• Darja Kocbek

    28. 3. 2018  |  Svet

    Visoke menedžerske plače so dogovor med prijatelji

    Direktorji podjetij so bili vedno dobro plačani. V 60. in 70. letih prejšnjega stoletja so bile njihove plače 20- do 30-krat višje od plač običajnih delavcev, v zadnjih letih pa menedžerji zaslužijo 200- do 300-krat več od običajnih delavcev. Letna menedžerska plača 20 milijonov dolarjev je zdaj standard. Ni redkost, da menedžer v enem samem letu zasluži 40 ali 50 milijonov dolarjev. Makroekonomist Dean Baker na portalu Truthout piše, da je povečanje plač menedžerjev pomemben del zgodbe o povečanju neenakosti v zadnjih štirih desetletjih.

  • Damjana Kolar

    28. 3. 2018  |  Kultura

    Začenja se Orto Fest

    Od 29. marca do 28. aprila bo v ljubljanskem Orto Baru potekal že 19. festival Orto Fest, ki je v svoji zgodovini gostil že več kot 500 glasbenih skupin in izvajalcev. Gre za edinstven slovenski klubski festival, ki ki se lahko pohvali s tem, da so na njem nastopili številni pomembni domači izvjalci, kot tudi mnogi še neuveljavljeni. V devetnajstih letih ga je obiskalo več kot 76.000 ljudi, Na letošnjem festivalu bo nastopilo 21 domačih in 7 tujih glasbenih skupin in izvajalcev; med njimi tudi Laibach, Jinx, The Toasters, Klemen Klemen, Prismojeni profesorji bluesa.

  • Uredništvo

    27. 3. 2018  |  Politika

    Janez Janša dokončno izgubil proti Eugeniji Carl

    Predsednik SDS Janezu Janša ni uspel s pritožbo, s katero je zahteval, naj se pravdna zadeva, v kateri ga novinarka TV Slovenija Eugenija Carl toži zaradi žaljivega tvita, vrne v prejšnje stanje. Ker Janša na tožbo, s katero novinarka od njega terja 6.000 evrov, ni odgovoril, je sodišče izdalo zamudno sodbo. Vodja opozicije je nato želel dokazati, da nanjo ni odgovoril, ker sodnega pisanja ni prejel oz. mu ga vročevalec ni vročil in ima zato pravico do vrnitve v prejšnje stanje. Njegovim argumentom velenjsko sodišče ni pritrdilo, prav tako pa je njegovo pritožbo zdaj zavrnilo tudi višje sodišče v Celju.

  • Darja Kocbek

    27. 3. 2018  |  Družba

    Mladi Slovenci med najbolj vernimi v Evropi

    Študija, ki so jo objavili akademiki na univerzi St Mary's v Londonu in katoliškega inštituta Pariz, je pokazala, da Slovenija sodi med evropske države, kjer je najmanjši delež mladih v starosti med 16 in 29 let, povedal, da niso verni. Za verne se je opredelilo 38 odstotkov vprašanih. S tem deležem se je Slovenija uvrstila med države v Evropi, kjer je največji delež mladih vernih. Manj nevernih mladih kot v Sloveniji je le v Avstriji (37 odstotkov), Litvi (25 odstotkov) in na Poljskem (17 odstotkov). Na drugi strani je kar 91 odstotkov Britancev v starosti med 16 in 29 let izjavilo, da niso verni, z 80 odstotki jim sledijo Estonci, na tretjem mestu so s 75 odstotki Švedi.

  • IK, STA

    27. 3. 2018  |  Kultura

    "Slovenci v Italiji so letos pred velikimi izzivi"

    Prva slovenska zastava, ki jo je v začetku 90. let v vesolje ponesel astronavt slovenskega rodu Ronald Šega, je v hrambi pri slovenskih zamejcih v Italiji. Potem ko slovenska vlada ni izkazala zanimanja za odkup in podporo neodvisni umetnosti, kot si je zamislil Dragan Živadinov, je zastavo predal predstavnici Slovencev v senatu Tatjani Rojc.

  • Damjana Kolar

    27. 3. 2018  |  Kultura

    Avtoportret v času družbenih medijev

    V ljubljanski Galeriji Photon bodo 30. marca ob 19.00 odprli skupinsko razstavo z naslovom Onkraj sebe. Avtoportret v času družbenih medijev, ki sta jo pripravila kuratorja Dejan Sluga in Metka Zupanič. "Razstava se ukvarja s vprašanji relevantnosti avtoportreta - predvsem v medijih fotografije in videa - kot umetniškega motiva v času in kontekstu družbenih omrežij. Avtoportret lahko umetniki uporabljajo kot avtorefleksivno umetniško izpoved, kjer raziskujejo sami sebe in svoj odnos do družbe. Lahko pa fotografijo uporabljajo kot medij eksperimentiranja, preoblikovanja in manipuliranja z lastno podobo, pri čemer preizprašujejo ne le osebne, ampak predvsem družbeno relevantne teme."

