• Marjan Horvat

    9. 6. 2017  |  Mladina 23  |  Družba

    Cenzura v Mariboru

    Razstava Vojna in WWW – Kurdi v Siriji in spletna omrežja, ki so jo kuratorji Jan Babnik, Iza Pevec in Uroš Abram zasnovali v sklopu dogodkov, posvečenih Levu Nikolajeviču Tolstoju v Cankarjevem domu, je na začetku maja gostovala v mariborski galeriji EPEKA. Vendar so jo umaknili že teden dni po odprtju.

  • Damjana Kolar

    14. 6. 2017  |  Kultura

    Odprta vrata muzejev in galerij

    Pod okriljem Skupnosti muzejev Slovenije bo v soboto, 17. junija potekala 15. Poletna muzejska noč, največja promocijska akcija slovenskih muzejev in galerij, pridružujejo pa se ji tudi številni drugi zavodi in ustanove, ki izvajajo programe s področja kulturne dediščine, umetnosti, kulture, zgodovine. V letošnji akciji bo sodelovalo okoli 70 institucij z več kot 350 dogodki. Muzeji, galerije in razstavišča bodo med 18. in 24. uro brezplačno odprli svoja vrata in za obiskovalce pripravili pester program prireditev - od vodstev, ustvarjalnih delavnic, projekcij, pogovorov - do otvoritev razstav, koncertov, demonstracij in degustacij.

  • Izak Košir

    9. 6. 2017  |  Mladina 23  |  Svet

    Fake news o fake news

    »#Fakenews: Poglejte, kako je CNN v nedeljo zrežiral protest muslimanov, ki naj bi se borili proti terorizmu!« Tako se je glasil naslov na spletnem portalu Nova24TV, mediju jasnega političnega profila. Ameriška televizijska mreža CNN, ki jo je predsednik ZDA Donald Trump že med volilno kampanjo označil za »fake news«, zdaj pa to njegovi vojščaki vztrajno ponavljajo, naj bi storila usodno napako in zrežirala zgodbo. Nova24TV je nepreverjeno trditev nekritično povzela in jo prodala kot resnico.

  • Uredništvo

    13. 6. 2017  |  Politika

    Generalni direktor RTV razmišlja o razrešitvi Ljerke Bizilj in Jadranke Rebernik

    Prepovedani koncert hrvaškega pevca Thompsona, ki poveličuje ustaše, bi lahko imel posledice tudi v vrhu RTV Slovenija, poroča Dnevnik. Zaradi intervjuja s tem pevcem namreč – po seriji kompleksnih pogovorov – generalni direktor Igor Kadunc razmišlja, da bi odstavil direktorico televizije Ljerko Bizilj. Avtor intervjuja Igor Pirkovič je kot urednik oddaje Tednik, kjer je bil prispevek objavljen, že odstopil. Njegov odstop je odgovorna urednica informativnega programa Jadranka Rebernik tudi sprejela. Po naših informacijah pa se tudi njej maje stolček, saj je izjavila, da je intervju s Thompsonom v okvirih poklicnih meril, čeprav je varuhinja pravic gledalcev RTV Slovenija Ilinka Todorovski v povezavi s tem, kateri novinarski standardi so bili kršeni, objavila obširno poročilo.

  • Darja Kocbek

    13. 6. 2017  |  Svet

    Kosilo za 2,68 milijona dolarjev

    Drago je kosilo za zmagovalca dražbe, na kateri je na voljo kosilo z znanim investitorjem in drugim najbogatejšim človekom na svetu Warrenom Buffettom. Letos je zmagovalec odštel 2,68 milijona dolarjev, kar je 800 tisoč dolarjev manj kot lani. Buffet s to dražbo vsako leto zbira denar za dobrodelne namene. Kdo je zmagovalec letošnje dražbe, ni znano, poroča Financiral Times.

