• Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    5. 7. 2024  |  Mladina 27  |  Dva leva  Za naročnike

    Komentar / V senci Eifflovega stolpa

    Če smo v Sloveniji in sploh vzhodnih, »novih demokracijah« prostodušno začeli brskati po smetnjaku zgodovine takoj po menjavi režimov, se je v »starih demokracijah« to zgodilo počasi, sramežljivo. In zadnja barantanja za sestavo vodstva evropske komisije so pokazala, da tudi v jedrni Evropi postaja vse mogoče in dovoljeno, da se le doseže končni cilj. In zdaj imamo, kar imamo: skorumpirano in ščuvaško vodstvo EU. No, ko to pišem, ključni spopadi vendarle še potekajo. Francija še bije krvavo bitko za obrambo pete republike in želi ponoviti scenarij s predsedniških volitev 2002, ko so se vsi liberalno zavezani akterji združili v klicu volivcem, naj ustavijo Le Pena, svoje drobne narcisizme in egoizme pa so podredili skupnemu cilju. In so prepričljivo uspeli. Na parlamentarnih volitvah je to vsekakor težje. Povsem mogoča je nevarnost, da bo hči Marine končala, kar je ata Le Pen začel. A ne glede na to, kdo bo po nedeljskih volitvah v Franciji končni zmagovalec, se je Evropa že spremenila. Kompromisi niso šli v smeri ohranjanja vizij razsvetljenske dediščine Evrope, ampak ohranjanja pozicij tudi za ceno odrekanja tem vizijam. Z žalostjo in nostalgijo se lahko spominjamo zadnjega velikega obeta združene Evrope. Predsednik komisije Barosso je leta 2004, presenetljivo ali pa tudi ne, predlagal ultrakonservativnega in nestrpnega Rocca Buttiglioneja za komisarja za pravosodje. A s predlogom ni uspel. Kajti njegova večkrat izrečena in ponovljena stališča do žensk, katerih poslanstvo bi naj bilo rojevanje otrok, emigrantov, ki »skrbijo za raven kriminala v državi«, do homoseksualnosti, ki je greh, medtem ko je »aids kazen za homoseksualnost in zlorabo drog«, so bila prehuda – ne le za socialiste in liberalce, ampak tudi za eminentne predstavnike konservativne EPP. Zato ga niso potrdili.

  • Magnifico v Tivoliju / Nesprejemljiva igra moči

    Na seji mestnih svetnikov in svetnic Mestne občine Ljubljana se je v ponedeljek po hitrem postopku obravnaval »Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib«, s katerim naj bi pravno omogočili izvedbo »nepozabnega koncerta« glasbenika Magnifica na tej lokaciji, konkretneje na »sankališču« v parku Tivoli.

  • Luka Volk

    5. 7. 2024  |  Mladina 27  |  Politika  Za naročnike

    Dobri nameni, vendar vprašljiva izvedba

    Osnutek revizijskega poročila, ki ga je pripravilo računsko sodišče, ugotavlja nepravilnosti pri nakupu 13 tisoč računalnikov v vrednosti 6,5 milijona evrov – namenjeni naj bi bili izposoji najranljivejšim skupinam –, ki ga je že pred časom opravilo ministrstvo za digitalno preobrazbo. Ministrstvo naj bi se bilo za nakup odločilo brez predhodne opredelitve dejanskih potreb, prav tako ni moglo ustrezno definirati tehničnih specifikacij, navaja poročilo, nakup tako ni bil opravljen v skladu z načeli učinkovitosti in gospodarnosti.

  • Vanja Pirc

    5. 7. 2024  |  Mladina 27  |  Družba  Za naročnike

    Za enakopravnost v nogometu

    Po ponedeljkovem zgodovinskem nastopu slovenske moške nogometne reprezentance v osmini finala evropskega prvenstva v Nemčiji in torkovem bučnem sprejemu nogometašev v Ljubljani je prišel čas za analize in premisleke. Tudi za premisleke o tem, ali je sprejemljivo, da se je Nogometna zveza Slovenije odločila, da bo manjši del od 12,25 milijona evrov vredne nagrade, ki ji jo bo Združenje evropskih nogometnih zvez (UEFA) namenilo po nastopu moške reprezentance na evropskem prvenstvu, razdelila med slovenske nogometne klube, a bo zanje uporabila različne vatle. Prvoligaški moški klubi bodo prejeli po deset tisočakov, drugoligaški po pet in tretjeligaški po tri, prvoligaški ženski klubi pa zgolj po dva tisočaka.

