• Uredništvo

    14. 9. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / Solidarni gradimo

    V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 15. septembra, dalje, preverite, kako so prizadeti v poplavah postali plen dnevne politike in ideološkega zavajanja. Za oblikovanje naslovnice je tokrat poskrbel Damjan Ilić, in sicer po predlogi plakata iz leta 1945 avtorja Janeza Trpina.

  • Policija / Vedno bolj zgodba o janšizmu

    Generalni direktor policije res nima prevelike sreče, dasiravno ima vplivne prijatelje v verigi. Projekt ustoličenja prijatelja Darka Muženiča, ki je prijatelj Roberta Goloba, se zatika že od samega začetka in poraja vedno več sumov. Vsak dan bolj mora biti celo zagrizeno naivnim bližje spoznanje, da smo ves čas priče neokusnemu posegu vrha politike v avtonomijo policije z določenim namenom, zaradi katere sta morala oditi notranja ministrica Tatjana Bobnar in Boštjan Lindav. Z novo politizacijo nimata posebno velike moralne težave niti koalicijski partnerki, SD in Levica: oblast je sladostrastna in prinaša obložene mize. Te pa odtehtajo mižanje na obe očesi.

  • STA

    14. 9. 2023  |  Politika

    Urbanije ni bilo na sejo preiskovalne komisije o financiranju strank

    Preiskovalna komisija DZ, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank, bi morala danes zaslišati nekdanjega direktorja vladnega urada za komuniciranje Uroša Urbanijo, a se je ta v sredo pozno zvečer opravičil, da ga na današnjo sejo ne bo.

  • STA

    14. 9. 2023  |  Svet

    Putin gre v Severno Korejo

    Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je v sredo ob koncu obiska v Rusiji povabil ruskega predsednika Vladimirja Putina, naj obišče Severno Korejo. Putin je povabilo sprejel, danes poročajo severnokorejski državni mediji. Dodali so, da je Kim iz Rusije odpotoval na svoj naslednji cilj, a podrobnosti niso navedli, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  • Uredništvo

    14. 9. 2023  |  Politika

    »Pred EU so težka in zapletena leta«

    "Ruska agresija je pripeljala še do strateške streznitve. Pokazalo se je, da EU na obrambnem področju, ne glede na številne razprave in pobude, še ne more biti neodvisna od Washingtona. Začela se je zavedati, da je puščanje držav Zahodnega Balkana pred vrati nezanemarljivo tveganje. Na področju umetne inteligence poskuša preprečiti, da bi bila povsem v senci Kitajske in ZDA. Obe orjakinji sta v bitki za globalno vodstvo v zelenih tehnologijah neizprosni."

  • Uredništvo

    14. 9. 2023  |  Družba

    »Potrošnik ni skupinska identiteta«

    "Ko se ljudje potopimo v ritual, se prepustimo simbolom, pri tem pa gre za čustveno doživljanje. Kot rečeno, je v doživljanju obredov bolj malo racionalnega. In če si otrok, je bilo to čustveno doživljanje ob ruticah, kapah in značkah še posebej intenzivno. Postaneš del nečesa večjega. Pionirska himna se je glasila: 'Mi smo slovenski pionirji, najmlajši borci, borci za prostost. Mi vsi in naši komandirji storili bomo, kar veli dolžnost …' (Avtor besedila pionirske himne je Marjan Kozina, op. a.) Tu je učinek rituala najvidnejši in to, da je izginil skupaj z nekdanjo državo, še ne pomeni, da ni imel neke vrednosti tako za posameznike kot za izgradnjo neke kolektivne identitete. Še starejša obdobja so pač poznala drugačne načine za doseganje enakih učinkov. Tudi šola, ali pa pot skoznjo, je ravno zato prav tako napolnjena z obrednimi vsebinami. Tudi danes je vse to enako, vendar pa je danes tudi kapital tisti, ki obvladuje stvari, njemu pa ni v interesu zgraditi skupnosti, ampak potrošnika. Potrošnik pa ni skupinska identiteta, smo samo posamezniki in koleščki v mašineriji. Medtem ko so obredi v zgodovini vedno preprečevali ravno to, da bi se posameznik počutil kot kolešček v mašineriji."

