• Borut Mekina

    26. 5. 2023  |  Mladina 21  |  Politika

    Balkanski Watergate

    Ko smo v Mladini pred leti začeli raziskovati madžarsko financiranje medijev SDS, torej omrežje Nova24, se je v ozadju izrisala slika širšega, geopolitičnega spopada, ki je v vzhodni in srednji Evropi izbruhnil po finančni krizi. V številnih vzhodnoevropskih državah so se tudi s podporo Rusije in po vzoru Putina razpasla zavezništva lokalnih samodržcev ali populistov, ki so svojo oblast začeli utrjevati s propagando. Nadzor nad mediji in zatiranje neodvisnih novinarjev, napadi na nevladne organizacije so bili ključni vzvodi njihove moči, tako rekoč novi recept za uspeh. Ta bitka, ki jo vsakodnevno spremljamo v Sloveniji v obliki razplamtevanja sovražnega govora in maltretiranja RTV, je bila v nekaterih drugih državah veliko brutalnejša. Makedonija je bila tak primer. Kot država se je namreč pred leti znašla pred odločitvijo, ali se bo približala Natu in EU ali pa se bo tesneje povezala z Vučićevo Srbijo in Putinom. Pri križanju regionalnih interesov smo lahko v Makedoniji videli vse: tovarne ali celo naselja trolov, ki so producirali lažne novice, priča smo bili množičnemu prisluškovanju 20.000 Makedoncem in celo insceniranim izbruhom nasilja.

  • Jure Trampuš  |  foto: Luka Dakskobler

    19. 5. 2023  |  Mladina 20  |  Politika

    Milan Kučan / »Narod, ki odstranjuje spomenike, te pričevalce svoje preteklosti, ni samozavesten narod«

    Milan Kučan je 5. maja na Vrhniki v govoru ob obletnici osvoboditve navrgel tudi idejo, da bi bilo prav, da država postavi spomenik osamosvojitvi. Najbolje na Trgu republike, kjer je leta 1991 potekala osamosvojitvena slovesnost in kjer je bila prvič dvignjena slovenska zastava. Kučanov predlog je naletel na politično nerazumevanje, ena stran je govorila o tem – Kučan je namreč v govoru omenil tudi Spomenik revolucije, ki je simbol nekega drugega časa –, da želi nekdanji predsednik izbrisati preteklost, na drugi strani pa so se trkali po prsih in izjavljali, da so oni že zdavnaj razmišljali o tovrstnem spomeniku. A idejo Milana Kučana je treba razumeti s političnega vidika, osamosvojitelji, kot si pravijo, si že desetletja prisvajajo zasluge za nastanek samostojne Slovenije, pa četudi je bila ta posledica dolgega zgodovinskega obdobja in množice dogodkov in ljudi, ki so nastopali v njem. Slovenije nista v desetih dneh osamosvojila Janez Janša in Igor Bavčar skupaj z nekaj prijatelji iz koalicije Demos, Slovenijo so osamosvojili njeni državljani in državljanke, ljudje, ne pa politiki, ki si še vedno prisvajajo, kot radi pravijo, »osamosvojitveni kapital«.

  • Borut Mekina

    19. 5. 2023  |  Mladina 20  |  Politika

    Koritniki

    Minuli teden je izbruhnilo veliko ogorčenje med vladajočimi politiki. V upravi Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki upravlja družbe v lasti države, sta si oba glavna menedžerja, to sta Žiga Debeljak in Janez Tomšič, krepko zvišala prejemke. Novico so sprva objavili v Financah: predsednik uprave SDH Debeljak naj bi namesto dosedanjih 12.800 evrov bruto za april prejel 18.500 evrov, Tomšič pa namesto 11.500 evrov bruto kar 16.500 evrov. Sledile so izjave ogorčenja iz koalicijskih strank Svobode, SD in Levice. Prva nadzornica SDH Karmen Dietner – seveda sklep o zvišanju plač uprave sprejme nadzorni svet, ne uprava sama – je v prvem odzivu med razlogi za zvišanje plač upravi navedla domnevno povečan obseg dela zaradi energetske krize in pripojitve slabe banke k SDH, pa tudi podatek, da se v primerjavi z družbami, nad katerimi bdijo v SDH, plače pri njih od leta 2013 niso usklajevale z inflacijo. To politikov seveda ni pomirilo.

