• Uredništvo

    30. 5. 2017  |  Družba

    Nezakonito prejemanje previsokih plač na RTV Slovenija

    Inšpektorat za javni sektor je v mesecu maju ugotovil, da sta predsednik Sveta delavcev Dejan Guzelj in član Sveta delavcev Tom Zalaznik kot poklicna člana Sveta delavcev več let nezakonito prejemala previsoko plačo. Inšpektorat je tako pritrdil Koordinaciji novinarskih sindikatov RTV Slovenija, ki je na to nezakonitost kar dve leti opozarjala nekdanjega generalnega direktorja RTV Slovenija Marka Fillija.

  • Darja Kocbek

    30. 5. 2017  |  Svet

    Industrializacija je še vedno edina pot za izhod iz revščine

    Oblačila, čevlje in drugo blago za vsakdanjo rabo na policah trgovin večinoma izdelujejo v državah v razvoju. Ko se v kateri od teh tovarn zgodi kakšna hujša nesreča ali nevladne organizacije opozorijo na neživljenjske delovne razmere, se hitro oglasijo ekonomisti. Ti priznajo, da so delovne razmere v teh tovarnah slabe, a hkrati zagotavljajo, da ljudem vendarle zagotavljajo boljše življenje, jim pomagajo, da jim ni treba več živeti v revščini. »Trpljenje zaradi izkoriščanja kapitalistov ni nič v primerjavi s trpljenjem brez izkoriščanja,« je dejala britanska ekonomistka Joan Robinson.

  • IK, STA

    30. 5. 2017  |  Družba

    Igralci bodo na odru lahko ponovno kadili zeliščne cigarete

    Poslanci so z 52 glasovi za in 18 proti podprli predlog dopolnitve zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki ga je v parlamentarni postopek vložila skupina poslancev s Sašo Tabakovićem (SMC) na čelu. Po dopolnitvi bo ponovno mogoče kajenje zeliščnih cigaret na gledaliških odrih.

  • Damjana Kolar

    30. 5. 2017  |  Kultura

    Tudi v Sloveniji je čutiti vplive japonske kulture

    V Narodnem muzeju Slovenije na Metelkovi bo od 31. maja do 5. novembra na ogled razstava z naslovom Poti samurajev. Japonsko orožje in bojevniška kultura na Slovenskem, ki je nastala v sodelovanju z Veleposlaništvom Japonske v Republiki Sloveniji, Biblioteko SAZU in Filozofsko fakulteto v Ljubljani. Priprave na razstavo so potekale več let. Avtor razstave dr. Tomaž Lazar pravi, da so v Sloveniji prvič opravili tako obsežno raziskovanje zgodovinskih povezav med državama, k sodelovanju pa so pritegnili tudi druge ustanove in posameznike, ki pokrivajo to področje.

  • Uredništvo

    30. 5. 2017  |  Svet

    "Theresa May je lažnivka"

    Pop skladba z besedilom "Theresa May je lažnivka" je na britanskih lestvicah prehitela zvezdnike, kot sta Miley Cyrus in Ed Sheeran ter prišla med prvih deset. Gre sicer za pesem iz leta 2010, ki je takrat, ko so študenti protestirali proti višjim šolninam, postala viralen spletni hit. Takrat je bila usmerjena v Davida Camerona in Nicka Clegga, zdaj pa jo je pred britanskimi volitvami prihodnji mesec skupina Captain Ska reciklirala in usmerila v premierko Thereso May. Skladba Liar Liar se je od petka, ko je ugledala luč sveta, že povzpela na deveto mesto britanske lestvice iTunes.

  • Uredništvo

    30. 5. 2017  |  Kultura

    Koncert skupine No Sailor ob izidu debitantskega albuma

    V Stari mestni elektrarni-Elektro Ljubljana bo 31. maja ob 20.30 nastopil ameriški kantavtor Kieran Garvey in njegova petčlanska folk zasedba No Sailor, ki bo predstavila svoj prvenec Anchor Broken Free. Na albumu skupina preigrava pripovedi o ljubezni s pretečenim rokom trajanja, frfotavih romancah in nesmislih novodobnih zmenkarij.

