• Nestrpna sporočila in grožnje v središču Ljubljane

    Sporočila, ki jih lahko preberete na fotografijah, so obešena na oknih zasebnega pritličnega stanovanja v središču Ljubljane in gledajo na ulico. 

  • Darja Kocbek

    12. 6. 2018  |  Družba

    Kdo so moški, ki za to, da nimajo spolnih odnosov, krivijo ženske in druge moške?

    Alek Minassian, ki je aprila v Torontu v Kanadi s kombijem zapeljal v množico ljudi na pločniku, je pred tem na Facebooku napisal, da se je upor incelov končno začel. Incel je kratica za »neprostovoljni celibat«. Leta 1993 jo je skovala cisspolna ženska (oseba, ki doživlja ujemanje med lastnim doživljanjem spolne identitete in spolom, ki ji je bil pripisan ob rojstvu), da bi opisala svoj občutek osamljenosti in se povezala z drugimi, ki čutijo enako. Zdaj je incel gibanje moških na družbenih omrežjih, ki za to, da nimajo spolnih odnosov, krivijo ženske. Inceli se pogovarjajo, da je treba uničiti feminizem in pogosto načrtujejo nasilna dejanja proti ženskam vključno s posilstvom.

  • Uredništvo, STA

    12. 6. 2018  |  Svet

    Zgodovinsko srečanje Trumpa in Kim Džong Una 

    Predsednik ZDA Donald J. Trump in Kim Džong Un predsednik Severne Koreje sta zgodovinsko srečanje, ki je potekalo v luksuznem hotelu Capella na otoku Sentosa, začela z rokovanjem in poziranjem fotografom pred zastavami ZDA in Severne Koreje. Nato sta imela pogovor na štiri oči, ki je trajal 41 minut, kasneje pa so se jima pridružili še člani delegacij.

  • Peter Petrovčič

    11. 6. 2018  |  Politika

    Sestavljanje vlade ne bi smel biti šprint

    Teden dni je že minilo od volitev, zakaj še nimamo vlade? Ker ne samo, da še nimamo končnega izida volitev, volitve še niso niti zaključene. Državna volilna komisija (DVK) bo namreč upoštevala še vse glasovnice iz tujine, ki bodo prispele do danes do 12. ure. Šele takrat bodo dejansko začeli teči roki za sestavljanje vlade. Slednje pa je v Sloveniji večkrat trajalo tudi tri mesece – tudi leta 2011, ko je bila po volitvah podobna slika kot danes in sicer v smislu, da je zmagovalec volitev (Zoran Janković s Pozitivno Slovenijo) imel težave pri sestavljanju vlade in je na koncu tudi ni sestavil. To je potem storil drugouvrščeni Janez Janša – danes je v njegovem položaju Marjan Šarec.

  • Damjana Kolar

    12. 6. 2018  |  Kultura

    Tobačna bo ponovno oživela

    Tobačna mesto v Ljubljani bo 15. in 16. junija gostila osrednji dogodek Festivala urbane kulture Slovenije #FUKSi 2018, ki je del širšega projekta in bo v nadaljevanju obiskal še druga slovenska mesta. Na festivalu bodo nastopili britanska trip hop zasedba Morcheeba, tehno pionir Umek, prvak baltske elektronske scene Ten Walls, domači Matter, eklektična Sladica, pa tudi Mike Vale, Urban Pfeifer in Žiga K iz ekipe Vala 202. Del celodnevnega dogajanja bodo tudi ustvarjalne in aktivne delavnice za otroke, tržnica novih in starih reči, zeleni urbani kotiček, humanitarne kulinarične kreacije iz odpadne hrane (v sodelovanju institutom SURF in društvom Food For Life).

  • Darja Kocbek

    11. 6. 2018  |  Svet

    Izkoriščanje zaposlenih v zabaviščnem parku

    Senator Bernard Sanders, ki se je leta 2016 potegoval za kandidaturo demokratske stranke za predsednika ZDA, je pred kratkim obiskal zabaviščni park Disneylandu v Anaheimu v Kaliforniji. Tja ni odpeljal vnukov gledat Racmana Jake in Miki Miške. Udeležil se je protesta 2000 zaposlenih, ki jih izjemno močna in bogata korporacija Disney brezobzirno izkorišča. Protest je organiziralo več sindikatov, v Guardianu piše Sanders.

