• Damjana Kolar

    24. 8. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    V Cankarjevem domu bo gostovala Kitajska nacionalna opera s Puccinijevo opero Madama Butterfly. V UGM Studiu Maribor bodo odprli razstavo Silvana Omerzuja z naslovom Risbe, lutke, avtomati. V MSUM Metelkova bo na ogled dvojna predstava Kako umirajo zajci in Privatni inventar, poljskih performerk Magde Tuka in Anite Wach. V Stari mestni elektrarni-Elektro Ljubljana bo potekalo druženje ob zaključku 20. festivala Mladi levi. 

  • Neža Oder

    23. 8. 2017  |  Družba

    Živali, ženske in Hollywood

    Zmaji, ki jih gledamo v priljubljeni nanizanki Igra prestolov, so resda ustvarjeni s pomočjo posebnih efektov, a druge živali na ekranih so ponavadi kar resnični živalski igralci. Jakoba, navihanega novofundlandca iz Sreče na vrvici (1977) je igral pes po imenu Ron, orki iz filma Svobodni Willy (1993) je v resnici ime Keiko, v vlogi pujska Babe pa je v otroški franšizi (1995-1998) nastopilo kar 46 različnih prašičkov.

  • Darja Kocbek

    23. 8. 2017  |  Svet

    OZN bi morala prepovedati oboroževalno tekmo z ubijalskimi roboti

    Prvi mož družbe Tesla Elon Musk in prvi mož družbe Alphabet, ki je lastnica Googla, Mustafa Suleyman, sta med 116 menedžerji tehnoloških podjetij iz 26 držav, ki po poročanju Guardiana v odprtem pismu pozivajo OZN, naj prepove razvoj in uporabo robotov ubijalcev oziroma avtonomnega orožja.

  • Damjana Kolar

    23. 8. 2017  |  Kultura

    Noči v stari Ljubljani v znamenju slovanske kulture

    Med 24. in 26. avgustom bo v starem mestnem jedru slovenske prestolnice potekal 29. mednarodni glasbeni festival Noči v stari Ljubljani, na katerem se bodo predstavili številni vrhunski domači in tuji glasbeniki, rdeča nit letošnjega programa pa bo slovanska kultura. Poleg koncertov bo potekal tudi bogat spremljevalni program in mednarodno obarvana kulinarična ponudba. Festival, ki ga organizira Ustanova Imago Sloveniae, vsako leto pritegne več kot 60.000 obiskovalcev iz vse Slovenije in tudi tujine, zato ima evidentne učinke na razvoj kulture in kulturnega turizma v mestu. 

  • Darja Kocbek

    22. 8. 2017  |  Svet

    Nobelovci svarijo pred novo finančno krizo

    Guvernerka ameriške centralne banke Janet Yellen je konec junija dejala, da v našem življenju ne bo več nobene finančne krize. Tega mnenja ne deli Bengt Holmström, lanski Nobelov nagrajenec za ekonomijo. »Vedno, ko smo mislili, da ne bo več množičnih dvigov denarja iz bank, se je tveganje, da se bo to zgodilo, povečalo,« je povedal za die Welt. Še bolj jasen je Edward Prescott, Nobelov nagrajenec za ekonomijo leta 2004. Po njegovih besedah je zelo verjetno, da bomo v ne tako daljni prihodnosti spet imeli finančno krizo. Eric Maskin, Nobelov nagrajenec za ekonomijo leta 2007, pravi, da se bo verjetnost za novo krizo povečala, če bo administracija v Washingtonu spet ublažila regulativo.

  • Urša Marn

    18. 8. 2017  |  Mladina 33  |  Politika

    (Raz) prodaja

    Začeli so velikopotezno. Leta 2013 je ministrstvo za notranje zadeve na javni dražbi prvič skušalo prodali vilo Tamara na Bledu, počitniški objekt policije. Izklicna cena: 995 tisoč evrov. Ker zanimanja ni bilo, je leta 2014 poskusilo znova, in to kar dvakrat, naprej z izklicno ceno 840 tisoč evrov, nato še z izklicno ceno 714 tisoč evrov, vendar sta bili tudi ti dražbi neuspešni. Četrtič je ministrstvo dražbo razpisalo januarja letos. Tokrat je bila zaprta za javnost (ministrstvo je pozneje trdilo, da je šlo za pomoto), izklicna cena pa je bila občutno okleščena, tako da je znašala le še 295 tisoč evrov. Varščino za nakup vile je vplačalo kar 11 dražiteljev, nazadnje pa jo je za 451 tisoč evrov kupila družba Rastoder v lasti »balkanskega kralja banan« Izeta Rastoderja.