  • Uredništvo

    29. 5. 2017  |  Svet

    Trump pozorno poslušal govor v italijanščini, čeprav je ne razume

    Predsednik ZDA Donald Trump ne govori italijansko. Zato ni povsem jasno, zakaj si ni (kot ostali prisotni) nadel slušalk prek katerih bi lahko poslušal simultani angleški prevod med zasednjem okrogle mize na srečanju G7. Na to je prek spleta opozorilo več novinarjev in komentatorjev, videoposnetek Trumpa, ki posluša italijansko, pa je postal viralen. Predstavnik Bele hiše je hitel nespretno pojasnjevati, da ima ameriški predsednik majhno slušalko v desnem ušesu. Kar pa ne more biti res, saj so slušalke za prisotne voditelje na srečanju G7 vidne in velike, kot je videti tudi pri drugih udeležencih na posnetku. 

  • Martin Justin, dijak

    29. 5. 2017  |  Družba

    Nezainteresirani dijaki demotivirajo profesorje, to pa vodi v zniževanje kvalitete šolstva

    Problematično je, da množica posameznikov ogromno energije vlaga v dejavnost, ki jo običajno vidijo kot nepotrebno. Učenje, ki naj bi nam prinašalo zadovoljstvo, je skozi leta v slabem sistemu postalo muka, izobraževanje pa nujno zlo tako za učence kot profesorje. Problematično je, da mlade skozi izobraževanje sistematično odvračamo od učenja in ljubezni do znanja. Še bolj pa je problematično, da so se vsi udeleženi in tisti, ki bi morali za sistem skrbeti, sprijaznili s tem apriornim negativnim učinkom in ga povsem pragmatično dojemajo kot samoumevnega.

  • Vasja Jager

    26. 5. 2017  |  Mladina 21  |  Politika

    Civilna družba SDS

    Borijo se proti pravicam istospolnih partnerjev, drugemu tiru, pokvarjenemu sodstvu, avstrijski Magni in beguncem – ter za Janeza Janšo. Stranka SDS učinkovito izkorišča posamične izbruhe ljudskega nezadovoljstva proti elitam (katerih del je tudi sama) in usmerja njihovo energijo proti svojim političnim nasprotnikom. Najbolj svež primer je podpihovanje referenduma o zakonu o drugem tiru, v katerem je Janševa stranka zaznala veliko priložnost za rušenje vlade Mira Cerarja.

  • Damjana Kolar

    29. 5. 2017  |  Kultura

    Ko tudi v Novi Gorici knjiga dobi svoje mesto

    Tema lanskega festivala je bila meja, letošnja pa tisto, kar je ob njej nastalo: mesto. Program sestavljajo pogovori, okrogle mize, delavnice, koncerti, sprehodi, umetniški posegi, simpozij in štiridnevni knjižni sejem z art marketom. Po besedah organizatorjev bodo na mesto pogledali skozi arhitekturo zgradb in podzemnih rovov, skozi glasbo, ki v mestih nastaja, skozi tujce v lastnem mestu, skozi spremembe uporabe mestnega prostora, ki vplivajo na način bivanja, po mestu se bomo sprehodili in nanj pogledali z drugačnimi očmi, ogledali si bomo ruševine mest, prav tako pa bomo tudi snemali šume in zvoke mesta ter z njimi ustvarjali zvočne pokrajine, ki bodo v današnjem vizualnem svetu poskušale ujeti tisto najbolj neulovljivo, a vseprisotno značilnost mesta – zvok.

  • IK

    29. 5. 2017  |  Kultura

    Umrl tudi drugi od bratov Allman

    V 69. letu starosti je umrl Gregg Allman, ki je skupaj s svojim bratom Duanom v šestdesetih letih ustanovil legendarni blues rock glasbeno zasedbo The Allman Brothers Band, ki velja je za pionirsko skupino tako imenovanega southern rock žanra. Med njihove najbolj znane skladbe sodijo Midnight Rider, Melissa in Ramblin Man. Leta 1995 so The Allman Brothers sprejeli med glasbene legende muzejske institucije Rock And Roll Hall of Fame.

