• Izak Košir

    1. 12. 2017  |  Politika

    Radio Mladina: Borut Mekina o izkušnji s stranko SDS med zaslišanjem v Bruslju

    Pogovor je nastal na podlagi članka Novo klicanje trojke >> #Mladina48 

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/362988065&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Zoran Smiljanić

    1. 12. 2017  |  Kultura

    Zakaj ne maram Tomaža Lavriča

    Tomaž Lavrič je naš kulturni prostor opustošil kot naravna nesreča, ali še bolje - kot neoliberalni kapitalizem. Nekako mu je uspelo, da si je prisvojil 99% talenta, vsem ostalim delujočim umetnikom pa je prepustil le skromen procent. Kot brezobzirni tajkun ima v lasti veliko večino finančnega portfelja in najbolj donosne delnice, ki se kažejo kot briljantno risarsko in scenaristično znanje, virtuozno menjavanje stilov, vsestranskost, lucidnost, pronicljivost, nepresahljivi vrelec idej, humor, angažiranost, bridka satira, komercialni in umetniški uspeh, za povrh pa je še pesniško nadarjen. Je torej popoln monopolist na tržišču.

  • Beli moški v paniki

    Nekoč – od sredine 19. stoletja pa vse tja do šestdesetih let prejšnjega stoletja – so črnce na odru igrali belci. Tudi v filmih so črnce igrali kar belci. Vsaj na začetku, še v Griffithovi falirani klasiki Rojstvo naroda (1915). Obraze so si premazali – počrnili. In že so bili črnci. Temu so rekli blackface. Jasno, blackface danes ni več sprejemljiv, saj velja za rasizem. Toda obstajal je tudi spolni »blackface«: ženske so nekoč na odrih – včasih pa tudi v filmih, resda bolj parodično – igrali kar moški. Danes to ni več sprejemljivo. To bi veljalo za spolno diskriminacijo, če ne že kar za spolni rasizem.

  • Borut Mekina  |  foto: Evropski parlament

    1. 12. 2017  |  Mladina 48  |  Politika

    Novo klicanje trojke

    V torek popoldne je bilo v Bruslju posebno zasedanje odbora evropskega parlamenta, ki se ukvarja s pranjem denarja, izogibanjem davkov, bančnimi utajami (PANA). Nastal je po izbruhu zgodbe o Panamskih dokumentih. A tokrat evropski poslanci niso pregledovali, kako delujejo davčne oaze, na pobudo SDS so razpravljali zgolj o Sloveniji. Pri nas naj bi se namreč zgodila, po interpretaciji SDS, afera apokaliptičnih razsežnosti. Gre za domnevano pranje denarja, ki naj bi ga v NLB počel Iraj Farrokhzadeh. Na predstavitvi pred odborom je sodeloval poslanec SDS Anže Logar, pa tudi novinar Mladine Borut Mekina, ki ga je na zasedanje povabila Evropska skupina zavezništva socialistov in demokratov v evropskem parlamentu (S&D).

  • Urša Marn  |  foto: Uroš Abram

    1. 12. 2017  |  Mladina 48  |  Družba

    Valerija Lekić Poljšak, direktorica Doma starejših občanov Črnomelj

    V vseh razvitih državah delež starejših hitro narašča. Leta 2005 je v Sloveniji živelo 60.459 oseb, starih 80 let ali več, leta 2015 že 99.523. Do leta 2060 bo v Sloveniji skoraj tretjina prebivalstva starejša od 65 let. Pričakovana življenjska doba ob rojstvu se povečuje; v obdobju od 1995 do 2015 se je v Sloveniji dvignila s 74,1 leta na 80,5 leta, do leta 2035 se bo po predvidevanjih podaljšala še za dodatnih 2,9 leta. Vedno več bo ljudi, ki bodo zaradi bolezni in onemoglosti potrebovali nenehno pomoč. Znašli smo se na razpotju, ko se moramo kot država odločiti, ali bomo šli v smeri severa Evrope, kjer so dosegli široko soglasje, da je treba poskrbeti za starejše in da mora država pri tem imeti pomembno vlogo, ali pa v smeri katoliške jugovzhodne Evrope, kjer so starejši prepuščeni sebi, svojcem in dobrodelnim organizacijam. »Danes se po vsej Evropi, tudi pri nas, favorizirajo neformalne oblike dolgotrajne oskrbe, pa ne zato, ker bi bile za starejše res najboljše, ampak zato, ker so za državo cenejše,« opozarja Valerija Lekić Poljšak, direktorica Doma starejših občanov Črnomelj, ki že trideset let deluje na področju socialnega varstva starejših.

