• Damjana Kolar

    4. 5. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    V Kinu Šiška bo potekal dogodek I’ve got this really funny joke about rape… s performansom ameriške umetnice in odvetnice za kazensko pravo Vanesse Place in refleksijo/diskusijo Mladena Dolarja ter Gregorja Modra. V Škofji Loki bo potekal festival In memoriam prof. Peter Hafner, na katerem bodo nastopili: Repetitor, Persons from Porlock, Olfamoštvo, Seine in VJ Dimension. V celjskem kinu Metropol bo premiera filma Komedija solz v režiji Marka Sosiča, v Hali Tivoli pa bo nastopil ameriški stand-up komik Pablo Francisco.

  • Jure Trampuš

    26. 4. 2017  |  Mladina 17  |  Politika

    Zgodovina po Predaliču

    Božo Predalič, človek, ki je začel kot cvetličar, nadaljeval kot generalni sekretar Janševih vlad, v vmesnem času pa pod patronatom političnega tovariša dr. Lovra Šturma še doktoriral na temo dvojne volilne pravice narodnih manjšin, se je v zadnjem obdobju veliko ukvarjal z Novo24, medijem v službi resnice. Bil je eden izmed koordinatorjev ustanovitve.

  • Darja Kocbek

    1. 5. 2017  |  Družba

    Srednji razred v Zahodni Evropi

    Raziskovalna organizacija Pew Research Center je objavila podatke o srednjem razredu v 11 državah Zahodne Evrope. Po teh podatkih se je delež odraslih, ki živijo v gospodinjstvih srednjega razreda, med letoma 1991 in 2010 povečal v Franciji, na Nizozemskem in v Veliki Britaniji, zmanjšal pa v Nemčiji, Italiji in Španiji. V Franciji, na Nizozemskem in v Veliki Britaniji se je razpoložljiv prihodek v omenjenem obdobju občutno povečal, v Nemčiji, Italiji in Španiji pa je stagniral oziroma se znižal.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    26. 4. 2017  |  Mladina 17  |  Uvodnik

    Zadnje sporočilo evropski levici

    Francoske volitve je treba najprej in predvsem razumeti kot sporočilo evropski levici. Ne, dosedanji odgovori na populizem, neoliberalizem in spremembe v svetu in ekonomiji, ki jih je levica ponujala v različnih oblikah, niso tisti, ki bi prepričali volivce, tudi v levici najbolj »vdanih« državah, kot je Francija. To nas ne prepriča, je ponovljeno sporočilo volivcev, tokrat francoskih.

  • Izak Košir

    26. 4. 2017  |  Politika

    Radio Mladina: Borut Mekina o Titu in Janši

    Pogovor je nastal na podlagi člankov Tito: 10 skrivnosti in Asketova polna denarnica. Več v novi številki Mladine.

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/319552053&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Tito: 10 skrivnosti

    V burnem življenju, kakršno je bilo Titovo, se je nakopičilo marsikaj. Junaška dejanja, kot je bil upor proti Hitlerju, Mussoliniju in kasneje celo Stalinu, iskanje socializma s človeškim obrazom, poskus premoščanja razklanosti sveta na dva sovražna bloka in oblikovanja mednarodne politike, v kateri bi imeli besedo tudi »ponižani in razžaljeni« narodi Afrike, Azije in Latinske Amerike, povojno krvavo obračunavanje z domačimi okupatorjevimi sodelavci, strahote Golega otoka in še veliko drugega. Tudi marsikatera skrivnost.

  • Damjana Kolar

    28. 4. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V Pritličju bo nastopil .čunfa, predstavnik najmlajše generacije beatmakerjev. V Channel Zero na Metelkovi bo v okviru aprilske drum'n'bass edicije (Frag::ments, LiquiFi & d:light) gostoval angleški DJ in producent Andrew Wilson aka Villem, na odru pa se mu bodo pridružili še Klepetz, Dub Tone, MidAir, Trdee, Dirtyspeakerz, Sunneh, Riba. V Gala hali bodo na klubskem večeru Umešana jajca nastopili DJ Jopa, Dado in Splinter.