  • Matic Gorenc

    5. 7. 2024  |  Mladina 27  |  Družba  Za naročnike

    Odsotnost države

    Unicef ima pri projektu »Kako se počutiš?«, ki se osredotoča na duševno zdravje otrok in mladostnikov, novega partnerja – farmacevtsko podjetje Novartis. Je res modro, da so projekti, posvečeni takšnim temam, odvisni od korporativnega financiranja, sploh, če jih podpirajo podjetja, ki kujejo dobičke z zdravili za lajšanje duševnih stisk?

  • Dejanska cena in dejanski stroški

    Avtor Zoran Kus je v članku z naslovom »Dejanska cena in dejanski stroški«, ki je bil v Mladini objavljen 28. 6. 2024, predstavil svoj pogled glede ekonomike projekta JEK2, kot jo je v maju 2024 javnosti predstavila družba GEN energija. V svojem pisanju navaja nekatere nepravilnosti in zavajajoče interpretacije, ki lahko pri bralcih vodijo v napačno razumevanje ekonomike tega kompleksnega projekta in hkrati ustvarjajo napačen vtis glede strokovnosti in odgovornega odnosa družbe GEN energija do omenjenega projekta ter glede njene zaveze k objektivnemu in transparentnemu komuniciranju v javnosti.

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    5. 7. 2024  |  Mladina 27  |  Kolumna  Za naročnike

    Komentar / Vladavine neizvoljenih

    Predsednica države je na dan državnosti ljudstvu in vladi ponudila nepričakovane, za našo politiko redke poudarke o pomenu skupnosti, solidarnosti, upravičenosti davkov … Nekako je celo namignila, naj bolj obdavčijo tudi njo, saj je bogata ali vsaj premožna.

  • Cena svobode

    Novo življenje Juliana Assangea na svobodi se je začelo z dolgimi koraki. V sredo zvečer je izstopil iz zasebnega reaktivnega letala in pomahal privržencem. Nato je zagledal Stello, svojo nekdanjo odvetnico, zdaj pa ženo in mater njunih dveh sinov, ki sta očeta doslej videvala le v zaporniškem prostoru za obiskovalce. Na poti do terminala mu je padla okrog vratu. Skoraj meter devetdeset visoki Assange jo je tesno prižel k sebi, poljubil in dvignil v zrak. Ta prizor so prikazali v poročilih po vsem svetu. Pozneje je na tiskovni konferenci v hotelu v Canberri namesto moža govorila Stella Assange, ki ni mogla zadrževati solz. Julian se zahvaljuje podpornikom, je rekla, zdaj pa tako kot vsa družina potrebuje čas. Ko bo pripravljen, bo govoril z novinarji, za zdaj pa: »Julian ne bi smel v zaporu preživeti niti dneva. A danes slavimo, ker je svoboden.« Svobodo mu je izbojevala ona in tega dne brez nje morda ne bi dočakal.

  • Jörg Blech

    5. 7. 2024  |  Mladina 27  |  Družba  Za naročnike

    Kako možgani ostanejo čili?

    Pred dvema dnevoma je odšla po nakupih in odtlej ne najde denarnice. »Vem, da sem jo prinesla nazaj domov, a ne vem, kje je,« je potožila 75-letna Erika iz Porurja, ki je nekoč delala kot svetovalka v hranilnici. »Pa sploh ni majhna, in še živordeče barve je.« Ovdovela upokojenka že dlje časa pogosto išče založene predmete ter pozabi na dogovorjene sestanke in preglede. Sama tega pogosto niti ne opazi, hčerama pa se mamina pozabljivost ne zdi več normalna. Zakaj ne gre k zdravniku? Temu se je dolgo upirala in hčerama govorila, da pač ni nora.

