• Uredništvo

    29. 1. 2019  |  Politika

    Šarec Janši: Zakaj vam je nerodno priznati, da ste bili član Zveze komunistov, veste vi

    Predsednik vlade Marjan Šarec je na seji Državnega zbora (DZ) zavrnil očitke, ki so jih v predlogu ustavne obtožbe nanj naslovili v strankah SDS in SNS. "Ne bodite v skrbeh, odločbe ustavnega sodišča o financiranju javno veljavnih programov osnovnošolskega izobraževanja ne bomo ignorirali," je zagotovil premier. Nato pa je ugotavljal, da predlagatelji ustavne obtožbe nenehno ponavljajo in obračajo nekaj istih stavkov, večkrat pa spomnijo tudi na besede, ki jih je izrekel v času kampanje pred predsedniškimi volitvami, češ da je vse sodbe treba spoštovati, če hočemo dati signal, da spoštujemo sodišča. "Slovenske javne šole so dobre. Ne govorim na pamet, pač pa to kažejo rezultati mednarodnih raziskav," je poudaril predsednik vlade.

  • Damjana Kolar

    31. 1. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo premiero angažirane drame o strahu Za blagor vseh ljudi, ki jo je italijanski režiser, igralec in dramatik Francesco Randazzo napisal po resničnem dogodku, pregledno slikarsko razstavo z naslovom Čas brez nedolžnosti - Novejše slikarstvo v Sloveniji, nastop pianista Bojana Goriška, ki bo predstavil klavirske etide ameriškega skladatelja Philippa Glassa.

  • Uredništvo

    30. 1. 2019  |  Politika

    Na ministrstvu za kulturo poteka policijska preiskava 

    Po naših neuradnih in zanesljivih informacijah danes na ministrstvu za kulturo poteka policijska preiskava, v kateri policisti zbirajo dokaze o domnevnem mobingu, ki je s položaja odnesel tudi ministra za kulturo Dejana Prešička, ki so mu nekateri zaposleni očitali neprimeren pristop ter glede tega obvestili tudi javnost. Preiskovalci naj bi zasliševali tako vpletene kot tudi priče. 

  • Zakaj ni vsa slovenska košarka kot Luka Dončić?

    V Sloveniji bo potrebno odpreti debato o stanju in razvoju košarke. Kljub osvojitvi zlate medalje na moškem evropskem prvenstvu leta 2017, se je raven klubske košarke v preteklih dveh letih občutno znižala. Seveda se ta upad v kakovosti ni zgodil čez noč, a razkorak z Evropo in regijo se iz sezone v sezono povečuje. Razlogov za stagnacijo in postopno nazadovanje slovenske košarke pa je več.

  • Damjana Kolar

    30. 1. 2019  |  Kultura

    Kako narediti glasbene konference spet velike

    Od 30. januarja do 1. februarja bo na 17 ljubljanskih prizoriščih potekala peta edicija glasbenega festivala in konference MENT Ljubljana, ki je bil na začetku leta izbran za najboljši manjši in klubski festival v Evropi. Letošnji festival bo postregel s 75 nastopajočimi, ki prihajajo iz 27 držav, ustaljenim koncertnim prizoriščem pa se letos pridružuje še Ljubljanski grad. Konferenčni del festivala bo ponudil vpogled v neskončne možnosti kitajskega glasbenega trga in raziskoval pomen butičnih festivalov, trajnosti, zelenosti in nenazadnje enakosti.

  • Uredništvo

    29. 1. 2019  |  Politika

    Tomaž Lisec in vrh ledene dobe

    V včerajšnji oddaji Odmevi na nacionalni televiziji so o odstopu ministra za kulturo Dejana Prešička spregovorili poslanci Jožef Horvat (NSi), Robert Pavšič (LMŠ), Matjaž Han (SD) in Tomaž Lisec (SDS). Slednji, znan po takšnih in drugačnih kiksih, je znova presenetil, ko je kar dvakrat v oddaji uporabil besedno zvezo "vrh ledene dobe". Morda je mislil na "vrh ledene gore"? A to so zgolj naše domneve. 

  • Darja Kocbek

    29. 1. 2019  |  Družba

    Bi poljsko govedino? Ne, hvala!

