• AT, STA

    17. 5. 2016  |  Svet

    Trump si ne obeta dobrih odnosov s Cameronom, če bo izvoljen

    Najverjetnejši predsedniški kandidat ameriških republikancev Donald Trump pričakuje, da bo imel slabe odnose z britanskim premierjem Davidom Cameronom, če bo izvoljen na novembrskih volitvah v ZDA.

  • Igor Mekina

    17. 5. 2016  |  Politika

    Ameriški informant - začasni predsednik Brazilije

    Čeprav je brazilsko predsednico Dilmo Rousseff senat za pol leta suspendiral s položaja in ji grozi celo odpoklic s položaja, je stanje v Braziliji daleč od razpleta. Tudi na strani političnih sil, ki si poskušajo na vse kriplje odstraniti sedanjo predsednico z njenega položaja različne poteze in podatki kažejo na celo vrsto političnih napak in zlorab in to kljub temu, da se odstavitev predsednice zahteva v imenu boja proti korupciji. Ne samo, da je bila cela vrsta politikov, ki predsednico napadajo, že razkrita v korupcijskih škandalih, nekateri pa so bili celo obsojeni, vse kaže, da je tudi postopek njene odstavitve poln pravnih nejasnosti in nezakonitosti.

  • Darja Kocbek

    16. 5. 2016  |  Politika

    Gejevski konservativec želi stolček Angele Merkel

    Čeprav ni dvoma, da bo 61-letna Angela Merkel prihodnje leto na zveznih volitvah kandidirala za četrti kanclerski mandat, se mlajši člani njene krščansko demokratske stranke CDU že pazljivo ponujajo kot njeni nasledniki. Eden izmed njih je 35-letni Jens Spahn, ki zdaj opravlja funkcijo državnega sekretarja za finance, poroča Politico.

  • Igor Mekina

    16. 5. 2016  |  Svet

    Bo Rusija odgovorila na ameriški protiraketni ščit? 

    Aktiviranje ameriškega protiraketnega ščita v bazi Devesel v Romuniji je že izzvalo odzive Rusije. Čeprav uradniki zveze NATO in ameriški politiki trdijo, da je cilj protiraketnega ščita le zaščita Evrope in ZDA pred raketnimi napadi "odpadniških držav" iz Bližnjega vzhoda ruski strokovnjaki te trditve zavračajo in navajajo predvsem tri skupine argumentov.

  • AT, STA

    16. 5. 2016  |  Kultura

    Peršak: Kultura potrebuje avtonomijo in dialog z drugimi podsistemi

    Kandidat za novega ministra Tone Peršak je na današnji predstavitvi pred odborom DZ za kulturo poudaril, da kultura potrebuje avtonomijo in dialog z drugimi podsistemi. Sprememba kulturnega modela se mu zdi potrebna, saj je ureditev kulture ostala pretežno enaka kot pred osamosvojitvijo. Do konca mandata namerava poskrbeti predvsem za nujne naloge.

  • Damjana Kolar

    16. 5. 2016  |  Kultura

    Nekonvencionalna družinska drama o treh priseljencih

    Film Dheepan v režiji Jacquesa Audiarda, ki je na lanskem filmskem festivalu v Cannesu dobil Zlato palmo, je doživeta freska begunske izkušnje in nekonvencionalna družinska drama o treh priseljencih, ki v Franciji iščejo priložnost za nov začetek. Na rednem sporedu Kinodvora od 18. maja dalje.

  • Uredništvo

    16. 5. 2016  |  Politika

    Luka Mesec: "Radikalnost na jeziku ni veliko več kot poza. Radikalnost v praksi šteje."

