• Borut Mekina

    24. 11. 2017  |  Mladina 47  |  Politika

    Koalicija proti nestrpnosti

    V Evropi se je politika nagnila na desno. Večinoma celo proti skrajnemu desnemu robu sprejemljivega. Razprav o vzrokih novodobnega rasizma, antisemitizma, ksenofobije, homofobije, antiislamizma in drugih iracionalizmov je ogromno ter tudi idej, kako se odzvati na to. Ignorirati ali se soočiti s populističnimi gibanji, ki vnašajo razdor in onemogočajo razumen dialog? Predlogov je veliko, v praksi pa so se mnoge doslej uveljavljene, tudi desnosredinske stranke odločile za izolacijo svojih najbolj radikalnih izvedenk.

  • IK, STA

    24. 11. 2017  |  Svet

    V Cankarjevem domu predstavitev Mladinine posebne izdaje o papežu Frančišku

    Nekdanja dopisnica RTV Slovenija iz Rima in Vatikana Mojca Širok je danes v Cankarjevem domu v Ljubljani predstavila prvo slovensko biografijo papeža Frančiška. Ta je izšla kot posebna izdaja Mladine (OSEBNOSTI) in govori o tem, kaj je poglavar rimskokatoliške cerkve (RKC) že dosegel, predvsem pa o tem, česa ni.

  • Peter Petrovčič

    24. 11. 2017  |  Mladina 47  |  Politika

    Slovenija je res izgubila kompas

    V zadnjih šestih letih in pol je iz Sirije zbežalo več kot pet milijonov ljudi. Bežijo, ker ves ta čas tam divja kaotična vojna med vladajočim režimom ter različnimi uporniškimi skupinami z različnimi motivi in interesi, v kateri je umrlo že skoraj pol milijona ljudi, od tega več kot sto tisoč civilistov. Gre za največjo humanitarno krizo po drugi svetovni vojni. Približno polovica vseh beguncev, ki v zadnjih letih prihajajo v Evropo, je iz Sirije.

  • Urša Marn  |  foto: Uroš Abram

    24. 11. 2017  |  Mladina 47  |  Družba

    Dr. Peter Praper: Od nas se pričakuje, da bomo zmagovalci, kajti če nisi zmagovalec, si luzer

    Utemeljitelj psihoanalitične šole, avstrijski psiholog in nevrolog Sigmund Freud, je duševno zdravje opredelil kot zmožnost delati in ljubiti. »Ta definicija se morda zdi preveč preprosta, v resnici pa zajema bistvo,« pravi Peter Praper, specialist klinične psihologije in eden od začetnikov psihoterapije pri nas. Dr. Praper je bil 33 let profesor na Oddelku za psihologijo Filozofske fakultete v Ljubljani, pedagoško delo pa nadaljuje tudi po upokojitvi, saj občasno predava študentom Filozofske fakultete v Mariboru. Za seboj ima 49 let kliničnega dela, zdaj na Inštitutu za klinično psihologijo in psihoterapijo, kjer je hkrati tudi strokovni vodja izobraževanja iz razvojne analitične psihoterapije.

  • Damjana Kolar

    24. 11. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V K4 bodo nastopili Desyn Masiello, legenda britanske house scene ter člana založbe Seekers Alex Picone in Niff. V Ambasado Gavioli prihaja berlinski DJ in producent Paul Kalkbrenner, v F Clubu pripravljajo 12-urni maraton, na katerem bodo med drugimi nastopili Rydel, Angel Anx, Zanne Madness, v Gala hali pa bo koncertirala zagrebška techno zasedba ABOP (After je bolji od partija).

  • Darja Kocbek

    23. 11. 2017  |  Svet

    Rekordno leto za podjetja brez jasnega poslovnega modela

    Bianko posli so podjetja, ki nimajo jasnega poslovnega modela, pa na borzi zbirajo denar. Letos se je število tovrstnih poslov doseglo raven izpred desetih let, preden je izbruhnila finančna kriza. Družba Landscape Acquisition je na londonski borzi zbrala 500 milijonov evrov, čeprav je o njenem poslovnem modelu znano le to, da se namerava ukvarjati z nepremičninami, predvsem v Severni Ameriki in Evropi. Kot v NZZ piše Gerald Hosp, so to lahko nanaša tako na restavracije in hotele kot na igralnice.