  • Jure Trampuš  |  foto: Luka Dakskobler

    26. 5. 2023  |  Mladina 21  |  Politika

    Luka Mesec / »Zavračam tezo, da si lahko progresiven, le če si glasen«

    Lani je stranka Levica prvič stopila v vlado, na koalicijskih usklajevanjih si je izpogajala tri ministrska mesta. Luka Mesec je postal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, gre za pomembno ministrstvo, ki pokriva vprašanja, povezana s temeljnimi premisami strankinega programa, torej vprašanja socialne pravičnosti. Leto dni po prevzemu oblasti Luka Mesec priznava, da so bili v vladi neizkušeni, da so spodbudili prevelika pričakovanja, a da se kljub temu v vladi on in celotna Levica počutita dobro. Vlado resno delo še čaka, na primer pri vprašanju, kako izboljšati slovenski davčni sistem, da bo davčno pravičnejši. Mesec trdi, pričakovano, da je vlada Roberta Goloba progresivna vlada in da ji progresivnost, naprednost, daje ravno stranka Levica. Levica bo imela 3. junija v Celju kongres, izvolili bodo nov svet stranke. Njegova sestava naj bi pokazala, kakšno podporo ima v stranki Luka Mesec. Zaradi sodelovanja z »liberalno« vlado je med nekaterimi člani stranke nekaj nezadovoljstva.

  • Peter Petrovčič

    26. 5. 2023  |  Mladina 21  |  Politika

    Zakonito nečloveško ravnanje?

    Sedemnajstega oktobra 2017 je v Ljubljani potekala prava drama. Notranje ministrstvo pod vodstvom ministrice Vesne Györkös Žnidar je zapovedalo deportacijo sirskega prosilca za azil Ahmada Šamija, ta pa se je ob pomoči aktivistov Ambasade Rog in poslancev SD Jana Škoberneta in Levice Mihe Kordiša skril v poslansko pisarno SD. Okoli poldneva tisti dan je potem v solzah stopil iz državnega zbora, potem ko je prejel zadovoljiva zagotovila večine poslanskih skupin, predsednika državnega zbora Milana Brgleza in premiera Mira Cerarja, da bo izgon do nadaljnjega odložen. Šamijev boj z državo se tisti dan ni končal, ampak šele dobro začel in je trajal več kot štiri leta. Nazadnje mu je država podelila status begunca in lahko je sledila združitev družine, s katero zdaj živi v Ljubljani. Žena je vključena v postopke integracije, tri hčere se šolajo, sam pa predvsem trpi zaradi v zadnjih letih zelo poslabšanega zdravstvenega stanja. A zdi se, da se iz te zgodbe nismo naučili ničesar, da si tega niti ne želimo.

  • Tomaž Lavrič

    13. 5. 2024  |  Politika

    Milan Zver / »Tudi horoskop sem pisal. Pri tem sem bil baje še posebej dober.«

  • STA

    13. 5. 2024  |  Politika

    Anketa / Stranka Vesna bi prestopila parlamentarni prag

    Kampanja za volitve v Evropski parlament se je uradno sicer začela v petek, rezultat stranke Vesna, za katero bi aprila glasovala dva odstotka vprašanih, tokrat pa 4,3 odstotka, pa bi lahko pripisali dejavnostim pred evropskimi volitvami, kaže anketa Dela. Brez upoštevanja deleža neopredeljenih bi Vesna prestopila parlamentarni prag.

  • Logar se prijazno ponuja, Janša ga neprijazno zavrača

    Kokošnjak slovenske politike je bogatejši za novo domislico navidezno zablodelega upa desnice in njegove Platforme sodelovanja – Anžeta Logarja, ki bi prevzel vodenje SDS. Lahko bi brž dodali, da nenavadno blodnjavega, vendar ne zato, ker je trajalo le nekaj ur do trenutka, ko je doživel košarico, temveč ker bi se nam lahko zazdelo, da niti ne ve prav dobro, kaj bi s sabo. Toda videz bi varal in težko si predstavljamo, da bi tolikšna doza amaterizma v projektu njegove nove platforme bila iskrena, zato sicer verjamem v nasprotno: nekako mora preživeti čas do volitev in vmes vzbujati dovolj temperirane pozornosti javnosti z ohranjanjem ratingov na lestvicah priljubljenosti.

