• Damjana Kolar

    17. 10. 2017  |  Kultura

    Plečnikove urbane intervencije

    V letu 2017, ko obeležujemo 60. letnico smrti in 145-letnico rojstva arhitekta Jožeta Plečnika, so v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane (Plečnikovi hiši), v sodelovanju z različnimi partnerji pripravili vrsto projektov, razstav in dogodkov. V petek 20. oktobra ob 18.00 bo v Plečnikovi hiši potekala okrogla miza z naslovom Plečnik, mesto in jaz, na kateri bodo priznani domači in tuji strokovnjaki predstavili svoje poglede na Plečnikove ideje. Pred tem pa se lahko udeležite 45-minutnega sprehoda skozi Plečnikovo Ljubljano z zborom pred Križankami ob 17. uri.

  • Peter Petrovčič

    16. 10. 2017  |  Družba

    Prvi romski protest

    Romska glasba, branje romskih pesmi ter nagovori romskih voditeljev, ki so naslavljali vlado in poslance. Tako je bilo danes pred Državnim zborom. Za protest so se odločili, ker so na vlado naslovili nekaj najbolj nujnih predlogov in zahtev za izboljšanje življenjskih razmer in izobraževanja Romov. Vlada pa jim je zgolj odgovora, da ne more storiti nič in da ima zvezane roke.

  • Izak Košir

    16. 10. 2017  |  Politika

    "Na predsedniškem mestu ne želimo Instagram avtoritete"

    Skupina podpisnikov, med katerimi so znani profesorji in intelektualci (denimo Svetlana Slapšak, Boris Vezjak, Milica Antić Gaber in Jože Pirjevec), je v pismu za javnost navedla razloge, zakaj meni, da aktualni predsednik republike in vnovični kandidat Borut Pahor ni primerna izbira za ponovni mandat. Kot pravijo želijo s tem izpolniti svojo državljansko in hkrati intelektualno dolžnost. Menijo namreč, da je Pahor s svojimi številnimi dejanji, opustitvami dejanj in besednimi zdrsi namreč prepoznavno nakazal, da mu ni mar za spoštljivo, pošteno in dostojanstveno opravljanje te najvišje funkcije v državi. "S tem je institut predsednika države močno degradiral, ga dejansko izpraznil smisla in pomena, pričakovanja do vloge predsednika republike pa v pičlih petih letih znižal na minimum. Ker je z nekaj zadnjimi izjavami dal vedeti, da takšnih praks tudi v prihodnje ne misli opustiti, se nam takšna izbira zdi celo škodljiva," so zapisali.

  • Darja Kocbek

    16. 10. 2017  |  Svet

    Današnja davčna politika potrebuje tudi pravičnost

    Decembra 1974 naj bi v restavraciji v Washingtonu nastala teorija, da je zniževanje davkov gorivo za gospodarsko rast. Po pripovedovanju naj bi takrat mladi ekonomist z univerze Chicago Arthur Laffer med večerjo s skico, ki jo je narisal na servieto, prepričal Dicka Cheneyja in Donalda Rumsfelda, ki sta bila svetovalca predsednika Geralda Forda, da bi dvig davkov zmanjšal davčne prihodke zaradi zmanjšanja gospodarske rasti, v kolumni v New York Timesu piše Eduardo Porter.

  • Damjana Kolar

    16. 10. 2017  |  Kultura

    Psihološka vojna za stanovanje

    V Kinodvoru bo od 18. oktobra dalje na ogled film Aquarius, v katerem brazilski režiser Kleber Mendonça Filho prikazuje psihološko vojno za stanovanje med nepremičninskim podjetjem in osamelo vdovo. V glavni vlogi nastopa brazilska diva Sônia Braga, film pa sta reviji Cahiers du Cinéma in Sight & Sound uvrstili na seznam najboljših filmov leta 2016.

  • IK, STA

    15. 10. 2017  |  Svet

    Na volitvah v Avstriji slavila ljudska stranka

    Zmagovalka parlamentarnih volitev v Avstriji je ljudska stranka, njenemu vodji, 31-letnemu Sebastianu Kurzu, pa se nasmiha kanclerski položaj. Zaenkrat še ni jasno, ali se Avstriji obeta nadaljevanje velike koalicije ali bo Kurz v vlado povabil svobodnjake. Na današnjih predčasnih parlamentarnih volitvah v Avstriji je glede na projekcije po 97 odstotkih preštetih glasov, ki jih je objavila avstrijska televizija ORF, največ glasov, 31,7 odstotka, dobila ljudska stranka (ÖVP), sledijo ji socialdemokrati (SPÖ) s 26,9 odstotka ter svobodnjaki (FPÖ) s 26,0 odstotka.

