• STA

    3. 6. 2024  |  Svet

    Kitajska zavrača obtožbe o pritisku na države glede udeležbe na vrhu o Ukrajini

    Kitajska je danes zanikala obtožbe ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, da skuša državam preprečiti udeležbo na mirovni konferenci za Ukrajino, ki bo potekala sredi junija v Švici. Peking je sicer do konference kritičen, saj meni, da ta brez udeležbe Moskve ne bo imela pomembne vloge pri ponovni vzpostavitvi miru.

  • STA

    3. 6. 2024  |  Svet

    Začenja se sodni proces proti Hunterju Bidnu

    Na zveznem sodišču v ameriški zvezni državi Delaware se danes z izbiro porote začenja proces proti sinu predsednika ZDA Hunterju Bidnu zaradi laganja na obrazcu za nakup pištole leta 2018. Septembra mu bodo sodili še v Kaliforniji zaradi davčnih utaj, poročajo ameriški mediji.

  • STA

    3. 6. 2024  |  Svet

    Južna Koreja bo v celoti prekinila vojaški sporazum s Severno Korejo

    Južna Koreja bo v celoti prekinila vojaški sporazum s Severno Korejo, katerega cilj je zmanjšanje napetosti med državama, je danes sporočil svet za nacionalno varnost v Seulu in pojasnil, da bi jim to omogočilo takojšnje odzivanje na provokacije Pjongjanga. Prekinitev sporazuma mora zdaj odobriti južnokorejska vlada, ki bo o tem odločala v torek.

  • Monika Weiss

    3. 6. 2024  |  Svet

    Poplave v Nemčiji / »40 ur katastrofe«

    Velik del južne Nemčije so že v petek zajele obilne padavine, ki so se nadaljevale čez vikend. Zlasti prizadeti sta južni deželi Baden-Württemberg in Bavarska. Reke so prestopile bregove v več mestih, prebivalce so iz poplavljenih domov morali reševati tudi s helikopterjem, umrl je 42-letni gasilec med reševalno akcijo na Bavarskem, ki je s kolegi v čolnu reševal ljudi, a ga je poznov v soboto zvečer odnesla voda, poročajo nemški mediji.

  • STA

    3. 6. 2024  |  Svet

    Mehika bo dobila prvo predsednico

    Na predsedniških volitvah v Mehiki je zmagala kandidatka vladajoče stranke Claudia Sheinbaum, ki so ji volivci glede na začasne uradne izide v nedeljo namenili okrog 60 odstotkov glasov. Z njo bo Mehika dobila prvo predsednico doslej.

  • STA

    3. 6. 2024  |  Svet

    Dodatne žrtve v izraelskih napadih na Gazo

    Izrael kljub obnovljenim prizadevanjem za prekinitev ognja v Gazi nadaljuje napade na palestinsko enklavo. Danes so tako izraelske sile ubile najmanj 26 ljudi, po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice pa so napadle tudi ozemlje Sirije in pri tem ubile najmanj 16 borcev.

  • STA

    3. 6. 2024  |  Svet

    Srbska vladajoča stranka razglasila zmago v večini občin in mest

    Srbska vladajoča stranka SNS je razglasila zmago na nedeljskih volitvah v večini občin in mest, med njimi tudi v Beogradu, Novem Sadu in Nišu. V slednjem je SNS ostala brez večine in bi opozicija lahko s tesno večino prevzela oblast, poročajo srbski mediji.

  • STA

    2. 6. 2024  |  Svet

    Pred evropskimi volitvami / Skrajno desna AfD ohranja drugo mesto v Nemčiji

    Nemška skrajno desna stranka Alternativa za Nemčijo (AfD) kljub resnim nedavnim škandalom, v katere se je zapletla, ostaja na drugem mestu po priljubljenosti, kažejo rezultati nove raziskave, objavljene teden dni pred evropskimi volitvami, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  • STA

    31. 5. 2024  |  Svet

    »Nato mora še naprej Ukrajini zagotavljati vojaško pomoč v vrednosti 40 milijard evrov na leto«

    Članice zveze Nato morajo še naprej Ukrajini zagotavljati vojaško pomoč v vrednosti 40 milijard evrov na leto, je danes po neformalnem zasedanju zunanjih ministrov Nata v Pragi pozval generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg.

