• Grega Repovž

    Grega Repovž

    1. 7. 2016  |  Mladina 26  |  Uvodnik

    Dve sliki

    Naravnost pretresljiva je primerjava podob dveh proslav. Tiste prve ob nastanku države, ko je bil ljubljanski Trg republike napolnjen do zadnjega kotička, povabljeni gostje in funkcionarji pa so bili tako blizu množice, da so se lahko z njo tudi pogovarjali, ter tiste, ki smo jo videli prejšnji teden, tokrat na novem ustaljenem prizorišču velikih proslav, ljubljanskem Kongresnem trgu. Tokrat so politično, diplomatsko in gospodarsko elito od mimoidočih – proslave že dolgo niso zasnovane tako, da bi bili državljani nanje dejavno povabljeni, mišljeno je, da si jih ogledajo na televizijskih zaslonih – ločevale ograje, postavljene tako, da stika res ni moglo biti.

  • Anže Tomić

    1. 7. 2016  |  Politika

    Grega Repovž o tem, zakaj britanski vodovodar ne mara poljskega kolega

    Pogovor je nastal na podlagi članka Čas za delavsko internacionalo>>

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/271615539&color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Grega Repovž

    1. 7. 2016  |  Mladina 26  |  Politika

    Čas za delavsko internacionalo

    Seveda se lahko pridružimo današnjemu vsesplošnemu zgražanju in kazanju s prstom na Britance, poglejte jih, v resnici so rasisti, za to je šlo, ne marajo Poljakov, ne marajo Slovencev, ne marajo Pakistancev … A resnica je pač točno takšna, kot jo nakazujejo Britanci, ki so glasovali za izstop iz Evropske unije: prost pretok delovne sile, kot ga imamo v Evropski uniji in ki je poleg pretoka kapitala in storitev temelj te zveličavne zveze, zanje pomeni nelojalno konkurenco med zaposlenimi, znižuje delavske in socialne pravice prebivalcev in vodi vse, ki na trgu lahko ponudijo le svoje delo, v vse večjo stisko. Priseljenci pri tem seveda niso nič manjše žrtve.

  • Izak Košir

    1. 7. 2016  |  Družba

    V Luki Koper delavci zablokirali vhod v pristanišče

    V Luki Koper so pred današnjo skupščino delničarjev vladale izredne razmere. Delavci so s stroji zablokirali vhod v Luko Koper in zahtevali preklic odpoklica nadzornikov, poroča TV Slovenija. Tovornjakom je bil onemogočen vhod v pristanišče, delo v Luki je bilo zaustavljeno, pri vhodu pa se je zbralo 200 delavcev. Slovenski državni holding (SDH) je nato z dnevnega reda današnje skupščine Luke Koper že umaknil predlog za menjavo nadzornikov, predsednik uprave SDH Marko Jazbec pa je napovedal svoj odstop.

  • Damjana Kolar

    1. 7. 2016  |  Kultura

    REJVikend

    Pregled elektronskih dogodkov od 1. do 3. julija.

  • Darja Kocbek

    30. 6. 2016  |  Svet

    Neoliberalizem je ideologija, ki je vir vseh naših problemov

    Ideologija, ki danes prevladuje in od katere so odvisna naša življenja, nima imena. Če jo omenimo v pogovoru, sogovorniki samo skomignejo z rameni. Tudi če poznajo njeno ime, imajo težave pri opredeljevanju, kaj je. Ta ideologija je neoliberalizem. Anonimnost je hkrati simptom in razlog za njeno moč, ima pomembno vlogo pri finančni krizi, skrivanju bogastva v davčnih oazah, pri počasnem propadanju javnega zdravstva in šolstva, povečanju revščine otrok, pri kolapsu ekosistemov, pa tudi pri vzponu kandidata republikanske stranke za predsednika ZDA Donalda Trumpa, v Guardianu piše George Monbiot. 

  • Igor Mekina

    30. 6. 2016  |  Svet

    Britanskemu parlamentu referenduma ni potrebno upoštevati. A to je v demokraciji politični samomor.