  • Vesna Teržan

    5. 7. 2024  |  Mladina 27  |  Kultura  Za naročnike

    Adriana Maraž / Velika mojstrica globokega tiska

    Vsako obdobje ima svoj odnos do umetnosti, pogosto zelo drugačnega od predhodnega obdobja. Umetnostnozgodovinske interpretacije so bile vedno del sistematizacije umetnostne zgodovine. Med tistimi, ki so sistematizirali in vrednotili, pa so ves čas prevladovali moški. Prevladovali so v sferi tistih, ki so sistem vzpostavljali, in med umetniki, ki so bili sistematizirani in uvrščeni v nacionalni kanon. Šele v prvih desetletjih 21. stoletja je slovenska umetnostnozgodovinska veda začela prepoznavati vrednost in vlogo žensk v umetnosti in postavila zasnove za novo sistematizacijo domačega umetnostnozgodovinskega polja. V to dogajanje lahko umestimo tudi letošnji hommage eni najpomembnejših slovenskih grafičark Adriani Maraž (1931–2015).

  • STA

    5. 7. 2024  |  Svet

    Izrael odobril širitev naselbin na zasedenem Zahodnem bregu

    Izraelske oblasti so odobrile širitev nezakonitih naselbin na zasedenem Zahodnem bregu, je v četrtek opozorila izraelska nevladna organizacija Mir zdaj in pojasnila, da to vključuje gradnjo 5295 stanovanjskih enot. Dodala je še, da je Izrael hkrati legaliziral tri naselbine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • Uredništvo

    5. 7. 2024  |  Politika

    »Volilci tako v Franciji kot v drugih državah skrajno desnico podpirajo zato, ker te še niso videli na oblasti«

    "Volilci tako v Franciji kot v drugih državah skrajno desnico podpirajo zato, ker te še niso videli na oblasti. Ker nad njo v novejši zgodovini še niso bili razočarani. Na starejšo zgodovino pa so že pozabili. V novejši zgodovini jim že desetletja vlada takšna ali drugačna verzija sredinske politike. Ki ni ne leva. Ne desna."

  • STA

    5. 7. 2024  |  Svet

    Odločitev Britancev je jasna / »Politika mora spet postati javna služba«

    Vodja britanskih konservativcev, dosedanji premier Rishi Sunak je zgodaj davi priznal poraz svoje stranke na četrtkovih parlamentarnih volitvah v Veliki Britaniji. Štetje glasov po okrožjih še poteka, laburisti pa so že dosegli absolutno večino v parlamentu, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • STA

    5. 7. 2024  |  Svet

    »Ukrajina mora zmagati in potrebuje našo stalno podporo«

    Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes izrazil pričakovanje, da bo zavezništvo prihodnje leto Ukrajini namenilo za 40 milijard evrov vojaške pomoči. Na novinarski konferenci pred torkovim vrhom v Washingtonu je tudi napovedal, da bodo članice na vrhu sprejele nove obsežne zaveze o podpori Ukrajini, ki se brani pred rusko invazijo.

  • Uredništvo

    5. 7. 2024  |  Družba

    »Kdor misli, da je bila slovenska igra destruktivna, ta prav veliko o nogometu ne ve«

    "Mislim, da je dosežek slovenske reprezentance izjemen. Mislim, da že dolgo ali pa sploh nikoli slovenska reprezentanca ni igrala s toliko samozavesti. Po tekmi s Portugalsko sem dobil SMS-sporočila od Mourinha, Rummeniggeja, Capella in še številnih drugih. Vsi izjemno pohvalno, bodite ponosni na svojo ekipo, vrhunsko so igrali … Eden izmed njih, pa ne bom povedal, kateri, mi je rekel, da je slabša ekipa napredovala."

  • Damjana Kolar

    5. 7. 2024  |  Kultura

    REJVikend / Vodnik po klubskih dogodkih

    Ne veste, kam v petek in soboto zvečer? Preverite, kaj smo izbrali za vas.

  • Uredništvo

    3. 7. 2024  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / STE ME POGREŠALI?

    V petek izide nova Mladina! V 27. letošnji številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 5. julija, opozarjamo, da se je vrnil evropski fašizem in se sprašujemo, zakaj ga ni nihče ustavil. Več o tem v naslovni temi, ki jo je napisal Marcel Štefančič, jr. Slednji v članku izpostavlja, da je fašizem postal sprejemljiv in dobil drugo priložnost, Evropska unija (EU) pa nima nobenih težav s fašističnimi vladami – le neoliberalizem morajo sprejeti. Naslovnico je ustvaril Ivian Kan Mujezinović.

