• Vsi predsednikovi možje

    Eno leto mineva od ameriških predsedniških volitev – in Donald Trump je še vedno v Beli hiši. Kar je presenetljivo. Pravijo, da je izumil »fake news«, izraz »unpresidented« in podobne norosti, toda videti je tako, kot da je izumil srečo. Še najbolj namreč spominja na Johna Travolto in Samuela L. Jacksona, pred katera v Tarantinovem Šundu skoči neki mladenič in vanju z nekaj metrov izstreli vse krogle, ki so v nabojniku – toda vse krogle ju čudežno zgrešijo. Če pogledate Trumpa, je okrog njega vse preluknjano in razcefrano – vse krogle so ga čudežno zgrešile. Res je nepredvidljiv.

  • Damjana Kolar

    10. 11. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V petek v K4 prihaja britanski DJ Haus, šef založbe Unknown to the Unknown, v soboto pa Patrick Hawkins, član novozelandskega drum'n'bass dua State of Mind. V Klubu Monokel bo nastopila poljska DJ-ka FOQL, ki se bo predstavila s svojim live hardware setom, pridružili pa se ji bodo še Ikonal iz Zagreba in domači Shekuza, Nulla in R36.

  • Izak Košir

    9. 11. 2017  |  Družba

    Igor Kadunc odgovarja Ljerki Bizilj: "Vse besede so podprte s številkami"

    Ljerka Bizilj, direktorica TV Slovenija, je medijem poslala svojo izjavo, v kateri je bila kritična do nekaterih trditev, ki jih je na tiskovni konferenci izrekel generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc. Slednji se je zdaj odzval na številne očitke, med katere spada tudi ta, da prireja podatke. Njegov odgovor, v katerem posebej demantira domala vsako trditev, ki jo je zapisala Ljerka Bizilj, objavljamo v celoti. 

  • Izak Košir

    9. 11. 2017  |  Družba

    "Če se hoče generalni direktor RTV znebiti Ljerke Bizilj, bo to moral storiti na drug način"

    Direktorica TV Slovenija Ljerka Bizilj se je odzvala na včerajšnjo tiskovno konferenco generalnega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca. Slednji je odgovarjal na vprašanja novinarjev, predstavil polletno poslovanje javnega zavoda ter razkril nekaj načrtov za prihodnost. Ljerko Bizilj je najbolj zmotilo to, da je Kadunc izjavil, da bo nacionalka leto končala z izgubo. "Vsi uradni podatki kažejo, da TV Slovenija od januarja do septembra posluje dobro! In v primerjavi z letom 2016 - v močni medijski konkurenci - celo pridobiva gledalce!" je zapisala Ljerka Bizilj.

  • Darja Kocbek

    9. 11. 2017  |  Družba

    Neenakost vedno ustvari politika, nikoli tehnologija

    Najbolj pogosta utemeljitev za povečanje neenakosti v zadnjih štiridesetih letih je tehnologija, ker je povečala potrebe po zahtevnih spretnostih in hkrati zmanjšala potrebe po rutinskem ročnem delu. Manj razširjene so ugotovitve, da je sedanjo neenakost povzročila trgovinska politika ali politika trga dela. Tehnologija je najpogostejša razlaga za sedanje povečanje neenakosti zato, ker je v tem primeru mogoče reči, da se je neenakost povečala neodvisno od politike.

  • Uredništvo

    9. 11. 2017  |  Svet

    Mladina: Oktobrska revolucija

    »Devetega aprila 1917 je Vladimir Iljič Uljanov - Lenin z brzovlakom številka 263 potoval iz Züricha proti nemški meji. Njegov cilj je bila ruska prestolnica Petrograd. Nezaklenjen je bil le zadnji izhod. Tam sta sedela nemška častnika, od preostalih potnikov ločena s črto, zarisano na tleh vagona z belo kredo.«

  • Damjana Kolar

    9. 11. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    V SNG Opera in balet Ljubljana bodo premierno uprizorili balet Orfična himna, belgijskega koreografa Jeroena Verbruggna. V Kinu Šiška bodo nastopili nizozemski tranceblues šamani My Baby, v Gala hali pa madžarska elektronska/downtempo zasedba Belau in ljubljanski trip hoperji Blu.Sine. V Mini teatru bo premiera dramskega besedila Pod snegom, letošnje dobitnice Borštnikovega prstana Saše Pavček.