  • Damjana Kolar

    29. 5. 2017  |  Kultura

    Gibanje pušča sledi

    Osrednji program festivala Kino Otok bo med 31. majem in 4. junijem v Izoli, segel vse do ljubljanskega Kinodvora in Slovenske kinoteke ter prvič dosegel še Cerknico, Tolmin, Sežano in Idrijo. Filmom trinajste izdaje se bodo pridružili še pogovori z avtorji, filmski večeri pod zvezdami, glasbene noči na izolskem Svetilniku, Podmornica – Otok za mularijo in obsežen program za filmske profesionalce.

  • N'toko

    N'toko

    26. 5. 2017  |  Mladina 21  |  Žive meje

    Ideologija rock fotrov

    Končno se je zgodilo. Miha Šalehar je postal kolumnist Financ. Le vprašanje časa je bilo, kdaj bo pero prvega slovenskega »rokerja, fotra, moža, gorskega kolesarja« našlo prostor v časopisu podjetnikov, nepremičninarjev in delničarjev. Šalehar je bil vseskozi kolumnist za ljudi, ki zaslužijo dovolj, da bi najraje brali Finance, a so se zaradi svoje z levičarskimi subkulturami zaznamovane mladosti (»Če si odraščal v Ljubljani in si hodil na faks, pa na koncerte Majk, je bilo jasno, da si tudi bral Mladino in gledal Studio City«) težko poistovetili s kravatarji na naslovnicah. S svojim edgy humorjem je bil eden izmed tistih, ki je generaciji middle class rock fotrov omogočil odkrito zasmehovati javni sektor, študente, brezposelne, čefurje in druge parazite, ki se zažirajo v njihov davkoplačevalski denar, ne da bi pri tem izpadli kot desničarski pizduni.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    26. 5. 2017  |  Mladina 21  |  Uvodnik

    Bavčar gre v zapor

    Ob odločitvi višjega sodišča, da mora Igor Bavčar zaradi malverzacij pri prevzemanju Istrabenza v zapor, se odpira več vprašanj in tem, kot jih zapira domnevno zadoščenje, ker je »končno eden od njih končal za zapahi«. Najprej velja opraviti z zadoščenjem samim: Bavčar še zdaleč ni prvi izmed pomembnih direktorjev, ki je končal v zaporu. Pred njim so sodišča tja napotila že Bineta Kordeža, Hildo Tovšak in tudi Boška Šrota.

  • Izak Košir

    26. 5. 2017  |  Politika

    Radio Mladina: Grega Repovž o Janezu Janši kot nacionalistu na levi

    Podkast je nastal na podlagi članka Nacionalist na levi >> 

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/324418798&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Peter Petrovčič

    26. 5. 2017  |  Mladina 21  |  Družba

    Milijoni (evrov in delovnih ur) za nekaj džojntov

    Britanski liberalni demokrati so izračunali, da je britanska policija leta 2015 obravnavala skoraj 90 tisoč prekrškov in kaznivih dejanj, povezanih s konopljo, in za to porabila več kot milijon delovnih ur in 31 milijonov funtov. Ker gre za neučinkovito porabljen denar in delo policije, ki bi se namesto s konopljo lahko ukvarjala s pravimi težavami, predlagajo legalizacijo konoplje.

  • Damjana Kolar

    27. 5. 2017  |  Kultura

    Tradicionalni japonski festivali

    Na ogled je več kot 80 umetniških fotografij, ki predstavljajo tradicionalne festivale (matsuri), kar pomeni zabavo prvenstveno avtohtonih Shinto bogov, občasno pa tudi čaščenje budističnih božanstev. Ti festivali so sestavljeni iz velikih in veličastnih molitev, procesij v starodavnih nošah, daritev, čajnih ceremonij, svetih plesov, borilnih veščin, očiščevanj, kot tudi predstav gledališča nō.

