• Izak Košir

    20. 3. 2018  |  Družba

    Moški, ki so poženščeni, in ženske, ki so prave možače

    Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je 9. marca v intervjuju za časnik Delo z naslovom Vsakdanje navade uspešnih ljudi: Vlasta Nussdorfer podala nesprejemljive izjave, ki vzbujajo dvom v njeno nadaljno primernost za opravljanje funkcije varuha človekovih pravic. Tako so zapisali na spletnem portalu zavoda za kulturo raznolikosti Open, nevladne organizacije, ki širi idejo protidiskriminacije, spoštovanja človekovih pravic in raznolikosti.

  • Uredništvo

    20. 3. 2018  |  Družba

    Pomoč begunskim otrokom

    V petek, 23. marca, se bo ob 10. uri v Pritličju odvila novinarska konferenca, na kateri bodo predstavili novo kampanjo za pomoč begunskim otrokom na grškem otoku Lezbos. Kampanjo sta pod imenom Otrokom sveta zasnovala Jure Poglajen in David Zorko v sodelovanju z Borisom Krabonjo iz društva UP-ornik.

  • Damjana Kolar

    20. 3. 2018  |  Kultura

    Prodaja DNK na spletni dražbi

    V Projektnem prostoru Aksioma Ljubljana bodo 21. marca ob 19.00 odprli razstavo Cellout. me nizozemskega umetnika Jeroena van Loona, ki je konec leta 2015 preko spleta ponudil naprodaj vse podatke o svoji DNK – 380 GB podatkov o osebni DNK. Prodaja je potekala eno leto na posebni spletni strani, kjer je vsak lahko oddal svojo ponudbo. Na dan otvoritve bo potekalo tudi van Loonovo predavanje, v katerem bo podrobno predstavil projekt Cellout.me, ki temelji na ideji prodaje umetnikove DNK najboljšemu ponudniku na spletni dražbi ter razložil, zakaj je ta ideja relevantna za današnjo podatkovno družbo in kakšna temeljna vprašanja odpira na področju zasebnosti, avtorstva podatkov, masovnih podatkov in pristnosti.

  • Darja Kocbek

    19. 3. 2018  |  Družba

    Če bi nam bilo res mar za ljudi, problema nizkih plač ne bi bilo

    Publicist James Bloodworth je predlani pol leta opravljal nizko plačana dela v Veliki Britaniji. To je bil čas, ko je v tej državi (enako kot zdaj v Sloveniji) vladal optimizem zaradi zmanjševanja brezposelnosti, čeprav je rast števila sklenjenih pogodb za delo za krajši delovni čas pomenila, da nova delovna mesta niso primerljiva s tistimi pred finančno in gospodarsko krizo.

  • IK, STA

    19. 3. 2018  |  Politika

    Največ vprašanih bi prihodnjo vlado zaupalo Šarcu

    Da je bil sredin odstop predsednika vlade Mira Cerarja pravilen, ocenjuje skoraj dvotretjinska večina vprašanih v anketi Dela. Največ, 14 odstotkov, vprašanih bi prihodnjo vlado najraje zaupalo kamniškemu županu Marjanu Šarcu. Kar 45 odstotkov se jih ne strinja z razveljavitvijo referenduma o drugem tiru.

  • IK, STA

    18. 3. 2018  |  Družba

    Umrl je Matjaž Gantar

    Po hudi bolezni je v nedeljo popoldne umrl Matjaž Gantar. Bil je predsednik upravnega odbora KD Group, ene največjih finančnih skupin v Sloveniji. Star je bil 54 let, za seboj pa je pustil štiri otroke in soprogo. Kot vnet zbiratelj likovnih del je bil tudi idejni oče umetniške zbirke, ki je danes združena pod imenom AS Galerija. Bil je na čelu AS Fundacije, ki pomaga nadarjenim šolarjem.