  • Damjana Kolar

    13. 6. 2017  |  Kultura

    Letošnja izdaja grafičnega bienala se navezuje na pesem modernističnega pesnika Jureta Detele

    Od 16. junija do 29. oktobra bo v Ljubljani potekal 32. grafični bienale ki velja za enega najstarejših na svetu. Z nastankom leta 1955 je postavil Ljubljano in slovensko likovno umetnost v svetovni kontekst. 32. izdaja bienala se je odrekla okviru tematske razstave in se navezala na pesem modernističnega pesnika iz 20. stoletja Jureta Detele. Pesem ni vodilna tema razstave, temveč z radikalnim prevpraševanjem vseh polarnosti kliče po prelomu. To se kaže tudi v brezsrediščni strukturi letošnjega bienala, ki brez osrednje figure kuratorja deluje kot entiteta, ki proizvaja samo sebe.

  • Darja Kocbek

    12. 6. 2017  |  Svet

    Zakaj je Savdska Arabija nenadoma prekinila diplomatske odnose s Katarjem?

    Katar je nepričakovano v nemilosti sosed. Pet arabskih držav Savdska Arabija, Združeni arabski emirati, Egipt, Bahrajn in Jemen je prekinilo diplomatske odnose s Katarjem. Savdijci in njihovi zavezniki od Katarja zahtevajo, naj preneha s svojo neodvisno zunanjo politiko, ukroti ali zapre televizijsko postajo Al Jazeera. Trdijo, da Katar sodeluje z Iranom pri podiranju terorizma, čeprav je eden od članov ohlapne koalicije sunitskih držav, ki podpirajo sile, ki nasprotujejo Iranu v Siriji in Jemnu.

  • Uredništvo, STA

    12. 6. 2017  |  Svet

    Melania Trump se je končno preselila v Belo hišo

    Ameriška prva dama Melania Trump se je skupaj s sinom Barronom končno preselila v Belo hišo - pet mesecev po tistem, ko je njen mož Donald prevzel predsedniški položaj. Melania in njun 11-letni sin sta namreč ostala v New Yorku, da je Barron lahko končal šolsko leto na newyorški osnovni šoli.

  • IK, STA

    12. 6. 2017  |  Svet

    Macronova stranka dobila prvi krog francoskih volitev

    Sredinsko gibanje francoskega predsednika Emmanuela Macrona Naprej republika je s svojo zaveznico stranko MoDem v nedeljskem prvem krogu parlamentarnih volitev glede na končne izide osvojilo 32,32 odstotka glasov. Projekcije stranki napovedujejo osvojitev absolutne večine v parlamentu po drugem krogu volitev prihodnjo nedeljo.

  • Damjana Kolar

    12. 6. 2017  |  Kultura

    Evropa, kontinent človekovih pravic, ostaja nema za klice po boljši zaščiti beguncev

    Osma edicija Festivala migrantskega filma, ki bo potekal med 15. in 20. junijem, v ospredje postavlja aktualne zgodbe, povezane z azilnimi politikami, migracijami in begunstvom. "Prinaša podobe in glasove mnogih, ki so prisiljeni zapustiti svoje domove. Gre za filme in zgodbe preganjanih, ki niso pripovedovane od zunaj; glasove pozabljenih, spregledanih, utišanih in premalokrat slišanih, ki si od življenja želijo več kot le kruto brezizhodnost."

  • Staš Zgonik

    9. 6. 2017  |  Mladina 23  |  Družba

    Vzpon GHB

    Število zastrupitev s prepovedanimi drogami narašča. Letos izdano poročilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje o stanju na področju prepovedanih drog navaja, da se je število obravnavanih primerov v Centru za zastrupitve ljubljanskega Kliničnega centra med letoma 2011 in 2015 več kot potrojilo. Velik delež povečanja prispeva porast zastrupitev s »klasičnimi« drogami, kot so konoplja, heroin in kokain. Leta 2013 pa je na sceno stopil še en igralec – GHB.