  • STA

    13. 5. 2024  |  Politika

    Žreb vrstnega reda kandidatnih list za evropske volitve predvidoma v torek

    Piratska stranka se na odločitev Državne volilne komisije (DVK), ki je zavrnila njihovo kandidatno listo za evropske volitve, ne bo pritožila, kot so sprva napovedali. Po izteku roka za pritožbo bo tako DVK lahko opravila žreb vrstnega reda kandidatnih list na glasovnicah za evropske volitve, kar naj bi predvidoma storila v torek.

  • STA

    13. 5. 2024  |  Politika

    Janša / »SDS je suverena, v njej odloča članstvo in ni na voljo za prevzeme«

    Predsednik SDS Janez Janša se je na družbenem omrežju X odzval na besede poslanca SDS Anžeta Logarja, ki je v pogovoru za Reporter napovedal, da bi bil na kongresu SDS prihodnje leto pripravljen prevzeti vodenje stranke. Janša je zapisal, da je SDS suverena, v njej odloča članstvo in ni na voljo za prevzeme.

  • STA

    12. 5. 2024  |  Politika

    Anže Logar / »Pripravljen sem prevzeti vodstvo SDS«

    Poslanec SDS Anže Logar pravi, da trenutno ne vidi razloga za samostojno politično pot, saj čaka na kongres SDS, na katerem bo pripravljen prevzeti vodstvo stranke. Tako je povedal v intervjuju za tednik Reporter. Ob tem pa je dodal, da pričakuje, da se bo "pomladitev stranke" zgodila v "širšem dogovoru in ob sporazumu s predsednikom Janezom Janšo".

  • STA

    12. 5. 2024  |  Politika

    Tanja Fajon / »Zaskrbljujoče je, da poteka nadaljnja prisilna evakuacija Palestincev«

    Zunanja ministrica Tanja Fajon in njen egiptovski kolega Sameh Šukri sta danes v Kairu izrazila zaskrbljenost zaradi zastoja pogajanj o prekinitvi ognja med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas. Posvarila sta pred izraelsko kopensko ofenzivo v Rafi, Fajon pa je ob tem znova pozvala k odprtju tamkajšnjega mejnega prehoda.

  • STA

    12. 5. 2024  |  Politika

    Urška Klakočar Zupančič / »V precej primerih imam nadstrankarska stališča«

    Državni zbor (DZ) zadnji dve leti deluje utečeno, zakonodajni predlogi so obravnavani učinkovito in hitro, je za STA ocenila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. Tudi sama je pridobila nekaj politične modrosti, predvsem v razumevanju političnih nasprotnikov. "Politični kapital se nabira z odnosom, ki ga imaš do ljudi," pravi o delu politikov v DZ in stranki.

  • Uredništvo

    12. 5. 2024  |  Politika

    »Cenovno dostopna stanovanja so prvi pogoj za zdravo družbo in socialno pravičnost«

    "Vsekakor je potrebna omejitev oddajanja stanovanj v kratkoročni najem. To bo verjetno v določeni meri vplivalo na padec cen nepremičnin na trgu. Tudi v drugih državah skoraj kot po pravilu omejujejo kratkoročno oddajanje. In to ne počnejo brez razloga. Stanovanje naj bi bilo dom. Če nekdo želi ustvariti prihodek s turistično namestitvijo, naj to dejavnost realizira z investicijo v hotel, apart hotel ali kakšne druge turistične nastanitve, in to na območjih, kjer takšno dejavnost dovoljujejo prostorski načrti. Prav tako bi bilo treba davčno spodbujati oddajanje stanovanj na trgu v dolgoročni najem. Trenutno se lastniku finančno bolj izplača stanovanje oddajati v kratkoročni namen. Zato so stanovanja vedno bolj naložba in vedno manj dom, kar pa ni v interesu družbe."

