• Darja Kocbek

    29. 7. 2019  |  Svet

    Zakaj nekateri še vedno verjamejo, da je bil pristanek na Luni prevara

    Da je pred 50 leti prvi človek lahko stopil na Luno, je pripomoglo 400 tisoč zaposlenih na vesoljski agenciji Nasa in njenih pogodbenih sodelavcev. Samo en človek je bil dovolj, da so se razširile teorije zarote, da je šlo za prevaro. Njegovo ime je Bill Kaysing, poroča Guardian.

  • Damjana Kolar

    29. 7. 2019  |  Kultura

    Maribor je prihodnost

    V Galeriji K18 v Mariboru bodo 29. julija ob 19.00 odprli razstavo Roberta Marina in Matjaža Rušta z naslovom Maribor is the future, ki je nastala na njuni enomesečni rezidenci, predstavljena pa bo v obliki intervencije v javni prostor na fasadi galerije in s tiskano publikacijo - magazinom, ki bo vseboval celotno serijo. Roberta Marina in Matjaža Rušta v tandemu poznamo predvsem po projektu "Najlepše mesto na svetu". Gre za serijo dokumentarnih fotografij, ki v obliki fotobloga nastaja od leta 2014 in je bila med drugim predstavljena tudi kot tiskana publikacija, vsebinsko pa je vezana na Ljubljano, kjer fotografa živita.

  • Uredništvo

    28. 7. 2019  |  Politika

    Milan Kučan: Kolaboracija ne more biti vrednota

    Prvi predsednik republike Slovenije Milan Kučan je danes prisotne nagovoril na spominski slovesnosti ob obletnici tragedije ranjencev partizanske bolnice Ogenjca. Poudaril je, da spomin na ta dogodek ne sme utoniti v pozabo, ker je del naše skupne zgodovine, obenem pa predstavlja človekovo neuklonljivo hotenje po svobodi, ki je tako zelo silovito, da postane ob njem vprašanje, kako veliko žrtev bo zahtevalo, manj pomembno.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    26. 7. 2019  |  Mladina 30  |  Uvodnik

    Prekleti Hrvati

    Res je bilo nenavadno v preteklih dveh tednih poslušati privoščljiva poročila slovenskih medijev, ko so navajali sicer vprašljive podatke o tem, da je obisk turistov v juliju – po dvanajstih dneh tega meseca, sic! – nižji za šest odstotkov glede na preteklo leto. Pri čemer je seveda večina medijev pozabila dodati, da je v istem trenutku na letni ravni hrvaški turizem že beležil več kot štiriodstotno rast glede na preteklo leto.

  • Izak Košir

    26. 7. 2019  |  Družba

    Radio Mladina: Rešitev za varno oskrbo s pitno vodo

    Slovenska Obala potrebuje lasten nadomestni vir, ki bi bil sposoben zagotavljati 500 litrov vode na sekundo. O rešitvah je spregovoril novinar Mladine Staš Zgonik. Prisluhnite pogovoru, več pa v članku Žejna Obala >> #Mladina30

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/656697539&color=%23ff000f&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • A se jim je zmešalo?

    Ko je Donald Trump nedavno obiskal Veliko Britanijo, so ga sprejeli kot Winstona Churchilla: kraljica Elizabeta mu je podarila dragoceno prvo izdajo knjige o drugi svetovni vojni, ki jo je napisal Churchill, premierka Theresa May mu je podarila kopijo osnutka Atlantske listine s Churchillovimi lastnoročnimi pripisi in komentarji, slavnostno večerjo so priredili v Blenheimski palači, ki velja za Churchillov rojstni kraj, Piers Morgan je televizijski intervju s Trumpom naredil v Churchillovih vojnih sobah (Churchill War Rooms), pravzaprav bunkerju, iz katerega je Churchill poveljeval med drugo svetovno vojno, Trump pa si je med intervjujem na glavo nataknil imitacijo Churchillovega klobuka (via Lock).

  • Borut Mekina  |  foto: Borut Krajnc

    26. 7. 2019  |  Mladina 30  |  Družba

    Margarethe von Trotta: Po padcu Berlinskega zidu smo priborjeno svobodo spremenili v zabavo. Napaka.

