• Dominik Šik Vukovič

    19. 10. 2017  |  Družba

    Junakinja našega časa

    V ponedeljek, 16. oktobra, je na Malti življenje izgubila novinarka Daphne Caruana Galizia. Svoje življenje in delo je posvetila iskanju resnice ter razkrivanju nečednih poslov vplivnih posameznikov, ki pripadajo malteškim političnim elitam. Na svoji spletni strani je od marca 2008 objavila na stotine člankov, v katerih je pisala o nepravilnostih, ki se dogajajo na Malti. Očitno je s svojim raziskovanjem prišla predaleč, kar je plačala z življenjem.

  • Damjana Kolar

    19. 10. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    V Areni Stožice bodo nastopili Pankrti, ki praznujejo 40. obletnico delovanja, na Gospodarskem razstavišču pionir elektro swinga Parov Stelar, v Kinu Šiška izraelska indie-folk-pop zasedba Lola Marsh, v Španskih borcih pa škotski stand-up komik Daniel Sloss. V UAUU bodo odprli razstavo in predstavili fotoknjigo Top lokacija, topografije javne plastike v slovenskih krožiščih, ki sta jo zasnovala in izvedla Jaka Babnik in Miha Colner.

  • Izak Košir

    19. 10. 2017  |  Kultura

    Romantična, nostalgična in apolitična

    Član dua Lola Marsh Gil Landau (kitara, klaviature) je za Mladino spregovoril o aktualnem albumu Remember Roses, Izraelu, žanrskih omejitvah ter političnosti oziroma apolitičnosti glasbenikov. S svojo sobendašico Yael Shoshana Cohen, vokalistko zasedbe, bo 21. oktobra nastopil v Kinu Šiška. To bo njun že drugi obisk Ljubljane. Ob prvem, pred dvema letoma, so organizatorju zapisali, da izraelski duo zveni, kot da bi Quentin Tarantino režiral srečanje Lane Del Rey in Calexica v puščavi Negev. Zanimiv opis, ki pa je morda vseeno malce pretiran. Najbolj na mestu pa je zagotovo primerjava z Lano Del Rey, čeprav glasbenika trdita, da sta najprej začela ustvarjati glasbo in šele kasneje slišala za omenjeno melanholično ameriško pevko.

  • IK, STA

    18. 10. 2017  |  Politika

    "Pahor je s svojim molkom in ignoranco deloval v škodo državljanov"

    Predsednik republike in pretendent za nov mandat Borut Pahor je v odzivu na kritike, ki so nanj letele z več strani, spomnil na čas pred petimi leti, ko se je s stališčem oglasil tudi nekdanji predsednik Milan Kučan. Ta danes vztraja, da je Pahor s svojim molkom in ignoranco raznim interesnim skupinam omogočal delovanje v škodo državljanov.

  • IK, STA

    18. 10. 2017  |  Politika

    Ljubljanski nadškof želi, da volimo predsednika, ki si bo prizadeval za vrednote družine 

    "Veseli nas, da je na letošnjih volitvah možno izbirati med kandidati z zelo različnimi pogledi na sedanjost in prihodnost Slovenije, kar prispeva k demokratičnosti in pluralnosti političnega prostora," je zapisal Zore. V Cerkvi vse državljane in še posebej katoličane vabijo, da premislijo, katere vrednote zagovarjajo predsedniški kandidati, in na volitvah odgovorno oddajo svoj glas.

  • IK, STA

    18. 10. 2017  |  Politika

    Za predsednika republike prvi dan predčasno glasovalo 7750 volivcev

    V torek, na prvi dan predčasnega glasovanja na predsedniških volitvah, ki bodo sicer v nedeljo, je glasovalo 7750 volivcev, kar je 0,45 odstotka vseh volilnih upravičencev, so sporočili iz Državne volilne komisije (DVK). Po njihovih navedbah se je pred petimi leti prvi dan predčasnega glasovanja volitev udeležilo 5396 volivcev (0,32 odstotka).

