• Damjana Kolar

    19. 5. 2016  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Izbor dogodkov od 19. do 21. maja.

  • Uredništvo

    19. 5. 2016  |  Družba

    Posebna številka Mladine o Svetem pismu

    Knjiga, brez katere smo izgubljeni v svetovnih muzejih od Louvre do Prada in v svetu popularne glasbe od Leonarda Cohena do Boba Dylana. Slovenskega prevoda je bilo prodanih neverjetnih 200.000 izvodov. 88 strani znanstvenih dognanj o stari in novi zavezi.
    Že na voljo na vseh prodajnih mestih. Tudi v spletni trgovini Mladine.

  • Uredništvo

    19. 5. 2016  |  Družba

    Danes mineva 11 let od smrti fotografa Diega Andresa Gomeza

    "Za tako sliko posnet morš met pa kr ... kokr se reče ... jajca!" je onega septembrskega dne leta 1991, ko je listal knjigo Deset dni vojne za Slovenijo, usekal Igor Bavčar, takrat notranji minister. Knjigo je imel odprto na strani 25, kjer je bila natisnjena fotografija Diega Andresa Gomeza. Letalo JNA raketira barikado kamionov, na sliki se vidi izstrelke, ki letijo iz letala, v ospredju so železniški tiri in električne napeljave, zraven je drevo, menda breskev. Diego je fotko posnel 28. junija 1991 nekje pri Šentilju. Umrl je 19. maja leta 2005, nekaj mesecev pred svojim 44. rojstnim dnevom. Danes od tega mineva 11 let. 

  • Neža Mlakar, STA

    19. 5. 2016  |  Svet

    Trump bi se pogovoril s Severno Korejo

    Edini kandidat za republikansko nominacijo na predsedniških volitvah v ZDA Donald Trump je v torek izrazil pripravljenost na pogovore s severnokorejskim voditeljem Kim Jong Unom v primeru zmage na volitvah. »Govoril bi z njim, to ne bi bil noben problem zame,« je dejal v pogovoru za tiskovno agencijo Reuters.

  • Neža Mlakar, STA

    18. 5. 2016  |  Politika

    MZZ proti homofobiji, transfobiji in bifobiji

    Na slovenskem zunanjem ministrstvu (MZZ) so poudarili, da homofobija, transfobija in bifobija niso nov pojav. Prisotni so v vsakdanjem življenju in povsod po svetu. Splošna deklaracija o človekovih pravicah določa, da se vsi ljudje rodijo svobodni in imajo enako dostojanstvo in enake pravice, zato kulturne, tradicionalne in verske vrednote ne smejo biti razlog za kakršnokoli diskriminacijo, vključno z diskriminacijo na podlagi spolne usmerjenosti in spolne identitete, so poudarili.

  • Igor Mekina

    18. 5. 2016  |  Svet

    Trump in Clintonova bosta dobivala zaupne informacije

    Najverjetnejša demokratska kandidatka za predsednico ZDA Hillary Clinton in najverjetnejši kandidat republikancev Donald Trump bosta kmalu pričela dobivati - strogo zaupne obveščevalne podatke ameriških tajnih služb. Gre za staro ameriško prakso, ki je nastala v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Uvedel jo je Harry Truman, ki je bil podpredsednik ZDA samo 82 dni do trenutka, ko je še pred koncem druge svetovne vojne leta 1945 umrl tedanji ameriški predsednik Franklin Roosevelt. Takoj po prevzemu predsedniške funkcije se je Truman moral soočiti s številnimi do tedaj neznanimi dejstvi. "Ni vedel niti tega, da obstaja atomska bomba. Ni poznal projekta Manhattan," pojasnjuje zgodovinar in nekdanji obveščevalec CIA David Priess, avtor knjige "Predsedniška knjiga skrivnosti", ki opisuje zgodovino "dnevnih brifingov" ameriških predsednikov.

