• Damjana Kolar

    22. 6. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Na Križevniški ulici v Ljubljani bo potekala tradicionalna prireditev Dan križevniškega soseda. Pred Pritličjem se bo začela tretja sezona serije koncertov na prostem Selekcija #, ki jo bo odprl kamniški trojec Matter. V portoroškem Monfortu bodo odprli pregledno razstavo skupine BridA ob 20. letnici delovanja. Na 25. Festivalu Lent bo nastopila legendarna britanska zasedba Stereo MC's. 

  • Darja Kocbek

    21. 6. 2017  |  Svet

    Samovozečih avtomobilov na cestah ne bo pred letom 2040

    Računalniško vodeni samovozeči avtomobili pred letom 2040 ne bodo prišli na trg, v novi študiji navajajo izvedenci Deutsche bank. Do takrat bo treba najti tehnološke rešitve za avtomatizacijo tako »zmedenega« sistema, kot je cestni promet, po poročanju ARD pravi analitik Eric Heymann. To pomeni, da je treba s simulacijami preigrati še preveč različnih razmer v prometu, da bi računalniško vodene samovozeče avtomobile lahko že jutri postavili na ceste.

  • VG, STA

    21. 6. 2017  |  Ekonomija

    Hrvaški taksisti proti Uberju

    Zagrebški taksisti so z pomočjo kolegov iz nekaterih drugih hrvaških mest v jutranji konici ovirali promet na eni najbolj prometnih zagrebških ulic. Protestniki so avtomobile parkirali na dveh izmed štirih voznih pasov Ulice grada Vukovarja, promet so ovirali na približno dveh kilometrih ceste, kar je upočasnilo promet.

  • Damjana Kolar

    21. 6. 2017  |  Kultura

    Mladinin oder na Festivalu Lent

    Na obrežju reke Drave bo med 23. junijem in 1. julijem potekal 25. Festival Lent, ki velja za največji slovenski festival na prostem. V okviru festivala se odvija več festivalskih sklopov, ki bodo tudi letos ponudili žanrsko pisano paleto prireditev. Eno od prizorišč je že trinajsto leto zapored tudi Mladinin oder - prizorišče vzhajajočih zvezd v Jazz klubu Satchmo, namenjen mladim glasbenikom in skupinam, ki šele začenjajo svojo pot. Vsako leto pridobiva na svoji prepoznavnosti tudi v mednarodnem prostoru, o čemer pričajo tudi prijave na razpis, ki so letos prispele z vseh koncev Evrope in celo iz Mehike. Čeprav gre za enega najmanjših, ostaja eden najpomembnejših členov Festivala Lent, saj daje priložnost glasbenikom in skupinam, da se predstavijo pred širšo festivalsko publiko. 

  • Urša Marn

    16. 6. 2017  |  Mladina 24  |  Politika

    Ohcet zastava

    Kaj pari v Sloveniji najbolj potrebujejo ob sklenitvi zakonske zveze? Solidno plačano in stabilno zaposlitev? Poceni stanovanje? Brezplačno zdravstveno oskrbo? Po mnenju predsednice Nove Slovenije Ljudmile Novak potrebujejo slovensko zastavo.

  • Darja Kocbek

    20. 6. 2017  |  Svet

    Sporni protiteroristični zakon

    Japonska je pred dnevi sprejela zakon za boj proti terorizmu in organiziranemu kriminalu. Kritiki, med njimi je tudi izvedenec OZN, opozarjajo, da prinaša omejevanje svobode govora, bojijo se, da skuša predsednik vlade Šinzo Abe z njim Japonsko postopno spremeniti v policijsko državo. Prot sprejetju spornega zakona je na ulicah demonstriralo več tisoč ljudi, poroča Guardian.