  • Darja Kocbek

    18. 10. 2017  |  Svet

    Svobodnjak Strache bo odločal, kdo bo vladal v Avstriji

    Ko je v Avstriji leta 2000 desničarska svobodnjaška stranka pod vodstvom pokojnega Jörga Haiderja, ki je v jeseni 1999 na volitvah zbrala 27 odstotkov glasov, vstopila v vlado z ljudsko stranko, so se vlade v Evropi in drugod po svetu odzvale s šokom in jezo. EU je proti Avstriji uvedla diplomatske sankcije. Evropski parlament je zahteval, da je Avstrijo treba izključiti, če nova vlada ne bo spoštovala evropskih načel. Izrael je z Dunaja odpoklical svojega veleposlanika. New York Times je pozval administracijo takratnega predsednika ZDA Billa Clintona, naj ukrepa enako. Kljub temu je koalicija med ljudsko stranko in svobodnjaki preživela, dokler ni leta 2005 razpadla.

  • Damjana Kolar

    18. 10. 2017  |  Kultura

    Najboljše gledališke uprizoritve pretekle sezone

    52. Borštnikovo srečanje bo med 20. in 29. oktobrom v Mariboru gostilo okoli sedemdeset različnih dogodkov – od gledaliških predstav in pogovorov do bralnih uprizoritev in strokovnih srečanj – ter več domačih in tujih gostov. Letošnji festival je posvečen sodobni finski dramatiki in gledališču. Na zaključni prireditvi bodo podelili nagrade in Borštnikov prstan za življenjsko delo, ki ga letos prejme dramska in filmska igralka, pesnica, esejistka in dramatičarka Saša Pavček, od leta 1985 stalna članica SNG Drama Ljubljana. Odigrala je več kot 120 različnih vlog v gledališču, filmih in na televiziji.

  • Darja Kocbek

    17. 10. 2017  |  Svet

    Afganistanske rudnine so za Trumpa velika poslovna priložnost

    V prvem tednu oktobra je minilo šestnajst let, odkar so ZDA začele vojno v Afganistanu. To je najdaljša ameriška vojna. Da bi upravičil prisotnost ameriške vojske in njene širitve, predsednik ZDA Donald Trump snuje načrt, da bodo ameriška podjetja zdaj še lahko kopala rude v z rudami bogatem Afganistanu, piše publicist Benjamin Dangl.

  • KS, STA 

    17. 10. 2017  |  Svet

    Španija čaka Katalonijo, naj pojasni, ali je razglasila samostojnost

    Po tem, ko je katalonski premier Carles Puigdemont prejšnji torek v katalonskem parlamentu podpisal deklaracijo o neodvisnosti, je španska vlada od njega zahtevala, da do ponedeljka nedvoumno pojasni, ali je razglasil neodvisnost Katalonije ali ne. Puigdemont se je tako včeraj odzval s pismom španskemu premierju Marianu Rajoyju, v katerem mu je predlagal dvomesečni rok za pogajanja, med tem časom pa bo Katalonija odložila razglasitev neodvisnosti. Toda španski vladi ni podal tistega, kar je od njega zahtevala - natančnega odgovora na vprašanje o tem, ali je Katalonija razglasila neodvisnost.

  • KSENJA STROŽIČ 

    17. 10. 2017  |  Družba

    Je nadzorna komisija ščitila študentskega funkcionarja?

    Sebastjan Kokl, sedaj že nekdanji direktor Študentske organizacije na Primorskem (ŠOUP), je prejšnji teden odstopil s položaja direktorja. Tako vsaj trdi on. A zakaj se je to zgodilo, zaenkrat še ni povsem jasno, naši viri pa dodajajo, da je bil s te funkcije pravzaprav razrešen oziroma umaknjen v ozadje. Uradnega pojasnila s strani ŠOUP pa kljub prošnji do danes še nismo prejeli. ŠOUP je z njegovom odhodom spremenila svoj statut, ukinila funkcijo predsednika in jo nadomestila s funkcijo generalnega sekretarja.

