• Matic Gorenc

    5. 8. 2022  |  Mladina 31  |  Družba

    »Ključno je, da najprej mi, ljudje, zmanjšamo pritiske na okolje«

    Dr. Martina Orlando Bonaca je višja strokovno-raziskovalna sodelavka na Morski biološki postaji Piran, ki deluje pod okriljem Nacionalnega inštituta za biologijo. V raziskave biotske raznovrstnosti slovenskega obalnega morja je vključena od decembra 1999, od leta 2007 je odgovorna za ovrednotenje okoljskega stanja bentoške vegetacije slovenskega morja, vegetacije na morskem dnu. Tudi sama poudarja, da so morski travniki izjemnega pomena v morskem ekosistemu, da »veljajo za ključne habitate za številne organizme, tudi komercialno pomembne, saj jim zagotavljajo bivalne niše, hrano in zavetje«. Zelo pomembni so tudi za dobrobit človeka, saj stabilizirajo sedimente, zagotavljajo zaščito obale pred erozijo, proizvajajo kisik in lahko shranjujejo velike količine ogljika.

  • N'toko

    N'toko

    5. 8. 2022  |  Mladina 31  |  Žive meje

    Konec sveta se je že zgodil

    Zahodni srednji sloj živi v materialnem udobju, ki je bilo še pred nekaj generacijami povsem nepredstavljivo. Težko si je zamisliti lepše okolje, udobnejše domove, večje avtomobile in širši nabor prostočasnih dejavnosti. A ta isti srednji sloj hkrati živi v nenehni tesnobi. Vsi namreč vedo, da to udobje ne bo več dolgo trajalo. Vedo, ker so jim znanstveniki to povedali: zamudili smo priložnost, da bi ustavili uničujoče podnebne procese. Vedo, ker vidijo spremembe vse okoli sebe: vohajo smrad po zažganem, čutijo vročino, zbolevajo za novimi boleznimi, gledajo prizore vojn in beguncev, ki so jim čedalje bolj podobni. Zato jih vse ugodnosti tega časa polnijo s tesnobo. Lep pogled skozi okno kvari zavedanje, da v nekaj letih skoraj zagotovo ne bo več isti. Prijetni hobiji, hrana na dom, potovanje na Tajsko … vse to je pokvarjeno z zavedanjem, da morda to letos doživljajo zadnjič. Udobni svet, ki ga je nekaj let poznal srednji sloj, bo v času naših življenj ugasnil. Užitek, ki jim ga zapoveduje potrošniški sistem, je zato prežet z občutki krivde, sramu, jeze ... V potrošništvu uživajo tako, kot obsojenec na smrt uživa v zadnjem obroku.

  • Matic Gorenc

    5. 8. 2022  |  Mladina 31  |  Družba

    Raba slušalk na kolesu

    Slovenska policija je od 29. julija do 4. avgusta izvajala preventivno akcijo za večjo varnost kolesarjev. Policisti so pogosteje preverjali, ali kolesarji upoštevajo prometne predpise in kako se do njih obnašajo vozniki drugih vozil. Po podatkih javne agencije za nadzor prometa se je v Sloveniji letos do 23. julija zgodilo 744 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi kolesarji, 123 jih je bilo v njih hudo telesno poškodovanih, 527 pa lažje. To leto je umrlo že deset kolesarjev.

  • Matic Gorenc

    5. 8. 2022  |  Mladina 31  |  Družba

    Konec Urban Roofa?

    Urban Roof, center urbanih športov, ki v ljubljanski soseski Vodmat deluje že tri leta, se s koncem te sezone zapira. Po dveh letih oteženega obratovanja zaradi epidemije se je znašel v finančnih težavah. Občina mu je že leta 2021 obljubljala nov prostor v Stožicah, vendar obljube ni izpolnila. Lokacijo na Vodmatu je od stečajnega upravitelja kupilo nepremičninsko podjetje iz Gorenjske, celotna parcela je zazidljiva, ne vemo pa še, kaj naj bi na njej zraslo.

