• Damjana Kolar

    3. 11. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V Gala hali bo v okviru serialke Zeleno sonce gostoval britanski DJ Rob Life, soustanovitelj kolektiva Vinyl Veterans in šef založbe Breakin Bread. V Klubu K4 bo potekala predstavitev kompilacije Gibanica vol. 2, na kateri bodo nastopili: Quasar Live, LxS, AiA, Mint, Terranigma, Tonske. V kleti Slovenskega mladinskega gledališča bodo odprli nov lokal Božidar, za glasbo pa bodo poskrbeli Disco Durum in Mique.

  • Darja Kocbek

    2. 11. 2017  |  Družba

    Nasprotniki splava ne smejo več protestirati pred vrati klinike

    V Londonskem okraju Ealing nasprotniki splava ne bodo smeli več protestirati pred kliniko Marie Stopes. Svetniki tega okraja so odločili, da klinika lahko vzpostavi zaščitno območje, kjer nasprotniki splava ne bodo več smeli protestirati. Po poročanju Guardiana je 113 poslancev parlamenta, med katerimi je tudi vodja laburistov Jeremy Corbyn, podpisalo pismo za vzpostavitev enakih zaščitnih območij pred klinikami, ki opravljajo splave, po vsej Veliki Britaniji. Klinike same pa istočasno iščejo rešitve, da bi lahko na podlagi zakonodaje o nesocialnem vedenju izpred vrat odstranile nasprotnike splava.

  • KS, STA 

    2. 11. 2017  |  Svet

    Španija čaka na vrnitev odstavljenega katalonskega premierja

    Danes je špansko sodišče na zaslišanju pričakovalo odstavljenega katalonskega premierja Carlesa Puigdemonta in 13 bivših članov njegove vlade. Proti njim je špansko tožilstvo v ponedeljek vložilo obtožnico zaradi upora in nezakonitega prisvajanja sredstev. Na sodišče se je zglasilo več predstavnikov katalonske vlade, med njimi podpredsednik Oriol Jonqueras. Puigdemont, ki se je v ponedeljek skupaj s petimi ministri bivše vlade odmaknil v Bruselj, na zališanje ni prišel. Za očitana dejanja naj bi osumljencem sicer grozilo do 30 let zapora.

  • Damjana Kolar

    2. 11. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    V Mini teatru bodo premierno uprizorili monodramo Mohameda El Khatiba z naslovom Naj bo konec lep v režiji Ivice Buljana. V Menzi pri koritu bo potekal Finale Klubskega maratona 2017, na katerem bo nastopilo vseh 6 letošnjih maratoncev. V Stari elektrarni bo pianist in skladatelj Bowrain premierno predstavil svoj drugi album Distracted, v Gledališču Glej pa bo premiera predstave Orgija, zadnjega dela trilogije trojca Novak / Stegnar / Brodar.

  • Borut Mekina

    27. 10. 2017  |  Mladina 43  |  Politika

    Bogokletno?

    Stranka Levica predlaga vladi razmislek o ponovnem nakupu Mercatorja ali celo o preoblikovanju družbe v kooperativo v lasti dobaviteljev. Njen predlog temelji na raziskavi, ki so jo opravili trije ekonomisti, Jože P. Damijan, Drago Babič in Jure Jež, sodeč po njihovih izsledkih pa bi se državi v nekaterih okoliščinah ponovni nakup Mercatorja splačal.

  • Vanja Pirc

    27. 10. 2017  |  Mladina 43  |  Kultura

    Platforma za družbeni angažma

    Bilo je leta 1997, marec se je prevešal v april in revija Mladina je dobila novo celostno grafično podobo. Danes je težko verjeti, da takrat še ni izhajala v barvah oziroma je izhajala v le treh barvah, saj so jo ob črni in beli zaznamovali le še rumeni poudarki, a počasi se je približevala današnjemu videzu. Ena opaznejših novosti se je zgodila v sprednjem delu revije: zaradi razširitve kazala na dve strani je stran 3 ostala prazna. Lahko bi jo zapolnili z oglasom. To bi bilo najenostavneje. To bi bilo tudi najbolj ekonomično.