  • Izak Košir

    8. 11. 2017  |  Družba

    Nič več zaradi Thompsona

    Vodstvo RTV Slovenija je prejšnji teden začelo postopek razrešitve urednice informativnega programa Jadranke Rebernik. Generalni direktor Igor Kadunc je postopek "po temeljitem razmisleku" sprožil na predlog direktorice TV Slovenija Ljerke Bizilj, konkretnih razlogov za omenjeno potezo pa ni pojasnil. Kadunc bo Jadranki Rebernik v skladu z ureditvijo omogočil možnost zagovora in nato, tudi na podlagi pridobljenega mnenja uredništva informativnega programa, sprejel končno odločitev. Kot je poudaril na današnji tiskovni konferenci, bo to znano čez približno dva ali tri tedne. Igor Kadunc je v pogovoru z mediji sicer predstavil svoje polletno vodenje javnega zavoda, govoril pa je tudi o načrtih za prihodnost.

  • Darja Kocbek

    8. 11. 2017  |  Družba

    Ko ogoljufani delavci puščajo sporočila v Zarinih oblačilih

    Kupci oblačil blagovne znamke Zara v Istanbulu so v žepih našli sporočila delavcev tovarne, kjer so jih sešili, da za svoje delo niso bili plačani, poroča Associated Press. Ker na plačilo čakajo že od julija 2016 in ni videti, da ga bodo kmalu dobili, so odšli v trgovine in dali sporočila v žepe oblačil, ki so jih izdelali.

  • Borut Mekina

    3. 11. 2017  |  Mladina 44  |  Politika

    Priznali so napako

    Leta 2013 je bila Slovenija poskusni zajček za nov način reševanja evropskih bank. Evropska komisija je gradila sistem, eksperimentirala je z različnimi zamislimi in od Slovenije, ki je tako ali tako sama klicala trojko, zahtevala, da sprejme nenapisana pravila. V Ljubljano je prišlo 200 tujih finančnih strokovnjakov in nato so pol leta računali velikost bančne luknje, recimo s tako imenovano pločnik metodo, to je s stanjem na pločniku in ocenjevanjem vrednosti zastavljenih nepremičnin. Njihova ekspertiza je bila vredna približno 500 evrov na uro, koliko pa je skupaj stal celoten postopek, Banka Slovenije do danes ni objavila – predvideva se, da približno 30 milijonov evrov.

  • Damjana Kolar

    8. 11. 2017  |  Kultura

    Vizija sodobnih in (zgodovinskih) zavetij Babilona

    V Kibla Portalu Maribor bodo 9. novembra ob 19.00 odprli mednarodno razstavo in interdisciplinarni festival KIBLIX z osrednjo temo Zavetja Babilona / Shelters of Babylon, ki bo na treh lokacijah povezal več kot 80 umetnikov, strokovnjakov, teoretikov, performerjev, študentov, programerjev, vizualnih animatorjev, predavateljev. Gre za konfrontacijo umetnosti in realnosti skozi vizijo sodobnih (in zgodovinskih) "zavetij Babilona." Razstava je druga v seriji velikih mednarodnih dogodkov štiriletnega projekta Risk Change / Tvegaj spremembo (2016–2020), ki ga sofinancira program Ustvarjalna Evropa Evropske Unije. Na otvoritvi se bodo s performansi predstavili: DJ D'Sun aka Damir Pečnik, Bojana Križanec in Huiqin Wang. Kuratorja razstave: Peter Tomaž Dobrila in Nina Jeza

  • Damjana Kolar

    8. 11. 2017  |  Kultura

    Serija fotografij manj znanega dela Jožeta Plečnika

    V letošnjem letu obeležujemo dve obletnici, ki sta zaznamovali življenje Jožeta Plečnika: 60. obletnico smrti in 145. obletnico njegovega rojstva, zato so se v Centralni tehniški knjižnici Univerze v Ljubljani odločili, da z razstavo osvetlijo eno manj znano Plečnikovo delo. 9. novembra ob 19.00 bodo odprli fotografsko razstavo Gašperja Lešnika z naslovom Plečnikov spomenik v Črni na Koroškem, ki predstavlja spomenik žrtvam 1. in 2. svetovne vojne.

  • Boris Vezjak

    7. 11. 2017  |  Politika

    Simič v Odmevih: ne grešnik, davčna avtoriteta

    Ne, ni bilo Slavka Bobovnika, to vlogo je prevzela Rosvita Pesek. In ko smo že pričakovali, da se bo moral Simič kot lastnik podjetij v davčnih oazah zagovarjati zaradi dejstva, da odpira svoja podjetja v davčnih oazah zaradi manjših davkov, se je vse obrnilo na glavo.

  • Darja Kocbek

    7. 11. 2017  |  Svet

    Od leta 2020 bodo nadzorovali in ocenjevali vse državljane in pravne osebe

    Državni svet Ljudske republike Kitajske je 14. junija 2014 objavil dokument o oblikovanju sistema ocenjevanja državljanov. To je klasičen kitajski dolg in pust politični dokument, a vsebuje radikalen predlog. Kaj pomeni, da Kitajci načrtujejo vzpostavitev nacionalne lestvice zaupanja, s katero bodo ocenjevali, kakšen državljan je vsak posamezni prebivalec, sprašuje Wired.

