• Damjana Kolar

    24. 5. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo 34. mednarodni festival Druga godba, ki bo potekal v Piranu in Ljubljani, razstavo dunajskega kolektiva Soybot ob 2. obletnici Galerije DobraVaga, Emanatovo tehnoburlesko Tatovi podob, mednarodno razstavo Obrazi ekspresionizma/odtisi duha, 5. Drama Festival, ki je letos posvečen igralcu Jerneju Šugmanu.

  • Uredništvo

    23. 5. 2018  |  Politika

    Program SDS v madžarščini

    Inštitut Danes je nov dan je danes objavil reklamni oglas SDS v madžarskem jeziku. Ob tem so zapisali sledeče: "SDS je edina stranka v Sloveniji, ki ima v lasti podjetja. Med temi podjetji so tudi medijske hiše, v katere so madžarski poslovneži, povezani s premierom Orbanom, vložili že več kot 2 milijona evrov. S tem so posredno financirali volilno kampanjo SDS."

  • Uredništvo

    23. 5. 2018  |  Politika

    Pristransko o tem, kdo nam krade

    Danes ob 19. uri naj bi na Biotehniški fakulteti potekala okrogla miza z naslovom Odkrito o tem, kdo nam krade. S tem sicer ne bi bilo nič narobe, če ne bi bila že napoved dogodka obarvana v barve stranke SDS in opremljena z njihovim predvolilnim sloganom. Obenem pa bosta na pogovoru sodelovala kar dva poslanca SDS - Anže Logar in Jelka Godec ter komentator desnice Rado Pezdir. Dogodek je bil sicer v zadnjem hipu prestavljen drugam.

  • Izak Košir

    23. 5. 2018  |  Politika

    Kako preprečiti zlorabo Državnega sveta za volilno kampanjo?

    Državni svet jutri, 24. maja 2018, organizira posvet z zloveščim in tendencioznim naslovom Kako preprečiti izumiranje slovenskega naroda. Kot je razvidno iz uvodne najave dr. Matjaža Gamsa, svetnika, sicer pa profesorja računalništva, je cilj posveta predstavitev strokovnih demografskih analiz in krepitev zavesti o pomenu demografskih trendov, kar naj bi služilo kot podlaga za Belo knjigo o demografiji. Med sodelujočimi na dogodku bodo tudi dr. Tadej Strehovec iz Slovenske škofovske konference, ki bo predstavil prispevek z naslovom »Prihodnost pripada verskim skupnostim: Pozitivni vpliv religij na rodnost«, pa Jože Kurinčič iz Društva katoliških pedagogov Slovenije, Anton Bajec iz nekdanjega Inštituta za starševstvo in družino ter dr. Mari Jože Osredkar iz ljubljanske teološke fakultete, ki bo spregovoril o »Katoliškem nauku o družini«.

  • Glas »proti Janši« je glas za demokracijo

    Slovenska demokracija je prekrhka in preveč ranljiva, da bi lahko brez dolgoročne škode prenesla še eno obdobje avtoritarne vladavine, ki jo obljublja predvsem SDS. Ker težko apeliramo na pretežno zaslepljene ali celo prestrašene medije, ki (še) niso v lasti madžarskih oligarhov, se obračamo na vse tiste volivce, ki razumejo bistvo izključevalnosti, neprikritega rasizma v odnosu do »migrantov«, namernih z revizijo pospremljenih prilaščanj zgodovine in vsesplošnega psovanja ali norčevanja iz političnih nasprotnikov, da se udeležijo volitev in glasujejo »proti Janši«.

  • Darja Kocbek

    23. 5. 2018  |  Svet

    Prihaja nov sistem zadolževanja držav z evrom

    Evropska komisija namerava predlagati, da bi banke lahko v prihodnje združile obveznice, s katerimi se zadolžujejo države z evrom, in jih vlagateljem ponudile v odkup kot nov finančni produkt, ki bi se imenoval Sovereign Bond-Backed Securities (SBBS). Podpredsednik evropske komisije Valdis Dombrovskis namerava po poročanju die Welt v četrtek predstaviti predlog nove uredbe, ki naj bi bila zakonska podlaga za oblikovanje tega novega izvedenega finančnega instrumenta.

  • Uredništvo

    23. 5. 2018  |  Kultura

    Na Dan mladosti z rdečo zvezdo

    Na Kongresnem trgu v Ljubljani bo 25. maja ob 19.00 potekal koncert Svetlane Makarovič z gosti z naslovom Nosil bom rdečo zvezdo, ki bo tako kot lani ponovno poudarjal simboliko rdeče zvezde. Ta Makarovičevi ne pomeni simbola totalitarizma, temveč simbol združevanja, svobode, upora. Naslov koncerta je nastal po pesmi Primoža P Ram Siterja, po njegovih besedah "tihi, osebni izpovedi" o času, ko je rdeča zvezda veljala za simbol napredne misli.