    Na Poljskem so preiskovalni novinarji s skritimi kamerami posneli, kako v klavnice tihotapijo bolno govedo. Iz posnetkov je razvidno, da te živali koljejo ponoči, brez prisotnosti veterinarja, delavci s trupel živali odstranjujejo tumorje in druge znake, ki kažejo, da so bile živali bolne, poroča Guardian. Strokovnjaki, ki so si posnetke ogledali, pravijo, da ta goljufija predstavlja veliko tveganje za zdravje ljudi, zato so poljsko vlado pozvali, naj hitro ukrepa in o goljufijah obvesti druge članice EU. Poljska je velika izvoznica mesa. Poljsko meso je naprodaj tudi v trgovinah v Sloveniji.

  • Uredništvo

    29. 1. 2019  |  Politika

    Janković bo iz prostorov izselil Nova24TV

    Na Linhartovi 13 bodo kmalu vse izpostave upravne enote Ljubljana. Zdajšnjih najemniki bodo tako morali najti nove lokacije, poroča današnje Delo. Ljubljanska upravna enota (UE) bo namreč še letos namesto na šestih lokacijah delovala zgolj na dveh – na Linhartovi 13 in na Tobačni ulici. Kot poroča Delo se bodo državni uradniki in novi najemniki prostorov v stavbo za Bežigradom predvidoma selili jeseni. Med številnimi najemniki, ki bodo v prihodnjih mesecih morali poiskati nove prostore na drugih lokacijah, je tudi Nova24TV, nekdaj televizija stranke SDS, ki danes deluje pod okriljem medijskega impreija madžarskega predsednika Viktorja Orbana.

  • IK, STA

    29. 1. 2019  |  Družba

    Previdno s hitrimi krediti!

    Pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) zadnje čase opažajo vse več oglasov za hitre potrošniške kredite, zato opozarjajo, da je tudi pred najemom hitrega kredita nujen premislek. "Hitri krediti potrošnikom prinašajo dodatna tveganja, zato se je tudi v tem primeru treba odločiti preudarno in informirano," opozarja Alina Meško iz ZPS. 

  • Damjana Kolar

    29. 1. 2019  |  Kultura

    Umetnik, ki nastavlja ogledalo slovenski politiki in cerkvi

    V Mestni galeriji Ljubljana bodo 30. januarja ob 19.00 odprli retrospektivno razstavo angažiranega stripa Iztoka Sitarja z naslovom Pod rdečo zvezdo, na kateri bo predstavljen njegov obsežni stripovski opus petintridesetletnega ustvarjanja z izborom osmih stripovskih albumov, v katerih je dosegel osebno likovno in besedno izpovedno zrelost: Sperma in kri (1990), Ženska, ki se ljubi z mačkom (1998), Črni možje, bele kosti (1999), 4000 (2001), Zgodba o Bogu (2004), Glave (2006), Dnevnik Ane Tank (2008) in Čudaki ljubijo drugače (2014). Kustos razstave: dr. Sarival Sosič.

  • IK, STA

    28. 1. 2019  |  Politika

    Violeta Tomić ena od dveh vodilnih kandidatov Evropske levice 

    Evropska levica je imenovala slovensko poslanko Levice Violeto Tomić za vodilno kandidatko na majskih volitvah v Evropski parlament. Poleg nje bo eden od dveh vodilnih kandidatov tudi Nico Cue, nekdanji generalni sekretar Zveze kovinarjev Belgije (MWB-FTGB), so sporočili iz Stranke Evropska levica. Vodilna kandidata za evropske volitve so imenovali na zasedanju izvršnega odbora Stranke Evropske levice, ki je konec tedna potekalo v Bruslju. Na volitvah bodo nastopili s programom, ki se bo zavzemal za progresiven izhod iz krize. 

  • IK, STA

    28. 1. 2019  |  Politika

    Premier Šarec sprejel Prešičkov odstop s položaja ministra za kulturo

    Premier Marjan Šarec je sprejel odstop ministra za kulturo Dejana Prešička, želi pa, da odideta tudi državna sekretarja. Ob tem je spomnil na nekatere dosežke ministra oziroma stvari, ki jih je minister premaknil, a ocenil, da so odnosi na ministrstvu skrhani do te mere, da si ne zna predstavljati, kako bi lahko dosedanja zasedba delala naprej.