  • Damjana Kolar

    18. 5. 2016  |  Kultura

    Umetnost na kilo pod Plečnikovimi arkadami

    Pod Plečnikovimi arkadami ljubljanske tržnice (Adamič Lundrovo nabrežje 5) bo 25. maja ob 20.00 svoja vrata odprla DobraVaga, nov projekt Kina Šiška, ki je nastal s podporo javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice, celostno grafično podbo pa je idejno zasnoval in oblikoval Tomato Košir. Nov razstavni in projektni prostor, prodajna galerija in odprti atelje različnih likovnih jezikov, slogov in vsebin poskuša uresničiti zahteve po izpostavitvi umetniških presežkov umetnikov mlajše generacije. Ob odprtju prostora pravične izmenjave med umetniki in ljubitelji umetnosti si boste lahko ogledali, natehtali in kupili dela različnih izraznih oblik ter umetniških praks.

  • NM, STA

    18. 5. 2016  |  Politika

    ZL za ponovno uvedbo subvencij dela najemnine za socialno ogrožene

    Poslanci ZL so v postopek DZ vložili predlog novele zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, s katero bi upravičencem do neprofitnega najema, ki nimajo možnosti živeti v neprofitnih stanovanjih in plačujejo tržno najemnino, ponovno omogočili subvencioniranje dela najemnine. V ZL opozarjajo, da bo v nasprotnem primeru prihajalo do deložacij.

  • Izak Košir

    18. 5. 2016  |  Družba

    Že čez dve leti v Evropi za 25 odstotkov več "umetne inteligence"

    V Portorožu se danes zaključuje že 21. NT konferenca, ki letos gosti več kot 2.000 poslovnih odločevalcev, IT-strokovnjakov, razvijalcev in drugih predstavnikov z različnih področij gospodarstva in javnega sektorja. Generalni direktor Microsoft Slovenija Robert Trnovec je v uvodnem nagovoru izpostavil da bo po podatkih IDC-ja čez dve leti več kot 25 odstotkov razvijalcev v Evropi v svoje aplikacije nameščalo storitve umetne inteligence. Za primerjavo - danes je ta odstotek manjši od ena.

  • Igor Mekina

    18. 5. 2016  |  Svet

    Zavajanja o "protiraketnem ščitu"

    Pričetek obratovanja radarskega vojaškega oporišča v Romuniji kot prvega dela ameriškega "protiraketnega ščita" je poskrbel za celo vrsto medsebojnih obtožb in protiobtožb o tem, kdo spodkopava svetovni mir in kakšni so pravi nameni postavitve omenjenega vojaškega sistema. Predstavniki Rusije na čelu s predsednikom države Vladimirjem Putinom so znova zelo jasno povedali, da ta ščit razumejo kot ogrožanje varnosti Ruske federacije, predstavniki članic zveze NATO in člani ameriške vlade pa so poudarjali izključno miroljubno vlogo, ki naj bi jo imel novi "ščit".

  • Darja Kocbek

    17. 5. 2016  |  Svet

    Kako se je Velenjčan Gregor Lešnik nasmolil z delom v Tesla Motors

    Ko se je Gregor Lešnik v Sloveniji poslavljal od svoje noseče žene, je imel v rokah dovoljenje za delo v ZDA, v katerem je bilo navedeno, da bo delal kot nadzornik v avtomobilski tovarni v Južni Karolini. To ni bilo res, saj kot brezposelni električar ni imel ustrezne izobrazbe za nadziranje ameriških delavcev, poleg tega je znal povedati le stavek ali dva v angleščini. V Južno Karolino nikoli ni prišel. Podjetja, ki so mu priskrbela delovno dovoljenje, so ga poslala v Silicijevo dolino, kjer je za plačilo 5 dolarjev na uro opravljal fizično delo pri graditvi nove linije tovarne Tesla Motors, poroča The Mercury News.

  • Darja Kocbek

    17. 5. 2016  |  Ekonomija

    Visoki stroški za nizke plače

    Zaposleni s plačami, ki ne zagotavljajo preživetja, so prisiljeni zaprositi za socialno pomoč, da lahko preživijo. Izdatki za socialno pomoč so tako del visokih stroškov za nizke plače, na svojem blogu System Disorder piše Pete Dolack. Dvig minimalne plače na 12 dolarjev na uro bi davkoplačevalcem prihranil 17 milijard dolarjev na leto, so izračunali Na Inštitutu za ekonomsko politiko (EPI).

