• Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    15. 9. 2017  |  Mladina 37  |  Kolumna

    Okolje postaja nevarno, Slovenija celo brez zelene stranke

    V Karibih in na jugu ZDA kot v distopičnem filmu s poblaznelimi vetrovi razsajajo čedalje močnejši hurikani. V pitni vodi skoraj po vsem svetu, je pokazala sveža raziskava, se nahaja mikroplastika, ironično tudi v Trumpovem stolpu. Oceani in morja so že tako polni velike plastike. Slovenijo sta poleti zdelala dva huda vročinska vala, suše postajajo endemične. Lahko bi naštevali v nedogled. Vse to postaja nova normalnost.

  • Damjana Kolar

    20. 9. 2017  |  Kultura

    Boemsko življenje mladih v East Villageu

    V Mestnem gledališču ljubljanskem bodo novo sezono začeli 21. septembra ob 20.00 s premiero rock muzikala Rent, ki ga je Jonathan Larson ustvarjal skoraj sedem let. Zamislil si ga je kot posodobljeno različico slovite opere Giacoma Puccinija La Bohème ter ga prepletel z avtobiografskimi elementi. Muzikal je sprva zaživel na newyorški off-Broadway sceni v prvi polovici devetdesetih let 20. stoletja, a se je zaradi uspeha pri občinstvu in kritiki kmalu preselil na uradni Broadway. Larson velikega triumfa svojega muzikala ni doživel, saj je tragično preminil tik pred broadwaysko premiero leta 1996. Prva slovenska uprizoritev je nastala v režiji Stanislava Moše, ki je v preteklih letih v MGL že režiral nekaj uspešnih uprizoritev (Kabaret, Goslač na strehi, Sugar – Nekateri so za vroče in Čarovnice iz Eastwicka).

  • Uredništvo

    19. 9. 2017  |  Politika

    Igor Bavčar v zaporu

    "Obsojeni bo po sprejemu v zavod obravnavan v skladu z določbami in po postopkih, ki so opredeljeni v Zakonu o izvrševanju kazenskih sankcij in podzakonskih predpisih, tako kot vsaka oseba, ki pride na prestajanje zaporne kazni. Po prihodu v zavod je vsak obsojenec najprej nameščen v sprejemni oddelek, kjer lahko po zakonu ostane do 30 dni," so v sporočilu za javnost zapisali pri Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij. 

  • Darja Kocbek

    19. 9. 2017  |  Svet

    Bruseljski evrokrati ne predstavljajo raznolikosti evropske družbe

    Etnične in religiozne manjšine v EU predstavljajo vsaj 7 odstotkov prebivalcev EU, a med zaposlenimi v evropskih institucijah teh ljudi skorajda ni. Tam le malokdo ni belopolti. Evropska komisija je kot odgovor na premajhno raznolikost zaposlenih v evropskih institucijah objavila strategijo, katere cilj je vključiti več žensk, invalidov, starejših in pripadnikov LGBT skupnosti v svoje vrste. Toda Amel Yacef na portalu Politico opozarja, da v tej strategiji niso navedeni ukrepi za spodbujanje bolj rasno, etnično ali religiozno raznolike sestave evropskih uradnikov.

  • Fotogalerija: evropski prvaki na Kongresnem trgu

  • Fotogalerija: sprejem evropskih prvakov na letališču

  • Damjana Kolar

    19. 9. 2017  |  Kultura

    Razkroj družbene empatije

    V Kinodvoru bo od 20. septembra dalje na ogled film Kvadrat, za katerega je švedski režiser Ruben Östlund, ki velja za enega najbolj samosvojih in drznih skandinavskih filmskih ustvarjalcev novega tisočletja, dobil zlato palmo za najboljši film. Tako kot njegov prejšnji film Višja sila, je tudi Kvadrat mešanica drame in satire. Film preiskuje stanje zaupanja v družbi, ki jo zaznamujeta naraščajoči individualizem in razkroj družbene empatije "Želel sem posneti eleganten film z uporabo vizualnih in retoričnih sredstev, ki bi gledalca izzvala in zabavala. Tematsko se film dotakne vprašanj odgovornosti in zaupanja, bogastva in revščine, moči in nemoči, vse večjega poudarka na posamezniku nasproti upadajoči veri v skupnost in nezaupanju do oblasti v umetnosti in medijih."