  • IK, STA

    20. 6. 2017  |  Družba

    Zaščita beguncev je za EU pravna obveznost

    Številne nevladne organizacije ob današnjem svetovnem dnevu beguncev pozivajo k različnim ukrepom za zaščito beguncev tako v Evropi kot v Sloveniji. ZDA ob tej priložnosti namenjajo sredstva za pomoč beguncem, otrokom in družinam, v Kopru pa bodo ob dnevu beguncev modro osvetlili znamenitosti.

  • Damjana Kolar

    20. 6. 2017  |  Kultura

    Serija brezplačnih poletnih koncertov pred Pritličjem

    Na Mestnem trgu pred lokalom Pritličje v Ljubljani se bo med 22. junijem in 31. avgustom odvila tretja sezona serije koncertov na prostem poimenovane Selekcija. Na brezplačnih koncertih, ki bodo potekali ob četrtkih, se bo predstavilo šest domačih in tujih izvajalcev sodobne elektronske glasbe. Na prvem koncertu, 22. junija ob 21.00 bo nastopil kamniški trio Matter, ki je lani izdal svoj prvenec Amphibios in velja za eno najbolj vročih zasedb na domači klubski sceni.

  • Damjana Kolar

    20. 6. 2017  |  Kultura

    Vprašanja o nadzoru in zasebnosti 

    Od 21. junija do 21. julija bo v Projektnem prostoru Aksioma v Ljubljani na ogled razstava z naslovom The Privacy Gift Shop/Trgovina z darili zasebnosti, umetnika in raziskovalca Adama Harveyja, ki v svojih delih izpostavlja vprašanja o nadzoru in zasebnosti v današnji dobi zbiranja podatkov. Dan pred odprtjem razstave, 20. junija ob 19.00 bo imel Adam Harvey v Mestni galeriji Ljubljana predavanje z naslovom Computer Vision, Surveillance, and Camouflage, na katerem bo ponudil pregled o tem, kako smo videni z računalniškim vidom, kaj pomeni biti analiziran, hkrati pa bo predstavil tudi kreativne protiukrepe za moduliranje vidnosti v strojno berljivem svetu.

  • Darja Kocbek

    19. 6. 2017  |  Svet

    Skrajna desnica se bo spet okrepila, če se gospodarski položaj v Evropi ne bo izboljšal

    Dobra novica za Evropo je, da skrajna desničarka Marine Le Pen maja ni postala predsednica Francije. Slaba novica je, da program zmagovalca volitev in novega francoskega predsednika Emmanuela Macrona lahko na naslednjih volitvah omogoči vrnitev Marine Le Pen, na spletni strani Foreign Policy in Focus piše upokojeni profesor novinarstva Conn Hallinan. Macron namreč napoveduje, da bo ukinil 120 tisoč delovnih mest v javnem sektorju, proračunske izdatke namerava znižati za 60 milijard evrov, ukiniti 35-urni delovni teden, dvigniti upokojitveno starost, zmanjšati pogajalsko moč sindikatov in znižati davke za podjetja.

  • Uredništvo

    19. 6. 2017  |  Politika

    Roza za predsednika

    Med tistimi, ki so najavili vstop v tekmo za predsednika republike na letošnjih volitvah, se nabirajo bolj ali manj znani obrazi iz sveta estrade. Tako so nekdanjemu imitatorju in aktualnemu kamniškemu županu Marjanu Šarcu ter komiku Papsterju (Žigi Papežu) kandidaturo v zadnjih dneh napovedali še estradnik Damjan Murko, pevec Dominik Kozarič in kulturnik Andrej Rozman - Roza. Aktualni predsednik Borut Pahor, ki je te dni naznanil, da bo kandidiral kot neodvisni kandidat (in ne kot kandidat svoje stranke SD), ima tako med izzivalci že zelo pisano in raznoliko druščino, v kateri pa zaenkrat manjka politikov.