    »V zdajšnjih okoliščinah si lahko radikalen le, če si hkrati parlamentaren. Radikalnost na jeziku ni veliko več kot poza. Radikalnost v praksi šteje,« je v zadnjem intervjuju za Mladino povedal vodja poslanske skupine Združena levica Luka Mesec. Odklenjen intervju je te dni ponovno zaokrožil po spletu. "Brez družbene moči je vseeno, ali smo vsako soboto z rdečimi zastavami na Kongresnem trgu. Kot rad reče Slavoj Žižek, imeli se bomo lepo, o teh romantičnih dejanjih bomo nekoč pripovedovali vnukom, sprememb pa ne bo, je med drugim še dodal. Intervju si lahko v celoti preberete na spodnji povezavi. 

  • AL, STA

    16. 5. 2016  |  Družba

    Unicef in EU s kampanjo o pomenu izobraževanja na kriznih območjih

    Izobraževanje pomeni preživetje, je eno od sporočil skupne kampanje Unicefa in evropskega urada za človekoljubno pomoč (Echo), ki se začenja v sedmih državah EU, tudi Sloveniji. Glavni namen je okrepitev zavedanja o pomenu izobrazbe za otroke na kriznih območjih. Kampanja #Emergencylessons je usmerjena na splet, in sicer na socialna omrežja, naslavlja pa predvsem mlade. Cilj je doseči 20 milijonov Evropejcev mlajših od 25 let. V Sloveniji bo potekala tudi v šolah, kjer bodo od septembra na to temo potekale različne aktivnosti, so povedali pri Unicef Slovenija.

  • STA

    19. 9. 2022  |  Kultura

    Amazonova TV serija Iztrebljevalec 2099

    Po dveh filmih Iztrebljevalec (Blade Runner) je ponudnik pretočnih vsebin Amazon Prime Video sedaj napovedal še serijo. Pri seriji z naslovom Iztrebljevalec 2099 bo Ridley Scott, ki je režiral prvi film iz leta kot 1982, sodeloval kot izvršni producent.

  • Igor Mekina

    15. 5. 2016  |  Svet

    "Velika Britanija in ZDA sta centra sistema globalnih zlorab"

    Predsednik britanske vlade David Cameron je poskrbel za burne odzive, ko je bil objavljen posnetek njegovega zaupnega pogovora z kraljico, v katerem je ob napovedi, da bo London gostil mednarodno antikurupcijsko srečanje dejal, da v Veliko Britanijo prihajajo politiki iz držav ki so "fantastično koruptivne". "V Britanijo bodo prišli voditelji nekaterih fantastično koruptivnih držav...Nigerija in Afganistan, verjetno dve najbolj koruptivni državi na svetu," je britanski kraljici dejal britanski predsednik vlade.

  • IK, STA

    14. 5. 2016  |  Svet

    Brazilska predsednica: To je poskus državnega udara

    Brazilska predsednica Dilma Rousseff, nekdanja članica levičarske gverile, se bori za politično preživetje. 68-letna brazilska železna lady, ki jo je senat za pol leta suspendiral s položaja in ji grozi odpoklic, je postopek odstavitve označila za poskus državnega udara in obljubila, da se bo borila do bridkega konca.

  • AL, STA

    14. 5. 2016  |  Politika

    Ceta in TTIP: Slovenija za mešani sporazum, proti investicijskemu sodišču

    Slovenija podpira stališče, da bi bila trgovinska sporazuma s Kanado (Ceta) in ZDA (TTIP) mešana sporazuma. Hkrati nasprotuje vključitvi dvostranskega investicijskega sodišča (ICS) v sporazuma, je v Bruslju dejal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Pri TTIP se je zavzel za transparentnost pogajanj. Slovenija zahteva tudi posebno obravnavno občutljivih kmetijskih izdelkov, na primer mesa, mlečnih izdelkov in jajc. Regulatorno sodelovanje mora jasno in nedvoumno odražati uporabo previdnostnega načela. Prav tako mora biti ohranjena obstoječa raven standardov, kar vključuje tudi standarde na področju varne hrane ter sanitarnih in fitosanitarnih pravil. Slovenija ne želi sprememb zakonodajnega okvira na področju genetsko spremenjenih organizmov.