  • Darja Kocbek

    18. 9. 2017  |  Svet

    Predlog za pravično obdavčitev Amazona in Googla v EU

    Francija, Nemčija, Italija in Španija želijo tehnološke nadnacionalke, kot sta Amazon in Google, v Evropi obdavčiti na podlagi prihodkov, poroča Reuters. Zdaj te nadnacionalke večinoma plačujejo le davek od dobička, ki ga prikažejo njihove podružnice, ki so jih ustanovile v državah z nizkimi davki, kot je Irska, čeprav prihodke ustvarjajo v vseh državah EU. »Ne smemo več dovoljevati, da ta podjetja poslujejo v Evropi in v naše proračune plačujejo minimalne davke,« piše v pismu, ki so ga podpisali francoski finančni minister Bruno Le Maire, nemški finančni minister Wolfgang Schaeuble, italijanski finančni minister Pier-Carlo Padoan in španski finančni minister Luis de Guindos. Posredovali so ga Estoniji, ki do konca leta predseduje svetu EU in evropski komisiji.

  • Damjana Kolar

    18. 9. 2017  |  Kultura

    Begunci kot heroji

    Matjaž Tančič, ki zadnja leta živi in ustvarja med Ljubljano in Pekingom, bo v ljubljanski Galeriji Fotografija predstavil fotografski projekt Heroji, ki je nastal med njegovim bivanjem v umetniški rezidenci na Samosu. Grški otok je ena izmed glavnih poti v Evropo za begunce in migrante iz Sirije, Bližnjega vzhoda in Afrike, ponaša pa se tudi z dolgo zgodovinsko in umetniško tradicijo in kulturo. Razstava, ki jo bodo odprli danes, 18. septembra ob 20.00, bo po Ljubljani potovala še v New York, Berlin in Šanghaj.

  • Borut Mekina

    15. 9. 2017  |  Mladina 37  |  Politika

    Kaj pa Stres?

    Bivši mariborski nadškof Franc Kramberger bo najvišji cerkveni dostojanstvenik, ki se bo moral zagovarjati pred sodiščem zaradi gospodarskega kriminala. Kot pojasnjujejo na ljubljanskem okrožnem sodišču, ga pravnomočna obtožnica bremeni zlorabe položaja. Po oceni tožilstva si je nadškofija s preprodajo delnic leta 2004 nezakonito prilastila 1,2 milijona evrov, in sicer tako, da so delnice od Krekove družbe, preko nadškofije, do končnih lastnikov, Etola in NFD, v enem dnevu spremenile cene v korist nadškofije.

  • Borut Mekina

    15. 9. 2017  |  Mladina 37  |  Družba

    Zmaga zasebnih zdravnikov

    Zasebni zobozdravnik Krištof Zevnik je leta 2015 dobil napotnico za odstranitev modrostnega zoba. A napotnice ni nesel v zdravstveni dom ali h kakšnemu svojemu kolegu – koncesionarju –, temveč k zasebniku. Torej zobozdravniku, ki opravlja tako imenovane samoplačniške storitve. Plačal je odstranitev zoba in nato od Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) zahteval plačilo stroškov storitve v višini 110,85 evra. ZZZS je seveda račun zavrnil, saj Zevnik ni šel k zobozdravniku, ki sodi v sistem javnega zdravstva. Zevnik seveda tega ni naredil kot zaskrbljeni občan, ampak kot zasebni zdravnik, ki se ne strinja s sedanjim sistemom plačevanja zdravstvenih storitev. Ko je imel v rokah zavrnjen račun, je namreč lahko vložil tožbo. In senat delovnega in socialnega sodišča, sestavljen iz treh sodnikov, je letos poleti na prvi stopnji odločitev ZZZS zavrnil, češ da ima slovenska zakonodaja luknjo. Tako je sodišče odločilo že v drugem, sicer še nepravnomočno zaključenem primeru.