  • Jure Trampuš

    26. 5. 2017  |  Mladina 21  |  Politika

    O pošasti, ki hodi po Evropi

    V ponedeljek, 15. maja, je za zaprtimi vrati v kleti parlamenta potekala zaupna seja komisije, ki se ukvarja z nadzorom varnostno-obveščevalnih služb. Po državnozborskem poslovniku jo v skladu z načeli demokracije vodi predstavnik opozicije, torej Branko Grims, izvedenec za vprašanja migracij, mednarodne politike, svobodo medijev in fitnes. Poslanci so bili na seji zelo produktivni. Razpravljali so o Sovi, o dogodkih na Balkanu, pa tudi o Georgeu Sorosu, velekapitalistu, ki, kot bi dejal Branko Grims, »sodi na sodišče«.

  • Grega Repovž

    26. 5. 2017  |  Mladina 21  |  Politika

    Nacionalist na levi

    Ameriški predsednik Donald Trump je eden najbogatejših Zemljanov. Pa ne eden tistih, ki skrivajo svoje premoženje, ki navzven želijo delovati skromni. Trump svoje premoženje in premožnost bahavo razkazuje. Še preden je bil izvoljen za ameriškega predsednika, je bil eno prvih imen, ki so prišle povprečnemu Zemljanu na misel, ko si je predstavljal elito in bogataše. In vendar je s politično retoriko prav temu Trumpu uspelo prepričati volivce v večini ameriških zveznih držav, da je glas drugorazrednih, odrinjenih, tistih, ki sta jih politična elita in globalizacija pustili na robu.

  • Urša Marn  |  foto: arhiv Uroša Ahčana

    26. 5. 2017  |  Mladina 21  |  Družba

    Uroš Ahčan, kirurg

    Predsednik države Borut Pahor kot po tekočem traku sprejema virtualne gorske zdravnike in druge zvezdnike, ne opazi pa, da bi si njegovo pozornost bistveno bolj zaslužili realni junaki, denimo ekipa onkologov in plastičnih kirurgov iz UKC Ljubljana, ki je pod vodstvom kirurga prof. dr. Uroša Ahčana prva na svetu po najsodobnejši metodi izvedla rekonstrukcijo dojke s 3D-modelom in se s tem zapisala v zgodovino svetovne medicine. Dr. Ahčan je predstojnik kliničnega oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline na UKC Ljubljana ter redni profesor na katedri za kirurgijo Medicinske fakultete v Ljubljani.

  • Uredništvo

    26. 5. 2017  |  Svet

    Trumpovi kot Adamsovi

    Uporabniki Twitterja so se poigrali s podobo družine Trump ob obisku papeža Frančiška v Vatikanu.

  • Jure Trampuš

    26. 5. 2017  |  Mladina 21  |  Politika

    Je Borut Pahor res nepremagljiv?

    Borut Pahor, človek, ki »objema svet« in ki, sodeč po zadnjih slikah na Instagramu, v New Yorku med političnimi aktivnostmi rad tudi teče v okolici stavbe Združenih narodov, pa tudi v Radencih – kaj je sploh tisto, česar nima rad –, velja za nespornega kandidata na novembrskih predsedniških volitvah. Zdi se, da ga nihče ne more premagati. V Sloveniji naj skratka ne bi bilo resnega politika, javne osebe, ki bi mu bila konkurenčna. Morda bi ga v Ljubljani premagal Zoran Janković, ne pa seveda v celotni Sloveniji. Za Pahorjevo navidezno moč je več vzrokov, dva od njih sta slog njegovega predsedovanja in politična kilometrina, tretji je ustavna vloga predsednika republike, ki, vsaj na prvi pogled, predsedniku daje zgolj predstavniško funkcijo, pa četudi bi morala biti njegova vloga veliko vplivnejša in pomembnejša od zgolj fotografiranja za Instagram.