  • Uredništvo

    17. 5. 2016  |  Družba

    Najbolj brano: Projekt otrok

    Ivana Djilas je pisala o tem, zakaj se za odtroke odločamo s seznamom za in proti. Njen zapis nosi naslov Projekt otrok in je te dni zopet zakrožil po spletu. "Ko se otrok rodi, so njegovi možgani precej nezreli in gladki. Če so nepoškodovani, se bodo na mestih, predvidenih za to, za vsak gibalni in umski vzorec začele vzpostavljati povezave. Možgani se bodo na površini začeli gubati in ustvarjati vijuge. Pri nedonošenčkih je to še bolj izrazito. Presenečeni bi bili, če bi z ultrazvokom vsak teden pogledali skozi veliko mečavo, odprtino med lobanjskimi kostmi novorojenčka: kar naenkrat bi opazili, da so se pojavile vijuge."

  • Damjana Kolar

    17. 5. 2016  |  Kultura

    Slike in risbe Milene Usenik

    V Bežigrajski galeriji 1 bo od 18. maja do 30. junija na ogled pregledna razstava Milene Usenik z naslovom Povezovanja, ki prikazuje ustvarjalne vrhunce njenih abstraktnih stvaritev. Na ogled bo 16 slik, akrilov na platnu večjega formata in 5 risb, oglje in mešana tehnika na papirju, ki jih je umetnica ustvarila med leti 2004 in 2015. 

  • AT, STA

    17. 5. 2016  |  Svet

    Trump si ne obeta dobrih odnosov s Cameronom, če bo izvoljen

    Najverjetnejši predsedniški kandidat ameriških republikancev Donald Trump pričakuje, da bo imel slabe odnose z britanskim premierjem Davidom Cameronom, če bo izvoljen na novembrskih volitvah v ZDA.

  • Igor Mekina

    17. 5. 2016  |  Politika

    Ameriški informant - začasni predsednik Brazilije

    Čeprav je brazilsko predsednico Dilmo Rousseff senat za pol leta suspendiral s položaja in ji grozi celo odpoklic s položaja, je stanje v Braziliji daleč od razpleta. Tudi na strani političnih sil, ki si poskušajo na vse kriplje odstraniti sedanjo predsednico z njenega položaja različne poteze in podatki kažejo na celo vrsto političnih napak in zlorab in to kljub temu, da se odstavitev predsednice zahteva v imenu boja proti korupciji. Ne samo, da je bila cela vrsta politikov, ki predsednico napadajo, že razkrita v korupcijskih škandalih, nekateri pa so bili celo obsojeni, vse kaže, da je tudi postopek njene odstavitve poln pravnih nejasnosti in nezakonitosti.

  • Darja Kocbek

    16. 5. 2016  |  Politika

    Gejevski konservativec želi stolček Angele Merkel

    Čeprav ni dvoma, da bo 61-letna Angela Merkel prihodnje leto na zveznih volitvah kandidirala za četrti kanclerski mandat, se mlajši člani njene krščansko demokratske stranke CDU že pazljivo ponujajo kot njeni nasledniki. Eden izmed njih je 35-letni Jens Spahn, ki zdaj opravlja funkcijo državnega sekretarja za finance, poroča Politico.

  • Igor Mekina

    16. 5. 2016  |  Svet

    Bo Rusija odgovorila na ameriški protiraketni ščit? 

    Aktiviranje ameriškega protiraketnega ščita v bazi Devesel v Romuniji je že izzvalo odzive Rusije. Čeprav uradniki zveze NATO in ameriški politiki trdijo, da je cilj protiraketnega ščita le zaščita Evrope in ZDA pred raketnimi napadi "odpadniških držav" iz Bližnjega vzhoda ruski strokovnjaki te trditve zavračajo in navajajo predvsem tri skupine argumentov.

  • AT, STA

    16. 5. 2016  |  Kultura

    Peršak: Kultura potrebuje avtonomijo in dialog z drugimi podsistemi

    Kandidat za novega ministra Tone Peršak je na današnji predstavitvi pred odborom DZ za kulturo poudaril, da kultura potrebuje avtonomijo in dialog z drugimi podsistemi. Sprememba kulturnega modela se mu zdi potrebna, saj je ureditev kulture ostala pretežno enaka kot pred osamosvojitvijo. Do konca mandata namerava poskrbeti predvsem za nujne naloge.

