• Oštro.si

    29. 11. 2021  |  Družba

    Lažni oglas in izmišljeni strokovnjak

    Izmišljeni nevrokirurg ‘Marjan Kolin’, ki v oglasu priporoča zdravilo HeartTonus, je profesor na madžarski medicinski fakulteti in podpredsednik tamkajšnjega združenja diabetikov Peter Kempler.

  • DK, STA

    29. 11. 2021  |  Svet

    »Pozivamo vse države, naj nemudoma spremenijo svoje odločitve«

    Južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa je v nedeljo pozval k takojšnji odpravi omejitev potovanj iz Južne Afrike in njenih sosed, ki so jih v minulih dneh zaradi nove različice koronavirusa uvedle številne države po svetu. Prepričan je, da gre za diskriminacijo regije.

  • DK, STA

    29. 11. 2021  |  Svet

    Opazovalce volitev iz EU označil za vohune

    Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je ostro zavrnil ugotovitve opazovalcev EU na regionalnih volitvah, ki so opozorili, da so glasovanje zaznamovale nepravilnosti. Opazovalce EU je označil za sovražnike in vohune, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • Danes je nov dan

    29. 11. 2021  |  Družba

    Haha!

    Razkorak med tistimi, ki covid navkljub vsem napakam vlade jemljejo resno, in tistimi, ki ga imajo za prevaro, bomo kot družba morali nekako premostiti. Očitno je, da lahko dovoljšnjo precepljenost dosežemo le tako, da cepljenje postane obvezno, še bolj pa, da bi to malone zanetilo državljansko vojno. Prisiljeni smo v sobivanje s prepričanimi v nasprotno različico resnice od naše lastne, a da bi bilo to mogoče, se moramo vendarle poenotiti o minimalnem skupnem imenovalcu. Denimo: nobena smrt ni smešna.

  • Uredništvo

    29. 11. 2021  |  Kultura

    Deset slovenskih filmskih klasik v Bruslju

    V četrtek, 2. decembra, ob 19. uri bo v Bruslju odprtje Retrospektive slovenskega filma. Na velikem platnu Kraljeve kinoteke Belgije se bo do 22. decembra odvrtelo deset celovečernih filmskih klasik iz slovenske filmske zakladnice – od nemih začetkov do sodobne produkcije. Retrospektivo bo uvedla projekcija prvega slovenskega nemega celovečernega filma V kraljestvu Zlatoroga z izvirno glasbeno spremljavo.

  • DK, STA

    29. 11. 2021  |  Družba

    Zgodovinska kriza turizma: 2000 milijard minusa

    Pandemija covida-19 bo turističnemu sektorju po oceni Svetovne turistične organizacije (UNWTO), ki deluje v okviru Združenih narodov, podobno kot lani tudi letos odnesla 2000 milijard dolarjev prihodkov. Ob tem organizacija v luči pojava novih različic koronavirusa izpostavlja še vedno krhko in počasno okrevanje sektorja.

  • Peter Petrovčič

    26. 11. 2021  |  Mladina 47  |  Politika

    Ustrahovana policija

    »Leta 1992 sem odšel v Koper za načelnika, današnjega direktorja policijske uprave. Ljudi, ki so pred menoj vodili upravo, sem cenil. Razen enega, in sicer Vinka Gorenaka, ki je bil tam dva meseca kot vršilec dolžnosti. V tistem kratkem času je tam naredil, oprostite izrazu, enako pizdarijo, kot jo delajo zdaj. Franci Matoz je bil tedaj vodja oddelka na Kozini, skupaj s še tremi policisti je štel kamne, se opravičujem, če sem s tem koga užalil. Kar naenkrat je Matoz postal komandir prometne policije, čeprav je poprej ustavil morda pet ali 20 avtomobilov, bil je povsem brez izkušenj. V dveh mesecih je Gorenak zamenjal celoten vodstveni kader, skupaj s komandirji policijskih postaj. Isto se dogaja zdaj, le da na ravni celotne države,« pripoveduje nekdanji poveljnik policije in veteran vojne za Slovenijo Alojz Kuralt.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    26. 11. 2021  |  Mladina 47  |  Uvodnik

    Z Golobom ali ob Golobu?