    Nekateri komentatorji so ob razglasitvi rezultatov britanskega referenduma opazili zaskrbljen izraz na obrazu nekdanjega londonskega župana Borisa Johnsona. In to kljub temu, da je Johnson s svojim zavzemanjem za odhod Velike Britanije iz EU ostal na zmagoviti strani ter se mu - še posebej po napovedanem odstopu predsednika britanske vlade Davida Camerona - nasmiha celo vodenje Konservativne stranke. In povsem mogoče tudi nove britanske vlade. Toda vse kaže, da je britanski predsednik vlade, največji krivec za odhod VB iz EU in ena od najbolj tragičnih osebnosti britanske politike. V svojem nastopu pred Downing Streetom 10 je, takoj po razglasitvi rezultatov referenduma, torej ob svojem zadnjem političnem dejanju, mimogrede in skoraj povsem neopazno "matiral" svoje naslednike.

  • Damjana Kolar

    30. 6. 2016  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Izbor dogodkov od 30. junija do 3. julija.

  • Darja Kocbek

    30. 6. 2016  |  Družba

    Navodila za begunce, kako preživeti plovbo na plastičnem čolnu

    Šest ur po prihodu na grški otok Kos je mladi mornar iz Sirije Elias Toumeh napisal navodila, kako preživeti plovbo na nevarnih plastičnih čolnih, s katerimi begunci prihajajo v Evropo. Njegova navodila so objavljena na blogu Other Story.

  • Uredništvo

    30. 6. 2016  |  Družba

    Knjižničarji in širjenje "komunističnih idej"

    V nenehnem revizionističnem boju so tokrat napadli knjižničarje. Letošnje srečanje Društva bibliotekarjev Celje se je odvijalo v Velenju. Udeleženci so se bili deležni vodenega sprehoda Doživetje socializma ter obiskali Žlebnikovo domačijo, kjer je padel pesnik Karel Destovnik Kajuh. Nova24TV pa je o tem objavila članek Bibliotekarji bodo v Velenju slavili jugonostalgijo in komunizem, poslanka opozicijske SDS  je celo pisno vprašala ministra za kulturo Toneta Peršaka, ali podpira »poveličevanje totalitarnih režimov« in kaj bo naredil, da se to ne bo več dogajalo.

  • Izak Košir, STA

    29. 6. 2016  |  Kultura

    Roza proti uporabi njegovih verzov na Janševi prireditvi Za mojo Slovenijo

    Pesnik Andrej Rozman Roza nasprotuje uporabi njegovih verzov na prireditvi Za mojo Slovenijo. Kot pravi, je bila njegova pesem del programa politične prireditve, ki so jo pripravili ljudje, "s katerimi vrednotami se ne samo ne strinjam, ampak jim odločno nasprotujem". Organizatorji odgovarjajo, da so vsa uporabljena dela ustrezno prijavili.

  • Darja Kocbek

    29. 6. 2016  |  Ekonomija

    Tečaji delnic utegnejo kmalu pasti

    V zadnjih letih so vlagatelji v delnice pobirali dobičke, ker so njihovi tečaji dosegali vedno nove rekordne vrednosti. To se je dogajalo zato, ker so dobički podjetij rasli hitreje kot plače zaposlenih. To obdobje se zdaj končuje, v Die Welt piše Frank Stocker. Zaradi občutnega znižanja stopnje brezposelnosti se povečuje moč zaposlenih, ki zahtevajo višje plače, kar bo vplivalo na tečaje delnic.

  • IK, STA

    29. 6. 2016  |  Politika

    Cerar ne razume, zakaj bi moral biti na pogovoru pri Pahorju tudi Janša

    Predsednik vlade Miro Cerar namerava predsednika republike Boruta Pahorja seznaniti s pogovori o britanskem referendumu, o katerem bo tekla beseda na dvodnevnem vrhu EU v Bruslju. Vendar pa ne razume, zakaj bi moral na srečanju, ki ga je na temo brexita predlagal Pahor, biti navzoč tudi predsednik SDS Janez Janša.