  • Peter Petrovčič

    1. 12. 2017  |  Mladina 48  |  Politika

    Ne 2000, pač pa 18 evrov

    Sirski begunec Ahmad Šami, ki ga želi ministrstvo za notranje zadeve deportirati na Hrvaško, je postal »obraz nezakonitega migranta«, s katerim manipulira politična desnica.

  • Damjana Kolar

    1. 12. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V Božidarju bo nastopil ameriški DJ Ron Morelli, ki se bo predstavil s 3-urnim setom, v K4 v okviru serialke Dirty Sprite prihaja londonska underground trap/phonk legenda Drae Da Skimas, v Channel Zero pa Dave Owen, Dirtyspeakerz, Dubtone, Klepetz, Midair in Riba.

  • Darja Kocbek

    30. 11. 2017  |  Svet

    Kaj je za vzhodne Nemce sinonim za razprodajo in brezposelnost?

    Pravkar objavljena študija, ki jo je lani naročila nemška vlada, je pokazala, da se večina vzhodnih Nemcev agencije za privatizacijo državnega premoženja Treuhand v Vzhodni Nemčiji spominja kot uničevalca delovnih mest. Med njimi je Klaus Schieferdecker, ki je v nekdanji Nemški demokratični republiki (DDR) bil direktor v leipziški družbi VEB Bodenbearbeitungsgeräte. Po združitvi Nemčije je vodenje te družbe prevzela agencija Treuhand.

  • Vanja Pirc

    17. 11. 2017  |  Mladina 46  |  Kultura

    Lavreat na razstavi

    Naš Tomo, dolgoletni Mladinin ilustrator Tomaž Lavrič, bo verjetno zavil z očmi, češ, kaj ga spet hvalimo, in to že nevemkaterič v zadnjem letu ali dveh, ko pa dobro vemo, da se nerad medijsko izpostavlja. Saj veste, Tomo ne daje intervjujev, če pa že, na vprašanja odgovori pisno. V dokumentarnem filmu, ki so ga pred leti posneli o njem, je, medtem ko so drugi govorili, sam le tiho risal. Odprtja velike razstave njegovih del v Cankarjevem domu novembra 2015 so se udeležili vsi, razen njega. Nekaj dni prej je prešprical slovesnost, na kateri mu je predsednik države podelil medaljo za izjemen prispevek na področju slovenske ilustracije, karikature in stripa. In seveda je februarja letos manjkal tudi na podelitvi Prešernovih nagrad, pa čeprav je bil tokrat med nagrajenci tudi sam. Ne, medijsko izpostavljanje in ceremonije mu niso blizu. Tudi takrat ne, ko se vrstijo najvišja priznanja. Enkrat punker, vedno punker.

  • Damjana Kolar

    30. 11. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo pregledni razstavi Tuga Šušnika in Borisa Jesiha, koncert britanskih psihadelikov The Horrors, premiero predstave Krasni novi svet po motivih istoimenskega romana Aldousa Huxleyja v priredbi in režiji Barbare Pie Jenič, III. decembrski sejem ilustracije, na katerem se bo predstavilo 28 ilustratork ter ilustratorjev starejše in mlajše generacije.

