• DK, STA

    17. 1. 2021  |  Politika

    Izletniške točke pod drobnogledom

    Policija tudi ta konec tedna izvaja poostren nadzor nad spoštovanjem veljavnih protikoronskih odlokov. Na Gorenjskem so včeraj do 12. ure ugotovili 20 kršitev odlokov, tri vozila pa so obrnili nazaj. Kršitev je bilo tako občutno manj kot prejšnjo soboto, ko so policisti v dopoldanskem času ugotovili 60 kršitev odlokov, zavrnili pa 120 vozil.

  • Uredništvo

    17. 1. 2021  |  Politika

    »Nikakor ni kriv samo Janez Janša«

    "Gre enostavno za vprašanje, ali bomo presekali z janšizmom ali pa mu bomo dali alibi, da še naprej ruši državo. Ampak za stanje v državi - mrtvi, okuženi, ogroženi, sprti - ni nikakor kriv samo Janez Janša sam. Krivi so v prvi vrsti vsi tisti, ki ga podpirajo in omogočajo. V sredo bodo imeli priložnost, da s tem prekinejo."

  • Uredništvo

    17. 1. 2021  |  Družba

    »Fafangel in kolegi, čas je, da se postavite zase. In za nas.«

    "Molk epidemiologov, ki že leto dni opravljajo garaško delo, je simbol stanja duha v tej državi pod Janševo oblastjo. Kdor dvigne glas, postane tarča SDS in njenih dobro organiziranih tovarn zlobe, kot je 'medije' te stranke pred dnevi označil Tomaž Vesel. Med epidemiologi se ni našel nov Ivan Gale, ker so vsi videli, kaj se je zgodilo z Ivanom Galetom. Nekaj mesecev po tem, ko je prvi spregovoril o spornih poslih z zaščitno opremo, je končal na cesti. Kot je pojasnil Počivalškov prijatelj na čelu zavoda za blagovne rezerve, Gale 'preprosto ni razumel časa, prostora in svoje vloge, ki mu je bila dodeljena'."

  • IK, STA

    17. 1. 2021  |  Kultura

    Umrl je Phil Spector

    Ameriški glasbeni producent Phil Spector, ki je preobrazil zvok popularne glasbe 60. let prejšnjega stoletja, kasneje pa je pristal v zaporu zaradi umora, je v soboto umrl v bolnišnici, so po poročanju tujih tiskovnih agencij danes sporočili iz kalifornijskega oddelka za zapore. Dodali so, da bo uradni vzrok smrti ugotovil zdravnik.

  • Uredništvo

    17. 1. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #48

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Toneta Škrjanca iz zbirke Sladke pogačice.

  • IK, STA

    16. 1. 2021  |  Politika

    Protikorupcijska komisija v primeru Pivec ugotovila kršitve glede sprejemanja daril 

    Protikorupcijska komisija je v postopku zoper nekdanjo kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec ugotovila kršitve integritete in določb o prepovedi in omejitvah v zvezi s sprejemanjem daril. Pivec se bo pritožila.

  • Lara Paukovič

    15. 1. 2021  |  Mladina 2  |  Svet

    Oprostite, ne pošiljamo v Slovenijo

    Knjigarne in knjižnice so zaprte in dostop do knjig je otežen, v preteklih dneh pa so ljubitelji knjig doživeli še en velik udarec: priljubljena britanska spletna stran Book Depository, za marsikoga zaradi brezplačne poštnine, dostopnih cen knjig in hitre dostave prva izbira za naročanje tujih knjižnih naslovov, je ustavila pošiljanje v Evropsko unijo.

  • IK, STA

    16. 1. 2021  |  Politika

    Policijski sindikat kazensko ovadil ministra Hojsa

    V Policijskem sindikatu Slovenije so v četrtek podali kazensko ovadbo zoper ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa zaradi objave osebnih podatkov in plač policistov, kar je po njihovem mnenju v nasprotju z zakonodajo. Sumijo ga kaznivega dejanja zlorabe osebnih podatkov v povezavi z drugimi kaznivi dejanji na škodo policistov.

  • Luka Volk

    16. 1. 2021  |  Politika

    Vladna miloščina

    Študenti so se med epidemijo znašli v nezavidljivem položaju; tega verjetno ni treba več poudarjati. Pa vendar – študentski domovi ostajajo zaprti, predavalnice ob začetku izpitnega obdobja prav tako; študenti se kvečjemu lahko veselijo »vladne miloščine«, kot so jo poimenovali, v višini 150 evrov. Za solidarnostni dodatek, izplačan več kot devet mesecev po izplačilu prvega, bo marsikdo hvaležen, dejanskih stisk študentov pa ne bo uspel rešiti. Tako so se najbolj socialno ogroženi študenti znova prisiljeni znajti sami in so odvisni predvsem od solidarnosti drugih.