  • Damjana Kolar

    16. 5. 2016  |  Kultura

    Nekonvencionalna družinska drama o treh priseljencih

    Film Dheepan v režiji Jacquesa Audiarda, ki je na lanskem filmskem festivalu v Cannesu dobil Zlato palmo, je doživeta freska begunske izkušnje in nekonvencionalna družinska drama o treh priseljencih, ki v Franciji iščejo priložnost za nov začetek. Na rednem sporedu Kinodvora od 18. maja dalje.

  • Uredništvo

    16. 5. 2016  |  Politika

    Luka Mesec: "Radikalnost na jeziku ni veliko več kot poza. Radikalnost v praksi šteje."

    »V zdajšnjih okoliščinah si lahko radikalen le, če si hkrati parlamentaren. Radikalnost na jeziku ni veliko več kot poza. Radikalnost v praksi šteje,« je v zadnjem intervjuju za Mladino povedal vodja poslanske skupine Združena levica Luka Mesec. Odklenjen intervju je te dni ponovno zaokrožil po spletu. "Brez družbene moči je vseeno, ali smo vsako soboto z rdečimi zastavami na Kongresnem trgu. Kot rad reče Slavoj Žižek, imeli se bomo lepo, o teh romantičnih dejanjih bomo nekoč pripovedovali vnukom, sprememb pa ne bo, je med drugim še dodal. Intervju si lahko v celoti preberete na spodnji povezavi. 

  • AL, STA

    16. 5. 2016  |  Družba

    Unicef in EU s kampanjo o pomenu izobraževanja na kriznih območjih

    Izobraževanje pomeni preživetje, je eno od sporočil skupne kampanje Unicefa in evropskega urada za človekoljubno pomoč (Echo), ki se začenja v sedmih državah EU, tudi Sloveniji. Glavni namen je okrepitev zavedanja o pomenu izobrazbe za otroke na kriznih območjih. Kampanja #Emergencylessons je usmerjena na splet, in sicer na socialna omrežja, naslavlja pa predvsem mlade. Cilj je doseči 20 milijonov Evropejcev mlajših od 25 let. V Sloveniji bo potekala tudi v šolah, kjer bodo od septembra na to temo potekale različne aktivnosti, so povedali pri Unicef Slovenija.

  • STA

    19. 9. 2022  |  Kultura

    Amazonova TV serija Iztrebljevalec 2099

    Po dveh filmih Iztrebljevalec (Blade Runner) je ponudnik pretočnih vsebin Amazon Prime Video sedaj napovedal še serijo. Pri seriji z naslovom Iztrebljevalec 2099 bo Ridley Scott, ki je režiral prvi film iz leta kot 1982, sodeloval kot izvršni producent.

  • Igor Mekina

    15. 5. 2016  |  Svet

    "Velika Britanija in ZDA sta centra sistema globalnih zlorab"

    Predsednik britanske vlade David Cameron je poskrbel za burne odzive, ko je bil objavljen posnetek njegovega zaupnega pogovora z kraljico, v katerem je ob napovedi, da bo London gostil mednarodno antikurupcijsko srečanje dejal, da v Veliko Britanijo prihajajo politiki iz držav ki so "fantastično koruptivne". "V Britanijo bodo prišli voditelji nekaterih fantastično koruptivnih držav...Nigerija in Afganistan, verjetno dve najbolj koruptivni državi na svetu," je britanski kraljici dejal britanski predsednik vlade.

  • IK, STA

    14. 5. 2016  |  Svet

    Brazilska predsednica: To je poskus državnega udara

    Brazilska predsednica Dilma Rousseff, nekdanja članica levičarske gverile, se bori za politično preživetje. 68-letna brazilska železna lady, ki jo je senat za pol leta suspendiral s položaja in ji grozi odpoklic, je postopek odstavitve označila za poskus državnega udara in obljubila, da se bo borila do bridkega konca.