  • NLB, vredna tri milijarde, država pa jo prodaja za trikrat manj

    Vsa velika, težka vprašanja, ki smo si jih zadnja leta postavljali glede sanacije slovenskih bank leta 2013, so se minuli teden razblinila ob primeru Italije. Tako kot NLB v Sloveniji je tudi znana italijanska banka Monte dei Paschi di Siena zašla v težave. A Italija je pri njenem reševanju ubrala veliko bolj suvereno pot. Medtem ko je Slovenija sprva zaprosila evropsko komisijo za državno pomoč, da bi lahko banke dokapitalizirala, je Italija banke enostavno dokapitalizirala in ukrep poimenovala »previdnostna dokapitalizacija«. Italija je storila tisto, kar naj bi bilo nemogoče in nedopustno. Slovenija je morala ob dokapitalizaciji zadostiti strogim pogojem evropske komisije – izvesti drage stresne teste, omejiti konkurenčnost bank, zapirati poslovalnice in obljubiti privatizacijo –, Italija pa nič od tega.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    9. 6. 2017  |  Mladina 23  |  Uvodnik

    Krema za čakre

    V državi, ki je tako zelo nagnjena k avtorasizmu in slikanju lastne usode in navad kot najslabših vsaj na celini, če ne celo na svetu, je seveda novica, da smo v nečem izpostavljeni kot izrazito dobri, popolnoma spregledana. Pa čeprav smo hkrati dežela, kjer se – ne glede na to, da si je ta slogan prilastila ena politična opcija – vsi izkazujejo v zaklinjanju, da nam gre v prvi vrsti za otroke. Če bi šlo za raziskavo konkurenčnosti, bi bila to v marsikaterem mediju prva novica. Poptevejev foksnjuz novičar Uroš Slak bi imel verjetno vklop kar v živo z doseženega mesta na lestvici konkurenčnosti – sploh če bi nazadovali.

  • Izak Košir

    9. 6. 2017  |  Družba

    Radio Mladina: Staš Zgonik o porastu droge GHB

    Podkast je nastal na podlagi članka Vzpon GHB >> 

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/327258402&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Borut Mekina  |  foto: Uroš Abram

    9. 6. 2017  |  Mladina 23  |  Politika

    Dežela norcev

    Slovenija je država, ki izdela največ laserjev na prebivalca. V podjetju Fotona v ljubljanski industrijski coni Stegne, kjer je zaposlenih 250 delavcev, izdelajo tretjino vseh t. i. trdninskih laserjev na svetu; to je laserjev, ki za izvor svetlobe izkoriščajo kristale. Poleg Fotone laserje izdelujejo še v drugih obratih, ki so jih ustanovili nekdanji njihovi kadri. V ljubljanskem tehnološkem parku podjetje Optotek izdeluje laserje, namenjene očesnim operacijam, podjetje LPKF v Naklem na Gorenjskem pa laserje, namenjene izdelovanju elektronskih vezij. »V Sloveniji je res zelo veliko laserskega znanja. In to je posledica zgodbe o Fotoni. Gre za tehnologijo, ki ni serijska in v kateri lahko naša država tekmuje globalno,« pravi Matjaž Lukač, sedanji direktor Fotone, ki smo ga obiskali na sedežu podjetja. Razkazal nam je proizvodne linije, podzemne proizvodne prostore in hodnike, ki so nekoč, zaradi njihovih povezav z obrambno industrijo, veljali za nedostopne.

  • Jure Trampuš

    9. 6. 2017  |  Mladina 23  |  Politika

    Jože Pirjevec, zgodovinar

    Igor Omerza, ki je v zadnjih letih postal raziskovalec arhivov in polpretekle zgodovine, je pred tedni izdal knjigo o »obveščevalnem spremljanju« tržaškega pisatelja Borisa Pahorja. Med drugim je Omerza v knjigi objavil dokumenta, ki naj bi dokazovala, da je za obveščevalce, ne za jugoslovanske, pač pa italijanske, delal tudi tržaški zgodovinar Jože Pirjevec. Tako naj bi Pirjevec sodeloval z italijansko službo Digos in tam poročal o dogajanju med slovenskimi zamejci ter o Borisu Pahorju. Z drugimi besedami, kot prepričani Slovenec naj bi Italijanom ovajal svoje slovenske prijatelje in znance. V intervjuju Pirjevec pojasnjuje svoj pogled na sporne dokumente iz arhiva.

