• Medeni tedni v peklu

    V Minuti za umor (1962), prvi slovenski kriminalki, nekdo umori slovenskega gastarbajterja, ki se po dolgih letih vrne v Slovenijo – vrže ga s terase ljubljanskega nebotičnika. Kdo je morilec? Jože Zupan? Lojze Rozman? Zlatko Madunić? Duša Počkaj? Demeter Bitenc? Vsi so bili v času umora na nebotičniku. Po logiki kriminalk Agathe Christie bi bil lahko morilec vsak izmed njih, toda ta logika odpove, če je v filmu Demeter Bitenc – in res, na koncu se izkaže, da je morilec Bitenc. Ko gledate Minuto za umor, si rečete: zakaj tako skrivajo, kdo je morilec? Saj je jasno, da je Bitenc! In to je bilo jasno tudi tedaj, leta 1962: Bitenc – hotelirjev sin s končano trgovsko akademijo – je malo prej nastopil v dveh partizanskih filmih, Dobrem starem pianinu (1959) in Akciji (1960) – v obeh je bil bad guy, ošabni, sadistični nemški oficir.

  • Damjana Kolar

    26. 4. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    V Bar Božidar prihaja Reuben Cape aka Brassfoot, ki je že večkrat nastopil v Ljubljani. V K4 bo nastopila danska DJ-ka Anastasia Kristensen s podporo Dojaje, RSN, Lare, Stasche in Levanaela, v Channel Zeru Bjørn Torske, mitski lik in nesporni starešina norveške elektronske scene, v Študentskem kampusu pa mehiški DJ Hector ter Aney F., Uno Taman & Luthia.

  • Igor Jurekovič

    25. 4. 2018  |  Družba

    Tudi sociologi kritični do slovenske proticepilske biblije

    Naslovna tema letošnje 11. številke Mladine je bila namenjena vse večjemu strahu pred cepljenjem v Sloveniji. Novinar Staš Zgonik je v naslovni temi med drugim predstavil kritiko »slovenske proticepiljske biblije« Ideološki konstrukti o cepljenju, ki je nastala na podlagi doktorske dizertacije sociologinje Mateje Černič iz Fakultete za uporabne družbene študije v Novi Gorici. Ker omenjeno delo postavlja pod vprašaj vso slovensko sociologijo, je Slovensko sociološko društvo odločilo delo ovrednotiti in podati javno mnenje o znanstveni vrednosti »slovenske proticepiljne biblije«.

  • Uredništvo

    25. 4. 2018  |  Družba

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Več si preberite v jutrišnji številki Mladine ... #Mladina17 

  • Damjana Kolar

    25. 4. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od srede do sobote

    Tokrat priporočamo razstavo Zmaj vseh zmajev, ki bo ponudila razlago o različnih pomenih, ki jih imajo zmaji za človeštvo, kakšna je simbolika zmajev po različnih celinah, kakšen pomen je imel zmaj v Bibliji in kako je to mitološko bitje povezano s svetniki, premiero Linhartove komedije Ta veseli dan ali Matiček se ženi v režiji Janusza Kice, koncert berlinskega mojstra sodobne klavirske glasbe Nilsa Frahma.

  • Izak Košir

    3. 5. 2018  |  Kultura

    Največji hrvaški glasbeni festival letos z Nickom Caveom, Queens of the Stone Age in The Kills

    INmusic je največji open air glasbeni festival na Hrvaškem, letos bo ob zagrebškem jezeru Jarun potekal že trinajstič, in sicer med 25. in 27. junijem. Gre za priljubljeno koncertno destinacijo tudi za številne slovenske državljane in državljanke, saj jih v hrvaško prestolnico vsako leto roma več tisoč. 

