• Vasja Jager

    19. 7. 2019  |  Mladina 29  |  Družba

    Boj za duše

    Recimo, da ste nedavno začutili, da ste v duševni krizi. Morda se vam je zgodilo kaj usodnega, nemara ste pregoreli ali pa ste tesnobni, lahko pa, da ste se šele zdaj zavedeli podzavestnih vzorcev, ki vam spodjedajo življenje. Skratka, spoznali ste, da tako ne želite več živeti in da potrebujete pomoč, pa ste se končno odločili, da boste šli na psihoterapijo. In kaj boste storili? Če ni prehudo in niste nevarni sebi in okolici, skoraj zagotovo ne boste šli k zdravniku, temveč boste rešitev poiskali na spletu. Kjer boste naleteli na nepregledno množico posameznikov in posameznic, ki oglašujejo najrazličnejše metode zdravljenja duševnih stisk. Morda boste med njimi izbrali tistega, ki je nedavno na vas naredil vtis v kakšni pogovorni oddaji. Mogoče se boste odločili za tistega, ki vam v najkrajšem času jamči najbolj bombastičen uspeh. Nemara pa boste šli k tistemu, pri katerem vas pritegne že spletna stran, ob kateri boste začutili, da ste prišli na pravi naslov. V vsakem primeru boste skoraj zagotovo pristali na kavču človeka, ki za brskanje po vaši duševnosti nima formalno zahtevane izobrazbe.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    19. 7. 2019  |  Mladina 29  |  Uvodnik

    Vreči delo s piedestala

    O nujnih ukrepih, ki bi ustavili podnebne spremembe, se je najbolje pogovarjati poleti. Vsi, razen resnično trdobučnih in grimsov, poleti razumemo, da se razmere spreminjajo. In vsi vemo, da to, kar se nakazuje v prihodnosti, res ni dobro. Vendar se skoraj vse razprave tudi v javnem prostoru hitro ustavijo pri vprašanju potrošnje in ekonomije. A že to je dobro. Zmanjšati porabo. Se odpovedati nekaterim danes samoumevnim, z vidika vplivov na okolje pa pregrešnim, norim navadam. Pogovor o zmanjšanju porabe plastike razumejo vsi, otroci v vrtcih se o tem posredno učijo že prvo leto v jaslih. Da je samoumevnost rabe avtomobilov in letal vprašljiva, tudi razumemo vsi, čeprav je le malokdo kaj v resnici spremenil.

  • Borut Mekina  |  foto: Borut Krajnc

    19. 7. 2019  |  Mladina 29  |  Politika

    Andrej Bertoncelj, minister za finance: Vse analize kažejo, da je v Sloveniji delo preveč obremenjeno z davki

    Andrej Bertoncelj (1957), ki je bil do imenovanja za ministra širši javnosti neznan, saj je menedžersko kariero gradil v Leku – bil je predsednik družbe Lek USA –, sodi v ožjo ekipo premiera Marjana Šarca. Na položaj je bil imenovan na priporočilo Vojmirja Urlepa, svetovalca v premierovem kabinetu. Poleg tega, da je dve desetletji delal v menedžmentu, se je zadnja leta preizkušal tudi kot profesor na primorski univerzi – doktoriral je iz prevzemov –, a njegova močna stran naj bi bila praksa, pravi. Prakso, tako je videti, res obvlada. Bertoncelj je minister, ki ve, kaj mora reči sogovorniku, da ga ne razburi. Če govorimo o Mladini, je to trditev, da je treba kapitalu pristriči peruti. Za finančnega ministra je takšna empatija sicer pohvalna, vendar to seveda še ne pomeni, da gredo tudi njegovi reformni predlogi v tej smeri.

  • Staš Zgonik

    19. 7. 2019  |  Mladina 29  |  Družba

    Ljubljana, najbolj pregreto mesto na svetu?