  • Vasja Jager  |  foto: Uroš Abram

    9. 6. 2017  |  Mladina 23  |  Družba

    Dragica Korade, novinarka

    Dragica Korade je ena tistih redkih novinark, ki živijo v skladu z Orwellovo mislijo, da je govoriti resnico v času laži revolucionarno dejanje. Z vsako besedo, ki jo zapiše, z vsako kolumno in analizo, s katero zbode oblastnike, se upira nestrpnosti, manipulaciji in izkoriščanju. Vsak dan, že več kot trideset let. Gospa z veliko začetnico, ki se v imenu javnosti in skupne dobrobiti ne boji zameriti nikomur, ne pokojnemu Janezu Drnovšku, ne nekdanjemu sošolcu Borutu Pahorju, ne Janezu Janši ali mariborskemu županu Andreju Fištravcu. Eni, kot Drnovšek, so jo zato spoštovali še bolj, drugi je najraje ne bi več poznali. Premakniti pa je ne more nihče. Komentatorka Večera in urednica njegove priloge V soboto je videla in doživela preveč, da bi jo lahko utišali – od razpada Jugoslavije do podivjane slovenske tranzicije in zdaj drsenja na periferijo globalnega kapitalizma. Še dlje kot v preteklost pa se iz njenega Maribora vidi v prihodnost naše države.

  • Damjana Kolar

    9. 6. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V Channel Zeru bo nastopil Akito, eden od najbolj vročih londonskih producentov in DJ-ev. Poleg njega se bo v klubu premierno predstavil še .čunfov dark alter-ego Kanomotis, za ostalo glasbeno podporo bodo poskrbeli Bojler rezidenti, za vizualne užitke pa VJ-ka Smech. Na zaključnem večeru letošnje sezone dogodkov Analogue/Digital na Mostovni bo kot glavni gost nastopil Christian Kroupa, pridružila pa se mu bosta še Nico in Roli. 

  • IK, STA

    8. 6. 2017  |  Svet

    V Veliki Britaniji največ glasov konservativcem, a brez absolutne večine

    V Veliki Britaniji so na današnjih predčasnih parlamentarnih volitvah glede na izide vzporednih volitev, ki jih objavljajo britanski mediji, največ glasov dobili konservativci premierke Therese May, a kaže, da ne bodo več imeli absolutne večine. Torijci naj bi glede na izide vzporednih volitev dobili 314 sedežev v 650-članskem parlamentu. Za absolutno večino je potrebnih 326 sedežev, konservativci pa so jih doslej imeli 330.

  • Darja Kocbek

    8. 6. 2017  |  Svet

    Bomo dobili finančnega ministra za območje z evrom?

    Nemško-francoska delovna skupina ima do julija čas za pripravo predlogov za reformo območja z evrom. Z njo naj bi to območje dobilo svojega finančnega ministra, ki bo moral po besedah nemške kanclerke Angele Merkel zagotoviti, da bo Evropa svojo usodo močneje »vzela v svoje roke«. Toda predloga za uvedbo finančnega ministra območja z evrom ne bo enostavno uresničiti. Kot vedno, je zaplete pričakovati, ko se bo treba dogovoriti o podrobnostih, saj Nemci in Francozi funkcijo novega finančnega ministra vidijo vsak po svoje, navaja die Zeit.

  • Uredništvo

    8. 6. 2017  |  Kultura

    Slovenska animatorka ustvarila animacijo za serijo Orange Is The New Black

    Špela Čadež, avtorica animiranih filmov, ki je z Bolesom postala svetovna zvezda, je skupaj s svojo ekipo Finta ustvarila novi animirani promocijski film za TV-serijo Orange Is The New Black, ki jutri pričenja peto sezono. Portret Špele Čadež smo pred časom objavili v Mladini in si ga lahko preberete na tej povezavi. Lani pa se je avtorica predstavila tudi na prestižnem filmskem festivalu Sundance, kjer so zavrteli njen film Nočna ptica, s katerim je, podobno kot z Bolesom, segla po nagradah doma in na tujem. 

  • IK, STA

    8. 6. 2017  |  Svet

    V Černobilu odprli hostel

    Ukrajinska vlada je znotraj kontaminiranega območja v Černobilu odprla hostel, s čimer so turistom omogočili raziskovanje žarišča največje jedrske katastrofe v zgodovini človeštva.

