• Darja Kocbek

    31. 5. 2018  |  Politika

    Desničarski podkancler bi ukinil eno od temeljnih svoboščin EU

    Avstrijski podkancler in vodja desničarske svobodnjaške stranke Heinz-Christian Strache zahteva reformo zakonodaje EU, ki vsakemu državljanu v EU omogoča, da lahko živi in dela v kateri koli državi članici. Ta pravica ima po njegovih besedah tudi negativno plat, saj na primer na trgu dela vodi do spodrivanja. Tako imamo ljudi, »ki so dobro kvalificirani in veliko zaslužijo, pa so porinjeni v brezposelnost, ker jih nadomesti ugodnejša delovna sila,« je po poročanju die Zeit dejal Strache.

  • Damjana Kolar

    31. 5. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo koncert britanske indie rock skupine Editors, zaključek 5. Drama Festivala, skupinsko razstavo Zmagovite štiri, na kateri se predstavljajo Geta Brătescu, Maria Lai, Adriana Maraž, Milena Usenik, premiero intermedialnega omnibusa po motivih Mihaila A. Bulgakova Mojster in Margareta, koncert multietnične gypsy punk atrakcije Gogol Bordello.

  • JAVNO PISMO

    31. 5. 2018  |  Politika

    Nezaupnica in javni poziv k odstopu 

    Članice društev, ki so podprla kandidaturo prof. dr. Matjaža Gamsa za izvolitev v državni svet za področje raziskovalne dejavnosti, smo ogorčene nad stališči in aktivnostmi dr. Gamsa, povezanih s posvetom “Kako preprečiti izumiranje slovenskega naroda”, ki je potekal v Državnem svetu Republike Slovenije 24. maja 2018.

  • Policisti pričakujemo, da se navedbe Vinka Gorenaka ustrezno razišče in sankcionira

    Spoštovani, v Sindikatu policistov Slovenije (SPS) smo prejeli večje število pritožb oziroma izražanja pomislekov, da je varnost policistov ogrožena in da ni zagotovljena notranja varnost v policiji. Policisti izražajo skrb zaradi objave poslanca Državnega Zbora Republike Slovenije in kandidata za poslanca dr. Vinka Gorenaka na svojem spletnem blogu.

  • Majda Vrhovnik

    25. 5. 2018  |  Mladina 21  |  Politika

    Demonstracije Proti politiki sovraštva

    Volitve po vseh evropskih državah zadnja leta spremljajo ostre demonstracije, na katerih ljudje s prisotnostjo in svojimi telesi kažejo nasprotovanje vzponu skrajnih političnih idej in strank. Tako so bile demonstracije zoper porajajočo se podporo izključujoči politiki svobodnjaške stranke v dneh pred volitvami na Dunaju pa zoper AfD (Alternativo za Nemčijo) po nemških mestih, navsezadnje tudi na Madžarskem – in to čeprav je bilo vnaprej jasno, da bo Viktor Orbán ohranil podporo madžarske javnosti za svojo izključujočo politiko. V večini držav je prav ta solidarnostni trenutek – ko se je pokazalo, da ljudi, ki se niso pripravljeni sprijazniti s politiko izključevanja in s terorjem politike, ni tako malo in da so se temu pripravljeni postaviti po robu s svojimi telesi – vzpostavil javno fronto in v velikem obsegu pomagal premagati tesnobo in strah.

  • Kulturni boj

    Za letošnjo volilno kampanjo se je s tihim soglasjem medijev in političnih strank ustvarila platforma, da ne bo in ni ideološka, pač pa razvojna. Tekmovanje programov torej, ne pa preživeli kulturni boj. Gre za zavajajočo tezo, ki bo verjetno odločilno vplivala na izid volitev. Ta tako imenovana neideologija je dejansko izrazito ideološka. »Kulturkampf« ima veliko obrazov in od prvotnega boja med laičnimi parlamentarnimi državami in katoliško cerkvijo za prevlado v družbi se je mnogokrat spremenil: od – danes sicer spet žive – mahničevske teze, da je pravi Slovenec lahko samo katoličan in da je treba liberalce – na katere je bilo preneseno prejšnje sovraštvo do Judov – izločiti iz narodovega telesa, do boja med katoliško cerkvijo in komunisti med obema vojnama ter oboroženega spopada med partizani na eni strani in kolaboracionističnimi enotami Prostovoljne protikomunistične milice in nato domobranstva na drugi. Ideološki spor domobranci–partizani se je po osamosvojitvi obnovil in traja še danes. A to je edini obraz kulturnega boja, ki ga današnja slovenska družba želi prepoznavati.