  • Damjana Kolar

    29. 6. 2016  |  Kultura

    Doživite čar uličnega gledališča z Ano Desetnico

    Ulice, trge in parke bo med 25. junijem in 9. julijem spet zasedla Ana Desetnica, mednarodni festival uličnega gledališča. V enajstih slovenskih mestih (Kočevje, Maribor, Krško, Ljubljana, Celje, Novo mesto, Nova Gorica, Šoštanj, Kranj, Sežana, Škofja Loka), se bo zvrstilo 116 dogodkov v izvedbi 187 nastopajočih, ki prihajajo iz 14 držav. 31. julija bo obiskala španski San Sebastian, evropsko prestolnico kulture 2016. Slogan 19. festivala je Potujmo z Ano Desetnico, saj si organizatorji želijo, da si ulične predstave ogledate v različnih mestih in ne samo v svojem domačem kraju.

  • Tea Wutte

    29. 6. 2016  |  Svet

    Črno goro je strah bankrota

    Vlada Črne gore je sporočila, da je javni dolg države dosegel alarmantnih 2,4 milijarde evra, kar naj bi bilo okoli 66 odstotkov bruto družbenega proizvoda (BDP) države. Ta podatek je presenetil tudi predsednika vlade Mila Đukanovića, ki v Črni gori na mestu predsednika vlade ali države neprekinjeno vlada že od leta 1989. Ta je pred ministri na seji vlade dejal: "Osebno se bom posvetil proračunu za leto 2017 in ne bom dopustil, da bi se Črna gora zadolžila za en sam cent za tekočo porabo."

  • Uredništvo

    29. 6. 2016, 07:00  |  Družba

    Zgodba mame, zaslužne za uvajanje konoplje v zdravljenje otroške epilepsije v Sloveniji

    Uporaba konoplje v medicinske namene v Sloveniji počasi dobiva vse večjo veljavo. Pomemben korak naprej so v minulem letu in pol naredili na nevrološkem oddelku ljubljanske Pediatrične klinike, kjer so s kanabidiolom, enim najbolj raziskanih kanabinoidov, prisotnih v konoplji, poskusno zdravili male bolnike z najhujšimi oblikami epilepsije in pri večini sodelujočih dosegli znatno izboljšanje. »Uspehi so nas navdušili,« je v intervjuju za Mladino povedal dr. David Neubauer.

  • IK, STA

    28. 6. 2016  |  Svet

    V samomorilskem napadu na letališču v Istanbulu najmanj 10 mrtvih in okoli 60 ranjenih

    V samomorilskem napadu na najbolj prometnem turškem letališču Atatürk v Istanbulu je bilo danes zvečer ubitih najmanj deset ljudi, je sporočil turški pravosodni minister Bekir Bozdag. Mediji so pred tem poročali o najmanj 60 ranjenih. Bozdag je dodal, da je šlo za samomorilski napad dveh teroristov na enem od terminalov tega mednarodnega letališča.

  • Igor Mekina

    28. 6. 2016  |  Svet

    Funt v razmerju do dolarja na najnižji ravni v zadnjih 30 letih. Bodo cene v Veliki Britaniji začele rasti?

    Posledice odločitve o izstopu Velike Britanije iz EU se bodo očitno že zelo kmalu čutile v žepih britanskih davkoplačevalcev. Britanski funt je v razmerju do dolarja padel na najnižjo raven v zadnjih 30 letih, to pa sproža strah, da bodo cene v Veliki Britaniji kmalu pričele rasti. Cena delnic britanskih podjetij je padla za nekaj deset odstotkov, gospodarstveniki pa napovedujejo recesijo. Namesto rasti v gospodarstvu, ki je doslej veljalo za eno z najvišjimi stopnjami rasti v EU, Veliko Britanijo v naslednjem letu čakata recesija, leto zatem pa "rast" na ničelni stopnji. Kar seveda ni dobro.