  • Gregor Kocijančič

    31. 5. 2024  |  Mladina 22  |  Svet

    Ona / Spor med OpenAI in Scarlett Johansson

    Pred dobrim desetletjem je Spike Jonze posnel oskarjevski hit Ona, distopično znanstvenofantastično dramo, v kateri se osamljeni protagonist zaljubi v klepetalnega robota, ki ga poganja sistem umetne inteligence. Tej digitalni asistentki (torej protagonistovi virtualni romantični partnerici) je takoj prepoznavni raskavi glas posodila Scarlett Johansson. Čeprav smo takrat, leta 2013, že poznali primitivne različice digitalnih asistentov, kot je Applova Siri, so bili napredni klepetalni roboti, ki z uporabnikom navidezno čustveno kramljajo s sintetičnim, a realističnim glasom, še stvar znanstvenofantastičnih predstav. Danes je to – zaradi podjetij, kot je OpenAI – že resničnost.

  • Monika Weiss

    31. 5. 2024  |  Mladina 22  |  Svet

    Nemčija leto dni brez nukleark

    Portal Clean Energy Wire (CLEW), specializiran za poročanje o energetskem prehodu, je objavil analizo nemške oskrbe z elektriko v prvem letu po opustitvi jedrskih elektrarn. Ključna ugotovitev? »Napovedi o tveganjih pri dobavi, zvišanju cen in umazanem premogu, ki bo nadomestil brezogljično jedrsko energijo, se niso uresničile.« Natanko 15. aprila lani so bile ugasnjene zadnje tri nemške jedrske elektrarne, Isar 2 na Bavarskem, Emsland v Spodnji Saški in Neckarwestheim 2 v zvezni deželi Baden-Württemberg. Zaradi energetske krize je bilo njihovo delovanje podaljšano do aprila 2023, sicer bi ugasnile konec leta 2022. Prvo leto po zaprtju se črne napovedi niso uresničile. »Namesto tega je bila v Nemčiji proizvodnja obnovljive energije rekordna, poraba premoga najmanjša v zadnjih 60 letih, cene energije so se znižale na vseh področjih,« navaja portal in dodaja opombi. Prvič: predstavniki nemške industrije opozarjajo, da bo učinek na stroške električne energije vidnejši, ko se bo nemška energetsko intenzivna industrija izvila iz recesije in se bo povpraševanje povečalo. In drugič: kljub nemški opustitvi jedrske energije nekatere države načrtujejo širitev jedrskih elektrarn, čeprav podatki ne svetovni ravni ne kažejo, da je jedrska »obuditev« neizbežna.

  • Ameriški firer

    Reinhard Heydrich, organizator nacistične varnostne službe Sicherheitdienst (SD), ki je leta 1939 vse nacistične policijske, obveščevalne in varnostne službe združil v vrhovni urad službe državne varnosti (RSHA), je 20. januarja 1942 na jezeru Wannsee predsedoval konferenci, na kateri so se nacistični veljaki odločili za »dokončno rešitev judovskega vprašanja« – in sprožili holokavst. Toda leta 1939, ko mu je dokončno steklo, je bil tako »navdahnjen«, da je sklenil, da bo Salon Kitty, berlinski bordel, baziran v modnem predelu, na Giesebrechtstraße 11, preoblikoval v ultimativno vohunsko prisluškovalno središče, pravijo Nigel Jones, Urs Brunner in Julia Schrammel v knjigi Salon Kitty, seksualni zgodovini tretjega rajha, ki je nedavno – v prevodu Maje Prevolnik – izšla tudi pri nas.

  • STA

    30. 5. 2024  |  Svet

    Slovenski raziskovalci razvili vnašanje cepiv v telo preko lične sluznice

    Raziskovalci Kemijskega inštituta so skupaj s sodelavci z ljubljanske fakultete za farmacijo, UKC Ljubljana, Klinike Golnik in sodelavci iz Nemčije razvili in testirali vnašanje cepiv v telo s pomočjo t. i. mukoadhezivnih filmov. Film se preprosto prilepi na lično sluznico, ki je lahko dostopna in dobro prekrvljena, so zapisali na inštitutu.

  • STA

    30. 5. 2024  |  Svet

    Vse oči uprte v Rafo

    Podoba Vse oči uprte v Rafo (All Eyes On Rafa), ki jo je ustvarila umetna inteligenca, je v zelo kratkem času postala viralna. Samo na družbenem omrežju Instagram so do danes generirano podobo, ki naj bi prikazovala begunsko taborišče, delili že skoraj 47-milijonkrat.

