• Damjana Kolar

    22. 5. 2019  |  Kultura

    Simbioza slovenskih in hrvaških odrov

    Od 25. do 31. maja bo v SNG Drama Ljubljana potekal 6. Drama Festival, ki bo predstavil najboljše uprizoritve gledališč, s katerimi Drama uspešno sodeluje. Posebnost letošnjega festivala je poudarek na hrvaškem gledališču, ki je v letošnji sezoni postreglo s številnimi vrhunskimi uprizoritvami. Poleg sedmih uprizoritev na velikem odru, bodo predpremierno uprizorili še avtorski projekt po delih Rudija Šeliga z naslovom Izobčenke v režiji Mirjane Medojević. Predstave bodo pospremili pogovori na izbrane teme letošnjega festivala, pogovori z ustvarjalci po predstavah ter glasbeni program. Na letošnjem festivalu bodo prvič podelili tudi nagrado občinstva za najboljšo predstavo.

  • Danes je nov dan

    22. 5. 2019  |  Družba

    Revni plačujejo več

    Hladilnik na obroke, stanovanje na kredit, kupovanje manjših količin namesto na zalogo - revni za življenjske potrebščine plačujejo več kot bogati. Koncept ''poverty penalty'' je v 60. letih prvi opisal ameriški sociolog Caplovitz, njegova razlaga kavlja 22 revščine pa ostaja aktualna še danes.

  • Uredništvo

    21. 5. 2019  |  Svet

    Delite naprej in opozorite vse, ki koristijo Airbnb!

    Številni uporabniki storitve Airbnb prek spleta opozarjajo, da so bili oškodovani, saj so jim neznani storilci z bančne kartice ukradli denar pod pretvezo, da so plačali za nastanitev. Lažne rezervacije lahko uporabnike stanejo tudi več tisoč evrov, zato strokovnjaki svetujejo, da nemudoma zamenjate geslo ter izbrišete podatke o plačilni kartici, če imate shranjene v svojem računu na spletni strani Airbnb.

  • Boris Vezjak

    21. 5. 2019  |  Politika

    Kako bi Rupel zatrl policista s pomočjo vrha države

    V poplavi študij, ki so raziskale osebnostne korelacije (političnih) voditeljev z določitvijo posamičnih profilov, povezanih s avtokratskimi in demokratičnimi slogi vodenja, zastavimo naslednjo provokativno tezo: lahko elemente osebne politične psihologije prezrcalimo v vsakodnevno obnašanje in z veliko stopnjo zanesljivosti napovemo, kako se bo posamični politik glede na svoj stil političnega vodenja obnašal v dnevnih okoliščinah, recimo v primeru, ko ga zaradi cestnoprometnega prekrška ustavi policija?

  • Uredništvo

    21. 5. 2019  |  Družba

    Sova kar javno išče nove sodelavce

    Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) prvič javno objavlja prosta delovna mesta. "Izjemno malo novih zaposlitev v agenciji v preteklih letih, hiter tehnološki razvoj ter spreminjajoča se narava in oblika sodobnih varnostnih groženj in tveganj agenciji kot organizaciji narekujejo okrepitev in osvežitev z novimi in mlajšimi kadri," so zapisali v sporočilu za javnost. 

  • Darja Kocbek

    21. 5. 2019  |  Družba

    Povečati je treba delež vračljive embalaže za pijače in živila

    Vračljiva embalaža vse bolj postaja ena od rešitev za zmanjšanje vpliva na podnebne spremembe in kupov odpadkov. Steklenico je recimo mogoče uporabiti 40-krat, preden se razbije. Nunu Kaller iz okoljske organizacije Greenpeace, je za avstrijski tednik Profil dejala, da ob današnjih okoljskih problemih ni mogoče opravičiti, da embalažo za pijače, ki jo je mogoče uporabiti večkrat, odvržemo že po prvi uporabi. Količino odpadne embalaže je treba občutno zmanjšati in to je po njenih besedah mogoče samo z embalažo za večkratno uporabo.