  • Izak Košir

    17. 10. 2017  |  Kultura

    Novi škotski humor

    Stand up komiki, tisti res dobri, so postali sodobni rock zvezdniki – uživajo medijsko slavo, hodijo na turneje, nastopajo pred polnimi dvoranami, dajejo avtograme in obravnavajo družbeno zanimive teme. Med takšne komike sodi tudi (komaj) 27-letni Daniel Sloss, ki velja za enega najbolj priljubljenih predstavnikov mlajše generacije standuperjev. Potem ko je osvojil rodni Otok, so najprej sledile ZDA in Avstralija, zadnjih nekaj let pa uspešno prodira tudi v druge evropske države in dokazuje, da je splet oziroma zlasti YouTube, kjer njegovi posnetki dosegajo tudi po milijon in več ogledov, močno orodje, ki lahko ljudi izpred telefonov in računalnikov spravi tudi v dvorane.

  • Damjana Kolar

    17. 10. 2017  |  Kultura

    Plečnikove urbane intervencije

    V letu 2017, ko obeležujemo 60. letnico smrti in 145-letnico rojstva arhitekta Jožeta Plečnika, so v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane (Plečnikovi hiši), v sodelovanju z različnimi partnerji pripravili vrsto projektov, razstav in dogodkov. V petek 20. oktobra ob 18.00 bo v Plečnikovi hiši potekala okrogla miza z naslovom Plečnik, mesto in jaz, na kateri bodo priznani domači in tuji strokovnjaki predstavili svoje poglede na Plečnikove ideje. Pred tem pa se lahko udeležite 45-minutnega sprehoda skozi Plečnikovo Ljubljano z zborom pred Križankami ob 17. uri.

  • Peter Petrovčič

    16. 10. 2017  |  Družba

    Prvi romski protest

    Romska glasba, branje romskih pesmi ter nagovori romskih voditeljev, ki so naslavljali vlado in poslance. Tako je bilo danes pred Državnim zborom. Za protest so se odločili, ker so na vlado naslovili nekaj najbolj nujnih predlogov in zahtev za izboljšanje življenjskih razmer in izobraževanja Romov. Vlada pa jim je zgolj odgovora, da ne more storiti nič in da ima zvezane roke.

  • Izak Košir

    16. 10. 2017  |  Politika

    "Na predsedniškem mestu ne želimo Instagram avtoritete"

    Skupina podpisnikov, med katerimi so znani profesorji in intelektualci (denimo Svetlana Slapšak, Boris Vezjak, Milica Antić Gaber in Jože Pirjevec), je v pismu za javnost navedla razloge, zakaj meni, da aktualni predsednik republike in vnovični kandidat Borut Pahor ni primerna izbira za ponovni mandat. Kot pravijo želijo s tem izpolniti svojo državljansko in hkrati intelektualno dolžnost. Menijo namreč, da je Pahor s svojimi številnimi dejanji, opustitvami dejanj in besednimi zdrsi namreč prepoznavno nakazal, da mu ni mar za spoštljivo, pošteno in dostojanstveno opravljanje te najvišje funkcije v državi. "S tem je institut predsednika države močno degradiral, ga dejansko izpraznil smisla in pomena, pričakovanja do vloge predsednika republike pa v pičlih petih letih znižal na minimum. Ker je z nekaj zadnjimi izjavami dal vedeti, da takšnih praks tudi v prihodnje ne misli opustiti, se nam takšna izbira zdi celo škodljiva," so zapisali.

  • Darja Kocbek

    16. 10. 2017  |  Svet

    Današnja davčna politika potrebuje tudi pravičnost

    Decembra 1974 naj bi v restavraciji v Washingtonu nastala teorija, da je zniževanje davkov gorivo za gospodarsko rast. Po pripovedovanju naj bi takrat mladi ekonomist z univerze Chicago Arthur Laffer med večerjo s skico, ki jo je narisal na servieto, prepričal Dicka Cheneyja in Donalda Rumsfelda, ki sta bila svetovalca predsednika Geralda Forda, da bi dvig davkov zmanjšal davčne prihodke zaradi zmanjšanja gospodarske rasti, v kolumni v New York Timesu piše Eduardo Porter.

  • Damjana Kolar

    16. 10. 2017  |  Kultura

    Psihološka vojna za stanovanje

    V Kinodvoru bo od 18. oktobra dalje na ogled film Aquarius, v katerem brazilski režiser Kleber Mendonça Filho prikazuje psihološko vojno za stanovanje med nepremičninskim podjetjem in osamelo vdovo. V glavni vlogi nastopa brazilska diva Sônia Braga, film pa sta reviji Cahiers du Cinéma in Sight & Sound uvrstili na seznam najboljših filmov leta 2016.

