• Peter Petrovčič

    21. 7. 2017  |  Mladina 29  |  Politika

    Prostitutke in poštarji

    Koncu se bliža še eden izmed sodnih postopkov zoper predsednika SDS in nekdanjega premiera Janeza Janšo. Velenjsko okrajno sodišče je zavrnilo njegov predlog, da se razveljavi sodba, s katero je bil zaradi žaljenja novinarke RTV Slovenija Evgenije Carl obsojen na plačilo 6000 evrov odškodnine.

  • IK

    27. 7. 2017  |  Družba

    Praznujemo pol tisočletja gibanja, ki nam je dal prve slovenske knjige

    Nocoj ob 20. uri bodo na terasi pred knjigarno Goga (Glavni trg 8) v Novem mestu ob poltisočletju protestantizma pri nas spregovorili strokovnjaki Mitja Sadek, Daniel Brkič in Nenad Vitorović. Primož Trubar, Jurij Dalmatin in Adam Bohorič so namreč najsvetlejše »zvezde« slovenskega protestantizma, z njimi smo dobili prve slovenske knjige, knjigo slovnice in črkopisa ter prevod Svetega pisma. Čas luteranstva, razširjenega prekrščevanja, je bil obenem tudi čas prvih šol in knjižnic.

  • Damjana Kolar

    27. 7. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Na Ljubljanskem gradu bo predpremiera filma filma Na mlečni poti, zgodbe o strastni, prepovedani ljubezni v režiji Emirja Kusturice. Na Bledu bo v okviru 27. Okarina Festivala nastopila prva dama bosanskega sevdaha Amira Medunjanin. V Kostanjevici na Krki bodo odprli razstavo kipov, ki so nastali v okviru Mednarodnega simpozija kiparjev Forma viva Kostanjevica na Krki 2017, ki je potekal med 3. in 29. julijem.

  • Neža Oder

    27. 7. 2017  |  Družba

    Kartica ugodnosti za invalide

    Na torkovi novinarski konferenci je bila javnosti prvič predstavljena evropska kartica ugodnosti za invalide. Kartico sta zasnovala Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ), kjer je konferenca potekala, in Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS). Cilj projekta je invalidom omogočiti enotnejšo obravnavo in specifične ugodnosti pri potovanju v druge države EU, še posebej, ko gre za dostopnost prometa, turizma, kulture, športa in prostega časa, poroča MDDSZ.

  • Darja Kocbek

    26. 7. 2017  |  Svet

    Pomagali so Snowdnu, zdaj pa njim grozi mučenje in preganjanje

    Dva tedna so v svojih domovih v Hongkongu skrivali najbolj iskanega človeka na svetu ameriškega žvižgača Edvarda Snowdna, zdaj pa se njihovi odvetniki borijo, da bi jim Kanada zagotovila mednarodno zaščito. Nekdanji vojak iz Šrilanke, ki trdi, da so ga v vojski mučili, in mama samohranilka s Filipinov, ki je pobegnila iz države, ker so jo ugrabili in spolno napadli, so kot prosilci za mednarodno zaščito v Hongkongu živeli mirno, dokler jih ni razkril Oliver Stone v svojem filmu o Snowdnu. Novinarjem, ki so jih začeli takoj iskati in jih tudi našli, so povedali, da so s Snowdnom prišli v stik prek skupnega odvetnika. Pomagali so mu, preden je Hongkong priznal zahtevo ZDA za njegovo aretacijo, poroča Guardian.

  • Neža Oder

    26. 7. 2017  |  Družba

    Nad Islamsko državo tudi prva LGBT+ vojaška enota

    Opresija Islamske države nad manjšino LGBT+ je v treh letih dosegla široke razsežnosti. Preganjanje, kamenjanje in usmrtitve so zaznamovali odnos militantne skupine ISIS do vseh drugačnih. Tokrat LGBT+ skupnost udarja nazaj: skupina mednarodnih prostovoljcev, ki se skupaj s Kurdi borijo proti Islamski državi na severu Sirije, je napovedala pvo LGBT+ vojaško enoto za boj proti džihadistom. Imenuje se TQILA in izgovarja kot 'tekila', poroča Independent.