  • Peter Petrovčič

    13. 10. 2017  |  Mladina 41  |  Politika

    Odškodnine za Patrio

    Tisti, ki mu je država naredila krivico, kršila njegove človekove pravice, si zasluži odškodnino. Prav je tako. Še posebej, kadar gre za neupravičeno omejitev svobode gibanja, pripor, zapor.

  • Uredništvo

    13. 10. 2017  |  Svet

    Mladinina naslovnica kot grafit v Kataloniji

    Iz Katalonije so nam poslali fotografije zidu v mestu Olot, ki ga zdaj krasi tudi ilustracija Tomaža Lavriča, ki je bila objavljena na naslovnici 40. številke Mladine, posvečene katalonskemu referendumu. 

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    13. 10. 2017  |  Mladina 41  |  Uvodnik

    Nevednost

    Kot strela z jasnega je ta teden Slovence presenetil star podatek, večkrat objavljen tudi že v Mladini, da kar dve tretjini Dunajčanov živi v subvencioniranih stanovanjih. A TV Slovenija je treba biti hvaležen za ponovitev tega podatka – nekatere stvari nas namreč vedno znova presenetijo. Velja se na primer spomniti škandala v družbi Volkswagen, ko so ameriške nadzorne institucije razkrile, da je družba prikazovala nižje vsebnosti škodljivih izpustov, kot jih imajo njegovi dizelski avti v resnici. In takrat je mimogrede v slovensko javnost prišel tudi podatek, da so polovico članov upravnega odbora Volkswagna izbrali delavci – pri nas pa dejstvo, da morajo v delniških družbah le eno tretjino članov zasedati zaposleni, radi predstavljamo kot ostanek socializma.

  • KSENJA STROŽIČ 

    13. 10. 2017  |  Politika

    Konec plastičnih vrečk v Sloveniji? 

    Poslanska skupina Levica je predstavila predlog šestih priporočil, ki od vlade zahtevajo, da s podzakonskimi akti prepove uporabo plastičnih vrečk, posode, pribora in mikroplastike kot surovine za nadaljnjo izdelavo plastičnih izdelkov. Pri tem vlado nagovarja, naj se ravna po francoskem zgledu - Francija je namreč septembra lani sprejela poseben zakon, ki prepoveduje tako plastične vrečke kot tudi posode in pribor, ki niso iz biorazgradljivih materialov. 

  • Izak Košir

    13. 10. 2017  |  Družba

    Radio Mladina: Borut Mekina o pohlepu, ki so ga tudi v Sloveniji sprožile kriptovalute

    Pogovor je nastal na podlagi članka Osnovni delec pohlepa, ki si ga lahko preberete v novi Mladini

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/346541102&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Borut Mekina

    13. 10. 2017  |  Mladina 41  |  Ekonomija

    Osnovni delec pohlepa

    Kako smiselno je to početje? Jure T. ima v svojem stanovanju za Bežigradom, v Ljubljani, ogromno omaro, polno računalnikov, imenovanih rigi. Sosedje se kdaj pa kdaj pritožujejo, da na hodniku slišijo »šumenje«. V vsakem od štirih rigov je šest dragih grafičnih kartic in vsak od teh rigov za računanje porablja po 1,4 kWh energije. Sistem skupaj stane 20 tisoč evrov, računalniki delajo noč in dan, a ne rešujejo posebnega problema, temveč uganke, ki si jih sami sestavljajo. Določajo si naključne nize številk, ki jih potem »dešifrirajo«.

