• STA

    7. 6. 2017  |  Družba

    Nagrajeni tudi fotografiji Mladininih sodelavcev

    Na sklepnem dogodku natečaja Slovenia Press Photo (SPP) so podelili nagrade za najboljše fotografije. Podelili so nagrade v kategorijah Šport, Novice, Ljudje, Narava in Kultura. Žiranti najboljše fotografije in foto zgodbe niso izbrali, saj naj bi bile fotografije pod pričakovanji žirantov, njihovi opisi pa površni, so sporočili iz Zavoda SPP.

  • Damjana Kolar

    7. 6. 2017  |  Kultura

    Sodobno-plesni deli Trishe Brown in Josefa Nadja v novi preobleki 

    Letošnjo sezono v Španskih borcih bodo 8. junija ob 20.00 zaključili s premiero ene največjih produkcij Zavoda EN-KNAP. Gre za predelavo dveh legendarnih sodobno-plesnih del iz 80ih, in sicer za prelomno delo nedavno preminule ključne figure postmodernega plesa, Trishe Brown z naslovom Set and Reset/Ponastavitev in prvo delo koreografa Josefa Nadja z naslovom Canard Pekinois/Mračna zveza, ki s svojimi osebnoizpovednimi deli navdušuje že trideset let. Premiero bosta spremljali dve predavanji s pomočjo filmov, ki ju bo vodila Denise Luccioni in pogovora s Kathleen Fisher iz Trisha Brown Dance Company in Josefom Nadjem.

  • Darja Kocbek

    6. 6. 2017  |  Svet

    Skrivno srečanje svetovne elite

    Recite, kar hočete o interesni skupini Bilderberg, priznati je treba, da ima smisel za humor. Dnevni red za letošnje tajno srečanje pripadnikov svetovne elite, ki je bilo od 1. do 4. junija v ZDA, je polno internih šal. Širok nasmeh si zasluži samopoimenovanje, da so »raznolika skupina političnih voditeljev in izvedencev«. Skupina Bilderberg trdi, da je njena konferenca srečanje »raznolikosti«, pri tem je ne moti, da je med udeleženci manj kot 25 odstotkov žensk, pa več visokih menedžerjev velebanke Goldman Sachs kot ljudi, ki niso bele polti, navaja Guardian.

  • Uredništvo

    6. 6. 2017  |  Politika

    "Borut Pahor je zlorabil funkcijo predsednika države"

    Videoizsek nedavne okrogle mize novinarjev in strokovnjakov, ki je potekala na temo predsedniških volitev v Sloveniji.

  • Uredništvo

    6. 6. 2017  |  Svet

    Svoboda izražanja ali nespoštljiva provokacija?

    Založnik Larry Flynt (74), o katerem je bil posnet tudi film (Ljudstvo proti Larryju Flyntu), se je vedno zavzemal za napredne in liberalne poglede v ameriški družbi. Kljub temu, da je nekoč sicer želel kandidirati na listi republikanske stranke, je v svoji karieri večkrat podprl demokratske kandidate, predvsem Billa Clintona in nenazadnje lani njegovo soprogo Hillary Clinton, ki je nato ameriško predsedniško tekmo izgubila proti Donaldu Trumpu. Slednji pa je morda Flyntu služil kot navdih pri njegovi nedavni provokaciji. 

  • Damjana Kolar

    6. 6. 2017  |  Kultura

    Zemlja v odnosu do vesolja in Marsa

    V Galeriji Kapelica v Ljubljani bodo 9. junija pripravili 2. mednarodni simpozij Zemlja brez ljudi, kjer bodo poleg predstavitev znanstvenikov in umetnikov, odprli tudi tri razstave: Somnium Dannyja Baze, Marka Peljhana in Karla Yerkesa, Cosmologicus Katarine Petrović in ElektroMagnetikSpektrum Braneta Zormana. Predstavili bodo tudi delo skupnosti na hibridnem biotopu Zelena stena ter tri delavnice, ki tematizirajo Zemljo v odnosu do vesolja in Marsa. 