  • STA

    14. 9. 2023  |  Svet

    ZDA in Japonska / »Zaskrbljeni smo zaradi odnosov med Severno Korejo in Rusijo«

    Po srečanju ruskega predsednika Vladimirja Putina in severnokorejskega voditelja Kim Jong-una je Japonska danes opozorila pred kršenjem resolucij Združenih narodov o prepovedi prodaje orožja Pjongjangu. Tudi ZDA so izrazile zaskrbljenost zaradi možnosti vojaškega sodelovanja med državama, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • STA

    14. 9. 2023  |  Kultura

    »Zdi se, kot da živimo na vlaku, ki drvi v neznano«

    V Mestnem gledališču Ljubljanskem (MGL) bodo novo sezono začeli 15. septembra ob 20.00, in sicer s premiero komedije absurda Plešasta pevka po predlogi Eugena Ionesca in v režiji Diega de Bree. Čeprav je besedilo nastalo pred 80 leti, po besedah direktorice in umetniške vodja MGL Barbare Hieng Samobor ni izgubilo na aktualnosti oziroma veljavnosti in je v današnji Evropi več kot aktualno. Po premieri bo Dnevnik, družba medijskih vsebin, podelil nagrado najboljšemu gledališkemu ustvarjalcu ali ustvarjalki MGL v pretekli sezoni.

  • Logar na hiperventilatorju

    Anže Logar je spet v žarišču medijskih in političnih spekulacij. Skoraj nikoli ne neha biti. Na trenutke je že mučno opazovati in se spraševati, če je to premišljena strategija plenjenja pozornosti, v kateri prostovoljno ali ne sodelujejo mediji. Bo nastopil na evropskih volitvah, bo ustanovil svojo stranko, bo šel na svoje? Morda bo v svoji matični stranki SDS nadomestil nenadomestljivega šefa? Ne, nikoli ne zvemo ničesar.

  • STA

    13. 9. 2023  |  Družba

    Zveza tabornikov / Sum spolnega nasilja zoper mladoletne osebe

    V Zvezi tabornikov Slovenije (TS) so v preteklem tednu prejeli obvestilo o prijavi suma kaznivega dejanja člana vodstva enega izmed rodov zoper spolno nedotakljivost mladoletnih oseb. Kot so sporočili iz zveze, so do razjasnitve okoliščin osebo umaknili iz vseh njenih taborniških aktivnosti in nalog, pogovorili pa so se tudi s starši članov.

  • STA

    13. 9. 2023  |  Svet

    Srbija / Znižanje cen 20 izdelkov, napovedanih še več pocenitev 

    V trgovinah po Srbiji je od danes na voljo 20 izdelkov po znižanih cenah, veljale bodo do konca leta. Nove cene je določila vlada na pobudo predsednika Aleksandra Vučića, na katerega že letijo kritike zaradi izbire izdelkov, zlasti pariške salame. Ta je zato napovedal, da bodo naslednji teden znižali cene še desetim izdelkom.

  • STA

    13. 9. 2023  |  Družba

    »V Sloveniji brez osebnega zdravnika že okoli 150.000 ljudi«

    V iniciativi Glas ljudstva so kritični do usmeritev ministrstva za zdravje za leti 2024 in 2025, ki da ne naslavljajo ključnih problemov v zdravstvu - pacientov brez izbranega zdravnika, dolgih čakalnih vrst in privatizacije. Za reševanje teh problemov so pripravili novelo interventnega zakona in v DZ vložili pobudo za vložitev predloga zakona.

  • STA

    13. 9. 2023  |  Svet

    Ursula von der Leyen / »Ne smemo čakati na spremembo pogodbe, da bi izvedli širitev EU«

    Po mnenju predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen pogodb EU ni treba spreminjati pred njeno širitvijo. Unija je lahko hitreje pripravljena na širitev, je dejala v letnem nagovoru o stanju v uniji v Evropskem parlamentu. Napovedala je pregled posameznih politik, da bi ugotovili, kako je treba posamezna področja prilagoditi večji povezavi.

  • STA

    13. 9. 2023  |  Svet

    Kim Jong-un podprl Putina »v boju proti imperializmu«

    Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je danes na vzhodu Rusije ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu zagotovil podporo v vseh njegovih odločitvah in sodelovanje "v boju proti imperializmu". Na srečanju, prvem po štirih letih, sta se zavzela za krepitev dvostranskih odnosov, Putin vidi tudi možnost vojaškega sodelovanja.

  • STA

    13. 9. 2023  |  Svet

    Putin / »Vojaško posredovanje proti Madžarski in  Češkoslovaški je bilo napačno«

    Ruski predsednik Vladimir Putin je včeraj v dolgem govoru na gospodarskem forumu v Vladivostoku med drugim dejal, da je bilo vojaško posredovanje Sovjetske zveze proti Madžarski leta 1956 in proti Češkoslovaški leta 1968 napačno ravnanje, ki je privedlo zgolj do dodatnih napetosti v odnosih med državami.