  • Darja Kocbek

    31. 10. 2017  |  Svet

    Zakaj v trgovinah zmanjkuje masla

    Je res, da v Franciji zmanjkuje masla, sprašuje BBC. Francija je država, ki ima za Nemčijo drugi največji mlečni sektor. Odgovor je ja in ne. Res je, da v trgovinah po državi ni dovolj masla, police se praznijo. Primanjkuje cenejšega masla trgovskih blagovnih znamk, na policah je pogosto mogoče najti le dražje maslo. Trgovina, v kateri nakupuje novinar BBC Hugh Schofield, kupce obvešča, da se trg z maslom sooča s pomanjkanjem surovine brez primere, zaradi česar ima trgovina težave z dobavo.

  • Bodo "izbrisanim" študentom le vrnjene socialne pravice?

    Poslanci Levice so vložili zahtevo za sklic nujne seje odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino, na kateri naj bi obravnavali njihov predlog o spremembah zakona o visokem šolstvu (ZVis) glede problematike reševanja študentskih pravic. Govorimo o nekaj sto študentih, ki so zaradi lanskoletne spremembe 69. člena ostali brez pravic vezanih na študentski status. Kot je razvidno na straneh državnega zbora, je bila zahteva Levice sprejeta, saj je nujna seja odbora napovedana za torek, 7. novembra. “Če bo predlog podprt, bo lahko obravnavan že na novembrski redni seji državnega zbora,” so za STA povedali v Levici.

  • Darja Kocbek

    30. 10. 2017  |  Svet

    Prvi minibus brez voznika

    V Bad Birnbachu, manjšem kraju vzhodno od Münchna, od srede vozi prvi električni minibus brez voznika. Deutsche Bahn namerava po poročanju die Zeit s tem pilotnim projektom v Nemčiji uvesti javni promet z vozili brez voznika. Minibus, v katerem je prostora za šest oseb, vozi s hitrostjo 15 kilometrov na uro, povezuje pa železniško postajo s centrom kraja in termami.

  • Damjana Kolar

    30. 10. 2017  |  Kultura

    Animirani junak za otroke in odrasle

    Od 7. novembra dalje bo v kinematografih na ogled šest novih animiranih filmov Koyaa in dokumentarni film Živjo, Koyaa!, v Galeriji Kresija pa bo na ogled pregledna tematska razstava z naslovom KOYAA – Animirani junak na sceni!, ki bo predstavila vrsto raznolikih eksponatov - od risb, zgodborisov, lutk, scenografije in rekvizitov - do samih filmskih scenarijev in fotografij iz zakulisja.

  • KS, STA 

    30. 10. 2017  |  Svet

    Španija proti katalonskemu premierju vložila obtožnico

    Po tem, ko je Katalonija v petek razglasila neodvisnost, španska vlada pa ji je v soboto tudi uradno odvzela avtonomijo in odstavila večino zaposlenih v katalonski vladi, vključno s premierjem Carlesom Puigdemontom, danes v Kataloniji pričakujejo prve ukrepe Madrida za prevzem neposrednega nadzora. Po zadnjih informacijah je špansko državno tožilstvo proti Puigdemontu in članom njegove vlade vložilo obtožnice, v katerih jim med drugim očita upor in nezakonito prisvajanje javnih sredstev.

  • Igor Jurekovič

    27. 10. 2017  |  Mladina 43  |  Družba

    V Sloveniji na leto zavržemo 150 tisoč ton hrane

    V Sloveniji na leto zavržemo 150 tisoč ton hrane. Kot da bi zavrgli skoraj celoten letni pridelek pšenice in pire. Količina je zaradi neustrezne metodologije zagotovo podcenjena. Upoštevani denimo niso različni napitki in juhe, zliti v raznovrstne odtoke. Če bi upoštevali napitke in tekočo hrano, bi se številka skoraj podvojila, opozarja dr. Lučka Kajfež Bogataj z Biotehniške fakultete.

  • Staš Zgonik

    27. 10. 2017  |  Mladina 43  |  Politika

    Bi se morala Slovenija pripravljati na jedrski spopad med ZDA in Severno Korejo?