  • Damjana Kolar

    26. 5. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V Kreativni coni Šiška bo potekal Refusal Party, na katerem bodo nastopili DJ Dojaja, Felis Catus, Softskinson...V Klubu K4 bo nastopil ukrajinski drum'n'bass duo Agressor Bunx, v Gala hali pa ekipa Tetkinih radosti v okviru praznovanja Dneva mladosti tradicionalno prireja mali glasbeni pohod po poteh zbledelih spominov in pozabljenega tovarištva. Za muziko bodo poskrbeli Bayo, Bakto, Woo-D in Borka.

  • Uredništvo

    25. 5. 2017  |  Politika

    Kako je Janša postal član komunistične partije

    Objavljamo Vprašalnik o pripravljenosti za sprejem v članstvo Zveze komunistov Jugoslavije (partije), ki ga je v drugi polovici sedemdesetih let izpolnil mladi Janez Janša. Slednji je danes vodja opozocije in že 25 let predsednik stranke SDS, ki ob skoraj vsaki priložnosti najde kritiko za prejšnji režim, v katerem pa je, kot je razvidno iz dokumenta, tudi sam sodeloval.

  • Darja Kocbek

    25. 5. 2017  |  Politika

    Francozi Macrona primerjajo s Cerarjem

    Izvolitev Emmanuela Macrona za predsednika je v Franciji izjema. V časopisu Les Echos so se odločili razložiti fenomen, ki ga pooseblja nov predsednik države, in njegovo gibanje Naprej (En Marche!), ki so ga že preimenovali v Naprej republika (La Republique en Marche), z vzponom predsednika vlade Mira Cerarja.

  • Uredništvo

    24. 5. 2017  |  Svet

    Papež, prva dama in potica

    Da so tuji mediji, ki slovenske tradicionalne hrane ne poznajo, besedo potica pomešali z besedo pica, še razumemo. Težje pa razumemo, kako so to lahko pomešali slovenski mediji, ki so se nato tekom dneva (seveda brez pojasnila) popravili. Obisk ameriškega predsednika Donalda Trumpa in prve dame ZDA Melanie Trump v Vatikanu je tako v medijih bolj kot resen pogovor o perečih temah, kot so migracije in okoljevarstvo, zaznamovala slovenska sladica - potica. 

  • Damjana Kolar

    25. 5. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    V Slovenskem etnografskem muzeju bodo odprli razstavo Afganistan-slovenski pogledi, ki ponuja vpogled v Afganistan in njegovo pestro etnično podobo, v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje pa 25. bienale industrijskega oblikovanja, ki sta ga zasnovali kustosinji Angela Rui in Maja Vardjan. V Klubu K4 bodo obeleželi 28. letnico delovanja, kamor se po desetih letih vrača DJ Umek. V Ljubljani bo potekal 33. mednarodni festival Druga godba, pred tem pa bo za en dan obiskal tudi Piran. V Mariboru bodo razglasili zmagovalca Nagrade skupine OHO, osrednje nagrade za slovenske vizualne umetnike, mlajše od 40 let.

  • IK

    25. 5. 2017  |  Družba

    Jutri v Ljubljani o vzponu Sirize

    Dokumentarni film This is a Coup, ki si ga boste lahko ogledali jutri v Stari elektrarni, ponuja neposredni, prvoosebni vpogled v vzpon Sirize na oblast in njeno pot od upanja Evrope do OXI referenduma, ki je bil Sirizina največja zmaga in hkrati največji poraz. Po referendumskemu NE izsiljevanju Trojke, se je Siriza odločila, da namesto volje ljudstva vseeno sklene dogovor z institucijami.

  • IK, STA

    24. 5. 2017  |  Politika

    Bavčarjeva sodba potrjena, njegov odvetnik krivi pritisk javnosti

    Odvetnik Janez Koščak, ki v zadevi Istrabenz zagovarja nekdanjega prvega moža Istrabenza Igorja Bavčarja, je za STA dejal, da se po sodbi višjega sodišča ne more znebiti občutka, da je to podleglo pritisku javnosti, medijev in pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča. Ob tem je napovedal, da bo vložil zahtevo za varstvo zakonitosti.