  • STA

    13. 9. 2023  |  Svet

    Neprebojni vlak Kim Jong-una

    Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je včeraj prispel v Rusijo, za pot pa je uporabil počasno, a razkošno obliko prevoza, ki se je voditelji te države poslužujejo že desetletja. Neprebojni vlak, olivno zelene barve in okrašen z zlato črto, predstavlja varnejši in udobnejši način prevoza kot starajoča se flota severnokorejskih letal.

  • STA

    13. 9. 2023  |  Družba

    Biometrična osebna izkaznica namesto zdravstvene kartice / »Število uporabnikov se povečuje«

    Večina izvajalcev zdravstvenih storitev in dobaviteljev medicinskih pripomočkov je že izvedla prehod s poslovanja s kartico zdravstvenega zavarovanja na vzporedno poslovanje z novo biometrično osebno izkaznico, so za STA pojasnili na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Najuspešneje so se po oceni ZZZS že v maju prilagodile lekarne.

  • Uredništvo

    12. 9. 2023  |  Družba

    »Ne more biti vodilo le dobiček, temveč skrb za družbo«

    "Res je, da mora farmacevtska industrija na drugi strani služiti denar. In pri razvoju takšnih zdravil tega ni. Kaj je rešitev? Mislim, da moramo izboljšati javno-zasebna partnerstva in da se moramo zavedati, da je zdravstvo javna odgovornost, da je treba poskrbeti za zdravje ljudi. Imamo torej odgovornost do posameznika. Javne ustanove morajo izvajati raziskovanje bolezni in zdravil, v sodelovanju z zasebnimi podjetji. Ne more biti vodilo le dobiček, temveč skrb za družbo. Zato mislim, da je treba okrepiti javno-zasebno partnerstvo."

  • STA

    13. 9. 2023  |  Svet

    Spolno nasilje nad kirurginjami

    V Veliki Britaniji razburja nedavno razkritje o številnih primerih spolnega nasilja nad kirurginjami. V večji raziskavi nacionalnega zdravstvenega sistema (NHS) so odkrili, da sta v zadnjih petih letih bili skoraj dve tretjini kirurginj v svoji karieri žrtev spolnega nadlegovanja, tretjina pa spolnega nasilja, poroča britanski BBC.

  • Uredništvo

    12. 9. 2023  |  Kultura

    »Najslabše stvari se zgodijo s sklicevanjem na dobro«

    "Drži, a predvsem za pisanje za Le Monde. Po koncu novinarstva sem namreč zanj še pisal petvrstične vestičke o znanosti, ki so bili včasih smešne, včasih pa že malo čez rob, črnohumorne. Prepričan sem, da potrebujemo tudi tak humor, da ne smemo biti moralizatorski in polni fiksnih idej, saj je ena izmed močnih točk humorja distanca. Precej časa sem bil družbeno zelo angažiran in videl sem, da je prav ta distanca, ki jo vzpostavlja humor, morda celo najbolj pomembna, saj se najslabše stvari zgodijo s sklicevanjem na dobro. Celo nacizem se je utemeljeval na ideji dobrega, nihče ničesar ne počne v imenu zla, vse zlo je narejeno v imenu dobrega. Zato je do dobrega dobro vzpostaviti distanco, humor pa nam omogoča razumeti, da je najboljše dobrega zlo. Človeške zadeve so v nasprotju z matematiko veliko bolj zapletene, kot bi si mislili. Matematika je resnica, dve in dve sta štiri, glede vsega ostalega pa nisem prepričan."

  • STA

    13. 9. 2023  |  Svet

    Prihodnje leto vstopnice za vstop v Benetke

    Mestni svet v Benetkah je v torek prižgal zeleno luč za poskusno uvedbo vstopnic za obisk obleganega zgodovinskega mestnega središča. Vstopnino v višini petih evrov bodo dnevnim obiskovalcem na posebej določene dni začeli zaračunavati spomladi prihodnje leto.

  • STA

    13. 9. 2023  |  Svet

    Lani ubitih najmanj 177 okoljevarstvenikov

    Lani je bilo po vsem svetu ubitih najmanj 177 okoljevarstvenikov in okoljskih aktivistov, je razvidno iz danes objavljenega poročila mednarodne nevladne organizacije Global Witness. 88 odstotkov so jih ubili v Latinski Ameriki. Najnevarnejša država za okoljevarstvenike je bila lani Kolumbija, kjer so zabeležili 60 primerov nasilnih smrti.

