• Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    12. 7. 2024  |  Mladina 28  |  Dva leva  Za naročnike

    Komentar / Ne Pen

    Francija je v nedeljo ponovila precej znano zgodbo. Namreč, da se reševanje krize neredko izide tako, da so – glede na aspiracije – rešitelji hujši od problema. Skratka, francoske volitve so tipična zgodba o napačnih zmagovalcih. Problem je sicer univerzalen in nenehno ponavljajoč se. Gotovo se spomnite prvih poosamosvojitvenih volitev v Sloveniji. Nekateri sicer radi prezrejo, da je bila Demosova zmaga na prvih večstrankarskih volitvah mit, ki prodira celo v šolske učbenike. Demos je bila ohlapna idejna platforma. In Demos na volitvah sploh ni sodeloval. Na prve večstrankarske volitve (8. 4. 1990) so šle posamične stranke. In ne koalicija Demos. In zmagala je, tudi to se kar pozablja, Zveza komunistov - Stranka demokratične prenove kot naslednica predosamosvojitvene ZKS s 17,28 odstotka. Druga je bila Zveza socialistične mladine (zamudili so zakonski rok za preimenovanje v kasnejšo LDS!) s 14,49 odstotka. In šele na tretjem mestu je bila najbolje uvrščena stranka tako imenovanega Demosa: Slovenski krščanski demokrati z 12,98 odstotka. Najbolj »prava« stranka Demosa, Slovenska demokratična zveza (SDZ), s koncentracijo hiperzaslužnih osamosvojiteljev je zasedla šele peto mesto z 9,51 odstotka. V številnih neuradnih komentarjih in pogovorih so ključni Demosovi »osamosvojitelji« resignirano ugotavljali: »Lažje je sprejeti bivše komuniste na prvem mestu in naslednico starorežimske ZSMS na drugem, kot na tretjem mestu SKD kot najbolje uvrščeno stranko Demosa.« Slednje seveda ni bilo brez posledic. Ker zmagovalni ZKS zaradi nekakšnega zgodovinskega kompromisa (takrat je ob neki priložnosti Capuder vzkliknil: »Zdaj smo mi na vrsti!«) sploh ni bilo podeljeno mandatarstvo, pa tudi realnih možnosti za sestavo večinske vlade ni imela, je »neki« Peterle iz »neke« SKD postal mandatar onkraj zaslug in »zaslug« osamosvojiteljev. In ta »Peterletova zgodba« ni bila nikoli do konca izživeta. Tudi razpad prve koalicijske vlade je v precejšnji meri posledica tega dejstva.

  • Lana Stermšek Kristan

    12. 7. 2024  |  Mladina 28  |  Politika  Za naročnike

    Finančni obvodi / Visoka najemnina za pisarno

    Zaradi delovanja v neskladju z zakonom o političnih strankah in tistim o volilni in referendumski kampanji je računsko sodišče o Slovenski demokratski stranki (SDS) kot edini izmed strank, revidiranih leta 2022, izreklo mnenje s pridržkom. Iz objavljene revizije poslovanja političnih strank v letu 2022 je razvidno, da so se pri stranki SDS poleg drugega – denimo nakazila nekdanje žene Roka Snežiča Klavdije Snežič v znesku 13 tisoč evrov – pojavili tudi vprašljivi prihodki iz premoženja. Stranka ima v lasti vilo na ljubljanski Trstenjakovi ulici 8, v njej pa so manjši poslovni prostori, za katere je leta 2022 najemnik plačal 11.280 evrov letne najemnine.

  • Grega Repovž

    12. 7. 2024  |  Mladina 28  |  Svet  Za naročnike

    Zmaga ljudstva

    Se še spomnimo, kako so se mediji še pred tednom dni zgražali nad francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, ker je takoj po razglasitvi izidov evropskih volitev razpisal splošne volitve? Kako nespametna poteza, zdaj bo pa izgubil še na nacionalni ravni, ta človek manj misli kot čustvuje, bi lahko povzeli komentarje! In zdaj? Je Macron res ravnal neumno? Oglejmo si dejstva zunaj neoliberalnega pogleda evropskih in slovenskih medijev. Macron je že pred prvim krogom volitev in seveda po njem nakazal, da je zanj sodelovanje z Novo ljudsko fronto mogoče. V Novo ljudsko fronto so se namreč združili Nepokorna Francija (LFI) pod vodstvom Jean-Luca Mélenchona, socialisti, zeleni Ekologi in komunisti (v parlamentu bo imela LFI 75 poslancev, socialisti 65, zeleni 33, komunisti pa devet).