  • Damjana Kolar

    19. 3. 2018  |  Kultura

    Po francosko na velikem platnu

    20. marca povsod po svetu praznujejo mednarodni dan frankofonije: države, katerim je skupen francoski jezik, izkažejo svojo odločenost za skupno delovanje v službi miru, sodelovanja, solidarnosti, trajnostnega razvoja in medkulturnega dialoga. To so vrednote, ki jih zagovarja 84 držav oz. vlad članic Mednarodne organizacije za frankofonijo. V Kinodvoru in Slovenski kinoteki bodo od 20. do 27. marca v sodelovanju s Francoskim inštitutom v Sloveniji pripravili že 7. Festival frankofonskega filma, ki bo letos ponudil 9 celovečernih filmov iz enajstih držav. 

  • Staš Zgonik

    16. 3. 2018  |  Družba

    Laži in zavajanja v slovenski proticepilski bibliji

    Leta 2014 je Slovenija dobila prvo »znanstveno« delo, ki je utemeljevalo zgrešenost in nevarnost cepljenja. Pred tem so se nasprotniki cepljenja praviloma zanašali na tujo literaturo, Mateja Černič pa je poskrbela, da smo tudi Slovenci dobili svojo »proticepilsko biblijo«. Njena doktorska disertacija z naslovom Ideološki konstrukti o cepljenju vse trditve o koristnosti cepiv označi za ideološke konstrukte, cepiva pa za škodljiva, nevarna in neučinkovita.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    15. 3. 2018  |  Uvodnik

    Ave, Cerar!

    V zadnjih tednih so se stvari začele za predsednika vlade (zdaj že v odstopu) zelo zaostrovati. Zaradi napak prejšnjega plačnega pogajalca ministra Borisa Koprivnikarja, ki je s svojimi preteklimi dogovori s sindikati zrušil plačna razmerja v javnem sektorju, je ta teden dokončno postalo jasno, da dogovor z vsemi sindikati sploh ne bo več mogoč, ker je vlada pogajalsko v veliki meri onemogočena – to je bilo jasno od ponedeljka, ko so preostali sindikati vladni dogovor s šolniki izkoristili za dodatno zaostritev. Pripravljal se je močan napad (protest) na ministrico za zdravje, za katerim stojijo povezani lobistični (zavarovalnice) in politični interesi. Zdravje je tako priročna tema, v manipulaciji s podatki o čakalnih vrstah pa mediji tako uživaško sodelujejo, da se ne bi rešila nobena vlada.

  • Izak Košir

    16. 3. 2018  |  Družba

    Radio Mladina: Razbijamo mite o cepljenju

    Člana projekta Imuno Vid Čeplak Mencin in Nina Jerala na podlagi znanstvenih analiz s skupino večih študentov medicine razbijata mite o cepljenju. Več o tem si lahko prebete v posebni rubriki Cepljenje >>, Staš Zgonik pa o tem piše v novi Mladini - članek z naslovom Strah pred cepljenjem je na voljo na tej povezavi.

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/414012072&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=fals

  • Janez Janša z neresnicami načrtno zavaja javnost

    Stavbo, kjer je sedež stranke Socialnih demokratov (SD) na Levstikovi 15 v Ljubljani, smo pridobili na legalen način. Leta 1993 je takratna Stranka demokratične prenove (SDP), predhodnica SD, z menjalno pogodbo za del stavbe na Tomšičevi ulici 5 v Ljubljani od Republike Slovenije prejela v last hišo na Levstikovi 15 v Ljubljani, ki je bila v lasti države. To predsednik SDS Ivan Janez Janša dobro ve, saj je bil v času, ko je Vlada Republike Slovenije izvedla omenjeno menjavo nepremičnin, v taisti vladi minister za obrambo.

  • Staš Zgonik

    16. 3. 2018  |  Mladina 11  |  Družba

    Strah pred cepljenjem

    Konec 19. stoletja: Nasprotniki cepljenja vodijo kampanjo proti cepljenju proti črnim kozam in se sklicujejo na nezadostno varnost in neučinkovitost cepiv, teptanje svobode posameznika ter koruptivnost medicinskih in oblastniških elit. Konec 20. stoletja: Nasprotniki cepljenja vodijo kampanjo proti cepljenju in se sklicujejo na nezadostno varnost in neučinkovitost cepiv, teptanje svobode posameznika ter koruptivnost medicinskih in oblastniških elit. Cepljenje proti črnim kozam se ne izvaja več, saj so bile prav po zaslugi cepljenja te iztrebljene.