  • Neža Oder

    22. 8. 2017  |  Družba

    Škuc, JAK in homofobija

    Soočanje s homofobijo na Javni agenciji za knjigo (JAK) za društvo Škuc ni nič novega. Pred komaj letom dni je agencija sicer podprla društveni literarno-glasbeni festival Živa književnost, ne pa tudi sklopa, v katerem bi se prebirala literatura z LGBT+ vsebinami.  Letos je JAK svojo nedavno napako ponovila - na javnem razpisu za sofinanciranje projektov poklicnega usposabljanja na področju knjige je društvu namenila slabšo oceno in za več kot polovico znižana sredstva kot v lanskem letu. Medtem ko lahko vzroke za nižji znesek iščemo v zmanjševanju komisijskih sredstev, pa to ni bil razlog za pritožbo Škuca na odločbo. Pritožili so se na »zlasti homofobne ter skrajno ponižujoče argumente,« pojasnjuje društvo.

  • Damjana Kolar

    22. 8. 2017  |  Kultura

    Odprto pismo Evropi na Dnevih poezije in vina

    Dnevi poezije in vina, največji mednarodni pesniški festival v Sloveniji, ki bo potekal med 23. in 26. avgustom na Ptuju, je od leta 2014 del evropske pesniške platforme Versopolis, ki jo podpira program Ustvarjalna Evropa Evropske unije, zato bo festival tudi letos obiskalo pet obetavnih mladih pesnikov z vseh koncev Evrope: Laura Accerboni (Ita), Nikolina Andova Šopova (Mak), Helwig Brunner (A), Julia Szychowiak (Pol) in Yekta (Fra). Častna pesniška gosta bosta slovenski pesnik Andrej Brvar in svetovno znani čilski pesnik Raúl Zurita. Ob tej priložnosti bodo izšla Brvarjeva zbrana dela z naslovom Transverzala ter prvi izbor poezije Raúla Zurite v slovenskem jeziku z naslovom Daleč stran. Letošnje pesniške goste sta izbrali selektorici Tina Kozin (Slovenija) in Sharmistha Mohanty (Indija), ki bo na festivalu nastopila tudi v vlogi pesnice. 

  • Darja Kocbek

    21. 8. 2017  |  Svet

    ZDA nikoli niso bile imune na fašizem

    ZDA se trenutno soočajo z vse bolj agresivno skrajno desnico in neofašizmom. Opazovalci so fašizem ves čas obravnavali kot ideologijo, ki je za ameriško družbo tuja. Dejansko pa ima v njeni zgodovini globlje korenine, kot je večina od nas pripravljena priznati, v Guardianu piše David Motadel, profesor mednarodne zgodovine na London School of Economics and Political Science.

  • Damjana Kolar

    21. 8. 2017  |  Kultura

    Filmske klasike na Kongresnem trgu 

    Med 22. in 24. avgustom bodo v letnem kinu na Kongresnem trgu v Ljubljani že četrto leto zapored potekale brezplačne filmske projekcije vrhuncev sedme umetnosti. Letošnjo edicijo bodo 22. avgusta ob 21.00 odprli s projekcijo restavriranega in digitaliziranega filma Nebo nad Berlinom. Hipnotična simfonija velemesta na predvečer padca berlinskega zidu, navdihnjena z Rilkejevo poezijo, je režiserju Wimu Wendersu prinesla nagrado za najboljšo režijo v Cannesu leta 1987.