  • Damjana Kolar

    26. 7. 2017  |  Kultura

    Na Bledu bodo odmevale glasbe sveta

    Od 27. julija do 6. avgusta bodo na Bledu ponovno odmevale glasbe sveta in sicer na Festivalu Okarina, ki bo v svoji 27. izdaji ponudil enajst koncertov, med katerimi izpostavljamo nastope ikon afriške glasbe Orchestra Baobab, večkratne grammyjevke in osrednje gostje lanskega ljubljanskega jazz festivala Hiromi, prve dame bosanskega sevdaha Amire Medjunanin in Omarja Sose, ki bo na festivalu nastopil s Seckoujem Keito.

  • Uredništvo

    25. 7. 2017  |  Politika

    Janez Janša spet žali novinarke

    Dnevnikovo poročanje o tem, ali se za nekdanjega ustavnega sodnika in sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice Boštjana M. Zupančiča spodobi, da državne uradnike, med katerimi je zaenkrat tudi sam, na svojem Facebook profilu označuje za debile in šalabajzerje, je očitno precej vznemirilo nekatere akterje.

  • Darja Kocbek

    25. 7. 2017  |  Družba

    Recept za totalitarni kapitalizem

    Profesorica zgodovine Nancy MacLean, avtorica nove knjige Democracy in Chains (Okovana demokracija) je leta 2013 v hiši v kampusu univerze George Mason v Virginiji našla neurejen arhiv človeka, ki je tam umrl tisto leto. Ime mu je bilo James McGill Buchanan. Prvi dokumenti, ki so prišli profesorici v roke, so bila zaupna pisma s podatki o milijonih dolarjev, ki jih je nakazoval univerzi Virginija milijarder Charles Koch. Dokumenti, ki jih je našla, razkrivajo, kako je Buchanan razvil tajni program premožnih za oviranje demokracije, v Guardianu piše publicist George Monbiot.

  • Neža Oder, STA

    25. 7. 2017  |  Družba

    Deaktivacija bombe

    Danes dopoldne se bo pričela evakuacija ljudi v Vurberku in Krčevini, ki bi lahko bili v nevarnosti zaradi načrtovanega uničenja 250 kilogramske ameriške letalske bombe. To je domačin prejšnji teden našel pri gradu Vurberk in jo prepeljal na domače dvorišče, s čimer je njeno onesposobitev otežil, saj je v bombi morda prišlo do sprememb – prav tako pa se še ne ve točno, kakšno eksplozivno sredstvo je v njej.

  • Neža Oder

    25. 7. 2017  |  Družba

    Tretji kamen od sonca

    Prihodnje stoletje naj bi bilo najpomembnejše v naši zgodovini. Človek se je na Zemlji nastanil tako udobno, da je pozabil, da živi na kamnu sredi vesolja – in da vikendica, kamor bi se umaknil pred bližajočo se katastrofo, ne obstaja. Poleg pretečega konca našemu domu pa se hkrati dotikamo vprašanj človečnosti v odnosu do tehnologije – aparata, ki ga za lastno preživetje nujno potrebujemo, a bi se mu v svoji sebičnosti vedno raje izognili.

  • IK, STA

    25. 7. 2017  |  Svet

    Ena od najvišjih odpravnin v zgodovini naših sosedov

    Po le 16 mesecih na čelu italijanske telekomunikacijske skupine Telecom Italia s položaja izvršnega direktorja odhaja Flavio Cattaneo. Tako kot njegov predhodnik Marco Patuano se ni najbolje ujel z največjim delničarjem, francoskim koncernom Vivendi. Cattaneo odhaja z najbolj radodarno odpravnino v zgodovini Italije, to je s 25 milijoni evrov. In to za manj kot leto in pol dela. Številni v državi pa se borijo s plačevanjem vsakomesečnih položnic. Razlike med superbogatimi in revnimi se tako še bolj povečujejo, ne zgolj za zaprtimi vrati, temveč tudi v medijih oziroma v javnosti - vsem na očeh.