  • Igor Jurekovič

    16. 3. 2018  |  Mladina 11  |  Politika

    Dodatni zaslužek

    Približujejo se državnozborske volitve, zato postajajo toliko pomembnejša pojasnila in navodila za kandidiranje in glasovanje. »Če se kdo obrne na nas, mu seveda odgovorimo ali prek spleta ali v živo,« je povedal Dušan Vučko, direktor državne volilne komisije. Pri tem je poudaril, da se člani komisije ne ukvarjajo z izobraževanjem ali vodenjem seminarjev, saj »opravljajo svoje naloge, a niso zaposleni pri nas«. Informacije o vsem potrebnem za kandidiranje naj bi bile dostopne na spletni strani komisije. »Tam so vsi obrazci, ki so relevantni za kandidiranje. Ko bodo volitve razpisane, bomo dodali še dokument, kjer bo pisalo, kaj vse morajo kandidati priložiti.« Gola dostopnost aktov še ne pomeni dobre obveščenosti javnosti. Tega se zaveda tudi Vučko. Zato se je pri državni volilni komisiji med drugim mogoče dogovoriti za krajše pogovore, ki potencialnim kandidatom pomagajo pri sestavi kandidature. »Letos smo pisno odgovorili že na 30 vprašanj.« Ta pomoč je brezplačna.

  • Jure Trampuš  |  foto: Uroš Abram

    16. 3. 2018  |  Mladina 11  |  Družba

    Dr. Darja Zaviršek, sociologinja in feministka

    V torek popoldne je imela Darja Zaviršek v Kamniku predavanje. Govorila je o vidnosti nevidnega: nasilje v institucijah dolgotrajnih namestitev, o nekdanjih zaprtih zavodih, gradovih, dvorcih, v katerih so bivali otroci. Tudi ko sva se pogovarjala, je govorila o nasilju, ne o institucionalnem nasilju, morda posredno tudi o tem, temveč o nasilju moških nad ženskami, o vsakodnevnih nasilnih dejanjih, ki jih velik del ljudi v družbi do nedavna ni prepoznal kot sporna. Povsem jasno je, zakaj. Redkokdo je pomislil, kako spolno nadlegovanje, verbalno ali fizično, občutijo žrtve. Z gibanjem #MeToo ali #jaztudi po slovensko naj bi se to spremenilo. Kulturni vzorci se resda spremljajo počasi, a drugo kot sprejemanje človeka kot takšnega, kot nam enakopravnega, nam ne preostane. Patriarhalne družbe so nasilne in nasilje vodi v fašizem.

  • Uredništvo

    16. 3. 2018  |  Politika

    Nisem volil/a teh volov

    Majico lahko naročite v naši spletni trgovini, ki jo najdete na tej povezavi

  • Izak Košir  |  foto: Uroš Abram

    16. 3. 2018  |  Mladina 11  |  Kultura

    Paul Ickovic / V iskanju popolne fotografije

    Tudi če bi želel, tega članka ne bi mogel začeti pisati na začetku, saj sem v zgodbo nepričakovano vstopil šele nekje proti koncu. Oziroma če želite, na začetku nekega novega poglavja. Ameriški fotograf Paul Ickovic je sredi lanskega leta, na jesen življenja (rodil se je 16. marca 1944, to pomeni, da na dan izida tokratne številke Mladine praznuje 74. rojstni dan!), postal moj sosed. Celo tisti najbližji, to pomeni, da njegova vhodna vrata zagledam takoj, ko odprem svoja. In prav zaradi vrat sva se tudi spoznala. Nekega dne sem s hodnika zaslišal vpitje: »Help!« Nekdo je v angleščini klical na pomoč in trkal po vratih.

  • Damjana Kolar

    16. 3. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    V petek bo v K4 bo potekal drugi dan Festivala TRESK, na katerem se bodo predstavili britanski producent Mo Vibez, člani Spejs kolektiva, čunfa, Whynnel, Cookie, v soboto bodo gostili Jacka Wickhama, ki sodi v mlajšo generacijo britanskih house DJ-ev in producentov, v Terminal Club pa prihaja Whiney, mladi up britanske drum'n'bass scene.

