 12. 2017  |  Kultura

    Teden življenja v animaciji

    Med 4. in 10. decembrom bo na različnih prizoriščih v Ljubljani potekal 14. mednarodni festival animiranega filma Animateka, na katerem bodo predvajali 400 kratkih animiranih filmov in 9 celovečercev za odrasle in otroke. Za likovno podobo festivala je poskrbela francoska grafična umetnica Caroline Sury, v fokusu bo italijanski animirani film, s svojimi programi pa se bodo predstavili tudi letošnji žiranti: Jair Salvador Alvarez, Rao Heidmets Robert Löbel, Caroline Sury in Igor Kovalyov. 

  • Uredništvo

    4. 12. 2017  |  Kultura

    Kratki filmi na temo oviranosti

    V Kinu Šiška bo danes, 4. decembra ob 18.00 v sodelovanju z društvom Kraken projekcija kratkih filmov švicarskega filmskega festivala look&roll. Na ogled bo izbor najboljših kratkih filmov o življenju oseb z različnimi oviranostmi in potrebami. Vsi predvajani filmi bodo opremljeni s podnapisi za gluhe in naglušne osebe ter avdiodeskripcijo za slepe in slabovidne osebe. Z dogodkom organizatorji želijo soustvarjati nov pogled na kratki film, dostopno kulturo in družbo prihodnosti, s premislekom o drugačnosti, socialni vključenosti in enakopravnosti.

  • Izak Košir

    3. 12. 2017  |  Kultura

    Po poteh resničnih zgodb

    Na 33. festivalu LGBT filma so v soboto v Slovenski kinoteki podelili nagrade rožnati zmaj. Občinstvo je nagradilo mehiški dokumentarec Chavela, festivalska žirija francoski film 120 udarcev na minuto, rožnatega zmaja za slovenski kratki film pa je dobil Po gladini. 

  • Jure Trampuš

    Jure Trampuš

    1. 12. 2017  |  Mladina 48  |  Uvodnik

    Denar ne smrdi, tudi oblast ne

    Prav nenavadno je bilo gledati prenos torkove razprave iz Bruslja, kjer so evropski poslanci, zbrani v odboru, ki se ukvarja z davčnimi oazami in pranjem denarja, poslušali strašljive besede poslanca SDS Anžeta Logarja. Nenavadno zato, ker je bila podoba Slovenije, ki jo je slikal Logar, strašljiva. Slovenija naj bi posredno financirala terorizem, hkrati naj bi kup naključij dokazovalo, da se naši preiskovalni organi namenoma niso poglobili v nenavadne finančne transakcije Britanca iranskega rodu. Pravna država torej ne deluje, vsa država pa naj bi bila talka kriminalno-terorističnih družb, ki so povezane z vladajočo politiko.