• Lovro Matič

    18. 9. 2023  |  Politika

    Rajski Radio Ga Ga

  • Tomaž Lavrič

    18. 9. 2023  |  Politika

    Vinko Gorenak / »Jaz sem poskušal stolp zadržati, da ne bi bil preveč v levo nagnjen«

  • Uredništvo

    18. 9. 2023  |  Politika

    »Jelka Godec očitno uživa za takimi ograjami«

    "Jelki Godec lahko v Tarči jasno in glasno dopoveduješ, da rezilna žica na meji ni ustavila še nobenega migranta, pa to niti za milimeter ne premakne njenega buldožerja. Zakaj bi reveži plezali čez ograjo, če lahko pripešačijo po odprti cesti, kjer ni nobenih rezilnih žic. Še kopriv ni. Sosedje pa jih celo prijazno pripeljejo do meje. Skoraj 200 kilometrov ograje in rezilne žice na slovensko mejo je seveda predstava za tiste iz prejšnjega filma, kako so Slovenci napadli in nič hudega sluteče Italijane skoraj povsem pokončali. Ograje so v resnici naredile še največ težav domačim kmetom, turizmu, človeškim odnosom ob meji in nedolžni divjadi. Jelka očitno uživa za takimi ograjami. Še posebej, če prinašajo volilne točke. Zato jih tako težko odstranjujejo."

  • Uredništvo

    18. 9. 2023  |  Politika

    Tanja Fajon odkrito o bolezni / »Brez te izkušnje bi bila slabši človek«

    Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je na družbenem omrežju Facebook zapisala, da se jo je globoko dotaknil dan z otroci v Državnem zboru (DZ), s katerim so zabeležili svetovni dan osveščanja z limfomom. "Z objemi, s cmoki v grlu, tudi solzami, ampak z eno samo pogumno mislijo, da gre za pogumne junake, ki dobro vedo, zakaj si želijo živeti," je ministrica poudarila v zapisu in dodala, da so jo njihove ganljive življenjske zgodbe spomnile tudi na njeno mladost in izkušnjo s krvnim rakom. "Smo v mesecu osveščanja o krvnih boleznih in prihodnji petek bo tudi svetovni dan bolnikov s kronično mieloično levkemijo, mojo diagnozo," je pridala.

  • STA

    18. 9. 2023  |  Politika

    »Poplave v kmetijstvu povzročile za 145 milijonov evrov škode«

    Avgustovske poplave so v kmetijstvu povzročile za 145 milijonov evrov škode, je danes pred zasedanjem kmetijskih ministrov EU, na katerem bo predstavila nastalo škodo, povedala ministrica Irena Šinko. Za letos je Sloveniji v okviru evropske kmetijske rezerve na voljo 1,2 milijona evrov, koliko sredstev bo na voljo leta 2024, pa še ni znano.

  • Uredništvo

    18. 9. 2023  |  Politika

    »V Sloveniji sta dve intelektualni in moralni referenci. Diareja in Radio Ga Ga.«

    "Že pred leti sem rekel, da sta na Slovenskem dve intelektualni in moralni referenci. Diareja in Radio Ga Ga. Za Diarejo oziroma Tomaža Lavriča sem nekoč zapisal, da je njegov strip Sokol in golobica Lonely planet slovenskega političnega prostora. Kdor ga prebere, se v njem ne more več izgubiti. Hribar je taisti prostor vsa leta spreminjal v spevoigro z neusmiljeno veristično scenografijo, ki pa smo se ji vseeno od srca smejali, čeprav bi nas morala prevevati ena sama žalost. To zmorejo le redki. Strašno redki. Pri nas na tak žlahten način le on, ki ga ni več."

  • STA

    17. 9. 2023  |  Politika

    Nasilje na mariborski paradi ponosa / »Neprimerne so tudi reakcije nasprotnikov«

    Predstavniki države, med njimi predsednica republike Nataša Pirc Musar in premier Robert Golob, ostro obsojajo nasilje in incidente, do katerih je prišlo ob sobotni Paradi ponosa v Mariboru. Enega od aktivistov so namreč po dogodku pretepli in je pomoč poiskal na mariborski urgenci. Policisti so bili po paradi obveščeni o dveh primerih napadov.

  • STA

    16. 9. 2023  |  Politika

    Milan Kučan / »Da še ni čas za to? Čas za to je že zdavnaj potekel.«

    Nekdanji predsednik Milan Kučan je na današnji slovesnosti ob državnem prazniku dnevu vrnitve Primorske k matični domovini v Opatjem selu obžaloval, da se Italija še ni opravičila za zločine, požgane vasi, Gramozno jamo v Ljubljani in taborišče na Rabu. Hkrati je pozval k prizadevanjem za mir v Ukrajini.