  • Damjana Kolar

    25. 7. 2017  |  Kultura

    Festival sodobne fotografije v Novem mestu

    Novo mesto bo med 31. julijem in 5. avgustom gostilo 4. mednarodni festival sodobne fotografije Fotopub, ki ga vodi nova ekipa mladih umetnikov in kuratorjev, namenjen pa je raziskovanju in širjenju meja medija sodobne fotografije. Tudi letos bodo organizatorji na festival pripeljali številne mednarodno uveljavljene umetnike, kuratorje, urednike, založnike in galeriste, ki bodo na razstavah ter moderiranih večernih pogovorih predstavili svoja dela. V zadnjih dveh dneh festivalskega dogajanja, se bodo v središču mesta zvrstili fotografski knjižni sejem, simpoziji in Portfolio Review, vsak večer pa bo sledil glasbeni program, v okviru katerega bodo nastopili: Haiku Garden (Slo), Jonathan (Hr), Lord Apex (VB), Neana (VB), T.D. Nasty (VB), Borka (Slo), Felis Catus b2b KMN (Slo), Mickey Pearce (VB), She's Drunk (Fra/Nem) in Bojler DJs (Slo).

  • Darja Kocbek

    24. 7. 2017  |  Svet

    ZDA napovedujejo nove sankcije proti Venezueli

    ZDA bodo proti Venezueli uvedle nove sankcije, če bo predsednik Nicolas Maduro 30. julija izvedel napovedano ustavodajno skupščino za spremembo ustave, je zagrozil predsednik ZDA Donald Trump. Madura je Trump označil kot slabega voditelja, ki sanja, da bi postal diktator. Po oceni Washingtona Maduro želi spremeniti ustavo zgolj zato, da bi se utrdil na oblasti.

  • Neža Oder

    24. 7. 2017  |  Družba

    Obsojena na materinstvo

    O usodi noseče desetletnice odloča okrožno sodišče v Chandigarhu na severu Indije, piše Independent. Deklico je po poročanju staršev spolno zlorabil stric, v šestem mesecu pa je stopnja nosečnosti previsoka, da bi pod indijskimi zakoni lahko opravljala splav. Sodišče je v torek odredilo, da mora otroka donositi.

  • Damjana Kolar

    24. 7. 2017  |  Kultura

    Druga edicija filmskega festivala v Kranjski Gori

    Med 27. julijem in 5. avgustom bo potekal 2. Mednarodni film fest Kranjska Gora, ki je nastal iz želje po oživitvi filmske tradicije kraja, ki sega v leto 1951, ko so tukaj posneli prvi film Kekec. Letošnji festival obsega 54 igranih in dokumentarnih filmov iz 19 držav, med katerimi je veliko svetovnih filmskih uspešnic, nagrajenih na največjih filmskih festivalih: Jaz, Daniel Blake, Toni Erdmann, Trgovski potnik in Paterson. Predvajani bodo tudi številni odmevni dokumentarni filmi, med drugim Moj narobe svet, Nisem tvoj zamorec in Jutri. Festival so organizatorji dodatno obogatili s spremljevalnim programom, ki vključuje tudi delavnice priznanih filmskih ustvarjalcev, pogovore z avtorji in okrogle mize, razstave, ter pester glasbeni program. 

  • Izak Košir

    21. 7. 2017  |  Mladina 29  |  Svet

    Dekriminalizacija trdih drog

    Danes bi nas v večini držav tega sveta zaprli, če bi uživali nekatere psihoaktivne snovi, kot so denimo halucinogene droge, konoplja ali tudi tako imenovane trde droge, kot sta heroin in kokain. Ameriška zvezna država Oregon se je po zgledu na tem področju naprednejših držav odločila za korak v smeri dekriminalizacije celo trdih drog. Po novem zakonu boste lahko tam pri sebi imeli majhne količine (do pet gramov) kokaina, heroina ali metamfetamina in vas zaradi posesti ne bodo zaprli.