  • Damjana Kolar

    23. 11. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo razstavo Preko meja, na kateri se predstavlja 12 sodobnih vizualnih umetnikov iz Slovenije in Japonske, koncert beograjske fusion zasedbe Kanda Kodža i Nebojša, vsemetelkovski benefit Viva Punk! Viva RŠ! ob 40. obletnici punka na Slovenskem, otvoritev 33. festivala LGBT filma in otvoritev eksperimentalnega projekta Nova pošta, ki je nastal v koprodukciji SMG in Maske Ljubljana.

  • Uredništvo

    22. 11. 2017  |  Družba

    Okostnjak z naslovnice revije Time dočakal Mladićevo obsodbo

    Fikret Alić, okostnjak iz srbskega koncentracijskega taborišča pri Prijedoru, čigar fotografija je poleti leta 1992 na naslovnici revije Time šokirala svet, je danes pred haaškim sodiščem ob obsodbi Ratka Mladića to isto naslovnico dvignil v zrak. Večina ljudi Fikreta Alića danes ne bi prepoznala - preberite si njegov intervju za Mladino leta 2008

  • IK, STA

    22. 11. 2017  |  Svet

    Na haaškem sodišču zaradi genocida v Srebrenici obsojenih 16 vojnih zločincev

    Zaradi genocida in drugih vojnih zločinov v Srebrenici je bilo na haaškem Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije obtoženih 20 ljudi. 16 so jih obsodili, nazadnje danes nekdanjega vojaškega vodjo bosanskih Srbov generala Ratka Mladića. Enega so oprostili, eden pa je umrl še pred izrekom kazni. Na sojenjih je pričalo več kot tisoč prič, med njimi tudi enajst moških, ki so preživeli genocid, piše na spletni strani sodišča.

  • Darja Kocbek

    22. 11. 2017  |  Svet

    V Jemnu na dan umre 130 otrok

    Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije v Jemnu vodi vojno proti uporniškim Hutijem, ki so v letu 2014 v Sani prevzeli oblast. Spomladi 2015 je savdski kronski princ Mohammad Bin Salman ukazal zračne napade na Jemen, ki trajajo še danes. Ti napadi ne izbirajo ciljev, saj zavezniška letala napadajo tudi šole, bolnišnice, stanovanjske stavbe in ključno infrastrukturo, kot so pristanišča, mostovi in ceste. Vsak ta napad je vojni zločin, skupaj so zločin proti človeštvu, na portalu Truthdig opozarja Juan Cole, profesor zgodovine na univerzi Michigan.

  • Damjana Kolar

    22. 11. 2017  |  Kultura

    Temačna vizija sveta

    Na odru ljubljanskega Mini teatra bodo 25. novembra ob 20.00 premierno uprizorili absurdno komedijo Kozmopolis, ameriškega romanopisca, dramatika in esejista Dona DeLilla v režiji, priredbi in dramaturgiji Alena Prošića. Leta 2012 smo si lahko ogledali filmsko različico DeLillovega preroškega romana v režiji kanadskega režiserja Davida Cronenberga, ki razkriva temačno vizijo sveta, v katerem denar, seks in življenje naglo izgubljajo svojo vrednost.

  • Nikolaj Pečenko

    22. 11. 2017  |  Kultura

    Koncert starejših občanov

    Pred dobrimi 40 leti je takrat tridesetletni Ian Anderson z Jethro Tulli prepeval »prestar za rokenrol, premlad za smrt«. Nekako takrat sta v največji državi na Balkanu nastajali dve legendarni rockerski skupini, Pankrti in Riblja čorba, jaz pa sem dobil svoj prvi fotoaparat, praktico. Kakšnih pet let kasneje, na začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja, so bili Pankrti in Riblja čorba na vrhuncu slave, jaz pa sem takrat navdušeno fotografiral na rokerskih koncertih – tudi Pankrte in Ribljo čorbo -, se poizkušal kot nekakšen fotoreporter in fotografije objavljal v Stopu (če se ga še kdo spomni). 

  • Darja Kocbek

    21. 11. 2017  |  Družba

    Pohlepni šefi so zlomili kapitalizem. Kdo ga bo popravil?

    Misel dneva je iz evangelija po Luku: »Povem vam, da bo tudi v nebesih večje veselje nad enim grešnikom, ki se pokesa, kakor nad devetindevetdesetimi pravičnimi, ki se jim ni treba kesati.« Je lahko med skesance uvrstiti šefe družb, ki so z obsodbami pohlepa menedžerjev, izogibanja plačilu davkov in drugih grehov korporacij, v zadnjem času postavili pod vprašaj sedanji kapitalizem, v Guardianu sprašuje Hugh Muir.