  • Damjana Kolar

    11. 6. 2018  |  Kultura

    Laibach, Grace Jones in Whitney Houston na istem platnu

    V Atriju Slovenskih železnic Ljubljana bo od 12. do 30. junija odprt letni kino Kinodvorišče, ki bo letos v znamenju glasbenih dokumentarcev. Odprli ga bodo 12. junija ob 21.30 s premiero filma Glasba je časovna umetnost 3, LP film Laibach v režiji Igorja Zupeta. Tretji iz serije dokumentarcev o ključnih ploščah, ki so pisale slovensko glasbeno zgodovino, je film o prvem uradno izdanem domačem albumu skupine Laibach iz leta 1985. Po projekciji bo sledil pogovor, na katerem bodo sodelovali režiser Igor Zupe, scenarist Igor Bašin ter člana skupine Laibach Ivan Novak in Dejan Knez.

  • Jure Trampuš

    8. 6. 2018  |  Politika

    Rumena iluzija

    Te dni po Sloveniji kroži zemljevid volilnih enot in okrajev, kjer je cela Slovenija pobarvana v rumeno. Pri volilnih okrajih je nekaj rdečih in modrih list, a rumena prevladuje. Grafika govori o tem, kako naj bi se Slovenija obarvala v barve SDS.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    8. 6. 2018  |  Mladina 23  |  Uvodnik

    Prestrašeni kapital

    Najsramotnejši trenutek slovenskega novinarstva je žal nastopil prav v tej volilni kampanji: gre za nesrečno soočenje predsednikov strank z domnevno relevantnimi direktorji slovenskih podjetij na POP TV. Pa ideja v osnovi ni slaba, zakaj se ne nazadnje ne bi soočila mnenja in videnja gospodarstva in politike? A zasnovano je bilo sramotno: vodilne politike je voditelj Uroš Slak pripeljal kot na zagovor pred tri direktorje in enega lastnika podjetja in celoten pogovor je bil nastavljen kot nekakšen zagovor politikov pred našimi kolonialnimi gospodarji. In slednji, z izjemo Igorja Akrapoviča, ki je tudi dejansko izmed zbrane četice edini, ki zmore nekaj širine in ni v svojem življenju prišel do le prve pobarvanke o tem, kaj je družba, so se tako tudi vedli: kot da sta jim družba in politika nekaj dolžni, kot da so darilo tej družbi, kot da se razdajajo zanjo. In zato je treba na tej točki ponoviti resnico: Slovenija ima eno najnižjih obdavčitev dobička v Evropi, skupaj z olajšavami je slednja na ravni davčnih oaz.

  • Izak Košir

    8. 6. 2018  |  Mladina 23  |  Družba

    Aleksandra, domoljubka

    Družabna omrežja so polna lažnih profilov, v predvolilnem času pa se število teh poveča. Pri nekaterih niti ne gre za osebe, ki profile upravljajo, temveč za samodejno generirana sporočila, tako imenovane bote (iz besede robot), ki imajo objave in vsebine pripravljene vnaprej. Tako se je maja, prejšnji mesec, na Twitterju pojavil profil Aleksandra (@Aleksan61182821), ki je imel v opisu napisano »Slovenka, domoljubka, #sds zame, zate, za nas, za Slovenijo«. Aleksandri je v dobrih treh tednih uspelo napisati več kot 10.000 tvitov, na dan jih je napisala tudi po 600, v povprečju pa 350. Najbrž ni treba dodati, da so bili vsi naklonjeni stranki SDS.

  • IK, STA

    8. 6. 2018  |  Politika

    Nova24TV bo morala Violeti Tomić plačati odškodnino

    Ljubljansko okrajno sodišče je odločilo, da mora Nova24TV oz. družba Nova hiša poslanki Levice Violeti Tomić zaradi žaljivega prispevka, ki ga je portal objavil avgusta lani, plačati 6000 evrov odškodnine. Sodišče je poleg plačila odškodnine mediju naložilo tudi objavo javnega opravičila. Sodba še ni pravnomočna.