  • Darja Kocbek

    30. 5. 2018  |  Svet

    Papež, ki povzroča »teološko anarhijo«

    »Kličejo me heretik«, niso besede, za katere bi pričakovali, da bi jih izrekel poglavar rimskokatoliške cerkve. Papež Frančišek jih je v začetku leta izrekel skupini jezuitov v Čilu in z njimi priznal pritisk arhaičnih konservativcev v Vatikanu. Moti jih njegova odprtost do muslimanskih migrantov, skrb za okolje, manj strogo stališče glede ločitve, zunajzakonskih skupnosti in LGBT+ populacije. Nasprotovanje konservativcev papežu je postalo tako hudo, da nekateri svetovalci Frančiška opozarjajo, naj bo bolj previden, da v cerkvi ne bo prišlo do »šizma«, na portalu Politico piše Hannah Roberts. 

  • Borut Mekina

    25. 5. 2018  |  Mladina 21  |  Politika

    Orbán že neposredno financira SDS

    Nova24, glasilo v lasti funkcionarjev in simpatizerjev stranke SDS, in podjetje Nova obzorja, ki je v 44-odstotni lasti stranke SDS, sta v zadnjem letu dobila zajetno finančno pomoč od madžarskih podjetij, povezanih z madžarskim premierom Viktorjem Orbánom in njegovo stranko Fidesz. Obe podjetji, ki izdajata več medijev, nedvomno izvajata predvolilno propagando za SDS prek svojih medijskih vsebin, a zdaj sta začeli SDS zagotavljati tudi neposredno pomoč. Na socialnih omrežjih, predvsem na Facebooku in Instagramu, so se namreč pojavili predvolilni oglasi stranke SDS, ki jih plačujeta Nova24 in Demokracija, kar pomeni, da se madžarski denar že neposredno troši za predvolilno kampanjo SDS.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    25. 5. 2018  |  Mladina 21  |  Uvodnik

    Kdo bo premier?

    Do volitev je slabih deset dni in mogoče je tvegati z oceno izida: na njih bo največ glasov osvojila SDS. Predsednik republike Borut Pahor bo brez dvoma dal mandat za poskus sestave vlade Janezu Janši.

  • Uredništvo

    30. 5. 2018  |  Politika

    Politične stranke in različno razumevanje enakosti spolov 

    Neodvisna raziskava o enakosti spolov na slovenskem političnem parketu, ki jo je izvedel Inštitut za proučevanje enakosti spolov (IPES) med 29. marcem in 5. aprilom, je pokazala različna dojemanja posameznih političnih strank do tega termina. Vsem političnim strankam so bila zastavljena enaka tri vprašanja, in sicer Kaj razumete pod pojmom enakost spolov?, Ali se vam zdi, da je v Sloveniji za enakost spolov ustrezno poskrbljeno? ter Za kakšne ukrepe na področju zagotavljanja enakosti spolov in enakih možnosti žensk in moških bi si prizadevali v Državnem zboru?

  • Damjana Kolar

    30. 5. 2018  |  Kultura

    O vojni in miru

    Med 1. in 8. junijem bo v Novi Gorici že tretjič potekal festival Mesto knjige v organizaciji Društva humanistov Goriške in revije Razpotja. Po prvih dveh edicijah, ki sta potekali na temo meje in mesta, se bodo tokrat ob 100. obletnici konca velike vojne podali v raziskovanje velikih zgodb o vojni in miru. V osmih dneh se bo zvrstilo več kot 20 dogodkov, na knjižnem sejmu pa se bo predstavilo več kot 20 založb.