  • Uredništvo

    6. 6. 2017  |  Kultura

    Javno branje prvega slovenskega epa Borisa A. Novaka

    V kavarni Narodne galerije v Ljubljani bo 7. junija med 17. in 22. uro potekalo javno branje iz treh knjig epa Vrata nepovrata Borisa A. Novaka. Pri branju se mu bodo pridružili gostje Veno Taufer, Lado Kralj, Jožica Avbelj, Aleš Berger, Milan Dekleva, Manca Košir, Marjan Strojan, Dušan Šarotar, Milena Blažič, Erica Johnson Debeljak (branje angleških prevodov), Zdenko Čepič, Ivana Novak, Eva Vrbnjak, Janez Vrečko, Ivo Svetina, Simona Kopinšek, Miha Hočevar, Draga Potočnjak, Martina Ožbot. Dogodek bo tudi hommage slikarki Metki Krašovec, ki je prispevala naslovne slike za vse tri knjige.

  • IK, STA

    5. 6. 2017  |  Politika

    SDS povečala prednost, Janša ponovno tudi na lestvici najbolj priljubljenih politikov

    Junijska javnomnenjska raziskava časnika Delo kaže velik porast podpore opozicijskima strankama SDS in NSi, obe sta dosegli najvišji delež podpore v zadnjem letu. Največji vladni stranki SMC pa je podpora padla na 5,4 odstotka, s čimer je dosegla novo dno. Prejšnji mesec je SD namreč že skoraj prehitela SDS

  • Darja Kocbek

    5. 6. 2017  |  Družba

    Ko ima peščica podjetij nadzor nad našimi osebnimi podatki

    Internet danes povezuje več kot 3 milijarde ljudi in omogoča dostop do informacij prek naprav, ki jih nosimo v žepih. Slovenec Aleks Jakulin, ustanovitelj in direktor podjetja Ganxy s sedežem v New Yorku, je objavil analizo razvoja interneta v zadnjih 20 letih.

  • Uredništvo

    5. 6. 2017  |  Politika

    O prihodnosti levice pred združitvijo ZL v novo stranko 

    Zadnjih nekaj let je za evropsko in s tem tudi specifično slovensko levico predstavljalo turbulentno obdobje. Od velikih napovedi gradnje grass-roots socialističnega gibanja do celostne usmeritve v parlamentarno politiko; od napovedi socialne revolucije s strani Syrize do njenega sprejetja varčevalnih ukrepov. Po valu levega populizma se je pojavil tudi val skrajnodesničarskega, ki neposredno vpliva na interpretacijo dotičnega obdobja za levico. Nujnost antifašistične koalicije, tudi za ceno odpovedi nekaterim radikalnim predpostavkam ali napor refleksije in poskus počasne obnove izhodiščnih idej? O vsem tem se tik pred združitvijo Združene levice v novo stranko pogovarjamo z Gregorjem Repovžom in Rokom Kogejem.

  • Odškodninske tožbe SDS zoper poslance, ki so zapustili stranko

    V sredo se je na novomeškem okrajnem sodišču začelo sojenje v zadevi SDS proti poslancu Zvonku Lahu, v kateri tega njegova bivša politična stranka toži za povrnitev stroškov za izvolitev, potem ko je izstopil iz poslanske skupine oziroma prestopil v poslansko skupino NSi.