  • Vojna proti spletnim trgovinam s prepovedanimi drogami

    Prejšnji teden je nemška policija zaprla strežnike strani Wall Street Market, spletne trgovine s prepovedanimi drogami, ponarejenimi dokumenti, hekersko programsko opremo in podobnim nelegalnim blagom. Na spletni platformi, ki je neovirano delovala tri leta, je bilo prijavljenih več kot milijon kupcev in prek pet tisoč prodajalcev. Dva tedna prej so v ZDA zaprli podobno spletno trgovino, imenovano Dream Market, aretirali tri obdolžene zlikovce in jim zasegli milijonske vsote kriptovalut. Od leta 2013, ko so oblasti zaprle Silk Road, pionirsko spletno trgovino z nezakonitimi dobrinami, njenega ustanovitelja Rossa Ulbrichta pa obtožile na doživljenjsko zaporno kazen, tovrstne strani vznikajo kot gobe po dežju. Takoj ko pristojni organi ukinejo delovanje ene, se v nekaj dneh pojavi nova. Vse to se dogaja na temni strani interneta, na t. i. temnem spletu (dark web).

  • Danes je nov dan

    21. 5. 2019  |  Družba

    Zmaga v bitki še ne pomeni dobljene vojne

    Amazonsko ljudstvo Waorani je prejšnji teden v Ekvadorju zabeležilo zmago proti državi v tožbi glede prodaje njihovih ozemelj velikim naftnim podjetjem. Gre za pomembno odločitev za avtohtone prebivalce v državi, kjer je že več kot 70 % deževnega gozda v lasti naftnih podjetij.

  • Damjana Kolar

    21. 5. 2019  |  Kultura

    Druga godba letos v Ljubljani in Mariboru

    Od 21. do 25. maja bo v Ljubljani in Mariboru potekal 35. mednarodni festival Druga godba, ki prinaša 16 koncertov izvajalcev iz enajstih držav. Ljubljanski del festivala bo v Kinu Šiška, Cankarjevem domu in AKC Metelkova mesto, mariborski pa v Minoritski cerkvi in avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor, kjer bodo nastopili poljski vokalno-instrumentalni trio Sutari, slovenska zasedba Bakalina Velika z gostujočo pevko Severo Gjurin in atraktivna zasedba BCUC iz Južnoafriške republike, ki prihaja iz Soweta in je znana po svojih eklektičnih (re)interpretacijah zulu in xhosa godbenih tradicij.

  • IK, STA

    20. 5. 2019  |  Svet

    Thompsonova pesem zasenčila nastop Angele Merkel v Zagrebu

    Nemška kanclerka Angela Merkel je na sobotnem predvolilnem shodu HDZ v Zagrebu opozorila na nevarnost krepitve skrajno desnega populizma in nacionalizma, a so njene besede zasenčili nacionalistični toni. Na shodu so namreč med drugim predvajali pesem "ustaškega barda" Marka Perkovića-Thompsona, je poročal berlinski Der Tagesspiegel.

  • Darja Kocbek

    20. 5. 2019  |  Politika

    Avstrijski primer je svarilo Evropi o povezovanju s skrajno desnico

    Avstrijo je konec tedna pretresel silovit korupcijski škandal, ki je s položaja odnesel prvaka skrajno desnih svobodnjakov (FPÖ) in podkanclerja Heinz-Christiana Stracheja. Državo zdaj čakajo predčasne parlamentarne volitve, ki bodo predvidoma septembra, kancler Sebastian Kurz iz vrst ljudske stranke (ÖVP) pa namerava do takrat voditi vlado.

  • Monitor

    20. 5. 2019  |  Svet

    Huawei ostal brez Androida

    Reuters poroča, da je Google popolnoma prekinil sodelovanje s Huaweiem, razen v povezavi z izdelki, ki jih pokriva odprtokodna licenca. To pomeni, da bo/je Huawei izgubil dostop do nadgradenj operacijskega sistema Android, naslednje različice njihovih telefonov pa bodo izgubile dostop do Googlovih servisov, kot so Google Play Store, Gmail Google Photos, Google Maps in drugi.