  • Političnoekonomski problem številka ena

    Inflacijska dilema ECB po dobrih 20 letih stopa v ospredje. Inflacija je prvič prizadela evrsko območje, postala je »nezaželeno visoka«. Stabilnost cen je edini pravi makroekonomski cilj in inflacija ga zdaj ruši. Toda dilema tiči drugje. Za učinkovito antiinflacijsko politiko se je treba stvari lotiti enotno. Vendar pa so inflacijske stopnje v državah evrske skupine sila različne. Fragmentacija monetarne politike ni mogoča, čeprav je potrebna. Hkrati EU nima niti potrebne fiskalne moči niti pravih mehanizmov za socialno reševanje težav. Položaj je ekonomsko izjemno negotov, politično pa nevaren. Evro je za zdaj edino pravo ekonomsko lepilo skupnega trga, temelj omajane politične legitimnosti EU. Toda ECB in EU preprosto ne moreta uporabiti tradicionalnih antiinflacijskih orodij. Zato bo inflacija ekonomsko trdovratna in politično izjemno nevarna. Vse nižja vrednost evra je zgolj znak šibkosti EU.

  • Zala Kramperšek

    5. 8. 2022  |  Mladina 31  |  Družba

    Konec menstrualne revščine?

    Dijaška organizacija Slovenije in Študentska organizacija Slovenije sta na vlado, ministrstvi za delo in šolstvo ter NIJZ naslovili poziv k zagotovitvi brezplačnih menstrualnih pripomočkov v sanitarijah izobraževalnih ustanov in drugih javnih objektov. Gre za način, na katerega lahko družba vpliva na zmanjševanje revščine in prispeva k bolj vključujočemu šolskemu okolju, sta zapisali. Od vlade pričakujeta, da bo zadostno količino menstrualnih pripomočkov zagotovila iz državnega proračuna ali iz proračunov posameznih izobraževalnih ustanov. »Tako kot pričakujemo, da sta v toaletnih prostorih na voljo toaletni papir in milo, bi morali biti brezplačno dostopni tudi ženski higienski pripomočki. Dostop do menstrualnih izdelkov je namreč temeljna človekova potreba,« sta poudarili. Dostop pa je pomemben tudi z vidika izboljšanja življenja socialno ogroženih. Ženska v Sloveniji za higienske pripomočke porabi v povprečju od 70 do 100 evrov na leto.

  • Lara Paukovič

    5. 8. 2022  |  Mladina 31  |  Kultura

    »Mi smo ta generacija!«

    Trajnost, počasna moda, ekološka, etična proizvodnja oblačil, zelene modne znamke ... vsem tem buzzwordom se zadnjih nekaj let, odkar se je začelo glasneje govoriti o negativnem vplivu modne industrije na okolje – ta megalomanska in dobičkonosna panoga je tretji največji onesnaževalec planeta, takoj za naftno industrijo in živinorejo –, težko izognemo. Nenadna ozaveščenost je bržkone vsaj delno »davek« dokumentarca The True Cost (Prava cena) iz leta 2015, ki govori o brutalnem ozadju modne industrije, od onesnaževanja okolja do premalo plačanih ali celo neplačanih delavcev, in mu je sledila serija raziskav in člankov o tej temi. Tega niso krive le znamke hitre mode, na primer Zara ali vse bolj priljubljen kitajski modni velikan Shein, ki cenena oblačila, za katera je treba odšteti le nekaj deset evrov, kupcem dostavlja neposredno iz tovarn na Kitajskem – tamkajšnji delavci naj bi bili nedavno na listke na oblačilih pisali pozive na pomoč, tako kot so pred leti podobna sporočila v Zarine kose skrivali siromašni in preobremenjeni tekstilni delavci v Turčiji. Ne, v podobno slabih razmerah delajo tudi delavci iz tretjega sveta, ki jih za izdelavo oblačil novačijo denimo pri uglednih Pradi, Fendiju in Diorju.

