• Izak Košir

    6. 6. 2016  |  Politika

    Janković o Rogu: Rušimo objekte, ki so last mestne občine

    Ljubljanski župan Zoran Janković se je na novinarski konferenci pred Mestno hišo odzval na današnje dogajanje v Rogu. Protest uporabnikov tovarne, ki so naredili živi zid, je označil za oviranje začetka prve faze revitalizacije Roga. Napovedal je, da bodo na občini uporabili vsa pravna sredstva za zaščito svoje lastnine. Gradbišče v Rogu pa je z današnjim dnem, kljub uporu in incidenti z varnostniki, vzpostavljeno. Glede nasilja slednjih, ki jih je najela Mestna občina Ljubljana (MOL), je dejal, da zadevo prepušča policiji: "Jaz zagotovo nisem bil zraven. Naj to rešijo tisti, ki so bili poleg."

  • Izak Košir

    6. 6. 2016  |  Družba

    Za otroke gre. Tokrat res.

    Bo država uslišala starše, ki jih zaradi sevanja skrbi zdravje otrok? Civilna iniciativa Zaščitimo otroke pred sevanjem odločno nasprotuje postavitvi najmočnejših tranzitnih daljnovodov mimo šol in vrtcev, pa tudi domov, v katerih živijo otroci. O problematiki so obvestili tudi vse tri predsednike, saj sem jim zdi postavitev daljnovoda, kot si je to zamislilo podjetje Eles, sporna. Predvsem pa škodljiva.

  • Izak Košir

    6. 6. 2016  |  Družba

    Se Slovenija res odpoveduje slovenskemu jeziku?

    Ob peticiji Za vsestranski razvoj slovenskega jezika, ki jo najdete tu, je Slavistično društvo Slovenije v javnost poslalo izjavo, v kateri so kritični do novele o spremembi Zakona o visokem šolstvu. Predlagatelji zakona želijo namreč spremeniti dosedanji 8. člen, ki govori o rabi jezika v visokem šolstvu. Predlog spremembe predvideva, da bi slovenski profesorji na slovenskih državnih univerzah slovenskim študentom z denarjem slovenskih davkoplačevalcev predavali v tujem oziroma angleškem jeziku. V društvu slavistov so mnenja, da se s takšnimi težnjami in ravnanjem brez sramu odpovedujejo slovenskemu jeziku in ga vračajo na raven, ki jo je imel v začetku 19. stoletja.

  • Damjana Kolar

    6. 6. 2016  |  Kultura

    Kinodvorišče odpira žurerska komedija Ta nora 80a

    V atriju Slovenskih železnic v Ljubljani bo od 8. junija do 4. julija tudi letos obratoval letni kino Kinodvora - Kinodvorišče, ki bo ponudil pet premier (Odprto morje, Chevalier, Janis Joplin: Otožno dekle, Ryuzo in sedem veličastnih) in večer slovenskega kratkega filma. Sedmo edicijo bodo odprli z žurersko komedijo z malo baseballa in veliko piva Ta nora 80a v režiji Richarda Linklaterja. Gre za "duhovno nadaljevanje" njegove komedije o odraščanju Zadeti in zmedeni, ki zamenja sedemdeseta za osemdeseta in srednješolsko negotovost za bežen, a slasten občutek nepremagljivosti, ki zaznamuje zgodnja študijska leta.

  • Neža Mlakar, STA

    6. 6. 2016  |  Svet

    Begunci na Dunaju aktivni kot prostovoljci

    V avstrijski prestolnici Dunaj 350 prosilcev za azil opravlja družbeno koristna dela. Nekateri pomagajo pri poučevanju, drugi čistijo okolje, tretji skrbijo za divje živali. Povpraševanje po tovrstni zaposlitvi, čeprav v glavnem neplačani, je precej večje od ponudbe, sporočajo iz ljubljanskega predstavništva mesta Dunaj Eurocom Pr.

  • Brexit: Katastrofa ali olajšanje za britansko gospodarstvo?