  • STA

    30. 5. 2024  |  Svet

    Preiskava vzklikanja nacističnih sloganov

    Nemško tožilstvo je danes sporočilo, da je po škandalu z vzklikanjem nacističnih in rasističnih sloganov na otoku Sylt sprožilo preiskavo proti trem ljudem zaradi suma spodbujanja sovraštva, enega od njih pa preiskujejo tudi zaradi suma uporabe simbolov protiustavnih organizacij. Podobne incidente z vzklikanjem sloganov preiskujejo tudi v Avstriji.

  • Uredništvo

    29. 5. 2024  |  Svet

    »V Gazi gre za jasen primer genocida in urbicida«

    "Urbicid je uradno opredeljen kot 'namerno in načrtno uničenje oziroma uboj mesta ali kraja z neposrednimi ali posrednimi sredstvi'. To je vezano na vojne razmere, ki povzročijo takojšnje uničenje, nastala gmota uničenega mesta ali kraja pa vsebuje tako kemične elemente uporabljenega orožja kot tudi ostanke ljudi, ki so bivali na tem kraju. Današnja Gaza in Dresden med drugo svetovno vojno sta jasna primera urbicida. Med nakbo leta 1948, od katere je minilo natanko 76 let, so bile številne vasi namerno uničene, sionistične tolpe pa so izvedle številne poboje. Ta dva ukrepa nista bila izvedena hkrati, vsaj ne v večini, vendar sta bila kljub temu namenjena etničnemu čiščenju zgodovinske Palestine, njenega avtohtonega prebivalstva. Danes gre v Gazi za jasen primer genocida in urbicida, ne nazadnje je izraelska vojska takoj po 7. oktobru to razglasila za cilj.

  • Uredništvo

    29. 5. 2024  |  Svet

    Razočaranje številnih istospolno usmerjenih katoličanov

    "Vemo, da obstajajo istospolno usmerjeni duhovniki. Nekateri krogi v Cerkvi so zato hoteli dejansko stanje na terenu formalizirati tudi s tem, da človeka s homoseksualnimi nagnjenji ne bi več diskriminirali pri sprejemu v semenišče. Toda dejstvo, da papež ni pripravljen na spreminjanje pravil, pri najnovejši aferi ni bistveno. Razburja prezirljivost izraza, ki ga je uporabil papež, kar je pri številnih istospolno usmerjenih katoličanih bistveno večje razočaranje kot pa nedejavnost pri spreminjanju pravil." 

  • STA

    29. 5. 2024  |  Svet

    Švedska obljubila obsežno vojaško pomoč Ukrajini

    Švedska je danes Ukrajini obljubila vojaško pomoč v višini okoli 1,2 milijarde evrov. Ta med drugim vključuje nadzorno letalo, rakete in topniško strelivo. Gre za največji sveženj pomoči Kijevu doslej v okviru švedske podpore državi, ki se že tretje leto bori proti ruski agresiji. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pomoč pozdravil.

  • STA

    29. 5. 2024  |  Svet

    Lani največ smrtnih kazni v zadnjem desetletju

    Po svetu so lani izvršili največ smrtnih kazni od leta 2015, v danes objavljenem poročilu ugotavlja nevladna organizacija Amnesty International, ki to pripisuje porastu števila usmrtitev v Iranu. Je pa bilo število držav, ki so lani izvajale smrtno kazen, najnižje doslej.

  • STA

    29. 5. 2024  |  Svet

    Nekdanji premier pred sodišče zaradi razžalitve monarhije

    Nekdanji tajski premier Thaksin Shinawatra, ki je bil februarja pogojno izpuščen iz zapora, bo preganjan zaradi razžalitve monarhije pred skoraj desetimi leti, je danes sporočilo generalno tožilstvo v Bangkoku. Pred sodišče bo moral kontroverzni milijarder stopiti sredi junija, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • STA

    29. 5. 2024  |  Svet

    Med državami nestrinjanja glede obvladovanja prihodnjih pandemij

    Med državami članicami Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so bila drugi dan 77. zasedanja najvišjega organa WHO, Svetovne zdravstvene skupščine (WHA), opazna razhajanja glede sporazuma o obvladovanju prihodnjih pandemij. Še posebej afriške države in ZDA so neenotne glede tega, v kolikšnem času naj bi sprejeli novi sporazum.