  • Damjana Kolar

    21. 11. 2017  |  Kultura

    Lezbični par z otrokom, o katerem so v času referenduma posneli film

    V Ljubljani bo od 25. novembra do 2. decembra potekal 33. festival LGBT filma, na katerem bodo predvajali 23 celovečernih in 13 kratkih filmov iz 28 držav. Osrednji del programa se bo odvijal v Slovenski kinoteki, off program pa v klubskih prostorih na Metelkovi. Kot vsako leto bodo nekateri filmi predstavljeni še v Kopru, Mariboru, Bistrici ob Sotli, Idriji, na Ptuju in letos prvič v Trstu. Med gosti festivala bo tudi Robin Campilo, režiser filma 120 utripov na minuto, ki smo si ga lahko ogledali že na festivalu Liffe. Gre za po resničnih dogodkih posneto zgodbo o pravih junakih boja proti aidsu - uličnih aktivistih, ki so se ob izvajanju pritiska na politiko morali soočati še z družbenimi predsodki glede njihove bolezni. 

  • IK, STA

    21. 11. 2017  |  Svet

    ZDA uvrstile Severno Korejo na seznam držav podpornic terorizma

    ZDA so Severno Korejo uvrstile na seznam držav podpornic terorizma. Ameriški državni sekretar Rex Tillerson je v ponedeljek pojasnil, da je uvrstitev na seznam namenjena predvsem tretjim državam, ki bodo morda sedaj dvakrat razmislile, preden bodo poslovale s Pjongjangom. Na seznamu sponzork terorizma so že Iran, Sudan in Sirija. Tillerson je še dejal, da bo uvrstitev na seznam morda zmotila sodelovanje Severne Koreje s tretjimi državami ali te odvrnila od sodelovanja s Pjongjangom, ker uvaja prepovedi, ki morda še niso pokrite z obstoječimi sankcijami. ZDA so poleg tistih, ki jih je sprejel Varnostni svet Združenih narodov, uvedle številne sankcije proti Severni Koreji zaradi njenega raketnega in jedrskega programa.

  • Izak Košir

    20. 11. 2017  |  Družba

    Da mora Ahmad ostati v Sloveniji, se zavzemajo tudi športniki in kulturniki 

    V krogih skrajne politične desnice se nemalokrat napihuje trditev, da se za pravice beguncev in migrante zavzemajo zgolj levičarji in intelektualci. Da temu ni tako, priča tudi peticija proti deportaciji sirskega begunca Ahmada Šamija, ki jo je na spletu objavil inštitut Danes je nov dan. Med podpisniki oziroma podporniki lahko, poleg intelektualcev, politikov in znanstvenikov, najdemo tudi številne druge znane Slovence in Slovenke, tudi športnike in osebnosti iz sveta pop kulture. Med športniki tako najdemo imena, kot so košarkar in trener Saša Dončić ter smučarska skakalca Peter Prevc in Robert Kranjec, med popkulturniki pa glasbenika Vlada Kreslina in Petra Lovšina. Od igralcev med imeni izstopa Boris Cavazza, med podpisniki pa jih je tudi kar nekaj iz kolektiva Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) in ljubljanske Drame, nasprotnica Ahmadove deportacije pa je tudi direktorica Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) Barbara Hieng Samobor.

  • Damjana Kolar

    21. 11. 2017  |  Kultura

    Poklon Martinu Krpanu

    V Cankarjevem domu v Ljubljani bo od 22. do 26. novembra potekal 33. Slovenski knjižni sejem, na katerem se bo predstavilo 115 razstavljalcev, za obiskovalce pa so pripravili več kot 300 spremljevalnih dogodkov. Letošnji sejem se bo poklonil 100. obletnici izida prve slovenske slikanice Martina Krpana Frana Levstika. Poleg ustaljenih programskih sklopov (Debatna kavarna, Založniška akademija, Pisateljski oder) se obetata še dva nova: Ilustratorski kot in Najs(t): Branje za boljše stanje. V okviru že tretjega mednarodnega fokusa bodo tokrat države, ki jih povezuje skupni nemški govorni prostor: Avstrija, Nemčija in Švica.

  • IK, STA

    20. 11. 2017  |  Politika

    Ahmad Šami pristal v bolnišnici, njegovo stanje je zaskrbljujoče

    Zdravstveno stanje sirskega begunca Ahmada Šamija se je po birokratskih zapletih in negotovosti glede deportacije tako poslabšalo, da se zdravi na nevrološki kliniki UKC Ljubljana. Da je Šami v slabem psihološkem stanju, so njegov zastopnik in aktivisti opozarjali že v petek. Stranka SMC pa se bo glede Šamijeve usode danes sestala na izrednem vrhu.