    Najvišje dnevne temperature bodo julija 2050 v Ljubljani za osem stopinj višje v primerjavi s povprečjem obdobja med letoma 1970 in 2000. Tako v članku v znanstveni reviji PloS One, objavljenem prejšnji teden, trdijo raziskovalci s švicarske tehniške univerze ETH. Da bi jasno in razumljivo predstavili podnebne spremembe, ki nas čakajo, so se odločili analizirati pričakovane spremembe podnebja v 520 največjih svetovnih mestih in prestolnicah.

  • Danes je nov dan

    19. 7. 2019  |  Družba

    Voda za kolesarje

    Julij obeležuje največja kolesarska dirka, francoska pentlja Tour de France. Priljubljenost dirke je tudi v naših krajih precejšnja. Lani je predsednik države orgazmično tvital ob uspehih Primoža Rogliča, letos pa ob njegovi odsotnosti v ospredje postavlja svojo ljubezen do športnega načina življenja in spremljanja športnih tekmovanj v neposrednem prenosu.

  • Damjana Kolar

    19. 7. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V sklopu RE.SET Europe Tour 2019 v Maribor in Ljubljano prihaja kolumbijski DJ Brain, v Gala hali bodo v okviru serialke Swaguljčica nastopili DVMIR, Borka, Mondijale, v K4 pa na zaključnem K4DNB dogodku sezone Wooga, Fornax, Sub Tera, Sari, Dub_Tone in Rak3ta. 

  • Neža Oder, STA

    18. 7. 2019  |  Družba

    Odsotnost "da" pomeni "ne"

    Ob pripravi morebitnih sprememb kazenskega zakonika bo ministrstvo za pravosodje preverilo tudi ustreznost ureditve kazenskega dejanja posilstva. Predlogi rešitev naj bi bili oblikovani še letos, a pred spremembami je potrebna temeljita analiza področja, opozarjajo na ministrstvu. V teh okvirih zato načrtujejo analizo kazenskih zadev, pravnomočno zaključenih v kazenskem postopku, predvsem tistih v zvezi s kaznivimi dejanji posilstva, spolnega nasilja in spolne zlorabe slabotne osebe. 

  • Darja Kocbek

    18. 7. 2019  |  Svet

    Disneyjeva dedinja je presenečena nad slabimi plačami zaposlenih v Disneylandu

    Abigail Disney, vnukinja soustanovitelja podjetja Disney, je javno kritizirala predsednika uprave podjetja Boba Igerja, ki  je lani zaslužil 65,6 milijona dolarjev, potem ko je ugotovila, da imajo zaposleni tako nizke plače, da so prisiljeni iskati hrano po smetnjakih, poroča Independent. Potem, ko je prek Facebooka dobila anonimno sporočilo o nizkih plačah zaposlenih, se je odločila skrivno obiskati zabaviščni park Disneyland v Kaliforniji. 

  • Danes je nov dan

    18. 7. 2019  |  Družba

    Berlin za zgled

    Senat progresivne nemške prestolnice je prejšnji mesec sprejel zakon, ki prepoveduje dvig najemnin 1,5 milijona stanovanj za obdobje 5 let. Deželna vlada je zdaj, po desetletjih privatizacije, od privatne nepremičninske družbe Deutche Wohnen odkupila 670 stanovanj na znameniti Karl-Marx-Allee (da, cenimo simboliko!). 

  • Damjana Kolar

    18. 7. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo razstavo slik Mihe Štruklja z naslovom Alter ego mest, ki so nastale na podlagi raziskovanja prostorov in ljudi kitajskih oziroma tajvanskih mest, koncert zasedbe KALU & The Gradient, ki je lani pri založbi Stiropor izdala debitantsko ploščo Get Well Soon, festival Dobimo se pred Škucem, na katerem se bo letos zvrstilo kar 47 različnih dogodkov, uprizoritveni koncert Songs Of Wars I Have Seen na tekste Gertrude Stein in glasbo nemškega skladatelja Heinerja Goebbelsa.