  • Uredništvo

    29. 11. 2017  |  Politika

    Društvo novinarjev obsoja politični pritisk na Mladino

    V Društvu novinarjev Slovenije so zapisali, da pozorno in z zaskrbljenostjo opazujejo poskuse diskreditacije tednika Mladina. Preiskovalna komisija Državnega zbora za ugotovitev politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij, ki naj bi sodelovali pri pripravi in izvedbi postopka javnega naročanja na področju nabave žilnih opornic, je namreč v svojem vmesnem poročilu, »pristojnim organom« predlaga, da raziščejo »morebitne« sume, »da naj bi se javni denar RS, ki je bil porabljen za nakup drage medicinske opreme, lahko v nadaljevanju porabil za nakup in dokapitalizacijo podjetja Distriest d.o.o., ki je lastnik Mladine in za nakup in dokapitalizacijo podjetja Mladina d.d.«.

  • Igor Jurekovič

    29. 11. 2017  |  Družba

    Bolan naj bo?

    Komaj so si študenti izborili vrnitev izbrisanih pravic, se že ponovno kaže nova grožnja študentski dobrobiti – ukinitev samostojnega študentskega zdravstvenega doma v Ljubljani. Novica ni presenetila zgolj študentov, saj je tudi vodstvo zdravstvenega doma za namero izvedelo slučajno. Iz dopisa, ki ga je zdravstveni dom sprejel 26.10. letos, so izvedeli, da naj bi se študentski zdravstveni dom pripojil Zdravstvenim domom Ljubljana.

  • Darja Kocbek

    29. 11. 2017  |  Svet

    Elektrarna s sežiganjem H&M oblačil nadomešča premog

    Ena od švedskih elektrarn namesto premoga kuri oblačila, ki jih švedska trgovska veriga H&M ne more prodati. Tako namerava do leta 2020 prenehati pridobivati električno energijo iz fosilnih goriv, poroča Bloomberg. Jens Neren, vodja dobave goriva v Malarenergi AB, ki je lastnica 54 let stare elektrarne 100 kilometrov od Stockholma, razlaga, da so zanje oblačila gorivo in uporabljati nameravajo samo obnovljiva in reciklirana goriva.

  • Damjana Kolar

    29. 11. 2017  |  Kultura

    Bi ubili 164 ljudi, da bi jih rešili 70.000?

    V Prešernovem gledališču Kranj bodo 3. decembra ob 19.30 premierno uprizorili sodobno dramo Teror, veliko svetovno uspešnico nemškega dramatika Ferdinanda von Schiracha, ki je osvojila gledališke odre po vsem svetu. Drama v režiji Eduarda Milerja odpira vrsto etičnih in moralnih vprašanj o politiki, pravu, človekovih pravicah in psihologiji sodobne družbe, ki živi v stalnem strahu pred novimi terorističnimi napadi, pred potovanji, pred življenjem in od gledalcev terja, da se aktivno vključijo v proces in na koncu sami odločijo o krivdi glavnega junaka. Po premieri bodo prvič podelili nagrado julija za najboljšo igralsko stvaritev pretekle sezone.

  • Staš Zgonik

    28. 11. 2017  |  Svet

    Študentom ljubljanske medicinske fakultete prva nagrada Evropske komisije

    Evropska komisija vsako leto podeli nagrade najboljšim projektom nevladnih organizacij s področja zdravstva. Vsako leto izberejo drugo področje. Leta 2015 so nagrado podelili za področje ukrepanja proti širjenju virusa ebola, lani za dejavnost na področju ozaveščanja o odpornosti bakterij na antibiotike. Letos je bilo na vrsti cepljenje.

  • Uredništvo

    23. 11. 2017  |  Svet

    Je papež Frančišek veliki reformator Cerkve ali le pop ikona?

    Avtorica nove posebne izdaje MLADINA OSEBNOSTI: Papež Frančišek je Mojca Širok, novinarka RTV Slovenija ter dopisnica iz Rima in Vatikana. Gre za prvo slovensko biografijo aktualnega papeža.