  • Izak Košir

    28. 6. 2016  |  Svet

    Kaj čaka najbolj prikrajšane otroke na svetu? Revščina, nepismenost in zgodnja smrt.

    Unicef ocenjuje, da bo glede na trenutne trende do leta 2030 69 milijonov otrok umrlo zaradi vzrokov, ki jih je večinoma mogoče preprečiti, 167 milijonov otrok bo živelo v revščini, 750 milijonov žensk pa bo poročenih že v času otroštva. Takšne bodo posledice leta 2030, če se svet ne bo bolj osredotočil na stisko najbolj prikrajšanih otrok, prikazuje Unicefovo poročilo Položaj otrok v svetu.

  • Uredništvo

    28. 6. 2016  |  Kultura

    Črno beli svet Tomaža Lavriča

    Nocoj ob 21. uri bo v Pritličju odprtje razstave Mladininega ilustratorja in avtorja Diareje Tomaža Lavriča. Dogodek bo potekal v okviru cikla razstav slovenskih stripovskih mojstrov. 

  • Uredništvo

    28. 6. 2016  |  Politika

    Fantastični štirje četrt stoletja kasneje 

    Ob 25-letnici slovenske države je TV Slovenija pripravila različne programske vsebine. A že v napovedniku smo lahko ugotovili, da bo izstopala predvsem ena, ki je nosila naslov Dosje: Latentna vojna avtorja Igorja Pirkoviča, ki se je podpisal tudi pod himno stranke SDS. To bo še zanimivo, smo si rekli, čeprav smo najbrž približno že vedeli, kaj pričakovati. In tudi tokrat se nismo ušteli.

  • Izak Košir, STA

    28. 6. 2016  |  Kultura

    Proti angleškemu jeziku v predavalnicah. Še vedno. 

    Uvajanju angleščine v slovensko visoko šolstvo programski odbor Toporišičevo leto odločno nasprotuje. V izjavi za javnost ga primerjajo z narodnim izdajstvom in odpovedjo slovenstvu. Prepričani so, da novela zakona o visokem šolstvu odpira vrata anglifikacije na vseh področjih javnega življenja. Noveli nasprotuje tudi Slavistično društvo Slovenije. O tem, ali se Slovenija s tem dejansko odpoveduje slovenskemu jeziku, smo pred kratkim pisali tudi v Mladini. Marjan Horvat pa se je pogovarjal s slovenistom Dr. Markom Stabejem, ki pravi, da se jezik ne da kar tako in da je to, da bi slovenščina kar takoj postala jezik kuhinje, veliko pretiravanje. 

  • Uredništvo

    28. 6. 2016  |  Družba

    "S takimi uspehi se ne gre bahati"

    Društvo Danes je nov dan je na svojem portalu objavilo članek z naslovom Največji uspehi študentske politike (1994-2016), kjer je izpostavljen tudi poziv, ki si ga poslali članom poslanske skupine, ki sedijo v Odboru za izobraževanje, znanost, šport in mladino. Vsebina se nanaša na sprejemanje študentske zakonodaje, med prejemniki pa so se tako znašli Mirjam Bon Klanjšček , Irena Kotnik , Janko Veber, Nada Brinovšek, Jelka Godec, László Göncz, Miha Kordiš, Marjana Kotnik Poropat, Tomaž Lisec, Žan Mahnič , Dragan Matić, Ljudmila Novak, Izidor Kamal Shaker, Ivan Škodnik , Saša Tabaković , Vesna Vervega in Peter Vilfan. Na spletni strani je tudi ura, ki odšteva ure in minute do današnje seje, kjer bodo naslovljeni odločali o dotični zadevi. Vlada je namreč na pobudo ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) nedavno zavrnila predlog Zakona o skupnosti študentov (ZSKUS). Ta pa ureja dosedanji kaos študentskega organiziranja, v katerem ni transparentnih in javnih volitev, ustreznega sankcioniranja študentskih mafijašev ter nadzora nad namenskostjo porabe sredstev. Zaradi naštetega je v preteklosti že prišlo do kupa nepravilnosti.