  • Neža Oder

    17. 7. 2019  |  Družba

    Svet po meri moških

    Primer: formula za določitev standardne pisarniške temperature je bila razvita v šestdesetih letih in za izhodišče jemlje srčni utrip v mirovanju povprečnega človeka. A nedavna nizozemska študija ugotavlja, da je utrip mlade ženske, ki opravlja lažje pisarniško delo, bistveno nižji od standardne vrednosti za moške, ki opravljajo isto dejavnost. Formula lahko stopnjo ženskega utripa preceni tudi do 35 odstotkov, kar pomeni, da so današnje pisarne v povprečju lahko tudi do pet stopinj prehladne za ženske. 

  • Neža Oder, STA

    17. 7. 2019  |  Politika

    Ursula von der Leyen: "Želim enotno in močno Evropo"

    Evropski parlament je s tesno večino izvolil Ursulo von der Leyen na mesto nove predsednice Evropske komisije. Na tajnem glasovanju v Strasbourgu je nemško krščansko demokratko podprlo 383 evropskih poslancev, 327 jih je bilo proti in 22 vzdržanih. "V demokraciji je večina večina," je na novinarski konferenci komentirala pripombo novinarja, da je bila izvoljena s tesno večino le devetih glasov.

  • Danes je nov dan

    17. 7. 2019  |  Družba

    Dokler bo ŠOS upravljala s študentskim denarjem, ne bo bistvenih sprememb

    V četrtek so poslanci z 88 glasovi potrdili zadnji popravek k noveli Zakona o skupnosti študentov. V začetku letošnjega poletja je spremembe v zakonodajni postopek vložila Slovenska demokratska stranka. Kot so razložili, je bila novela vložena predvsem zaradi razkritij v oddaji Tarča. Oddaja je izpostavila vrsto spornih praks delovanja različnih študentskih organizacij in t. i. študentskih klubov, na katere smo pred časom opozarjali tudi mi. Politika je na prvi pogled naredila korak v pravo smer: Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) bo po novem podvržena zakonu o javnem naročanju, zaostruje se računovodsko poročanje, zakon pa ŠOS tudi eksplicitno opredeljuje kot osebo javnega prava pri zakonih, ki se nanašajo na nadzor in poslovanje.

  • Darja Kocbek

    17. 7. 2019  |  Svet

    Izpad sistema Galileo odraža šibkost Evrope v vesolju

    Evropski satelitski sistem Galileo, ki naj bi v prihodnje konkuriral ameriškemu sistemu GPS, že od petka ne deluje, je sporočila agencija, ki bdi nad njegovim delovanjem. Galileo je od decembra 2016 v pilotni fazi. Naprave, ki uporabljajo njegov signal, so se v obdobju, ko sistem ne deluje, preklopile na GPS. 

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    12. 7. 2019  |  Mladina 28  |  Uvodnik

    Višina plače

    Visoki funkcionarji te države naj bi bili tudi razmišljevalci. Od predsednika računskega sodišča bi na primer pričakovali, da bo razmišljal o prihodnosti, da bodo torej poročila računskega sodišča na primer že merila ogljični odtis naložb države. Taki so namreč po Evropi predsedniki računskih sodišč. Ne vsi, veliko pa jih je takih. Najznamenitejši med njimi je sir John Bourn, dolgoletni predsednik britanskega računskega sodišča (do leta 2008), ki je uvedel nenavadne revizije vrtcev, vlakov, muzejev in podobnega in povzročil pravo revolucijo po vsem svetu. Britansko računsko sodišče se je takrat prenehalo ukvarjati zgolj z vprašanjem, ali je bil vsak funt pravilno porabljen, ampak se je spraševalo tudi o tem, kako zadovoljni so na primer otroci, ko obiščejo galerijo Tate. Se dobro počutijo? Ali razumejo napise, ki so pod eksponati? Kaj naredijo, če jim je dolgčas? Predvsem pa se je računsko sodišče z Bournom začelo ukvarjati z vprašanjem, zakaj sploh je država, kaj je njen namen.