  • Matic Gorenc

    12. 7. 2024  |  Mladina 28  |  Družba  Za naročnike

    Krščanska medicina

    V Splošni bolnišnici Novo mesto naj bi bila ena izmed zdravnic pacientom delila letake z naslovom »8 naravnih zdravil«, na katerih so tudi nasveti, ki jih večina medicinske stroke verjetno ne bi podprla. Letak je pripravilo društvo Sedmi dan, ki skuša poskrbeti za zdravega duha v zdravem telesu s krščanstvom.

  • Šola

    Živimo v čudnih časih, ko se podirajo številne obljube in upi, ko se razveljavlja geslo »nikoli več«, ko izginja vizija, da bo na našem planetu vse bolje, da bomo vedno bolj varni, ko marsikatera krasna družbena institucija in institut postajata disfunkcionalna. Varnostni svet nas ne more zavarovati pred vojnami, izumi, digitalizacija, umetna inteligenca in vsa druga znanstvena odkritja ne preprečujejo podnebnih sprememb. Vse to spremlja porast individualnih stisk. Te so posledica tudi ali predvsem velikih zahtev in pričakovanj glede posameznikove storilnosti, mentalne učinkovitosti. Pri številnih ljudeh se porajajo občutja tesnobe in ogroženosti, ker tem zahtevam niso kos ali pa se bojijo, da jim ne bodo kos. Marsikateri je za svojo neustreznost kaznovan – potisnjen v ozadje, eksistencialno ogrožen, izgubi dostojanstvo, viden kot zguba – luzer. Obenem v teh okoliščinah usihajo naravni viri podpore. Socialne mreže, medčloveški stiki, pripadnost in zaščita skupnosti, ki so tisočletja pomagali ljudskemu rodu pri spoprijemanju tudi z veliko večjimi zli, kot so ta, ki jih doživljamo danes, so usahnili. Prevrednotili smo vrednote in potisnili v ozadje človečnost, skupnost, solidarnost, procese, ki so povezovali, bili lepilo družbenih skupin, in postavili v ospredje interese posameznika, njegovo moč, da kroji svojo usodo, tekmovalnost. Posameznikovo odgovornost smo omejili na skrb za ozek krog svojih bližnjih – svoje družine, ožje interesne ali delovne skupine.

  • Luka Volk

    12. 7. 2024  |  Mladina 28  |  Svet  Za naročnike

    Kaj so danes laburisti?

    Volitve v britanski parlament so po 14 letih z oblasti odnesle konservativce, laburistom pa prinesle zmago in udobno večino. Prvi so na volitvah sicer prejeli 24 odstotkov glasov, drugi 34 odstotkov, ker pa Britanci prisegajo na večinski volilni sistem, razlike pridejo zares do izraza šele pri preštevanju poslanskih sedežev. Laburistom je tako uspelo v 650-članskem parlamentu zasesti 411 sedežev (214 več, kot so jih imeli doslej), konservativcem pa 121 (252 manj, kot so jih imeli doslej). Dosedanji premier Rishi Sunak je napovedal umik s čela konservativne stranke, na Downing Street 10 pa je že vkorakal novi premier in vodja laburistov Keir Starmer.

  • Matic Gorenc

    12. 7. 2024  |  Mladina 28  |  Svet  Za naročnike

    Nekaj korakov nazaj

    Pravni koncept ločitve brez krivde se je začel na Zahodu uveljavljati v drugi polovici 20. stoletja, propagirala so ga predvsem feministična gibanja, ki so poudarjala, da lahko ženske zaradi pravne ureditve, v kateri je ločitev dovoljena le, če oseba dokaže partnerjevo krivdo, ostanejo ujete v zakonu, v katerem nočejo vztrajati oziroma je zanje celo nevaren. Krivdne situacije, kot so na primer telesno in duševno nasilje nad partnerjem in/ali otroki, varanje, je pogosto težko dokazati, pravni procesi ločitve pa so lahko zelo dolgi in dragi in povzročajo še večjo stisko ženskam, ki v zakonu trpijo. V ZDA je ločitev brez krivde prva uvedla zvezna država Kalifornija leta 1969, zadnja, New York, pa šele leta 2010. Sicer pa je bila prva država, ki je uvedla takšno ločitev, Sovjetska zveza že leta 1917.