  • Zoran Smiljanić

    5. 8. 2022  |  Mladina 31  |  Kultura

    Zadnja knjiga

    Marcel Štefančič, jr. je zadnje čase sicer bolj znan po tem, da je iz opazovalca, izpraševalca in razlagalca neprostovoljno pristal v vlogi izpostavljenega in aktivnega protagonista. A ne smemo pozabiti, kako se je vse skupaj začelo. Kaj je iz njega naredilo borca, upornika, neumornega nergača in kričača proti kapitalizmu, korupciji, krivicam in mehanizmom umazane politike, tako na tej kot na oni strani žarometov? Filmi seveda. »Iz filmov smo se naučili vse,« je nekoč rekel Štefančič, »kako se obnašati, oblačiti, kako biti frajer, kako najti pravo repliko, kako osvajati punce, se poljubljati ...

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    5. 8. 2022  |  Mladina 31  |  Kolumna

    Zgodbe

    Pomodrujmo malo o zgodbah. To je večpomenska, pogosta in lepa beseda – po godbi diši. Zgodba je lahko skoraj vse, od kuharske knjige in umora na vasi prek lokalnih volitev do Pogačarjeve zmage, gorečega Krasa in rdečih čeveljcev. Običajno gre za neko zaključeno dogajanje. A ne nujno, saj poznamo tudi zgodbe brez konca, ponavljajoče se zgodbe itd.

  • Danes je nov dan

    11. 10. 2022  |  Družba

    Pot v pekel je tlakovana z dobrimi nameni

    Zaradi rekordne inflacije je vlada septembra realizirala projekt primerjalnika cen osnovnih živil pri različnih trgovcih. Ideja in namen sta bila dobra, dejanska izvedba pa tako rekoč katastrofalna. Popis dodatnih petih izdelkov je stal 11 tisoč evrov, izvajalci so živila celo fizično kupovali, prav tako so primerjali različne znamke brez upoštevanja popustov. Končni rezultat? Stran vržen denar.

  • Uredništvo

    4. 8. 2022  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: PEKEL JE ŽE TU!

    Jutri izide nova Mladina! Fotografijo na naslovnici je ustvaril Luka Dakskobler (požar na Krasu pri Trstelju, 22. julija 2022). Več o tem, da je podnebni pekel neločljiv od peklenske ekonomije, ki jo narekujejo neoliberalne politike, preberite v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 5. avgusta, dalje. #Mladina31

  • Uredništvo

    4. 8. 2022  |  Družba

    V Sloveniji sta se poročila prva istospolna para

    Na podlagi odločbe ustavnega sodišča sta se v Sloveniji po poročanju Radia Slovenija poročila prva dva istospolna para. Istospolni pari se po odločitvi ustavnega sodišča 8. julija, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb, namreč lahko zdaj uradno poročajo tudi pri nas. Od objave sodbe ustavnega sodišča sta bili v matični register vpisani dve zakonski zvezi, sklenjeni med istospolnima paroma.

  • STA

    4. 8. 2022  |  Svet

    Kitajska začela obsežne vojaške vaje okoli Tajvana

    Kitajska je danes začela obsežne vojaške vaje okoli Tajvana po tistem, ko je otok obiskala predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi. Vaje vključujejo tudi uporabo pravega streliva dolgega dosega. Tajvan je sporočil, da vaje pozorno spremljajo in da se bodo nanje ustrezno odzvali, vendar ne bodo iskali konflikta.

  • Uredništvo

    4. 8. 2022  |  Politika

    Ko Šarec sliši izjave proti Natu ... 

    "Zavezništvo Nato je namenjeno obrambi. V ta namen je bilo ustanovljeno in z ukrajinsko vojno se vrača k izvorni funkciji. Pripadniki Slovenske vojske sodelujejo v operaciji na Slovaškem in Latviji, katere osnovni namen je obramba na zunanjih mejah EU. Če pride napadalec na slovensko ozemlje, smo lahko uspešnejši s konceptom teritorialne obrambe. Cilj vsega pa je, da se to sploh ne zgodi, zato mora biti Slovenija v okviru zavezništva kredibilna partnerica. Ko slišim izjave proti Natu, se sprašujem, ali se morda tem ljudem zdi, da so Skandinavci čez noč postali neprištevni."