    Izstop Velike Britanije iz EU bi zmanjšal britanski BDP ter odnesel delovna mesta, svarijo nasprotniki brexita. Da bi ta poteza prinesla prihranke za državni proračun in ustavila migracije, zaradi česar bi Britanci lažje našli delo, pa menijo zagovorniki. Kako močno bi brexit zamajal britansko, evropsko in svetovno gospodarstvo, ostaja vprašanje. Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) ocenjuje, da bi bil britanski bruto domači proizvod (BDP) v primeru brexita do leta 2030 pet odstotkov nižji kot v primeru, če Britanci ostanejo v EU. »Sklep je jasen: za britansko gospodarstvo in za družine bi bil izstop iz EU najbolj nenavadna rana, ki si jo lahko zadamo sami,« je v prispevku za časnik Times zapisal britanski finančni minister George Osborne. »Manj bi bilo trgovine, manj investicij in manj posla ... Če zapustimo EU, bo Velika Britanija na dolgi rok revnejša.«

  • Borut Mekina

    3. 6. 2016  |  Mladina 22  |  Ekonomija

    Če si bogat, si konkurenčen

    Slovenija se je na letošnji lestvici konkurenčnosti švicarskega inštituta IMD uvrstila na 43. mesto, kar glede na lani pomeni napredovanje za šest mest. Dr. Peter Stanovnik z Inštituta za ekonomska raziskovanja je ob predstavitvi lestvice dejal, da je »Slovenija ena od tistih držav, ki so na lestvici zabeležile največji napredek,« v Gospodarski zbornici Slovenije pa so bili za odtenek kritičneje razpoloženi. »Če bi politiki opravili domačo nalogo, bi bili uvrščeni višje,« je pripomnil predsednik Samo Hribar Milič in posebej omenil višja mesta naših novih vzornic, vzhodnoevropskih držav od Litve do Poljske.

  • IK, STA

    5. 6. 2016  |  Politika

    Hillary Clinton: Izvolitev Trumpa za predsednika bi bila zgodovinska napaka

    Demokratka Hillary Clinton je povedala, da bi bila izvolitev republikanca Donalda Trumpa za predsednika ZDA zgodovinska napaka, ker je "nestabilen in vzkipljiv ter ima značaj, ki ni niti najmanj primeren za položaj, ki zahteva znanje, stabilnost in veliko mero odgovornosti". 

  • Izak Košir, STA

    4. 6. 2016  |  Svet

    Cameron tudi prek televizije nagovarja Britance, naj ostanejo v EU 

    Britanski premier David Cameron je na britanski televiziji Sky News odgovarjal na vprašanja v zvezi z britanskim referendumom o članstvu v Evropski uniji (EU), pozval britanske volivce, naj se odločijo, naj Otok ostane v EU. Dodal je, da bi v primeru, da Velika Britanija ne bi bila članica povezave, sam glasoval za vstop v EU.

  • Damjana Kolar

    4. 6. 2016  |  Kultura

    Osmi trienale sodobne umetnosti U3 prestopa nacionalni okvir

    V Moderni galeriji v Ljubljani je do 18. septembra na ogled 8. trienale sodobne umetnosti U3 z naslovom Onkraj naše oble. Kustos letošnjega trienala je Boris Groys, filozof in ena najbolj uglednih osebnosti s področja umetnostne kritike in teorije medijev. Glavna tema trienala je kozmos, ki v naši kulturni imaginaciji deluje kot beseda za nevarnost končnega izumrtja vsega življenja na Zemlji, obenem pa tudi za najskrajnejše utopične težnje k vsesplošni harmoniji.

  • Izak Košir, STA

    4. 6. 2016  |  Kultura

    Včeraj je oživela književnost

    Pred ljubljanskim Škucem se je včeraj pričel 23. literarno-glasbeni festival Živa književnost. Osrednji del festivala, ki bo potekal do 10. junija, bo uvedel večer udeležencev dansko-slovenske pesniške delavnice, spremljevalni program O'živela knjiga pa se bo začel že dve uri prej z lutkovno predstavo Zaljubljeni žabec. Vsi dogodki so brezplačni.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    3. 6. 2016  |  Mladina 22  |  Uvodnik

    Smrt ideologije

    Ta teden je Mednarodni denarni sklad (MDS) objavil analizo treh svojih vodilnih makroekonomistov o neoliberalizmu – in slovenski mediji so pretežno, tako kot večina vzhodnoevropskih, uspešno spregledali objavo, kar seveda ni presenečenje. Jonathan D. Ostry, Prakash Loungani in Davide Furceri so vrh pameti MDS, tisti, ki že leta opozarjajo, da je bila dolgoletna politika MDS napačna in da jo je nujno spremeniti, so del ekipe Christine Lagarde, ki kot direktorica sklada že leta bije bitko s skladom samim, namreč njegovo naravnanostjo.