  • Jure Trampuš  |  foto: Borut Krajnc

    13. 10. 2017  |  Mladina 41  |  Politika

    Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije

    Pogovor s predsednikom republike je potekal v ponedeljek zvečer, v baru Chicago v Hrastniku. Predsednik je hodil po tistih krajih, pot je bila dolga, bil je malo utrujen, a zadovoljen. Preden sva začela pogovor, je k njemu pristopil sedemletnik in rekel, da ga pošilja mama, češ, naj naredita selfi, seveda sta ga, in Pahor mu je dejal, da je zelo pogumen. Nato je govoril o sebi, o Kataloniji, Sloveniji, njeni politiki, Pučniku, Kučanu, Janši, o mednarodnih odnosih in o tem, zakaj potuje po Sloveniji. Po uri in pol sva končala. V torek ga je čakala nova etapa. Ko je odšel iz bara, je v roke segel v telefone zazrti skupini začudenih najstnikov, ki so posedali pred barom.

  • Staš Zgonik

    13. 10. 2017  |  Mladina 41  |  Družba

    Waldorfski eksperiment

    V Ljubljani na Streliški ulici pod Grajskim hribom, le streljaj od osrednje tržnice, v zgradbi nekdanjega strelišča in kasneje ljudske kuhinje, ki je dobila sodoben prizidek in vkopano telovadnico, domuje waldorfska šola. Waldorfska osnovna šola letos praznuje že 25 let obstoja. Družbo ji delata vrtec in gimnazija. Waldorfske osnovne šole delujejo še v Žalcu, Radovljici, Bukovici pri Novi Gorici in Mariboru. Vrtcev je po vsej državi deset. Vse ustanove skupaj obiskuje približno 1300 otrok. Zanimanje za vpis pa neprestano narašča.

  • Damjana Kolar

    13. 10. 2017  |  Kultura

    Združena glasbena tradicija Bosne in Hercegovine, Srbije in Makedonije

    V Cankarjevem domu bo 17. oktobra ob 20.00 nastopila Amira Medunjanin, odlična vokalistka in interpretka čutnih ljubezenskih pesmi sevdalink. Na svojem drugem koncertu v Ljubljani bo predstavila skladbe z albuma Damar, ki je izšel konec lanskega leta. Amira v svoji glasbi združuje glasbeno tradicijo Bosne in Hercegovine, Srbije in Makedonije in s svojo interpretacijo tradicionalne glasbe z različnih delov sveta navdušuje občinstvo.

  • Damjana Kolar

    13. 10. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V Študentskem kampusu bo otvoritev nove sezone Innocent Music s švicarsko DJ-ko Sonjo Moonear. V F Clubu bo potekal 12-urni dogodek, na katerem bodo glasbo vrteli Veztax, Angel Anx, Andy Raze, Sara Popovic in drugi, na prvem dogodku Sezama v K4 pa bodo nastopili Felis Catus, Krilc, Softskinson, Dacho, Levanael.

  • Izak Košir, STA

    12. 10. 2017  |  Politika

    Izbrana kandidata za nova programska svetnika RTV Slovenija

    Mandatno-volilna komisija (MVK) je Državnemu zboru (DZ) predlaga, da za nova člana programskega sveta RTV Slovenija imenuje Marjana Doro in Mateja Weissenbacha. Prvi je 14 let delal na Radio Slovenija, ko je bil leta 1994 že izbran za urednika Vala 202, pa je dobil ponudbo tudi za delo na Murskem valu, kjer je prevzel funkcijo odgovornega urednika. Mateja Weissenbacha pa je širša javnost pred nekaj leti spoznala kot predstavnika iniciative za poplavno varnost v Ljubljani, sicer pa sedi v lokalnem odboru stranke SMC četrtne skupnosti Vič.

  • Darja Kocbek

    12. 10. 2017  |  Svet

    Kje Cia novači vohune

    Ob stopnjevanju napetosti med Iranom in ZDA, odkar je predsednik ZDA Donald Trump, je spletni medij ProPublica objavil zgodbo, kako je ameriška tajna služba CIA pred podpisom jedrskega sporazuma po svetu tajno financirala konference, katerih namen je bil iranske znanstvenike nagovoriti za pobeg iz države. Če bo Donald Trump umaknil podpis ZDA pod jedrskim sporazumom z Iranom, bo CIA spet organizirala več »konferenc« za pobeg iranskih znanstvenikov.

  • Damjana Kolar

    12. 10. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    V Kinodvoru bo od 12. oktobra dalje na ogled film Družinica v režiji Jana Cvitkoviča, ki je na Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel štiri nagrade vesna. V KGLU Slovenj Gradec bodo odprli mednarodni razstavi Migracije strahu in Čas za zgodbe, v Mini teatru pa bodo premierno uprizorili predstavo Natanovi otroci, ki je nastala po tekstu nemškega dramatika Ulricha Huba.