  • Uredništvo

    24. 4. 2018  |  Kultura

    Umrla je slikarka Metka Krašovec

    V 77. letu je umrla slikarka in lanska velika Prešernova nagrajenka Metka Krašovec, poroča portal MMC RTV Slovenija. Ustvarjala je risbe, slike, grafike in scenografije, njena dela so bila razstavljena na skoraj 500 samostojnih in skupinskih razstavah. Prav te dni je v mariborskem Kibla portalu na ogled njena razstava Prisotnost, ki jo je priredila skupaj z umetniki, ki so študirali pod njenim mentorstvom na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Med študenti priznane slikarke boste našli tudi Karmen Bajec, Viktorja Bernika, Marijo Flegar, Marka Jakšeta, Anjo Jerčič Jakob, Barbaro Jurkovšek, Roberta Lozarja, Izarja Lunačka, Roka Predina, Arjana Pregla in druge.

  • Darja Kocbek

    24. 4. 2018  |  Svet

    Novi evropski uredbi o varstvu podatkov ne gre prehitro peti hvalnic

    Nova evropska uredb o varstvu osebnih podatkov, ki se bo začela uporabljati 25. maja, je precejšen napredek, ne bo pa preprečila zlorabe podatkov. Od nje ne gre pričakovati preveč, četudi bodo njeni standardi hitro postali globalni. Mnoge uveljavljene prakse zbiranja podatkov vključno z zelo razširjenim zbiranjem osebnih podatkov uporabnikov spleta, se bodo po 25. maju nadaljevale. Visoki standardi bodo ovira za vse razen nadnacionalke, ki imajo ogromno denarja, na portalu Politico piše Mark Scott.

  • Ljudstvo proti Armstrongu

    Lance Armstrong se je z zvezno vlado pogodil za plačilo petih milijonov dolarjev, s tem sta sprti strani končali večletni spor v zvezi z dopinško afero, ki je obkrožala nekdanjega vrhunskega kolesarja. Od leta 2013, ko je priznal zlorabo dopinga ter prevzel odgovornost za svoja dejanja, poskuša Armstrong popraviti napake, ki jih je v času aktivne kolesarske kariere storil. Še vedno je Armstrong deležen številnih kritik zaradi zlorabe steroidiov ter poživil pri dosegaanju vrhunskih rezultatov. Leta 2012 je s strani Svetovne protidopinške agencije prejel doživljensko prepoved nastopanja na tekmovanjih, kjer slediijo njenim pravilom, poleg tega pa so mu črtali vse rezultate po avgustu 1998, torej tudi rekordnih sedem zaporednih skupnih zmag na Dirki po Franciji med leti 1999 in 2005.

  • Beti Trtorebro

    24. 4. 2018  |  Politika

    Slovnica je zarota levice

    Slovnična pravila so proizvod kontinuitete. Kdo danes sploh še potrebuje pravila, če pa je edino vsemogočni trg tisti, ki naj nas pelje v svetlo prihodnost? Vsa današnja slovnična pravila so nastala v svinčenih časih, v socializmu, in postavil jih je diktator Janez Toporišič. Toporišič in Kardelj, snovalca pravil za srečnejše življenje delovnih ljudi. Ampak zakaj naj bi bil danes Slovenec toliko vešč slovnice? Ali ni dovolj, da zna na volilnem lističu obkrožiti SDS? Za to ne potrebuje slovnice. Kdor zgublja čas s slovnico, izgubi vero v edinega boga. Oziroma njegovega namestnika na zemlji. Glede na to, da je sedanji papež podtaknjenec levice, naj bo njegov namestnik v Sloveniji Janez Edini. JJ ali J. J. Saj je vseeno.

  • Damjana Kolar

    24. 4. 2018  |  Kultura

    Mladenič, ki išče svojo identiteto

    V Mestnem gledališču ljubljanskem bodo 25. aprila premierno uprizorili mjuzikel Orlando po libretu in na glasbo Draga Ivanuše, ki je nastal po motivih istoimenskega romana Virginie Woolf, režirala pa ga je Barbara Hieng Samobor. V njem naslovni junak potuje skozi čas in se v dobrih treh stoletjih (od elizabetinske do bloomsburyjske Anglije), sreča s številnimi pomembnimi predstavniki različnih obdobij, med drugim tudi z Elizabeto I. in kraljico Viktorijo. V tem času se postara le za slabih dvajset let, večkrat se levi iz moškega v žensko. Ob tem se spreminja tudi njegov družbeni položaj, trdno jedro njegove identitete pa vseskozi ostaja pisanje. 

