• Uredništvo

    9. 8. 2018  |  Družba

    To je jutrišnja naslovnica Mladine

    Avtor ilustracije na naslovnici je Tomaž Lavrič, več pa si preberite jutri v novi Mladini >> #Mladina32

  • Uredništvo

    2. 8. 2017  |  Družba

    Zdrž', Tončka, zdrž'!

    Več Diarej najdete na tej povezavi >>

  • Darja Kocbek

    8. 8. 2018  |  Svet

    Nato je zlata jama za ameriško vojaško industrijo

    Predsednik ZDA Donald Trump je julija na vrhu v Bruslju od članic zavezništva Nato zahteval povečanje izdatkov za vojsko. Razlogi za to zdaj postajajo bolj jasni, na spletni strani Strategic Culture Foundation piše Brian Cloughley. Ta njegova zahteva nima nikakršne povezave z obrambo, saj je generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg priznal, da »ne vidimo nikakršne preteče grožnje proti kateri koli članici zavezništva Nato« in Stockholm International Peace Research Institute je v svojem poročilu o vojaških izdatkih v letu 2017 navedel, da je Rusija s »66,3 milijarde dolarjev v letu 2017 namenila za vojsko za 20 odstotkov manj kot leta 2016«.

  • Uredništvo

    9. 8. 2018  |  Kultura

    Učite se fotografije od najboljših

    Uroš Abram je priznan slovenski fotograf, ki je leta 2008 zaključil praško akademijo FAMU. Danes dela za tednik Mladina, kjer objave pospremi s svojimi kreativnimi fotografskimi portreti, med drugim lani razstavljenimi tudi v Narodni galeriji in Lamutovemu likovnemu salonu. V sodelovanju z Galerijo Fotografijo bo Abram konec avgusta svoje znanje ponudil tudi zainteresirani javnosti.

  • Darja Kocbek

    7. 8. 2018  |  Kultura

    Komunističen svet je svet, v katerem ljudje demokratično kontrolirajo bogastvo

    Aktivist in glavni pevec skupine The Coup Boots Riley je s Sorry to Bother You stopil v svet filma, za katerega je sam napisal scenarij in ga režiral. Prikazuje zgodbo Cassiusa »Casha« Greena, mladega temnopoltega moškega, ki si je napredovanje v podjetju za telefonsko trženje zagotovil z uporabo »belskega glasu«. Istočasno, ko on napreduje, njegovi sodelavci zaradi nizkih plač in zato, ker nimajo nikakršnih bonitet, organizirajo sindikat. Takšno kolektivno ukrepanje je mogoče redko videti na filmskih platnih.

  • IK, STA

    6. 8. 2018  |  Politika

    Šarec kandidat za mandatarja, Židan za predsednika Državnega zbora

    Prvak LMŠ Marjan Šarec je po pogovorih s predstavniki strank SD, SMC, SAB, DeSUS in Levica razkril, da so se dogovorili, da bo peterica strank v sredo v DZ vložila njegovo kandidaturo za mandatarja. Šarec ob tem pričakuje tudi podporo Levice. Obenem bodo predlagali, naj predsednik DZ postane prvak SD Dejan Židan.

  • Darja Kocbek

    6. 8. 2018  |  Svet

    Koncerni prikažejo samo 17 odstotkov dobička, ki ga dejansko ustvarijo

    Ko državam v proračunu zmanjka denarja, to takoj občutijo upokojenci, revni in javni uslužbenci v obliki zamrznitve ali znižanja pokojnin, socialnih podpor in plač. Nekatere vlade varčujejo še pri naložbah, dvignejo davke in prispevke, zlasti davek na dodano vrednost. To je bil glavni odziv vlad, tudi v Sloveniji, na finančno in gospodarsko krizo, ki je izbruhnila leta 2008.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    3. 8. 2018  |  Mladina 31  |  Uvodnik

    Večerja

    Pred kratkim je družinska prijateljica opisovala zadrego, ki se imenuje praznovanje 50. rojstnega dne. V današnjem svetu dinamičnih družin je lahko neko praznovanje, kjer je treba združiti njegovo družino, njeno družino, njegovo prejšnjo družino in družino očeta njenih otrok, nenadoma zahtevno opravilo. Njen oče je cinik in rad podreza v družino očeta njenih otrok, zato mora sedeti ob materi, da ga drži nazaj. Zato in zaradi drugih podobnih razmerij morajo biti – vztraja prijateljica – vsi skupaj razdeljeni na tri mize v eni sobi, kar je bilo lastniku restavracije sicer malce hecno in naporno, kot je diplomatsko rekla, a očitno je tudi on vajen vsega. No, vsi se tudi ne poznajo in tudi različnih političnih prepričanj so, ne bi rada, da bi se ravno povprek skregali glede stanja v državi, kar se je zgodilo na zadnjih štirih ali petih praznovanjih.