  • Uredništvo

    29. 5. 2018  |  Politika

    Bo Slovenija postala naslednja Madžarska?

    Jutri ob 20.30, večer pred demonstracijami Proti politiki sovraštva, vas vabimo na pogovorni večer z madžarskim filozofom dr. G.M. Tamásom. Tamás, ki prihaja v Ljubljano na proteste iz Budimpešte. Na četrtkovem shodu bo tudi eden od govorcev, v sredo zvečer pa se bo pogovarjal z novinarjem Mladine Borutom Mekino. Tamás bo iz madžarske perspektive govoril o koalicijah sovraštva, o povezovanju skrajne desnice, o Orbánovem akcijah na v Sloveniji in Balkanu.

  • Uredništvo

    29. 5. 2018  |  Politika

    Kateri stranki v resnici pripadate?

    Vas zanima, kateri politični stranki glede na vaša stališča do ključnih vprašanj v resnici pripadate? Morda se odgovor skriva v kvizu Politični portret, ki ga je sestavil inštitut Danes je nov dan in ga lahko rešite na spletu

     

  • Damjana Kolar

    29. 5. 2018  |  Kultura

    S cvetom pred puške in druge zgodovinske fotografije

    V Galeriji Jakopič v Ljubljani bodo danes, 29. maja ob 20.00 odprli pregledno fotografsko razstavo z naslovom Marc Riboud: Čuječi popotnik. Zavedni fotograf, ki sta jo pripravili kuratorki Marija Skočir in Lorène Durret. Riboud je bil eden od zgodnjih članov agencije Magnum Photos in čeprav se je leta 1979 odločil za samostojno pot, je ostal zvest predvsem skupnim idejam ustanoviteljev Magnuma, ki so mu po sprejemu leta 1953 pri fotografskem delu puščali dovolj prostora za razvijanje lastnega avtorskega izraza. Kar je Riboud iz fotoreportaže vzel s seboj, je sposobnost ujetja trenutka. "Čakam na odločilni trenutek. Navadno ga zamudim ali se mu izognem, ker bolj uživam v trenutkih, ki trajajo."

  • Darja Kocbek

    28. 5. 2018  |  Družba

    Ljudje z nizkimi prihodki nimajo nič od rasti

    Od gospodarske rasti v Nemčiji nimajo koristi vsi prebivalci, je pokazala študija nemškega inštituta za gospodarske raziskave (DIW). Med letoma 1991 in 2015 se je realni prihodek, ki ga ima na voljo Nemec, v povprečju povečal za 15 odstotkov. A ta rast ni bila za vse skupine prebivalcev enaka. Desetim odstotkom ljudi, ki prejemajo najnižje plače in imajo na mesec na voljo 640 evrov, se razpoložljivi neto prihodek v tem obdobju ni povečal, ampak znižal. Ljudje, ki imajo najvišje plače, pa so imeli leta 2015 na voljo za 30 odstotkov več prihodka kot leta 1991.

  • Damjana Kolar

    28. 5. 2018  |  Kultura

    Stalinov režim kot črna komedija

    V slovenske kinematografe prihaja črna komedija Stalinova smrt škotskega režiserja Armanda Iannuccija, ki je nastala po francoskem stripu La Mort de Stalin avtorjev Fabiena Nuryja in Thierryja Robina, v središče pa postavlja politično delovanje in nemire po smrti nekdanjega sovjetskega voditelja in jih prikaže na najbolj zabaven način. Gre za smešno in hkrati srhljivo aktualno satiro o krdelu oblastiželjnih, samovšečnih in nesposobnih burkežev, ki se borijo za svoje mesto pri koritu.

  • IK, STA

    27. 5. 2018  |  Politika

    Kučanu je po temeljnih stališčih trenutno najbližje Levica

    Nekdanji predsednik republike Milan Kučan je za Dnevnikov Objektiv dejal, da volivci ne smejo nasesti predvolilnim programom, spomniti se morajo, ali je bilo v preteklih odločitvah strank dovolj verodostojnosti, da je mogoče verjeti njihovim obljubam. Stališča Levice so mu blizu, a to ne pomeni, da jo bo volil, ne skriva pa, da si ne želi Janševe vlade.