  • Damjana Kolar

    7. 11. 2017  |  Kultura

    Neskončna prepletenost in tragičnost neizpolnjene ljubezni

    V Cankarjevem domu bo 7. novembra ob 19.30 gostoval japonski plesalec in koreograf Saburo Teshigawara, eden najprepoznavnejših, samosvojih in po mnenju New York Timesa eden najboljših koreografov sodobnega plesa. Tokrat se v Ljubljano vrača s plesno predstavo Tristan in Izolda, ki je nastala po istoimenski kultni operi Richarda Wagnerja. Saburo Teshigawara in njegova soplesalka Rihoko Sato dopolnjujeta Wagnerjevo glasbo, ki ostaja osrednji del predstave, s keltsko legendo o Tristanu in Izoldi ter njenih tragičnih razsežnostih, ko telesi nesojenih ljubimcev postaneta glasnika neizrekljivega.

  • IK, STA

    6. 11. 2017  |  Družba

    RTV Slovenija bo Nataši Pirc Musar izplačala 70.000 evrov odškodnine

    RTV Slovenija in Nataša Pirc Musar sta v primeru odprave sklepa o imenovanju Pirc Musarjeve za generalno direktorico RTV sklenila sodno poravnavo. Javni zavod bo nesojeni generalni direktorici izplačal 70.000 evrov odškodnine.

  • IK, STA

    6. 11. 2017  |  Svet

    Davčne oaze najbogatejših in najvplivnejših

    Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev, katerega del je tudi slovenski časnik Delo, je od nemškega časopisa Süddeutsche Zeitung prejel približno 13,4 milijona zapisov, ki dajejo vpogled v svet davčnih utaj in hranilnike najbogatejšega odstotka ljudi. Zaradi njihovega izvora so zapisi dobili ime rajski dokumenti, poroča spletno Delo.

  • Darja Kocbek

    6. 11. 2017  |  Družba

    Prejemniki univerzalnega temeljnega dohodka delajo prej več kot manj

    Michael Tubbs, 27-letni župan Stocktona v Kaliforniji, je napovedal, da bo prihodnje leto poskusno uvedel univerzalni temeljni dohodek v višini 500 dolarjev na mesec. Stockton bo tako postal prvo mesto v ZDA, ki bo preskusilo eno od različic univerzalnega temeljnega dohodka, ki naj bi brezpogojno vsem prebivalcem zagotovil dovolj denarja za pokritje temeljnih izdatkov, poroča CNN Money

  • “Da smo ženske v razvitem svetu dosegle enakost z moškimi, je velika iluzija”

    Slovenija je po enakosti med ženskami in moškimi na 7. mestu med 144 državami, v svojem poročilu ugotavlja Svetovni gospodarski forum (WEF). Uvrščena je med države, ki najhitreje zmanjšujejo razlike med spoloma, saj je od prvega poročila iz leta 2006 neenakost zmanjšala za 13 odstotkov. Nekaj več kot deset let nazaj je Slovenija pristala na 51 mestu med 115 državami, ki so jih takrat preučevali.

  • Damjana Kolar

    6. 11. 2017  |  Kultura

    Od komunizma do bitke proti stigmatizaciji aidsa

    V Ljubljani in še nekaj drugih slovenskih mestih (Mariboru, Celju, Novem mestu) bo od 8. do 19. novembra potekal 28. Ljubljanski mednarodni filmski festival Liffe, na katerem bodo prikazali 97 celovečernih in 17 kratkih filmov, v tekmovalnem programu pa bo letos 11 filmov. Festival bo odprl film Pokliči me po svojem imenu, ljubezenska zgodba med dvema fantoma na idiličnem italijanskem podeželju v režiji Luce Guadagnina.

  • Igor Jurekovič

    3. 11. 2017  |  Mladina 44  |  Politika

    Poslanec Bojan Dobovšek ustanavlja stranko

    Ob izdihljajih predsedniške bitke se politični akterji že ozirajo k parlamentarnim volitvam. Tako se je civilna pobuda Zavod Dobra država, katere nastanek je spodbudil nekdanji poslanec SMC Bojan Dobovšek, odločila preleviti v politično stranko. Na ustanovnem kongresu 18. novembra bo ustanovljena stranka Dobra država, na njenem vrhu pa pričakujemo nepovezanega poslanca Bojana Dobovška. Med ključnimi člani bo Peter Jamnikar, nekdanji generalni sekretar LDS.

  • Proti kulturi strahu pred islamom

    Naj tale razmislek pričnem iz osebne perspektive. Nedavno sta mi obe ključni točki intimne geografije, glavni mesti mojega otroškega in odraslega življenja, za trenutek vulgarno razkrili svoj tuji obraz. Po zgledu vse bolj mrzke mi države, ki je že pred časom ponotranjila ograjeno in ožičeno južno mejo, sta se vsako s svojim dejanjem pripojili k sodobnemu ksenofobnemu evropskemu toku, mene pa s tem brezobzirno odtujili iz svojih simbolnih nedrij.