  • Damjana Kolar

    16. 5. 2016  |  Kultura

    Narava v središču letošnjega festivala Svetlobna gverila

    Mednarodni festival Svetlobna gverila, ki letos praznuje deseto obletnico, je posvečen predstavljanju del sodobne vizualne umetnosti, katerih osnovno izrazno sredstvo je medij svetlobe. V letu, ko se Ljubljana ponaša z nazivom Zelene prestolnice Evrope, so za tematsko vodilo festivala izbrali naravo, zaradi česar so se tokrat, poleg ustaljenih lokacij, podali še v nekatere mestne parke in v Botanični vrt.

  • AL, STA

    14. 5. 2016  |  Svet

    Fatma Samoura je prva generalna sekretarka Fife

    Mednarodna nogometna zveza Fifa ima prvič v zgodovini generalno sekretarko. To je postala Senegalka Fatma Samoura. Predsednik Fife Gianni Infantino je na kongresu v Mexico Cityju ob tem dejal, »da bo v Fifo bo prinesla svež veter«. Samoura je sicer senegalska diplomatka Združenih narodov in bo prva ženska na mestu generalnega sekretarja. Na tem mestu Afrika še ni imela svojega predstavnika, saj so bili pravzaprav vsi generalni sekretarji od leta 1904 Evropejci. Štiriinpetdesetletna Samoura nima nobenih povezav z nogometom, do sedaj pa je v številnih vlogah več kot 20 let delovala v Združenih narodih.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    13. 5. 2016  |  Mladina 19  |  Uvodnik

    Begunce streljajo, pa zdaj?

    Okrožno sodišče v Haagu je 16. julija 2014 odločilo, da je Nizozemska kot država soodgovorna za poboj 300 Bošnjakov ob genocidu v Srebrenici julija 1995, ker jih nizozemski vojaki niso zaščitili. Po odločitvi sodišča je tako morala nizozemska država sprejeti odgovornost za to, kar se je zgodilo julija 1995, ko sta bili Srebrenica in Žepa uradno varovani območji Združenih narodov, a na koncu postali smrtonosna past, pri čemer so sile Republike Srbske v genocidu pobile skupaj osem tisoč Bošnjakov. Nizozemsko državno sodišče – haaško sodišče za vojne zločine je primer zavrnilo – je zato leta 2014 lastni državi naložilo, da se mora z družinami omenjenih 300 žrtev dogovoriti za odškodnino. Nizozemski vojaki so bili kot del modrih čelad vključeni v mirovne misije Združenih narodov med vojno v Bosni in Hercegovini. A odškodnine so bile le zadnje dejanje, pred tem pa je prav ta odločitev povzročila padec nizozemske vlade, v temelju zamajala politična razmerja med političnimi strankami na Nizozemskem, predvsem pa povzročila dolgotrajna etična prevpraševanja v državi – namreč koliko je za to odgovorna družba s svojim gledanjem stran in zadovoljitvijo z odgovorom, da zločinov niso storili Nizozemci. Dolgo časa je bila Srebrenica kot vprašanje odgovornosti pač odrinjena – nato pa je na Nizozemsko legla odgovornost za ta poboj, najhujši na območju Evrope po drugi svetovni vojni.

  • Anže Tomić

    13. 5. 2016  |  Politika

    Borut Mekina o tem, da kupujemo premalo orožja

    Pogovor je nastal na podlagi članka Desant na Slovenijo>>

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/263842204&color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Borut Mekina

    13. 5. 2016  |  Mladina 19  |  Politika

    Desant na Slovenijo

    Ali tudi vašo državo Natovi uradniki kritizirajo, ker namenjate za vojsko premalo denarja, smo vprašali Urður Gunnarsdóttur, predstavnico islandskega ministrstva za zunanje zadeve. »Ne, takšna kritika nam ni znana,« nam je odgovorila začudena Gunnarsdótturjeva iz Islandije, ustanovne članice Nata, države brez vojske, ki je lansko leto za svojo obrambo namenila zgolj 0,29 odstotka BDP-ja. Slovenija je lani za obrambo namenila trikrat več denarja od Islandije, 0,97 odstotka BDP-ja, pa vendar so začeli nekateri tukajšnji uradniki svariti pred nacionalno katastrofo. Visoki uradniki Nata mrkih obrazov že vsaj od januarja kuhajo mulo, se izogibajo slovenskim vladnim predstavnikom in Sloveniji zbujajo slabo vest, češ da je naša država nesolidarna pri kolektivni obrambi v zavezništvu.