  • Uredništvo

    28. 1. 2019  |  Politika

    Prešičku so nekateri kulturniki in kulturnice stopili v bran

    "S slabo vestjo, ker tega nisem storil že prej, se na slovensko javnost obračam s svojim razmišljanjem glede sramotnega medijskega linča ministra za kulturo Republike Slovenije, Dejana Prešička, kateremu smo te dni priča," začenja svoje javno pismo, v katerem izraža svojo podporo aktualnemu kulturnemu ministru Dejanu Prešičku, Matjaž Drevenšek. Kot kaže ni edini, saj so mu, kot je razvidno v poslanem sporočilu, podporo ponudili tudi številni drugi podpisniki in podpisnice. 

  • Darja Kocbek

    28. 1. 2019  |  Družba

    Na vrsti je avtomatizacija ljudi

    Živimo v času najbolj korenitih sprememb našega informacijskega okolja, odkar je leta 1439 Gutenberg iznašel tisk. Problem življenja v času prelomnih sprememb je, da ni mogoče videti, kaj se dogaja na dolgi rok. Tisk je oblikoval in spremenil družbo za prihodnih 400 let, toda leta 1495 nihče ni mogel predvideti, da bo ta tehnologinja med drugim spodbudila reformacijo in spodkopala avtoriteto mogočne katoliške cerkve, omogočila razvoj sodobne znanosti in različnih poklicev in industrij, spremenila naše možgane, ukinila otroštvo, v Guardianu piše John Naughton.

  • Damjana Kolar

    28. 1. 2019  |  Kultura

    Priročnik za temnopolte popotnike

    Od 31. januarja dalje bo v Koloseju na ogled biografska komična drama Zelena kniga v režiji Petra Farrellyja, ki je dobila 3 zlate globuse: za film (muzikal ali komedija), stransko moško vlogo in scenarij ter 5 nominacij za nagrado oskar. V filmu, posnetem po resnični zgodbi, postane neotesani redar italijanskega porekla voznik afroameriškega klasičnega pianista na turneji po ameriškem jugu šestdesetih let.

  • IK, STA

    27. 1. 2019  |  Politika

    Prešiček Šarcu ponudil svoj odstop

    Minister za kulturo Dejan Prešiček je danes predsedniku vlade Marjanu Šarcu posredoval pismo, v katerem je ponudil svoj odstop z ministrskega položaja, so sporočili z ministrstva za kulturo. Premier Šarec bo svojo odločitev glede ministra sporočil na ponedeljkovi novinarski konferenci.

  • Uredništvo

    27. 1. 2019  |  Politika

    Milan Kučan: Obramba sovražnega govora ogroža pravico govora in vse druge politične pravice

    Prvi predsednik samostojne Slovenija Milan Kučan je danes v Cerknem spregovoroil ob obletnici pobojev partizanov na Brdcih in v Lajšah. Začel je z besedami komandanta IX. korpusa Lada Ambrožiča Novljana, ki je o grozodejstvih, ki so se dogajale, dejal sledeče: »Pravijo, da so se dogajale strašne stvari. Kaj drugega pa je vojna, če ne strašna stvar?« 

  • Borut Mekina

    25. 1. 2019  |  Mladina 4  |  Ekonomija

    Za lastnike kapitala rekordno leto. Pa za vas?

    Angleška človekoljubna organizacija Oxfam je ta teden, pred začetkom Svetovnega gospodarskega foruma v švicarskem Davosu, opozorila na vedno večjo razliko med revnimi in bogatimi. Leta 2018, je zapisala, se je premoženje milijarderjev povečalo za približno 12 odstotkov. Oxfam je zato države pozval k učinkovitejši obdavčitvi korporacij in premoženja in k povečanju javnih naložb. Ker lahko dostopnejši šolstvo, zdravstvo in socialna varnost bistveno pripomorejo k zmanjšanju revščine in družbene neenakosti. Ali to drži tudi za Slovenijo?