    Margarethe von Trotta (1942) velja za najboljšo nemško povojno filmsko režiserko, v svetu pa za vodilno feministično ustvarjalko. Poklicno pot je začela kot igralka v nekaterih zdaj že legendarnih nemških filmih tako imenovanega novega vala, nato pa se je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja tudi sama poskusila v režiji in pisanju scenarijev. Posnela je skoraj dvajset celovečernih filmov, za katere je prejela najpomembnejše filmske nagrade. Iz njenega opusa smo si v Sloveniji nazadnje ogledali film o filozofinji Hanni Arendt in njenem delu o Adolfu Eichmannu. Z Margarethe von Trotta smo se pogovarjali v Gorici, kjer so ji na Filmskem festivalu Sergia Amideija podelili nagrado za življenjsko delo. Prejela jo je, ker je s filmskim delom dokazala, »da si prizadeva za inovacije v vsebini in pri poglabljanju aktualnih tem, s še posebnim poudarkom na ženskih likih na podlagi analize njihovih globokih psihičnih vzgibov,« je zapisala žirija.

  • Vasja Jager

    26. 7. 2019  |  Mladina 30  |  Družba

    Cerkveni hotelirji

    Tudi letos so slovenske turistične destinacije preplavile trume obiskovalcev. Še pred začetkom uradne sezone, maja, so po podatkih Statističnega urada turistični nastanitveni obrati zabeležili več kot 500.000 prihodov in nad 1,1 milijona prenočitev, večinoma gostov iz tujine, zlasti iz Nemčije, Avstrije, Italije, ZDA in Velike Britanije. Posebej velik je naval na gorske občine, ki so skupaj ustvarile skoraj četrtino vseh prenočitev. O novi rekordni turistični sezoni tako znova poročajo z Bleda, kjer je bilo junija osem odstotkov več prenočitev kot lani, število postelj, ki so na voljo gostom, pa je že preseglo število prebivalcev. Med podjetneži, ki si ob tem manejo roke, pa so tudi katoliški duhovniki.

  • Preganjavica

    Če uporabljate družabna omrežja, ste te dni brez dvoma zasledili mnogo fotografskih manipulacij, v katerih naj bi bili vaši prijatelji (oziroma ljudje, ki jim sledite na spletu) videti kot starčki, a pravzaprav so videti kot počlovečen skrotum. #faceappchalange, spletni »izziv«, pri katerem v aplikacijo FaceApp naložimo svoj selfi, aplikacija pa naš obraz v nekaj trenutkih umetno postara za kakšnih štirideset let – tako da nam z digitalno obdelavo zguba kožo in posivi pričesko –, je iz nekega razloga čez noč postal viralna uspešnica. Verjetno zato, ker nas iskreno zanima, kako bi bili – po interpretaciji neke prismuknjene aplikacije – videti stari in zgubani, predvsem pa zato, ker si s spletno objavo ostarele različice samih sebe zagotovimo zajetno število lajkov.

  • Danes je nov dan

    26. 7. 2019  |  Družba

    RIP influencers?

    Ta teden je udarila novica, da Instagram na sedmih pomembnih trgih začenja s testom verzije aplikacije, v kateri so lajki prikazani samo uporabnikom, ne pa tudi njihovim sledilcem. Odločitev je šokirala številne poslovne analitike, saj se Instagramu kratkoročno zagotovo ne splača, a zdi se, da je dolgoročna prihodnost Instagrama varnejša, če se znebijo toksičnega štetja lajkov in preživijo zamero najbolj aktivnega dela svoje skupnosti.

  • Neža Oder

    26. 7. 2019  |  Mladina 30  |  Politika

    Jaz zase, ti zame

    Po februarskem zvišanju cen je zavarovalnica Vzajemna na petkovi novinarski konferenci napovedala vnovično podražitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. S četrtim zvišanjem cen v zadnjih dveh letih bo polna mesečna premija znašala 35,67 evra ali kar dobrih 11 odstotkov več kot prej.

  • Damjana Kolar

    26. 7. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V Klubu Monokel bo potekal 42-urni maraton, na katerem bodo nastopili: Estera, Commercial Break, B L N, Katcha, Maša, NinaBelle, Nina Hudej, Philip IV, Pobalnika, Volk, Annarch, Duki, m00sh, Gašper Torkar, Tetsuo, v Dvorani Gustaf pa Kryptønight: The Jump Up Frenzy, kjer bodo za zabavo poskrbeli Dominus Diaboli, Wooga, Kryptønite, No Comply, Skinitch.

  • Marjan Horvat

    26. 7. 2019  |  Mladina 30  |  Politika

    Je bila Sirizina »kapitulacija« neizbežna?