  • Uredništvo

    23. 5. 2018  |  Kultura

    Pusti knjigi, da te odpelje

    Družba TAM-TAM v sodelovanju z institutom za neprofitno komuniciranje Divja misel objavlja deseti natečaj Plaktivat za oblikovanje mestnega plakata na temo Pusti knjigi, da te odpelje. Cilj komunikacije je ljudi spomniti, da je branje knjig pozabljeno zadovoljstvo in izrazito pozitivna izkušnja. Plakat z zmagovalno idejo bo objavljen na 500 TAM-TAM plakatnih mestih po Sloveniji ter prijavljen v tekmovalne dele Slovenskega oglaševalskega festivala (SOF) in Bienale vidnih sporočil Slovenije. Svoja dela lahko prijavite do 22. junija 2018.

  • Boštjan Nachbar ustanovil sindikat košarkarjev 

    V sklopu zaključnega turnirja najboljše četverice evropske košarke v Beogradu, je bilo v soboto na novinarski konferenci predstavljeno Združenje igralcev Evrolige (ELPA). Idejni oče projekta je nekdanji odlični slovenski reprezentant, Boštjan Nachbar, ki je združenje predstavil v družbi dveh udeležencev zaključnega turnirja, to sta bila Gigi Datome iz Fenerbahčeja ter Kyle Hines iz moskovskega CSKA-ja. Nachbar se je od decembra do sedaj sestal z igralci iz vseh 16 ekip, ki nastopajo v tekmovanju, le-ti pa so jasno izrazili željo po ustanovitvi združenja, ki bo ščitilo ter varovalo njihove interese.

  • Izak Košir

    22. 5. 2018  |  Politika

    "Zmage tistih, ki lahkotno stresajo veleneumnosti, se je za bati"

    V predvolilnem soočenju na nacionalni televiziji je Branko Grims, vidni član stranke SDS, izjavil sledeče: "300 milijonov se meče skozi okno letno za nevladne organizacije, od katerih, kot je recimo Mirovni inštitut in podobno, Slovenija dejansko nima nobene razvojne koristi." Šlo je za odkrit napad na številne nevladne ogranizacije in društva, ki predstavljajo pomemben družbeni in kulturni steber naše države, zato se je v odmevnem javnem pismu na izjave Branka Grimsa odzval tudi direktor Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS) Goran Forbici. Slednji je med drugim zapisal, da politiku stranke SDS zameri, da je po svoje prikrojil podatke o javnem financiranju nevladnih organizacij.

  • IK, STA

    22. 5. 2018  |  Svet

    Nadškof spoznan za krivega prikrivanja pedofilije

    Avstralsko sodišče je danes nadškofa Philipa Wilsona spoznalo za krivega prikrivanja spolnih zlorab, ki jih je v 70. letih prejšnjega stoletja storil duhovnik. Nadškof Adelaida je s tem postal najvišji dostojanstvenik katoliške cerkve na svetu, ki je bil obtožen in spoznan za krivega prikrivanja spolnih zlorab duhovnikov.

  • Damjana Kolar

    22. 5. 2018  |  Kultura

    Upravljanje voda zahteva sprejemanje pomembnih političnih odločitev

    Na 16. mednarodni razstavi arhitekture La Biennale di Venezia, ki bo na ogled od 26. maja do 25. novembra, bo v Slovenskem paviljonu predstavljen projekt Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO) z naslovom Živeti z vodo. Komisar, kustos in direktor MAO, Matevž Čelik, je k sodelovanju povabil skupino mednarodno priznanih arhitektov, krajinskih arhitektov, raziskovalcev in pedagogov. Multidisciplinarni proces njihovega dela bo predstavljen z dvema instalacijama.

  • Darja Kocbek

    21. 5. 2018  |  Politika

    Ne sme biti skrivnost, kako ministri odločajo v Bruslju

    Evropska varuhinja človekovih pravic Emily O’Reilly ugotavlja, da je eden od razlogov za to, da je Bruselj kriv za težave Evrope tudi netransparentni način dela sveta EU, ki med evropskimi institucijami predstavlja države članice. Zaradi tega od njega zahteva, da mora svoj način dela spremeniti tako, da bodo državljani vedeli, kaj v njihovem imenu počnejo ministri njihovih držav članic. Zdaj so namreč prepričani, da odločitve, ki jih v Bruslju dejansko sprejemajo člani vlad držav članic, sprejemajo evropski birokrati.