  • Izak Košir

    8. 6. 2018  |  Politika

    Radio Mladina: Jure Trampuš o tem, zakaj je desnica poraženka volitev

    Pogovor je nastal na podlagi članka Ne politiki populističnega rasizma in Rumena iluzija >> #Mladina23 #volitve2018

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/455502753&color=%23ff000f&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Jure Trampuš

    8. 6. 2018  |  Mladina 23  |  Politika

    Ne politiki populističnega rasizma

    Nedavno, ko je Slovenija vrela zaradi varčevalnega ZUJF-a, predvsem pa zaradi arogance druge vlade Janeza Janše, ki je gospodarsko krizo izkoriščala za obračun z namišljenimi ideološkimi sovražniki, so policisti zastražili zgradbo parlamenta. Obdali so jo z ograjami, neposredno pred parlamentom so bili prepovedani protesti, saj se je oblast bala množic. Bil je to čas, ko je notranje ministrstvo vodil dr. Vinko Gorenak in ko so nad protestniki krožili helikopterji. Na obeh straneh je tekla kri.

  • Borut Mekina

    8. 6. 2018  |  Mladina 23  |  Politika

    Filip Dobranić: Mladi so zmeraj potrebovali svoje avtonomne prostore, odmaknjene od cenzure in oblasti starejših

    Filip Dobranić je programer skupine Danes je nov dan, sociolog in filozof, heker in glasbenik. Platforma Danes je nov dan, s katero je skupina po protestih leta 2012 želela »ojačati uporniške glasove prebivalcev in jih povabiti k razpravi«, je doslej zasnovala kar nekaj inovativnih instrumentov. Eden zadnjih je od Googla nagrajeni Parlameter, iskalnik po govorjeni besedi v državnem zboru. Tik pred volitvami je Dobranić postal prvi glas skupine, ki je organizirala shod proti politiki sovraštva, zaradi česar se je nanj na socialnih omrežjih vsul plaz žaljivk. A z nezmožnostjo sporočanja misli – z jezo in besom – ima Dobranić veliko izkušenj. Je namreč tudi inštruktor in dvakratni srednješolski svetovni prvak v debatiranju. Zato smo se z njim pogovarjali predvsem o jeziku.

  • Uredništvo

    16. 6. 2018  |  Kultura

    Za koncert 2Cellos v Kopru prodali že več kot 11.000 vstopnic

    Za koncert največje slovensko-hrvaške crossover atrakcije 2Cellos, ki bo 29. junija nastopila na velikem open air spektaklu na samo za to priložnost posebej pripravljeni poletni areni na prostem ob stadionu Bonifika v Kopru, je doslej prodanih že več kot 11.000 vstopnic. Presenetljivo veliko za koncert zunaj Ljubljane ter presenetljivo veliko za domačega izvajačca

  • Pričakujemo, da v novi vladi ne bo prostora za politike sovraštva

    Teden po demonstracijah “Brez strahu. Proti politiki sovraštva.” so za nami volitve, pred nami pa obdobje sestavljanja vlade. Udeleženke_ci protestov želimo ponoviti ključno sporočilo in zahteve demonstracij.

  • Kaj ponuja Marjan Šarec?

    Premišljeno sejanje v sedanjosti prinaša bogato žetev v prihodnosti. Stranke podpisnice programskih izhodišč za koalicijo prihodnosti, koalicijo za normalno in razvojno usmerjeno Slovenijo, povezujejo spodaj navedena skupna izhodišča.

  • Marjan Horvat  |  foto: Borut Krajnc

    8. 6. 2018  |  Mladina 23  |  Družba

    Dr. Marko Stabej: Očitek, da posegamo v slovenski jezik, je iz trte izvit

    Tudi danes so interni akti v skoraj vseh javnih zavodih (in seveda gospodarskih podjetjih) v Sloveniji zapisani le v moški slovnični obliki. Da so njihove naslovnice tudi ženske, navadno v opombi opozarja le zapis, da »so izrazi, zapisani v slovnični obliki moškega spola, uporabljeni kot nevtralni in veljajo enakovredno za oba spola«. Tako je bilo od njene ustanovitve tudi na ljubljanski Filozofski fakulteti. Letos aprila pa je senat FF odločil, da bo tri leta veljalo »obratno« pravilo, da bodo torej vsi interni akti fakultete napisani v ženski, nato pa izmenično v moški ali ženski slovnični obliki, v obeh redakcijah pa bodo veljali za »kateri koli spol«.

  • Pepel v oči!

