Staš Zgonik  |  foto: Borut Krajnc

 |  Mladina 12  |  Družba  |  Intervju

»Kdo drug pa še lahko z robotom strelja sredi Ljubljane?«

Intervju s Klemnom Pogačarjem, bombnim tehnikom v enoti za protibombno zaščito specialne enote policije

V vitrinah v svojih prostorih bombni tehniki hranijo številne eksplozivne naprave, s katerimi so se že srečali pri svojem delu, od ročnih bomb in pirotehnike do doma narejenih improviziranih bomb.

V vitrinah v svojih prostorih bombni tehniki hranijo številne eksplozivne naprave, s katerimi so se že srečali pri svojem delu, od ročnih bomb in pirotehnike do doma narejenih improviziranih bomb.

Na obronkih Ljubljane, na poti iz Sostrega proti Podlipoglavu, rahlo odmaknjen od glavne ceste in skrit za družinskimi hišami stoji štab policijske enote za protibombno zaščito. Če vhoda na dvorišče ne bi varovala zapornica in če ne bi ob njej stala policijska stražarnica, bi zlahka pomislili, da gre za kakšno kmetijo.

Enota za protibombno zaščito je del specialne enote policije in šteje 17 pripadnikov. A ob našem obisku je stavba delovala precej zapuščeno. Večina se je umaknila »v zaklon«. »Nismo najbolj navdušeni nad javnim izpostavljanjem,« pojasni sogovornik Klemen Pogačar, ki je član enote že 22. leto. »Najprej sem bil policist, potem kriminalist, za vstop v protibombno enoto pa me je nagovoril kolega, ki je že delal tukaj. Tukaj sem od leta 1997. Ne razmišljam, da bi zamenjal.«

Bo tako vse do upokojitve, nas zanima. »Upam, da mi do upokojitve tega vendarle ne bo treba početi. Protibombna obleka ima vendarle 36 kilogramov, tudi vsa druga oprema je težka.«

Šele pogled na dvorišče za hišo ponudi nekaj več namigov na njihovo dejavnost. Zraven prostora, posebej urejenega za detonacije eksplozivnih naprav, je parkiran bel kombi z vso opremo, potrebno za posredovanje. Čeprav želi na prvi pogled delovati, kot da ni nič posebnega, ga je na nujni vožnji težko spregledati. »Malo je policijskih avtomobilov, ki imajo toliko modrih lučk.« Poleg bombnih tehnikov je glavni potnik v kombiju robot Teodor, njihov najpomembnejši zaveznik. Če je le mogoče, je on tisti, ki se izpostavlja nevarnosti. Ravno ta teden je denimo pomagal deaktivirati bombo, podstavljeno pod avto v ljubljanskem Zalogu.

V kakšnih primerih vas pokličejo?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.