  • Damjana Kolar

    13. 5. 2016  |  Kultura

    REJVikend

    Klubsko dogajanje za petek in soboto med drugim prinaša: Vsemetelkovski rojstnodnevni žur v podporo Radiu Študent, Torulsson v klubu Zoo, Hinkstep v Kranju, Valentino Kanzyani v K4....

  • Darja Kocbek

    12. 5. 2016  |  Svet

    Tragičnost in absurd reševanja grške krize

    Francozinja Christine Lagarde je v vlogi generalne direktorice Mednarodnega denarnega sklada (IMF) pred dnevi finančnim ministrom iz držav z evrom poslala pismo. V njem zahteva, naj prekinejo pogajanja o vseh novih varčevalnih ukrepih, ki jih zahtevajo o Grčije, in se hitro dogovorijo o načrtu za lajšanje bremena dolga Grkom, tako da bo sporazum sklenjen preden bo Grčija julija spet zrela za bankrot. Finančni ministri so njene zahteve na izrednem zasedanju evroskupine v ponedeljek upoštevali le delno. Pogovorov o novih varčevalnih ukrepih niso prekinili, so pa se začeli pogovarjati o možnosti za lajšanje bremena dolga.

  • 12. 5. 2016  |  Politika

    Jutri izide nova Mladina. To je njena naslovnica!

    Mladina on Twitter

  • Izak Košir

    12. 5. 2016  |  Družba

    Nevladniki oproščeni vseh upravnih taks

    V Uradnem listu objavljena novela Zakona o upravnih taksah med drugim vsebuje pobudo CNVOS (Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij), da so upravnih taks oproščene tudi vse nevladne organizacije, ki jim država priznava delovanje v javnem interesu. Med te spadajo tudi denimo gasilska društva in humanitarne organizacije. Nevladniki bodo od zdaj naprej oproščeni vseh vrst upravnih taks – tako za izdajo dokumentov (potrdil, dovoljenj, soglasij) kot tudi za opravljanje dejanj upravnih organov.

  • Damjana Kolar

    12. 5. 2016  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    V Kinu Šiška koncerta Erika Truffaza in The Tiger Lillies, v Klubu Gromka koncert Bernays Propagande, v Celju razstava Petra Koštruna, v MGL premiera komedije Iluzije...

  • AL, STA

    12. 5. 2016  |  Politika

    Renzi v parlamentu glede zakonodaje o istospolnih partnerstvih dobil zaupnico

    Poslanska zbornica je italijanskemu premierju Matteu Renziju v povezavi z zakonodajo o istospolnih partnerstvih izglasovala zaupnico. Renzi je možnost vezanja zaupnice na zakonodajo že napovedoval, sedaj pa ga je podprlo 369 poslancev, 193 jih je bilo proti, dva poslanca sta se glasovanja vzdržala. Poslanska zbornica je kasneje potrdila še zakonodajo o istospolnih partnerstvih. Predlog zakona o istospolnih partnerstvih je že februarja sprejel italijanski senat. Renzi pa je na sprejetje zakonodaje v poslanski zbornici vezal glasovanje o zaupnici. "Glasovanje o zaupnici smo zahtevali, ker Italija ne more več čakati na zakonodajo o istospolnih partnerstvih," je pred glasovanjem o zaupnici dejal Renzi.