  • Borut Mekina

    21. 7. 2017  |  Mladina 29  |  Politika

    Nacistična zastava dovoljena

    Minuli petek je na enem od balkonov večstanovanjske hiše na Poljanski cesti v središču Ljubljane visela nacistična zastava. Stanovalec, ki nas je na incident opozoril, pravi, da so jo izobesili »trije mladostniki, med njimi dva obritoglavca«. Po posredovanju ogorčenih sosedov so mladostniki zastavo menda umaknili, hkrati pa so sosedje incident prijavili policiji.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    21. 7. 2017  |  Mladina 29  |  Uvodnik

    Škodljivi minister

    V začetku letošnjega leta sem bil na nekem mednarodnem srečanju v tujini. Tja sem prišel po naključju, na pol inkognito, ker pa je šlo za srečanje na najvišji ravni, je bil na njem tudi predstavnik Slovenije. Gospod je sicer znanec ministra Karla Erjavca in je postal predstavnik slovenske države po politični liniji. Žal ne morem povedati, za koga je šlo, ker bi s tem izdal tudi, kje sem bil, in seveda človeka, ki me je na to srečanje skozi stranska vrata povabil – da si v živo ogledam usposobljenost slovenske diplomacije. Znanec je uslužbenec slovenske diplomacije in mu tega ne bi zlahka oprostili. A bila je pač priložnost, da mi pokaže, da šale o slovenskih političnih diplomatih dejansko to niso.

  • Borut Krajnc, STA

    21. 7. 2017  |  Družba

    Ko Slovenija gori

    Gasilcem je požar v podružnici za predelavo odpadkov podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu, ki je izbruhnil  včeraj nekaj po 16. uri, uspelo omejiti znotraj obrata. Požar imajo zdaj pod nazorom, na bližnji plinski postaji pa so izključili dovod plina. Gasilci sicer predvidevajo, da požara še nekaj časa v celoti ne bodo uspeli pogasiti. Pri gašenju jim je nekaj časa pomagal tudi helikopter.

  • Izak Košir

    21. 7. 2017  |  Svet

    Radio Mladina: Staš Zgonik o globalnem boju proti podnebnim spremembam

    Novo Mladino lahko prelistate tudi na spletu >> #Mladina29 

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/334003634&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Staš Zgonik

    21. 7. 2017  |  Mladina 29  |  Politika

    Sebičnost ubija planet

    Norveška je svetovni zgled izvajanja naprednih ukrepov v boju proti podnebnim spremembam. Ko večina sveta za podnebne spremembe še ni niti slišala, so Norvežani že uvedli visoke davke na izpuste toplogrednih plinov. Skoraj vso električno energijo proizvedejo z obnovljivimi viri, predvsem v hidroelektrarnah. Do leta 2025 nameravajo popolnoma prepovedati prodajo avtomobilov z bencinskim motorjem. Zaradi radodarnih subvencij za nakup in številnih drugih ugodnosti je že letos približno polovica prodanih novih avtomobilov električnih ali hibridnih. Površina norveških gozdov se je v zadnjih sto letih potrojila.

  • Borut Mekina  |  foto: Uroš Abram

    21. 7. 2017  |  Mladina 29  |  Politika

    Dr. Irena Šumi, antropologinja

    Kaj ima antisemitizem s postavitvijo osrednjega slovenskega spomenika sprave? Veliko. Dr. Irena Šumi, sicer raziskovalka in predavateljica socialne antropologije na ljubljanski fakulteti za socialno delo, je pri preučevanju zgodovine slovenskih Judov raziskovala antisemitizem na Slovenskem ter s tem tudi kolaboracijo domobrancev in RKC z nacističnim režimom med drugo svetovno vojno. Raziskovalna pot jo je od tukaj – od vprašanja holokavsta in rasizmov – vodila tudi do fenomena slovenske sprave. Ta zanjo ni nič drugega kot zgodovinski revizionizem. Zamolčanje medvojnega antisemitizma. Zato je po njenem pot naprej napačna.