  • Borut Mekina

    28. 11. 2017  |  Politika

    Novo klicanje trojke

    Danes bo stranka SDS v Bruslju, pred parlamentarci posebnega odbora Evropskega parlamenta, ki se ukvarja s pranjem denarja (PANA), poskušala Slovenijo opisati kot državo, ki je Iranu pomagala graditi atomsko bombo in kemično orožje. Evropskim poslancem so iz SDS včeraj že poslali gradivo v angleščini, v katerem pišejo o slovenskem kriminalu stoletja in v katerem so med drugim zapisali:

  • Uredništvo

    27. 11. 2017  |  Politika

    Popravek za Romano Tomc

    Romana Tomc (SDS) je danes na tiskovni konferenci ponovno spregovorila o domnevnem pranju denarja v NLB. Jutri bo namreč preiskovalni odbor Evropskega parlamenta, ki se ukvarja z pranjem denarja (PANA), na zahtevo SDS obravnaval tudi ta primer. Tomčeva je danes poudarila, želijo v SDS s tem "spodbuditi pristojne organe v Sloveniji, da opravijo in končajo svoje delo". Dejala je še, da naj bi domnevno sporna nakazila iranske banke našla t.i. Logarjeva komisija, ki je nato zadevo odstopila komisiji za nadzor varnostnih služb pod vodstvom Branka Grimsa - ta je nato letos poleti primer razkrila.

  • Damjana Kolar

    28. 11. 2017  |  Kultura

    Ko ni nujno, da so kompleksni umetniški projekti tudi težko razumljivi

    Nova Gorica in Gorica bosta od 1. do 8. decembra ponovno prizorišči mednarodnega festivala sodobnih umetniških praks Pixxelpoint, ki se je v teh letih uveljavil kot eden najpomembnejših festivalov intermedijskih umetnosti v slovenskem prostoru. Festival, ki izhaja iz vizualne kulture elektronskih medijev, si je za cilj zadal tako razvijanje in boljše razumevanje razsežnosti digitalnih svetov ter digitaliziranja stvarnega sveta okoli nas, skupaj z njegovo predstavitvijo in popularizacijo, kot vzpodbujanje teoretskega, kritičnega diskurza in refleksije o intermedijski umetnosti. Kurator Božidar Zrinski je tokratno edicijo festivala naslovil Resnično čaroben trenutek po istoimenskem projektu Adama Basante, enega izmed 23 sodelujočih umetnikov.

  • Uredništvo

    27. 11. 2017  |  Družba

    Obsodba neonacističnega napada v Mariboru

    Iz skupnosti KC Pekarna, ki je nekakšna mariborska različica ljubljanske Metelkove, so sporočili, da je sobotni napad, ki ga je v zgodnjem jutru nad posameznikom zakrivila skupina petih moških, očiten dokaz strahopetnosti in obupanosti posameznikov oziroma posameznic, ki so po njihovem produkt družbeno-ekonomskega sistema v katerem živimo.

  • Dominik Šik Vukovič

    27. 11. 2017  |  Svet

    Finalmente, pane e giochi!* (*Končno, kruha in iger!)

    Z vrha italijanske nogometne zveze odstopil kontroverzni predsednik Carlo Tavecchio. Povod za njegov odstop je bil pritisk javnosti po nogometni 'apokalipsi', ko se reprezentanca v dodatnih kvalifikacijah ni uspela uvrstiti na svetovno prvenstvo v Rusiji prihodnje leto. Po 60 letih bo italijanska reprezentanca ponovno zgolj opazovalka prvenstva, kar je v Italiji sprožilo pravi kulturni in družbeni potres. Žal pa podobnega odziva javnosti nismo opazili ob številnih neprimernih izjavah Carla Tavecchia.