  • STA 

    4. 7. 2024  |  Družba

    Pravica do dostopa do brezplačne vode iz pipe 

    Pitje vode iz pipe je priročna, zdrava in trajnostna odločitev, Slovenci pa imamo srečo, da lahko pijemo kakovostno vodo iz pipe, pravijo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Na zvezi zato začenjajo kampanjo, da bi zakonsko uredili dostop do brezplačne vode iz pipe v restavracijah in zdraviliščih. Pri tem vse pozivajo k oddaji podpisa podpore.

  • STA

    4. 7. 2024  |  Politika

    »Stvari, ki jih Brščič govori, lahko imenujemo fašizem«

    Vrhovno sodišče je razveljavilo opomin, ki ga je minister za delo Luka Mesec dobil zaradi domnevne razžalitve predsednika stranke Domovinska liga Bernarda Brščiča. "Pritrdilo je mojim navedbam, da stvari, ki jih Brščič govori, lahko imenujemo fašizem," je po poročanju Dnevnika v sredo povedal Mesec.

  • STA

    4. 7. 2024  |  Politika

    RTV / Razveljavljena sodba o nezakoniti razrešitvi Graha Whatmougha

    Višje delovno in socialno sodišče je razveljavilo odločitev prvostopenjskega sodišča, da je svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) nezakonito razrešil Andreja Graha Whatmougha z mesta vršilca dolžnosti generalnega direktorja RTVS. Zadevo je sodišču prve stopnje vrnilo v novo sojenje, danes poroča časnik Delo.

  • STA

    4. 7. 2024  |  Svet

    Britanci na volitve / Prepričljiva zmaga se obeta laburistom

    Britanci se danes odpravljajo na parlamentarne volitve, ki bodo glede na napovedi po 14 letih konservativne vlade prinesle menjavo oblasti. Prepričljiva zmaga se obeta laburistom pod vodstvom Keira Starmerja, torijcem trenutnega predsednika vlade Rishija Sunaka pa morebiti celo najslabši izid doslej.

  • STA

    3. 7. 2024  |  Svet

    Rupnikovi mozaiki ne bodo več osvetljeni

    Škof v francoskem romarskem središču Lurd Jean-Marc Micas je v torek sporočil, da mozaiki nekdanjega slovenskega jezuita in umetnika Marka Rupnika, ki ga je več redovnic obtožilo spolnih zlorab, na pročelju Bazilike Rožnega venca v Lurdu več ne bodo osvetljeni. Po njegovem bi jih sicer morali odstraniti, da bi Lurd lahko sprejel vse, ki trpijo.

  • Uredništvo

    8. 7. 2024  |  Družba

    »Na poplave in požare smo zelo dobro pripravljeni, skrbi pa me potres«

    Srečko Šestan je človek, ki si ga na TV-zaslonih ne želimo prepogosto videvati: je namreč dolgoletni poveljnik civilne zaščite, ki navadno javno nastopi ob najhujših katastrofah. Kljub temu je ob takšnih izrednih dogodkih tudi žarek upanja. Je namreč utelešenje množice več kot 170 tisoč dobro organiziranih prostovoljcev, ki znajo zagotoviti prvo pomoč pri največjih naravnih nesrečah. Po izobrazbi je inženir lesarstva, na področju zaščite in reševanja deluje že od leta 1996, od leta 2012 pa je poveljnik civilne zaščite. Na tem mestu se je izkazal za vodstveno avtoriteto, to pa je pri usklajevanju toliko ljudi prvi pogoj za skupno akcijo.

  • Uredništvo

    3. 7. 2024  |  Družba

    »Poseganje v druge vrste z odstrelom je zame tako skrajno kot fašizem«

    "Moje delo pomeni aktivno zavzemanje za ohranjanje in varovanje narave ter živalskih vrst," pravi naravovarstvenica, zaposlena pri Svetovni organizaciji za varstvo narave (WWF), kjer sodeluje pri projektih varstva narave in ogroženih vrst. V preteklosti je svoje poslanstvo opravljala v več afriških narodnih parkih, po vrnitvi domov pa delo opravlja na Balkanu, poklicno in v prostem času tudi prostovoljno in pro bono. Ko se v Sloveniji pojavi kako vprašanje o varstvu konkretnih divjih živali ali pa celotnih populacij, najprej zazvoni njen telefon. Brez njenega angažmaja bi slovenska populacija medvedov, sicer strogo varovane živalske vrste, ki pa jo po slovenskih gozdovih zadnja leta spet na veliko lovijo, bila res prepuščena sama sebi.