  • IK, STA

    15. 10. 2017  |  Svet

    Na volitvah v Avstriji slavila ljudska stranka

    Zmagovalka parlamentarnih volitev v Avstriji je ljudska stranka, njenemu vodji, 31-letnemu Sebastianu Kurzu, pa se nasmiha kanclerski položaj. Zaenkrat še ni jasno, ali se Avstriji obeta nadaljevanje velike koalicije ali bo Kurz v vlado povabil svobodnjake. Na današnjih predčasnih parlamentarnih volitvah v Avstriji je glede na projekcije po 97 odstotkih preštetih glasov, ki jih je objavila avstrijska televizija ORF, največ glasov, 31,7 odstotka, dobila ljudska stranka (ÖVP), sledijo ji socialdemokrati (SPÖ) s 26,9 odstotka ter svobodnjaki (FPÖ) s 26,0 odstotka.

  • Peter Petrovčič

    13. 10. 2017  |  Mladina 41  |  Politika

    Odškodnine za Patrio

    Tisti, ki mu je država naredila krivico, kršila njegove človekove pravice, si zasluži odškodnino. Prav je tako. Še posebej, kadar gre za neupravičeno omejitev svobode gibanja, pripor, zapor.

  • Uredništvo

    13. 10. 2017  |  Svet

    Mladinina naslovnica kot grafit v Kataloniji

    Iz Katalonije so nam poslali fotografije zidu v mestu Olot, ki ga zdaj krasi tudi ilustracija Tomaža Lavriča, ki je bila objavljena na naslovnici 40. številke Mladine, posvečene katalonskemu referendumu. 

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    13. 10. 2017  |  Mladina 41  |  Uvodnik

    Nevednost

    Kot strela z jasnega je ta teden Slovence presenetil star podatek, večkrat objavljen tudi že v Mladini, da kar dve tretjini Dunajčanov živi v subvencioniranih stanovanjih. A TV Slovenija je treba biti hvaležen za ponovitev tega podatka – nekatere stvari nas namreč vedno znova presenetijo. Velja se na primer spomniti škandala v družbi Volkswagen, ko so ameriške nadzorne institucije razkrile, da je družba prikazovala nižje vsebnosti škodljivih izpustov, kot jih imajo njegovi dizelski avti v resnici. In takrat je mimogrede v slovensko javnost prišel tudi podatek, da so polovico članov upravnega odbora Volkswagna izbrali delavci – pri nas pa dejstvo, da morajo v delniških družbah le eno tretjino članov zasedati zaposleni, radi predstavljamo kot ostanek socializma.

  • KSENJA STROŽIČ 

    13. 10. 2017  |  Politika

    Konec plastičnih vrečk v Sloveniji? 

    Poslanska skupina Levica je predstavila predlog šestih priporočil, ki od vlade zahtevajo, da s podzakonskimi akti prepove uporabo plastičnih vrečk, posode, pribora in mikroplastike kot surovine za nadaljnjo izdelavo plastičnih izdelkov. Pri tem vlado nagovarja, naj se ravna po francoskem zgledu - Francija je namreč septembra lani sprejela poseben zakon, ki prepoveduje tako plastične vrečke kot tudi posode in pribor, ki niso iz biorazgradljivih materialov. 

  • Izak Košir

    13. 10. 2017  |  Družba

    Radio Mladina: Borut Mekina o pohlepu, ki so ga tudi v Sloveniji sprožile kriptovalute

    Pogovor je nastal na podlagi članka Osnovni delec pohlepa, ki si ga lahko preberete v novi Mladini

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/346541102&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Borut Mekina

    13. 10. 2017  |  Mladina 41  |  Ekonomija

    Osnovni delec pohlepa

    Kako smiselno je to početje? Jure T. ima v svojem stanovanju za Bežigradom, v Ljubljani, ogromno omaro, polno računalnikov, imenovanih rigi. Sosedje se kdaj pa kdaj pritožujejo, da na hodniku slišijo »šumenje«. V vsakem od štirih rigov je šest dragih grafičnih kartic in vsak od teh rigov za računanje porablja po 1,4 kWh energije. Sistem skupaj stane 20 tisoč evrov, računalniki delajo noč in dan, a ne rešujejo posebnega problema, temveč uganke, ki si jih sami sestavljajo. Določajo si naključne nize številk, ki jih potem »dešifrirajo«.