  • Darja Kocbek

    27. 11. 2017  |  Svet

    Odprava ovir za Trumpovo trobilo na podeželju

    Prihod Donalda Trumpa v Belo hišo je prinesel veliko sprememb tudi Davidu Smithu, prvemu možu medijskega koncerna Sinclair. Ameriška zvezna komisija za komuniciranje (FCC) je že zrahljala več predpisov, za katere je več let trdil, da so ovira za delo njegovega medijskega podjetja, poroča die Zeit. Pred kratkim je napovedala, da bo ukinila več kot 30 let star predpis, ki omejuje konsolidacijo regionalnih medijev, čeprav je 15 tisoč ljudi podpisalo peticijo, da tej spremembi nasprotujejo. Poznavalci pravijo, da zdaj za vzpon imperija Sinclair ne bo več tako rekoč nobene ovire.

  • Uredništvo

    27. 11. 2017  |  Kultura

    Knjiga leta je ep Borisa A. Novaka na več kot dva tisoč straneh

    »Vrata nepovrata je prvi slovenski ep, 2300 knjižnih strani in okrog 40.000 verzov, ki ga je pesniški klasik Boris A. Novak pisal več kot dvajset let. Po Zemljevidih domotožja in Času očetov je tretja knjiga Bivališča duš izšla v letu 2017. Ta je sinteza celote in sklepno nadaljevanje prvih dveh, z elegičnimi toni, ki prehajajo v apokaliptično videnje sveta, ki ga živimo. Vrata nepovrata nedvomno predstavljajo mojstrski unikum v moderni slovenski književnosti in pesnikov opus magnum.« Tako so nagrado Knjiga leta 2017 utemeljili na letošnjem 33. Slovenskem knjižnem sejmu (SKS). Nagrajenca je razglasil predsednik velike nagrade SKS Luka Novak. 

  • Damjana Kolar

    27. 11. 2017  |  Kultura

    Ko oče v družino pripelje šestnajstletnika

    V kinematografih si lahko ogledate psihološko grozljivko Ubijanje svetega jelena v režiji grškega mojstra Yorgosa Lanthimosa, ki je v svojem drugem angleško govorečem filmu spet združil moči s Colinom Farrellom, a se je tokrat z njim podal na temačnejšo pot kot v prejšnjem filmu Jastog. Film so označili za mešanico grške tragedije, eksistencialne grozljivke in hitchcockovske psihodrame.

  • Izak Košir

    24. 11. 2017  |  Mladina 47  |  Politika

    Nepotistična hobotnica

    V pisarni evropske poslanke Romane Tomc so za pomočnika, natančneje za izvajalca storitev, najeli Jona Petka, sina Mira Petka, strankarskega kolega evropske poslanke iz vrst SDS. O tem je prvi poročal Večer.

  • Stanka Prodnik

    24. 11. 2017  |  Mladina 47  |  Kultura  |  TV

    Ljubezenski intervju

    V nedeljo smo si na nacionalki ogledali Intervju Jožeta Možine z Janezom Janšo. Sprva smo si zastavili nekaj vprašanj. Denimo, kako to, da se je uredništvo v oddajo odločilo povabiti gosta, ki je aktivni politik, čeprav v oddaji politiki sicer ne nastopajo. Zakaj ravno Janez Janša? Ali to morda napoveduje, da se bodo v predvolilnem letu v Intervjuju znašli vsi predsedniki strank? In dalje: zakaj so se kot prvega političnega gosta odločili povabiti človeka, ki javno govori o tem, da ne plačuje RTV-prispevka ter zmerja to televizijo in žali njene novinarke?

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    24. 11. 2017  |  Mladina 47  |  Uvodnik

    Prvi korak v prihodnost

    Znak zrelosti političnega prostora. Vse resne in relevantne politične stranke, ki bodo najverjetneje sestavljale državni zbor 2018–2022, so na izrecno vprašanje, ali so v naslednjem mandatu pripravljene sodelovati s stranko SDS, odgovorile popolnoma jasno: ne, s to stranko pod tem vodjem in takšno, kakršna je danes, nismo pripravljene sodelovati v nobeni koaliciji.

  • Izak Košir

    24. 11. 2017  |  Politika

    Radio Mladina: Janez Janša in SDS kot samotna jezdeca na skrajni desnici

    Pogovor je nastal na podlagi članka Koalicija proti nestrpnosti >> 

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/359858018&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false