  • Borut Mekina  |  foto: Uroš Abram

    26. 4. 2017  |  Mladina 17  |  Politika

    Dr. Milan Jazbec, kandidat za predsednika republike

    Prvi, ki je napovedal kandidaturo na letošnjih predsedniških volitvah, je diplomat, profesor in pisatelj dr. Milan Jazbec. Od lani je veleposlanik v Makedoniji, pred tem je bil veleposlanik v Turčiji, ob osamosvojitvi generalni konzul v Celovcu, med letoma 2000 in 2004 pa državni sekretar na obrambnem ministrstvu. Pred osmimi leti je izdal deveto knjigo na temo diplomacije Martin Krpan: diplomat in vojščak. Kandidirati namerava kot nestrankarski kandidat s podporo 5000 volivcev. Med razlogi, zaradi katerih se odpravlja v boj, pravi, sta predvsem želja »povrniti predsedniški funkciji državniško držo«, pa tudi spodbuda pokojnega »očeta« slovenske države, Franceta Bučarja, s katerim je prijateljeval.

  • Izak Košir

    26. 4. 2017  |  Družba

    Radio Kričač ponovno oddaja s skrite lokacije

    Od danes do 10. maja bo z začasne in skrite (torej ilegalne) lokacije znova oddajal Radio Kričač. Spremljali ga boste lahko na frekvenci FM 88.8 MHz in tudi prek spleta na povezavi Radiokricac.si. Ustvarjalci programa napovedujejo, da bodo vsebine tako spominske kot tudi aktualne. Sogovorniki bodo borci NOV Slovenije in člani ZZB NOV, ativisti, interniranci, mladi sindikalisti ter prejemniki nagrad in častnih nazivov mesta Ljubljana.

  • Damjana Kolar

    26. 4. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od srede do sobote

    V Menzi pri koritu bo nastopila ameriška eksperimentalna art pop zasedba Xiu Xiu, v Gala hali pa se bo predstavil veteran losangeleške beat scene Daedelus. V Moderni galeriji bodo odprli tretjo iz serije razstav Osemdeseta z naslovom Dediščina 1989. Študijski primer: Druga razstava Jugoslovanski dokumenti. V Mariboru bo nastopila ameriška zasedba Rova Saxophone Quartet, ki praznuje 40-letnico delovanja, v Piranu pa duo Silence, ki bo na Koncertu izbranih tišin predstavil nove priredbe skladb s prvenca Ma non troppo, ki praznuje dvajseto obletnico.

  • Borut Mekina

    26. 4. 2017  |  Mladina 17  |  Politika

    Asketova polna denarnica

    »Vse moje premoženje, če odštejete kredite, je vredno manj kot dvodnevni strošek kakšnega japija v Ljubljani …« To je izjava Janeza Janše, ki jo je izrekel novembra 2011, nekaj dni pred koncem predvolilne kampanje. Tedaj je še veljalo, da je Janša asketski tip voditelja, ki se žrtvuje v skupno dobro. Mediji, ki so ga tedaj podpirali, so pisali o njegovih skromnih potovanjih, skromni poroki in skromnih nakupih v diskontnih trgovinah. »Ker živi v blokovskem naselju na Mesarski cesti v Ljubljani, ima le streljaj od doma nakupovalni center Hofer. Tam smo ga videli pred kratkim, ko je nakupoval različne stvari, ki so vse po vrsti – poceni,« so recimo tedaj zapisali v reviji Lea. Tedaj smo lahko prebrali, da je dokaz za Janševo skromnost že to, da z ženo Urško Bačovnik počitnice raje kot »na dragih eksotičnih destinacijah preživljata v Lepeni«. Drug pisec je menil, da je »nekdanji premier Janez Janša očitno zelo skromen človek«, češ da ga je poroka z Urško stala vsega 10 tisoč evrov. Pripadniki drugih političnih opcij naj bi bili ljudje čisto drugega kova. Njegov politični kolega Milan M. Cvikl je bil prikazovan kot njegovo nasprotje, kot razsipnež, ki naj bi tedaj »menda« za poroko odštel 50 tisoč evrov.