  • Uredništvo

    26. 3. 2018  |  Politika

    Manica Janežič Ambrožič nova urednica informativnega programa TV Slovenija

    Manica Janežič Ambrožič je z današnjim dnem stopila v štiriletni mandat odgovorne urednice informativnega programa TV Slovenija. Podprlo jo je kar 70 odstotkov članov uredništva informativnega programa nacionalne televizije, na mesto odgovorne urednice pa jo je na predlog direktorice TV Slovenija v odhajanju Ljerke Bizilj imenoval Igor Kadunc, generalni direktor RTV Slovenija. Manica Janežuč Ambrožič je na mestu odgovorne urednice zamenjala v. d. odgovornega urednika Vanjo Vardjana.

  • IK, STA

    25. 3. 2018  |  Svet

    Policija prijela nekdanjega katalonskega voditelja Carlesa Puigdemonta

    Nemška policija je na meji z Dansko prijela bivšega katalonskega voditelja Carlesa Puigdemonta, je na Twitterju objavil Puigdemonstov odvetnik Jaume Alonso-Cuevillas. Nemška policija v Kielu je za agencijo dpa potrdila aretacijo. Puigdemont je bil na poti s Finske v Belgijo. Barcelonske ceste so danes že preplavile množice, ki zahtevajo Puigdemontovo izpustitev.

  • Darja Kocbek

    26. 3. 2018  |  Politika

    Ko kmetijske subvencije uničujejo ptice

    V Franciji se je število različnih vrst ptic v zadnjih petnajstih letih zmanjšalo za tretjino, število jerebic pa kar za 80 odstotkov. »Ptice na podeželju v Franciji izginjajo z vrtoglavo naglico,« sta po poročanju Reutersa v skupni izjavi opozorila nacionalni center za znanstvene raziskave in nacionalni prirodoslovni muzej.

  • Damjana Kolar

    26. 3. 2018  |  Kultura

    Mladi za mlade

    V Kinodvoru bo od 28. do 31. marca potekal 3. mednarodni filmski festival Kinotrip, ki ga ustvarjajo mladi za mlade, ki bo letos ponudil osem celovečernih filmov, štiri kratke filme in številne spremljevalne dejavnosti. Program so tudi letos izbrali mladi člani Kinotripovega filmskega kluba.

  • IK, STA

    24. 3. 2018  |  Politika

    Levica želi, da ljudje spet postanejo tovariši 

    Člani stranke Levica so na današnjem kongresu v Kinu Šiška v Ljubljani potrdili volilni program za državnozborske volitve in predstavili del kandidatne liste. Koordinator stranke Luka Mesec je v nagovoru povzel delo v iztekajočem se mandatu ter napovedal, da gredo na volitve s pokončnimi glavami, po še boljši rezultat, kot so ga dobili na prejšnjih.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    23. 3. 2018  |  Mladina 12  |  Uvodnik

    Obrisi prihodnje vlade

    Prva javnomnenjska anketa po odstopu premiera Mira Cerarja – in delala jo je verodostojna agencija Ninamedia za Dnevnik in RTV Slovenija – nakazuje, da bodo tokratne volitve drugačne. To sicer pravijo analitiki za vsake volitve, a nekaj pomembnih razlik je. Kljub kritičnosti javnosti tako do vladajoče politike kot do politike nasploh je v nasprotju z volitvami leta 2008, 2011 in 2014 v državi nekakšno mirno obdobje. Gospodarske razmere so stabilne, tudi v sami politiki se ne odvija kaj res ekscesnega. To močno vpliva na politično aktivnost prebivalstva in bo vplivalo tudi na volilno udeležbo. Seveda so volivci nezadovoljni, v tem trenutku tudi še šokirani zaradi premierovega odstopa, odločitev vlade, da zavestno ne poviša plač zaposlenim v javnem sektorju, še ni dobila svojega dejanskega odziva v javnosti, dejstvo, da ljudje ne čutijo gospodarske rasti v življenjskem standardu, v veliki meri vpliva na opredeljevanje do domnevnih uspehov vlade in ekonomije. Dejansko jih jezi, ko se politiki hvalijo z gospodarsko rastjo, saj je večina ne občuti v meri, kot jo želijo predstaviti politiki. Pri čemer so se plače politikov dejansko povečale, saj je vlada že lani sprostila najvišje plače v javnem sektorju in z davčnimi olajšavami za najbolje plačane še razbremenila lastne dohodke.