  • Stanka Prodnik

    12. 7. 2024  |  Mladina 28  |  Kultura  |  TV  Za naročnike

    TV komentar / Direktorjev preporod

    Težko je danes soditi, ali je bil res največji problem RTV Slovenija ravno predsednik uprave Zvezdan Martić – ki je odstopil pred mesecem dni, ko je postalo jasno, da kolektiv in tudi programski svet upravičeno zavračata njegov predlog, da bi članica uprave postala članica ekipe, ki je pod Janševim patronatom sodelovala pri izživljanju nad zaposlenimi in novinarstvom. Vemo pa, da zagotovo danes nista problem RTV Slovenija le odsotnost uprave s polnim mandatom in kolektiv, ki ga res lomi, ampak tudi sam programski svet. Naj izrečemo, da še vedno podpiramo sedanjo ureditev, po kateri programski svet predstavljajo predstavniki civilne družbe in zaposlenih, a vendar od njih nismo pričakovali takega pametovanja, cinizmov, nesramnosti, izživljanja, arogance – in predvsem vsevednosti. Žal novi svetniki ne vedo kaj dosti o upravljanju. Še manj vedo o upravljanju ljudi. Še manj o upravljanju kadrov. Tako nekdo, ki ve, kam želi pripeljati hišo v res zagatnem stanju, pač ne ravna. Žal tudi nimajo elementarne skromnosti, da bi se nevednosti zavedali, gre namreč za izredno težko nalogo, pri kateri pa – to bi lahko vedeli – prav tak pristop le še poslabšuje stanje. RTV je pač ranjena hiša in ranjeni so tudi njeni ljudje.

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    12. 7. 2024  |  Mladina 28  |  Kolumna  Za naročnike

    Komentar / Čigav, kakšen mir?

    Po novem se obe, Ukrajina in Rusija, uradno zavzemata za premirje, začetek pogajanj in konec vojne. To se sliši lepo, toda obe postavljata mirovne pogoje, ki so za drugo stran popolnoma nesprejemljivi. Hkrati imajo vse v vojno neposredno ali posredno vpletene strani – zlasti Ukrajina, Rusija, Unija in Amerika – vedno več razlogov, da se vojskovanje konča. Vojna škodi vsem, le Amerika ima od nje tudi nekaj kratkoročnih koristi.

  • Heni Erceg

    Heni Erceg

    12. 7. 2024  |  Mladina 28  |  Hrvaška  Za naročnike

    Komentar / Visoka napetost

    Nedavno je med najhujšim vročinskim valom v Dalmaciji zmanjkalo elektrike. Panika je bila popolna. Kako bodo turisti pri tako visoki temperaturi zdržali brez klimatskih naprav, kaj narediti s fritezami, hladilniki, bankomati … koliko časa bo okvara trajala? Kakšno infrastrukturo vendar ima ta država? Vprašanja Hrvaškemu elektrogospodarstvu so se nizala, a odgovorov ni bilo, potem pa je neki modrec iz tega podjetja sporočil, da je napaka nastala na daljnovodu v Črni gori in da si tam na vse kriplje prizadevajo, da bi Dalmacija čim prej spet dobila elektriko. Kakšna Črna gora neki, so se začudeno spraševali »suvereni« Hrvati, mar nimamo lastnega energetskega sistema? In ko so klimatske naprave končno spet zabrnele, je postalo jasno, da Jugoslavija ni mrtva, da je Hrvaška vključena v energetski sistem, ki sega od Črne gore in vanj sodi tudi Bosna, zato Hrvati in Bosanci ostanejo brez elektrike, če se tam v Črni gori tako sprdne neki žici, jasno pa je postalo še, da hrvaška energetska suverenost ostane brez moči pri dotrajanih daljnovodih iz časov nekdanje Jugoslavije. A na srečo se strokovnjaki iz Hrvaške in Črne gore sporazumevajo v istem jeziku in so skupaj odpravili napako, popili pivo in se vrnili v blagodejno bližino klimatskih naprav.

  • Martin Schlack

    12. 7. 2024  |  Mladina 28  |  Družba  Za naročnike

    Koristni žarki

    Rachel Neale je imela 29 let, ko so ji diagnosticirali kožnega raka. Danes je raziskovalka raka na Inštitutu za medicinske raziskave v avstralskem Queenslandu in pravi, da je bolezen ni presenetila. Med pogovorom prek videozveze je pripovedovala, da je v osemdesetih letih, ko je bila še otrok, veliko časa prebila na plaži in takrat se skoraj nihče ni bal sončnih opeklin. S sestro sta dobesedno tekmovali, katera si bo odtrgala večjo zaplato poroženele kože, ko so se jima zaradi sončnih opeklin na telesu pojavili mehurji.