  • Izak Košir

    23. 4. 2018  |  Družba

    "Šami je prišel v državo, ki je pripravljena podpreti bombardiranje njegovega doma"

    Slovenija je postala pristojna za obravnavo prošnje za mednarodno zaščito Ahmada Šamija. Tako je odločilo upravno sodišče Republike Slovenije. Ministrstvo za notranje zadeve je namreč prekoračilo 6-mesečni rok za njegovo izročitev Hrvaški. Odločba sodišča je izvršljiva takoj in se nanjo ni mogoče pritožiti, je zapisano v sodbi z dne 10. aprila 2018. Delovna skupina za azil je v sporočilu za javnost opozorila, da že vseskozi opozarjajo na podobne nepravilnosti, ki jih je sodišče ugotovilo pri delu ministrstva. 

  • Darja Kocbek

    23. 4. 2018  |  Svet

    Finančna industrija si v Bruslju sama piše zakone

    Tretjina visokih uradnikov na direktoratu Evropske komisije, ki je pristojen za banke in finančni sektor (FISMA), je v obdobju po finančni krizi prišla iz finančne industrije oziroma je tja odšla z Evropske komisije, v novem poročilu ugotavlja nevladna organizacija Corporate Europe Observatory. Za te ljudi je težko reči, da delajo v interesu običajnih državljanov EU. Ob teh podatkih ni čudno, da v zakonodaji EU, ki je bila sprejeta po izbruhu finančne krize, postopno odstranjujejo še tistih nekaj prej šibkih kot močnih verig za priklenitev bank in finančnih družb, da bi jim onemogočili posle, s katerimi so povzročile finančno krizo.

  • Damjana Kolar

    23. 4. 2018  |  Kultura

    Odraščanje v romski skupnosti

    Od 25. aprila dalje bo v Kinodvoru na ogled film V Ciambri, ki prikazuje odraščanje v romski skupnosti na jugu Italije. Film je rezultat dolgotrajnega proučevanja življenja v etnično mešanem okolju, v katerem režiser Jonas Carpignano pogumno odstira pogled v svet, običajno skrit našim očem.

  • IK, STA

    22. 4. 2018  |  Družba

    Za obravnavo prošnje Ahmada Šamija za mednarodno zaščito je pristojna Slovenija

    Upravno sodišče je pravnomočno odločilo, da je pristojnost odločanja o prošnji za mednarodno zaščito sirskega begunca Ahmada Šamija sedaj na plečih Slovenije, saj se je 23. februarja iztekel šestmesečni rok za predajo Hrvaški, poročata spletni Večer in portal 24ur.com. Upravno sodišče je 10. aprila razsodilo, da je polletni rok iz dublinske uredbe potekel 23. februarja letos. Ker Slovenija v omenjenem roku begunca ni predala Hrvaški, v kateri je najprej vstopil v Evropsko unijo, je odgovornost odločanja zato prešla na našo državo.

  • Uredništvo, STA

    22. 4. 2018  |  Kultura

    Umrl je Demeter Bitenc

    V 96. letu je umrl Demeter Bitenc, eden najbolj prepoznavnih slovenskih filmskih igralcev. Prvo filmsko izkušnjo je dobil v prvem slovenskem celovečercu Na svoji zemlji. V sedemdesetletni karieri je ustvaril več kot 230 gledaliških in filmskih vlog.

  • Vasja Jager

    20. 4. 2018  |  Mladina 16  |  Družba

    Z bagrom nad preteklost

    Kidričevo je naselje, ki nima veliko zgodovine. Zaman bi ga iskali v rimskih kronikah ali v srednjeveških urbarjih. Nastalo je šele pred dobrimi šestdesetimi leti, ko je država sredi Dravskega polja postavila tovarno aluminija Talum; okoli nje so potem zrasli bloki, v katerih so živele delavske družine. Kidričevo je svojevrsten spomenik planskemu gospodarstvu. Brez socializma bi bili še danes na njegovem mestu travniki in polja.

