• Darja Kocbek

    10. 4. 2017  |  Svet

    Begunce pretepajo, slačijo, ropajo in mučijo z elektrošoki

    Begunce in migrante, ki skušajo priti v EU, v državah Zahodnega Balkana pretepajo, slačijo do golega, ropajo in jih mučijo z elektrošoki, v novem poročilu ugotavlja nevladna organizacija Oxfam. Najhujše zlorabe so zabeležili v Srbiji in Makedoniji. »Zaprli so nas v kletko in nam tri dni niso dali za jesti. Hudo so nas pretepli, celo z elektrošoki so nas mučili,« je o mučenju v Bolgariji povedal Afganistanec Issaq.

  • Staš Zgonik

    7. 4. 2017  |  Mladina 14  |  Družba

    Vrste za cepljenje

    Kdor se je v soboto dopoldne sprehodil mimo mariborskega zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca, je naletel na dolgo vrsto ljudi, ki so potrpežljivo čakali na svoj odmerek cepiva proti klopnemu meningoencefalitisu, hudemu virusnemu vnetju možganske ovojnice, ki je lahko tudi smrtna. Razlog: akcijska cena cepljenja. Namesto običajnih 32 evrov je odmerek stal le 20 evrov. Glede na to, da so za najboljšo možno zaščito potrebni trije odmerki, se je lahko štiričlanska družina na ta dan zaščitila za približno 150 evrov ceneje kot sicer.

  • Damjana Kolar

    10. 4. 2017  |  Kultura

    Kulti, klasike in žanrski odpadniki

    V organizaciji Društva Kurja polt bo od 19. do 23. aprila v Kinodvoru in Slovenski kinoteki potekal 4. festival žanrskega filma Kurja polt, ki se posveča kultom, klasikam in žanrskim odpadnikom ter razmisleku o pomenu in definicijah žanrskega in kultnega filma, eksploatacije in grindhousa ter po krivem spregledanih in pozabljenih filmskih mojstrovin. V okviru festivala bosta potekali tudi dve delavnici: delavnica izdelave žanrskega fanzina Naredi si fanzin in filmsko-kritiška delavnica Naježimo dlako, ostrimo pogled!

  • Za dom spremni?

    Hrvaška je dežela absurdov. Ne verjamete? Vzemite za primer Marka Perkovića Thompsona, to prav posebno hardrockersko pojavo, ki je na Hrvaškem na začetku devetdesetih let vzniknila iz pastirskega rocka, za katerega je zaslužna skupina Bijelo dugme.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    7. 4. 2017  |  Mladina 14  |  Uvodnik

    Sodobna kolaboracija

    V tokratni Mladini objavljamo izredno nenavadno pismo, dejansko gre za grožnjo državi oziroma vladi. Pismo je oktobra lani poslal guverner Boštjan Jazbec na finančno ministrstvo, v njem pa grozi finančnemu ministrstvu z novo dokapitalizacijo NLB, če država ne bo prodala te banke: »Če NLB ne bo prodana, vas prosimo za odgovor na vprašanje, na kakšen način bi država zagotovila dodatno vplačilo v delniški kapital NLB, če bi se za to izkazala potreba.« Potreba po dokapitalizaciji je izmišljena, lažna. NLB ne potrebuje dokapitalizacije, kapitala ima celo preveč.

  • 6. 4. 2017  |  Družba

    Razpis za Proglas

    Rok za oddajo je 29. maj 2017, pošta pa mora prispeti na naslov Mladina (Proglas), Dunajska 51, 1000 Ljubljana

  • 7. 4. 2017  |  Politika

    Radio Mladina: Borut Mekina o banksterjih, ki so Sloveniji speljali milijardo in pol evrov

    Pogovor je nastal na podlagi članka Banksterji >>

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/316386218&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Jure Trampuš