  • Uredništvo

    10. 5. 2024  |  Politika

    »Slovensko priznanje Palestine pomeni neko politično dejanje, ki ga svet opaža«

    "Mislim, da je že sama napoved priznanja resno opozorilo, da jo priznavajo tudi države, ki so bile skrajno rezervirane do vsega tega. Slovenija, odkar je bila vzpostavljena, ni zmogla energije, da bi priznala Palestino, ki je že takrat imela večinsko podporo v Organizaciji združenih narodov. To, da celo takšna država danes stopa na pot priznanja, pomeni neko politično dejanje, ki ga svet opaža, politično dejanje, ki prispeva k reševanju. Tudi sam opis tega, kako se bo priznanje zgodilo, to izkazuje. Slovenija se bo vključila v razprave tudi kot članica Varnostnega sveta ZN-a, tudi kot članica Evropske unije in verjamem, da bo vse to dalo pozitivne učinke. Prezgodaj je govoriti, kakšni bodo, ampak verjamem, da je vendarle prav, da nekako povemo, da smo za samoodločbo palestinskega naroda in podpora samoodločbi je pozitivno dejanje."

  • Monika Weiss

    10. 5. 2024  |  Mladina 19  |  Politika

    Jedrski kralj

    »Objekt JEK 2 bo prvih 30 ali 40 let deloval samo za vračanje kreditov za gradnjo,« je v torek na seji odbora za infrastrukturo opozoril Jure Vetršek iz zasavskega Eko kroga, sicer vodja Oddelka za učinkovitost in grajeno okolje na Inovacijsko-razvojnem inštitutu (IRI) Univerze v Ljubljani. Bil je eden številnih predstavnikov okoljevarstvenic in okoljevarstvenikov, ki so poslance na večurni seji opozarjali, da s predvidenim novembrskim posvetovalnim referendumom volivce in volivke neodgovorno silijo v odločanje o najdražji neznanki v zgodovini te države, o projektu JEK 2.

  • Luka Volk

    10. 5. 2024  |  Politika

    Bodo fakultete prisiljene krčiti vpisna mesta?

    Vlada je oktobra sprejela usmeritve za pripravo načrta izvajanja študijske dejavnosti za prihodnje leto, kar je – zaradi določbe, naj visokošolski zavodi preoblikujejo študijske programe, za katere ni dovolj interesa, ali pa obstaja sum, da na njih prevladujejo »fiktivni vpisi« – med šolniki dvignilo precej prahu. Mariborska in ljubljanska univerza sta v skupnem odzivu zapisali, da se vlada očitno ne zaveda, »da javne univerze niso podjetja« in da »javno izobraževanje ni namenjeno le trgu in zadovoljevanju potreb trga dela«, temveč ima »širši pomen izobraževanja in napredka družbe«.

  • Luka Volk  |  foto: Luka Dakskobler

    10. 5. 2024  |  Mladina 19  |  Politika  Za naročnike

    »Evropo lahko reši samo levica«

    Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen iz Evropske ljudske stranke, v katero sta vključeni tudi slovenski parlamentarni stranki SDS in Nova Slovenija, je na soočenju »spitzenkandidatov« v Maastrichtu nedavno dejala, da bo povezovanje njene politične skupine odvisno od tega, kakšna bodo v evropskem parlamentu razmerja moči po naslednjih volitvah. Resda je izključila sodelovanje s skrajno desno skupino Identiteta in demokracija, v kateri najdemo recimo Alternativo za Nemčijo, ne pa tudi s prav tako skrajno desnimi Evropskimi konservativci in reformisti, skupino, v katero spadajo na primer španska stranka Vox, poljska Zakon in pravičnost ter Bratje Italije. Zatočišče tam bi morda lahko našli tudi evropski poslanci madžarske stranke Fidesz, ki je pred tremi leti zapustila Evropsko ljudsko stranko, naklonjenosti Evropskim konservativcem in reformistom pa ne skrivajo niti v SDS. O tem, kaj bi takšno povezovanje lahko pomenilo za prihodnost Evrope in Evropske unije, smo se pogovarjali z dr. Boštjanom Nedohom, filozofom in znanstvenim sodelavcem Filozofskega inštituta ZRC SAZU.