  • Uredništvo

    20. 11. 2017  |  Politika

    Proti Janši se obračajo tudi njegovi sledilci na Facebooku

    Kljub temu, da ima Janez Janša, še vedno predsednik stranke SDS in vodja opozicije, že od prej  na Facebooku 23.833 všečkov in 23.266 sledilcev, smo opazili, da imajo njegove objave, če štejemo všečke, zadnje čase bore malo tistih, ki se z njimi strinjajo. Ena od teh v zadnjih dneh ima celo zgolj dva všečka, pod večino njih pa je mogoče našteti zgolj le nekaj deset všečkov, kar je - glede na to, koliko ima njegova uradna stran na Facebooku sledilcev - zelo malo. 

  • IK, STA

    20. 11. 2017  |  Politika

    Listo Marjana Šarca bi volila več kot polovica vprašanih

    Po javnomnenjski raziskavi Vox populi, ki jo za časopis Dnevnik in RTV Slovenija opravlja agencija Ninamedia, delo vlade kot uspešno ocenjuje 40,6 odstotka vprašanih, kot neuspešno pa 54,5 odstotka. Raziskava kaže, da se je v primerjavi z merjenjem javnega mnenja v prejšnjem mesecu nekoliko povišal (za 1,4 odstotne točke) delež tistih, ki ocenjujejo delo vlade kot uspešno. Po drugi strani pa se je za 0,3 odstotne točke tudi povečal delež tistih, ki jo ocenjujejo kot neuspešno. Tokrat je manj tistih, ki se pri tem vprašanju niso mogli opredeliti.

  • IK, STA

    20. 11. 2017  |  Politika

    Dobovšek predsednik nove politične stranke Dobra država

    Na ustanovnem kongresu stranke Dobra država se je v soboto zbralo okoli 150 udeležencev. Slednji so napolnili dvorano Cankarjevega doma na Vrhniki, cilj stranke, ki nastaja iz civilne pobude znotraj zavoda Dobra država, pa je po besedah njenih članov boj proti korupciji. Za predsednika je bil pričakovano izvoljen poslanec Bojan Dobovšek, ki je bil prav tako njen pobudnik. Dobovšek je poudaril, da stranka presega klasične delitve (na leve in desne, op.p.), kar so besede, ki so se že v času predsedniških volitev izkazale za učinkovite. S to "zlato sredino" pa Dobovšek meni, da bi lahko Dobra država Slovenijo popeljala v prvo ligo evropskih držav.

  • Izak Košir

    17. 11. 2017  |  Mladina 46  |  Politika

    Grožnja Jožetu Možini

    »Stojim pred prehodom za pešce pri TV SLO. Gneča. Čez gre Ivo Milovanović. Kar je v redu. Ne vem, kako bi miril konje pod pokrovom motorja, če bi šel Jože Možina. Bi imeli pričevalci kaj povedati.« To je na Twitterju zapisal uporabnik Safet Alibegić, namenjeno pa je bilo novinarju RTV Slovenija in avtorju Pričevalcev Jožetu Možini. Šala gor ali dol, treba je poudariti, da so grožnje novinarjem nedopustne, zato so bili v Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) upravičeno zgroženi, ko so zapisali, da od RTV Slovenija pričakujejo, da se bo zavzela za svojega novinarja. To je vodstvo nacionalne televizije tudi storilo in v osrednjem TV Dnevniku sporočilo, da bo novinarje branilo javno in z vsemi pravnimi sredstvi.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    17. 11. 2017  |  Mladina 46  |  Uvodnik

    Šleva

    V nedavnem intervjuju, objavljenem tudi v Mladini, je francoski predsednik Emmanuel Macron v kratkem odstavku povedal zelo preprost recept za ravnanje s skrajno desnimi strankami, kot je slovenska SDS: »Obstajajo trije mogoči odzivi. Lahko se pretvarjamo, kot da jih sploh ni, in se izogibamo vsem političnim pobudam iz strahu, da bi si z njimi nakopali na vrat te stranke. V Franciji se je to večkrat zgodilo in videli smo, da ta rešitev ne deluje. Ljudje, ki vas pravzaprav podpirajo, se nato v govorih vaše stranke ne najdejo več. Desnim strankam s tem zagotavljamo vedno večje občinstvo. Druga možnost je, da tem skrajnim desnim strankam očarani sledimo. Tretja možnost pa je, da jasno povemo, da je skrajna desnica naša dejanska sovražnica, in se začnemo boriti proti njej. Ne bodite plahi pred temi ljudmi.«