  • IK, STA

    26. 5. 2018  |  Politika

    Irska na referendumu podprla odpravo prepovedi splava

    Medtem ko je v Sloveniji predsednik stranke NSi Matej Tonin v intervjuju za Večer izjavil, da podpira ukrep, da bi ženskam otežili pot do splava, kar je sprožilo številne odzive organizacij, ki ščitijo pravice žensk, so na Irskem včeraj na referendumu z veliko večino podprli odpravo prepovedi splava. Tako kažejo prvi uradni izidi. 

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    25. 5. 2018  |  Mladina 21  |  Dva leva

    Gulyásfasizmus

    »Predstavnik SDS-a Branko Grims je na vprašanje, ali bi stranka podprla bančno unijo, odgovoril, da Evropske unije ne bo krojil proračun, temveč ilegalne migracije in proces radikalne islamizacije Evrope, zato si bodo v SDS-u prizadevali za zaščito meje in zagovarjali politiko, da noben migrant ne pomeni varne Slovenije. Grims je mnenja, da bi zavarovanje meje pomenilo tudi prihranek, saj je, kot je dejal, več kot 120 milijonov evrov Cerarjeva vlada namenila migrantom, obenem pa 300 milijonov evrov za nevladne organizacije, kot je Mirovni inštitut.«
    — Branko Grims razkriva fašistoidno naravo stranke SDS (MMC TVS 17. 5. 2018 )

  • Obsojam trditve svetnika, ki razloge za zmanjševanje rodnosti pripisuje pravicam žensk 

    Spoštovani gospod predsednik, v organizaciji Državnega sveta je včeraj, 24. 5. 2018, v prostorih le-tega potekal posvet »Kako preprečiti izumiranje slovenskega naroda«, od katerega se kot član Državnega sveta distanciram. Pridružujem se protestu posameznic in posameznikov, ki nasprotujejo »aktivnemu vključevanju Državnega sveta v volilno kampanjo in politični zlorabi tega parlamentarnega telesa za strankarske in ideološke cilje. Strinjam se z opozorili podpisnic in podpisnikov javnega protesta, da »sklicevalec 'izumiranje slovenskega naroda' razume kot nedvomno družbeno realnost, kar je povsem nestrokovno, ideološko, primordialistično stališče, ki nima nikakršne znanstvene osnove.«

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    25. 5. 2018  |  Mladina 21  |  Kolumna

    Sladki Orbanov objem

    Ena zahtevnejših nalog nove koalicije bo, da Slovenijo jasneje postavi na mednarodni zemljevid. Politika tega doslej ni storila. To pozicioniranje bo nujno, a težavno, saj je veliko stvari okoli nas povsem odprtih. Pa ne samo okoli, ampak tudi pri nas.

  • Borut Mekina

    24. 5. 2018  |  Politika

    Selitve volivcev

    Po javnomnenjski raziskavi, ki jo je za Mladino ta teden naredila agencija Ninamedia, ostaja stranka SDS daleč v vodstvu. V telefonski anketi je stranko Janeza Janše izbralo daleč največ vprašanih, 18,9 odstotka. Gre za seštevek tistih, ki naj bi se zelo verjetno ali zagotovo udeležili volitev in so dejali, da bodo volili SDS ali da jim je ta stranka najbližja oziroma najbolj simpatična.

  • Borut Mekina  |  foto: Uroš Abram

    25. 5. 2018  |  Mladina 21  |  Politika

    Dr. David Ellerman: Za številne težave v vzhodni Evropi po komunizmu so odgovorni ...