  • Izak Košir

    2. 6. 2017  |  Mladina 22  |  Kultura

    Vrnitev ameriškega idiota

    Če lahko kako strnem raziskovanje, ki sem se ga lotil pred koncertom skupine Green Day v ljubljanskih Stožicah, moram to storiti z ugotovitvijo, da različne generacije to zasedbo dojemajo različno. Če ste se rodili v osemdesetih ali še prej, boste morda presenečeni nad dejstvom, da za današnje srednješolce stari rock niso več Beatli in Stonesi, temveč Gunsi in Nirvana. Generacija, rojena v osemdesetih, pa ima Green Day za pojav, ob katerem je odraščala. Takrat so na MTV ponovno začele doneti kitare in po daljšem zatišju se je tudi v mainstreamu ponovno pojavila beseda »punk«. To sicer ni bil punk v slogu Sex Pistols in The Clash, pa tudi kitare niso donele tako kot pri zasedbi Pearl Jam ali bendih iz Seattla, zibelke grungea. Skupina Green Day pač ne prihaja iz deževnega mesta, temveč iz sončne Kalifornije. In temu primeren je tudi njen »punk«.

  • Damjana Kolar

    5. 6. 2017  |  Kultura

    V Kinoteko prihaja večkrat nagrajeni japonski umetnik Takashi Makino

    V Slovenski kinoteki v Ljubljani bo 6. junija ob 20.00 v okviru cikla Kino-integral gostoval Takashi Makino, večkrat nagrajeni japonski avtor sodobnega eksperimentalnega filma. O njegovem delu je Alejandro Bachmann zapisal, da ne ustvarja preprosto filmov, temveč omamne ekscese. Ti nam v trenutku projekcije omogočijo izkušnjo, ki je običajno prestavljena na "potem": kakor da bi se podob spominjali, medtem ko jih gledamo.

  • Brisanje imen z domobranskih spomenikov

    Šestega aprila pred tremi leti, na obletnico napada nacistične Nemčije na Jugoslavijo, so v Grahovem pri Cerknici odkrili nov, impresiven spomenik domobrancem. Po pisanju časnika Dnevnik pa bo Nova slovenska zaveza, društvo za ohranjanje spomina na domobranstvo, ki je dala spomenik postaviti, morala v skladu s pravnomočno odločitvijo višjega sodišča z njega zbrisati ime enega od »domobrancev«.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    2. 6. 2017  |  Mladina 22  |  Uvodnik

    V imenu davkoplačevalcev

    Vlada si zasluži pohvalo. Ravna modro, pokončno in že druge družbe s seznama nekdanje predsednice vlade Alenke Bratušek in guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca iz leta 2013 ne želi po nizki ceni spustiti iz rok. Najprej je taktično izpeljala čisto resen poskus prodaje Telekoma – in ko ni dosegla spodobne cene in spodobnega kupca, je s pogajanji in tudi pogojevanjem kupcu, naj prevzame tudi tveganja, ki izhajajo iz preteklih let poslovanja Telekoma, dosegla, da do prodaje ni prišlo. In čisto nihče iz evropske komisije vladi ni mogel očitati, da ni storila čisto vsega, da bi našla verodostojnega kupca Telekoma, ki bi bil za nacionalnega telekomunikacijskega operaterja pripravljen plačati spodobno ceno.

  • 2. 6. 2017  |  Družba

    Radio Mladina: Staš Zgonik o posledicah požara na Vrhniki

    Podkast je nastal na podlagi članka Posledice onesnaženja >>

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/325667499&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Staš Zgonik

    2. 6. 2017  |  Mladina 22  |  Družba

    Posledice onesnaženja

    Prve meritve onesnaženosti so se začele, ko je na pogorišču še tlelo. Takoj zjutraj po požaru, v torek, 16. maja, so na teren prišli prvi strokovnjaki za merjenje onesnaženosti. Uprava za zaščito in reševanje je na teren poslala mobilno enoto za meritve onesnaženja okolja z Instituta Jožef Stefan. Agencija za okolje je aktivirala svojo mobilno enoto.