  • STA

    15. 9. 2023  |  Politika

    ZDA / Posebna predstavnica za gospodarsko obnovo Ukrajine in nove sankcije proti Rusiji

    Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek na položaj posebne predstavnice ZDA za gospodarsko obnovo Ukrajine imenoval nekdanjo ministrico za trgovino Penny Pritzker, državni sekretar Antony Blinken pa je naznanil dodatne sankcije proti Rusiji zaradi vojne proti Ukrajini.

  • Golob politizira policijo

    Novinarka TV Slovenija Irena Ulčar Cvelbar v seriji prispevkov prepričljivo analizira, kako je politika nastavljala generalnega direktorja policije mimo vseh strokovnih kriterijev in razpisnih pogojev, ki jih, kot kaže in kar smo slutili, zares ne izpolnjuje. Tudi v zadnjem prispevku v Odmevih je z dokazili pokazala na delovanje »sprege uradniškega sveta s politiko«, kot so v njem poimenovali patologijo razmerja med njima.

  • Uredništvo

    15. 9. 2023  |  Politika

    »Za SDS je protimigrantska retorika stalnica že dve desetletji«

    "Čeprav Slovenija trenutno živi v navideznem obdobju premirja med političnima blokoma po katastrofalnih poplavah, pa opozicija, govorimo predvsem o SDS, ves čas igra opozicijsko vlogo. Kar je seveda popolnoma razumljivo in pričakovano. Že pri vprašanju obnove po poplavah, pri katerem SDS vladi Roberta Goloba ne meče polen pod noge, so se izkristalizirale jasne ideološke razlike. Opozicija ne podpira solidarnostnega prispevka državljanov za obnovo po poplavah."

  • Peter Petrovčič

    15. 9. 2023  |  Mladina 37  |  Politika

    Sistemska ksenofobija / Šikaniranje tujih študentov 

    Odnos Slovenije do tujcev – govorimo predvsem o neželenih tujcih, kot so nižje kvalificirani delavci z Balkana ter begunci in migranti iz Afrike in z Bližnjega vzhoda – je pregovorno slab. Gre za dolgoletno tradicijo, ki bi jo lahko označili za sistemski rasizem, za ksenofobijo. Omenjenim tujcem država na vsakem koraku otežuje ali onemogoča bivanje, čeprav jih želi izkoriščati kot poceni delovno silo.

  • Monika Weiss

    15. 9. 2023  |  Mladina 37  |  Politika

    Devet zahtev za protipoplavno obnovo

    »Naše vodotoke urejajo strokovnjaki, ki imajo bager in kamion,« je dejal eden od domačinov, starejših udeležencev sredine prireditve v Škofji Loki, na kateri so predstavniki PIC – Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja ter Biotehniške in Naravoslovnotehniške fakultete, Aljoša Petek, Darja Matjašec, Igor Zelnik in Barbara Čenčur Curk, predstavili poziv ministru za naravne vire in prostor Urošu Brežanu. Brežan je namreč najodgovornejši za zakonodajo o popoplavni obnovi, ki zdaj nastaja. Poziv, ki ga je podpisalo več kot 160 priznanih strokovnjakov vodnih, prostorskih, bioloških in drugih strok ter predstavnikov nevladnih organizacij (prvopodpisani je prof. dr. Mihael J. Toman), vsebuje devet zahtev – še ključnejša pa je zagotovo ponudba ministru, da so podpisniki, torej stroka, pripravljeni dejavno pomagati.

  • Luka Volk

    15. 9. 2023  |  Mladina 37  |  Politika

    Italijanski predsednik se ni udeležil slovesnosti na Rabu 

    Hermanu Janežu je vojna za vselej spremenila življenje, ko so italijanski fašisti leta 1942 požgali njegovo rojstno vas Stari Kot in sosednje kraje. Glavnino tamkajšnjih prebivalcev so nato odpeljali v taborišče Kampor na Rabu – v taborišče, kamor so zaprli do 15 tisoč internirancev, po nekaterih ocenah pa naj bi jih bilo tam umrlo približno 4500.

  • Borut Mekina

    15. 9. 2023  |  Mladina 37  |  Politika

    So najpomembnejše zobne korenine?

    Eden od napovedanih ukrepov ali usmeritev nove zdravstvene politike za leti 2024 in 2025, kot piše v ta teden predstavljenem strateškem programu ministrstva za zdravje, je nova zobozdravstvena storitev. Gre za tako imenovano strojno širjenje zobnih korenin oziroma koreninskih kanalov.