  • MS, STA

    18. 9. 2017  |  Kultura

    Nov Beethovnov muzej 

    Konec novembra bodo v avstrijski prestolnici odprli novi muzej, posvečen nemškemu skladatelju Ludwigu van Beethovnu. Hišo na ulici Probusgasse 6 je leta 1967 je odkupilo mesto Dunaj, pozneje so v njej uredili spominske prostore, posvečene omenjenmu skladatelju. Zdaj so prostore prenovili za potrebe novega muzeja, prenova pa je stala 750.000 evrov. "Zdaj bo v hiši nekaj večjega, prvi pravi Beethovnov muzej," je povedal direktor muzeja Matti Bunzl. 

  • Izak Košir

    15. 9. 2017  |  Mladina 37  |  Politika

    Angelčine nepremičnine

    Angelca Likovič, predsedniška kandidatka stranke Glas za otroke in družine, ki jo vodi Aleš Primc, je objavila 14 točk svojega programa. Poleg pričakovanih, da spoštuje deset božjih zapovedi, in nepričakovanih, da ne bo dovolila čipiranja prebivalcev Slovenije, se je nekdanja osnovnošolska ravnateljica in komentatorka resničnostnih šovov dotaknila tudi vprašanja nepremičnin. Tako je v 10. točki zatrdila, da ne bo dovolila »krivičnega nepremičninskega davka, ki bi obdavčil trdo delo in prihranke, ki so jih mnogi Slovenke in Slovenci celo življenje vlagali v svoje nepremičnine«.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    15. 9. 2017  |  Mladina 37  |  Uvodnik

    Dobri in slabi vzhodnjaki

    »Magna je izjemno ugledna mednarodna korporacija, ki lahko promovira Slovenijo za tuje vlagatelje ter domače vlagatelje, ker se lahko na tem primeru pokaže, da znamo hitro reagirati.«
    — Predstavnik GZS in foruma tujih investitorjev pri GZS Goran Novković

  • Izak Košir

    15. 9. 2017  |  Politika

    Radio Mladina: Grega Repovž o prvem izzivalcu na prihajajočih predsedniških volitvah

    Pogovor je nastal na podlagi članka Prvi izzivalec, ki si ga lahko preberete v novi Mladini

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/342321208&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Tomaž Lavrič

    15. 9. 2017  |  Družba

    Luka Dončić za tri

  • Beti Trtorebro

    15. 9. 2017  |  Politika

    Kdo je bolj gladek: Kim Džong ali Kim Žan?

    Kim Džong Un, rojen v Orwellovem letu 1984, ljubljeni vodja severnokorejskega ljudstva in nosilec atomskih bomb. Žan Mahnič, predsednik podmladka SDS, študent obramboslovja in predsednik odbora za obrambo v slovenskem parlamentu, rojen leta 1990, ki je med zadnjo slovensko vojno še lulal v plenice.

  • Grega Zakrajšek

    15. 9. 2017  |  Družba

    Bo moral uporabnik Roga izprazniti prostor in ga vrniti občini?

    Mestna občina Ljubljana (Mol) na sodišču uveljavlja lastninsko pravico nad območjem nekdanje tovarne Rog, ki ji jo, kot trdijo na občini, od junija 2016 odrekajo začasni uporabniki. V tej zadevi poteka na sodišču več postopkov, okrožno sodišče pa je avgusta ugodilo Molu v tožbi zoper enega od uporabnikov. Kot so za STA pojasnili na Molu, sodba pomeni, da je uporabnik "dolžan vrniti Molu v neposredno posest objekte in zemljišče - prostore bivše tovarne Rog, na parcelah, ki so navedene v izreku sodbe ter je dolžan opustiti kakršnokoli poseganje v te nepremičnine". Molu pa mora povrniti tudi pravdne stroške.

  • Grega Repovž

    15. 9. 2017  |  Mladina 37  |  Politika

    Prvi izzivalec

    Če bi Marjan Šarec kandidaturo za predsednika republike napovedal leta 2012, pa čeprav z današnjo politično kilometrino in izkušnjami, verjetno ne bi zbral niti potrebnih 5000 glasov za vložitev kandidature. Leta 2012 je bila namreč predsedniška funkcija dojeta kot izrazito resna, rezervirana za prvokategornike. V prvem krogu so tako dejansko nastopili le trije kandidati: Borut Pahor, Danilo Türk in Milan Zver. Vsi trije so bili profesionalni državni politiki, drugi v tekmo niti vstopiti niso mogli. Zakaj ima danes župan Kamnika, po izobrazbi profesionalni igralec in nekdanji imitator, drugo najvišjo podporo, in prehiteva vse strankarske kandidate kot za šalo? Ne gre kazati s prstom na Boruta Pahorja. Najprej velja vstopiti v naše dnevne sobe.