  • Borut Mekina

    15. 3. 2018  |  Politika

    Tekma se je začela

    Dejan Židan in Karl Erjavec sta v sredo zvečer novinarjem, ki so čakali konec na hitro sklicane vladne seje, že nakazala, da utegne predsednik vlade Miro Cerar čez nekaj trenutkov povedati nekaj, »nad čim bomo vsi presenečeni«, kot se je izrazil Židan. Zato je marsikdo pričakoval eksplozijo, nihče pa cunamija. Nihče ni pričakoval, da bo Cerar, ponosen, da je v Slovenijo vrnil politično normalnost, tako dramatično napovedal svoj odstop. »Oblast vračam v vaše roke,« je sporočil v nagovoru državljanom, »državnemu zboru bom podal odstopno izjavo. To odločitev sem sprejel, ker je treba vedeti, kaj je prav in kaj narobe. Gre za odgovornost in odločitev, ki bi jo moral sprejeti vsak zaupanja vreden politik,« je dejal predsednik, ki zdaj že opravlja samo še tekoče posle.

  • IK, STA

    14. 3. 2018  |  Politika

    Cerar odstopil s položaja predsednika vlade

    Premier Miro Cerar je danes sporočil, da se je odločil podati odstopno izjavo Državnemu zboru. Kot je dejal, je bila kaplja čez rob današnja odločitev vrhovnega sodišča o razveljavitvi referenduma o drugem tiru. "Danes se je prelila kaplja čez rob, projekt drugi tir je doživel nov udarec, ki so ga povzročili tisti, ki želijo ustaviti pozitivni razvoj Slovenije. V takšnih zgodbah ne želim sodelovati," je v izjavi po današnji seji vlade dejal vidno razburjeni Cerar.

  • Uredništvo

    15. 3. 2018  |  Družba

    Majica za predčasne ... 

    "Sreče človeku ne more dati niti država niti sistem niti politična stranka niti volitve. Lahko pa mu srečo podarijo počitnice." Prosto po Edvardu Kardelju. V naši spletni trgovini lahko kupite majice z napisom ZA predčasne počitnice, ki jih krasi Diareja Tomaža Lavriča. Morda si bo kakšno izbral tudi premier v odstopu Miro Cerar. Več na tej povezavi >>

  • Darja Kocbek

    15. 3. 2018  |  Svet

    Nemčija je na poti v italijansko bedo

    Nemčija je dobila novo vlado, Italija je še dolgo ne bo. To sta najpomembnejši novici v Evropi v zadnjih dneh. Medtem ko oblikovanje nemške velike koalicije in imenovanje vlade doma v Nemčiji in v tujini pozdravljajo, italijanska beda s tremi bloki, ki se med seboj blokirajo, povzroča skrbi. Dejansko sta dobra novica iz Nemčije in slaba iz Italije tesneje povezani, kot je videti. Beda, ki jo Italija že doživlja, Nemčijo še čaka, v die Welt piše Dirk Schümer.

  • Damjana Kolar

    15. 3. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo deveto izdajo Festivala TRESK, glasbeno-založniški dogodek, ki predstavlja številne domače založnike, distributerje in ustvarjalce, premiero Sofoklove tragedije Ojdip v Kolonu v režiji Diega de Bree, otvoritev 21. pripovedovalskega festivala, na katerem se bodo predstavili iranski pripovedovalec Sahand Sahebdivani, Anja Štefan, Katja Preša, Boštjan Napotnik, Rok Kušlan in Katarina Nahtigal ter glasbenika Ana Kravanja in Samo Kutin, slovensko premiero dokumentarnega filma Druga linija, ki je rezultat dolgoletnih raziskav neo-avantgardne kulturne in umetniške scene konca 60. in 70. let v Novem Sadu.

  • Uredništvo

    15. 3. 2018  |  Družba

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Več si preberite v 11. številki Mladine, ki izide jutri. 