    Izmenjevanje groženj s popolnim uničenjem je za predsednika ZDA Donalda Trumpa in severnokorejskega voditelja Kim Džong Una postalo že skoraj rutinsko opravilo. Kim uporablja bolj neposreden besednjak in govori o peklu na zemlji in zasutju ameriškega ozemlja z raketami, Trump pa svoje grožnje zavija v celofan sprenevedanja. Tako je na primer na nedavnem srečanju z vojaki zbrane nagovoril, da so morda priča »zatišju pred viharjem«, na novinarsko vprašanje, kaj je s tem mislil, pa odgovoril z »boste že videli«. V svojih izbruhih na Twitterju rad poudarja, da diplomacija v primeru Severne Koreje žal ne pomaga. »Razumejo samo eno stvar.«

  • Grega Repovž

    27. 10. 2017  |  Politika

    Bivši predsednik Kučan odgovarja Pahorju – pa tudi Šarcu

    Nekdanji predsednik Milan Kučan se je s pismom, ki ga je naslovil »Več natančnosti in resnicoljubnosti« odzval na izjave, ki jih je v soočenju na televiziji Pop tv izrekel aktualni predsednik Borut Pahor, pa tudi na pripombo njegovega protikandidata Marjana Šarca, izrečeno v isti oddaji. Njegovo pismo objavljamo v celoti.

  • STA

    27. 10. 2017  |  Svet

    Katalonija razglasila neodvisnost, Španija ji jemlje avtonomijo

    Katalonski parlament je glasoval za neodvisnost Katalonije, španski senat pa je kmalu zatem odločil, da lahko španska vlada Kataloniji začasno odvzame samostojnost. Španska vlada se je nato sestala na izredni seji. Za resolucijo, ki predvideva razglasitev Katalonije za neodvisno republiko, je glasovalo 72 poslancev katalonskega regionalnega parlamenta, proti jih je bilo deset, dve glasovnici sta bili prazni. Poslanci opozicije - Ljudske stranke, socialistov in stranke Ciudadanos - so pred tajnim glasovanjem zapustili dvorano.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    27. 10. 2017  |  Mladina 43  |  Uvodnik

    Prekletstvo spomina

    V knjigi 'Najlepša leta' Simone de Beauvoir opisuje občutje Francije, pa tudi Evrope, leta 1935. Na kaj se pripravlja Hitler, ni bilo več nobenega dvoma, sploh potem, ko je ponovno uvedel obvezno vojaščino. Tudi zato je Francija – glede na prejšnjo politiko po letu 1917 – presenetljivo podpisala pakt z ZSSR, kar je povzročilo, da so se tudi francoske notranjepolitične razmere nenadoma in močno pomirile. Takole piše de Beauvoirjeva: »Naenkrat se je zrušila pregrada, ki je ločevala malomeščane od socialističnih in komunističnih delavcev. Časopisi vseh ali skoraj vseh barv so začeli objavljati dobronamerne reportaže o Moskvi in mogočni Rdeči armadi. Na okrajnih volitvah so uspehi komunistov pripomogli, da sta se z njimi zbližali dve levičarski stranki. Zdelo se je, da je mir dokončno zagotovljen. Hitler je bil zaverovan v svojo veličino in spustil se je v oboroževalno tekmo, o kateri je večina domnevala, da bo gospodarsko uničila Nemčijo. Ujeta med ZSSR in Francijo ta ni imela nobene možnosti, da bi vojno dobila. To je Hitler vedel in vsakdo je mislil, da pač ne more biti tako nor, da bi izčrpano deželo pognal v brezupno pustolovščino, nemško ljudstvo mu vsekakor ne bi hotelo slediti. Levica se je zato odločila, da bo zmago proslavila z obsežno prireditvijo. Pripravljalni komite je za 14. julij organiziral tako slovesno praznovanje, kakršnega še ni bilo.«

  • Izak Košir

    27. 10. 2017  |  Politika

    Radio Mladina: N'toko in Dino Bauk o 1. in 2. krogu predsedniških volitev

    Pogovor je nastal na podlagi članka Imitacija politike (Jure Trampuš), kolumne Težko je voliti (N'toko) in komentarja To ni več Slovenija (Dino Bauk). Vse tri zapise najdete v novi Mladini >> 

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/348672358&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Jure Trampuš  |  foto: Borut Krajnc

    27. 10. 2017  |  Mladina 43  |  Politika

    Imitacija politike

    V nedeljo zvečer predsednik republike Borut Pahor ni bil ravno prešerne volje. Vtis, ki ga je želel dajati, je bil drugačen. »Treba je biti pogumen,« je dejal, »dosegli smo izjemen rezultat, če bi mi ga zaupali na začetku kampanje, bi ga takoj sprejel.« Pahor se je smejal, šalil, gestikuliral, a njegov namen je bil jasen, nikakor ni želel ustvariti vtisa, da je izgubil, ljudje ne volijo poražencev, ljudje ne volijo luzerjev, ljudje ne volijo nejevoljnih ljudi.