  • Borut Mekina  |  foto: Uroš Abram

    15. 9. 2017  |  Mladina 37  |  Politika

    Jure Leben, državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo

    Prihodnji teden, 24. septembra, bo referendum o drugem tiru. Natančneje, volivci bodo lahko zavrnili zakon o gradnji, upravljanju drugega tira železniške proge Divača–Koper (ZIUGDT) prek podjetja 2TDK in gospodarjenju z njim. Glavni pobudnik referenduma Vili Kovačič je z zahtevo uspel predvsem s pomočjo stranke SDS, češ da gre v tem primeru za koruptivni projekt vlade Mira Cerarja in da bi bilo mogoče drugi tir zgraditi hitreje in ceneje. O tem smo se pogovarjali z Juretom Lebnom, članom izvršnega odbora stranke SMC, ki je v vlogi državnega sekretarja za projekt odgovoren na ministrstvu za infrastrukturo.

  • Smoki in banditi

    Leta 1969 je Jugoslavija klicala Bitko na Neretvi. Ne le da so se leto prej uprli študentje in v Beogradu priredili največje demonstracije v zgodovini Jugoslavije, ampak je Jugoslavija doživljala tudi val liberalizacije, ozaljšan z elementi kapitalizma in nacionalizma. Zdelo se je, da Jugoslavija ne stoji več skupaj. Da jo trga, zanaša in raznaša. Da po malem izginja. Ideje revolucije, enobeja ter bratstva in enotnosti, ki so jo držale skupaj, so medlele. Ker so Titu in partiji stvari ušle iz rok, ni bilo mogoče pričakovati, da bosta Jugoslavijo spravila k pameti. Ne, Tito in partija sta bila prekratka – Jugoslavije nista mogla več potegniti skupaj. Potrebovala sta nekaj močnejšega, udarnejšega in učinkovitejšega – Bitko na Neretvi.

  • Damjana Kolar

    15. 9. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V K4 začenjajo novo sezono s klubskim dogodkom, na katerem bodo nastopili Junki Inoue, član razvpite londonske ekipe Toi Toi, Christian Kroupa/Alleged Witches, Nitz, Dulash in drugi. V Gala hali se bosta na b2b DJ setu pomerila Nina Hudej in Shekuza, v F Clubu pa bodo novo sezono odpri z 12-urnim maratonom, na katerem se bodo predstavili: Tomy DeClerque, Angel Anx, Rydel, Ranchie in drugi.

  • Franco Juri 

    14. 9. 2017  |  Politika

    Kdo želi v vojno? Vedno isti.

    Sicer obstaja tudi vsaj ena koristna plat vztrajanja Janševega mladeniča, ki želi na seji parlamentarnega odbora za obrambo obravnavo pripravljenosti naše vojske v primeru konfliktov zaradi (ne)implementacije arbitražnega sporazuma v Piranskem zalivu: to je da bo morda EU lažje uvidela nevarnost nedorečenega stanja ob mobilizaciji nacionalističnih ekstremistov na obeh straneh meje te zahodno-balkanske regije. Le upati gre, da ne bo Evropa tega uvidela prepozno. Da je Mahnič le infantilni izvršilec taktike in strategije svojega ljubljenega vodje, je bolj ali manj jasno vsem. Ustvarjati izredno stanje z rožljanjem orožja zaradi (ne)implementacije arbitražnega sporazuma ni le neodgovorno, temveč povsem protislovno v odnosu do samega smisla arbitraže. Le-ta je namenjena mirnemu reševanju mejnih sporov, ne ustvarjanju konfliktov.