  • Damjana Kolar

    19. 6. 2017  |  Kultura

    Dokumentarec o prvencu skupine Buldožer

    Letošnjo sezono Kinodvorišča v atriju Slovenskih železnic, bodo 20. junija ob 21.30 odprli s premiero dokumentarca Glasba je časovna umetnost 2, LP film Buldožer - Pljuni istini u oči v režiji Varje Močnek. V filmu člani skupine Buldožer, njihovi prijatelji in oboževalci obujajo spomine, njihova pričevanja pa se prepletajo s fiktivnimi prizori, slikovnim materialom s plošče, arhivskim gradivom in animacijami. Po projekciji bosta sledila pogovor z ustvarjalci filma, ki ga bo vodila Pia Nikolič, ter afterparty, kjer bo za pozno-nočne glasbene viže skrbel Oskar model.

  • Jure Trampuš

    16. 6. 2017  |  Mladina 24  |  Politika

    Mladina znova na ESČP

    Mladina je te dni na Strasbourško sodišče za človekove pravice (ESČŠ) poslala pritožbo zaradi odločitve slovenskih sodišč v primeru objave družine Branka Grimsa v satirični rubriki Mladinamit.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    16. 6. 2017  |  Mladina 24  |  Uvodnik

    Ljubljana potrebuje močan Maribor

    Mesto napol. Maribor ima vse, kar imajo veliki, a skoraj vse to, zaradi česar naj bi bilo dejansko močno in relevantno mesto, ima le napol. Oziroma le zato, ker se je nekoč reklo, da Maribor to mora imeti, da so se umirile lokalne frustracije – in nič več kot to. Maribor ima sicer univerzo, a ta je zgolj napol resna univerza, prijazno rečeno, le slab približek nečemu, kar bi univerza morala biti – in to velja za vse njene članice. Je kakšna izmed fakultet v Mariboru res najboljša v Sloveniji? Ali na kakšno fakulteto v Mariboru po vseh teh letih hodijo študenti iz vse Slovenije, ker je pač tako izstopajoča? Enako velja za mariborski klinični center. Je sicer klinični center, a pravi klinični center je v Sloveniji samo eden, najboljše kadre ima ljubljanski klinični center.

  • Izak Košir

    16. 6. 2017  |  Mladina 24  |  Družba

    Črno-bela mavrica

    V soboto bo v Ljubljani potekala že 17. Parada ponosa, trenutek vidnosti in slišnosti marginaliziranih in zatiranih, opozorilo, da so predstavniki LGBTQ+ skupnosti v Sloveniji še vedno drugorazredni državljani – kljub temu da je 24. februarja letos v Sloveniji kot »tolažilna nagrada«, po več kot 30 letih boja za pravice lezbijk in gejev, v veljavo stopil Zakon o partnerski zvezi.

  • Izak Košir

    16. 6. 2017  |  Politika

    Radio Mladina: Jure Trampuš o nedokončani ljubljanski džamiji in propagandi poslanca Grimsa

    Mladinin podkast lahko poslušate vsak petek. Tokrat je nastal na podlagi članka Strah pred Katarjem. Slovenski islamski skupnosti je namreč zmanjkalo denarja za izgradnjo džamije, zdaj pa se je nanje spravil še Branko Grims.

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/328184581&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Ta človek je nevaren!

    Tisti, ki so v Bruslju – na vrhu Nata – sedeli nedaleč od Donalda Trumpa, pravijo, da je bil popolnoma izoliran od ostalih voditeljev, da z njimi ni našel nobenega stika ter da je postajal vse bolj besen in popadljiv. Ameriška administracija je menda delala vse, da bi ga malce pomirila, a ni šlo, zato so mu kot nekakšno pomirjevalo »dali« Melanio. Ne da je to kaj prida spremenilo. Vse izjave, ki naj bi jih dal Trump v Evropi, so bile menda vnaprej dogovorjene in usklajene, a je potem brbljal po svoje – kot da bi se mu odpokalo. Člani ameriške delegacije so le nemočno povešali glave. Še dobro – bili so zeleni v obraz.