  • Ko bodo represivni organi deportirali Ahmada Šamija, bo šlo za dejanje državnega terorizma

    Isti duh, ki je skupaj s sramotno trgovino z orožjem najbolj omadeževal prehod Slovenije v demokracijo in osamosvojitev z množično afero »izbrisanih«, je očitno na delu že vse od začetka tako imenovane migrantske krize. Če bi v času poteka »izbrisa«, o katerem nismo imeli sprotnih informacij, ampak smo samo slišali za posamezne primere, postavljali vprašanja s stališča humanitarnega prava in s stališča človekovih pravic, bi najbrž bili deležni zmerjanja, da »javno problematiziramo zakonito delo organov ministrstva za notranje zadeve«.

  • Izak Košir

    17. 11. 2017  |  Politika

    Radio Mladina: Jure Trampuš o zmagi všečkov na predsedniških volitvah

    Pogovor je nastal na podlagi članka Zmaga všečkov >> 

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/356590376&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Jure Trampuš

    17. 11. 2017  |  Mladina 46  |  Politika

    Zmaga všečkov

    Steve Bannon, mastermind uspeha ameriškega predsednika Donalda Trumpa, je pred kratkim napovedal novo vojno. A ni je napovedal svojemu predsedniku, čeprav ga je ta pred meseci umaknil iz Bele hiše, njegova tarča je zdaj republikanska stranka; ne torej demokrati z Wall Streeta ne liberalni intelektualci, pač pa tisti sumljivi republikanci, ki ne razumejo skrivnosti Trumpovega uspeha. Steve Bannon bi rad vodil konservativno populistično gibanje, vstajo naroda, upor delavskega razreda proti elitam, upor, kot bi se reklo pri nas, »drugorazrednih«. Trumpova izvolitev je samo prva stopnica, prvo dejanje veliko večjega zgodovinskega prevrata.

  • Peter Petrovčič

    17. 11. 2017  |  Mladina 46  |  Politika

    Za Ahmada gre. A še zdaleč ne zgolj zanj.

    V torek malo pred enajsto dopoldne je sirski begunec Ahmad Šami v solzah stopil iz poslopja državnega zbora. Bile so solze sreče, ker je bil postopek njegove deportacije na Hrvaško (začasno) ustavljen. Tako, kot je bil nekoč na begu iz rodne dežele, je bil tisto dopoldne »na begu« pred slovensko policijo, v državnem zboru se je nekaj ur skrival v poslanski pisarni SD.

  • Vasja Jager

    17. 11. 2017  |  Mladina 46  |  Politika

    Posilstvo resnice

    Spletni portal Nova24TV, ki jo v navezi z madžarskim kapitalom obvladuje SDS, je poročal, da naj bi na osnovni šoli v Ribnici romski učenec na stranišču posilil mlajšega dečka. O »grozljivem dogodku« naj bi jih z dopisom obvestil bralec. »Starši in učenci so prestrašeni, vodstvo šole pa posiljevalskega Roma in njegov napad skriva pred javnostjo. Kot trdijo starši otrok ribniške osnovne šole, se tam dogaja vse več nasilja, ki celo meji na kriminal.«

  • Staš Zgonik

    17. 11. 2017  |  Mladina 46  |  Družba

    Glifosat na zatožni klopi

    Evropska unija se mora do 15. decembra odločiti, ali bo še naprej dopuščala uporabo najbolj priljubljenega herbicida na svetu, ki mu očitajo rakotvornost. Državam članicam se o tem nikakor ne uspe poenotiti. Polovica držav, med njimi tudi Slovenija, podpira predlog evropske komisije za petletno podaljšanje dovoljenja za promet, vendar skupaj ne pomenijo kvalificirane večine. Predlogu namreč nasprotujejo nekatere velike države, kot sta Francija in Italija. Nemčija, ki bi tehtnico lahko prevesila na eno ali drugo stran, pa ostaja neopredeljena. Kanclerka Angela Merkel je sicer nemškim kmetom v preteklosti zagotavljala, da bodo lahko glifosat še naprej uporabljali, vendar se sredi pogajanj o sestavi nove vladne koalicije z Zelenimi ni želela opredeliti.