    7. 4. 2017  |  Mladina 14  |  Družba

    Ničelna toleranca

    Ni naključje, da je na blogu Kavarne Hayek, slovenskem spletnem portalu, kjer se zavzemajo za ekonomsko svobodo in svobodo posameznika (za absolutni liberalizem, pravzaprav), objavljen članek, ki brani napovedani nastop hrvaškega pevca Marka Perkovića - Thompsona v Mariboru. »Ne gre za to, da bi Thompsonove pesmi opevale hrvaško domoljubje. Ne, težava je domoljubna pesem kot taka. Levičarji sovražijo vse, kar diši po patriotizmu, sovražijo vse pesmi, ki opevajo žrtvovanje in boj za svojo državo ali narod,« so zapisali (in pozabili na celoten opus partizanskih pesmi). Nato so nadaljevali, da je nasprotovanje ustaškemu pozdravu »Za dom spremni« povsem enako nasprotovanju historičnemu grbu dežele Kranjske, modremu orlu s krono na glavi, ki so ga med drugo svetovno vojno domobranci uporabljali kot svoj znak. »Globalistični levičarji iz Slovenije se bojijo Slovencev, ki bi tako kot Thompson razmišljali o domoljubju, svobodi, narodu.«

  • Borut Mekina

    7. 4. 2017  |  Mladina 14  |  Politika

    Banksterji

    Evropska protikorupcijska organizacija Transparency International je prejšnji teden objavila poročilo o vse večji vlogi nedemokratičnih, neformalnih organizacij, ki v EU sprejemajo ključne razvojne odločitve. Pod drobnogled so vzeli delovanje Evropske centralne banke (ECB). ECB, so zapisali, postaja »dominantna sila evropskega ekonomskega upravljanja«, ki sprejema vse pomembnejše politične odločitve, čeprav zanje nima mandata.

  • Peter Petrovčič  |  foto: Uroš Abram

    7. 4. 2017  |  Mladina 14  |  Politika

    Drago Šketa, novi generalni državni tožilec

    Od dosedanjih generalnih državnih tožilcev je Drago Šketa v mnogočem drugačen. Je precej mlajši. Je precej manj politično profiliran od svojih predhodnic in predhodnikov, ki so bili včasih celo vidni predstavniki političnih strank. In zdi se, da bo tožilstvo pod njegovim vodstvom tudi bolj odprto javnosti, kot je bilo doslej. Za petletni mandat, ki ga bo prevzel v začetku prihodnjega meseca, si je poleg večne prioritete uspešnejšega pregona gospodarskega in bančnega kriminala ter korupcije zastavil tudi nekatere skorajda pozabljene ideale, recimo pravice delavcev. Kot osnovno zavezo pa si je kljub vsemu postavil dvig ugleda pravosodja kot celote, ki je, tega se zaveda, žal najbolj odvisen od obsodilnih sodb v najodmevnejših primerih.

  • Damjana Kolar

    7. 4. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V K4 bo potekal prvi letošnji Chlli Space, na katerega so povabili Christian Kleina iz Berlina, pridružili pa se mu bodo še Vid Vai, Mint, Zergon, Quasar in Dulash. V Channel Zeru pripravljajo uradni launch party pred festivalom Outlook, ki bo med 6. in 10. septembrom v Puli. Glavni gost večera bo Rahmanee, eden najbolj znanih kreatorjev drum'n'bass scene na Balkanu.

  • Izak Košir

    6. 4. 2017  |  Politika

    Miza zagovornika načela enakosti iz pisarne prestavljena na pločnik

    Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik se proti diskriminaciji v državi bori iz pisarne, kjer je bila prej tovarna akumulatorjev. Poleg kroničnega pomanjkanja finančnih sredstev se sooča tudi s kadrovskimi težavami (primanjkuje mu namreč strokovnih sodelavcev), zato na obravnavo čaka že več kot 300 primerov. To in še kaj je razlog, zakaj so se nevladne organizacije odločile, da ga podprejo s simbolno gesto in njegovo mizo iz pisarne prestavijo na pločnik pred vladno palačo. S tem neklasičnim protestom bi radi vlado opomnili na njeno obljubo, ko se je ob obisku komisarja za človekove pravice Sveta Evrope najprej pohvalila z nujno finančno okrepitvijo zagovornika, nato pa, takoj ko je komisar Slovenijo zapustil, obljubo pometla pod preprogo. 