  • Staš Zgonik

    11. 10. 2017  |  Družba

    Debelih otrok bo kmalu več kot podhranjenih

    V minulih 40 letih se je število debelih otrok in mladostnikov po svetu podeseterilo. Ob današnjem svetovnem dnevu debelosti je bila v medicinski reviji Lancet objavljena obsežna študija avtorjev s celega sveta, ki obravnavala medgeneracijske spremembe v prehranjenosti otrok in mladostnikov. Svoje podatke so prispevali tudi strokovnjaki z ljubljanske Fakultete za šport, kjer že več kot 30 let spremljajo podatke o telesnem in gibalnem razvoju šolajočih se otrok. 

  • Košarkarska sprava

    V ponedeljek, 9. oktobra so se sprte strani v slovenski košarki dogovorile, kar pomeni, da bi s prvimi tekmami v vseh kategorijah pričeli konec tedna. Predstavniki sodnikov in predstavniki klubov so se po intenzivnih pogajanjih, ki so potekala prejšnji teden, dogovorili in podpisali sporazum, ki za obdobje šestih mesecev uvaja sodniške stroške, ki so veljali že v pretekli sezoni. O podrobnostih sporazuma in začetku sezone ter seveda o 'nauku' spora pa več v spodnjih odstavkih.

  • KS, STA 

    11. 10. 2017  |  Svet

    Madrid se sprašuje: Je Katalonija razglasila neodvisnost?

    Katalonski premier Carles Puigdemont je včeraj skupaj z zavezniki v katalonskem parlamentu podpisal deklaracijo o neodvisnosti Katalonije, a hkrati pozval, da razglasitev samostojnosti odložijo za nekaj tednov. S tem je zmedel špansko vlado. Njen predsednik Mariano Rajoy namreč od njega zahteva, naj pojasni, ali je Katalonija razglasila neodvisnost, ali ne. Na podlagi njegovega odgovora pa se bodo odločili, kakšne ukepe bodo sprejeli.

  • Izak Košir

    10. 10. 2017  |  Družba

    "Ker virtualne valute niso zakonito plačilno sredstvo, je njihova sprejemljivost precej omejena"

    Kriptovalute so te dni aktualne, o tem ni dvoma, a med navduševanjem nad obljubljenimi hitrimi zaslužki, ki jih žene pohlep, je premalo opozoril glede pasti. Slednje pa so bolj realne, saj večina tistih, ki se spušča v tovrstne nakupe, ne ve, v kaj pravzaprav vlaga. To je v sporočilu za javnost opozoril tudi Odbor za finančno stabilnost (OFS), ki je v zadnjem času za kriptovalute zaznal izjemno povečanje zanimanja. Zato OFS, ki ga sestavljajo članice Agencija za trg vrednostnih papirjev, Agencija za zavarovalni nadzor, Banka Slovenije in Ministrstvo za finance, uporabnike opozarja na tveganja, ki so jim izpostavljeni, če virtualne valute kupujejo, hranijo ali vanje vlagajo.

  • Damjana Kolar

    11. 10. 2017  |  Kultura

    Prerokbe o usodi majhnega naroda

    V Cankarjevem domu v Ljubljani bo 16. oktobra ob 19.30 gostoval Balet Hrvaškega narodnega gledališča iz Zagreba z baletno različico drame Miroslava Krleže Gospoda Glembajevi v koreografiji in režiji Lea Mujića, ki je pripravil tudi libreto in izbral glasbo Ludwiga van Beethovna in Sergeja Rahmaninova. Gospoda Glembajevi, najbolj znana drama Miroslava Krleže je že ob krstni uprizoritvi leta 1929 v Hrvaškem narodnem gledališču v Zagrebu doživela uspeh ter doma in na tujem postala ena največkrat uprizorjenih Krleževih iger.