    Filozof, ekonomist in tudi matematik dr. David Ellerman (1943) je svetovna avtoriteta s področja demokracije na delovnem mestu. O teoriji lastnine, o teoriji dela, kot izhaja iz človekovih pravic, je napisal nešteto knjig in člankov, predaval in svetoval je v številnih mednarodnih organizacijah, državah ali na univerzah. S Slovenijo ima dr. Ellerman posebno vez: leta 1991 je tukaj sodeloval pri odločitvah o privatizaciji, ki so usodno vplivale na našo tranzicijo. V tistem času je nastopil kot protiutež ekonomistu Jeffreyju Sachsu, ki je tedaj tudi Sloveniji svetoval hitro in množično razdelitveno privatizacijo.

  • Sanje o razsvetljenem diktatorju

    Ameriška investicijska banka JP Morgan je leta 2013 najela Buckinghamsko palačo in v njej – za svoje največje kliente in lobiste (Tony Blair, Kofi Annan ipd.) – priredila slavnostno poslovno večerjo, ki jo je potem uradno gostil princ Andrew, vojvoda Yorški, okras prve Janševe vlade. Kot je poročal Financial Times, je igral Kraljevi filharmonični orkester, plesali pa so prvaki Angleškega nacionalnega baleta.

  • Stanka Prodnik

    25. 5. 2018  |  Mladina 21  |  Kultura  |  TV

    Histerija in zavajanje

    Prvo veliko soočenje na komercialni televiziji POP TV je vodila Petra Kerčmar, druga najbolj histerična voditeljica za Urošem Slakom. V studiu je bilo sedem predsednikov strank, ki jim kaže, da bodo prebile parlamentarni prag, in tema pogovorov je bila takšna, kot je tudi sicer v oddaji 24ur zvečer: patetično-populistično so se pogovarjali o zdravstvu (»So naši najmlajši pacienti z napako na srčku izgubili boj s politiko?«) in pod pretvezo sočutja navijali za brutalno privatizacijo zdravstva ter nato od nekod spet potegnili – ne hecamo se – samega železničarskega sindikalista Silva Berdajsa. Saj veste, tistega, ki rad pregleduje mednožje in je njegova žena napredovala iz čistilke v sprevodnico.

  • Damjana Kolar

    25. 5. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V K4 bo potekalo praznovanje 29. obletnice K4 s sejmom rabljenih plošč, delavnico Ableton Live, koncertom berlinske zasedbe FJAAK in domačimi DJ-ji (Electronic Badminton King, Kosta, Lavka b2b Nitz, Limc, Nulla). V Channel Zero pa prihaja belgijski dark elektro/ebm duo Mirexxx, ki bo predstavil EP Inside You.

  • Uredništvo

    24. 5. 2018  |  Politika

    V četrtek shod proti politiki sovraštva

    Vse največje zgodovinske grozote so se začele z organiziranim spodbujanjem sovraštva, sporočajo organizatorji protesta, ki se bo odvil v četrtek, 31. maja, ob 17. uri na Trgu republike v Ljubljani. "S politiko, ki je razglašala skupine ljudi za ničvredne in nevarne. Namesto blaginje je sejala strah, namesto solidarnosti nasilje. Danes se s svojimi praznimi obljubami želi vrniti v naš prostor. Nismo nasedli njenim lažem," še dodajajo in vabijo vse, ki ne želijo, da v Sloveniji zavladata politika sovraštva in strah.

  • Darja Kocbek

    24. 5. 2018  |  Svet

    Ko evropski državljani na dom dobijo brošuro z nasveti za ravnanje v vojni

    Švedska vlada je začela prvič po pol stoletja vsem 4,8 milijona gospodinjstvom v državi pošiljati brošure z navodili, kako ravnati v primeru vojne. V brošuri so informacije, kako si lahko v primeru krize ali vojne zagotovijo hrano, vodo in ogrevanje, kaj pomenijo zvoki siren, kje so zaklonišča in kako lahko pomagajo pri obrambi Švedske, poroča Guardian.

  • Uredništvo

    24. 5. 2018  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine

    "Te volitve bo odločil ravno kulturni boj. Gre za boj med demokracijo in avtokracijo, ki jo ponuja Janez Janša," je v prihajajoči številki Mladine zapisal zgodovinar dr. Božo Repe. Več si preberite v novi Mladini!