  • Damjana Kolar

    17. 7. 2019  |  Kultura

    Peta sezona koncertnega cikla Selekcija

    Poletne mesece pred ljubljansko Mestno hišo bo že peto leto zapored popestrila serija koncertov na prostem #Selekcija, ki predstavlja "sodobno robno elektronsko glasbo domačih ter tujih izvajalcev in izvajalk." S koncertnim ciklom elektronsko glasbo predstavljajo zunaj komercialnega in klubskega konteksta ter jo približujejo širši publiki v koncertni različici. Letošnjo Selekcijo je 20. junija odprla Perera Elsewhere, v Berlinu živeča britanska vokalistka, producentka in DJ-ka šrilanških korenin.

  • Neža Oder

    16. 7. 2019  |  Svet

    Trumpove bele ameriške sanje

    "Pojdite nazaj domov," so bile besede, s katerimi je predsednik ZDA Donald Trump na Twitterju napadel kongresnice iz vrst demokratov. S komentarjem, ki je priklical v spomin njegovo izjavo o "usranih državah", je pospremil tri sovražne tvite, ki so (sicer neimenovane) kongresnice pošiljali "nazaj v popolnoma uničene in kriminala polne kraje, od koder so prišle". Po vsesplošnem ogorčenju je Trump novinarjem zatrdil, da njegove izjave niso niti najmanj rasistične, da so v resnici rasistke napadene kongresnice, ki mu z "ostudnimi dejanji" in "umazanimi jeziki" dolgujejo opravičilo. 

  • Danes je nov dan

    16. 7. 2019  |  Družba

    Preveč je preveč

    Vse več destinacij od Barcelone do Balija se utaplja v turistih. Popularna mesta se s hordami obiskovalcev soočajo različno. V Benetkah in Dubrovniku omejujejo vstop velikim križarkam, Amsterdam je med drugim zvišal turistično takso, Machu Pichu pa omejil število obiskov na dan.

  • Darja Kocbek

    16. 7. 2019  |  Svet

    Elita z zasebnih šol vodi Združeno kraljestvo

    Avtorji raziskave organizacije Sutton Trust in komisije za družbeno mobilnost so preučili izvor 5000 ljudi, ki so na visokih položajih v Združenem kraljestvu. Tako so ustvarili sliko, kdo vodi to državo v letu 2019. Ta je pokazala, da je to ozka skupina ljudi, ki sodijo med 7 odstotkov prebivalcev, ki so obiskovali zasebne šole, in 1 odstotek tistih, ki so diplomirali na elitnih univerzah Oxford ali Cambridge, poroča Open Democracy. Prevladovanje članov te elite je najbolj očitno v politiki, posebej izstopajoče je njihovo število med lordi, ki sedijo v lordski zbornici, drugem domu britanskega parlamenta. 

  • Damjana Kolar

    16. 7. 2019  |  Kultura

    Prva reška retrospektiva Vlada Marteka

    V Muzeju moderne in sodobne umetnosti Reka (MMSU) je do 8. septembra na ogled Razstava z več naslovi, prva retrospektivna razstava Vlada Marteka, hrvaškega konceptualnega umetnika in tudi člana zagrebške Grupe šestorice avtora (1975–1978). Razstava je nastala v sodelovanju med Muzejem in galerijami mesta Ljubljane (MGML) in MMSU Reka, ki sta jo skupaj pripravili kuratorici Alenka Gregorič in Ksenija Orelj. Razstava, ki je del programa Reka 2020 – evropska prestolnica kulture, bo februarja leta 2020 na ogled še v Mestni galeriji Ljubljana.