  • IK, STA

    12. 5. 2016  |  Svet

    Trump že skoraj izenačen s Hillary Clinton

    Podpora republikanskemu predsedniškemu kandidatu Donaldu Trumpu se je povečala, tako da je sedaj med ameriškimi volivci skoraj izenačen s Hillary Clinton, kažejo rezultati najnovejše ankete, ki jo je za tiskovno agencijo Reuters izvedel institut za javnomnenjske raziskave Ipsos. 

  • Uredništvo

    12. 5. 2016  |  Kultura

    Vsemetelkovski žur v podporo Radiu Študent

    Radio Študent bo v petek z vsemetelkovskim praznovanjem obeležil 47. rojstni dan. Na največjem dogodku celotedenskega praznovanja se bo zvrstilo 30 nastopajočih. Praznovanje poteka v duhu podpore delovanja Radia Študent in slogan letošnjega praznovanja se glasi "Še vedno v istem čolnu na valovih Radia Študent. Ne nasedamo že 47 let." Cena vstopnice bo 10 EUR in poleg vstopa na vse dogodke, s tem denarjem podprete Radio Študent.

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/260792911&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true

  • Uredništvo

    12. 5. 2016  |  Kultura

    Najbolj brano: Kulinarični pornograf

    Rok Roudi je kulinarični pornograf, ki ga je v Mladini portretirala Katja Perat. Opisala ga je kot mladeniča, ki razume, da sta pohota in požrešnost dve plati istega kovanca. Njen članek je te dni ponovno zaokrožil po spletu. 

  • Darja Kocbek

    11. 5. 2016  |  Svet

    Čemu v Silicijevi dolini potrebujejo socialna stanovanja?

    Katero je najdražje mesto v ZDA? Veliko ljudi je prepričanih, da je to New York, kar pa ni res. Dražjih od tega velemesta je nekaj manjših mest. To so Palo Alto, Cuperino, Los Gatos, Woodside in Sunnyvale. Njihov skupni imenovalec je, da se nahajajo v Silicijevi dolini, ki je domovina družb, kot so Facebook, Apple, Netflix in Skype.

  • Damjana Kolar

    11. 5. 2016  |  Kultura

    Študija spominjanja, spominov in nostalgije

    Drama SNG Maribor bo letošnjo sezono zaključila danes, 11. maja ob 20.00 s premiero drame Simone Semenič tisočdevetstoenainosemdeset v režiji Selme Spahić, mlade bosanske gledališke in filmske režiserke ter umetniške direktorice mednarodnega gledališkega festivala MES Sarajevo. Gre za študijo spominjanja, spominov in nostalgije. S prepletanjem dveh dni, enega leta 1981 in drugega leta 2013, se postavlja vprašanje, kaj ostaja, kaj preostane. Simona Semenič zaobjame travmo, v skoraj antičnem postopku skriva tragedijo in opazuje posledice, svoje junake v njihovem iskanju smisla ter poskus sestavljanja drobcev spominov in življenja.

  • Grega Zakrajšek

    11. 5. 2016  |  Politika

    Cerar za ministra za kulturo predlaga Peršaka

    Premier Miro Cerar se je odločil za novega ministra za kulturo predlagati dosedanjega državnega sekretarja na ministrstvu za kulturo Toneta Peršaka. Ta prihaja iz kvote DeSUS, po Cerarjevih zagotovilih pa tudi v največji vladni stranki SMC ni nasprotovanj temu predlogu. Peršak je izkušen politik in zelo uveljavljen na področju kulture, kot državni sekretar pa si je v tem mandatu že pridobil izkušnje, je Cerar poudaril v izjavi novinarjem v DZ. Od Peršaka je prejel zagotovila, da bo tisto, kar je bilo dobrega na ministrstvu, ohranil, kar je bilo slabega, pa odpravil ter zelo pospešeno izvedel vse tisto, kar od njega pričakujejo v tem mandatu. Kultura mora imeti velik poudarek v prihodnjih letih, je dodal Cerar.