  • Jure Trampuš  |  foto: Borut Krajnc

    13. 10. 2017  |  Mladina 41  |  Politika

    Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije

    Pogovor s predsednikom republike je potekal v ponedeljek zvečer, v baru Chicago v Hrastniku. Predsednik je hodil po tistih krajih, pot je bila dolga, bil je malo utrujen, a zadovoljen. Preden sva začela pogovor, je k njemu pristopil sedemletnik in rekel, da ga pošilja mama, češ, naj naredita selfi, seveda sta ga, in Pahor mu je dejal, da je zelo pogumen. Nato je govoril o sebi, o Kataloniji, Sloveniji, njeni politiki, Pučniku, Kučanu, Janši, o mednarodnih odnosih in o tem, zakaj potuje po Sloveniji. Po uri in pol sva končala. V torek ga je čakala nova etapa. Ko je odšel iz bara, je v roke segel v telefone zazrti skupini začudenih najstnikov, ki so posedali pred barom.

  • Staš Zgonik

    13. 10. 2017  |  Mladina 41  |  Družba

    Waldorfski eksperiment

    V Ljubljani na Streliški ulici pod Grajskim hribom, le streljaj od osrednje tržnice, v zgradbi nekdanjega strelišča in kasneje ljudske kuhinje, ki je dobila sodoben prizidek in vkopano telovadnico, domuje waldorfska šola. Waldorfska osnovna šola letos praznuje že 25 let obstoja. Družbo ji delata vrtec in gimnazija. Waldorfske osnovne šole delujejo še v Žalcu, Radovljici, Bukovici pri Novi Gorici in Mariboru. Vrtcev je po vsej državi deset. Vse ustanove skupaj obiskuje približno 1300 otrok. Zanimanje za vpis pa neprestano narašča.

  • Damjana Kolar

    13. 10. 2017  |  Kultura

    Združena glasbena tradicija Bosne in Hercegovine, Srbije in Makedonije

    V Cankarjevem domu bo 17. oktobra ob 20.00 nastopila Amira Medunjanin, odlična vokalistka in interpretka čutnih ljubezenskih pesmi sevdalink. Na svojem drugem koncertu v Ljubljani bo predstavila skladbe z albuma Damar, ki je izšel konec lanskega leta. Amira v svoji glasbi združuje glasbeno tradicijo Bosne in Hercegovine, Srbije in Makedonije in s svojo interpretacijo tradicionalne glasbe z različnih delov sveta navdušuje občinstvo.

  • Damjana Kolar

    13. 10. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V Študentskem kampusu bo otvoritev nove sezone Innocent Music s švicarsko DJ-ko Sonjo Moonear. V F Clubu bo potekal 12-urni dogodek, na katerem bodo glasbo vrteli Veztax, Angel Anx, Andy Raze, Sara Popovic in drugi, na prvem dogodku Sezama v K4 pa bodo nastopili Felis Catus, Krilc, Softskinson, Dacho, Levanael.

  • Izak Košir, STA

    12. 10. 2017  |  Politika

    Izbrana kandidata za nova programska svetnika RTV Slovenija

    Mandatno-volilna komisija (MVK) je Državnemu zboru (DZ) predlaga, da za nova člana programskega sveta RTV Slovenija imenuje Marjana Doro in Mateja Weissenbacha. Prvi je 14 let delal na Radio Slovenija, ko je bil leta 1994 že izbran za urednika Vala 202, pa je dobil ponudbo tudi za delo na Murskem valu, kjer je prevzel funkcijo odgovornega urednika. Mateja Weissenbacha pa je širša javnost pred nekaj leti spoznala kot predstavnika iniciative za poplavno varnost v Ljubljani, sicer pa sedi v lokalnem odboru stranke SMC četrtne skupnosti Vič.