  • STA

    29. 5. 2024  |  Svet

    Združeni narodi / Resolucija, ki bi zahtevala konec izraelske ofenzive v Rafi

    Alžirski veleposlanik v Združenih narodih (ZN) Amar Bendjama je v torek po izrednem zasedanju za zaprtimi vrati novinarjem dejal, da bo v kratkem predlagal resolucijo z zahtevo za konec izraelske ofenzive v Rafi. Za zdaj ni jasno, ali bodo ZDA kot najzvestejša zaveznica Izraela resolucijo podprle, ali bodo spet vložile veto.

  • STA

    29. 5. 2024  |  Svet

    ZDA zaradi napada na Rafo ne bodo spreminjale politike do Izraela

    Bela hiša je v torek sporočila, da nedeljski izraelski napad v Rafi, v katerem je bilo ubitih več deset Palestincev, ni prestopil "rdeče črte", zaradi katere bi se morala spremeniti politika ZDA, poročajo ameriški mediji.

  • STA

    28. 5. 2024  |  Svet

    Macron / »Ukrajini je treba dovoliti napade na ruska oporišča«

    Nemški kancler Olaf Scholz in francoski predsednik Emmanuel Macron sta se na današnjem srečanju na gradu Meseberg zavzela za okrepitev pomoči Ukrajini. Kot eno od možnosti za to je Scholz izpostavil uporabo prihodkov od zamrznjenih sredstev ruske centralne banke. Macron je dodal, da je Kijevu treba dovoliti napade na vojaška oporišča v Rusiji.

  • STA

    28. 5. 2024  |  Svet

    Zelenski / »Putin se zelo boji mirovnega vrha«

    Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes pozval ameriškega kolega Joeja Bidna, naj se udeleži mirovnega vrha za Ukrajino, ki naj bi potekal junija v Švici. Bidnova morebitna odsotnost bi pomenila aplavz ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, je prepričan Zelenski.

  • STA

    28. 5. 2024  |  Svet

    »Upam, da bodo vse države Ukrajini dovolile uporabo orožja za napade na Rusijo«

    Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell pričakuje, da bodo obrambni ministri držav članic unije na današnjem zasedanju v Bruslju razpravljali tudi o tem, da bi Ukrajini dovolili uporabo svojega orožja za napade na rusko ozemlje. Obrambna ministra Estonije in Nizozemske sta podprla to možnost, medtem ko ji Nemčija še naprej nasprotuje.

  • STA

    28. 5. 2024  |  Svet

    »Priznanje Palestine nujno za mir na Bližnjem vzhodu«

    Priznanje Palestine je bistven korak za dosego miru na Bližnjem vzhodu, je danes dejal španski premier Pedro Sanchez, čigar država se je skupaj z Irsko in Norveško odločila, da danes prizna Palestino. Ob tem je poudaril, da priznanje ni poteza, ki bi bila uperjena proti komurkoli, še najmanj proti Izraelu, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • STA

    28. 5. 2024  |  Svet

    Papež naj bi uporabil žaljiv izraz za geje

    Papež Frančišek je razburil z izjavo, ki naj bi jo izrekel na srečanju z italijanskimi škofi, ko je uporabil slabšalni izraz za geje. Frančišek je na srečanju med drugim dejal, da istospolno usmerjenim semeniščnikom ne bi smeli dovoliti, da postanejo duhovniki, so v ponedeljek poročali italijanski mediji.

  • STA

    28. 5. 2024  |  Svet

    »Mi vsi smo otroci Gaze«

    Po napadu, v katerem je bilo v nedeljo v taborišču za razseljene v Rafi na jugu Gaze ubitih 45 ljudi, je v ponedeljek zvečer približno 10.000 ljudi protestiralo blizu izraelskega veleposlaništva v Parizu. Podobni protesti so potekali tudi v več drugih mestih po svetu.

  • STA

    28. 5. 2024  |  Svet

    »V Gazi ni varnega mesta. Ta groza se mora končati.«

    O izraelskem napadu, v katerem je v nedeljo v taborišču za razseljene v Rafi umrlo 45 ljudi, bo danes na izrednem zasedanju razpravljal Varnostni svet ZN. Napad, ki je že v ponedeljek sprožil val zgražanja, so obsodili tudi najvišji predstavniki Združenih narodov.