  • Jure Trampuš  |  foto: Uroš Abram

    2. 6. 2017  |  Mladina 22  |  Politika

    Marjan Šarec, kandidat za predsednika republike

    Marjan Šarec je že dobrih šest let župan Kamnika, prej je veliko delal na radiu, znan je bil po sodelovanju v oddaji Radio Ga-Ga in oponašanju slovenskih politikov. Danes se s tem ne ukvarja več. Pravi, da mora biti meja med zabavo in politiko jasno postavljena, zdaj, ko je župan, ne more popoldne prebrati žalnega govora na pokopališču, zvečer pa kot Ivan Serpentinšek zabavati množice na gasilski veselici. A odločil se je, da stopi še korak naprej. Kandidiral bo za predsednika republike. Ne le zato, ker je čas za novo generacijo, pač pa predvsem zato, ker misli, da je funkcija predsednika republike preresna, da bi jo prepustili tistim, ki v njej vidijo zabavo in lastno promocijo.

  • Staš Zgonik

    2. 6. 2017  |  Mladina 22  |  Družba

    Emil Nanut, direktor Kemisa

    Emil Nanut nas je sprejel v zdaj že znameniti Kemisovi delovni uniformi, od katere se v teh dneh skoraj ne loči. Ker želi pokazati, da je na podjetje kljub nesrečnim dogodkom ponosen, pojasni. Torkov pogovor je potekal v prostorih sosede Kemisa, vrhniške komunale, kjer so si po požaru uredili začasen štab, v sobi s pogledom na pogorišče.

  • Damjana Kolar

    2. 6. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    Pred Pritličjem bodo odprli cikel poletnih DJ celovečercev, v K4 bo nastopil Nicolas Lutz, v Channel Zero pa prihaja nemški veteran DJ Mick Wills. V okviru praznovanja 2. obletnice Magnetic Shift bo v Dvorani Gustaf Maribor nastopil avstrijski drum'n'bass DJ Schwarzmarct, na Trnovski plaži pa Symann, Zergon, Utti in Nitz.

  • Darja Kocbek

    1. 6. 2017  |  Svet

    Nemci bi zmanjšali izplačila tistim državam EU, ki ne bi upoštevale priporočil Evropske komisije

    Vlada nemške kanclerke Angele Merkel hoče države članice EU, ki ne spoštujejo pravil pravne države, kaznovati z zmanjšanjem sredstev iz kohezijskih skladov. S tem predlogom želi predvsem ukrotiti predsednika madžarske vlade Viktorja Orbana in konservativno poljsko vlado pod vodstvom Beate Szydlo, poroča Reuters. Obe državi sta neto prejemnici denarja iz proračuna EU, kar pomeni, da od tam več dobita, kot vplačata.     

  • Izak Košir

    1. 6. 2017  |  Politika

    Ko je absolutni favorit na volitvah aktualni predsednik

    V petek, 2. junija, bo med 10. in 12. uro v Hotelu Union v Ljubljani potekala okrogla miza o predsedniških volitvah v našem političnem prostoru. Glede na do sedaj napovedane kandidature vse kaže, da bomo imeli na prihodnjih predsedniških volitvah v Sloveniji politični spopad, v katerem je absolutni favorit aktualni predsednik republike Borut Pahor. Kakšna politična tekma nas čaka in kakšna bo kampanja za jesenske predsedniške volitve je prvo vprašanje, na katero bodo poskušali odgovoriti udeleženci na okrogli mizi. Razpravljali bodo o potencialnih scenarijih in možnostih posameznih kandidatov ter o pomenu predsedniških volitev za politične stranke.

  • Damjana Kolar

    1. 6. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    V Palači Cukrarna bo potekal drugi sklop razstav festivala Svetlobna gverila. V Channel Zeru bo prvič pri nas nastopil avstrijski dreampop/shoegaze duo Molly. V Dvorani Stožice se bo s spektaklom Varekai predstavila kanadska artistična skupina Cirque du Soleil. V Galeriji Božidarja Jakca bodo odprli razstavo portretov mlajših slovenskih ustvarjalcev, ki jih je Uroš Abram ustvaril med leti 2013 in 2017 za rubriko Portret v tedniku Mladina. V Cankarjevem domu bo nastopil Pat Metheny, z dvajsetimi grammyji nagrajeni kitarist.