    Teoretiki zarot, z leve in desne, še danes niso povsem prepričani, da se je »primer Robert Golob« res zgodil po naključju. Preveč idealen kandidat za politika v tem trenutku je, da ne bi bilo kaj zadaj. A naj ne bo dvoma: Golob, ki se bo zelo verjetno spustil v politiko, je stranski produkt Janševega lomastenja po gospodarstvu. In brez dvoma bi neprimerno raje kot vstopil v politiko še naprej vodil Gen-I. In tega niti ne skriva. Enako je bilo z Zoranom Jankovićem, ko ga je leta 2006 Janša vrgel z mesta predsednika uprave Mercatorja. Janković si ni želel v politiko, a po grobi odstavitvi in ostrem sporu z vlado vrnitve ni bilo več.

  • Vasja Jager  |  foto: Marko Pigac

    26. 11. 2021  |  Mladina 47  |  Družba

    »Okoli 85 odstotkov ljudi, ki jih sedaj zdravimo na našem intenzivnem oddelku, je necepljenih«

    Dobila sva se na krasno nedeljo, sonce je sijalo, kakor da na vsem svetu ni nobene tegobe. Preden se je srečala z menoj, se je uro in pol sprehajala po bližnjem travniku z bolnišničnim psihologom. Vsake toliko časa potrebuje takšen pogovor, da se ne zlomi. Da vedno znova ozavesti spoznanje, da ni kriva za trpljenje in smrti, s katerimi se vsak dan znova srečuje na oddelku za intenzivno terapijo v Kliničnem centru Maribor, kjer s svojo ekipo z nadčloveškimi napori zdravi bolnike z najhujšim potekom koronavirusne bolezni. Izgoreli ne bodo, že zdavnaj so prešli to točko – ne izgoreli, temveč zogleneli od stresa, stiske, skrbi in napora. Kljub temu Alenka Strdin Košir deluje trdna in vedra, celo nasmejana. A kot skorajda v zadregi pojasni že na začetku pogovora – fasada, obrambni mehanizem. »Zvenim, kakor da je v redu. Pa ni,« se skorajda opravičuje. Brez potrebe, saj je obema jasno. V trenutku najinega pogovora so imeli na intenzivnem oddelku 52 bolnikov s covidom, mnogo preveč glede na kadrovske zmožnosti – kako bi v naslednjih lahko sprejeli še koga, si tedaj že ni mogla predstavljati. In vendar so ga. Pa ne enega. S psihologom sta se dogovorila, da bo nudil pomoč njeni celotni ekipi. »Naslednji tedni bodo za nas peklenski,« stvarno pove.

  • Uredništvo

    28. 11. 2021  |  Politika

    »Kjer je Janševa vlada postavila nekompetentne kadre, bomo takoj opravili zamenjave«

    "Kjer so bili postavljeni nekompetentni kadri in kjer je to mogoče, bomo takoj opravili zamenjave ter izvedli revizije vseh spornih ravnanj obstoječe vlade. Takoj bomo vzpostavili dialog s civilno družbo in nevladnimi organizacijami, normalen odnos do medijev oziroma takšen, kot smo ga bili vajeni. Vzpostavili bomo tudi standarde odgovornosti, kot smo jih nekoč že imeli. Pod normalizacijo razumemo vrnitev demokratičnih norm, pristojnosti tistim, ki jim pripadajo, predvsem pa vrnitev neodvisnosti institucij, ki morajo biti neodvisne, to so med drugim sodstvo, tožilstvo, policija, NPU, FURS, SURS, informacijska pooblaščenka in računsko sodišče. Vse tisto, kar počne aktualna vlada, ne sodi v demokratično razmišljanje. In to normalizacijo moramo doseči zato, da bo politika spet postala dolgočasna. Predvsem pa moramo ponovno vzpostaviti zaupanje."

  • Uredništvo

    28. 11. 2021  |  Politika

    »Z našim denarjem gradi svojo paralelno strankarsko mrežo«

    "Tisto, kar morda koga v zadevi Drama preseneča, je, da so se Gospod minister lotili tako rekoč smetane institucionalne kulture, ki jo imajo sicer tradicionalne desne politične opcije za svojo. A to nam kaže dvoje: da je vlada prav zares snela maske, ne le trenutna, ampak tudi že prejšnje, da sploh ne potrebuje več nikakršnih fasad, nikakršnega uglednega odra, na katerem bi se ljudstvu vsaj kazala v izobraženski, kulturni luči, medtem ko neobrzdano premetava državni denar v skladu s svojimi političnimi in zasebnimi interesi. Za skrajno desnico in njene hlapce, ki nam zdaj uničujejo prihodnost, pa je jasno še nekaj: tradicionalne institucije demontira s svojimi kadri, a to ni trajna rešitev, zato hkrati poteka še drug proces – z našim denarjem gradi svojo paralelno strankarsko mrežo, muzeje Svoje Resnice, svoje narodnozabavne veselice, svoje inštitute Zgodovine in šole Pravoverja. In seveda svoje paralelno finančno-gospodarsko omrežje. Nič več kontinuitete, čisti rez. Kot leta 1945, pravi komunisti, res."

