• Zaton Zahoda

    Zahod se je združil proti Putinu. Zahod je enoten. To ponavljajo zadnje tedne in dneve. Najprej je brezmejno enotnost oznanila in proslavila Evropska unija. Enotni smo – kot še nikoli! In nikdar! Zdaj je brezmejno enotnost oznanil in proslavil še Nato, zunanji minister Evropske unije. Enotni smo – kot še nikdar! In nikoli! To novo globalno enotnost – morda novo ekstazo ali pa novo metastazo globalizacije – zdaj tako slavijo in opevajo, da vas ima, da bi vzkliknili: okej, če ste tako blazno enotni, kaj potem Putin počne v Ukrajini? Kaj se boš hvalil z enotnostjo, če pa ne moreš ustaviti vojne? Hoče Zahod s tem samega sebe prepričati, da je še vedno dejavnik?

  • Neprave velike družine

    Ministrica za šolstvo Simona Kustec, nekdaj članica SMC, ki se je nedavno preimenovala v stranko Konkretno, bo na letošnjih volitvah kandidirala na listi domoljubnih, protitujskih političnih strank, združenih pod imenom Povežimo Slovenijo. Ministrica je že na začetku mandata podpirala zamisli o sankcioniranju romskih družin, katerih otroci šole ne obiskujejo redno. Potem je NSi predstavila nekakšno reformo socialne zakonodaje, ki vključuje omenjeno zamisel. Zdaj, manj kot mesec pred volitvami, se v parlamentu ti zakoni dejansko spreminjajo, in to po skrajšanem postopku.

  • Uredništvo

    1. 4. 2022  |  Mladina 13  |  Družba

    Moralna zmaga Igorja Ž. Žagarja

    Po letu in pol je upravno sodišče razsodilo v tožbi v. d. direktorja Pedagoškega inštituta Igorja Ž. Žagarja proti Vladi RS zaradi neizdaje soglasja ob njegovem imenovanju za direktorja Pedagoškega inštituta, četudi je edini izpolnjeval zakonske in razpisne pogoje. Upravno sodišče se je ob vložitvi tožbe sprva razglasilo za nepristojno in je želelo tožbo prepustiti delovnemu sodišču, Žagar se je pritožil, njegov primer pa je nato romal vse do vrhovnega sodišča. To je upravnemu sodišču naložilo odločanje v zadevi.

  • Volitve 2022

    Mesec dni pred državnozborskimi volitvami je jasno vsaj dvoje. Število še ne povsem potrjenih političnih akterjev na volitvah je 20. Toda razdrobljenost slovenske politične scene še ne pomeni, da je politični trg konkurenčnejši. Hkrati se še bolj jasno zarisuje notranjepolitična delitev na levi in desni pol. Spopad za nekakšno normalizacijo družbenih razmer na eni in poglabljanje sedanje avtokratske družbene ureditve na drugi. Sedanja vladna koalicija je v dveh letih temeljito razstavila državo. Onesposobila je posamezne veje oblasti, jih blokirala ali podredila. Socialni kapital je spremenila v političnega, njegova moralna amortizacija je po dveh letih usodna. Pandemija in sedaj še ukrajinska vojna sta pometli z različnostjo, drugačni pogledi so izbrisani, tudi prepovedani in sankcionirani. Cenzura je postala nova demokratična norma, na svetovni, evropski in domači ravni. Politična legitimnost je znotraj takšnih razmer informacijska utvara, demokracija volilna politična prevara. Zato povsod beležimo vzpon avtokracij in padec demokracij. Tudi v Sloveniji. Volitve bodo lahko zgolj zamenjale problematično oblast z drugačno. Odločilna bitka za prave spremembe se tedaj šele začenja.

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    1. 4. 2022  |  Mladina 13  |  Kolumna

    Moč slabega

    Živo se spominjam, s kakšnim nelagodjem sem se jeseni 2006 po dolgem dopustu vrnil v Slovenijo. Vzrok za nelagodje je bil Janša na čelu vlade. Že takrat je bilo očitno, da zaradi njega živimo v slabši državi, kot bi lahko.