  • Izak Košir

    31. 5. 2017  |  Družba

    Igor Pirkovič ni več urednik Tednika, oddajo prevzema Jelena Aščić

    Igor Pirkovič od včeraj naprej ni več urednik oddaje Tednik, so potrdili na RTV Slovenija. "Odgovorni urednici informativnega programa Televizije Slovenija Jadranki Rebernik je namreč podal odstopno izjavo, ki jo je sprejela," pojasnjujejo v službi za odnose z javnostjo RTV Slovenija. Začasno bo v. d. urednice Tednika Jelena Aščić, Igor Pirkovič bo prevzel nove delovne naloge v informativnem programu Televizije Slovenija v skladu s svojo pogodbo, še sporočajo z nacionalke.

  • Darja Kocbek

    31. 5. 2017  |  Svet

    "Pse je tukaj dovoljeno imeti v avtu, beguncev ne"

    Pred več kot pol leta so Francozi begunsko taborišče Džungla pri mestu Calais z buldožerji in ognjem zravnali z zemljo. Za politično elito v Franciji in EU begunski problem tam od takrat ne obstaja več, kar je seveda daleč od resnice.

  • 1. 6. 2017  |  Kultura

    Vsaka nacija se s problemom poslušnosti seznani preko svoje zgodovinske izkušnje

    V gledališču Glej bo nocoj uprizoritev Maruše Majer z naslovom Nikita. Rojena 1985. 

  • Izak Košir

    31. 5. 2017  |  Družba

    Enospolna moška sestava upravnega odbora na ljubljanski univerzi je nedopustna

    Sestava novoimenovanega Upravnega odbora Univerze v Ljubljani (UO UL), objavljena na spletni strani univerze, je povsem moška, brez ene same ženske predstavnice, opozarja Komisija za ženske v znanosti pri Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Ob imenovanju UO UL tako nista upoštevani zakonski določili - 7. člen Zakona o enakih možnostih žensk in moških ter Uredba o kriterijih za upoštevanje načela uravnotežene zastopanosti spolov.

  • Damjana Kolar

    31. 5. 2017  |  Kultura

    Starodavni običaj o ženskah, ki v patriarhalni družbi prevzamejo moško identiteto

    V Plesnem teatru Ljubljana so premierno uprizorili plesno predstavo Tobelija, ki je nastala po motivih istoimenske drame enega najboljših sodobnih črnogorskih dramskih piscev Ljubomirja Đurkovića. Tobelija je ženska, ki po starodavnem običaju (poznan v Albaniji, Črni Gori in na Kosovu) prevzame moško identiteto. Režiser Nick Upper je skupaj s koreografinjo Rosano Hribar ustvaril urbano tragedijo o treh ženskah dveh generacij, usodno zaznamovanih s tragično izgubo ljubljenega. Ponovitev predstave bo 5. junija ob 20.00.

  • Uredništvo

    31. 5. 2017  |  Politika

    V predsedniško bitko se podaja tudi Marjan Šarec, ker meni, da je čas za zamenjavo

    Kamniški župan Marjan Šarec je na svoji spletni strani danes tudi uradno naznanil, da se podaja v bitko za mesto predsednika republike. Med drugim je svojo kandidaturo pojasnil, ker je prepričan, da je čas za zamenjavo generacij na najvišjih položajih. "Pred 26 leti so imeli priložnost ustvariti lepo zgodbo povsem na novo. Ni jim uspelo, zato je čas, da jih nadomesti neobremenjena generacija, ki ima energijo in znanje," je zapisal in dodal, da funkcija predsednika republike ni tako nepomembna, kot nas zadnje čase želijo prepričati, temveč ima lahko veliko avtoriteto, saj je predsednik izvoljen neposredno od ljudi.