  • Anže Tomić

    3. 6. 2016  |  Politika

    Borut Mekina o koncu bolniške in okuženem ministrstvu

    Pogovor je nastal na podlagi članka Okuženo ministrstvo>>

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/267138598&color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Borut Mekina

    3. 6. 2016  |  Mladina 22  |  Politika

    Okuženo ministrstvo

    Ste sami krivi, če dobite virozo? Po letu dni brainstorminga se je slovensko ministrstvo za finance dokopalo do odgovora in predlagalo ukrep »čakalni dnevi«. Oblikovala ga je delovna skupina za pregled socialnih izdatkov, sestavljena predvsem iz zaposlenih na ministrstvu in zaposlenih v vladnem uradu za makroekonomske analize (Umar), torej samih finančnikov. Ukrep je vlada že potrdila in je zdaj v fazi »preučevanja«. Pomeni pa, da bi sicer bolni, torej tisti s prehladom ali gripo, lahko bili na bolniški, vendar bi prve dni ostali brez vsakršnega nadomestila plače. Tako je, če socialno ali zdravstveno politiko krojijo na direktoratu za proračun, od koder so omenjeno delovno skupino vodili.

  • Anže Lebinger

    3. 6. 2016  |  Politika

    Davčnih blagajn za manjše nevladne organizacije ni več

    V današnjem Uradnem listu so objavljene spremembe Pravilnika o Zakonu o DDV, ki določajo, da manjšim nevladnim organizacijam ni več potrebno izdajati računov, kadar prodajajo svoje izdelke ali storitve, s tem pa jim posledično ni treba več uporabljati davčnih blagajn. Sprememba je posledica intenzivnih skupnih naporov in akcij CNVOS, Olimpijskega komiteja, Planinske zveze in Zveze društev upokojencev, so zapisali na spletni strani Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij. Če torej v prihodnje organizirate društveni izlet, kulturno ali športno prireditev, ali pa prodajate svoje izdelke na jutranji tržnici, vam računa že ni več potrebno izdati, in zato tudi ne potrebujete več davčne blagajne, ki bi račun davčno potrdila.

  • Damjana Kolar

    3. 6. 2016  |  Kultura

    REJVikend

    Klubsko dogajanje za petek in soboto.

  • Darja Kocbek

    2. 6. 2016  |  Svet

    Priča smo odmiranju neoliberalizma

    Tehnokrati, ki so v službi sodobnega kapitalizma, počasi a neradi priznavajo, da ta propada. To je mogoče slišati, ko guverner angleške centralne banke Bank of England opozarja na »nizko rast, nizko inflacijo, nizko ravnotežno obrestno mero«. Pa tudi, ko Banka za mednarodne poravnave (BIS), ki je centralna banka centralnih bank, svari, da se »globalno gospodarstvo očitno ni sposobno vrniti k trajnostni in uravnoteženi rasti«. Najbolj očitno pa je to pravkar pokazal Mednarodni denarni sklad (IMF), v Guardianu piše Aditya Chakrabortty.

  • Anže Lebinger

    2. 6. 2016  |  Svet

    Boj McDonald'sovih delavcev za zvišanje minimalne urne postavke

    Boj za zvišanje minimalne urne postavke najnižje plačanih delavcev v ZDA se nadaljuje. Pomemben del kampanje »Fight for $15« se je odvijal prejšnji teden, ko je nekaj tisoč ljudi kljub izredno slabemu vremenu dva dni protestiralo pred sedežem McDonald'sa v Chicagu. Zahtevali so sindikalne pravice in zvišanje postavke na 15 dolarjev na uro. Protestniki poudarjajo, da morajo vodilni slediti drugim ameriškim podjetjem, ki so že zvišala urno postavko. McDonald's je, zatem ko je uvedel možnost zajtrka čez dan, zabeležil povišan dobiček. Delavci zahtevajo, da se milijonski dobički končno poznajo tudi na plačah kuharjev in blagajnikov.