  • Vanja Pirc

    12. 7. 2024  |  Mladina 28  |  Kultura

    Poezija črvov, vešč in uši

    Že januarja lani, ob izidu prve pesniške zbirke, ki sta jo pesnik Lovro Matič in ilustrator Tomaž Lavrič – seveda gre za enega samega avtorja, saj ima vsestranski umetnik Tomaž Lavrič vrsto psevdonimov in Lovro Matič je največji poet med njimi – posvetila žužkom, je bilo jasno, da sta iznašla recept za uspešnico. Urednik Andrej Ilc se je tega zavedal in pesniško zbirko o malih bitjih, do katerih praviloma gojimo odklonilna čustva, že ob izidu razglasil za »the knjigo« – in res, kombinacija hudomušnih otroških pesmic in ilustracij je hitro pritegnila širok krog bralcev vseh starosti. Poldrugo leto kasneje je založba Mladinska knjiga izdala že tretjo pesniško zbirko iz te serije. Knjigama Mali črv Oto in druga golazen ter Mala vešča Lučka in drugi žužki se je nedavno pridružila pesniška zbirka Mala uš Iva in druga mrgolazen.

  • Gregor Kocijančič

    12. 7. 2024  |  Mladina 28  |  Kultura  Za naročnike

    V službi družbe

    Tomato Košir (rojen leta 1978 v Kranju) sodi med naše najpomembnejše grafične oblikovalce. Za svoja presežna dela, od vizualnih komunikacij do vizualnih komentarjev, je prejel nekatere najuglednejše nagrade, nazadnje letos spomladi nagrado Prešernovega sklada, najvišje priznanje Republike Slovenije za dosežke v umetnosti. Prislužil si ga je z »vrhunskim oblikovanjem, katerega lastnosti so skrbno premišljena večplastna vsebina, likovno kakovostna, izčiščeno odmerjena grafična zasnova ter obrtniško natančno izpeljani projekti, ki odsevajo trenutno družbeno situacijo«. V utemeljitvi nagrade smo še prebrali, da imajo njegova dela »izjemno sporočilno moč«.

  • Uredništvo

    12. 7. 2024  |  Družba

    »Obsedenost Slovencev s poceni hrano je s popisom cen košarice osnovnih živil dodatno spodbudila še vlada«

    "Obsedenost Slovencev s poceni hrano je s popisom cen košarice osnovnih živil dodatno spodbudila še vlada. Z njim je želela zajeziti draženje hrane, a je dosegla povsem nasproten učinek. Trgovci so namreč maloprodajne cene nižali izključno pri izbranih izdelkih iz vladne košarice, ki so jih za nameček naročali le za vzorec, zato veliki večini potrošnikov niso bili dostopni. Poreklo živil je vlada s popisom cen povsem zanemarila in spodbudila uvoz cenene hrane sporne kakovosti. Ogrozila je tudi lasten promocijski projekt – živila pod blagovno znamko Izbrana kakovost Slovenija, ki naj bi bila tako kakovostna, da si zaslužijo vsaj deset odstotkov višjo ceno od drugih."

  • STA

    12. 7. 2024  |  Svet

    Biden / »Menim, da sem najbolj usposobljena oseba za predsedniško kandidaturo«

    Predsednik ZDA Joe Biden je na svoji prvi novinarski konferenci po televizijskem soočenju z Donaldom Trumpom zavračal ugibanja o sposobnosti za opravljanje svojega dela. Na novinarski konferenci po koncu vrha zveze Nato v Washingtonu je vztrajal, da je še vedno najboljši kandidat za zmago nad Trumpom, pri čemer pa znova ni šlo brez spodrsljajev.