  • Uredništvo

    25. 4. 2017  |  Družba

    "Če si oborožen s pravico in resnico, te ni strah predsednikov vlad"

    "Tudi če si samo preprost ovčji pastir, lahko zmagaš. Če si oborožen s pravico in resnico, te ni strah, ne ministrov, ne predsednikov vlad, ne kogarkoli. Zmaga je le vprašanje časa, torej vztrajnosti," je v svojem govoru po prejemu Goldmanove okoljske nagrade za Evropo povedal Uroš Macerl, ki se je med drugim v Zasavju boril zoper korporacijo Lafarge. Slednji je opozoril, da je sežiganje odpadkov norost, ki uničuje naravne vire, sežiganje v cementarnah pa je kriminal, ki zastruplja ljudi in okolje in je podprt z zlobirano zakonodajo. Zero Waste je alternativa, ki že deluje v številnih skupnostih po vsem svetu, je poudaril.

  • Darja Kocbek

    25. 4. 2017  |  Svet

    Letos Macron, čez pet let Marine Le Pen

    Francoska socialistična stranka je na nedeljskih predsedniških volitvah doživela zgodovinski poraz. Njen kandidat za predsednika države Benoit Hamon je zbral le 6,3 odstotka glasov volivcev. Ne samo, da sta ga porazila nekdanji strankarski kolega, ki je nastopil kot neodvisni kandidat, Emmanuel Macron, in skrajna desničarka Marine Le Pen, več glasov od njega sta zbrala tudi levičar Jean-Luc Mélenchon in republikanec Francois Fillon, ki se je v predvolilni tekmi soočal s škandali, poroča France24.

  • IK, STA

    25. 4. 2017  |  Družba

    Slovenija bo morala Vaskrsiću plačati 85.000 evrov odškodnine

    Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je danes odločilo, da mora Slovenija Zoranu Vaskrsiću plačati odškodnino in povračilo stroškov v skupni vrednosti 85.000 zaradi rubeža in prodaje hiše v izvršilnem postopku, nastalem zaradi osnovnega dolga Vaskrsića v višini 124 evrov. 

  • Uredništvo

    24. 4. 2017  |  Politika

    Kadunc kot edini kandidat novi generalni direktor RTV Slovenija

    Igor Kanduc, edini kandidat in nekdanji pomočnik generalnega direktorja RTV Slovenija za poslovno področje, je danes na glasovanju za novega generalnega direktorja RTV Slovenija na zasedanju programskega sveta nacionalne televizije prejel 20 glasov.

  • Izak Košir

    24. 4. 2017  |  Politika

    Filli se umika iz tekme za generalnega direktorja RTV Slovenija

    "Pride trenutek, ko mora človek narediti korak nazaj. Se umakniti. Povedati, da se ne gre več ... Strah? Ne. Modrost." je na svojem profilu na Facebooku zapisal zaenkrat še aktualni generalni direktor RTV Slovenija in s tem sporočil, da se ne bo potegoval za vnovičen mandat. Vsi indici zdaj kažejo na to, da bo novi šef nacionalke postal nekdanji pomočnik generalnega direktorja RTV za poslovno področje Igor Kadunc