  • Uredništvo

    29. 11. 2021  |  Kultura

    Intermedijski umetniki »na žaru«

    Radio Terminal, spletna radijska postaja, ki svoj program namenja predvsem glasbi, skupaj s sodelavci od leta 2020 pripravlja serijo oddaj Intermedia Grill, v kateri gostijo intermedijske umetnike. Oddajo lahko gledate tudi prek videoprenosa na spletu, lani pa so se v studiu v seriji petih oddaj predstavili že Tadej Droljc, Luka Prinčič, Lifecutter, II / III in Warrego Walles.

  • Uredništvo

    28. 11. 2021  |  Družba

    Ustrahovanje ne bo ustavilo novinarskih zgodb

    V Gledališču Glej v Ljubljani bo v ponedeljek, 29. novembra ob 18. uri potekal pogovor o mednarodnih razsežnostih pritiskov na novinarje, ki segajo od napadov na osebno in profesionalno integriteto do zlorabe pravnih sredstev in tudi umorov. Na pogovoru bodo sodelovali novinarji iz Malte, Hrvaške in Slovenije.

  • Danes je nov dan

    28. 11. 2021  |  Družba

    Šef, ne kliči me

    Budilka 5 minut pred službo, delo v pižami, brez tečnega sodelavca in njegovih vicev v bližini. Delo na daljavo se na prvo žogo zdi kot triumf vsakega zaposlenega, toda prepogosto se 8 delovnih ur prelevi v 24. Portugalska je pred dnevi sprejela nov zakon, ki delodajalcem prepoveduje, da bi kontaktirali zaposlene izven delovnega časa. 

  • Uredništvo

    28. 11. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #93

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Milana Jesiha iz zbirke Maršal.

  • Tonin laže glede podpore ministru Vizjaku 

    Kako za roge zagrabiti vso hinavščino, laganje in zavajanje, tako imenovani dvorek (doublespeak), ki si ga privošči Matej Tonin kot koalicijski partner takrat, kadar mora odkrito podpirati moralno dno svoje lastne vlade, obenem pa ne bi rad izpadel kot nekdo, ki bo moral, ker je spet držal žakelj, zaradi novega greha urgentno k spovedi? Izziv je velik, kajti laganje in hipokrizija ne bi smeli biti vrednoti, na kateri je kristjanom dovoljeno pristajati.

  • DK, STA

    27. 11. 2021  |  Politika

    Gospodarska zbornica poziva k uvedbi obveznega cepljenja za starejše od 50 let

    Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) odločevalce poziva k razmisleku o uvedbi obveznega cepljenja proti covidu-19 vsaj za vse prebivalce, starejše od 50 let. Ob tem je generalni direktor zbornice Aleš Cantarutti člane ponovno pozval k doslednemu upoštevanju vse preventivnih ukrepov v podjetjih ter strogemu nadzoru nad izpolnjevanjem pogoja PCT.

  • Kje v Evropi, razen v Sloveniji, kolaborantom polagajo vence?

    Ob dnevu spomina na mrtve si je predsednik vlade privoščil, milo rečeno, predrznost, otročjo lumparijo. S polaganjem venca k spomeniku padlih domobrancev je počastil zločince, ki jih je obsodil cel svet. Ob tem si ne morem kaj, da ne pomislim na nelagodje, prisotno ob vsakokratni omembi Vojske državne varnosti (VDV) in se sprašujem, zakaj se je o VDV vedno šepetalo. Česa naj bi se sramovali, medtem ko se zločince javno poveličuje?

  • DK, STA

    27. 11. 2021  |  Družba

    Poziv k ohranitvi oddaje Točka preloma

    Ljubljanska, mariborska in primorska univerza ter Koordinacija samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije (KOsRIS) so uredništvom informativnega programa Televizije Slovenija (TVS) izrazile podporo za ohranitev javnega informativnega programa. Ob tem so vodstvo TVS pozvale k ohranitvi gospodarske oddaje Točka preloma.