  • Lara Paukovič

    1. 4. 2022  |  Mladina 13  |  Kultura

    Ogledalo potrošništvu

    Leta 2016 se je na manhattanskih zabavah in družabnih prireditvah začela pojavljati skrivnostna mlada ženska. Nihče ni zagotovo vedel, kdo je in od kod prihaja, razvedelo se je le, da je strašansko premožna in da pozna ključne ljudi. Ime ji je bilo Anna Delvey, bila naj bi nemška dedinja, ki želi na Manhattnu odpreti ugleden umetniški klub. Projekt je bil vreden približno 50 milijonov dolarjev. V resnici Anna ni imela niti ficka. Nič v zvezi z njo ni bilo resnično, ne njen naglas, ne ime, ne zgodba o bogatem očetu, stotaki, ki jih je zapravljala v dragih restavracijah in trgovinah, niso bili njeni; bila je izumljena v skladu s pričakovanji glede videza in obnašanja elite na Manhattnu, a ji je kljub temu uspelo prepričati presenetljivo veliko odvetnikov, podjetij, upravljavcev investicijskih skladov, pripadnikov manhattanske visoke družbe, da so jamčili zanjo, ji urejali posojila, posojali zasebna letala in kreditne kartice. Čeprav je bila popolna anonimnica brez dejanskega finančnega in socialnega kapitala, ji je uspelo okusiti kanček uspeha in bogastva, a ji je nazadnje kljub temu spodletelo. Virov, iz katerih bi lahko pridobila posojila, je bilo vse manj, izposojenega denarja ni mogla vrniti. Leta 2017 so jo aretirali in leta 2019 obsodili na do 12 let zapora. Leta 2021 so jo pogojno izpustili, a se je morala le nekaj tednov zatem vrniti za rešetke, ker ji je potekel vizum.

  • DK, STA

    1. 4. 2022  |  Kultura

    Laibach Kunst s serijo monumentalnih slikarskih del

    V Galeriji in dražbeni hiši Sloart je od 1. aprila do 27. maja na ogled razstava z naslovom Ausstellung! Laibach Kunst - Apokalipsa in ostale zgodbe. Na ogled bo serija izbranih monumentalnih  slikarskih del kolektiva Laibach Kunst, nastalih med letoma 1982 in 2009.

  • Uredništvo

    31. 3. 2022  |  Politika

    Kdo je najbolj prepričal na prvem soočenju?

    Agencija Ninamedia je po ponedeljkovem prvem soočenju predsednikov osmih najmočnejših političnih strank na POP TV naredila raziskavo o tem, kdo izmed predsednikov strank (Janeza Janšo je nadomeščal podpredsednik stranke SDS Aleš Hojs) je bil najbolj prepričljiv.

  • Uredništvo

    31. 3. 2022  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: OČISTIMO AVTOKRACIJO

    Jutri izide nova Mladina! Za oblikovanje naslovnice je poskrbel Damjan Ilić. Več o tem, kako očistiti avtokracijo, preberite v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 1. aprila, dalje. #Mladina13

  • Monika Weiss

    31. 3. 2022  |  Politika

    Bo vlada danes le razkrila Umarjevo novo napoved?

    Predstavniki Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar) so bili po zanesljivih informacijah prejšnji teden na seji vlade precej nepričakovano prekinjeni. Predstavniki Umarja namreč na seji ministrskemu zboru zgolj predstavijo nove izračune gospodarske rasti, pa tudi zaposlenosti, inflacije in plačilno-bilančne statistike, saj vlada nanje nima – vpliva le, kdaj bodo javno objavljeni.

  • STA

    30. 3. 2022  |  Svet

    »Nadaljevanje vojne bo močno zvišalo življenjske stroške v Evropi«

    Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde je danes opozorila, da bi nadaljevanje vojne v Ukrajini lahko za Evropejce še dodatno zvišalo cene energije in življenje stroške. Lagarde je med obiskom Cipra dejala, da je ruska invazija, ki se je začela februarja, v gospodarstvo Evropske unije vnesla veliko negotovosti.

  • JAVNO PISMO

    30. 3. 2022  |  Politika

    Večini Slovencev jemljejo vse, kar je za demokratično družbo pomembno

    Spoštovane novinarke in novinarji, vsi, ki ste zaposleni v javnih medijih!

  • Danes je nov dan

    31. 3. 2022  |  Družba

    »[S]ovražniki [...] so netoleranca, fanaticizem, diktatura grabežljivosti in diskriminacija«

    15. marca letos je Tibetanski center za človekove pravice in demokracijo (TCHRD) poročal o samosežigu popularnega tibetanskega pevca Tsewanga Norbuja. Leta 2017 je bil Norbu, takrat star 21 let, v kitajskem televizijskem šovu, podobnem bitki talentov, eden od devetih finalistov. Znan je bil kot skladatelj mnogih lastnih hitov (npr. Tsampa), vendar v zgodovino odhaja zapisan kot 158. (znani) Tibetanec, ki se je iz protesta proti kitajski vladi samosežgal. TCHRD poroča, da so v trenutku po Norbujevem samosežigu kitajske varnostne sile "skočile v akcijo" in pevca odnesle z mesta sežiga. Umrl je nekaj dni kasneje.