  • Uredništvo

    12. 7. 2024  |  Kultura

    »Bolj kot umetna inteligenca nas ogroža nezainteresiranost za kritično razumevanja sveta«

    "V zvezi z umetno inteligenco me skrbi le možnost, da bomo kot človeška skupnost prepustili algoritmom odločitve, v kakšnem svetu želimo živeti kot skupnost. Solidarnosti ali empatije umetna inteligenca še ne more izkazati, in to je tisto, kar nas za razliko od strojev dela za človeško skupnost. Ne mislim, da nas umetna inteligenca kaj posebej ogroža, kvečjemu nas s pomočjo nekritične fascinacije nad tehnologijo, ki je hkrati pomnožena še s skrajnim narcističnim individualizmom, ogroža kapital, ki to igro vodi. Kapital omejuje svobodo, čas posameznika, tudi njegovo razmišljanje in sodbe. Kapital ljudem skopo odmerja pogoje za dostojno življenje. Dostopna "pametna tehnologija" je pri tem najpogosteje le njegovo orodje, saj jo redko kdo zna, zmore ali želi uporabljati subverzivno."

  • STA

    12. 7. 2024  |  Svet

    Poljski parlament zavrnil zakon o dekriminalizaciji splava

    Poslanci poljskega parlamenta so danes z 218 glasovi proti 215 zavrnili zakonske predloge, ki bi omogočili delno dekriminalizacijo splava, poročajo tuje tiskovne agencije. Predsednik države Andrzej Duda je sicer že pred dnevi napovedal, da ne bo podpisal nobenega zakona na tem področju, tudi če bi ga parlament potrdil.

  • Damjana Kolar

    13. 7. 2024  |  Kultura

    Film tedna / Jutri je še en dan

    Na Ljubljanskem gradu bo 16. julija ob 21.30 v okviru Filma pod zvezdami predpremiera filma Jutri je še en dan. Paola Cortellesi v vlogi režiserke in glavne igralke z obilico podrobnosti predstavi vsakdanjik delavske družine v Rimu po 2. svetovni vojni. Film pronicljivo in inovativno upodobi življenje v revščini, nasilje v družini, pravice žensk in mamino odločenost, da prekine začarani krog normalizacije zlorab, ki pronica iz generacije v generacijo.

  • Damjana Kolar

    12. 7. 2024  |  Kultura

    REJVikend / Vodnik po klubskih dogodkih

    Ne veste, kam v petek in soboto zvečer? Preverite, kaj smo izbrali za vas.

  • Uredništvo

    10. 7. 2024  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / SLOVENIJA GRE NAPREJ

    V petek izide nova Mladina! V 28. letošnji številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 12. julija, razkrivamo, kako uspešna je v resnici vlada Roberta Goloba. Med vsebinami boste tokrat lahko prebrali tudi intervju z dr. Srečom Dragošem, ki je med drugim poudaril, da država največ denarja nameni gospodarstvu, zgodovinarka in publicistka Manca G. Renko pa je bila na koncertu Taylor Swift ter posebej za Mladino o trenutno največjem pop fenomenu napisala reportažo.

  • STA

    11. 7. 2024  |  Politika

    Golob napovedal nakup vojaških osemkolesnikov finskega podjetja Patria

    Revizija nakupa osemkolesnikov, ki se je začela z odstopom od pogodbe za nakup vozil boxer, je po navedbah premierja Roberta Goloba blizu zaključka. Do konca leta bo predvidoma sklenjena pogodba za nakup tovrstnih vojaških vozil od finske Patrie, je Golob povedal v sredo ob robu vrha Nata v ZDA.

  • STA

    11. 7. 2024  |  Svet

    »Evropa je priča valu antisemitizma«

    Judovska skupnost v Evropi se sooča z naraščanjem antisemitizma, napredek v boju proti temu pojavu pa spodkopava bližnjevzhodni konflikt, v danes objavljenem poročilu ugotavlja agencija EU za temeljne pravice (FRA). Najpogostejši očitek, s katerim se Judi srečujejo, je, da imajo nadzor nad financami, mediji, politiko in gospodarstvom.

  • STA

    10. 7. 2024  |  Družba

    V Sloveniji najmanj zaupamo političnim strankam

    Po rezultatih raziskave o dejavnikih zaupanja v javne institucije, ki jih je danes objavila Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in kjer je prvič sodelovala tudi Slovenija, je pri nas na prvem mestu zaupanje v sočloveka. Najnižje je zaupanje v politične stranke, so zapisali na ministrstvu za javno upravo.

  • STA

    11. 7. 2024  |  Svet

    »Kitajska ni ustvarila ukrajinske krize«

    Potem ko so voditelji držav članic Nata v sredo Kitajsko označili za ključni člen ruske agresije na Ukrajino, je Peking v današnjem odzivu severnoatlantsko vojaško zavezništvo pozval, naj preneha napihovati t. i. kitajsko grožnjo. "Kitajska ni ustvarila ukrajinske krize," je sporočilo kitajsko predstavništvo pri Evropski uniji.