  • Neža Oder, STA

    15. 7. 2019  |  Politika

    Slovenski volivci naklonjeni povezovanju strank

    V julijski javnomnenjski raziskavi Vox populi so preverjali naklonjenost volivcev morebitnemu povezovanju političnih strank. Povezovanju so naklonjeni zlasti volivci koalicijskih SAB, DeSUS in SMC ter največje parlamentarne stranke SDS. Potencialni volivci LMŠ pa so najbolj naklonjeni združitvi z DeSUS, piše STA

  • Danes je nov dan

    15. 7. 2019  |  Družba

    "Umetnost dogovora" brez ZDA

    Medtem ko se Trump gre trgovinske vojne in izstopa iz globalnih sporazumov, se drugje po svetu dogajajo največji prostorgovinski dogovori v zgodovini.

  • Damjana Kolar

    15. 7. 2019  |  Kultura

    Teden fantastičnih filmov z vinsko spremljavo

    Od 16. do 20. julija bo v Ljutomeru in letos prvič tudi v Ormožu potekal 15. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina, ki ga je ameriška revija MovieMaker uvrstila med 30 najboljših žanrskih festivalov na svetu. Ponudil bo rekordnih 35 celovečernih filmov, 13 dokumentarcev in 33 kratkih filmov iz 35 držav. Častna gosta festivala bosta režiser Sam Firstenberg (Ameriški ninja) in igralka Christina Lindberg, ena najznamenitejših ikon eksploatacijskega filma sedemdesetih let in muza Quentina Tarantina, ki bosta na zaključni prireditvi prejela nagradi za izjemne prispevke k žanrski kinematografiji, poklonili pa se jima bodo tudi s posebnima retrospektivama, 

  • Borut Mekina

    12. 7. 2019  |  Mladina 28  |  Politika

    Priložnost za elito

    Boj za najnižje plače je boj za preživetje. Za človekovo dostojanstvo in za kolikor toliko normalno zadovoljevanje osnovnih potreb. Boj za najvišje plače pa je navadno zgolj boj za status in ugled ter na drugi strani povzroča revščino. Družba, v kateri se ugled meri z višino plače, je tudi družba revnih. Zdaj je tako: številni iz najbolje plačanih poklicnih skupin, od županov, zdravnikov, tožilcev, sodnikov pa vse do poslancev, revizorjev in drugih funkcionarjev, ki z golim preživetjem nimajo težav, so zaradi povišanja minimalne plače in zaradi decembrskega dogovora med vlado Marjana Šarca in sindikati javnega sektorja užaloščeni in prizadeti. Njihovi predstavniki že od februarja pošiljajo dopise in pozive, obiskujejo kabinet predsednika vlade in pristojno ministrstvo za javno upravo v želji, da bi jim vladajoča koalicija popravila »plačna nesorazmerja«. Želijo si višje plače, zato da bi se povečale razlike med njimi in preostalimi, slabše plačanimi državnimi uradniki.

  • Gregor Kocijančič  |  foto: Borut Krajnc

    12. 7. 2019  |  Mladina 28  |  Družba

    "V slovenski šoli v Argentini so nas učili, da so bili domobranci dobri in pošteni katoličani, partizani pa zlobni materialistični ateisti"