  • Uredništvo

    24. 4. 2017  |  Družba

    Bobovnik brani Fillija in Bulcu očita, da mu je potekel rok trajanja

    Generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli je na svojem profilu na Facebooku konec tedna zapisal, da te dni mnogi "poznavalci" pišejo in govorijo o nacionalki, ki naj bi bila tik pred propadom, v slepi ulici, v kritičnem stanju. Očital jim je (kogarkoli je že imel v mislih), da se prej nič ne pozanimajo o dejstvih. Resnica naj bi bila po njegovem namreč pravo nasprotje temu, zato je ponudil nekaj informacij "iz prve roke" oziroma objavil sporočilo za javnost o finančnem in kadrovskem poslovanju v letu 2016 in v prvem kvartalu 2017. Na nacionalki so prvo tromesečje leta ocenili za izjemno uspešno. Nič takšnega. Kar je pritegnilo našo pozornost, pa je bila debata, ki se je nato začela odvijati pod to objavo, in v kateri so poleg Fillija sodelovali tudi voditelj Odmevov Slavko Bobovnik, starosta novinarstva in poznavalec turizma Drago Bulc in član programskega sveta RTV Gojko Bervar. 

  • Uredništvo

    24. 4. 2017  |  Kultura

    Povej mi, kaj bereš, in povem ti, kdo si

    So bralne navade političnih odločevalcev in odločevalk del njihove medijske prezence? Ali je branje pomembna vrednota, ki jo izkazujejo tudi javne osebnosti in na podlagi katere lahko ocenjujemo njihovo javno vlogo? Ali odločevalci sredi intenzivnosti vsakdanjega življenja najdejo čas za branje in po katerih knjigah najraje posegajo?

  • IK, STA

    24. 4. 2017  |  Svet

    V drugi krog Macron in Le Pen

    Macron in Le Penova se bosta pomerila v drugem krogu francoskih predsedniških volitev 7. maja. V Franciji so se včeraj ob 20. uri zaprla vsa volišča, na katerih je 47 milijonov volivcev izbiralo med 11 kandidati. 

  • Damjana Kolar

    24. 4. 2017  |  Kultura

    Belgijska mojstra socialnega realizma tokrat ustvarila svojo različico detektivke

    Na rednem sporedu ljubljanskega Kinodvora bo od 25. aprila dalje na ogled film Neznanka, ki sta ga režirala brata Jean-Pierre in Luc Dardenne. V svojih filmih, v katerih beležita vsakodnevno življenje pripadnikov delavskega razreda na robu družbe, se pogosto osredotočata na odnos med otroki in starši. S svojim naturalističnim pristopom, družbeno angažiranostjo in humanistično naravnanostjo sodita med najpomembnejše predstavnike t. i. novega realizma, kamor poleg njiju uvrščajo tudi Agnès Varda, Bertranda Tavernierja, Claire Denis, Pascale Ferran, Arnauda Desplechina, Bruna Dumonta in druge. Tokrat s svojo različico detektivske prikažeta zgodbo o nekoliko naivni, a zelo spodobni mladi ženski, ki skuša popraviti strašansko napako ter razkriti resnico.

  • Izak Košir

    21. 4. 2017  |  Mladina 16

    Radio Thompson

    Začel je oddajati spletni Radio London. Njegov ustanovitelj, v Angliji živeči podjetnik Tomaž Štih, bolj znan pod spletnim vzdevkom libertarec, je na državnozborskih volitvah leta 2011 neuspešno kandidiral za poslanca na Državljanski listi Gregorja Viranta, a je nato dobil »tolažilno nagrado« in postal svetovalec v ekipi finančnega ministra Janeza Šušteršiča v drugi Janševi vladi.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    21. 4. 2017  |  Mladina 16  |  Uvodnik

    Bodo volitve?

    Razpad javne podpore Stranki modernega centra in premieru Miru Cerarju se nadaljuje, nakazan je tudi v vseh javnomnenjskih anketah. Avtoriteta predsednika vlade se razkraja, malo zaradi dejanskih napak, malce tudi po krivici – a tako je vedno, ko pride do najnižjih točk podpore neki politični opciji ali voditelju. Podpora premieru in še zlasti njegov ugled sta res na nizki točki.