  • Uredništvo

    18. 6. 2017  |  Kultura

    V Ljubljani je nasilne smrti umrl igralec Gašper Tič

    Ena najbolj znanih, prometnih in turistično privlačnih ulic glavnega mesta je bila danes dopoldne prizorišče okrutnega zločina, poroča Dnevnik. Okoli devete ure so Trubarjevo ulico na odseku med dvema znanima lokaloma, Reformator in Centralna postaja, policisti zaprli s trakom. Kmalu so kraj preplavili kriminalisti in forenziki. Že takoj po prihodu mož v modrem so iz stanovanja na Trubarjevi 24 vklenjenega privedli mlajšega moškega. Bojda je prav on poklical policijo. Šele popoldne ob treh je mrtvaški avtomobil odpeljal truplo. Vse to so Dnevnikovim novinarjem danes popoldne pripovedovali očividci.

  • IK, STA

    16. 6. 2017  |  Družba

    Boštjan M. Turk mora Venu Tauferju plačati odškodnino

    Boštjan M. Turk, ki je pet let v različnih medijih, večinoma pa v Reporterju, po pisanju današnjega Dela "na ponižujoč in žaljiv način pisal, da je Veno Taufer sodeloval z Udbo", mora literatu plačati odškodnino v višini 7.000 evrov z obrestmi. Ljubljansko okrajno sodišče pa ne zahteva, da bi moral svoje navedbe tudi preklicati, navaja časnik.

  • Staš Zgonik  |  foto: Borut Krajnc

    16. 6. 2017  |  Mladina 24  |  Družba

    Dr. Dorijan Keržan, direktor Nacionalnega forenzičnega laboratorija

    Fasada nove stavbe Nacionalnega forenzičnega laboratorija na Vodovodni ulici v Ljubljani je zasnovana tako, da preprečuje radovedne poglede z ulice skozi okna. V notranjosti sodobno opremljenega ter z visoko ograjo in številnimi kamerami zavarovanega poslopja je namreč kaj videti: od zbirke zaseženega ponarejenega denarja, zbirke vlomljenih ključavnic in zbirke orožja za balistične preiskave do na primer laboratorija za analizo prepovedanih drog, v katerem, kot pove naš sogovornik, »vedno smrdi po travi«. »Smrdelo« je tudi ob našem obisku.

  • Jure Trampuš

    16. 6. 2017  |  Mladina 24  |  Politika

    Strah pred Katarjem

    23. maja so na gradbišču ljubljanske džamije zasadili ambrovec; drevo naj bi zraslo 20 metrov visoko, jeseni pa naj bi imelo rumenooranžne liste. Bilo naj bi »simbol miru in verskega sodelovanja«, kajti, kot je dejal mufti Nedžad Grabus, »našo ljubezen do boga mora spremljati ljubezen do soseda«.

  • Damjana Kolar

    16. 6. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    Na sklepnem Sezam dogodku letošnje klubske sezone v K4 bosta v petek člana YGT s prenovljenim live-actom predstavila EP Chrono-synclastic Infudibulum, ki jo bo naslednji mesec izdala novonastala berlinska založba Jazz Cabbage. Na velikem flooru se jima bo kot glavni gost večera pridružil tudi ustanovitelj založbe Strip Steve. V Klubu Tiffany in Monokel bo v soboto potekal after party Parade Ponosa.

  • Bo Google plačal davke v Sloveniji?

    Ko sta Larry Page in Sergey Brin leta 1996 prvič zagnala Googlov iskalnik na stanfordski univerzi, si vsekakor nista mislila, da sta s tem pognala tehnološki gigant, ki bo v naslednjih dvajsetih letih z inovacijami spreminjal in gradil novo obliko globalnega gospodarstva. V letu 2016 je imela korporacija Alphabet Inc. (Google skupina) že skoraj 80 milijard evrov prihodkov, večidel od oglaševanja.