  • Danes je nov dan

    16. 1. 2021  |  Družba

    Cepilni razkorak

    Kljub dogovoru EU o pravični distibuciji cepiva proti covidu, se je hitro izkazalo, da si močnejše države lahko zagotovijo večje količine. Nemčija je tako nabavila 30 milijonov doz mimo dogovora, povsem verjetno pa je, da bo tako delovala še katera izmed članic. Kot lahko opazimo, prihaja do sporov že znotraj EU, še slabše scenarije pa si lahko obetajo revnejše države izven Evrope.

  • Uredništvo

    16. 1. 2021  |  Družba

    »S tem, ko me na vsak način skušajo diskreditirati, dokazujejo, da jih je strah«

    "Nekdanji predsednik ima prav. Imam službo, ki me zelo veseli. Doživel sem stvari, za katere si nikoli v življenju nisem mislil, da jih bom. Imam velik neformalni vpliv in lahko veliko pomagam svoji domovini. Vedno bom pripravljen pomagati, posebej če bo v Sloveniji na oblasti kolikor toliko normalna, neskorumpirana politika. Do neke mere me zabava, na drugi strani pa mi je žal, da vam ne morem odgovoriti, da me politika zanima, ker bi s tem zavajal vse pozitivno misleče ljudi v Sloveniji. Hkrati bi rad one duge še malo prestrašil. S tem, ko me na vsak način skušajo diskreditirati, dokazujejo, da jih je strah. "

  • Uredništvo

    16. 1. 2021  |  Politika

    »Vsa Evropa je lahko to naredila, mi tega nismo zmogli«

    "Vsi, ki teptamo ljubo zemljo, delamo napake. A ni večje napake od tega, da te napake ne priznaš. Vsi izgovori so za lase privlečeni. Američani bi rekli: It'a a shame! (Sramota, op. p.) Vsa Evropa je lahko to naredila, mi tega nismo zmogli. Še večja napaka pa se mi zdi, da smo ob izteku mandata v ZDA pošiljali zunanjega ministra in ministra za infrastrukturo. Vprašati se je treba, kaj je tukaj zadaj, kajti politiki naj bi služili državnim, nacionalnim interesom. Ali gre morda za parcialne interese, za katere mi ta hip ne vemo? Vsekakor bo imel novoimenovani veleposlanik Slovenije v ZDA kar zahtevno nalogo."

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    15. 1. 2021  |  Mladina 2  |  Uvodnik

    Teden odločitve

    Policijski sindikat Slovenije je v ponedeljek začel razmeroma blago stavko, ker se je vlada odločila, da ne bo izpolnila pred dvema letoma doseženega in podpisanega stavkovnega dogovora. Začetek stavke zaradi neizpolnjevanja dogovora je logičen korak sindikata, s katerim nasprotno stran v takih primerih pripravi k pogovorom. V normalnih razmerah sledijo pogajanja. Zato so bila v ponedeljek tudi poročila medijev o stavki policistov popolnoma mirna in celo obrobna. Policisti so začeli stavko, stavka okoli 5000 policistov, ki so člani omenjenega sindikata, promet poteka normalno itd. Noben medij ni v tem zaznal nič takega. Čakalo se je, da bo objavljen protokol pogajanj.

  • Uredništvo

    15. 1. 2021  |  Politika

    Vložen predlog konstruktivne nezaupnice z 42 poslanskimi podpisi 

    Vložitev predloga konstruktivne nezaupnice s kandidatom za novega predsednika vlade Karlom Erjavcem, ki je bila napovedana za 13. uro, se je zaradi enega podpisa zavlekla. Poslanec DeSUS Branko Simonovič je namreč javnosti sporočil, da ne bo prispeval svojega podpisa, vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša pa je dejal, da bodo svoj podpis pod predlog konstruktivne nezaupnice prispevali trije poslanci stranke in da nameravajo v Državnem zboru (DZ) delovati kot samostojna poslanska skupina in ne kot del Koalicije ustavnega loka (KUL). Karl Erjavec je sporočil, da so vložili predlog konstruktivne nezaupnice z 42 podpisi, torej enim manj kot so sprva načrtovali.