    Predčasne parlamentarne volitve v Grčiji, ki jih je dozdajšnji premier Aleksis Cipras razpisal zaradi slabega izida svoje stranke Siriza na evropskih volitvah maja letos, so omogočile vrnitev na oblast »starim«, dinastičnim političnim strukturam. S skoraj 40-odstotno podporo volivcev je zmagala desnosredinska Nova demokracija, ki bo imela s 158 poslanskimi sedeži absolutno večino v novem sklicu 300-članskega parlamenta. »Sprejemamo razsodbo ljudstva. Sprejeli smo težke odločitve, da smo pripeljali Grčijo sem, kjer je danes, in za to plačali visoko politično ceno,« je prejšnji ponedeljek ob razglasitvi izidov volitev dejal poslavljajoči se premier Cipras.

  • Darja Kocbek

    25. 7. 2019  |  Družba

    Čudovite novice, ki so v resnici grozne

    »TO JE ČUDOVITO!« so novinarji Fox 5 DC označili zgodbo o dveletnem invalidu Loganu Mooru, ki mu starši niso mogli kupiti hojice, zato so jo zanj naredili zaposleni v trgovini Home Depot. Televizijska hiša CNN je objavila podobno zgodbo o dveletnem dečku Cillianu Jacksonu, ki zaradi genetske napake ne more hoditi, starši pa mu ne morejo plačati terapije. Učenci šole za robotiko so mu zato naredili »prilagojen avtomobil«.

  • Uredništvo

    25. 7. 2019  |  Politika

    A se jim je zmešalo?

    Jutri izide nova Mladina! To je njena naslovnica. Ideja za naslovnico: Peter Zabret, ilustracija: Vida Igličar. #Mladina30 

  • Danes je nov dan

    25. 7. 2019  |  Družba

    Ekološka cena vojske

    Ko govorimo (oz. bolj beremo) o okoljski katastrofi, ki prihaja, jo osmišljamo s številkami, ki opisujejo toplogredne izpuste držav sveta. Že v Kjotskem protokolu so se države zavezale, da bodo poročale o svojih izpustih, vendar so iz poročil izpadli največji svetovni onesnaževalci – vojaki in vojakinje nacionalnih obrambnih sil.

  • Damjana Kolar

    25. 7. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo koncert južnoafriškega dua FAKA, pregledno razstavo Borisa Beje z naslovom Tišina v času hrupa, koncert Bowraina z godalnim kvartetom, 4. mednarodni filmski festival Kranjska Gora, ki bo v sedmih dneh ponudil več kot 70 filmov, zaključek Mednarodnega simpozija kiparjev Forma viva 2019, koncert legendarne ameriške progresivne metal skupine Queensrÿche.

  • Darja Kocbek

    24. 7. 2019  |  Svet

    Kakšen je svet Borisa Johnsona, novega britanskega premierja?

    Nekdanji britanski zunanji minister in londonski župan Boris Johnson je novi vodja britanskih konservativcev, ki bo danes, v sredo, 24. julija,  obenem postal tudi novi britanski premier. Po izvolitvi je članom stranke obljubil, da bo državi dal novo energijo in do 31. oktobra izvedel brexit. EU je po poročanju STA z njim pripravljena sodelovati, a vztraja pri ločitvenem sporazumu.

  • IK, STA

    24. 7. 2019  |  Svet

    "Če jih aretiram, sem zanje odgovoren. In če pobegnejo, jih imam pravico postreliti."

    V Nemčiji so izdali obtožnico za 96-letnega nekdanjega člana zloglasnih nacističnih odredov SS zaradi spodbujanja sovraštva in kršitve pravice do pietete umrlih. Bivšega nacista bremenijo, da je v televizijskem pogovoru o nacističnem pokolu v francoskem Ascqu zmanjševal pomen holokavsta in francoskim civilistom pripisal krivdo za njihovo usodo.

  • IK, STA

    24. 7. 2019  |  Svet

    So nekdanji ameriški diplomati na Kubi res utrpeli spremembe na možganih?

    Posnetki možganov okoli 40 ameriških diplomatov, ki so bili na še neznan način poškodovani na Kubi, so razkrili, da se njihovi možgani vidno razlikujejo od posnetkov kontrolnih skupin, so v torek sporočili strokovnjaki. Slikanje z magnetno resonanco potrjuje, da se je "nekaj zgodilo z možgani teh ljudi", je dejala soavtorica študije Ragini Verma.