  • Izak Košir

    23. 3. 2018  |  Družba

    Radio Mladina: Staš Zgonik o drogah v ljubljanski kanalizaciji

    Pogovor je nastal na podlagi članka Informirani izločki, ki ga lahko preberete v novi številki Mladine in tudi na spletu >>

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/417557708&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Za narodov blagor

    Ne vem, ali ste videli film 9. življenje Louisa Draxa, a bi ga morali. Če bi ga videli, bi laže razumeli slovensko politiko. Louis Drax je devetletni deček, ki nima sreče, saj se nanj kot za stavo lepijo vsemogoče nesreče – zlomi, zastrupitve, piki, okužbe, zadušitve, elektrika in tako dalje. Neprestano pada v situacije, v katerih mu življenje obvisi na nitki (zdaj je med družinskim piknikom padel še v prepad!), vendar ima srečo v nesreči – vedno čudežno preživi.

  • Borut Mekina

    23. 3. 2018  |  Mladina 12  |  Politika

    Nova fronta

    V ponedeljek, 11. marca 2013, se je Janez Janša, ki je takrat na položaju predsednika vlade opravljal tekoče posle, odpeljal na grad Mokrice in s tedanjim hrvaškim premierom Zoranom Milanovićem podpisal memorandum o Ljubljanski banki. V njem v angleščini piše: »Vlada Republike Hrvaške na podlagi tega memoranduma o soglasju do končne rešitve tega vprašanja … zagotovi ustavitev vseh sodnih postopkov, ki sta jih začeli dve hrvaški banki (ZaBa in PBZ) v zvezi s prenesenimi deviznimi vlogami.« Dva dni pozneje, 13. marca, je slovenska vlada memorandum ratificirala, istega dne se je z njim seznanila tudi hrvaška vlada. Na koncu dokumenta piše: »Ta memorandum začne veljati z dnem prejetja zadnjega od uradnih obvestil, s katerima se pogodbenici po diplomatski poti obvestita o dokončanju notranjepravnih postopkov.« Konec tistega tedna, so sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva, je Hrvaška Slovenijo z noto obvestila o dokončanju notranjih postopkov. Tako je z vidika Ljubljane odpadla še zadnja ovira za slovensko ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe k EU.

  • Urša Marn

    23. 3. 2018  |  Mladina 12  |  Družba

    Sindikalni darvinizem

    »Sindikati, še posebej sindikati javnega sektorja, so zapadli v ekonomistično logiko. Vsak se bori za ozke ekonomske (plačne) interese svoje baze,« opozarja sociolog dr. Miroslav Stanojević, vodilna avtoriteta na področju sindikatov pri nas. Namesto da bi se sindikati povezovali in sodelovali, se ločujejo in med seboj tekmujejo. Solidarnost se spreminja v konkurenčnost. To se je še posebej pokazalo v zadnjem času, ko so si sindikati javnega sektorja prizadevali za dvig plač svoji bazi. Solo akcijo so izvedli policisti, sledili so jim gasilci, pa zdravniki in na koncu še učitelji. Januarja je stavkalo šestnajst sindikatov javnega sektorja, tudi Visokošolski sindikat Slovenije, ki ga vodi dr. Marko Marinčič. Ta sindikat ima približno 800 članov s področja visokega šolstva. Nato je februarja stavkal Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz), ki ima 38.000 članov, pokriva pa vse ravni izobraževanja, od vrtcev do univerz. Javnost je bila zaradi teh ločenih akcij zmedena. Ni ji bilo razumljivo, zakaj visokošolski učitelji ne nastopajo skupaj z osnovnošolskimi in srednješolskimi učitelji in zakaj niso vsi člani enega sindikata. Kaj je povzročilo razkol med njimi? Zakaj je prišlo do tolikšne fragmentacije stavk in sindikalnih zahtev? Ali porast solo akcij pomeni, da stari rek »v slogi je moč« danes ni več učinkovit? Je v pogajanjih mogoče doseči več ločeno kot skupaj? Je v družbi, ki poveličuje konkurenčnost, lažje zmagovati s samostojnim kot pa s kolektivnim nastopom? Branimir Štrukelj, glavni tajnik sindikata Sviz, odkrito priznava, da je bila solo akcija njihovega sindikata zdrs od običajnega načina nastopanja. Še vedno je vnet zagovornik sindikalne solidarnosti in povezovanja.