  • Damjana Kolar

    21. 5. 2018  |  Kultura

    Biti ženska je boj

    V Kinodvoru bo 23. maja ob 20.30 premiera filma Fantastična ženska čilskega režiserja Sebastiána Lelia, ki je osvojil oskarja za najboljši tujejezični film in srebrnega medveda za najboljši scenarij na filmskem festivalu v Berlinu. Gre za zgodbo o ženski, ki se mora boriti za pravico, da je lahko tisto, kar je. 

  • IK, STA

    21. 5. 2018  |  Svet

    Maduro ostaja na čelu Venezuele

    Na nedeljskih predsedniških volitvah v Venezueli je z veliko večino zmagal dosedanji predsednik Nicolas Maduro. Po podatkih volilne komisije je prejel 68 odstotkov glasov, njegov glavni tekmec Henri Falcon pa je dobil 21 odstotkov podpore. Zaradi očitkov o nepravilnostih se že pojavljajo pozivi k novim volitvam.

  • Peter Petrovčič

    18. 5. 2018  |  Mladina 20  |  Politika

    Predvolilna molitev

    Nadškof Stanislav Zore je vsem župnikom zapovedal, da vse do volitev pri vsaki sveti maši darujejo tudi molitev za domovino, ki naj bi volivkam in volivcem pomagala, da se bodo na parlamentarnih volitvah odločili prav.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    18. 5. 2018  |  Mladina 20  |  Uvodnik

    Janša ima prav

    Janez Janša ima prav. Slovenija je država prvorazrednih in drugorazrednih državljanov. So državljani, ki si lahko privoščijo čisto vse, pa se jim nič ne zgodi. In preostali, ki plačajo za vsako najmanjšo napako. Celo za tiste, ki jih ne storijo – dovolj je, da jih obtoži Janša, pa bodo vsi raje prikimali, kot se mu zamerili. In ta psihoza ni od včeraj, traja že 25 let.

  • Izak Košir

    18. 5. 2018  |  Politika

    Radio Mladina: Kako Viktor Orbán financira politično kampanjo Janeza Janše

    Pogovor z novinarjem Borutom Mekino je nastal na podlagi članka Madžarski dolžnik, ki si ga lahko preberete v novi številki Mladine >> 

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/445284891&color=%23ff000f&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Madžarski dolžnik

    Še nedavno je bil Janez Janša velik kritik Rusije in njenega predsednika Vladimirja Putina. V času zaostrovanja odnosov med Ukrajino in Rusijo je Janša po Ljubljani hodil s sliko Julije Timošenko, simbola prozahodne in protiruske ukrajinske politike. Janša je bil tudi zelo kritičen do tesnih slovensko-ruskih odnosov. Zaradi »paktiranja« z Moskvo, je dejal leta 2015, naj bi Slovenija zapravila Trst, del Koroške in na koncu še dostop do odprtega morja – celo zapleti v zvezi z arbitražo naj bi bili posledica slovenskega iskanja zavezništev z Moskvo. Še bolj zavzet pa je bil vodja parlamentarnega odbora za obrambo Žan Mahnič iz SDS, ki je pred približno letom in pol po zaprti seji odbora trdil, da je »rusofilna« Slovenija postala tarča ruskega hibridnega vojskovanja in da slovenski obrambno-varnostni sistem od Rusije »zaznava tveganja za grožnje nacionalni varnosti«.

  • Vasja Jager  |  foto: Uroš Abram

    18. 5. 2018  |  Mladina 20  |  Ekonomija

    Urban Sušnik, ekonomist

    Slovenija mora strateško razmisliti o tem, kako bo ustvarjala svoje druž -beno bogastvo in kako ga bo delila. A medtem ko se znatni deli slabo obdavčenih dobičkov prelivajo v delnice, davčne oaze in v razkošne avtomobile namesto v plače delavcev, politika – z redkimi izjemami – ne ponuja konkretne vizije, meni Urban Sušnik. Je med mladimi upi slovenske ekonomije, ki ga cenijo tudi avtoritete, kot sta dr. Bogomir Kovač in Franček Drenovec. Do nedavna je na ljubljanski Ekonomski fakulteti kot eden najpriljubljenejših asistentov sodeloval pri predmetih zgodovina evropske misli, politična ekonomija, mikroekonomija in ekonomika EU. Redno zaposlitev je dobil v NLB, kjer deluje kot analitik v oddelku za obvladovanje tveganj.