  • Vesna Teržan

    20. 4. 2018  |  Mladina 16  |  Kultura

    Skrivnost prazgodovinskih grobov

    Leta 1934, bilo je 19. januarja popoldne, so petičneži in radovedneži hiteli v dražbeno hišo American Art Association Anderson Galleries v New Yorku, kjer je potekala dražba zaklada s Kranjskega. S tem imenom (Treasure of Carniola) so poimenovali arheološko zbirko tedaj že pet let pokojne vojvodinje Mecklenburške, ljubiteljske arheologinje, ki se je z leti prelevila v pravo strokovnjakinjo. V njeni zbirki je bilo na tisoče najdb, kar okoli 20 tisoč predmetov, najdenih na Kranjskem. Da, v naših krajih. Natančneje, v grobiščih treh največjih železnodobnih mest, ki so v prvem tisočletju pred našim štetjem obstajala na ozemlju današnje Slovenije, torej Vač, Stične in Magdalenske gore (blizu naselja Šmarje - Sap), ter nekoliko mlajše Vinice.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    20. 4. 2018  |  Mladina 16  |  Uvodnik

    Kdo je padel na glavo?

    Ne zgodi se pogosto, da bi predsednik uprave neke družbe nastopil zoper največjega lastnika, in to kar na tiskovni konferenci. Ne trdimo, da to ni prav – predsednik uprave družbe je namreč tako kot člani skrbnik družbe, ki jo vodi, in lahko ravna tudi v nasprotju z voljo delničarjev – v skrbi za družbo, tam so namreč njegove obveze. A ko se to odloči, očitno sledi nekim zelo jasnim interesom.

  • Izak Košir

    20. 4. 2018  |  Politika

    Radio Mladina: Borut Mekina o novih obrazih na prihajajočih volitvah

    Pogovor je nastal na podlagi naslovne teme iz nove Mladine >> 

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/432042420&color=%23ff000f&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Borut Mekina

    20. 4. 2018  |  Mladina 16  |  Politika

    Novi obrazi, novi porazi?

    Odkar se je po letu 2004 končala vladavina LDS z Janezom Drnovškom na čelu, se pred vsakimi volitvami kot feniks iz pepela dvignejo nove stranke. Prvi – rad ponavlja Gregor Golobič – je to pot tlakoval njegov Zares, ki se je dičil s sloganom »nova politika«. Izkušnjo s stranko Zares je Golobič v svojem stilu – je vendarle filozof – primerjal s Heglovim pojmom lepe duše, ki ostaja na videz idealna, dokler se ne odpravi v akcijo. »Poslance s hrbtenico hočemo – dokler se ne zgodijo; po novih obrazih hlepimo – dokler jih ne vidimo; nove stranke podpiramo – dokler se ne ustanovijo ...« je pred leti družbenokritično izpostavil v intervjuju za Mladino. Češ, v Sloveniji je lahko popularen zgolj tisti, ki ničesar ne stori in samo obljublja, ko pa začne sprejemati ukrepe, ga dežurni dušebrižniki uničijo.

  • Staš Zgonik  |  foto: Uroš Abram

    20. 4. 2018  |  Mladina 16  |  Družba

    Dr. Matej Ogrin, geograf in okoljevarstvenik

    Dr. Matej Ogrin je strokovnjak za geografijo prometa in geografijo gora. Je izredni profesor na oddelku za geografijo ljubljanske Filozofske fakultete. Je avtor raziskav o kakovosti javnega prometa, lokalnega podnebja in onesnaženju zraka v mestih. Akademsko delo združuje z vodenjem nevladne organizacije CIPRA, katere osnovno poslanstvo je skrb za trajnostni razvoj alpskega prostora, a je zaradi njegove ekspertize aktivna tudi na področju državne prometne politike. Skupaj s še nekaterimi nevladnimi organizacijami, združenimi v Koalicijo za trajnostno prometno politiko, so prejšnji mesec pozvali k javni zapravi o smiselnosti širitve ljubljanske obvoznice. Dars naj bi dele obvoznice začel širiti že letos. Dodaten pas naj bi dobil odsek med Bizovikom in razcepom Malence. Prihodnje leto naj bi se začela širitev na odseku med Brdom in razcepom Kozarje. Krepijo se tudi pozivi k širitvi primorske avtoceste. Matej Ogrin je prepričan, da obstajajo boljše rešitve.