  • Objava popravka

    V obeh člankih so navedena neresnična dejstva ter podani oziroma insinuirani napačni zaključki, ki grobo prizadevajo tako pravice in interese predstavnice družbe Future For Humanity Foundation, ge. Melinde Woolf, kot tudi interese in pravice same družbe. Vsebina navedenih člankov tako v javnosti ustvarja izkrivljeno in napačno predstavo o poštenosti in zakonitosti delovanja družbe Future For Humanity Foundation kot organizatorja dogodka SDG Hackathon. Vsled navedenega tako skladno z določili Zakona o medijih zahtevamo objavo popravka v naslednjem besedilu: »POPRAVEK ČLANKOV: Kje je denar, ki je bil objavljen dne 23. 2. 2018 ter Sta bili sodnici pristranski?, ki je bil objavljen dne 6. 3. 2018.

  • Jure Trampuš  |  foto: Uroš Abram

    23. 3. 2018  |  Mladina 12  |  Politika

    Dr. Alenka Zupančič Žerdin: Um ni stopnja izobrazbe

    O veliko stvareh bi se lahko še pogovarjala, veliko je ostalo nedorečenega, veliko je tudi izpadlo iz že tako dolgega intervjuja. A velja ugotovitev, da je pogovor z dr. Alenko Zupančič Žerdin, ki dela na Filozofskem inštitutu Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU, vedno luciden. V svetu polresnic in vulgarizmov, ki uokvirjajo naš vsakdan, to ni samo nekaj pomembnega, svežega, neobičajnega, v času, ko je iz družbe pregnan um, se je treba ustaviti in pomisliti, kaj je prignalo ljudi do besa in obupa, in zakaj vseskozi izbirajo politike, ki poglabljajo njihovo spiralo brezizhodnosti. Manjka ostrine misli, tihega tkanja duha, discipline mišljenja, ki bi omogočalo usodnejše družbene premike.

  • Damjana Kolar

    23. 3. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V K4 bo v organizaciji kolektivov Synaptic in Sezam gostoval lo-fi šef z najboljšim producentskim imenom: Ross From Friends!. V Študentskem kampusu bodo nastopili East End Dubs iz Londona, Aney F, Uno Taman in Luthia, v Channel Zero pa v organizaciji ekipe Bojler prihaja starosta založb Mixpak in Swing Ting, irski DJ in producent Famous Eno.

  • Kako so nam ugrabili demokracijo

    Junija 2013 se je mlada Američanka, podiplomska študentka Sophie, med potovanjem ustavila tudi v Londonu in telefonirala direktorju podjetja, v katerem je bila pred tem pripravnica. Podjetje SCL Elections je medtem kupil Robert Mercer, skrivnostni milijarder, dejaven v tveganih skladih, in ga prekrstil v Cambridge Analytica. Pod tem imenom je postalo precej zloglasno kot podjetje za analizo podatkov, ki je igralo vlogo v Trumpovi predvolilni kampanji in v kampanji pred referendumom o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije. A leta 2013 je bila to še prihodnost in London je takrat še užival v poolimpijskem zanosu. Velika Britanija še ni bila med vrati in svet se še ni postavil na glavo. »Takrat še nismo bili mračno, srhljivo podatkovno podjetje, ki je svetu prineslo Trumpa,« je dejal nekdanji zaposleni v Cambridge Analytici, ki mu bom rekla Paul. »Takrat smo bili zgolj podjetje za izdelavo psihološkega orožja.« Pa ste bili res samo to, sem ga vprašala, zgolj

  • Izak Košir

    26. 3. 2018  |  Kultura

    Pevec skupine Aerosmith prihaja v Trst

    Frontman ameriške rock skupine Aerosmith Steven Tyler bo 18. julija nastopil v Trstu, natančneje na trgu dell'Unità d'Italia. Gre za koncert v sklopu samostojne evropske turneje, na kateri promovira svoj novi solo album We Are All Somebody from Somewhere. Na odru ga bo, namesto Joea Perryja in drugih sobendašev iz Aerosmithov, spremljala zasedba The Loving Mary.

  • Težave, ki jih prinašajo športne stave

    Državni zbor je na 39. redni seji v tretji obravnavi sprejel Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o igrah na srečo. Sprejeti predlog razbija monopol, ki ga ima danes na področju stav Športna loterija. Po uveljavitvi sprememb, bodo lahko legalno prirejale stave tudi ostale gospodarske družbe, ki imajo sedež na območju Evropske gospodarske skupnosti in s strani države prejmejo koncesijo za opravljanje omenjene dejavnosti. Dosedanja ureditev na tem področju ni bila v skladu s pravnim redom Evropske unije, zato je bila sprememba zakonodaje nujna v izogib sankcijam in kaznim. Liberalizacija trga ponudnikov (spletnih) stav pa seveda ne bo odpravila težav, ki jih stave in igre na srečo povzročajo.