  • Neznosna fascinantnost alternative

    Zdaj, ko sta se Putin in Trump zbližala in ko nam neoliberalno avtokracijo prodajajo kot ureditev brez alternative, je čas, da se spomnimo, kako je bilo, ko je Ameriko obiskala alternativa, vsaj tedaj hujša od Severne Koreje. Petnajstega septembra 1959 je na slovito turnejo po Ameriki krenil sovjetski premier Nikita Hruščov, zgovorni, samozavestni, bahavi, eksplozivni, populistični, pompozni, uživaški ekshibicionist, ki je v nasprotju s Stalinom neskončno rad potoval. Ni čudno: 24. februarja 1956 je na XX. kongresu sovjetske partije v skrivnem referatu – resda zelo selektivno – obsodil stalinistične ekscese v »obdobju kulta osebnosti« (transkript je 5. junija objavil New York Times), s čimer je sprožil destalinizacijo Sovjetske zveze, obenem pa tudi ugotovil, da komunizem in kapitalizem sploh nista nezdružljiva. Bil je zrel za trip.

  • Katja Perat

    21. 7. 2017  |  Mladina 29  |  Kultura

    Izumiteljica realizma, Jane Austen

    Jane Austen je ena redkih pisateljic, ki jih boste vedno lahko našli v knjižnih zbirkah, specializiranih za tako imenovano svetovno klasiko, te dni pa se spominjamo dvestote obletnice smrti, ki jo je Velika Britanija, njena domovina, proslavila s tem, da je njeno obličje odtisnila na bankovec za deset funtov. Glede na to, kako redko na denarju srečujemo ženske obraze, bi bilo to že samo po sebi lahko razlog za praznovanje, a biografinja Jane Austen Paula Byrne opozarja, da ne gre samo za to, koga gledamo, gre tudi ali predvsem za to, v kakšni luči. In luč, ki jo je Banka Anglije usmerila v obraz enega svojih največjih duhov, pravi Paula Byrne, je luč, previdena za to, da bi zamolčala resnico.

  • Damjana Kolar

    21. 7. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V Gala hali in Channel Zeru na Metelkovi bo potekal Benefit za novo streho nad stavbo Pešci, v Klubu K4 se bosta z raznolikim glasbenim izborom predstavila rezidenta Alex Ranerro in Evident, v Moment Baru pa bo potekal zadnji poletni Innocent Music Showcase, na katerem bodo nastopili Aney F., Marina Karamarko, Uno Taman & Luthia.

  • Uredništvo

    20. 7. 2017  |  Politika

    Tednik Demokracija v roke Madžarom

    V začetku letošnjega leta so madžarska medijska podjetja prevzela večinski lastniški delež v medijskem projektu Nova24TV, ki so ga v SDS pripravljali z denarjem članov in simpatizerjev. V teh dneh pa so odkupila še podjetje, ki izdaja tednik Demokracija, strankarsko glasilo SDS, poroča Siol. V podjetju Nova obzorja, ki se ukvarja tudi z založništvom in je lani praznovalo 20-letnico delovanja, je nekaj manj kot 52-odstotni delež pridobilo madžarsko podjetje Ripost.

  • Darja Kocbek

    20. 7. 2017  |  Svet

    Moški so jo začeli, ženske jo utegnejo končati

    Republikanski stranki je v kongresu spodletel še en poskus odprave zdravstvene reforme, ki jo je uvedel prejšnji predsednik demokrat Barack Obama in je znana kot Obamacare in ji nasprotuje sedanji predsednik Donald Trump. Predlog, ki ga je pripravil vodja večine v ameriškem senatu republikanec Mitch McConnell, je propadel, ker so mu podporo odrekle tri ženske. Kot poroča New York Times, pri odločitvi za nasprotovanje McConnellovemu predlogu ni bil odločilen spol.

  • Borut Mekina

    14. 7. 2017  |  Mladina 28  |  Politika

    Ali stik že velja?

    Hrvaški mediji so minuli teden poročali, da je slovenska vojaška ladja Triglav že tretji dan po razsodbi arbitražnega sodišča vplula v Tržaški zaliv, pri čemer so se spraševali, ali je s tem Slovenija kršila hrvaško suverenost. Doslej je namreč veljalo, da mora Slovenija predhodno najaviti prehod svojih dveh vojaških ladij skozi hrvaške teritorialne vode, arbitražno sodišče pa je med odprtim morjem in slovenskim teritorialnim morjem uveljavilo poseben režim plovbe. Če bi Slovenija želela ta režim uvajati po novem, bi morale slovenske vojaške ladje v Tržaški zaliv vpluti brez najave hrvaškim oblastem.