  • STA

    4. 8. 2022  |  Svet

    Desničarski skrajnež priznal, da je lagal

    Ameriški desničarski skrajnež in radijski provokator Alex Jones je v Austinu, kjer mu sodijo zaradi obrekovanja staršev leta 2012 v Newtownu pobitih otrok, v sredo prvič javno priznal, da je bil pokol na osnovni šoli Sandy Hook resničen in da ne gre za propagando nasprotnikov orožja, kot je vsa leta trdil v svoji radijski oddaji.

  • Danes je nov dan

    4. 8. 2022  |  Družba

    Vrednost je v očeh opazovalca

    "Trg ne laže," je leta 2015 bruhnil nemški slikar G. Baselitz, "ženske pač ne slikajo zelo dobro." Krožna argumentacija ohranja obstoječe neenakosti: že dejstvo, da neenakost obstaja, je, sploh za tiste, ki od nje profitirajo, dokaz, da je upravičena. Obstoj razlik v plačilu moških in žensk je dokaz razlik v kakovosti njihovega dela, te pa upravičujejo razlike v plačilu.

  • Franco Juri

    4. 8. 2022  |  Politika

    Na istem čolnu?

  • STA

    4. 8. 2022  |  Družba

    Rast življenjskih stroškov v Sloveniji vpliva na dve tretjini vprašanih

    Rast življenjskih stroškov vpliva na dve tretjini vprašanih, je pokazala zadnja meritev v raziskavi Valicona #Novanormalnost. Iz meseca v mesec je vse več tistih, na katerih vsakdanje življenje pomembno vpliva padanje vrednosti premoženja. Po nekaj mesecih premora postaja širjenje novega koronavirusa znova pomembno, so navedli.

  • Uredništvo

    4. 8. 2022  |  Svet

    »Val aretacij vseh kritičnih glasov ni prišel sam od sebe«

    "Panahi je pred zaporom protestiral proti aretaciji kolegov Mohamada Rasulofa in Mostafe Aleahmada, ki sta zahtevala korenito preiskavo v zvezi s kolapsom desetnadstropne stolpnice v Abadanu, kjer je v ruševinah umrlo 43 ljudi. Val aretacij vseh kritičnih glasov pa ni prišel sam od sebe, pred časom je bilo zamenjano vodstvo vojaške obveščevalne službe, poudarjajo v Centru za človeške pravice v Iranu. In z vojsko – kot smo vedeli tudi v Jugoslaviji – se res ne gre zafrkavati."

  • STA

    3. 8. 2022  |  Svet

    »Danes je svet pred izbiro med demokracijo in avtokracijo«

    Predsednica predstavniškega doma ZDA Nancy Pelosi je na Tajvanu, kjer se je danes sestala s tamkajšnjo predsednico Tsai Ing-wen in zagotovila, da bodo ZDA "vedno na strani Tajvana", kar dokazuje tudi njen obisk. Kitajska medtem v morju blizu Tajvana izvaja vojaške vaje, kar je Taipei označil kot kršitev tajvanskih teritorialnih voda in pravil ZN.

  • STA

    3. 8. 2022  |  Svet

    »Provokacija ZDA in Tajvana je bila prva, Kitajska upravičena obramba ji je sledila«

    Predsednica ameriškega predstavniškega doma, 82-letna demokratka Nancy Pelosi je zaključila obisk na Tajvanu, s katerim je razburila Peking, in je na poti v Južno Korejo, naslednjo postajo na svoji azijsko-pacifiški turneji.

  • Uredništvo

    3. 8. 2022  |  Politika

    »Janez Janša je človek absolutne kontrole«

    "Govorimo o človeku, ki se je za svoj prav pripravljen spreti s komer koli. Janez Janša je človek absolutne kontrole, želi obvladovati situacijo in ne prenese nasprotovanja, na katerega se odzove s posmehom, podcenjevanjem, nesramnostjo in žalitvami. Ko govorimo o žaljenju ljudi, se lahko spomnimo Janševega odziva, ko je na Kredarici pod Triglavom, ko je srečal protestnike, dejal, da ni vedel, da ima Polje (psihiatrična bolnišnica, op. a.) dan odprtih vrat."