  • Borut Mekina

    27. 10. 2017  |  Mladina 43  |  Družba

    Slovenski medijski kaos

    V zakonu o medijih piše, da mora ministrstvo za kulturo dati soglasje k vsakemu nakupu več kot 20-odstotnega deleža medija. Gre za standardno določbo, ki jo v podobnih oblikah poznajo številne države, z njo pa vlade preprečujejo medijske ali oglaševalske monopole. Če želi recimo neko podjetje kupiti 21-odstotni delež Mladine, mora ministrstvo za kulturo preveriti, ali ne bi združeno podjetje pomenilo prevelike oglaševalsko-medijske koncentracije. S to logiko v mislih je newyorški sklad KKR prek svoje pooblaščene odvetniške pisarne Pantelič in partnerji letos poleti na ministrstvo za kulturo vložil vlogo za izdajo soglasja »za pridobitev dvajset ali več odstotkov …« lastninskega deleža v skupini Pro Plus. Družba KKR, ki ima prek podjetja luksemburškega podjetja Broadband Slovenia v Sloveniji že v lasti Telemach, se je namreč odločila, da od podjetja Central European Media Enterprises (CME) za 230 milijonov evrov kupi najpomembnejšo slovensko medijsko »korporacijo« s programi, kot so POP TV, Kanal A, Kino, Brio, ki ima eno najbolj gledanih spletnih strani v državi, 24ur.com, ter obvladuje kar 75 odstotkov oglaševalskega trga in dosega 48 odstotkov vseh gledalcev.

  • Vesna Teržan  |  foto: Borut Krajnc

    27. 10. 2017  |  Mladina 43  |  Družba

    Klemen Ploštajner: Airbnb poglablja krizo dostopnosti stanovanj

    Nedavno je Slovensko sociološko društvo Klemnu Ploštajnerju podelilo priznanje sociološki up za dosedanje teoretsko in praktično delo. Mladenič, rojen leta 1990, je pokazal velik potencial že z diplomsko nalogo Pravica do mesta – od neoliberalizma k skupnosti na Fakulteti za družbene vede. V diplomskem delu je na podlagi teorije francoskega filozofa Henrija Lefebvra razvijal misli onkraj neoliberalne realnosti, onkraj državne regulacije, ki prek prisile tržnih mehanizmov in konkurenčnega boja proizvaja zgolj subjekte, podrejene podjetniški logiki. Mednje sodijo tudi mesta, ki so podrejena neoliberalnemu podjetniškemu modelu, po katerem je prostor predmet menjalne vrednosti in akumulacije kapitala. Iz teoretskih predpostavk izhaja Ploštajnerjeva družbena angažiranost; je član Zadrugatorja, zadružnega generatorja, ki si prizadeva za udejanjenje prvega projekta najemne stanovanjske zadruge pri nas.

  • IK, STA

    27. 10. 2017  |  Svet

    ZDA objavile več tisoč tajnih dokumentov o atentatu na Kennedyja

    Ameriška vlada je objavila skoraj 2900 tajnih dokumentov o atentatu na nekdanjega predsednika Johna F. Kennedyja, nekaj sto pa jih še naprej ostaja tajnih. Atentat na enega najbolj priljubljenih ameriških predsednikov 22. novembra 1963 v Dallasu je sprožil številne teorije zarot in mnogi upajo, da bo zdaj kaj bolje.

  • Dominik Šik Vukovič

    27. 10. 2017  |  Družba

    Kaj pa človekove pravice doma?

    Saj ni res, pa je! Evropski parlament je nagrado Saharov, ki jo podeljuje organizacijam ali posameznikom, ki ščitijo temeljne človekove pravice, podelil Venezuelski demokratični opoziciji. Pri podelitvi nagrade je zanimiva predvsem argumentacija podeljevalca, ki se na številnih točkah kontrira. Evropska unija ponovno 'uči', kako pomembno je spoštovanje človekovih pravic, ki predstavljajo temelj demokratične družbe, a ob tem prezira dogodke v Kataloniji, tj. znotraj Evropske unije.