  • Izak Košir

    3. 8. 2018  |  Politika

    Radio Mladina: Manjšinska vlada ali predčasne volitve?

    Pogovor z novinarjem Mladine Juretom Trampušem je nastal na podlagi članka Nevarna igra, več pa si lahko preberet v novi številki Mladine >> #Mladina31

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/480584265&color=%23ff000f&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Vasja Jager  |  foto: Borut Krajnc

    3. 8. 2018  |  Mladina 31  |  Družba

    Zgarane in podplačane

    Te dni velik del Slovencev in Slovenk uživa na oddihu, za Zvezdano Pratneker, glavno sestro na oddelku za travmatologijo v UKC Ljubljana, pa je čas dopustov še posebej naporen. Kadar ni na sestankih ali ne govori po telefonu, hodi po sobah in hodnikih na svojem oddelku in bodri podrejene, ki se včasih še komaj držijo na nogah. Medicinske sestre se ji v odgovor spodbudno nasmihajo, vendar niti same ne vedo, koliko časa bodo zdržale. Dobro se zavedajo, da jih je odločno premalo glede na potrebe oddelka, ki sprejema predvsem zelo zahtevne paciente. Toda čeprav so telesno in duševno izčrpane, pomoči pa ni na vidiku, vztrajajo. »Naš oddelek že deluje predvsem na etični pogon,« z mešanico grenkobe in ponosa v glasu pove Pratnekerjeva. Ter doda: »Ne vem pa, kako dolgo bomo še zmogli.«

  • Izak Košir  |  foto: Uroš Abram

    3. 8. 2018  |  Mladina 31  |  Politika

    Nuša Kerševan, nekdanja županja Ljubljane

    Nuša Kerševan, zadnja županja Ljubljane pred osamosvojitvijo (in druga ženska na tej funkciji v zgodovini mesta), ima danes 88 let in je še vedno izjemno dejavna, predvsem na položaju predsednice društva Zeleni prstan, ki ureja Pot spominov in tovarištva okoli mesta. Rodila se je v Renčah, na levem bregu reke Vipave, kakih deset kilometrov južno od Nove Gorice. Med vojno je bila premlada, da bi bila partizanka, a odkrito priznava, da se je od »tovarišic«, močnih ženskih osebnosti iz naše polpretekle zgodovine, veliko naučila. V Ljubljano, mesto, v katero je še danes zaljubljena, je s starši, ekonomskimi migranti iz Italije, prišla leta 1934, takrat še otrok. V prestolnici je maturirala, študirala pa je v Beogradu in leta 1950 diplomirala iz zunanje trgovine, po izobrazbi je torej ekonomistka. Izkušnje in znanje je kar 25 let pridobivala v Slovenijalesu, kjer je bila v direktorjevem kolegiju edina ženska. Županovala je med letoma 1986 in 1990, nato je sodelovala pri ustanovitvi Lions kluba Ljubljana, kjer je bila do leta 1995 zakladnica, kasneje se je v klubu posvetila pomoči slepim in slabovidnim ter socialnemu varstvu. V devetdesetih letih je bila članica Socialnih demokratov in celo predsednica strankine veje upokojencev, a je zaradi številnih nerodnosti Boruta Pahorja iz stranke nato izstopila. Danes pravi, da nima več svoje stranke, še vedno pa ima svoje mesto. To ji je leta 2010 podelilo naziv častne meščanke.

  • Marcel Štefančič jr.  |  Ilustracija: Zoran Smiljanić

    3. 8. 2018  |  Mladina 31  |  Kultura

    Ali bi bilo treba Cankarja sežgati?

    Ivan Cankar je bil slovenski Billy the Kid: vsakič, ko je ustrelil, se je Slovenija stresla. Ni si predpisal slepote, ampak je neprijetni resnici, lobanjam in okostnjakom svoje dobe, pogledal v oči. Slovenci so se ga bali – nikoli niso vedeli, kaj jih čaka, a vedno, ob vsaki knjigi, so vedeli, da bodo dobili več, kot so pričakovali. In zdelo se jim je, da si tega zaslužijo.