  • Darja Kocbek

    6. 4. 2017, 06:00  |  Svet

    Nenavadne francoske predsedniške volitve

    Šestdeset let po podpisu rimskih pogodb je ena od ustanovnih članic Francija pred volitvami, ki bodo lahko usodne za obstanek EU. Če bo zmagal sredinski neodvisni kandidat, ki podpira EU, Emmanuel Macron, bo to pozitivna prelomnica. Francija bo z njim zavrnila populizem. Če bo zmagala Marine Le Pen, kandidatka skrajne desničarske stranke Nacionalna fronta, se bo projekt EU končal, na portalu Project Syndicate piše Dominique Moisi, izvedenec pariškega inštituta Montaigne. Ker je od njih odvisno preživetje EU, so letošnje francoske volitve najpomembnejše v zgodovini pete republike.

  • Damjana Kolar

    6. 4. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    V KC Tobačna 001 bodo odprli razstavo Mateja Andraža Vogrinčiča, na kateri bo na ogled razvejana abstraktna kompozicija, sestavljena iz več kot pol milijona uporabljenih vžigalic, izdelanih pod blagovno znamko tovarne, ki je svojo proizvodnjo že pred časom preselila iz tega kompleksa. V UGM Studiu Maribor bodo odprli skupinsko razstavo del sodobnih slovenskih avtorjev, ki se na posreden ali neposreden način ukvarjajo s temo groteske. V Domu sportova Zagreb bo nastopil avstrijski glasbenik in producent Parov Stelar, v Kinu Šiška pa ikona bostonske indie scene Thalia Zedek. 

  • Darja Kocbek

    5. 4. 2017  |  Svet

    Boj za Sorosovo univerzo v Budimpešti je boj proti represivni demokraciji

    V Budimpešti je več tisoč madžarskih in tujih študentov, profesorjev in pripadnikov civilne družbe s protestom zahtevalo od madžarske vlade, naj umakne predlog za sprejetje zakona, na podlagi katerega bi morala Srednjeevropska univerza (CEU) v Budimpešti, ki jo je leta 1991 ustanovil ameriški milijarder George Soros, zapreti svoja vrata. Vlado so opozarjali, da predlog spornega zakona pomeni napad na svobodo izobraževanja, poroča Reuters. Predlog novega zakona predvideva, da morajo tuje univerze delovati tudi v svoji matični državi, Sorosova univerza pa deluje v Budimpešti, ne pa tudi v ZDA.

  • Borut Mekina

    31. 3. 2017  |  Mladina 13  |  Politika

    Janšev pomagač obsojen

    Okrožno sodišče v Ljubljani je minuli teden (še nepravnomočno) obsodilo Gregorja Jezo, pomembnega politika SDS iz Štajerske, na zaporno kazen v višini treh let in deset mesecev. Specializiranemu državnemu tožilstvu je namreč uspelo dokazati, da je Jeza »ukradel« skoraj milijon evrov iz hčerinske družbe nekoč državnega podjetja Fotona, iz Elektrooptike. In sicer tako, da je dovolil depozite podjetja neupravičeno rubiti svojim pajdašem, ki so imeli registrirano podjetje in račune v Liechtensteinu. V tem primeru je šlo za iste odgovorne osebe, ki so tudi nastopale v odmevni aferi Orion, prvi večji aferi s področja finančnega kriminala v Sloveniji, ki se je končala brez epiloga.

  • Damjana Kolar

    5. 4. 2017  |  Kultura

    Elektronska različica uglasbene romske poezije

    Po izidu albuma uglasbene romske poezije Kamlisajlan, ki ga je Katja Šulc posnela z mehiškim violinistom Albanom Usatchem, je leto dni kasneje tu še elektronska različica Kamlisajlan Remixed, kjer so za izvirne predelave pesmi poskrbeli domači in tuji producenti: Pier, YooRonYaa, Kalu, Christian Kroupa, Bowrain, Žiga Murko, Kotta, RootsInSession, Hijo de la Cumbia iz Argentine in Rayo & Ridion iz Mehike. Premierna predstavitev bo 21. aprila v Gala hali na Metelkovi v Ljubljani.