    V sredo, 6. junija 2018 ob 3.30 zjutraj je klub Jalla jalla zajel požar, ki je bil podtaknjen na dveh mestih na verandi. Mediji so dogodek predstavili kot enkraten incident. Vendar požig Jalle Jalle ni zgolj tema Črne kronike, temveč je rezultat širšega in večletnega stanja na območju Center Tabor v Ljubljani.

  • Damjana Kolar

    8. 6. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? Od 30. avgusta do 2. septembra bo v puljskem Fortu Punta Christo potekala sedma edicija Dimensions Festivala, na katerem bo premierno nastopil tudi slovenski producent in DJ Alleged Witches, znan tudi pod imenom Christian Kroupa. Njegove dosedanje glasbene izdaje so izšle na založbah, kot so Meda Fury pod okriljem R&S Records, pri kateri je izšel tudi njegov remix Alex Smoke-a, kompilaciji Fabric 90 Mix ter nedavno tudi na kompilaciji Elektroliza - Elektro City Ljubljana. Na ljubljanskem dogodku v Channel Zeru bodo za podporo poskrbeli še zvočni selektorji Tritch, Roli in Marta. V K4 bodo ob 2. obletnici ekipe Just us nastopili trije gostje iz Berlina Laurine, Cecilio in DJ Tree. V Trnovskem pristanu bodo na drugi epizodi serije dogodkov Synthetic Series nastopili člani ekipe Synaptic in Sezam: Nitz, Utti, Softskinson in Levanael.

  • IK, STA

    7. 6. 2018  |  Politika

    Predsednikovo povabilo ...

    Predsednik republike Borut Pahor je danes v predsedniški palači sprejel Janeza Janšo, predsednika SDS, stranke, ki je na predčasnih državnozborskih volitvah prejela največ glasov. Pahor je tudi po srečanju z Janšo napovedal, da mu bo kot predsedniku zmagovalne stranke na nedeljskih volitvah poveril mandat za sestavo vlade. Če bi se izkazalo, da obstaja kakšna druga večina, pa Janša ne bo sprejel mandata, sta se dogovorila. Pahor se je sicer zavzel za politiko vključevanja.

  • Človekove pravice so v športu drugotnega pomena, saj je prioriteta kapital

    Nogometni zanesenjaki že navdušeno odštevajo dneve in ure do pričetka 21. svetovnega prvenstva, ki bo med 14. junijem in 15. julijem potekalo v Rusiji. Kljub številnim pomislekom, zadržkom ter pozivom k bojkotu mundiala s strani mednarodne javnosti, prvenstvo bo. Svetovni voditelji in vodilne osebe nogometnih zvez so izpraševale rusko (ne)spoštovanje človekovih pravic, predvsem istospolno usmerjenih ter opozorile na morebitne varnostne grožnje, ki jo poosebljajo ruski huligani na domačem terenu. Za razliko od prvenstva pa lahko z gotovostjo trdimo, da sobotne (prijateljske) tekme med Argentino in Izraelom v Jeruzalemu ne bo. Splet dogodkov je privedel do odpovedi tekme s strani argentinske nogometne zveze.

  • IK, STA

    7. 6. 2018  |  Politika

    Pahor želi, da vlado sestavi zmagovalec, torej Janša

    Predsednik republike Borut Pahor je v intervjuju za Primorske novice pred današnjim srečanjem z relativnim zmagovalcem nedeljskih volitev, prvakom SDS Janezom Janšo dejal, da sklepa, da bi bilo koristneje in "za vse lažje, če bi zmagovalec volitev pri oblikovanju vlade uspel", saj "iz izkušenj vemo, da alternativni scenariji niso najboljši".

  • Izak Košir

    7. 6. 2018  |  Družba

    Gospod predsednik, čas je, da se javno opredelite proti nestrpnosti nad kulturnimi institucijami

    Predstavnice in predstavniki javni zavodov in nevladnih organizacij na področju umetnosti in kulture, zaposleni in samozaposleni umetniki in kulturni delavci so v javnem protestnem pismu opozorili, da je umetniški vodja Slovenskega mladinskega gledališča, Goran Injac, po ustrahovanju, ki ga je bilo deležno njegovo gledališče na zadnjem gostovanju v Brnu na Češkem, ko je organizirana skupina desničarskih skrajnežev Spodobni ljudje vdrla na oder med predstavo Oliverja Frljića Naše nasilje, vaše nasilje, začel po elektronski pošti prejemati sovražna pisma državljanov republike Slovenije.