  • Lara Paukovič

    25. 1. 2019  |  Mladina 4  |  Družba

    »Ženske so nam spolnost dolžne!«

    Prav posebna vrsta »jeznih moških« so inceli (izraz incel je okrajšava za ’involuntary celibate’ oziroma neprostovoljni celibat), člani (večinoma spletne) skupnosti, ki sovražijo ženske – posebej takšne, ki so »zunaj njihove lige« – in jih krivijo za to, da ostajajo brez seksa. Frustracije in fantazije izlivajo na internetu, v resničnem življenju pa pogosto nimajo niti osnovnih socialnih kompetenc. »Moški, ki se identificirajo z gibanjem incel, najdejo poseben užitek v izrazito agresivnem govoru o ženskah in tudi o t. i. alfa moških, ki naj bi jim onemogočali, da bi sami imeli dostop do žensk. Ob vsem jamranju nad tem, da ženske z njimi ne želijo imeti spolnih odnosov, so zelo negativno razpoloženi tudi do seksualnih delavk,« pove Renata Salecl.

  • Uredništvo

    25. 1. 2019  |  Družba

    Odgovorna urednica po oddaji Intervju z Andrejem Perkom meni, da ni prepovedanih tem ali gostov

    Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija Ilinka Todorovski je objavila poročilo o oddaji Intervju, v kateri je Jože Možina gostil Andreja Perka, ki je v javnosti povzročila nemalo ogorčenja. O tem smo pisali tudi v Mladini, in sicer v člankih Teorija spolov in druge teorije zarot ter Metroseksualec ali musliman?. Na naslov varuhinje pravic gledalcev je prispelo 12 odzivov v povezavi z omenjeno oddajo, ki bila na sporedu 13. januarja ob 21.30 na 1. programu TV Slovenija.

  • Uredništvo

    25. 1. 2019  |  Politika

    Sindikat ministrstva Šarcu predlaga, da Prešička nemudoma zamenja

    Sindikalni vodja na ministrstvu za kulturo Gregor Lesjak je za STA povedal, da je hišni sindikat poslal pismo predsedniku vlade Marjanu Šarcu in prosil za zamenjavo ministra za kulturo Dejana Prešička. Med drugim so kritični do izjave, ki jo je minister podal v četrtkovi oddaji Tarča, da "ne trpinči brez razloga". "V tem pismu smo zapisali, da z ministrom ne moremo več imeti posebnih stikov, kljub trudu, da bi zadeve uredili med seboj," je povedal Lesjak. V sindikatu so ob ministrovi izjavi, ki si jo razlagajo, da "je trpinčenje dopustno, če zanj obstaja razlog", prosili za pomoč tudi zagovornika načela enakosti in varuha človekovih pravic.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    25. 1. 2019  |  Mladina 4  |  Uvodnik

    Ta nori ples

    Po vsakih volitvah pride trenutek, ko začnejo politični komentatorji ugotavljati, da se je Janezu Janši politični koncept izpel. Pa da imajo volivci tega dovolj. Pa da se tudi v njegovi stranki sprašujejo, ali ni morda čas, da vodenje stranke prevzame kdo drug. Še njegovi dvomijo o njem, torej bo nekaj na tem. To traja kakšen mesec in vedno se tudi zgodi, da kakšen mlad poslanec SDS ali njihov lokalni veljak te besede vzame resno. Jih ponotranji in javno reče, da je čas, da kdo drug prevzame stranko. Medijem je to seveda še ena potrditev, da se je v SDS začelo nekaj dogajati.

  • Izak Košir

    25. 1. 2019  |  Družba

    Radio Mladina: Zakaj ogroženi moški za svoje težave krivijo feminizem

    Novinarka Lara Paukovič nam bo pojasnila, o čem je pisala v naslovni temi nove Mladine in kaj je bil povod za pisanje članka. Več v tekstu Ogroženi moški >> #Mladina4

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/563862558&color=%23ff000f&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Lara Paukovič

    25. 1. 2019  |  Mladina 4  |  Družba

    Ogroženi moški

    Trinajstega januarja je priljubljena znamka britvic Gillette predstavila oglas, s katerim je želela opozoriti na 30-letnico svojega dobro znanega reklamnega gesla »The Best a Man Can Get« (Najboljše, kar moški lahko dobi). Ob tej priložnosti je slogan preoblekla v »The Best a Men Can Be« (Najboljše, kar je moški lahko), oglas pa poziva k zajezitvi t. i. toksične moškosti. Nič več spolnega nadlegovanja na delovnem mestu, učenja dečkov, da je pretepanje nekaj normalnega, ali otipavanja mimoidočih žensk – moški morajo odločno nastopiti proti takšnemu ravnanju in tudi nove generacije dečkov naučiti, da je to nedopustno. »Dečki, ki vas danes opazujejo, so moški jutrišnjega dne,« sklene oglas.