  • Umetnost praznega govoričenja

    Če bi mlade danes vprašali, kaj so po poklicu, bi najbrž vsaj polovica odgovorila z nazivi, za katere slišimo prvič. No, pri dizajnerjih, didžejih in programerjih bi še nekako razumeli, kaj počnejo, a tu so še razni izvršni podpredsedniki, digitalni marketinški strategi, vodje divizij talentov in upravljavci dronov. Britanska agencija First Choice pa je ugotovila, da so ambicije generacije, ki prihaja za današnjimi 20-letniki, še precej presenetljivejše. Na vzorcu tisoč otrok, starih od šest do 17 let, je opravila anketo o poklicih, ki bi jih ti radi opravljali, ko odrastejo, in več kot tri četrtine jih je odgovorilo, da si ne želijo postati pripadniki tradicionalnih poklicev, kot sta zdravnik in odvetnik, temveč bi od vseh mogočih poklicev najraje postali vlogerji. Ja, vlogerji. To pomeni, da bi se radi preživljali z vsakodnevnim objavljanjem vlogov oziroma video blogov – kratkih filmčkov, v katerih v intimi svojega doma kramljajo s spletno kamero.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    3. 11. 2017  |  Mladina 44  |  Uvodnik

    Kaj je že država?

    Časopis Delo je v ponedeljek objavil intervju s podjetnikom Jocem Pečečnikom, že v soboto pred tem pa ga napovedal z naslednjim citatom: »Od Cerarjeve vlade sem pričakoval preboj, sem pa razočaran kot nad nobeno do zdaj. Je sploh kaj naredila? Ne vidim rezultatov, razen tega, da nabijejo davke tistim, ki delamo dobro, in mašijo socialne luknje.« Delu se je očitno zdelo, da je to eden tistih stavkov, kjer je intervjuvanec »dobro povedal«. A kaj je v resnici rekel Pečečnik? Da Cerarjeva vlada počne točno to, za kar naj bi državo imeli. Ja, to je država. Najenostavneje bi državo pač opisali prav s temi besedami: pobira davke tam, kjer so dobički najvišji, in to preusmerja k najšibkejšim.

  • Izak Košir

    3. 11. 2017  |  Politika

    Radio Mladina: Vasja Jager o v medije preoblečeni politični propagandi SDS

    Pogovor je nastal na podlagi članka Alternativna trobila v novi Mladini >>

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/350086588&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Franco Juri

    3. 11. 2017  |  Svet

    Politični zaporniki v Evropski uniji

    Od četrtka 2. novembra 2017 zvečer ima Evropska unija 10 političnih zapornikov. Španske oblasti so se očitno odločile, da bodo izrazito politično katalonsko vprašanje rešile "legalistično", to je z represijo in sodnim pregonom zoper politične programe in ravnanja tistih politikov, "ki so že od leta 2015" - kot svoje obtožbe utemeljuje generalni državni tožilec José Manuel Maza "delovali kot organizirana skupina z namenom, da razbijejo enotnost države". Po mnenju tožilca, je bila doslej država do njih preveč tolerantna. Preiskovancem grozi obtožnica in kazen za upor, kar bi pomenilo 25 let zapora. Kot, da gre za najhujše zločince ali teroriste.

  • IK, STA

    3. 11. 2017  |  Družba

    Vodstvo RTV začelo postopek razrešitve urednice informativnega programa Jadranke Rebernik

    Z RTV Slovenija so sporočili, da so odgovorni urednici informativnega programa TV Slovenija Jadranki Rebernik vročili sklep o začetku postopka njene razrešitve. Generalni direktor RTV Igor Kadunc je sklep sprejel na podlagi predloga direktorice televizije Ljerke Bizilj.

  • Vasja Jager

    3. 11. 2017  |  Mladina 44  |  Politika

    Alternativna trobila

    »In potem je prišel internet in te sodobne tehnologije danes omogočajo, če jih znamo uporabljati, da se stvari spreminjajo,« je pred letom dni na shodu goriške koordinacije SDS neposredno po lanski zmagi Donalda Trumpa na ameriških predsedniških volitvah oznanil Janez Janša. »Vsak dan, ko se zbudite, vedite, da imajo tiskani časopisi nekaj bralcev manj ali pa nekaj deset bralcev manj in da lahko vi, če se malo potrudite, preko svojega računalnika ali pa telefona neposredno nagovorite nekaj ali pa nekaj deset ljudi več. Vsak dan. To v bistveni, strateški meri razgrajuje ta monopol in stvari se spreminjajo.«