  • Danes je nov dan

    24. 7. 2019  |  Družba

    Temni oblaki nad Jadranom

    Da so cene na Jadranu pretirane, je znano. Da so naši južni sosedje precej neuspešni pri razvoju turistične infrastrukture, tudi. Da bo letošnji julij na Hrvaškem prespalo šest odstotkov manj turistov kot lani, torej ne preseneča. Preseneča pa, s kakšno privoščljivostjo to spremljajo slovenski mediji.

  • Uredništvo

    24. 7. 2019  |  Kultura

    Trk med muzejem, univerzo in telesom

    Na različnih prizoriščih v Ljubljani bo od 25. julija do 2. avgusta potekal Metabolični muzej-univerza, ki bo ponudil eksperimentalen izobraževalni program obiskovalcem 33. grafičnega bienala ter tudi drugim obiskovalcem ljubljanskih muzejev, ki sodelujejo pri bienalu. V sedmih dneh bodo izbrane razstave preoblikovane v nenavaden in ironičen trk med muzejem, univerzo in telesom. Vsak od sedmih dni se nanaša na organ tedna, poleg tega pa bodo inovativni dražljaji, ki jih bodo pripravili gostujoči umetniki in znanstveniki, vsakodnevne učne ure prekinjali z ustvarjalnimi in intelektualnimi impulzi.

  • Darja Kocbek

    23. 7. 2019  |  Politika

    Trump je najbolj rasističen predsednik ZDA

    Zgodovinar Jon Meacham, ki je napisal več biografij predsednikov, po poročanju Newsweeka ugotavlja, da se je Donald Trump, ki štiri temnopolte kongresnice pošilja »nazaj, od koder so prišle«, pridružil Andrewu Johnsonu kot najbolj rasističen predsednik ZDA.

  • IK, STA

    23. 7. 2019  |  Svet

    Od zdaj lažji izgon migrantov

    Vlada predsednika ZDA Donalda Trumpa je imigracijskim uradnikom podelila večja pooblastila za lažji izgon migrantov iz države tudi brez tega, da bi jim omogočili dostop do sodnika. Po novem lahko po hitrem postopku izženejo vsakogar, ki je v ZDA brez dokumentov manj kot dve leti, in ne le tistih, ki jih ujamejo ob nezakonitem prestopu meje. Trump, ki je bil pred kratkim označen za najbolj rasističnega ameriškega predsednika, tako nadaljuje s svojo protimigrantsko politiko.

  • Damjana Kolar

    23. 7. 2019  |  Kultura

    Velika imena etno glasbe in jazza na Okarini

    Od 23. julija do 3. avgusta bo na Bledu potekal 29. Okarina Festival Bled, ki bo v dvanajstih dneh ponudil 12 brezplačnih koncertov vrhunskih glasbenih skupin in izvajalcev z različnih koncev sveta. Na festivalu bodo med drugim nastopili ameriška afrobeat zasedba Antibalas, Ravid Kahalani in zasedba Yemen Blues, legendarni jamajški jazz pianist Monty Alexander, ameriška roots rock zasedba Larkin Poe ter tunizijski jazz glasbenik Dhafer Youssef.

  • Darja Kocbek

    22. 7. 2019  |  Družba

    Škodljivost neformalnih pogovorov z novinarji 

    Eden najbolj škodljivih načinov, s katerimi tehnološka podjetja iz Silicijeve doline nadzirajo, katere informacije pridejo v javnost, ni prav nič tehnološki. Namesto da bi novinarjem dajali uradne informacije, jih vabijo na neformalne (background) pogovore, na portalu Columbia Journalism Review opozarja Brian Merchant. Vsi pogovori, ki jih je letos imel s predstavniki petih največjih tehnoloških podjetij, so bili neformalni. 

  • IK, STA

    22. 7. 2019  |  Svet

    Razbili mrežo vohunov Cie

    Iranske oblasti so danes sporočile, da so varnostne agencije razbile vohunsko mrežo ameriške obveščevalne agencije Cia in aretirale 17 ljudi. Nekatere so obsodili na smrt, druge na dolgoletne zaporne kazni, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • Damjana Kolar

    22. 7. 2019  |  Kultura

    Rekonstrukcija zloglasnega poboja

    Od 25. julija dalje bo v Koloseju na ogled film Utøya, 22. julija, v enem samem kadru posneta rekonstrukcija zloglasnega poboja devetinšestdesetih članov podmladka norveške laburistične stranke, ki pretrese z ostrino dokumentarističnega naturalizma. S filmom, ki dogajanje prikaže iz perspektive najstnikov, je režiser Erik Poppe hotel "zgodbo vrniti žrtvam".