  • AL, STA

    14. 5. 2016  |  Politika

    Ceta in TTIP: Slovenija za mešani sporazum, proti investicijskemu sodišču

    Slovenija podpira stališče, da bi bila trgovinska sporazuma s Kanado (Ceta) in ZDA (TTIP) mešana sporazuma. Hkrati nasprotuje vključitvi dvostranskega investicijskega sodišča (ICS) v sporazuma, je v Bruslju dejal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Pri TTIP se je zavzel za transparentnost pogajanj. Slovenija zahteva tudi posebno obravnavno občutljivih kmetijskih izdelkov, na primer mesa, mlečnih izdelkov in jajc. Regulatorno sodelovanje mora jasno in nedvoumno odražati uporabo previdnostnega načela. Prav tako mora biti ohranjena obstoječa raven standardov, kar vključuje tudi standarde na področju varne hrane ter sanitarnih in fitosanitarnih pravil. Slovenija ne želi sprememb zakonodajnega okvira na področju genetsko spremenjenih organizmov.

  • Damjana Kolar

    16. 5. 2016  |  Kultura

    Narava v središču letošnjega festivala Svetlobna gverila

    Mednarodni festival Svetlobna gverila, ki letos praznuje deseto obletnico, je posvečen predstavljanju del sodobne vizualne umetnosti, katerih osnovno izrazno sredstvo je medij svetlobe. V letu, ko se Ljubljana ponaša z nazivom Zelene prestolnice Evrope, so za tematsko vodilo festivala izbrali naravo, zaradi česar so se tokrat, poleg ustaljenih lokacij, podali še v nekatere mestne parke in v Botanični vrt.

  • AL, STA

    14. 5. 2016  |  Svet

    Fatma Samoura je prva generalna sekretarka Fife

    Mednarodna nogometna zveza Fifa ima prvič v zgodovini generalno sekretarko. To je postala Senegalka Fatma Samoura. Predsednik Fife Gianni Infantino je na kongresu v Mexico Cityju ob tem dejal, »da bo v Fifo bo prinesla svež veter«. Samoura je sicer senegalska diplomatka Združenih narodov in bo prva ženska na mestu generalnega sekretarja. Na tem mestu Afrika še ni imela svojega predstavnika, saj so bili pravzaprav vsi generalni sekretarji od leta 1904 Evropejci. Štiriinpetdesetletna Samoura nima nobenih povezav z nogometom, do sedaj pa je v številnih vlogah več kot 20 let delovala v Združenih narodih.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    13. 5. 2016  |  Mladina 19  |  Uvodnik

    Begunce streljajo, pa zdaj?

    Okrožno sodišče v Haagu je 16. julija 2014 odločilo, da je Nizozemska kot država soodgovorna za poboj 300 Bošnjakov ob genocidu v Srebrenici julija 1995, ker jih nizozemski vojaki niso zaščitili. Po odločitvi sodišča je tako morala nizozemska država sprejeti odgovornost za to, kar se je zgodilo julija 1995, ko sta bili Srebrenica in Žepa uradno varovani območji Združenih narodov, a na koncu postali smrtonosna past, pri čemer so sile Republike Srbske v genocidu pobile skupaj osem tisoč Bošnjakov. Nizozemsko državno sodišče – haaško sodišče za vojne zločine je primer zavrnilo – je zato leta 2014 lastni državi naložilo, da se mora z družinami omenjenih 300 žrtev dogovoriti za odškodnino. Nizozemski vojaki so bili kot del modrih čelad vključeni v mirovne misije Združenih narodov med vojno v Bosni in Hercegovini. A odškodnine so bile le zadnje dejanje, pred tem pa je prav ta odločitev povzročila padec nizozemske vlade, v temelju zamajala politična razmerja med političnimi strankami na Nizozemskem, predvsem pa povzročila dolgotrajna etična prevpraševanja v državi – namreč koliko je za to odgovorna družba s svojim gledanjem stran in zadovoljitvijo z odgovorom, da zločinov niso storili Nizozemci. Dolgo časa je bila Srebrenica kot vprašanje odgovornosti pač odrinjena – nato pa je na Nizozemsko legla odgovornost za ta poboj, najhujši na območju Evrope po drugi svetovni vojni.

  • Anže Tomić

    13. 5. 2016  |  Politika

    Borut Mekina o tem, da kupujemo premalo orožja

    Pogovor je nastal na podlagi članka Desant na Slovenijo>>

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/263842204&color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false