  • Borut Mekina

    18. 8. 2017  |  Mladina 33  |  Politika

    Janković in farmacevtka

    Policija lahko na podlagi utemeljenega suma proti vsakomur uvede tako imenovane prikrite preiskovalne ukrepe. Lahko nam sledi, aranžira fiktivno predajo podkupnine, prisluškuje našim telefonskim pogovorom ali SMS-sporočilom. Kaj se zgodi s tako zbranim gradivom? V drugem odstavku 154. člena kazenskega zakonika jasno, da bolj to ne bi bilo mogoče, piše, da odločitev o tem sprejme državni tožilec: »Če državni tožilec izjavi, da ne bo začel kazenskega pregona zoper osumljenca ali če v roku dveh let po koncu izvajanja ukrepov (…) ne poda takšne izjave, se gradivo iz prejšnjega odstavka pod nadzorstvom preiskovalnega sodnika uniči.«

  • Neža Oder

    21. 8. 2017  |  Kultura

    Drugo mnenje vabi avtorje k sodelovanju

    Društvo slovenskih literarnih kritikov že tretje leto organizira projekt Drugo mnenje, s katerim si prizadevajo za sodelovanje med avtorji in literarnimi kritiki pri pripravi in izgradnji novih slovenskih knjižnih del. Projekt sofinancira Javna agencija za knjigo. 

  • Izak Košir

    18. 8. 2017  |  Mladina 33  |  Družba

    Komunajzer

    »V Lidlu ogorčenim kupcem želeli prodati pivo Komunajzer s podobo rdeče zvezde«. Tako se je glasil naslov članka na portalu Nova24TV, ki je poročal, da je nekaj naključnih kupcev na Lidlovih prodajnih policah zmotilo pivo z imenom Komunajzer in podvrstami, ki se imenujejo Josip, Broz, Tito in tudi Jovanka. »Kako se lahko 26 let po slovenski osamosvojitvi na trgovskih policah pojavi pivo, ki je poimenovano po nekdanjem jugoslovanskem diktatorju, enem večjih zločincev 20. stoletja?« so se spraševali. Morda je šlo avtorjem članka najbolj v nos to, da gre pivo Komunajzer, poimenovano po slabšalnem izrazu za komunista, dobro v prodajo in ga je v nekaterih prodajalnah celo že zmanjkalo.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    18. 8. 2017  |  Mladina 33  |  Uvodnik

    Prihodnost bo moja

    Pa nas je res kaj šokiralo, ko smo gledali marširati bele fante in moške po ulicah Charlottesvilla? Kaj pa? Morda le to, da so bili na kupu res predvsem beli postavni moški. Ja, rasizem je zagatna stvar. Ko začneš izbirati, hitro nihče ni več dober. Najprej ni dober temnopolti, Mehičan, nato Jud (ki je vsega kriv), potem tudi Čeh in Slovenec, čez nekaj dni pa tudi majhen in debel, da o ženskah ne govorimo – v tem svetu so te pač doma in občudujoče kimajo.

  • Vasja Jager

    18. 8. 2017  |  Mladina 33  |  Politika

    Kralj Instagrama

    Borut Pahor je politik, do katerega imajo ljudje povsem različen odnos, ljudje ga bodisi obožujejo bodisi se ob njem živcirajo, ravnodušen ostane le malokdo. V času množičnega razočaranja nad politiko in razmahom populizma je to dovolj za bleščečo politično kariero. Vprašanje pa je, ali je dovolj za uspešno opravljanje predsedniške funkcije.

  • Staš Zgonik

    18. 8. 2017  |  Mladina 33  |  Politika

    Odvečni turisti

    Slovenski turizem je v razcvetu. Kombinacija povečevanja prepoznavnosti, lahke dostopnosti, relativne cenovne ugodnosti in vse pomembnejše visoke ravni varnosti je povzročila pravi naval obiskovalcev. Skoraj ne mine mesec, da ne bi poročali o novih rekordnih številkah. Junija letos smo na primer po podatkih Statističnega urada zabeležili kar 27 odstotkov več prihodov turistov kot junija lani. Število Nemcev, naših najbolj številnih tujih gostov, se je v primerjavi z lanskim junijem skoraj podvojilo.