  • STA

    3. 8. 2022  |  Družba

    Kazenska prijava zaradi napada na novinarko 

    Hrvaška policija je zaradi napada na novinarko hrvaške radiotelevizije Majo Sever in sodnico Sandro Artuković vložila kazensko prijavo proti 44-letnemu hrvaškemu državljanu in 56-letnemu državljanu Slovenije, danes poročajo hrvaški mediji. Njune identitete niso razkrili.

  • STA

    3. 8. 2022  |  Kultura

    Kljub vsem pravicam, je v Sloveniji še vedno potreben varen in ustvarjalen LGBT+ prostor

    Društvo Škuc je v slovenskem prostoru dejavno že 50 let. V tem obdobju je iz Študentskega kulturno-umetniškega centra prerasel v eno vidnejših nevladnih organizacij kulturno - umetniške produkcije v Sloveniji. Pri njih so umetniško pot začeli številni kasneje doma in v tujini uveljavljeni slovenski umetniki.

  • Uredništvo

    3. 8. 2022  |  Politika

    »Borut Pahor ni v ničemer avtonomen in zato tudi ni prepričljiv«

    "Borut Pahor je populistični politik, v ničemer avtonomen in zato tudi ni prepričljiv. S ciljem ugajanja ljudstvu počne cel kup stvari, ob vsem tem pa se kot predsednik države, kadar bi se moral, ne postavi kot moralna avtoriteta. V takšnih trenutkih se izmika in išče nekakšne kompromise."

  • STA

    3. 8. 2022  |  Svet

    Rusija: »Kitajska ima pravico zaščititi svojo suverenost«

    Kitajska ima vso pravico sprejeti ukrepe za zaščito svoje suverenosti, so danes v luči obiska predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi na Tajvanu sporočili iz Moskve. Ob tem so obisk Pelosijeve označili za "očitno provokacijo", ki vodi k povečanju napetosti v regiji, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • Danes je nov dan

    3. 8. 2022  |  Družba

    Raznašalci toksične moškosti

    Prepričanja, ki so jih začeli razširjati inceli in jih je v mainstream popeljal Jordan Peterson, svoj vrhunec dosegajo z vplivneži t. i. moškosfere. Ti z objavami, oddajami in tečaji prežijo na nesamozavestne moške ter jim prodajajo psevdoznanstvene nasvete o izboljšanju življenja in osvajanju žensk, ki temeljijo na seksizmu in mizoginiji. 

  • Uredništvo

    3. 8. 2022  |  Družba

    Odgovornost (političnih) institucij in oseb z močjo

    Festival elektronske glasbe, kritične misli in aktivizma letos poteka že šestič, in sicer med 11. in 13. avgustom na različnih lokacijah v Ljubljani. Medtem ko se po po dveh letih epidemije glasbeni del vrača na Metelkovo, bo glavnina okroglih miz, pogovorov in delavnic v Cukrarna baru. Potem kot je v preteklih letih festival naslovil teme kot so migracije, umetna inteligenca, avtomatizacija, resnica in država, letos v središče postavlja odgovornost.

  • STA

    3. 8. 2022  |  Svet

    Slovenija od Evropske komisije sprejela donacijo 1400 odmerkov cepiva proti opičjim kozam

    Vlada je danes na dopisni seji sklenila, da od Evropske komisije sprejme donacijo 1400 odmerkov cepiva Jynneos (Imvanex) proti opičjim kozam. Omenjeno cepivo je po mnenju Evropske agencije za zdravila najprimernejše cepivo proti opičjim kozam, donirana količina pa temelji na delitvi po številu prebivalcev države članice, so sporočili po seji.

  • STA

    2. 8. 2022  |  Svet

    »Te poteze so kot igra z ognjem izjemno nevarne«

    Kitajska je obisk predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi v Taipeiju obsodila kot "izjemno nevarno delovanje ZDA na Tajvanu". V odgovor na obisk je napovedala obsežne vojaške vaje na morju okoli Tajvana, s katerimi naj bi začela že danes, poročajo tuje tiskovne agencije.