  • Peter Petrovčič

    15. 9. 2023  |  Mladina 37  |  Politika

    Razsvetljeni premier in temačna notranja politika

    Vlada je prejšnji četrtek za generalnega direktorja policije imenovala Senada Jušića. Gre za kariernega policista, ki pa se otepa številnih očitkov o hoji po robu zakona med večdesetletno policijsko kariero in tudi očitka, da ne izpolnjuje pogojev za imenovanje na ta položaj. O tem je dolgo odločala posebna komisija uradniškega sveta in na koncu prišla do sklepa, da novi prvi mož izpolnjuje pogoj osmih let vodstvenih izkušenj, čeprav v karieri v policiji ni vodil niti ene same enote. V letu dni smo tako opazovali preobrazbo politike Roberta Goloba na področju notranjih zadev, policijske represije in migracij, pa tudi odnosa do tujcev, glede katerih je v času pred volitvami obljubljal demokratični napredek.

  • Monika Weiss

    15. 9. 2023  |  Mladina 37  |  Politika

    Evropski denar za županov hotel?

    Pri več razpisih in deljenju denarja iz Načrta za okrevanje in odpornost pa se zapleta tudi ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Matjaža Hana (SD). Ravno njegovo ministrstvo je dodelilo 350 tisoč evrov občini Hoče-Slivnica za projekt, v okviru katerega bi župan Marko Soršak posekal okrog 200 zdravih odraslih lip, jih nadomestil z novimi in naredil vsaj štiri milijone evrov okoljske škode, kot je pokazal izračun Gorazda Marinčka iz okoljskega združenja Rovo, ki smo ga v Mladini objavili prejšnji teden. Na vprašanje, kako je tak projekt sploh lahko prestal presojo razpisne komisije, ki deli evropski denar za zeleni prehod, so nam z ministrstva odgovorili, da je vloga občine izpolnjevala vse pogoje razpisa, namenjenega sofinanciranju vlaganj v turistično infrastrukturo in naravne znamenitosti.

  • Policija / Vedno bolj zgodba o janšizmu

    Generalni direktor policije res nima prevelike sreče, dasiravno ima vplivne prijatelje v verigi. Projekt ustoličenja prijatelja Darka Muženiča, ki je prijatelj Roberta Goloba, se zatika že od samega začetka in poraja vedno več sumov. Vsak dan bolj mora biti celo zagrizeno naivnim bližje spoznanje, da smo ves čas priče neokusnemu posegu vrha politike v avtonomijo policije z določenim namenom, zaradi katere sta morala oditi notranja ministrica Tatjana Bobnar in Boštjan Lindav. Z novo politizacijo nimata posebno velike moralne težave niti koalicijski partnerki, SD in Levica: oblast je sladostrastna in prinaša obložene mize. Te pa odtehtajo mižanje na obe očesi.

  • STA

    14. 9. 2023  |  Politika

    Urbanije ni bilo na sejo preiskovalne komisije o financiranju strank

    Preiskovalna komisija DZ, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank, bi morala danes zaslišati nekdanjega direktorja vladnega urada za komuniciranje Uroša Urbanijo, a se je ta v sredo pozno zvečer opravičil, da ga na današnjo sejo ne bo.

  • Uredništvo

    14. 9. 2023  |  Politika

    »Pred EU so težka in zapletena leta«

    "Ruska agresija je pripeljala še do strateške streznitve. Pokazalo se je, da EU na obrambnem področju, ne glede na številne razprave in pobude, še ne more biti neodvisna od Washingtona. Začela se je zavedati, da je puščanje držav Zahodnega Balkana pred vrati nezanemarljivo tveganje. Na področju umetne inteligence poskuša preprečiti, da bi bila povsem v senci Kitajske in ZDA. Obe orjakinji sta v bitki za globalno vodstvo v zelenih tehnologijah neizprosni."

  • Uredništvo

    14. 9. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / Solidarni gradimo

    V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 15. septembra, dalje, preverite, kako so prizadeti v poplavah postali plen dnevne politike in ideološkega zavajanja. Za oblikovanje naslovnice je tokrat poskrbel Damjan Ilić, in sicer po predlogi plakata iz leta 1945 avtorja Janeza Trpina.

  • Logar na hiperventilatorju

    Anže Logar je spet v žarišču medijskih in političnih spekulacij. Skoraj nikoli ne neha biti. Na trenutke je že mučno opazovati in se spraševati, če je to premišljena strategija plenjenja pozornosti, v kateri prostovoljno ali ne sodelujejo mediji. Bo nastopil na evropskih volitvah, bo ustanovil svojo stranko, bo šel na svoje? Morda bo v svoji matični stranki SDS nadomestil nenadomestljivega šefa? Ne, nikoli ne zvemo ničesar.