  • Peter Petrovčič

    31. 3. 2017  |  Mladina 13  |  Politika

    Strokovnost ali političnost?

    Vlada je na položaj v. d. direktorice novoustanovljenega urada za migrante imenovala osebo brez kakršnihkoli izkušenj z ukvarjanjem z begunci, migranti ali mednarodno zaščito. 

  • Damjana Kolar

    4. 4. 2017  |  Kultura

    Retrospektiva Roberta Cape, enega najpomembnejših vojnih fotografov 

    V Cankarjevem domu v Ljubljani bo od 5. aprila do 27. avgusta na ogled retrospektivna razstava Roberta Cape, ki je bil eden od soustanoviteljev agencije Magnum Photos, ki letos praznuje 70. obletnico svojega obstoja. Ob tej priložnosti bodo v Ljubljani na ogled tri razstave z bogatim spremljevalnim programom ter s posebnim poudarkom na delu Roberta Cape. Eden najpomembnejših vojnih fotografov je zapustil več kot 70.000 negativov, ki predstavljajo enkraten vpogled v razburljivo zgodovino 20. stoletja. 

  • Darja Kocbek

    4. 4. 2017  |  Svet

    Kruti napadi na istospolno usmerjene v Čečeniji

    Oblasti v Čečeniji so po poročanju Guardiana na podlagi poročil ruskih časopisov ob začetku kampanje proti LGBT+ skupnosti prijele več kot 100 ljudi, za katere sumijo, da so istospolno usmerjeni. Tri so ubile. Med pridržanimi so znani televizijski obrazi in verski voditelji. Alvi Karimov, predstavnik za stike z javnostjo predsednika Ramzana Kadirova je ta poročila na podlagi trditve, da v Čečeniji ni LGBT+ populacije, označil kot »absolutne laži in dezinformacije«. »Ljudi, ki v republiki ne obstajajo, ni mogoče pridržati in preganjati,« je zatrdil.

  • Darja Kocbek

    3. 4. 2017  |  Svet

    Populistična stranka Alternativa za Nemčijo izgublja podporo

    Ankete javnega mnenja kažejo, da nemška populistična desničarska stranka Alternative für Deutschland (AfD) pol leta pred zveznimi parlamentarnimi volitvami izgublja podporo. Trenutno jo podpira 7 odstotkov volivcev, kar je najmanj po novembru 2015. Na deželnih volitvah lani je večinoma dobila več kot 10 odstotkov glasov, v deželi Saška-Anhalt ji je uspelo zbrati celo 24,3 odstotka glasov. Na nedavnih volitvah v Posarju je dobila le 6,2 odstotka glasov. Po mnenju nekaterih analitikov je to lahko znak za začetek padca podpore AfD.

  • IK, STA

    3. 4. 2017  |  Svet

    Vučić je svojo zmago na srbskih predsedniških volitvah označil za čisto kot solza 

    Srbski premier Aleksandar Vučić je tudi glede na uradne izide po več kot polovici preštetih glasov zmagovalec predsedniških volitev v Srbiji. Na novinarski konferenci v Beogradu je ponoči že razglasil zmago, se zahvalil volivcem in obljubil, da bo ohranil pot v smeri proti EU, obenem pa ohranil dobre odnose z Rusijo in Kitajsko.

  • IK, STA 

    3. 4. 2017  |  Svet

    Trump napoveduje, da bodo ZDA same ukrepale proti Severni Koreji

    "Kitajska ima velik vpliv na Severno Korejo. In Kitajska se bo odločila, ali nam pomaga s Severno Korejo ali pa ne," je dejal Trump. Posvaril je, da če bo Peking pomagal, bo to "zelo dobro za Kitajsko", v nasprotnem primeru pa po njegovem ne dobro za nikogar. Dodal je, da se bo o tem pogovoril tudi s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom na srečanju ta teden.