  • Uredništvo

    3. 7. 2024  |  Politika

    »Janša lahko gre samo v smeri še večje nacifašizacije«

    "Ljubitelji 'uravnoteženosti' se pritožujejo, da pri nas ni prave konservativne stranke: upravičeno, saj je bilo v slovenski politični zgodovini kar nekaj nastavkov takšnih strank, ki so imele ideologijo, tekste in mislece. Po tridesetletnem uničevanju vsega in vsakogar, ki bi lahko ogrozil Janšo, ni v SDS niti ene osebe, ki bi imela moč in pogum kar koli spremeniti. Janša lahko gre samo v smeri še večje nacifašizacije. Ni daleč čas, ko bo država morala postaviti vprašanje skladnosti delovanja te stranke s parlamentarno demokracijo."

  • Uredništvo

    3. 7. 2024  |  Družba

    »Povezave med politiko in nogometom so tesne, čeprav bi jih vsi najraje skrili pod preprogo«

    "Povezave med politiko in nogometom so tesne, čeprav bi jih vsi najraje skrili pod preprogo. Že davno to ni le šport, ampak velik posel in močno geopolitično orodje. To je bil že od samega začetka. Ko so v Urugvaju leta 1930 organizirali prvo svetovno prvenstvo, je Montevideo izkoristil zmago, da bi utrdil svoj šibak mednarodni položaj."

  • STA

    4. 7. 2024  |  Kultura

    Grace Jones nocoj v Zagrebu

    V hrvaški prestolnici bo danes nastopila ameriška zvezdnica jamajškega rodu Grace Jones. Gre za prvi nastop pevke, igralke in nekdanje manekenke v Zagrebu in njen drugi na Hrvaškem. Na koncertu na prostem bo predstavila največje uspešnice iz svoje štiri desetletja trajajoče glasbene kariere in skladbe z zadnjega albuma Hurricane.

  • Janko Lorenci

    3. 7. 2024  |  Družba

    Komentar / Janko Lorenci: Nogomet je nastal zato, da človek lahko ostaja človek

    Nogomet je nekaj, kar se dogaja na travi igrišča med dvema goloma, za igralce majhnima, za golmana velikanskega. Tam slabi dve uri teka 22 ljudi (dva pretežno stojita ali pa sta v zraku). Tu so še trije osebki, ki na igrišču z močjo diktatorja odločajo, kaj je prav in kaj ne. Ponavadi niso podkupljeni. Teka se v lepem in slabem vremenu – show must go on.

  • STA

    3. 7. 2024  |  Svet

    Izrael odobril zaseg večje količine ozemlja na Zahodnem bregu

    Izraelske oblasti so odobrile zaseg približno 12,7 kvadratnih kilometrov ozemlja na zasedenem Zahodnem bregu in ga razglasile za državno ozemlje, je danes sporočila izraelska organizacija Peace Now. Ob tem je opozorila, da gre za največji zaseg palestinskega ozemlja v zadnjih treh desetletjih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  • Uredništvo

    3. 7. 2024  |  Politika

    »Ni bila moja želja sedeti na stolu, na katerem sedim danes – to lahko potrdi tudi Robert Golob«

    Urška Klakočar Zupančič, nekdanja sodnica, ki je v času prejšnje, Janševe vlade, Janeza Janšo označila za velikega diktatorja – in zato doživela politični pogrom –, danes prva predsednica Državnega zbora v zgodovini, je najmanj nekonvencionalna političarka. Vrti se po rdeči preprogi, kdaj okrega kakšnega poslanca, rada tudi zapoje. Ne boji se pokazati čustev, nosi jih na dlani. Kar gre kdaj komu, upravičeno ali ne, lahko v nos. A zase pravi, da je, če nič drugega, tudi kot političarka ostala zvesta sama sebi.