  • Damjana Kolar

    2. 6. 2016  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Izbor dogodkov od 2. do 5. junija.

  • Izak Košir, STA

    2. 6. 2016  |  Politika

    KPK lani prejela več kot tisoč prijav suma korupcije

    Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je lani v reševanje prejela 1.083 prijav suma koruptivnih dejanj in drugih kršitev, izhaja iz letnega poročila komisije. Med drugim je v lanskem letu prejela 2.483 poročil o lobističnih stikih, kar je precej več kot leto prej, ko jih je KPK prejela 1118. Iz objavljene tabele s podatki, povzete iz letnega poročila KPK, je razvidno, koliko je bilo prejetih prijav suma koruptivnih dejanj. Poročilo opozarja in osvetljuje sistemsko korupcijo v Sloveniji. 

  • IK, STA

    2. 6. 2016  |  Svet

    Novi filipinski predsednik zagovarja umore novinarjev

    Sporni novoizvoljeni filipinski predsednik Rodrigo Duterte je dejal, da so umori novinarjev v določenih primerih upravičeni. Kot je dejal na novinarski konferenci v rodnem Davau na jugu Filipinov, se dobrim novinarjem, ki ljudem posredujejo resnico, ne bo nič zgodilo, skorumpiranih pa ne bo rešila niti pravica do svobode izražanja. 

  • Na Hrvaškem množični protesti v podporo reformi šolstva

    Več deset tisoč ljudi je na včerajšnjih shodih v več hrvaških mestih podprlo izvajanje celovite reforme kurikuluma, potem ko je zaradi političnih pritiskov iz vladne koalicije odstop ponudila strokovna skupina, ki je lani začela pripravljati reformo. Množica ljudi je preplavila osrednji zagrebški trg. Podporo organizatorjem iz pobude Hrvaška zmore bolje so izrazili predstavniki več kot 300 organizacij civilne družbe, vključno s sindikati, delodajalci in nevladnimi organizacijami, ki si prizadevajo za nadaljevanje reforme brez političnih pritiskov.

  • Izak Košir

    1. 6. 2016  |  Družba

    Strehovec pričakuje, da bo tožilstvo ovadbo portala 24kul.si zavrnilo kot neutemeljeno

    Kot smo poročali je bil portal 24kul.si kazensko ovaden zaradi članka o splavu in seznama članov "abortivnega lobija". Na ovadbo se je za Mladino odzval Tadej Strehovec iz Zavoda za družino in kulturo življenja KUL.si. Med drugim je povedal, da "domnevne ovadbe" uradno še niso prejeli. "Na splošno menimo, da prijavitelji zlorabljajo institut ovadbe z namenom omejevanja ustavno zagotovljene pravice do svobode izražanja in javnega zastraševanja vseh, ki se v Sloveniji ne strinjajo z nasiljem nad nerojenimi otroki," je poudaril Strehovec, direktor in lastnik Zavoda za družino in kulturo življenja, lastnika portala 24kul.si, sicer pa tudi generalni tajnik Slovenske škofovske konference.

  • Marjan Horvat

    13. 5. 2016  |  Mladina 19  |  Svet

    »Župan vseh Londončanov«

    Minuli ponedeljek je županovanje v Londonu prevzel Sadiq Khan, 45-letni britanski politik pakistanskega rodu. 57 odstotkov Londončanov in Londončank vseh barv in veroizpovedi je uspešni pravnik in od leta 2005 poslanec in minister laburistične stranke prepričal z umirjenimi nastopi, v katerih je poudarjal, da bo »župan vseh Londončanov«, zlasti pa z obljubami, da bo v britanski prestolnici rešil žgoče stanovanjsko in prometno vprašanje, kar vključuje tudi štiriletno zamrznitev cen vozovnic za javni promet. Khan velja za socialdemokrata, BBC ga je umestil v laburistično »mehko levico«, marksistični komentator Richard Seymour pa ga opisuje kot »središčnika«.