  • Damjana Kolar

    28. 6. 2016  |  Kultura

    Prvinski afro-funk s primesmi psihadelije

    Po lanskem koncertu v ljubljanskem Kinu Šišku, bo Orlando Julius 1. julija nastopil še na odru Jazzlenta. Julius, ki je s svojo več kot petdeset let trajajočo kariero eden najpomembnejših živih spomenikov afriške popularne glasbe, je že v zgodnjih šestdesetih kraljeval na nigerijski glasbeni sceni. Pod vplivom ameriškega soula jo je okužil s svojo različico highlifa oziroma afriškega soula, ki je odločujoče vplivala na začetek kariere enega največjih ambasadorjev afriške glasbe Felo Kutija in na to, kar danes imenujemo afrobeat. Danes ta glasbena zvrst doživlja razcvet na vseh koncih sveta, napaja se v lokalnih scenah in se na novo rojeva na nosilcih zvoka ter na koncertnih in klubskih prizoriščih.

  • IK, STA

    28. 6. 2016  |  Svet

    Angela Merkel ne želi neformalnih pogovorov o brexitu pred formalno zahtevo Londona

    Nemška kanclerka Angela Merkel si ne želi nobenih neformalnih pogovorov glede britanskega izhoda iz Evropske unije, dokler London ne bo sprožil formalne zahteve po 50. členu lizbonske pogodbe, je danes v Berlinu povedal tiskovni predstavnik kanclerke Steffen Seibert. Veliki Britaniji bi morali dati razumno mero časa, da to stori, je še povedal.

  • Darja Kocbek

    27. 6. 2016  |  Svet

    "Moja politična revolucija se je šele začela"

    Dobra dva tedna potem, ko je nekdanja državna sekretarka Hillary Clinton postala kandidatka demokratske stranke za predsednico ZDA, je njen tekmec senator iz Vermonta Bernard Sanders, ki še ni sporočil, da izstopa iz tekme, svojim podpornikom v New Yorku sporočil, da se je njegova »politična revolucija šele začela«. Volitve pridejo in gredo, a bolj pomembno je, da se politične in družbene revolucije nadaljujejo, pravi, poroča Guardian.

  • IK, STA

    27. 6. 2016  |  Svet

    Papež želi, da se Cerkev opraviči homoseksualcem, revnim, izkoriščanim ženskam in otrokom

    Papež Frančišek je na poti iz Armenije v Rim povedal, da kristjani dolgujejo opravičilo homoseksualcem in vsem drugim, ki jih je Cerkev žalila ali izkoriščala. Pojasnil je, da s Cerkvijo mislil na kristjane, saj je "cerkev sveta, vsi ljudje pa smo grešni". 

  • Uredništvo

    27. 6. 2016  |  Politika

    Dvanajstletni vojak: Krkovičev sin je vojni veteran

    V oddaji Preverjeno na POP TV so poročali, da večini veteranov vojne za Slovenijo država krije dodatno zdravstveno zavarovanje, 126 članov Manevrske strukture narodne zaščite pa vsako leto prejme še 1100 evrov bruto. Med njimi je tudi Toni Krkovič, sin brigadirja Toneta Krkoviča. Toni Krkovič, ki je danes zaposlen v slovenski vojski, je bil takrat star dvanajst let. »Absolutno, saj je z mano prepotoval dvanajst tisoč kilometrov in uporabljal sem ga, da sem dajal videz normalnega potovanja z mojim jugom 45,« je v oddaji sinov status opravičeval oče Krkovič.

  • Neža Mlakar

    27. 6. 2016  |  Svet

    Ulični umetnici prepovedali vstop v petino Amerike

    Ulični umetnici Casey Nocket so prepovedali vstop v vse ameriške nacionalne parke in druge zvezno regulirane površine, ki predstavljajo več kot 20 odstotkov ZDA. Prepoved je dobila zaradi »vandalizma« po tem, ko je z akrilno barvo slikala na površinah nacionalnih parkov in so jo uporabniki Reddita izsledili preko družabnih omrežij.