  • Jure Trampuš

    20. 4. 2018  |  Mladina 16  |  Politika

    Posvetovanje s prevaro

    »Izjemen odziv na akcijo,« se je v ponedeljek, 16. aprila, na Twitterju pohvalil Janez Janša.» Cenimo in upoštevamo vaše mnenje. Še teden dni časa je za odgovore, če še niste poslali.« Predsednik SDS je objavil še fotografijo kupa anketnih listov, ki so jih na sedež stranke poslali volivci. »Odličen odziv, pregledna anketa, ki jo enostavno spremeniš v kuverto in pošlješ po pošti! Super ideja že v osnovi,« je pod enim izmed Janševih tvitov zapisal komentator, dolgoletni podpornik SDS, eden izmed tisti, ki so nekoč stali pred sodiščem.

  • Nasvidenje v naslednji vojni

    »Mission Accomplished,«je sporočil Donald Trump, ko je resničnostno zraketiral režimsko infrastrukturo v Siriji. To je storil zato, ker je sirski predsednik Bašar Al Asad – alias »Gas Killing Animal« – svoje državljane, prebivalce Dume, nedavno napadel s kemičnim orožjem. Tip je svinja – za ženevsko konvencijo se ne meni. Pošast!

  • Peter Petrovčič

    20. 4. 2018  |  Mladina 16  |  Politika

    Zakonito prikrivanje spolnih zlorab

    Papež Frančišek se je pred dnevi ponovno opravičil, ker je branil pedofilsko združbo škofov v Čilu. Pravi, da je bil glede tega zaveden, zdaj, ko pozna resnico, pa ga je sram in mu je žal. Kljub temu je prav vprašanje spolnih zlorab v cerkvi eno tistih, pri katerih se Frančišek (še) ni izkazal za tako razsvetljenega papeža, kot mu pripisujejo glede drugih verskih in družbenih tem.

  • Damjana Kolar

    20. 4. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V Channel Zero prihaja Tom Lea, dolgoletni akter na londonski glasbeni sceni, ki bo z DJ setom predstavil svojo založbo Local Action, poleg njega pa bodo nastopili še vsi člani rezidenčne ekipe Tigerbalm (DVS, Freeverse, VJ 5237) ter gostujoči DJ DVMIR. V K4 pa bosta nastopila francoski DJ Etienne (soustanovitelj založbe Sequalog) in švicarski DJ Walid Barbir (predstavnik züriške založbe in kolektiva Les Points).

  • Uredništvo

    19. 4. 2018  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Jutri izide nova Mladina. To je njena naslovnica. Oblikoval jo je Ivian Kan Mujezinović, fotografije pa je zakrivil Borut Krajnc. Vabljeni k branju! 

  • IK, STA

    19. 4. 2018  |  Svet

    Direktor Cie se je na skrivaj srečal s Kim Džong Unom

    Direktor ameriške obveščevalne agencije Cia in kandidat za zunanjega ministra ZDA Mike Pompeo se je v Pjongjangu skrivaj srečal s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom. O srečanju, ki naj bi predstavljalo priprave na neposredne pogovore med predsednikom ZDA Donaldom Trumpom in Kimom, so najprej poročali mediji, kasneje je dogodek potrdil tudi Trump.

  • Damjana Kolar

    19. 4. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo skupinsko razstavo Prisotnosti, na kateri se bodo predstavili Metka Krašovec in izbrani umetniki, ki so študirali pod njenim mentorstvom na ALUO, premiero gledališke predstave Odilo. Zatemnitev. Oratorij, nastale po tekstih Petra Mlakarja in Dragana Živadinova, premiero drame Za blagor vseh ljudi, ki jo je italijanski režiser, igralec in dramatik Francesco Randazzo napisal po resničnem dogodku.