  • Darja Kocbek

    1. 6. 2016  |  Svet

    WTO je skupina fevdov, zato bi bilo koristno, če bi propadla

    ZDA po mnenju drugih članic z vetom, s katerim so preprečile vnovično imenovanje sodnika iz Južne Koreje, izsiljujejo Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO). Po mnenju drugih članic WTO vključno z EU je zaradi tega veta ogrožena nepristranskost globalnega trgovinskega sodišča pri WTO, poroča Financial Times.

  • Damjana Kolar

    1. 6. 2016  |  Kultura

    Festival (pre)drznih performativnih umetnosti

    Po uspešnih potujočih plesno-umetniških manifestacijah Pajek/Spider, ki so med leti 2010 in 2015 v organizaciji produkcijskega kolektiva Pekinpah potekale v Lyonu, Berlinu, Atenah, Bruslju in Zagrebu, se Pajek 2. in 3. junija ponovno vrača v Ljubljano. Peto nadaljevanje mednarodnega festivala (pre)drznih performativnih umetnosti, bo potekalo v Španskih borcih, kjer se bo zvrstilo sedem novih mednarodnih plesnih predstav in performansov, festival pa se bo zaključil z brezplačnim performansom v trajanju na skrivni lokaciji.

  • Anže Lebinger

    1. 6. 2016  |  Družba

    Ali je prepoved jemanja vsakršnih psihoaktivnih substanc smiselna?

    V Veliki Britaniji želijo z novim zakonom (The Psychoactive Substances Act 2016) v celoti prepovedati proizvodnjo, distribucijo in prodajo psihoaktivnih snovi, z izjemo alkohola ter kofeinskih in nikotinskih proizvodov; ne glede na dejansko škodljivost in socialno problematičnost. Državna prepoved je odziv na številne nevarne stranske učinke in primere uživanja s smrtnim izidom. Vendar pri Guardianu opozarjajo, da drakonski ukrepi temeljijo na medijski histeriji in predpostavki o 100 smrtnih žrtvah na letni ravni. V resnici naj bi jih bilo okoli deset. Z zakonom želijo oblasti zajeziti predvsem prodajo dušikovega oksida, sintetičnih kanabinoidov, opojne kadulje in določenih blažjih poživil. Raziskava, ki jo navaja Independent, kaže na to, da bi 64 odstotkov vprašanih starih med 16 in 24 let še naprej uživalo tovrstne pshioaktivne substance, čeprav bi bile zakonsko prepovedane. Avtorji raziskave zaradi tega dvomijo v smiselnost prepovedi.

  • Peter Petrovčič

    13. 5. 2016  |  Mladina 19  |  Družba

    Romi in njihovi gospodarji

    V sredo se je pred kazenskim sodiščem nadaljevalo sojenje celi vrsti Romov iz Dobruške vasi. Očitajo jim, da so s postavitvijo hiš in barak kršili kazenski zakonik in s tem storili kaznivo dejanje protipravnega zavzetja nepremičnine. Moteči so skratka postali po več kot 50 letih prebivanja na tem območju preprosto zato, ker se je občina Škocjan na mestu romskega naselja odločila zgraditi čistilno napravo in gospodarsko-tehnološki center. Projekt pa sta z zavedanjem, da tam stoji romsko naselje, sofinancirali tudi država in EU.

  • Se spominjaš Dolly Bell?

    Se še spominjate filma Se spominjaš Dolly Bell?, zgodbe o idilični sarajevski soseski, v kateri se vsi poznajo? Saj veste, ljudje živijo drug ob drugem, drug z drugim, drug za drugega in celo drug na drugem. In tu odrašča 16-letni Dino (Slavko Štimac), ki stalno ponavlja, da “vsak dan v vseh pogledih vse bolj napreduje”. Njegova velika, revna družina se stiska v enosobnem stanovanju, kratkočasi se s hipnozo, z vrstniki igra v bendu, z velikimi očmi gleda lokalne kriminalce in po otročje se zatreska v Dolly Bell, pevko in prostitutko. Včasih kdo odide. Včasih se kdo poroči. Včasih kdo umre. In kot veste, se film – sicer himna sarajevskemu talilnemu loncu – konča z Dinovo selitvijo iz te idilične soseske.