  • To se lahko zgodi tudi pri nas

    Tako kot se slovenski novinarji zadnje leto počutijo kot dopisniki iz Madžarske ali Poljske, so se ameriški novinarji prejšnji teden – ob okupaciji Kapitola, Trumpovem poskusu državnega udara – počutili kot dopisniki iz kake banana države. Gotovo so se spomnili filma Padec Olimpa, v katerem Severni Korejci zavzamejo Belo hišo in ob katerem so si rekli – oh, to je le za lase privlečena fikcija! To se pri nas ne more zgoditi! Zdaj jim je Padec Olimpa eksplodiral v obraz, s sloganom »v Ameriki lahko vsak postane predsednik« vred. Kim Džong Un se že dolgo ni tako krohotal, še bolj pa se bo, ko bo ameriški State Department objavil naslednje poročilo o položaju človekovih pravic po svetu.

  • Borut Mekina

    15. 1. 2021  |  Mladina 2  |  Družba

    Slovenski finančni faraoni

    Podjetje Majbert Pharm danes seveda že vsi poznamo, člani komisije ministrstva za zdravje, ki so to podjetje izbrali za dobavitelja hitrih testov za covid-19, pa so se od sramu zavili v molk. Vse skupaj je bilo iz njihove perspektive videti kot skrita kamera ali neki družbeni eksperiment. Ko je ministrstvo podjetje Majbert Pharm izbralo na razpisu za dobavitelja, so namreč lastniki podjetja naredili vse, česar ne bi smeli: v času karantene so organizirali žurko v Mehiki, se nastavljali pred najetim zasebnim letalom, eden izmed njih, Luka Lah, pa se je že takoj na Instagramu pohvalil, da so sklenili »bolan posel«.

  • DK, STA

    16. 1. 2021  |  Družba

    Kakšni so morebitni stranski učinki cepiva proti covidu-19?

    Pri cepljenju proti covidu-19 s cepivoma, ki sta bili doslej registrirana v EU, so možni blažji stranski učinki, najpogosteje rdečina in bolečina na mestu vboda, utrujenost, glavobol in vročina. Ti učinki so prehodni, izzvenijo v nekaj dneh, medtem ko so resni neželeni učinki, kot je alergija in anafilaktični odziv, izjemno redki.

  • Jure Trampuš

    15. 1. 2021  |  Mladina 2  |  Družba

    Bi moral Twitter ukiniti profil tudi Janezu Janši?

    Socialna omrežja – Twitter, Facebook, Instagram in druga – so glavni komunikacijski kanali takšnih ali drugačnih govornikov, posebno priljubljeni pa so pri politikih. Zakaj je tako, je jasno – omogočajo neposredni nagovor volivcev, med politikom in ciljno skupino ni nikakršnega filtra, ki bi sporočila preverjal in postavljal v kontekst. Socialna omrežja so megafoni, idealna sredstva za propagando. Vse to je znano že leta: Facebook ni le omrežje, ki bo povezalo svet; Facebook, tak, kakršen je danes, je grožnja demokraciji.

  • STA

    16. 1. 2021  |  Družba

    Delo in šolanje na daljavo povzročila velik porast prometa telekomunikacij

    Leto 202o je za telekomunikacijske operaterje zaradi koronavirusne krize minilo v znamenju močno povečanega prometa, dodatnih obremenitev omrežij in novih izzivov na področju kibernetske varnosti. Uporabnikom so na povečane zahteve med drugim odgovorili z zvišanjem hitrosti interneta in uvedbo novih rešitev na daljavo.

  • Damjana Kolar

    16. 1. 2021  |  Kultura

    Film tedna: Laibach - Divided States of America

    Na TV Slovenija 2 bo danes ob 23.30 na ogled dokumentarni film v režiji Saša Podgorška o skupini Laibach, ki je novembra 2004, takoj po vnovični izvolitvi Georgea W. Busha za predsednika, odšla na svojo četrto ameriško turnejo. Koncerte je imela predvsem v mestih "demokratičnih" ameriških zveznih držav in Kanadi. Turneja je imela tudi ideološki naboj in je odsevala povolilno razočaranje. 

  • DK, STA

    16. 1. 2021  |  Svet

    Ivanka Trump in Jared Kushner tajnim agentom nista dovolila uporabljati svojih stranišč

    Ameriška tajna služba, zadolžena za varovanje predsednika ZDA Donalda Trumpa in njegove družine, je plačevala po 3000 dolarjev na mesec za najem stranišča in kopalnice za agente, ki jim Ivanka Trump in Jared Kushner nista dovolila uporabljati nobenega od šestih stranišč v njuni hiše v Washingtonu, poroča Washington Post.