  • Jure Trampuš

    2. 8. 2018  |  Politika

    Nevarna igra

    Levica ne bo stopila v vlado, ki jo poskuša sestaviti Marjan Šarec. Razlogov za to odločitev, ki je bila sprejeta v torek zvečer na svetu stranke, je več, a bistveni je naslednji: večina razpravljavcev je bila prepričana, da je ponujena jim koalicijska pogodba neustrezna, da so skratka pogajalci Levice pri peterčku dosegli premalo, predvsem pri vprašanju izdatkov za obrambo, davčni politiki in prodaji NLB. Ali z drugimi besedami, če bi privolili v koalicijski sporazum, bi postali del vlade, ki je kot stranka ne bi podpirali. S tem naj bi razo- čarali volivce. Levica se sicer sodelovanju s Šarcem ni popolnoma odrekla, saj mu je po portugalskem vzoru ponudila projektno zavezništvo, idejo, o kateri se je govorilo že tisto nedeljo, ko so bile v Sloveniji volitve.

  • Vlado Miheljak

    2. 8. 2018  |  Politika

    Zadnji dnevi raja

    »Volivci so pokazali, da želijo levosredinsko vlado, in na neki način je žalostno, da bi bila ravno Levica tista, ki bi onemogočila levo vlado,« pravi Alenka Bratušek, predsednica stranke, ki velja za najšibkejši člen protijanševske koalicije

  • IK, STA

    2. 8. 2018  |  Družba

    Kaj prinaša združitev Dnevnika in Večera?

    Združitev družb Dnevnik in Večer Skupina, ki izdajata dnevna časopisa Dnevnik oz. Večer, Marka Milosavljevića s fakultete za družbene vede ne preseneča. Pogovori o različnih oblikah povezovanj med medijskimi hišami namreč potekajo že kar nekaj časa, saj je to ena od predvidljivih oblik odziva na negotove razmere na medijskem trgu, je pojasnil.

  • Generalni direktor RTV Slovenija odgovarja zgodovinarjema

    Spoštovana dr. Pirjevec in dr. Repe! Pričakoval sem, da se bosta odzvala na polemiko glede oddaje Intervju, v kateri je dr. Možina gostil dr. Dežmana, in v kateri so bile o vaju izrečene nespoštljive besede in oznake. Razumem vajino ogorčenje.

  • Darja Kocbek

    2. 8. 2018  |  Politika

    Lahko Jeremy Corbyn reši evropsko levico?

    Evropske socialdemokratske stranke se morajo upreti krčenju javnih izdatkov, če se ne bodo, bodo njihovi tradicionalni podporniki iz delavskega razreda podprli protipriseljensko skrajno desnico, svari vodja britanske opozicijske laburistične stranke Jeremy Corbyn. Na Danskem se je po poročanju Reutersa o tem pogovarjal z vodjo delavske stranke Lodewijkom Asscherjem. Ta stranka, ki je od leta 2012 do 2017 bila z Ljudsko stranko za svobodo in demokracijo (VVD) v vladi, ki je izvajala varčevalne ukrepe, je na lanskih parlamentarnih volitvah zbrala le 6 odstotkov glasov potem, ko jo je leta 2012 podprlo 25 odstotkov volivcev.

  • Uredništvo

    2. 8. 2018  |  Družba

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Več si preberite v jutrišnji številki Mladine >> #Mladina31 

  • Damjana Kolar

    2. 8. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo razstavo slik Barbare Jurkovšek, koncert hrvaške emo-macho zasedbe Svemirko, Castle Kolpa Music Festival, na katerem bodo med drugim nastopili Clawfinger, Laibach, Magnifico, S.A.R.S., Plavi orkestar, koncert egipčansko-angleške pevke Natache Atlas in romunske pihalne zasedbe Fanfare Ciocărlia.

  • IK, STA

    1. 8. 2018  |  Politika

    Mesec pravi, da kompromis, ki so ga naredili, pušča dober vtis

    Koordinator Levice Luka Mesec je po srečanju z LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS dejal, da je ponudba Levice o projektnem sodelovanju in podpori vladi Marjana Šarca dobro sprejeta. Tako pričakuje, da se bodo v naslednjem tednu dogovorili o protokolu o sodelovanju, Levica pa bo v tem primeru podprla Šarca na glasovanju za mandatarja.

  • Uredništvo

    29. 6. 2018  |  Družba

    Poletje brez politikov

    Zunaj je naša posebna edicija Mladina Intervju 2018, sicer že deseta tradicionalna izdaja, v kateri boste našli 16 poglobljenih pogovorov, 16 aktualnih intervjuvance in 8 novinarjev oziroma 144 strani za zgolj 5 evrov. Za boljše razumevanje časa in prostora. Od medijev in fenomenov do družbe, znanosti in kulture.

  • Uredništvo

    25. 5. 2018  |  Družba

    Kakšna je bila pot v holokavst?