  • Gregor Kocijančič  |  foto: Uroš Abram

    18. 8. 2017  |  Mladina 33  |  Družba

    Dr. Kozma Ahačič, jezikoslovec in literarni zgodovinar

    Predstavljajte si, da odraščate v času, ko učenje slovnice pri pouku slovenščine ne pomeni agonije. Da odraščate v času, ko imate namesto suhoparnega učbenika, ob katerem se vam z vso silo zapirajo težke veke, pred sabo prijazno knjigo, ki tudi različna priredja, podredja in stavčne člene predstavi kot poglavje slovnice, ki smo mu zlahka kos. Tudi če se vse skupaj morda sliši kot utopija, je resničnost na strani učencev. Vse zasluge za to gredo Kozmi Ahačiču – leksikografu, profesorju, literarnemu zgodovinarju, poznavalcu zgodovine slovenskega jezika, raziskovalcu in namestniku predstojnika Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, ki je učno gradivo osnovnošolcev in dijakov obogatil s knjigama Kratkoslovnica in Slovnica na kvadrat.

  • Damjana Kolar

    18. 8. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    Po četrtkovem koncertu pred Pritličjem, bosta Farai & Tone z DJ setom nastopila še v Klubu Monokel. V Gala hali se bosta predstavila domača tehno DJ-ja Skeletonium in Shekuza, na Trnfestu Ekipi Bojler in SNIF, v K4 pa rezidenta Alex Ranerro in Evident.

  • Darja Kocbek

    17. 8. 2017  |  Svet

    Deset let po finančni krizi ima Wall Street novo kovnico denarja

    Ni res, da se v finančnem središču New York ne učijo na napakah. Problem je, da delajo vedno nove. Pred desetimi leti so finančno krizo povzročili vrednostni papirji, ki so jih finančni inženirji ustvarili s hipotekami. Danes ima Wall Street nov priljubljen produkt: ETF – Exchange Traded Funds (indeksne investicijske sklade), poroča die Zeit.

  • Damjana Kolar

    17. 8. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    V Pritličju bo nastopila londonska pesnica in glasbenica Farai. V Mestni galeriji bodo odprli prvi shirting info point – prostorsko lokacijo, ki bo ozaveščala javnost o bolj odgovornem načinu oblačenja. V Španskih borcih bo otvoritev 20. mednarodnega festivala Mladi levi s plesno-gledališko predstavo Zasledovalci sreče, ki ji bo sledila tradicionalna mladolevovska zabava. 

  • Darja Kocbek

    16. 8. 2017  |  Svet

    Skrite Amazonove blagovne znamke

    Večina potrošnikov, ki nakupujejo pri spletnem trgovcu Amazonu, pozna njegovo lastno blagovno znamko Amazon Basics, nekateri poznajo še Amazon Essentials. Toda Amazon ima v lasti še veliko drugih blagovnih znamk, ugotavljajo na spletnem portalu Quartz. Pregledali so več kot 800 trgovskih znamk, ki jih ima Amazon registriranih oziroma je zanje prosil registracijo pri ameriškem uradu za patente in blagovne znamke. Tako so odkrili 19 znamk, ki so njegove, pa potrošnikom to ni znano.

  • Damjana Kolar

    16. 8. 2017  |  Kultura

    Mladi levi že dvajset let zaznamujejo poletno dogajanje v Ljubljani

    Mednarodni festival Mladi levi, ki ga od leta 1997 organizira zavod Bunker, vsako poletje v Ljubljano pripelje najaktualnejše odrske ustvarjalce z vseh koncev sveta. Zaznamuje ga zahteven umetniški profil sodobnega progresivnega gledališča, še posebno pa je znan po odkrivanju novih talentov. Po besedah direktorice festivala Nevenke Koprivšek jih ob jubileju bolj kot pogled nazaj zanima, kaj so izzivi prihodnosti, kakšna je usoda festivalov in komu so namenjeni. 