  • Jure Trampuš

    10. 5. 2024  |  Mladina 19  |  Politika  Za naročnike

    Krivi za vse

    Od volitev sta minili dve leti, od začetka delovanja vlade 21 mesecev. Vmes se je zgodilo marsikaj, poplave, zaostale reforme, spori v poslanskih skupinah, referendumi, razočaranje, nepremičninske afere, prišla sta streznjenje javnosti in spoznanje, da politika ni vsemogočna. Ostala pa so pričakovanja, ostale so obljube. Največ pričakovanj je v vladi zbujala stranka Levica, prvič je vstopila v vlado, prvič je Slovenija dobila vladno stranko, ki je ponosna na leve politične ideje. Pa je Levica storila prav? Ali lahko ta stranka v vladi Roberta Goloba sploh izpolni obljube, ki jih je dala volivcem?

  • Peter Petrovčič

    10. 5. 2024  |  Mladina 19  |  Politika  Za naročnike

    Pregon gospodarskega kriminala dodatno otežen

    Vlada je pred dnevi potrdila in v državni zbor poslala spremembo zakona o kazenskem postopku, s katero se zaostrujejo pogoji, ki jih morata izpolniti policija in tožilstvo v konkretnem primeru, če želita izvajati prikrite preiskovalne ukrepe, predvsem pridobivati podatke o elektronskih komunikacijah in bančnih transakcijah. Višja raven zaščite pred posegi državnega represivnega aparata je z vidika blaginje družbe težko kaj spornega, čeprav se v tem primeru s to trditvijo ne strinjajo vsi. Še posebej ne na tožilstvu, kjer opozarjajo na oteževanje, če ne celo onemogočanje pregona najhujših oblik kriminala, predvsem korupcije, gospodarskega in organiziranega kriminala.

  • Monika Weiss

    10. 5. 2024  |  Mladina 19  |  Politika  Za naročnike

    Minister SD enako kot minister SDS

    Osnutka dveh temeljnih zakonov za izhod iz premoga, to je zakona o postopnem zapiranju Premogovnika Velenje in zakona o prestrukturiranju savinjsko-šaleške premogovne regije, bo napisalo zasebno podjetje sicer profesorja ljubljanske Pravne fakultete Senka Pličaniča Sol.Lex.Sus, trajnostne pravne rešitve, d. o. o. Za posel bo dobilo 40.752 evrov, razkriva razpisna dokumentacija ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj, ki ga vodi minister iz kvote stranke SD Aleksander Jevšek. Že sam »outsourcing« pisanja zakonov je izjemno problematičen. Poteza pa zbuja še dodatno začudenje, ker so nam s policije potrdili, da (še) poteka predkazenski postopek, s katerim preiskujejo skoraj milijon evrov vredne pogodbe, ki jih je Pličanič v času Janševe vlade sklenil z okoljskim ministrstvom pod ministrom Andrejem Vizjakom iz SDS.

  • Borut Mekina

    10. 5. 2024  |  Mladina 19  |  Politika  Za naročnike

    O čem bomo odločali 9. junija

    Čez mesec dni, v nedeljo, 9. junija, bodo v Sloveniji in v večini ostalih članic volitve v evropski parlament. Za zdaj kaže, da bomo devet evroposlancev izbirali med vsaj 13 listami. Na volitve se bodo odpravile vse parlamentarne stranke in tudi številne zunajparlamentarne, kot so Vesna, Pirati, SLS, Zeleni Slovenije, Resnica, Dobra država s stranko DeSUS in stranka Nič od tega. Za EU-volitve je v Sloveniji značilna nizka udeležba: leta 2019 se jih je udeležilo zgolj 28 odstotkov upravičencev, kar je le polovica povprečja EU. Posledica nizke udeležbe je, da na teh volitvah v Sloveniji že tradicionalno slavijo stranke z najzvestejšo bazo, kot je evrokritična SDS. Še ena značilnost evropskih volitev pa je tudi precejšnja zmeda o tem, za kaj pri njih dejansko gre. Mnogi politiki se namreč na evropske volitve odpravljajo z obljubami, ki z EU nimajo veliko skupnega.