    Izšla je posebna izdaja Mladine: Pot v holokavst. Kako se je lahko zgodil največji zločin v sodobni zgodovini Holokavst je Evropo in svet zaznamoval za vedno. Zlovešča pripoved o ljudeh. O ljudeh, ki so molčali. O ljudeh, ki so se delali, da ne vedo. O ljudeh, ki so odločali. Zlovešča pripoved o tem, česa je zmožen človek. In vendar si nekateri danes drznejo relativizirati to zgodovinsko obdobje.

  • IK, STA

    1. 8. 2018  |  Politika

    Šarec pravi, da manjšinska vlada je opcija

    Predsednik LMŠ in pretendent za mandatarja Marjan Šarec je po današnjem srečanju peterice strank z Levico, ki je zavrnila vstop v njegovo vlado, pojasnil, da je možnost tudi manjšinska vlada, če bo ponujeno sodelovanje Levice, ki bo vzdržno. Kdaj bo z zbranimi podpisi vložil kandidaturo za mandatarja, še ne ve.

  • IK, STA

    1. 8. 2018  |  Politika

    Levica danes k Šarcu s predlogom o sodelovanju z njegovo manjšinsko vlado

    Koordinator Levice Luka Mesec bo danes seznanil Marjana Šarca oz. peterico, s katero so se pogajali o koaliciji, z včeraj sprejetim stališčem sveta stranke, da ne podpira vstopa v koalicijo, da pa podpirajo oblikovanje sporazuma o sodelovanju s Šarčevo manjšinsko vlado. V zvezi s tem bodo v Levici danes začeli tudi interni referendum.

  • Darja Kocbek

    1. 8. 2018  |  Politika

    Kdo se boji nekdanjega Trumpovega stratega Bannona?

    Če Steve Bannon, nekdanji politični strateg ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ne bi obstajal, bi ga mediji morali ustvariti. In dejansko ga tudi so. Mediji v ZDA so ga imenovali za Trumpovega Razputina, edinega odgovornega za Trumpovo zmago na volitvah za 45. predsednika ZDA. Zdaj, ko je prek Atlantika priletel v Evropo, beremo poročila o njegovih »načrtih za ugrabitev skrajne desnice«. Predstava o zlobnem geniju, posebej na skrajni desnici, je vabljiva. Pomaga utelešati zlo. Namesto, da bi sprejeli, da so nacionalistične in populistične ideje normalen del družbe, je njihov uspeh predstavljen kot rezultat zahrbtne spletke, ki si jo je izmislil politični idejni vodja in v kateri karizmatični vodja zapelje naivno ljudstvo, v Guardianu piše Cas Mudde.

  • Rasističen napad na temnopolto športnico

    V ponedeljek se je v kraju Moncalieri v bližini Torina zgodil napad na italijansko športnico Daisy Osakue. Gre za atletinjo, ki bi čez približno teden dni morala nastopiti na evropskem prvenstvu v Berlinu v metu diska. Zaradi poškodbe očesa je sedaj njen nastop pod vprašajem, primer pa so prevzeli policisti. Zaradi že tretjega tovrstnega napada v zadnjem mesecu policija (zaenkrat) izključuje, da je bil rasizem povod za napad. Četudi v tem primeru ni šlo za rasno motiviran napad, je stanje širom Italije skrb vzbujajoče, saj je sovražni diskurz že institucionaliziran.

  • Damjana Kolar

    1. 8. 2018  |  Kultura

    Trnfest ostaja v Trnovem, kljub bitki za lastništvo imena festivala

    V organizaciji Centra slovanskih kultur France Prešeren, ki se je v nekdanje prostore KUD France Prešeren preselil konec lanskega leta, bo na Karunovi 14 v Trnovem od 1. do 31. avgusta potekal festival Trnfest. Vse prireditve bodo brezplačne, poleg koncertov pa se bodo na festivalu zvrstile še delavnice, razstave, gledališke in plesne predstave, literarni večer, filmski in stand-up večeri, Impro liga, polnočni Jazz Club Gajo, DJ program ter tradicionalna Emonska promenada.

  • IK, STA

    31. 7. 2018  |  Politika

    Levica proti vstopu v koalicijo, a za podporo manjšinski vladi

    Svet stranke Levica se je nocoj večinsko izrekel proti vstopu stranke v koalicijo, je po seji potrdil koordinator stranke Luka Mesec. So pa ocenili, da je osnutek koalicijske pogodbe zadovoljiva osnova za to, da izrečejo podporo Marjanu Šarcu kot mandatarju. Z manjšinsko vlado, ki bi jo vodil, pa bi projektno sodelovali.

  • Na javni televiziji bi se moralo marsikaj spremeniti

    Spoštovani generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc, spoštovana odgovorna urednica Manica J. Ambrožič!