  • Krščanska ljubezen

    Donald Trump se vedno strinja s sabo. Zato si tudi vedno zaploska. Vedno si laska. Vedno si kar sam poje hvalnice. In vedno si kar sam podeli priznanje, celo Nobelovo nagrado za mir. Zdi se, da tvita sebi. S sabo se strinja tudi tedaj, ko se s sabo ne strinja. Trump – za nekatere Hitler, za druge Napoleon, za tretje Henrik VIII. – je človek, ki v paradoksu ne vidi paradoksa.

  • Beti Trtorebro

    18. 5. 2018  |  Politika

    EIN FOLK, EIN ZIHR, EIN SDS

    V izjemnem predvolilnem oglasu za stranko SDS so ustvarjalci uporabili doslej še neopažene sodobne prijeme: mladi govorijo v svojem jeziku, neobremenjenem s preteklostjo. Wunderbar!

  • Damjana Kolar

    18. 5. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V Channel Zeru bodo sezono Bojler sklenili z gostovanjem Jossy Mitsu, ene najbolj vročih DJ-k londonskega klubskega podzemlja ta hip, v K4 pa bo nastopil legendarni turški DJ Onur Özer, ki na svojih nastopih prepleta novo in staro, electro in techno, acid in house. V Gala halo prihaja nizozemski drum'n'bass DJ in producent Fre4knc, ki se je kot DJ uveljavil na dogodkih kot so Noisia Invites, Outlook Festival, Blackout Night(s), v Cvetličarno pa britanski duo Space DJz in švedski DJ Hertz.

  • Uredništvo

    17. 5. 2018  |  Politika

    Kako kopira SDS

    Poiščite razlike ... 

  • Darja Kocbek

    17. 5. 2018  |  Politika

    Tudi politikom je lahko v gospodarstvu mehko postlano

    Nekdanji nemški zunanji in gospodarski minister ter podkancler Sigmar Gabriel je bil imenovan za direktorja v družbi Siemens Alstom. Gabriel obljublja, da bo dosledno spoštoval nov zakon, po katerem se nekdanji člani vlade ne smejo zaposliti v zasebnih podjetjih vsaj eno leto po koncu mandata.

  • Uredništvo

    17. 5. 2018  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Več si lahko preberete jutri v novi številki Mladine >> #Mladina20 

  • Damjana Kolar

    17. 5. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo retrospektivno razstavo oblikovalke Ljubice Čehovin-Sune, ki bo na ogled v Galeriji Kresija in Plečnikovi hiši, premiero Verdijeve opere Macbeth v režiji Jerneja Lorencija, 23. mednarodni festival Jazz Cerkno, na katerem se bo zvrstilo deset koncertov domačih in tujih zasedb, gledališko-glasbeno parodijo Improvizija, premiero muzikala Titanik, ki je nastal po knjižni predlogi Petra Stona ter na glasbo in libreto priznanega skladatelja Mauryja Yestona ter razstavo grafik Marca Chagalla.

  • Darja Kocbek

    16. 5. 2018  |  Svet

    Lahko politični sistem res ogrozi le huda gospodarska kriza?

    Mnogi Nemci se ne spomnijo radi na propad Weimarske republike v začetku 30. let prejšnjega stoletja in vzpon nacizma. Ti dogodki bi morali biti zgodovinsko opozorilo tudi v drugih državah, kjer je demokracija vse bolj pod pritiskom in se vse bolj krepi avtoritarizem, na strani Project Syndicate opozarja profesor Harold James. Gospodarski šoki, kot so inflacijska spirala, depresije in bančne krize, so povsod in vedno izziv za vlade. Zaradi gospodarske negotovosti in stisk so ljudje prepričani, da mora biti vsaka druga vlada boljša od obstoječe. To ni očiten nauk le iz časov Weimarske republike, takšni so tudi zaključki številnih raziskav o gospodarski logiki demokracije.

  • Damjana Kolar

    16. 5. 2018  |  Kultura

    Zvezda in Odeon v novi preobleki

    V razstavnem prostoru Ravnikar Gallery Space v Ljubljani bodo danes, 16. maja ob 19.00 odprli prodajno razstavo Rona Preinfalka z naslovom Ljubezenska zgodba, za katero je likovno preoblikoval ročno izvezene gobeline slovenske umetnice Petre Varl, na katerih bivata prebivalca mesta, junaka Zvezda in Odeon. Lika je Varlova prvič predstavila skupaj z Majo Gspan leta 1995 na mestnem koledarju v parku Zvezda (projekt Ljubljančani v okviru Urbanarie), kjer sta prilagajala svoje razpoloženje letnemu času in mesecu dogajanja. ter posegla v življenje samega mesta in se dotaknila gledalcev, naključnih mimoidočih.