  • Uredništvo

    27. 11. 2021  |  Ekonomija

    »Avtocesta v pekel je tlakovana z mediji, ki so jih politiki pretvorili v svoja glasila«

    "Politikov ne bi smeli spuščati v bližino novinarstva. Nosi nesrečo. Želja politikov, da bi se polastili spodobnih medijev, je sicer neizmerna. Javne tiskovne agencije, televizijske hiše in veliki časopisi so njihov priljubljen plen. Tam se hočejo videti lepi, pametni in ugledni. Na varnem."

  • Uredništvo

    27. 11. 2021  |  Družba

    »Zdi se, da še nikoli nismo bili tako razdeljeni, kot smo v tem trenutku«

    "Ko se ob tla, da bi uveljavil svojo voljo, vrže triletni otrok, ni kakšne velike škode. Svojevrstna družbena tragedija pa postane, ko odrasli, vase zagledani posamezniki začutijo, da bi lahko bili končno deležni petih minut slave. Pod vplivom javnega diskurza, ki že dolgo ni bil tako na dnu, kot je zdaj – predvsem po zaslugi politike – so našli svojo luč. Danes tako spremljamo jezne in gnev pljuvajoče ljudi na eni strani ter srce parajoče zgodbe zdravstvenega osebja, ki se trudi reševati življenja, na nasprotni."

  • DK, STA

    27. 11. 2021  |  Svet

    Združena Banksy in Warhol

    V Palači kulture v drugem največjem sicilijanskem mestu Catanii je do 2. junija na ogled razstava Bansky-Andy Warhol, ki skozi več kot 100 del sooča ustvarjalnost dveh velikih umetnikov in revolucionarjev svojega časa - največkrat fotografiranega umetnika na svetu Andyja Warhola in anonimnega sodobnega umetnika, znanega kot Bansky, je pisala italijanska tiskovna agencija Ansa.

  • Damjana Kolar

    27. 11. 2021  |  Kultura

    Film tedna: Hiša Gucci

    Od 25. novembra je v Koloseju na ogled kriminalna drama Hiša Gucci, navdihnjena s šokantno resnično zgodbo o družinskem imperiju za italijansko modno hišo Gucci. V treh desetletjih ljubezni, izdaje, dekadence, maščevanja in na koncu umora, dobimo vpogled v to, kaj pomeni ime, koliko je vredno in kako daleč bo družina šla, da bo imela nadzor. Film je režiral Ridley Scott (Gladiator, Robin Hood, Ameriški gangster, Marsovec, Thelma in Louise,...), scenarij pa sta napisala Becky Johnston in Roberto Bentivegna po knjižni uspešnici avtorice Sare Gay Forden z naslovom The House Of Gucci.

  • DK, STA

    27. 11. 2021  |  Kultura

    V Slovenijo se iz Beograda končno vrača 13 filmov

    Vlada je na dopisni seji soglašala z načrtovanim podpisom pogodbe o prevzemu slovenskih celovečercev, ki so v hrambi Jugoslovanske kinoteke v Beogradu. Tako se v Slovenijo vrača 13 slovenskih filmov, ki jih je leta 1968 producent Triglav film predal v hrambo v Jugoslovansko kinoteko, ker sam ni imel primernega depoja za njihovo hrambo.

  • Osamosvojitev Slovenije, drugič

    Ob osamosvojitvi Republike Slovenije leta 1991 smo njeni prebivalci dosegli stopnjo enotnosti, ki se bo težko še kdaj ponovila. Vedeli smo, kaj hočemo, in vedeli smo, da to hočemo. Ob težko pričakovani in plebiscitarno podprti osamosvojitvi države, vzpostavitvi večstrankarske parlamentarne demokracije in pospešitvi gospodarskega razvoja je bila med pomembnimi cilji projekta tudi dosledna uveljavitev načela pravne države, po katerem vsak, ne glede na družbeni ali politični položaj ali vpliv, odgovarja za svoja dejanja. Da to ni bil cilj vseh, tudi najbolj znanih osamosvojiteljev ne, se je hitro pokazalo ob koncu vojne z JLA, ko so se v trgovini z orožjem, materi vseh slovenskih afer, z obema rokama do ramen angažirali tudi tisti, ki so jih vsi ljudje takrat, nekateri pa jih še danes, slavili kot najpomembnejše zmagovalce vojne za Slovenijo.

  • Dr. Dragan Petrovec

    26. 11. 2021  |  Mladina 47  |  Družba

    Nagovor policistkam in policistom

    Bila je pozna jesen, tako kot zdaj. Leto 2015. Dovolj ste imeli podcenjevanja svojega dela. Imeli ste slabe plače. Vaša oprema je bila izrabljena, mnogi čevlji ponošeni in izhojeni, vozila iztrošena in s tem nevarnost za vaše življenje in življenje drugih. Številni prostori, v katerih ste bivali med eno in drugo nalogo na terenu, so bili videti razpadajoči.