  • STA

    11. 7. 2024  |  Svet

    Obletnica požiga Narodnega doma v Trstu 

    Letos minevajo 104 leta od požiga Narodnega doma, ki je bil v preteklosti središče življenja Slovencev v Trstu. Letošnjo obletnico so posvetili gledališki dejavnosti, ki se je v Narodnem domu začela pred 120 leti. Na temo Narodni dom in prvo tržaško poklicno gledališče bo drevi v Trstu predavala slavistka in kritičarka Bogomila Kravos.

  • Uredništvo

    10. 7. 2024  |  Družba

    »Povečali smo pridelavo breskev, spet smo posadili hruške ter dodali češnje, jagode in praktično vso zelenjavo«

    Boštjan Kozole (1971) je direktor družinskega podjetja Evrosad. Podjetje je nastalo sredi devetdesetih let, ko je njegov oče od takratne družbe Mercator - Agrokombinat v Krškem odkupil zemljišča, opremo in nasade ter z isto ekipo nadaljeval pridelavo sadja, ki bi sicer zamrla. Krški Evrosad pridela skoraj tretjino celotne slovenske sadjarske proizvodnje, zadnja leta krepi tudi ekološko pridelavo sadja in zelenjave. Del pridelka tudi izvaža, in sicer na širok spekter trgov, od Anglije do Bližnjega vzhoda. Vsako leto z vsemi partnerji, malimi sadjarji in zelenjadarji ter mariborskima fakultetama – biotehniško in kmetijsko –, pridela okoli 16.000 ton sadja in zelenjave na skupno več kot 575 hektarjih površin.

  • STA

    11. 7. 2024  |  Svet

    Demokratski senator pozval Bidna k umiku kandidature

    Ameriški senator iz Vermonta Peter Welch je postal prvi demokratski senator, ki je javno pozval predsednika ZDA Joeja Bidna, naj se umakne iz predsedniške tekme. Welch je v kolumni za časnik Washington Post v sredo zapisal, da Biden ni najboljši kandidat, ki bi lahko premagal bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa na novembrskih volitvah.

  • Uredništvo

    10. 7. 2024  |  Kultura

    »Številni ljudje se selijo v iskanju varnosti in boljšega življenja«

    Helena Tahir (1992) je ena najprodornejših vizualnih umetnic mlajše generacije pri nas, ki primarno deluje na področjih grafike, slikarstva in risbe. Je rezidenčna mlada umetnica v ljubljanski Švicariji, ki deluje pod pokroviteljstvom Mednarodnega grafičnega likovnega centra, in tam trenutno ustvarja, umetniško prakso pa nadgrajuje s poučevanjem na oddelku za grafiko na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. S svojo najbolj osebno razstavo doslej, Poslednji sektor, ki je bila letos v ljubljanski galeriji Ravnikar Gallery Space (ta umetnico tudi zastopa), je raziskovala svoje iraške korenine in dediščino. Projekt je posvetila očetu, ki je na začetku sedemdesetih let v iskanju boljše prihodnosti iz Bagdada emigriral v Jugoslavijo, nejasne in zamolčane drobce njegove (in svoje) zgodovine pa je poskušala odkriti in povezati s prelomnim potovanjem v Irak januarja 2023.

  • STA

    11. 7. 2024  |  Politika

    Novela zakona za prepoved poveličevanja nacizma in fašizma

    Poslanske skupine Svoboda, SD in Levica so danes v parlamentarno proceduro vložile predlog novele zakona o varstvu javnega reda in miru, ki prepoveduje poveličevanja nacizma in fašizma. V Levici pa se zavzemajo, da bi se hujše oblike spodbujanja oziroma poveličevanja nacizma in fašizma opredelilo tudi kot kaznivo dejanje.

  • Uredništvo

    10. 7. 2024  |  Politika

    »Brexit je dokaz, da Evropska unija ni ječa narodov«

    "Treba se je vprašati, kaj bi lahko naredili sami brez Nata in Evropske unije. Če kdo misli, da bi lahko bil odgovor nevtralnost, se prekleto moti. Status nevtralnosti, kot si ga danes še lahko privošči Avstrija, je za Avstrijo in za nikogar več, že za Švedsko in Finsko ga ni več."