  • Darja Kocbek

    14. 9. 2017  |  Svet

    Konservativci zaprli razstavo o raznolikosti spolov

    V Braziliji so v kulturnem centru banke Santander v Portu Alegre mesec dni prej, kot je bilo načrtovano, zaprli razstavo o raznolikosti spolov (Queermuseum). Ta odločitev je bila sprejeta potem, ko so protestniki gibanje Svobodna Brazilija, ki so jih podprli evangeličanski kristjani, opozorili, da promovira bogokletstvo, pedofilijo in sodomijo, čeprav so bila med 263 razstavljenimi deli tudi dela velikanov brazilske umetnosti, kot sta slikarja Candido Portinari in Lygia Clark. Silas Malafia, eden glavnih evangeličanskih pastorjev, trdi, da so prestopili meje strpnosti.

  • Damjana Kolar

    14. 9. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    V Kinu Šiška bo nastopila po mnenju kritikov najboljša britanska punk zasedba Bad Breeding. V Umetnostni galeriji Maribor bodo odprli retrospektivno razstavo grafika in likovnega pedagoga Bojana Golije. V Cankarjevem domu bo na ogled dokumentarni film Boris Pahor: portret svobodnega človeka v režiji francoske avtorice Fabienne Issartel, ki je film snemala osem let. V Kinu Šiška bo otvoritev CoFestivala, mednarodnega festivala sodobnega plesa s predstavo Bum teles, avstrijske koreografinje Doris Uhlich.

  • Uredništvo

    13. 9. 2017  |  Politika

    Hrvaški mediji razkrivajo, kdo je ta Žan Mahnič, ki želi na mejo poslati vojsko

    Hrvaški mediji pričakovano niso navdušeni nad pozivi poslanca SDS predsednika odbora za obrambo Žana Mahniča, saj slednji poziva, da mora Slovenija, zaradi incidentov v Piranskem zalivu in hrvaškega nespoštovanja arbitražnega sporazuma, aktivirati slovensko vojsko in jo poslati na mejo. Mahniča opisujejo kot nekdanjega orglarja, ki ga je bolj zanimala vojna tematika in je nato postal obramboslovec. Z vojsko pa osebno nima izkušenj, saj je premlad, da bi bil nabornik. Žan ima namreč komaj 27 let. 

  • Bernard Nežmah  |  foto: Uroš Abram

    28. 8. 2015  |  Mladina 35  |  Družba

    Slavko Goldstein (1928 - 2017)

    Pri zagrebški založbi »Profil« je izšla obširna in podrobna knjiga o Titu, ki sta jo napisala oče in sin – Slavko in Ivo Goldstein. Slednji je profesor zgodovine na zagrebški univerzi in veleposlanik v Parizu, prvi pa se je rodil prav leta 1927, ko je Broz začel politično kariero, si, Žid, rešil življenje, ko je leta 1942 pobegnil v partizane, po vojni delal kot novinar, publicist in urednik založb »Liber« in »Novi Lieber«, bil predsednik židovske občine v Zagrebu, še prej je konec štiridesetih let za nekaj let emigriral v Izrael, skratka človek, ki je zgodovino, o kateri piše, tudi sam doživel.

  • Darja Kocbek

    13. 9. 2017  |  Svet

    Banke, ki sedijo na 500 milijardah »lažnih posojil«

    Avstralski regulator bank je poostril pogoje za odobravanje posojil, ker se boji, da bo rast cen nepremičnin povzročila balon, poroča Bloomberg. Skrbi ga visoka in hitra rast cen stanovanj v Sydneyju, Melbournu in Brisbanu, ki je povzročila rekordno visoko zadolženost gospodinjstev. Pomočnica guvernerja avstralske centralne banke Michele Bullock je dejala, da bodo regulatorji »narediti več, če bo to potrebno«, predsednik komisije za vrednostne papirje in naložbe Greg Medcraft pa verjame, da je na stanovanjskem trgu nastal »balon«.

  • MS, STA

    15. 9. 2017  |  Družba

    V Italiji pametni telefoni tudi med poukom?

    "Šolskega sveta ni mogoče ločiti od sveta mladostnikov. Pametni telefoni so orodje, ki lahko ob nadzoru učiteljev in staršev olajša učenje," je povedala italijanska ministrica za izobraževanje Valeria Fedeli. Njeno razmišljanje je pri delu stroke naletelo na oster odziv. V združenju za zaščito potrošnikov Codacons so ga denimo označili za "popoln nesmisel".