  • Neža Oder

    16. 8. 2017  |  Družba

    Skvot Inde le še čez poletje

    Nova lastnika prostorov nekdanjega koprskega industrijskega objekta sta svetovno znani kaskader Rok Cvetkov in Valter Krmac iz izolskega podjetja KMK Box. Z dotedanjo lastnico, Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), sta konec maja podpisala pogodbo za nakup dobrih 12.000 kvadratnih metrov velikega kompleksa. Cvetkov načrtuje postavitev filmskega studia, Krmac pa proizvodno halo za izdelavo plastične transportne embalaže. Del prostorov, kjer je dobri dve leti delovala Ustvarjalna platforma Inde (UPI) je padel pod lastništvo slednjega, ki konec leta načrtuje selitev proizvodnje v Koper.

  • 16. 8. 2017  |  Kultura

    Iščejo se dela Ivane Kobilca

    Narodna galerija pripravlja pregledno razstavo o slikarki Ivani Kobilca (1861–1926), najbolj priljubljeni slovenski slikarki v zgodovini. Razstava bo eden izmed osrednjih dogodkov v letu 2018, ko bodo v galeriji praznovali 100. obletnico delovanja.

  • Darja Kocbek

    15. 8. 2017  |  Družba

    Bitcoin spet ruši rekorde

    Kriptovalute so najbolj donosna in vroča naložba v zadnjem času. Tečaj bitcoina, ki je prva in zato tudi najbolj znana kriptovaluta, je recimo pred dnevi presegel 4000 dolarjev. Tudi tisti, ki so vanj naložili svoje evre, dolarje, funte, franke in druge klasične valute šele letos, se veselijo debelih dobičkov. Samo avgusta je pridobil 43 odstotkov. Povpraševanje po bitcoinu je po poročanju Financial Timesa začelo rasti, ko so zagonska podjetja začela zbirati denar s prvo javno ponudbo kovancev (ICO - Initial coin offering).

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    11. 8. 2017  |  Mladina 32  |  Uvodnik

    Ne le simbolno nasilje

    Razumnemu človeku se zdi prav neverjetno nazadovanje, ki ga v zadnjih letih doživljajo zahodne družbe na področju ženskih pravic. Vpogled v medije v šestdesetih, sedemdesetih letih prejšnjega stoletja bi razkril neprimerno svobodnejšo obravnavo žensk in ženske seksualnosti, kot ga izkazuje današnji neokonservativni svet. Golota in osvobojenost družbenih spon sta bila nekaj, kar se je zdelo za vedno izbojevana bitka – nekaj, o čemer nikoli več ne bomo razpravljali. Družbe so se sicer nato počasi lotile vprašanj dejanske enakopravnosti žensk v družbi in dejanske enakopravnosti do danes še nobena družba ni res dosegla. Kljub temu da je bila evropska družba progresivna in napredna, še danes evropski in nacionalni parlamenti sprejemajo zakonodajo, ki zapoveduje izenačevanje položaja žensk s položajem moških – pri čemer se največja razlika kaže še vedno pri višini plač.

  • Neža Oder, STA

    14. 8. 2017  |  Politika

    Trump zavrnil Madurov klic in dejal, da imajo ZDA »veliko opcij« za Venezuelo

    Ameriški predsednik Donald Trump se je konec julija s sankcijami odzval na napoved skupščine, ki bi omogočila vladajočim socialistom v Venezueli, da se obdržijo in utrdijo na oblasti. Trump je venezuelskega predsednika Nicolása Madura označil za slabega vodjo, ki »sanja, da bi postal diktator«. S tem se strinjajo tudi nekateri kritiki, Maduro pa vztraja, da je to edini način, da umiri razmere v razdeljenem narodu.

  • Damjana Kolar

    14. 8. 2017  |  Kultura

    Svobodna priredba Lubitschevega filma Broken Lullaby

    V Kinodvorišču (atrij Slovenskih železnic) bo 17. avgusta ob 21.30 premiera črno-bele kostumske drame Frantz v režiji Françoisa Ozona, nastale po filmu Broken Lullaby, ki ga je leta 1932 posnel Ernst Lubitsch. Francoski režiser  in scenarist je ustvaril pretanjeno zgodbo o žalovanju, ljubezni, spominu in spravi.

  • Izak Košir

    11. 8. 2017  |  Družba

    Radio Mladina: Vasja Jager o izvoru Slovencev

    Telefonski pogovor je nastal na podlagi članka Izvor Slovencev >> #Mladina32

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/337280525&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false