  • Damjana Kolar

    27. 10. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    Na Metelkovi bo potekala Drum'n'bass konferenca, na kateri bo nastopilo 69 DJ-ev in producentov iz 7 držav. V Ambasadi Gavioli bo nastopil Richie Hawtin, v mariborskem Štuku pa Laughing Buddha. V F Clubu pripravljajo 12-urni Electronic Halloween maraton, v K4 pa večer Techno Oldies Goldies, na katerem se bodo predstavili Dojaja, Veztax, Ulix, Lavka b2b Nitz in Puff.

  • Dvig minimalne plače za 86 evrov?

    Poslanska skupina Levica zahteva dvig minimalne plače v Sloveniji. Vložili so predlog novele zakona o minimalni plači, s katerim želijo le to dvigniti na 700 evrov neto oziroma 940,58 evrov bruto z letom 2019, kar bi pomenilo, da bi se še bolj približali povprečni neto plači, ki po najnovejših podatkih statističnega urada za leto 2016 znaša 1092 evrov. Lani je več kot polovica zaposlenih (63 odstotkov) prejemala nižjo plačo od omenjenega povprečja. V kolikor bi Levica dosegla spremembo zakona, bi to pomenilo, da se minimalna plača zviša za dobrih 86 evrov neto oziroma 136 evrov bruto. 

  • Marjan Horvat

    26. 10. 2017  |  Politika

    Vojna napoved medijem?

    Češki predsednik Miloš Zeman si je na tiskovni konferenci prejšnji petek, dva dni pred parlamentarnimi volitvami, privoščil neslano šalo. Med svojim govorom je mahal s plastično repliko avtomatske puške AK-47 v rokah, namesto nabojnika je bila v njej prazna steklenica češkega žganja, in zadovoljen s svojo domislico zbrane predstavnike medijev opozarjal na napis na puški. Na njej je pisalo: »Novinarjem.«

  • KS, STA 

    26. 10. 2017  |  Svet

    Xi Jinping ostaja predsednik Kitajske še vsaj pet let

    Na Kitajskem so včeraj po koncu 19. kongresa komunistične partije potrdili novo generacijo voditeljev - sedem članov novega stalnega komiteja politbiroja, najmočnejšega organa v državi. Xi Jinping je kot aktualni državni in partijski voditelj dobil še en petletni mandat na čelu partije. Med izvoljenimi člani pa ni njegovega očitnega naslednika, saj so vsi starejši od 60 let.

  • KS, STA 

    26. 10. 2017  |  Svet

    ZDA prepovedale vstop beguncem iz enajstih držav 

    V torek je prenehala veljati 120-dnevna prepoved sprejemanja beguncev v Združene države Amerike. Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je posledično zopet omogočila vstop beguncev v ZDA, razen državljanov in državljank iz enajstih, večinoma muslimanskih držav. Za katere države gre, iz Washingtona niso želeli sporočiti.

  • Damjana Kolar

    26. 10. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    V Kinu Šiška bo nastopil Darko Rundek, ki se v Ljubljano vrača ob 20. obletnici svojega prelomnega solo prvenca Apokalipso. V Cvetličarni bo svoj drugi album predstavila skupina Koala Voice. V Stari mestni elektrarni-Elektro Ljubljana bo premiera opusa Sinestezija, ki je nastal ob 30-letnici umetniškega delovanja koreografa, režiserja in plesalca Matjaža Fariča. V enem večeru bodo na ogled tri predstave (Rdeča-sled, Sinestezija, Človek, ki je okušal oblike), združene v novo celoto. V MGLC in Švicariji bo potekal Dan odprtih vrat 32. grafičnega bienala.

  • KS, STA 

    25. 10. 2017  |  Svet

    Španija bo suspendirala katalonsko regionalno vlado

    Španska vlada Mariana Rajoyja je prejšnjo soboto na izredni seji odločila, da bo suspendirala katalonsko regionalno vlado in razpustila parlament, kar pa mora najprej potrditi še zgornji dom španskega parlamenta - senat. Slednji bo o napovednih ukrepih odločal v petek, dan prej, v četrtek, pa se bo sestal tudi katalonski parlament s Carlesom Puigdemontom na čelu, ki bo na seji odločal o njihovem odzivu na španske ukrepe, katerim sicer že od samega začetka odločno nasprotujejo.