  • Damjana Kolar

    8. 6. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Na Ljubljanskem gradu bodo odprli fotografsko razstavo Arneta Hodaliča in Katje Bidovec z naslovom Izginjajoče kulture, katere namen je predstaviti ljudstva, ki še vedno živijo tako kot pred stoletji. Na letnem vrtu Hostla Celica bo od 8. do 10. junija potekal festival Godibodi, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Ljubljana pa bo od 9. do 12. junija pripravila tradicionalno razstavo študentskih del ob zaključku študijskega leta. 

  • Darja Kocbek

    7. 6. 2017  |  Družba

    Kako dogme spodkopavajo demokracijo

    »V skupini za načrtovanje ni soglasja, ali naj vas povabimo,« je profesorju novinarstva na univerzi v Teksasu Robertu Jensenu spomladi letos povedal organizator enega od dogodkov. Jensen naj bi govoril na prireditvi o »raznolikosti in vključevanju«. Vedel je, da sta razloga za pomisleke, ali mu pustiti nastopiti ali ne, lahko le dva: njegovo kritično pisanje o ameriškem imperiju po 11. septembru 2001 in eseji o transspolnem gibanju z vidika radikalnega feminizma.

  • Uredništvo

    2. 6. 2017  |  Politika

    Laž, dezinformacija, propaganda, manipulacija

    Mladinine Alternative tokrat obravnavajo fake news. O laži, dezinformaciji, propagandi in manipulaciji pišejo Božo Repe, Hannah Arendt, Jože Vogrinc, Boris Vezjak, Katja Perat, Ivana Djilas, Janez Polajnar, Kornelija Ajlec, Samo Tomšič, Marcel Štefančič, jr. in Jure Trampuš. 

  • Staš Zgonik

    2. 6. 2017  |  Mladina 22  |  Družba

    Opuščanje kovancev za cent in dva centa

    Italija naj bi z novim letom opustila kovanje evrskih kovancev za cent in dva centa, po novem pa bodo tam, če bo zakon sprejet, vsi zneski zaokroženi na najbližjih pet centov. Ker se realna vrednost kovancev najnižje nominalne vrednosti z inflacijo zmanjšuje, jih ljudje vse manj jemljejo kot resno plačilno sredstvo. Kovancev za cent in dva centa, ki jih dobijo pri blagajnah, pogosto ne porabijo za nadaljnje plačevanje, temveč se nalagajo v kozarcih, škatlicah in avtomobilskih predalčkih. Zaradi tega imata država in gospodarstvo s sortiranjem in zagotavljanjem zadostne količine teh kovancev, ki jih na leto iz obtoka izgine več kot šest odstotkov, nepotrebne stroške.

  • Uredništvo

    7. 6. 2017  |  Kultura

    Green Day v Ljubljani: "Fuck you, Donald Trump!"

    Vzkliku "Fuck you, Donald Trump!" lahko na spodnjem videoposnetku prisluhnete na 29. sekundi. Članek Vrnitev ameriškega idiota iz aktualne Mladine pa si lahko preberete na tej povezavi

  • Izak Košir

    2. 6. 2017  |  Mladina 22  |  Družba

    Pozor, Sova!

    Ameriški senat je svojim članom dovolil, da uporabljajo aplikacijo za pametne naprave Signal. Ta je po mnenju strokovnjakov ena od najboljših rešitev za varno oziroma skrito komunikacijo. Signal postaja vse bolj priljubljen tudi v Sloveniji, predvsem med policisti ter med nekaterimi nekdanjimi in sedanjimi ministri, znanimi odvetniki, poslanci, novinarji, lobisti …

  • Damjana Kolar

    7. 6. 2017  |  Kultura

    Revolucionarne zabave v različnih povojnih obdobjih

    Na 1. programu TV Slovenija bodo v soboto, 10. junija ob 21.35 predvajali dokumentarni film Revolucionarne zabave naših mladosti, avtorja Zvezdana Martiča, ki je nastal v okviru dokumentranega programa TV Slovenija. Je bil punk bolj revolucionaren od rocka? Je bilo bolj nevarno poslušati jazz ali plesati tržačana? So bili mladi v šestdesetih pogumnejši od ostalih generacij mladih? Je narodno zabavna glasba punk današnjega časa?