  • IK, STA

    14. 3. 2018  |  Svet

    Umrl je Stephen Hawking

    Znameniti britanski fizik Stephen Hawking je umrl v 76. letu starosti. Novico so davi sporočili njegovi otroci. "Globoko obžalujemo smrt našega dragega očeta. Bil je velik znanstvenik in izjemen človek, katerega delo bo živelo še mnoga leta," so sporočili Lucy, Robert in Tim Hawking. Hawkingova "hrabrost in vztrajnost, skupaj z britanskim umom in humorjem navdihovala ljudi po vsem svetu", poroča francoska tiskovna agencija AFP. Umrl je mirno na svojem domu v britanskem univerzitetnem mestu Cambridge.

  • Darja Kocbek

    14. 3. 2018  |  Družba

    Za javnost blišč, za zaposlene pekel

    Pristojni v verigi restavracij Wagamama so se bili pred božičem prisiljeni opravičiti zaradi zahteve zaposlenim, naj nikar ne vzamejo bolniškega dopusta. »Kdor bo v prihodnjih dveh tednih vzel bolniško, ga čakajo disciplinski ukrepi,« so grozili zaposlenim. Ti bi lahko v teoriji zahtevali zaščito v skladu z zakonom vključno z uveljavljanjem pravice, da jim ni potrebno priti v službo, če se ne počutijo dobro. V praksi tega niso mogli narediti, poroča Independent.

  • IK, STA

    14. 3. 2018  |  Politika

    Sindikati bodo vztrajali, da vlada sprejme ponedeljkov dogovor, sicer sledi nova stavka

    Po navedbah glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja so navedbe Lilijane Kozlovič v nasprotju že s tistim, kar je povedala po ponedeljkovem sestanku vodstev sindikatov s predstavniki koalicijskih strank, ko je dejala, da se sindikati približujejo in da je ostalo odprtih le še nekaj malenkosti. Tako je po Štrukljevih besedah na koncu pogajanj Sviza z vlado tudi bilo. Povedal je, da so popuščali pri veliko stvareh, med drugim tako pri razredništvu in regresu kot tudi pri zvišanju plač.

  • Damjana Kolar

    14. 3. 2018  |  Kultura

    S strpnostjo proti rasizmu, antisemitizmu in diskriminaciji

    Mini teater in Judovski kulturni center bosta v Ljubljani med 18. in 23. marcem že četrto leto zapored pripravila Festival Hiša strpnosti, ki bo letos preizpraševal nestrpnost. Tokratni festival se bo osredotočil na vzpon desničarskih strank in vlad v Evropi in drugod, na rasizem in antisemitizem, diskriminacijo, ki temelji na narodnosti, socialnem statusu in spolu oziroma o problematikah, ki so se razpasle domala povsod. Program sta zasnovala dr. Frank Stern in Robert Waltl z mislijo, da umetnost ne more spremeniti sveta, lahko pa umetniška dela spremenijo način dojemanja in odzivanja na krivice. 

  • Darja Kocbek

    13. 3. 2018  |  Svet

    Arbitražna klavzula ni v skladu s pravom Evropske unije 

    Arbitražne klavzule o zaščiti naložb v sporazumih med članicami EU niso v skladu s pravom Unije. O tovrstnih sporih smejo odločati le redna sodišča, so odločili sodniki sodišča EU. Arbitražnih sodišč ni mogoče obravnavati enako kot sodišča držav članic, ker ni gotovo, da bodo presojala v skladu s pravom Unije. Če se dve članici EU ne moreta dogovoriti glede določene naložbe, morata pravico iskati na rednih sodiščih, ne na arbitražnih sodiščih, so presodili sodniki sodišča EU.

  • NV

    13. 3. 2018  |  Družba

    Nevdržno stanje v turških zaporih

    Danes ob 18. uri se bo v Pritličju odvila okrogla miza na temo stanja v turških zaporih. Po poskusu državnega udara julija leta 2016 se tam nadaljujejo nedemokratični ukrepi, odpuščenih je bilo namreč že okoli 150.000 državnih uslužbencev.