  • Vasja Jager

    17. 5. 2019  |  Mladina 20  |  Družba

    Krvava sled od Norveške do Slovenije

    Pred slabim mesecem je v kinematografe prišel norveški film 12. mož: govori o terorju, ki ga je med drugo svetovno vojno na Norveškem izvajal Kurt Stage, eden lokalnih poveljnikov zloglasnega SS. Zagrizeni nacist, ki se je Hitlerjevi stranki pridružil že leta 1925, je v obdobju 1942–1944 deloval v Trömsu, kjer je ustrahoval lokalno prebivalstvo in zatiral vsakršno sled upora; posebej je bil obseden z lovom na Jana Baalsruda, v Britaniji izurjenega komandosa, ki je s skupino soborcev skušal razstreliti nemško letalsko bazo. Operacija Martin, kar je bilo kodno ime njihovega podviga, je spodletela zaradi izdajstva, Stage in njegovi esesovci pa so Baalsruda še dva meseca neuspešno lovili po norveški divjini.

  • Darja Kocbek

    20. 5. 2019  |  Družba

    Vojna proti pravici do splava je del industrije laži

    Ko je splav postal zakonit, je to bil prelomni trenutek za samoodločbo žensk. Danes veliko držav zakonodajo o splavu zaostruje, poroča nemška javna TV ARD. Na Poljskem, Italiji, Španiji in ZDA so to dosegli nasprotniki splava.

  • Danes je nov dan

    20. 5. 2019  |  Družba

    Moč teorij zarot

    V vsakdanjem diskurzu se vse pogosteje srečujemo s takšnimi in drugačnimi teorijami zarot. Nekatere, kot je na primer ideja o ploščati Zemlji, so relativno neškodljive, druge pa imajo precej resne posledice. Med najhujše zagotovo spada gibanje proti cepljenju, ki povzroča izbruhe hudih bolezni, kot so ošpice

  • Uredništvo

    20. 5. 2019  |  Kultura

    Najboljši plakat natečaja "Mesta pešcem"

    Na mednarodnem natečaju za najboljši mestni plakat na temo pešcem prijaznega mesta, ki ga je organiziral IPoP – Inštitut za politike prostora v partnerstvu s TAM-TAM Inštitutom, je sodelovalo 159 del, od tega 95 iz tujine. Avtorica zmagovalnega plakata Hodite je Andrea Machara iz Španije, ki jo poleg denarne nagrade čaka še javna predstavitev na 50 TAM-TAM plakatnih mestih v osmih slovenskih mestnih občinah konec maja.

  • Damjana Kolar

    20. 5. 2019  |  Kultura

    Zadnji dnevi Tretjega rajha

    V Kinodvoru bo od 23. maja dalje na ogled vojna drama Stotnik v režiji Roberta Schwentkeja, ki je nastala po resnični zgodbi o 19-letnem nemškem dezerterju v zadnjih dneh Tretjega rajha. Groteskna, stilizirana in z drobci črnega humorja posuta drama, je alegorija koruptivne narave moči, v kateri preprosta uniforma vojnega dezerterja spremeni v morilsko pošast.

  • Jure Trampuš  |  foto: Uroš Abram

    17. 5. 2019  |  Mladina 20  |  Politika

    Tanja Fajon, evropska poslanka: Ne smemo podcenjevati pojavov novodobnega fašizma

    Tanja Fajon je v Bruselj prišla leta 2001; bila je dopisnica RTV Slovenija. Tega časa se spominja kot obdobja evforije. Danes je Bruselj drugačen, manj je povezovanja, manj zaupanja, manj je iskanja skupnih poti. Nekatere države namenoma skrbijo zgolj zase, druge bolj zanimajo lokalne volitve kot pa skupna evropska prihodnost. »To ni dobro,« pravi, vendar ni črnogleda. Na volitvah pričakuje dovolj dober rezultat, čeprav raziskave javnega mnenja napovedujejo, da bo njena politična skupina S&D izgubila nekaj deset poslanskih sedežev; podobno projekcije napovedujejo tudi za EPP. Okrepile se bodo evroskeptične stranke, predvsem zaradi Nemčije in Francije. Fajonova pravi, da bi bilo najbolje, če bi se v Evropi oblikovala koalicija njene politične skupine ter drugih zelenih in levih strank.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    17. 5. 2019  |  Mladina 20  |  Uvodnik