  • Izak Košir

    6. 10. 2017  |  Mladina 40  |  Politika

    Grimsovo citiranje

    Poslanec SDS Branko Grims je v državnem zboru že večkrat navajal Winstona Churchilla. No, vsaj misli, da ga je. Na 33. redni seji, ki je potekala prejšnji teden, je med razpravo o beguncih in njihovih domnevnih zlih namenih dejal: »A veste, odgovor o tem je v tistem preprostem stavku Winstona Churchilla o politiki: Zaupanje je dobro, ampak kontrola je pa še boljša.« Težava je v tem, da nikjer ni dokaza, da bi Churchill to kadarkoli rekel. Ta navedek številni viri pripisujejo nekemu drugemu politiku – ruskemu voditelju in komunistu Vladimirju Leninu. Tudi pri njem sicer ni verodostojnih dokumentov, ki bi dokazovali, da je to resnično izrekel, čeprav je veliko virov, ki mu te besede pripisujejo.

  • Darja Kocbek

    10. 10. 2017  |  Svet

    Sporne donacije inštitutom, univerzam in medijem

    Fundacija New America Foundation, ki je od svoje ustanovitve leta 1999 pomemben forum za politične razprave levice v ZDA, je od Googla, od Erica Schmidta, predsednika Googlove družbe matere Alphabet, in od Schmidtove družinske fundacije prejela 21 milijonov dolarjev. Ko je raziskovalec Barry Lynn, v okviru pobude Odprti trgi, kritiziral tržno moč tehnoloških velikanov, kot je Google, in je na spletni strani fundacije objavil pohvalo EU, da je kaznovala Google, je Schmidt predsednici fundacije Anne-Marie Slaughter sporočil svoje nezadovoljstvo.

  • KS, STA 

    10. 10. 2017  |  Svet

    Trump in Merkel zaostrila politiko priseljevanja

    Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je v nedeljo zvečer voditeljem kongresa poslala prioritete svoje politike priseljevanja, in sicer kot odgovor na željo demokratov, da se ohrani pravna zaščita za skoraj 700 tisoč nezakonitih priseljencev. Trump je namreč na začetku prejšnjega meseca odpravil Daco (program za zaščito otrok nezakonitih priseljencev), ki jih je ščitil pred deportacijo iz ZDA ter jim tam omogočal delo in bivanje. V programu je tako več kot pol milijona prej omenjenih nezakonitih priseljencev, ki so jih poimenovali “sanjači”, njihovo dovoljenje za delo pa poteče marca naslednje leto. Brez dogovora, ki bi omogočil, da v državi ostanejo, bivajo in delajo zakonito, jim grozi deportacija. 

  • Heni Erceg

    Heni Erceg

    6. 10. 2017  |  Mladina 40  |  Hrvaška

    Država zombijev (v slovenščini)

    Kako imenovati družbo, v kateri sprejemajo zakone, potem pa jih umikajo, še preden sploh pridejo v parlamentarni postopek? Demokratična? Ali pač partijska tiranija, v kateri je usoda zakonov odvisna zgolj od premierovega diskretnega »tipanja utripa narodu«? Tako se je predsednik hrvaške vlade odrekel zakonu o davku na nepremičnine, ker mu je prišlo na uho, da za takšen harač še ni pravi čas. Potem je umaknil še novi družinski zakon, pripravljen po navodilih trde konservativne desnice, s katerim naj bi država določila, kaj je družina. Po njem zakonski par brez otrok ne bi več imel pravice imenovati se družina, v to vzvišeno kategorijo bi se uvrščali le še Jožef, Marija in jata malih Jezuščkov, vsi drugi pa bi obveljali za brezbožne in jalove zgube.

  • Heni Erceg

    Heni Erceg

    10. 10. 2017  |  Hrvaška  Za naročnike

    Država zombija (v hrvaščini)

    Kako nazvati društvo u kojemu se zakoni donose zato da bi ih se povuklo i prije nego uđu u parlamentarnu proceduru? Demokratskim? Ili pak partijskom tiranijom u kojoj su zakoni podložni tek premijerovom diskretnom „osluškivanju pulsa naroda“, pa je tako hrvatski šef vlade odustao od zakona o porezu na nekretnine, jer je oslušnuo kako za takav harač još nije vrijeme. A onda je povukao i novi obiteljski zakon, rađen po naputcima tvrde konzervativne desnice, i prema kojemu bi država određivala što je to obitelj, pa se tako bračni par bez djece više ne bi imao pravo nazivati obitelj, nego bi tu dičnu kategoriju činili samo Josip, Marija i jato malih Isusa, svi ostali su guba nevjernička i jalova.