  • Izak Košir

    21. 4. 2017  |  Politika

    Radio Mladina: Vasja Jager o Luki Koper na Orbanovih tirnicah

    Pogovor je nastal na podlagi članka Orbanov strojevodja >> 

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/318610951&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Staš Zgonik

    21. 4. 2017  |  Družba

    Telefonski tumor

    57-letnemu Robertu Romeu, ki je bil v okviru svojih službenih zadolžitev 15 let prisiljen uporabljati mobilni telefon po tri do štiri ure na dan, je italijansko sodišče priznalo pravico do izredne državne pokojnine v višini 500 evrov na mesec.

  • Vasja Jager

    21. 4. 2017  |  Mladina 16  |  Politika

    Orbanov strojevodja

    Konec lanskega februarja so na ministrstvu za infrastrukturo pripravili kratko sporočilo za javnost, ki v medijih skorajda ni zbudilo zanimanja. V njem so zapisali, da je Slovenija pristopila k pismu o nameri o vzpostavitvi novega evropskega železniškega koridorja, imenovanega Jantarna pot. Na prvi pogled si novica resnično ne zasluži večje pozornosti – slovenski in tuji funkcionarji si vsak teden izmenjajo na stotine dopisov, pri čemer gre povečini za rutinsko korespondenco, obveščanje in preverjanje. Toda pismo o nameri, ki ga je v imenu naše države pred dobrim letom podpisal minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, je veliko pomembnejše, kot se zdi na prvi pogled. Prav v prizadevanjih za novi železniški koridor namreč tiči bistvo sedanje sage o Luki Koper in drugem tiru – ter tujcih, ki se sučejo okoli njiju.

  • Jure Trampuš

    21. 4. 2017  |  Mladina 16  |  Politika

    Nevarno spreminjanje šolskega sistema

    Ko je premier Miro Cerar lani aprila obiskal Zavod svetega Stanislava v Šentvidu, je bilo jasno, da se največja parlamentarna stranka SMC ne bo zmogla izogniti odločitvi ustavnega sodišča o tem, da mora biti financiranje zasebnih in javnih osnovnih šol izenačeno. »Zakon bo čim prej sprejet,« je Cerar obljubil ljubljanskemu pomožnemu škofu Antonu Jamniku.

  • Borut Mekina  |  foto: Uroš Abram

    21. 4. 2017  |  Mladina 16  |  Politika

    Dr. Dušan Keber, strokovnjak za zdravstvo

    Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je Dušana Kebra imenovala za svetovalca pri sklepnih fazah sprejemanja zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Keber je eden največjih strokovnjakov za zdravstveno politiko pri nas, prve programske dokumente je objavil že pred 30 leti, v času vrenja pred osamosvojitvijo. Zdravstveni sistem je gradil kot strokovni direktor ljubljanskega kliničnega centra in potem kot minister v tretji vladi Janeza Drnovška. A glavnega cilja, preoblikovanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, da bi slovensko zdravstvo postalo solidarnejše, doslej še ni dosegel. Po 13 letih poskusov je zdaj ta reforma spet na njegovi mizi.

  • Izak Košir

    21. 4. 2017  |  Družba

    Zahteva po potrdilu, da je oseba spremenila "biološki spol", je kršitev pravice do zasebnosti

    Ministrstvo za notranje zadeve je v začetku februarja vsem upravnim enotam v Republiki Sloveniji poslalo dopis, v katerem slednje naproša, da upoštevajo odgovor Ministrstva za zdravje, v katerem je med drugim zapisano, da potrdilo pristojne_ega zdravnice_ka oz. pristojne zdravstvene ustanove, "ki izkazuje, da je pri osebi ženskega spola potrjena identiteta moškega spola oziroma obratno ali zagotovilo, da je posameznik na podlagi medicinskega zdravljenja spremenil spol, ni enakovredno potrdilu, da je oseba spremenila spol, kot to določa zakonodaja">