    Še ograj, še vojakov, še policistov

    V Mladini smo oktobra 2015, ko je Cerarjeva vlada začela v varovanje meje vključevati vojsko, ograje pa še ni bilo, zapisali: »Če bo tudi Slovenija postavila ograjo, bodo begunci iskali naslednji najboljši prehod. In kaj bomo potem, ko bodo vseeno prehajali mejo? Bomo nanje streljali?« Zdaj smo v tem položaju. Kljub veljavni zakonodaji in podpisanim mednarodnim konvencijam slovenska vlada ne izvaja azilne politike, temveč begunce zavrača, jim preprečuje, da bi zaprosili za azil, temelj njenega ravnanja pa je javnosti prikrito navodilo. Na meji imamo panelno ograjo in rezilno žico, tam patruljirajo policisti in vojaki. A begunci so vse bolj prisotni, lahko jih srečamo kjerkoli. Če smo prej vedeli, kje so, če so bili prej obravnavani v zakonitih postopkih, zdaj ni več tako. Večina v Slovenijo pride ilegalno, zgodilo se je točno to, na kar smo opozarjali in bili deležni očitkov, da ne razumemo razsežnosti dogajanja.

  • Izak Košir

    17. 5. 2019  |  Družba

    Radio Mladina: Resnica o tem, zakaj begunci tavajo po slovenskih vaseh

    Novinar Mladine Peter Petrovčič v pogovoru pojasnjuje, zakaj begunci tavajo po slovenskih vaseh in kje tičijo vzroki. Prisluhnite Radiu Mladina, več pa v naslovni temi >> #Mladina20

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/621470022&color=%23ff000f&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Peter Petrovčič

    17. 5. 2019  |  Mladina 20  |  Politika

    Zakaj begunci tavajo po slovenskih vaseh?

    Pred skoraj točno letom dni, 25. maja 2018, je tedanji generalni direktor policije Simon Velički izdal navodila o ravnanju z migranti, prosilci za azil. Celotnega besedila teh navodil javnost še vedno ne pozna. A bila so poslana vsem policijskim upravam, namenjena pa predvsem obmejnim policijskim postajam. Podatki kažejo, da odtlej le še manjšini »ilegalnih prebežnikov« uspe zaprositi za azil, čeprav so to pred tem praviloma storili vsi. Število ilegalnih prehodov meje pa je od maja lani očitno v porastu. Kako je to mogoče? Kaj se je zgodilo? Kaj piše v policijskih navodilih? Dejstvo je, da se je od njihove uveljavitve vse postavilo na glavo. In od takrat po slovenskih obmejnih vaseh tava vse več beguncev. Povezava med navodili države in ilegalnimi prehodi meje je jasna in nedvoumna.

  • Jure Trampuš

    17. 5. 2019  |  Mladina 20  |  Družba

    Čigave roke so to?

    Na nekaterih mestih po Ljubljani, na Gosposvetski, Šubičevi, Dunajski, tudi drugje, se je pojavil plakat, podoba golega ženskega telesa, po katerem grabi šest rok temne barve. Roke so pravzaprav na pol temne, slabo pobarvane, na njih so veliki prstani, ure, zapestnice, okrasje. Ne zdi se, da bi se ženska na fotografiji upirala. Plakat je brez pojasnila. Na njem je zapisano zgolj »#hatebetter«, sovraži bolje, sovraži drugače.

  • Staš Zgonik

    17. 5. 2019  |  Mladina 20  |  Družba

    Smetiščni kresovi

    Požari v objektih za ravnanje z odpadki so v zadnjih dveh letih v Sloveniji postali stalnica. Nazadnje je prejšnji teden zagorelo v skladišču odpadkov družbe Publicus v Suhadolah pri Komendi. Zagorelo je okoli 2000 ton tako imenovane lahke frakcije odpadkov, ki jih je Publicus začasno skladiščil in ki čakajo na odvoz na sežig v tujino. Kot so po požaru ugotovili inšpektorji, podjetje za več kot petkrat presega količino odpadkov, ki jo glede na okoljevarstveno dovoljenje lahko skladiščijo na območju. Prav preprečevanje pretiranega kopičenja odpadkov je eden ključnih ukrepov za varstvo pred požarom.