  • STA

    31. 3. 2022  |  Svet

    Sistemsko nasilje, ki novinarje sili v avtocenzuro

    Na Hrvaškem je trenutno odprtih najmanj 951 tožb proti medijem in novinarjem. Tožniki v njih zahtevajo skoraj 77,4 milijona kun (10,22 milijona evrov), je pokazala raziskava, ki jo je javnosti danes predstavilo Hrvaško novinarsko društvo (HND). V raziskavi je sodelovalo 26 medijev, največ tožb pa imata družbi Hanza media in Styria.

  • Uredništvo

    31. 3. 2022  |  Družba

    Ko nič ne narediš, da bi ustavil vojno, narediš pa vse, da bi se ji prilagodil

    "Žal pa vsi, na varni strani vojne, ne razmišljajo izključno o pomoči begunkam iz Ukrajine ter njihovim otrokom in o njihovi varnosti, ampak se vedno znova, tudi iz najbolj nepričakovanih naslovov, slišijo razmišljanja o njihovi – uporabnosti. In pri tem sploh ne gre za eksces. Gre za premišljeno pozicijo v slogu Oskarja Schindlerja, ki je vojno in pogrom nad enim ljudstvom sprejel zgolj kot novo realnost, v kateri je primarno poskrbel za to, da je bilo vse skupaj koristno njegovemu poslu, ob tem pa je pred pogubo rešil toliko ljudi, kot jih je pač zmogel, nekaj več kot jih je potreboval v svojem proizvodnem pogonu. To je pozicija, ko nič ne narediš, da bi ustavil vojno, narediš pa vse, da bi se ji prilagodil." 

  • STA

    31. 3. 2022  |  Kultura

    Tretjo sezono TV serije The Witcher bodo snemali tudi v Sloveniji

    Tretjo sezono Netflixove nadaljevanke The Witcher (Čarovnik) bodo snemali v treh evropskih državah, med njimi je tudi Slovenija. Po podatkih spletne strani redanianintelligence.com so se igralci in ekipa že začeli zbirati v Sloveniji. Snemanje naj bi se začelo v okolici Kranjske Gore.

  • DK, STA

    31. 3. 2022  |  Kultura

    Praznik slovenske klubske glasbe

    V ljubljanskem Orto baru bo od 31. marca do 30. aprila potekal 22. mednarodni Orto Fest. Gre za največji klubski festival v Sloveniji, ki je doslej gostil že skoraj 700 glasbenih skupin in izvajalcev. Letos bo na njem nastopilo 20 domačih in sedem tujih glasbenih skupin in izvajalcev.  Organizatorji festivala so Andrej Ciuha, Društvo veselih dihurčkov in Kaja Kosem iz KUD Bum bum banana.

  • Uredništvo

    30. 3. 2022  |  Kultura

    ŠKUC praznuje 50 let

    V TAM-TAMovi plakatni galeriji Figovec bo od 1. do 28. aprila na ogled razstava plakatov ŠKUC 50, ki je nastala ob 50. obletnici delovanja ŠKUC-a. Plakati predstavljajo nekaj pomembnejših dogodkov in mejnikov društva ter so zanimivi po svoji likovno-umetniški zasnovi. 

  • Ali Slovenci sovražijo Ukrajince?

    POP TV in 24ur.com sta objavila prispevek pod naslovom »V Sloveniji že 6000 ukrajinskih beguncev. Kakšno pomoč lahko pričakujejo?« o odločitvi vlade, da se ukrajinskim beguncem, ki živijo zunaj nastanitvenih centrov, povrnejo stroški nastanitve. Istočasno lahko begunci zaprosijo še za prejemke za preživetje.

  • IK, STA

    30. 3. 2022  |  Politika

    Na zaslišanje tudi tokrat nobene od prič, opravičil se je tudi Janša

    Ljubljana, 30. marca - Tudi na današnjo sejo preiskovalne komisije DZ o domnevno nezakonitem financiranju SDS ni bilo nobene od vabljenih prič. Komisija bi morala med drugim nadaljevati zaslišanje predsednika vlade Janeza Janše, a se je ta opravičil. To je razburilo poslance dela opozicije, slišati je bilo tudi pozive k odreditvi prisilne privedbe.

  • DK, STA

    30. 3. 2022  |  Politika

    Se ruska vojska res umika iz okolice Kijeva?

    "Rusija je premestila manjše število svojih enot iz okolice Kijeva, a se ne umika, ampak se morda pripravlja na večjo ofenzivo drugje v Ukrajini," je v torek opozoril tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby. Tudi ukrajinska vojska ocenjuje, da je umik dela ruskih sil s front severno od Kijeva zgolj del prerazporeditev enot.

  • Uredništvo

    30. 3. 2022  |  Družba

    Začetek zbiranja podpisov v podporo predlogu zakona proti škodljivim ukrepom oblasti

    Danes bo začel teči 60-dnevni rok za zbiranje podpisov volivcev v podporo predlogu zakona za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države, kot ga predlaga Inštitut 8. marec. Za vložitev predloga novele in začetek zakonodajnega postopka je potrebnih 5000 podpisov, rok se izteče 28. maja. Več informacij lahko najdete na spletnem mestu Gremovolit.8marec.si.