  • Uredništvo

    13. 9. 2023  |  Kultura

    Nemčija / Retrospektivna razstava skupine IRWIN

    V Hartware MedienKunstVerein (HMKV) v Dortmundu v Nemčiji je do 28. januarja 2024 na ogled retrospektivna razstava ob 40. obletnici skupine IRWIN z naslovom Was ist Kunst, IRWIN? Kustosa razstave sta Inke Arns in Thibaut de Ruyter. Ob razstavi bo izšla tudi izdatna publikacija, ki bo predstavljena na Frankfurtskem knjižnem sejmu v oktobru.

  • STA

    11. 9. 2023  |  Politika

    Anketa / Podpora Golobovi vladi se je zvišala

    Javnost je po anketi, ki jo za časnik Delo izvaja Mediana, naklonjena vsaj načelnemu poenotenju, s katerim se je politika odzvala na posledice uničujočih poplav. Sodelujoči v anketi so namreč prav vsem politikom, uvrščenim na lestvico, namenili višjo oceno kot pred mesecem dni. Povišal se je tudi delež tistih, ki so zadovoljni z delom vlade.

  • STA

    12. 9. 2023  |  Svet

    Večina Evropejcev še vedno podpira pomoč Ukrajini

    Državljani članic EU v večini še vedno podpirajo pomoč Ukrajini in njenim državljanom, kaže najnovejša raziskava Eurobarometra. Visoko podporo ima predvsem zagotavljanje humanitarne pomoči, nekoliko manjši delež Evropejcev pa je naklonjen pošiljanju orožja v Ukrajino, njeni integraciji v EU in vstopu na enotni evropski trg.

  • STA

    12. 9. 2023  |  Politika

    »Viri so izkoriščeni do skrajnosti, kmalu se lahko zgodi, da ne bomo mogli priskočiti na pomoč«

    EU mora ob vse pogostejših ekstremnih vremenskih pojavih ne le krepiti zmogljivosti odzivanja, ampak zagotoviti večjo odpornost pred naravnimi nesrečami, je danes v Evropskem parlamentu dejal evropski komisar Janez Lenarčič. Opozoril je, da omejeni proračun za civilno zaščito EU ne zadostuje, za zaščito ljudi je potrebnih več finančnih sredstev.

  • STA

    12. 9. 2023  |  Svet

    Biden o 11. septembru / »Pomembno je, da se združimo okoli načela ameriške demokracije«

    Ameriški predsednik Joe Biden je v ponedeljek na slovesnosti, na kateri so se spomnili 22. obletnice terorističnih napadov 11. septembra 2001, spomnil na občutek narodne enotnosti, ki so ga imeli takrat. Ob tem je v vojaškem oporišču v mestu Anchorage na Aljaski opozoril, da nikoli ne smejo izgubiti tega občutka.

  • 11. 9. 2023  |  Politika

    »Logarjeva stranka lahko potopi NSi«

    "Logar do zdaj še ni naredil nobene poteze, ki bi škodovala interesom SDS, zato mu Janša in njemu zvesti poslanci, nekateri sicer z bolj stisnjenimi zobmi, dopuščajo popoldansko espejevsko udejstvovanje v Platformi. Da so stvari pod Janševim nadzorom in da Logar ne predstavlja grožnje interesom SDS, ne nazadnje kaže tudi odsotnost napadov na Logarja v medijih, ki sodijo v orbito stranke."

  • STA

    12. 9. 2023  |  Svet

    Putin / »Pregon Trumpa prikazuje gnilobo ameriškega sistema«

    Ruski predsednik Vladimir Putin je zavrnil navedbe Kijeva glede vojnih uspehov protiofenzive. Zagotovil je, da bodo nadaljevali spopade in da se bodo vrnili k pogajalski mizi šele po priznanju zasedenih območij kot ruskih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  • Uredništvo

    11. 9. 2023  |  Politika

    »Mi v Cerkvi se bomo že znašli, še vedno smo se«

    "Žalosti nas, da tega izvoljeni predstavniki ljudstva ne razumejo. Mi v Cerkvi se bomo že znašli, še vedno smo se; med okoli 1300 duhovniki in redovniki je navsezadnje le dobra polovica takih, ki prejemajo ta prispevek, drugi so upokojeni. Boli in vznemirja to, da so poslanci vladajoče koalicije tako zlahka, skoraj brez vsebinske razprave in brez resnega dialoga s Cerkvijo, ki ga predvideva tudi mednarodni sporazum s Svetim sedežem, potrdili neustaven predlog, ki verskim skupnostim jemlje pridobljeno. S tem so pokazali, kako malo cenijo vse, kar znotraj Cerkve in Karitas počnemo za dobro ljudi v vseh mogočih stiskah."