    Nadia Molek (1979) čuti pripadnost dvema domovinama. Rodila se je v Buenos Airesu, tam je preživela večino življenja in na Filozofski fakulteti Univerze v Buenos Airesu tudi diplomirala iz antropologije. Že v otroških letih se je za nekaj let preselila v Slovenijo, v rodno deželo starih staršev, ki so se izselili v Argentino. Zdaj se je tukaj ustalila in si ustvarila družino. Ker so ji bili med bivanjem v dveh državah predstavljeni različni vidiki slovenstva, je že zgodaj začela prevpraševati svoj izvor in narodno pripadnost. V raziskovalnem delu se zato z vidika antropologije ukvarja z vprašanjem narodne identitete Slovencev v Argentini, nagrajeno diplomsko delo pa je pod pokroviteljstvom Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU razširila v monografijo Biti Slovenec v Argentini: kompleksnost identitetnih procesov argentinskih Slovencev. V knjigi se na podlagi analize družbeno-kulturnih in zgodovinsko-političnih okoliščin ukvarja z vprašanjem, kako potomci slovenskih izseljencev vzpostavljajo identiteto v argentinskem kontekstu. Diskurz o slovenskih priseljencih v Argentini je sicer še vedno osredotočen predvsem na dogajanje med drugo svetovno vojno in po njej, Nadia Molek se pri raziskovanju slovenstva v Argentini posveča razlikovanju med različnimi izseljenskimi valovi in primerjavi vzpostavljanja identitete pri vsakem od njih.

  • Potovanje skozi preteklost

    Kitarista – Lukas in Micah, sinova country zvezdnika Willieja Nelsona – sta se kar odbijala od odra. Kot da sta na trampolinu. Poskakovala sta in hotela ostati v zraku, lebdeti, se stegniti v distorzijski trans. Nedaleč od njiju je stal še en kitarist, ki prav tako kar ni vedel, kaj naj s kitaro, ki je itak izgledala kot podaljšek njegovega orgazmičnega, hedonističnega telesa. Zarasla se je vanj – tako kot so se bobni zarasli v bobnarja, kot so se tolkala zarasla v tolkalca in kot se je ta kvintet, ta kalifornijski bend, imenovan Promise of the Real, naravnost telepatsko zarasel v Neila Younga, ki je prejšnjo soboto žarel sredi odra v münchenski Olimpijski dvorani (Olympiahalle), ves napet, nemiren, maničen, razmršen in zgoščen, rocker pri štiriinsedemdesetih, obrnjen proti članom spremljevalnega benda, zlit in zbit z njimi, kot da brez njih ne more več živeti. In kot da hoče to, kar počne, početi do konca svojega življenja. In kot da hoče to početi tudi po koncu svojega življenja.

  • Danes je nov dan

    12. 7. 2019  |  Družba

    Vsi so bernie - razen Bernieja?

    Anketa CNN kaže, da je Sandersu padla podpora volivcev, in sicer ga uvrščajo ne le za Bidena, pač pa tudi za Harris in Warren. Washington Post ugotavlja, da ni več kaj storiti, CNN namiguje, da je konec sanj o 2020. Hkrati anketa medijev Washington Post (!) in ABC News nakazuje, da mu podpora – raste; čvrsto zaseda drugo mesto med demokrati. 

  • Damjana Kolar

    12. 7. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V splitskem Parku Mladeži bo od 12. do 14. julija potekal festival Ultra Europe, na katerem bodo med drugimi nastopili Swedish House Mafia, Above & Beyond, Adam Beyer, Afrojack, Alesso, Armin van Buuren, Carl Cox, v Tolminu Butik Festival, Klub Tiffany in Monokel bosta v okviru Ghosting serialke gostila ameriškega DJ-ja Chrisa Cruseja, v K4 pa bo potekal zaključek sezone rezidenčnih ekip Sezam in Synaptic.

  • ŽANA ERZNOŽNIK, STA

    11. 7. 2019  |  Svet

    Srebrenica 24 let po genocidu

    Na današnji dan pred štiriindvajsetimi leti se je pričela ena najstrahotnejših tragedij sodobne evropske zgodovine, zaradi katere je življenje izgubilo več kot 8300 Bošnjakov, še več življenj pa je (bilo) uničenih. Za usmrčenimi, večinoma moškimi, pa tudi ženskami in otroki, so namreč ostali svojci brez družine, doma, sosedov, brez zadoščenja človeške potrebe, da se od (trupla) umrlega poslovimo, in brez priznanja, da je šlo za genocid.