  • Darja Kocbek

    22. 3. 2018  |  Politika

    Neenakost, korupcija, oligarhija in avtoritarnost so nerazdružljive

    »Potrebujemo naložbe v naše otroke, starejše, zdravstvo in izobraževanje, varovanje okolja. Nočemo vedno več vojn,« je ob 15. obletnici napada ZDA na Irak, dejal senator Bernard Sanders, ki mu leta 2016 ni uspelo, da bi kot kandidat demokratske stranke postal protikandidat Donaldu Trumpu za predsednika ZDA. »Ljudje v moji državi ZDA in povsod po svetu so naveličani porabe milijard dolarjev za jedrsko orožje, vojaška letala, rakete, bombe in tanke,« je po poročanju portala Truthout dejal Sanders. V svojem govoru je izpostavil tudi problem podnebnih sprememb in vzpona oligarhije.

  • Uredništvo

    22. 3. 2018  |  Politika

    Zakaj Rosvita Pesek ni več prijateljica Eugenije Carl

    Novinarka TV Slovenija Eugenija Carl se je na Facebooku obregnila ob oddajo Odmevi, ki jo je na večer odstopa predsednika vlade Mira Cerarja vodila Rosvita Pesek. Ta si je za komentatorja nastalih razmer v zadnjem hipu izbrala Janeza Janšo in ga poklicala kar po telefonu, čeprav predsednik SDS javno poziva k neplačevanju RTV-prispevka in je njeni kolegici pred časom označil za odsluženi medijski prostitutki. 

  • Uredništvo

    22. 3. 2018  |  Politika

    To je jutrišnja naslovnica Mladine

    Več v novi številki Mladine, ki izide v petek, 23. marca.

  • Damjana Kolar

    22. 3. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo pregledno razstavo slikarja in grafika Borisa Jesiha z naslovom Refleksije, predavanje svetovno znanega oblikovalca Mirka Ilića z naslovom Simboli sovraštva, premiero plesne predstave Orlandina v koreografiji Risime Risimkin, ki je posvečena plesalki Rosani Hribar in času, premiero lutkovne predstave Svetlane Makarovič Ščeper in Mba, premiero kontroverzne drame Naš razred slovitega poljskega dramatika Tadeusza Słobodzianeka v režiji Nine Rajić Kranjac.

  • Darja Kocbek

    21. 3. 2018  |  Politika

    Populizem milijarderjev

    Nekaj časa je bilo videti, da gre za eno od velikih napak katastrofalnega političnega leta. Amy Chua na spletnem portalu Politico misli na fotografijo, ki je bila objavljena novembra lani in na kateri izjemno bogat minister za finance v ZDA Steven Mnuchin skupaj z ženo škotsko igralko Louise Linton pred kamerami drži v roki sveže natisnjene bankovce za 1 dolar, na katerih je njegov podpis.

  • Damjana Kolar

    21. 3. 2018  |  Kultura

    Boleča tema evropske zgodovine

    V Prešernovem gledališču Kranj bo 24. marca ob 19.30 premiera drame Naš razred slovitega poljskega dramatika Tadeusza Słobodzianeka v režiji Nine Rajić Kranjac, ki je nastala v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj in Mini teatrom Ljubljana. Drama o pokolu poljskih Judov v mestu Jedwabne leta 1941, ki ga niso izvršili Nemci, kot je veljalo vse do leta 2001, temveč Poljaki sami, bo poskušala odgovoriti na vprašanje: Kaj je v naši naravi, da se človek iz prijatelja spremeni v sovražnika?

  • Uredništvo Monitorja

    20. 3. 2018  |  Svet

    Mladi genij, ki je nehote ustoličil Trumpa in brcnil Britance iz EU

    V svetu odmeva afera Cambridge Analytica, ki je prvikrat zares odkrito pokazala, kakšno moč imajo informacije ter kako je mogoče z analizo podatkov z družbenih omrežij krmiliti svet. V ospredju je podjetje Cambridge Analytica, ki ga je financiral ameriški republikanski milijarder Robert Mercer, soustanovila pa sta ga Alexander Nix in Steve Bannon, ki je bil na začetku Trumpovega mandata njegov glavni svetovalec.