  • STA

    9. 5. 2024  |  Politika

    Slovenska vlada začenja postopke za priznanje Palestine

    Vlada bo predvidoma danes začela postopke za priznanje Palestine. Kot so v sredo zvečer pojasnili v kabinetu predsednika vlade, vlada pripravlja predlog o začetku postopka priznanja Palestine na način, da bo priznanje prispevalo k dogovoru o premirju na območju Gaze in izpustitvi talcev, ki jih je zajelo palestinsko islamistično gibanje Hamas.

  • Uredništvo

    9. 5. 2024  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / KRIVI ZA VSE

    V petek izide nova Mladina! V 19. letošnji številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 10. maja, izpostavljamo, zakaj Levica, ki si v vladi prizadeva za bolj solidarno družbo, postaja tarča napadov z vseh strani – in je kriva za vse. Za fotografijo na naslovnici je poskrbel Borut Krajnc, za oblikovanje pa Ivian Kan Mujezinović.

  • Tomaž Lavrič

    8. 5. 2024  |  Politika

    Golob / »V času pred volitvami ni romantike. Zdaj je predvolilni čas.«

  • Peticija z več kot 350 podpisi / Priznajte Palestino ali odstopite!

    Spoštovani predsednik vlade Robert Golob, spoštovana zunanja ministrica Tanja Fajon!

  • Uredništvo

    8. 5. 2024  |  Politika

    »Tako kot je Dončić ponosen na svoje trojke, smo mi v Svobodi ponosni na svojo ekipo«

    "V Svobodi smo se po temeljiti in demokratični razpravi odločili, da pri sestavi liste damo prednost mladim, ki verjamejo v enotno in solidarno Evropo. Tako kot je Dončić ponosen na svoje trojke, smo mi v Svobodi ponosni na svojo ekipo. Tokratne evropske volitve bodo najpomembnejše doslej. Prav je, da se tega zavemo in se teh volitev udeležimo v čim večjem številu. Na ta način pokažemo, v kakšni Evropi želimo živeti."

  • Priznajte Palestino ali odstopite!

    Dovolj je bilo sprenevedanja ob neznosnem čakanju – Slovenija mora takoj priznati državo Palestino. Priznati jo mora v roku nekaj tednov, najkasneje do konca letošnjega maja, kolikor lahko najdlje trajajo domače procedure.

  • Monika Weiss

    7. 5. 2024  |  Politika

    Okoljevarstveniki / »To je pot v novo energetsko zablodo!«

    Odbor državnega zbora za infrastrukturo, okolje in prostor bo danes popoldan obravnaval predlog Resolucije o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije v Sloveniji in predlog za razpis posvetovalnega referenduma o JEK 2. Organizacije Focus, Greenpeace Slovenija in Umanotera skupaj opozarjajo na pomanjkanje informacij o predlogu gradnje JEK2 in na »nevarnost jedrskega enoumja, ki se skuša ustvariti tudi v državnem zboru« in ki »Slovenijo vodi v novo energetsko zablodo«. Organizacije zato poslance in poslanke pozivajo, naj zavrnejo predlog Resolucije in predlog posvetovalnega referenduma.

  • Uredništvo

    7. 5. 2024  |  Politika

    Ali Slovenija za priznanje Palestine potrebuje izraelsko dovoljenje?

    Ali Slovenija za priznanje Palestine potrebuje izraelsko dovoljenje? Zunanja ministrica Tanja Fajon je v oddaji Marcel na TV Slovenija dejala, da nikakor ne, saj tudi Izrael ni potreboval dovoljenja drugih držav, ko je dobil svoje priznanje pred leti v Varnostnem svetu Združenih narodov (ZN). Slovenija potrebuje soglasje vlade, potrebuje soglasje državnega zbora in odbora za zunanjo politiko, je poudarila zunanja ministrica.