  • Darja Kocbek

    15. 6. 2017  |  Družba

    Ženske so močnejše od moških

    Ko gre za preživetje, so ženske močnejše od moških, kažejo znanstvene raziskave. Mednarodni strokovnjak za staranje Steven Austand, vodja oddelka za biologijo na univerzi Alabama, že dve desetletji raziskuje eno od dobro znanih in ne dovolj raziskanih dejstev – da ženske živijo dalj kot moški. Njegovi podatki kažejo, da povsod po svetu ženske preživijo moške za pet ali šest let. Austand, pravi, da so bolj »žilave«, poroča Guardian.

  • INDE je nevaren, ker navdihuje

    V Časopisu za kritiko znanosti izražamo zaskrbljenost nad nadaljnjo usodo UP INDE in solidarnost s skupnostjo vseh nekdanjih, sedanjih in bodočih Indejancev in Indejank. Pri svoji analizi in podpori izhajamo iz lastnih opažanj o življenju, ne samo v Kopru oziroma Capodistrii, za katera se včasih zdi, da gre za vzporedna, prekrivajoča se svetova, temveč tudi v Ljubljani, Mariboru ter drugod, kjer živimo in delamo. Ugotavljamo namreč, da se danes oblike urbanega življenja čedalje bolj reducirajo na dve zgolj navidezno nasprotujoči si obliki. Na eni strani v oči bije degradacija in beda različnih izpraznjenih prostorov, nedograjenih stavb in opuščenih zemljišč, medtem ko je na drugi strani kot edina alternativa predstavljen blišč gentrifikacije in turistifikacije mestnih središč ter suburbanizacija primestij.

  • Damjana Kolar

    15. 6. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Na Kongresnem trgu bo nastopil Roly Porter, britanski mojster mogočnih cinematskih krajin. Na Jakopičevem sprehajališču v Parku Tivoli bodo odprli fotografsko razstavo z naslovom Ljubljana, mesto s Plečnikovim podpisom. V Channel Zeru na Metelkovi bo nastopil ljubljanski trojček Jimmy Barka Experience, ki bo predstavil mini album Stolen Beats. V Švicariji bodo odprli 32. grafični bienale: Kriterij rojstva, ki za razliko od prejšnjih let nima kuratorja.

  • Uredništvo

    14. 6. 2017  |  Politika

    Nastala je Levica

    Po dveh letih sta najprej stranka TRS v soboto na kongresu v živo, nato pa še Iniciativa za demokratični socializem (IDS) prek dopisnega kongresa, ki se je zaključil v sredo, sprejeli sklep o združitvi v stranko Levica. Tako se zaključuje obdobje, ko je bila Združena levica le ime koalicije in poslanske skupine levih strank v parlamentu, odslej bodo delovali kot ena stranka. Prvič se bodo sestali na volilnem kongresu v Ljubljani v soboto, 24. junija. Čeprav je bilo veliko dvomov, ali bo krog Luke Mesca dobil podporo za združitev, je na dopisnem kongresu, ki se ga je udeležilo več kot 50 odstotkov članstva, za združitev glasovalo 80 odstotkov udeležencev kongresa.

  • Izak Košir

    14. 6. 2017  |  Politika

    Grilc zapustil Jankovića in odšel med pravljičarje

    Uroš Grilc je s 1. junijem zapustil Mestno občino Ljubljana, kjer je nazadnje služboval kot načelnik urada za mladino, pred tem pa je skrbel za ljubljanski resor kulture. Grilc se je pred kratkim sicer neuspešno potegoval za mesto generalnega direktorja RTV Slovenija, kjer pa nato ni dobil zadostne podpore programskega sveta. To mesto je zdaj pripadlo Igorju Kaduncu

  • Damjana Kolar

    14. 6. 2017  |  Kultura

    Stripovska klasika Rdeči alarm v živi izvedbi špikerjev in špikeric Radia Študent 

    V ljubljanskem klubu Pritličje bodo 19. junija ob 20.00 ob zvočnih podlagah, glasovih špikeric in špikerjev Radia Študent in spremljavi slik iz stripa, predstavili stripovsko klasiko Rdeči alarm avtorja Tomaža Lavriča, ki je za svoje delo letos prejel nagrado Prešernovega sklada.