  • STA

    29. 3. 2022  |  Svet

    Zelenski: »Signali pogajanj so pozitivni, a ne zmanjšujejo števila ruskih granat«

    Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je izrazil optimizem zaradi pozitivnih signalov iz Istanbula, kjer potekajo pogajanja med Kijevom in Moskvo o prekinitvi spopadov. A hkrati je poudaril, da Ukrajina ne bo zmanjšala obrambnih prizadevanj, prav tako po njegovem druge države ne bi smele začeti razmišljati o rahljanju sankcij.

  • STA

    30. 3. 2022  |  Družba

    Orodje, ki vam olajša sprejeti odločitev na volitvah

    Pred prihajajočimi volitvami so na inštitutu Danes je nov dan posodobili spletno orodje Parlameter, ki omogoča uporabniku spremljanje dela državnega zbora ter posameznih poslank in poslancev. Parlameter omogoča ogled osnovnih informacij o vseh poslancih in poslankah ter njihovem delu v obdobju tega sklica državnega zbora. Tako so v orodju med drugim predstavljeni njihovi govori in rezultati glasovanj, prisotnost na sejah, število podanih vprašanj oziroma pobud, delovanje v sklopu različnih delovnih teles ter odstopanje od glasovanj drugih poslancev.

  • DK, STA

    30. 3. 2022  |  Politika

    Golob: »Tudi ostali del Slovenije, ne samo Ljubljana, si zasluži, da pride v stik z nami«

    V Gibanju Svoboda so se na kampanjo odpravili tudi z avtobusom, ki bo vsak dan obiskal drug kraj. Ob prvem dnevu se je "avtobus Svobode" ustavil tudi v Ljubljani. Predsednik stranke Robert Golob je povedal, da bodo glede sodelovanja na soočenjih vložili tožbo zoper RTVS, med njihovimi prvimi koraki pa bo odstranitev žice na meji.

  • DK, STA

    30. 3. 2022  |  Politika

    Beograd kot mesto za mirovna pogajanja med Ukrajino in Rusijo?

    Srbski predsednik Aleksandar Vučić je med gostovanjem na srbski televiziji Happy razkril, da je Rusiji in Ukrajini kot mesto za mirovna pogajanja ponudil Beograd. O nedeljskih volitvah v Srbiji, na katerih drugič kandidira za predsednika republike, pa je dejal, da bo razočaran, če ne bo dobil vsaj 60-odstotne podpore.

  • Danes je nov dan

    30. 3. 2022  |  Družba

    The show must go on*

    Po dveh letih nemogočih pogojev dela ponovno obratujejo kulturna prizorišča – v polni zasedenosti. Pandemija je bila kriva za odpoved marsikaterega koncerta, za spletna koncertiranja in obvezno vzdrževanje razdalje. Ne le, da so bili tovrstni koncerti finančno nevzdržni, tudi prave atmosfere se ni dalo pričarati. Če so na odrih med pandemijo prednjačili slovenski izvajalci, pa so se zdaj na naše odre začeli vračati tudi tuji glasbeniki.

  • STA

    29. 3. 2022  |  Svet

    Rusija bo zmanjšala vojaško aktivnost, možno tudi srečanje Zelenskega in Putina

    Rusija bo v Ukrajini drastično zmanjšala svojo vojaško aktivnost v okolici prestolnice Kijev in bližnjega Černigiva, so po dopoldanskem krogu rusko-ukrajinskih pogajanj v Istanbulu sporočili na ruski strani. Na ukrajinski so medtem povedali, da je možno tudi srečanje obeh predsednikov, Vladimirja Putina in Volodimirja Zelenskega.

  • Uredništvo

    29. 3. 2022  |  Politika

    Gruden: »Putin svojega vzornika tudi v grehih dohiteva na polnih obratih«

    "Kdo bi si lahko predstavljal, da se lahko Putinov krvavi pohod za 'demilitarizacijo in denacifikacijo' Ukrajine, ki se je začel z okupacijo Krima pred osmimi leti, konča po receptu, ki ga je pred sedeminsedemdesetimi leti, na tem istem Krimu, pomagal pripraviti njegov zloglasni predhodnik in vse bolj vzornik Josif Visarionovič Stalin."

  • DK, STA

    30. 3. 2022  |  Svet

    Iz Bele hiše izginilo osem ur telefonskih pogovorov

    Kongresni odbor, ki preiskuje napad privržencev bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa na zvezni kongres 6. januarja lani, je ugotovil, da v dokumentih, ki jih je prejel od Bele hiše, manjka osem ur seznama Trumpovih telefonskih pogovorov v času divjanja ljudi po kongresu.