  • Jure Trampuš

    25. 1. 2019  |  Mladina 4  |  Politika

    Komu zvoni?

    Nekateri politiki radi pišejo. Winston Churchill je bil eden od njih, dobil je Nobelovo nagrado za literaturo, ali pa Vaclav Havel. Politikov, ki radi pišejo, je nekaj tudi v Sloveniji. Dramatik Tone Partljič je bil dolga leta poslanec LDS, nekdanji minister za kulturo in župan Trzina Tone Peršak piše romane, literarno ustvarjalen je bil pred sto in še malo leti Ivan Tavčar, ljubljanski župan, avtor Visoške kronike in Cvetja v jeseni. Zdaj, ko na političnem prizorišču ni več Dimitrija Rupla ali pa se ta pokaže zgolj tu in tam, je naslov najplodnejšega pisca dolgih romanesknih del prevzel Janez Janša, predsednik SDS. Janša je vedno rad pisal, v mladih letih kolumne, kasneje politične analize, memoaristiko, govore, po novem tudi zgodovinske povesti.

  • Kobalova verzija

    Predstavljajte si, da bi Boris Kobal po razkritju, da je »njegova« komedija Profesionalci espe – »Duhovita črna komedija o družini poklicnih hudodelcev,« kot so jo oglaševali – le plagiat oziroma prevod italijanske komedije La prova generale, ki jo je pred davnimi leti – leta 1977! – napisal Aldo Nicolaj, zbežal v Italijo in potem slovenskim medijem od tam – magari iz Trsta – na dolgo in široko razlagal, kako je nategnil vse po vrsti, od žirije, ki ga je nagradila, do celjskega teatra, ki je »njegovo« komedijo igral, režiserja, ki jo je režiral, in gledaliških kritikov, ki so jo – vsaj domnevam – recenzirali.

  • Peter Petrovčič

    25. 1. 2019  |  Mladina 4  |  Politika

    Strupeni jezik

    Odvetnica Lucija Šikovec Ušaj že leta preskuša meje svobode govora, predvsem na družabnem omrežju Twitter. Za zdaj uspešno, saj se ji za objavljene besede še ni bilo treba zagovarjati pred uradnimi organi. Ji pa sovražni jezik, s katerim je zaslovela na spletu, nevšečnosti povzroča drugje. Pred dnevi prav zaradi njega ni bila imenovana za članico odbora za zdravje in socialno varstvo ljubljanskega mestnega sveta.

  • Izak Košir

    25. 1. 2019  |  Mladina 4  |  Družba

    Napadi na vegane

    »Vegani, pazite se pobeglih bikov, da vas ne jebejo v šumi«, »mmm, kaj bi en golaž« in »jaz ne protestiram, ko travo kosijo, pa solato režejo« so le nekateri od številnih komentarjev na spletu, v katerih uporabniki žalijo, smešijo in napadajo vegane. V zadnjem času se je pojavilo celo nekaj takšnih, ki pozivajo k iztrebljenju veganov, groženj pa ne pišejo več le javno pod objavami, temveč jih pošiljajo nekaterim dejavnejšim predstavnikom veganske skupnosti kot zasebna sporočila.

  • Borut Mekina

    25. 1. 2019  |  Mladina 4  |  Politika

    Slovenijo rešujejo Bosanci

    Največja težava, s katero se bodo v prihodnjih mesecih ukvarjali uradniki na ministrstvu za gospodarstvo in na ministrstvu za delo, je težava, za katero bi lahko rekli, da je prav sladka. Še pred štirimi leti je bilo v Sloveniji 130 tisoč brezposelnih in odpravljanje brezposelnosti je veljalo za najpomembnejšo nalogo države. Zdaj, poročajo številni podjetniki, je položaj popolnoma drugačen. Že vsaj od konca minulega leta delavcev kronično primanjkuje, zato podjetniki od vlade zahtevajo takojšnje ukrepanje. Razmere naj bi bile precej resne.