  • Izak Košir

    17. 5. 2019  |  Mladina 20  |  Družba

    »Ljubezen ne izbira, zakaj bi ti?«

    Maribor bo poleg Ljubljane drugo mesto v Sloveniji, ki bo dobilo svojo parado ponosa. V štajerski prestolnici jo bodo prvič organizirali 29. junija (prej bo potekal spremljevalni program), poleg skupine prostovoljcev programa Maribor skozi rožnata očala pa parado soorganizirata tudi Mladinski kulturni center Maribor in romunska organizacija Go Free v okviru mednarodnega projekta Združeni s ponosom.

  • Zoran Smiljanić

    17. 5. 2019  |  Mladina 20  |  Kultura

    Kaaaj?! Alan Ford v Narodni galeriji?!?

    Če bi kdo še pred desetimi leti napovedal, da se bo strip znašel na svetih stenah Narodne galerije, bi mu rekel, da sanja. Da je pomešal fikcijo in resničnost. Da je strip kulturni bastard, ki ga ne bodo nikoli sprejeli med elitno kulturo. Pa vendar ... Strip je v zadnjem obdobju vztrajno pripravljal, vrtal in mehčal teren za svoj dolgi pohod skozi institucije. Počasi, a zanesljivo je pronical v vse družbene pore, se infiltriral v medije, knjižnice, šole in muzeje, okupiral je Moderno galerijo, zasedel Cankarjev dom in penetriral v državni zbor. Nazadnje pa je zlomil odpor še zadnje nedostopne dame, Narodne galerije, ki je dahnila »da« in pripustila nekdaj osovraženega vsiljivca v svoje sobane.

  • Stanka Prodnik

    17. 5. 2019  |  Mladina 20  |  Kultura  |  TV

    Lažni prodajalci sreče

    Po zlatem hodniku palače, obloženem z bogato rdečo preprogo, je proti kameram stopal dostojanstveni par z dojenčkom. Ta fantek, sin princa Harryja in njegove žene vojvodinje Meghan, je najlepši, najbolj priljubljen na svetu, vsi mu želimo vse najlepše, smo na cesti od Britancev izvedeli v izsekih, zmontiranih med sprehodom družine do bliskavic. »Otroci se v svojo usodo rojevajo vsak dan,« pa je bil komentar, ki je medijsko prezentacijo kraljevega dojenčka spretno povezal z naslednjim, kontrastnim prispevkom v nedeljski oddaji Zrcalo tedna. In smo se preselili v Pakistan, del Commonwealtha, kjer smo spoznali deklico Mukadas Ašraf. Usoda jo je popeljala v dogovorjeni zakon s Kitajcem, kar je pogosta praksa za premagovanje revščine v tej revni deželi, in komaj je ubežala nasilnemu možu.

  • Damjana Kolar

    17. 5. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V K4 bo v okviru praznovanja 30. letnice nastopil eden najbolj vročih novincev globalne techno scene, islandski DJ Bjarki + Dojaja, Evano, Symann, Deep88 in Lavka, v Dvorani Gustaf pa na večeru Neurofunk vs Crossbreed Freqax, Spencah, Aveho, Nukleus, Wooga in Fake ID.

  • Darja Kocbek

    16. 5. 2019  |  Družba

    Delodajalcem je treba preprečiti omejevanje pravic delavcem

    Države članice Evropske unije (EU) morajo delodajalcem naložiti obveznost, da vzpostavijo objektiven, zanesljiv in dostopen sistem, s katerim je mogoče evidentirati dnevni delovni čas, ki ga opravi vsak delavec, je odločilo sodišče EU. Sodniki ugotavljajo, da brez sistema, ki omogoča evidentiranje dnevnega delovnega časa, ki ga opravi vsak delavec, ni mogoče objektivno in zanesljivo določiti niti števila opravljenih delovnih ur in njihove časovne razporeditve niti števila nadur, zaradi česar je pretežko ali v praksi celo nemogoče zagotoviti, da bi lahko delavci uveljavljali svoje pravice.

  • Uredništvo

    16. 5. 2019  |  Politika

    Zakaj begunci tavajo po slovenskih vaseh?

    Vodstvo policije je 25. maja 2018 v tajnem navodilu policistom ukazalo, naj sistematično zavračajo prošnje beguncev za azil. Več si preberite v naslovni temi v jutrišnji Mladini! #Mladina20