  • IK, STA

    7. 6. 2018  |  Politika

    V parlamentu bo le 22 žensk oziroma manj kot četrtina

    Poslanske sedeže bo v novem sklicu Državnega zbora (DZ), kot kažejo delni neuradni izidi nedeljskih volitev, obdržalo 36 poslancev iztekajočega se mandata. V DZ prihaja tudi pet županov, ki pa se bodo morali od županskih stolčkov posloviti. Od članov vlade v odhodu pa so si mesto v DZ uspeli zagotoviti le trije. Osmi sklic DZ bo po dosedanjih izidih spolno precej manj uravnotežen, kot je bil pretekli. Med 90 poslanci bo namreč le 22 žensk oziroma dobrih 24 odstotkov, kar so v Ženskem lobiju Slovenije že označili za razočaranje pa raznolika starostna struktura novoizvoljenih poslancev, stari so od 28 od 73 let.

  • Uredništvo

    7. 6. 2018  |  Kultura

    Pokojni novinar Mladine Štandeker bo dobil spominsko obeležje

    Jutri, v petek, 8. junija, ob 18.30 bo v Pesnici (dvorana VKTPC) proslava in svečano odkritje spominskega obeležja pokojnega novinarja in vojnega dopisnika Mladine Iva Štandekerja. Od smrti slednjega letos mineva 26 let. Štandeker je bil namreč ranjen med srbskim obstreljevanjem Sarajeva 16. junija 1992 in še istega dne umrl. Na tistem mestu, v sarajevskem naselju Dobrinja, stoji spominska plošča, na kateri je vklesan stavek iz njegovega zadnjega poročila iz obleganega Sarajeva: »Rad imam mesta in sovražim, če jih kdo napada.« Štandeker je umrl star 30 let, po smrti pa ga je slovensko predsedstvo leta 1992 posthumno odlikovalo s častnim znakom svobode.

  • Damjana Kolar

    7. 6. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo plesno-gledališko predstavo Narodna sprava: Predstava za turiste, zasnovano na intimni zgodbi in postavljeno v kontekst velikih političnih in sistemskih sprememb, razstavo 20 let Mestne galerije Nova Gorica, na kateri bodo predstavljena dela 18-ih sodobnih slovenskih umetnic iz galerijske zbirke, 11. Festival sodobne avtorske in etno glasbe Godibodi, premiero projekta Starci, ki v ospredje postavlja odnos do staranja in starosti, spominjanje in edinstvenost osebnih zgodb.

  • Darja Kocbek

    6. 6. 2018  |  Politika

    Zaradi Janše se je Slovenija znašla na naslovnici časnika The New York Times

    Z zmago na nedeljskih parlamentarnih volitvah je trdorokec Janez Janša pripeljal do oblasti desničarski populizem v še eni evropski državi. Za to se lahko zahvali tudi predsedniku madžarske vlade Viktorju Orbanu, ki ga je med kampanjo podprl in opozarjal, da se bo na volitvah odločalo o »preživetju slovenskega naroda«, poroča New York Times. Orban je postal junak skrajne desnice s svojimi odkritimi napadi na liberalno demokracijo. Enako kot njegova osebna podpora je pomembna podpora njegovih prijateljev.

  • Uredništvo

    6. 6. 2018  |  Družba

    Oglejte si videoposnetek, kaj se je v resnici zgodilo med policistom in vrhovnim sodnikom 

    Po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja je časnik Dnevnik danes prejeli videoposnetek varnostnih kamer na ljubljanskem sodišču na Tavčarjevi, od koder je decembra lani vrhovni sodnik Jan Zobec poročal o napadu pravosodnega policista. Zobec je takrat potožil, da mu je policist »odvzel prostost«, se do njega vedel grobo in ga ponižal. Dogodek je ocenil za napad izvršilne na sodno vejo oblasti, dogodek pa ga je tako šokiral, da se je počutil slabo. Napovedal je, da bo zaradi strahu do nadaljnjega ostal doma. Že na kraju dogodka pa je pravosodnemu policistu grozil, da bo ostal brez službe. »Ravnanje pravosodnega policista je bilo zakonito, sorazmerno in strokovno ustrezno,« pa so zatrdili na pravosodnem ministrstvu, potem ko je komisija ugotovila, da nad sodnikom ni bila uporabljena prekomerna sila, ter da je pravosodni policist postopal pravilno, poroča Dnevnik.