  • STA

    12. 9. 2023  |  Politika

    »Viri so izkoriščeni do skrajnosti, kmalu se lahko zgodi, da ne bomo mogli priskočiti na pomoč«

    EU mora ob vse pogostejših ekstremnih vremenskih pojavih ne le krepiti zmogljivosti odzivanja, ampak zagotoviti večjo odpornost pred naravnimi nesrečami, je danes v Evropskem parlamentu dejal evropski komisar Janez Lenarčič. Opozoril je, da omejeni proračun za civilno zaščito EU ne zadostuje, za zaščito ljudi je potrebnih več finančnih sredstev.

  • STA

    11. 9. 2023  |  Politika

    Logar zavrnil Tonina

    Predsednik NSi Matej Tonin je po odločitvi poslanca SDS Anžeta Logarja, da Platforma sodelovanja zavrne povabilo NSi k skupnemu nastopu na evropskih volitvah, dejal, da spoštuje Logarjevo odločitev. Dodal je, da je šla pobuda v smeri krepitve desne sredine, saj si kot država "ne moremo privoščiti še enega mandata leve vlade", je povedal v izjavi.

  • STA

    11. 9. 2023  |  Politika

    Anketa / Podpora Golobovi vladi se je zvišala

    Javnost je po anketi, ki jo za časnik Delo izvaja Mediana, naklonjena vsaj načelnemu poenotenju, s katerim se je politika odzvala na posledice uničujočih poplav. Sodelujoči v anketi so namreč prav vsem politikom, uvrščenim na lestvico, namenili višjo oceno kot pred mesecem dni. Povišal se je tudi delež tistih, ki so zadovoljni z delom vlade.

  • Uredništvo

    11. 9. 2023  |  Politika

    »Mi v Cerkvi se bomo že znašli, še vedno smo se«

    "Žalosti nas, da tega izvoljeni predstavniki ljudstva ne razumejo. Mi v Cerkvi se bomo že znašli, še vedno smo se; med okoli 1300 duhovniki in redovniki je navsezadnje le dobra polovica takih, ki prejemajo ta prispevek, drugi so upokojeni. Boli in vznemirja to, da so poslanci vladajoče koalicije tako zlahka, skoraj brez vsebinske razprave in brez resnega dialoga s Cerkvijo, ki ga predvideva tudi mednarodni sporazum s Svetim sedežem, potrdili neustaven predlog, ki verskim skupnostim jemlje pridobljeno. S tem so pokazali, kako malo cenijo vse, kar znotraj Cerkve in Karitas počnemo za dobro ljudi v vseh mogočih stiskah."

  • 11. 9. 2023  |  Politika

    »Logarjeva stranka lahko potopi NSi«

    "Logar do zdaj še ni naredil nobene poteze, ki bi škodovala interesom SDS, zato mu Janša in njemu zvesti poslanci, nekateri sicer z bolj stisnjenimi zobmi, dopuščajo popoldansko espejevsko udejstvovanje v Platformi. Da so stvari pod Janševim nadzorom in da Logar ne predstavlja grožnje interesom SDS, ne nazadnje kaže tudi odsotnost napadov na Logarja v medijih, ki sodijo v orbito stranke."

  • Uredništvo

    10. 9. 2023  |  Politika

    Janša o Logarju / »S formalnega vidika ne sedi na dveh stolih«

    "S formalnega vidika ne sedi na dveh stolih. Platforma je društvo in dokler bo ta platforma organizirala razpravo o perečih problemih, so te razprave absolutno dobrodošle, še posebej če bodo vključujoče in široke, ni nobenih težav glede dveh stolov ali statusa. Če pa bi se ta platforma spremenila v listo in šla na volitve, je jasno – kandidiraš lahko samo na eni listi."

  • Uredništvo  |  foto: Borut Krajnc

    10. 9. 2023  |  Politika

    FOTO TEDNA / Prvi šolski dan

  • Uredništvo

    10. 9. 2023  |  Politika

    »Janša se je v najkrajšem času sposoben preobraziti v karkoli že je potrebno za prevzem oblasti«

    "Dvajset- do petindvajsetodstotno 'alternativo za Slovenijo' že poltretje desetletje predstavljata kult in politika Janeza Janše oziroma njegove SDS. Čeprav njegova stranka izhaja iz levosredinske Pučnikove socialne demokracije, se je po njegovi smrti preobrazila v precej skrajno desno populistično stranko povsem neoliberalnega profila. Ko to rečemo, pa moramo dodati, da je Janša izrazito karizmatičen in spreten politik, kar pomeni, da se je v najkrajšem času sposoben preobraziti v karkoli že je potrebno za prevzem oblasti."