  • Damjana Kolar

    3. 4. 2017  |  Kultura

    Portret ene največjih pesnic vseh časov Emily Dickinson

    Tiha strast je zgodovinska drama o življenju in delu ene največjih pesnic vseh časov Emily Dickinson ter hkrati pretresljiv portret ženske, umetnice uporniškega, neodvisnega duha v primežu zadušljive patriarhalne in krščanske morale. Bila je plaha, a polna iskrivega smisla za humor. Njeno življenje je prevevalo tiho dostojanstvo; njeno poezijo izjemna veličina. Film v režiji sodobnega britanskega režiserja Terenca Daviesa, ki je svetovno premiero doživel na filmskem festivalu v Berlinu, bo od 5. aprila dalje na ogled v Kinodvoru.

  • Klemen Košak  |  foto: Borut Krajnc

    31. 3. 2017  |  Mladina 13  |  Politika

    Do Boga prijazna Slovenija

    V soboto, ki je bila prvič pomladna po datumu, takšna pa je bila tudi po vremenu, je Aleš Primc v Škofji Loki ustanavljal stranko. Bil je nasmejan kot vedno in prav z ničimer ni kazal, da je z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem že nekaj časa »v boju za priznanje očetovstva«, kot je pred dvema tednoma poročal njegov spletni medij 24kul.si.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    31. 3. 2017  |  Mladina 13  |  Uvodnik

    Čas debelih krav

    Krepi se povpraševanje prebivalstva, torej po dolgem času prehajamo v obdobje, ko gre ljudem, vse večjemu delu, dobro, individualno se oddaljujemo od kriznega razmišljanja. V zadnjega pol leta je domače povpraševanje prevzelo spodbujanje rasti BDP-ja, pri trošenju prebivalstva gre v pomembni meri za rast izdatkov za trajne dobrine, ugotavljajo na inštitutu EIPF. Optimizem potrošnikov se krepi, gospodinjstva kot dobro ocenjujejo svoje zdajšnje in bodoče stanje, krepi se gradbeništvo.

  • Uredništvo

    31. 3. 2017  |  Politika

    Zakaj nismo načrtovali pravi drugi tir, ki bi ga zgradili ob obstoječem?

    V vseh medijih, v politiki, na predavanjih se govori o drugem tiru med Divačo in Koprom. Drugi tir je nedvomno potreben, moral bi biti zgrajen že včeraj. Javnost se zgraža nad politiko, ki že več kot 20 let samo govori, naredila pa ni nič. Ko pa se spustimo malo globlje, stvari postanejo bolj jasne. To, kar predlagata »stroka« in politika, ni drugi tir, ampak popolnoma nova proga. In to dvotirna! Potekala bo po popolnoma drugi trasi, večinoma pod zemljo, imela bo povprečen nagib 15 ‰ in omogočala hitrosti do 160 kilometrov na uro. Po njej bodo v 95 odstotkih peljali tovorni vlaki. Po današnjih ocenah bo stala predvidoma 1,3 milijarde evrov!

  • Uredništvo

    31. 3. 2017  |  Politika

    Povezava med Luko Koper in tržaškim pristaniščem bi nas stala manj kot 75 milijonov evrov

    Zaradi aktualnosti ponovno objavljamo lanski članek Boruta Mekine. Ne samo Slovenija, tudi Italija se namreč pripravlja na gradnjo »drugega« tira, nove, hitre dvotirne proge med pristaniščem Trst in Tržičem. Tako kot v Luki Koper tudi v tržaškem pristanišču v prihodnjih 15 letih pričakujejo podvojitev prometa in eno izmed ozkih grl je tudi tam železnica. V tržaškem pristanišču zdaj pretovorijo 400 tisoč 6,1-metrskih zabojnikov (TEU) tovora, največja zmogljivost železniške proge pa je 600 tisoč TEU. Zato namerava Italija sprva s prenovo sedanje proge zmogljivosti povečati na milijon TEU, nato pa z gradnjo nove proge na skupaj tri milijone TEU, smo izvedeli od vira pri italijanskih železnicah, ki se ukvarja s tem projektom. Italija naj bi progo gradila osem let, 13-kilometrski odsek med Trstom in Nabrežino pa naj bi zaradi dveh predorov predvidoma stal nekaj manj kot 800 milijonov evrov. Bil bi razmeroma poceni in dovolj prepusten za obe pristanišči.