  • Peter Petrovčič

    26. 11. 2021  |  Mladina 47  |  Politika

    Ker so »kršili« pravice neonacistov

    Petindvajsetega junija se je na Prešernovem trgu v Ljubljani zbrala množica (petkovih) protivladnih protestnikov. Že takoj na začetku pa je improvizirani protestniški oder ob Prešernovem spomeniku zavzela manjša skupina neonacistov, samooklicanih rumenih jopičev. Odrivanje protestnikov, verbalne in fizične provokacije so začeli preraščati v fizično nasilje, zato so policisti provokatorje in protestnike skušali ločiti. Ker jim to ni uspelo, so rumenim jopičem ukazali, naj se odstranijo. In ker se niso, so jih odstranili in odpeljali policisti. Zaradi tega ravnanja policistov je kasneje vodstvo policije kaznovalo direktorja ljubljanske policijske uprave Boštjana Glaviča in operativnega vodjo Nermina Isića, ki sta tedaj v operativnem štabu izdajala ukaze. Zdaj je znana vsebina opozoril pred odpovedjo, ki sta ju prejela.

  • Jure Trampuš

    26. 11. 2021  |  Mladina 47  |  Družba

    Cepiti otroke?

    Najprej nekaj podatkov, realnih, potrjenih, nobenih zarot in statističnih akrobacij ni za njimi. Po podatkih NIJZ je v Sloveniji v starostnem razredu od 0 do 17 let z najmanj dvema odmerkoma cepljenih skoraj 30 tisoč mladih, samo z enim pa še 6000. Ker se v Sloveniji lahko cepijo samo starejši od 12 let, je v tej starostni kategoriji polno cepljena slaba četrtina mladih, večina izmed njih je srednješolcev. To je skoraj trikrat manj, kot je cepljenih v odrasli populaciji. Tam je delež cepljenih z vsemi odmerki 64 odstotkov, kar je malo in očitno premalo, da bi nam samo s cepljenjem uspelo omejiti širjenje epidemije in polnjenje bolnišnic.

  • Borut Mekina

    26. 11. 2021  |  Mladina 47  |  Politika

    SDS Kalimero

    Ko je posebna delegacija evropskega parlamenta pod vodstvom poslanke iz Nizozemske Sophie in ‘t Veld oktobra obiskala Slovenijo, je bilo prav ravnanje predsednika vlade Janeza Janše ključni dokaz in kazalnik stanja demokracije v naši državi. Kar so evropski poslanci dotlej poslušali iz druge roke, so oktobra občutili na svoji koži. Nikoli se še ni zgodilo, da najvišji politični predstavniki države ne bi sprejeli takšne delegacije – pa je Janša evropske poslance celo osebno povabil v državo. Za povrhu je premier goste med obiskom še blatil. Označil jih je za Soroseve lutke, torej za osebke brez lastne volje, katerih ravnanje naj bi iz ozadja vodil bogati Jud. Janševe izpade so obsodili vsi predsedniki institucij EU in številni drugi pomembni politiki EU, s katerimi se je tisti dan naš premier zapletel v še bolj žaljive besedne spopade.

  • Vanja Pirc  |  foto: Uroš Abram

    26. 11. 2021  |  Mladina 47  |  Kultura

    »To, kar se dogaja zdaj, je totalni prevzem«

    V ponedeljek je Igor Samobor sporočil, da po osmih letih vodenja Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana nepreklicno odstopa s položaja. V pismu, ki ga je delil z javnostjo, je zelo odkrito in natančno pojasnil, kako je sedanja oblast z ministrom za kulturo Vaskom Simonitijem na čelu zablokirala nujno potrebno obnovo osrednjega slovenskega gledališča, ki deluje v 110 let stari, zelo dotrajani palači, in da sumi, da je do tega prišlo zato, ker se je minister pravzaprav želel s položaja znebiti njega. Odzivi na odstop so si enotni – tako tisti, ki so Samoborja vseskozi podpirali, kot tisti, ki so bili do njegovih repertoarjev ali iskanj poti do novega občinstva kdaj tudi kritični, se strinjajo, da gre za veliko škodo, za še eno veliko sramoto ministra Simonitija. Odhaja profesionalec, ki se je do zadnjega boril za prepotrebno prenovo in jo je tudi pripeljal skoraj do začetka.