  • Jure Trampuš

    15. 1. 2021  |  Mladina 2  |  Politika

    Dogodivščine ministra Tonina

    »Odločitev ustavnega sodišča bo imela v januarju 2021 povsem konkretno posledico, saj bi bili zaradi zadržanja zakona prisiljeni zaustaviti proces nabave novega transportnega letala.« Tako dramatično zvenijo besede, ki so jih zaradi začasnega zadržanja zakonsko pogojenih nakupov orožja zapisali na ministrstvu za obrambo.

  • DK, STA

    16. 1. 2021  |  Družba

    20 let Wikipedie

    Največja spletna enciklopedija Wikipedia je včeraj praznovala 20. obletnico. Portal, ki so ga 15. januarja 2001 zagnali v angleščini, je sedaj dostopen že v 309 jezikovnih različicah. Slovenska različica Wikipedie je bila ena prvih, zagnali so jo februarja 2002.

  • DK, STA

    16. 1. 2021  |  Kultura

    Tudi filmi festivala v Motovunu na spletu

    Motovun Film Festival je v okviru projekta Kino Istra / Cinema Istria od včeraj na spletu ponudil štiri celovečerce, ki jih organizatorji festivala napovedujejo kot ogrevanje za projekcije filmov v živo v mestih hrvaške in slovenske Istre. Med njimi je tudi celovečerni film Franceta Štiglica Dolina miru. Partner projekta je Kino Otok.

  • Monika Weiss

    15. 1. 2021  |  Mladina 2  |  Politika

    Vrnitev glob protestnikom

    Ustavno sodišče je 3. decembra lani potrdilo: ker je vlada nepravilno objavila sklepe, s katerimi je želela podaljšati prepovedi zbiranja v vzgojnoizobraževalnih zavodih, prepovedi sploh niso veljale. Ker je sklepe o ostalih ukrepih objavljala na identičen način in zanje torej po analogiji velja enako, bi morala (pravna) država protestnikom, ki so na podlagi neveljavnih aktov prejemali globe, denar vrniti, procesiranje odprtih postopkov pa ustaviti. A ministrica za pravosodje ne ukrepa.

  • Gregor Kocijančič  |  foto: Uroš Abram

    15. 1. 2021  |  Mladina 2  |  Družba

    »Nastavljanje slabih kadrov doživljamo že kot popolnoma samoumevno«

    Kaja Širok, doktorica znanosti, zgodovinarka, raziskovalka, prevajalka in docentka za področje novejše in sodobne zgodovine na ljubljanski Filozofski fakulteti, zadnjih deset let deluje tudi kot direktorica Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Kljub izjemnim uspehom, ki jih je dosegla v dveh mandatih vodenja muzeja, te dni – v duhu političnih menjav kadrov v javnih zavodih – zapušča direktorski stol. V njeni pisarni na Cekinovem gradu v ljubljanskem parku Tivoli, od katere se počasi poslavlja, je odgovorila na vprašanja, ki se odpirajo ob spornem kadrovanju v ustanovi, ki je bila pod njeno taktirko aktivno vpeta v širši mednarodni prostor in v mednarodno muzejsko dogajanje.

  • Luka Volk

    15. 1. 2021  |  Mladina 2  |  Družba

    Zavod Iskreni na javnem razpisu prejel 130.000 evrov 

    Na javni razpis za sofinanciranje projektov, namenjenih pomoči najbolj ranljivim skupinam prebivalcev zaradi epidemije covid-19 in zmanjševanju njenih posledic, ki je potekal prek ministrstva za delo in je razporejal sredstva Evropskega socialnega sklada, je bilo prijavljenih 135 različnih projektov. Od teh jih je 17 prejelo sredstva, med njimi pa je kar 6 prejemnikov s konservativnimi, krščanskimi ozadji. Zagotovo najbolj bode v oči Zavod Iskreni, ki je prek razpisa prejel najvišjo možno višino sredstev, torej 130.000 evrov.

  • Staš Zgonik

    15. 1. 2021  |  Mladina 2  |  Politika

    Cepilna loterija

    Cepljenje proti covid-19 v Evropski uniji po decembrskem prihodu prvega in nedavni odobritvi drugega cepiva napreduje počasi. Le malo državam je že uspelo cepiti več kot odstotek svojih prebivalcev. Slovenija k sreči je med njimi.

  • Borut Mekina

    15. 1. 2021  |  Mladina 2  |  Politika

    Vlada uspešno razklala policiste

    Notranji minister Aleš Hojs je pred napovedano policijsko stavko objavil poimenski seznam bruto plač 8694 zaposlenih na policiji, z vsemi dodatki, razen dodatka za prehrano, prevoznih stroškov in stroškov službenih poti.