• Damjana Kolar

    9. 6. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V Channel Zeru bo nastopil Akito, eden od najbolj vročih londonskih producentov in DJ-ev. Poleg njega se bo v klubu premierno predstavil še .čunfov dark alter-ego Kanomotis, za ostalo glasbeno podporo bodo poskrbeli Bojler rezidenti, za vizualne užitke pa VJ-ka Smech. Na zaključnem večeru letošnje sezone dogodkov Analogue/Digital na Mostovni bo kot glavni gost nastopil Christian Kroupa, pridružila pa se mu bosta še Nico in Roli. 

  • IK, STA

    8. 6. 2017  |  Svet

    V Veliki Britaniji največ glasov konservativcem, a brez absolutne večine

    V Veliki Britaniji so na današnjih predčasnih parlamentarnih volitvah glede na izide vzporednih volitev, ki jih objavljajo britanski mediji, največ glasov dobili konservativci premierke Therese May, a kaže, da ne bodo več imeli absolutne večine. Torijci naj bi glede na izide vzporednih volitev dobili 314 sedežev v 650-članskem parlamentu. Za absolutno večino je potrebnih 326 sedežev, konservativci pa so jih doslej imeli 330.

  • Darja Kocbek

    8. 6. 2017  |  Svet

    Bomo dobili finančnega ministra za območje z evrom?

    Nemško-francoska delovna skupina ima do julija čas za pripravo predlogov za reformo območja z evrom. Z njo naj bi to območje dobilo svojega finančnega ministra, ki bo moral po besedah nemške kanclerke Angele Merkel zagotoviti, da bo Evropa svojo usodo močneje »vzela v svoje roke«. Toda predloga za uvedbo finančnega ministra območja z evrom ne bo enostavno uresničiti. Kot vedno, je zaplete pričakovati, ko se bo treba dogovoriti o podrobnostih, saj Nemci in Francozi funkcijo novega finančnega ministra vidijo vsak po svoje, navaja die Zeit.

  • Uredništvo

    8. 6. 2017  |  Kultura

    Slovenska animatorka ustvarila animacijo za serijo Orange Is The New Black

    Špela Čadež, avtorica animiranih filmov, ki je z Bolesom postala svetovna zvezda, je skupaj s svojo ekipo Finta ustvarila novi animirani promocijski film za TV-serijo Orange Is The New Black, ki jutri pričenja peto sezono. Portret Špele Čadež smo pred časom objavili v Mladini in si ga lahko preberete na tej povezavi. Lani pa se je avtorica predstavila tudi na prestižnem filmskem festivalu Sundance, kjer so zavrteli njen film Nočna ptica, s katerim je, podobno kot z Bolesom, segla po nagradah doma in na tujem. 

  • IK, STA

    8. 6. 2017  |  Svet

    V Černobilu odprli hostel

    Ukrajinska vlada je znotraj kontaminiranega območja v Černobilu odprla hostel, s čimer so turistom omogočili raziskovanje žarišča največje jedrske katastrofe v zgodovini človeštva.

  • Damjana Kolar

    8. 6. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Na Ljubljanskem gradu bodo odprli fotografsko razstavo Arneta Hodaliča in Katje Bidovec z naslovom Izginjajoče kulture, katere namen je predstaviti ljudstva, ki še vedno živijo tako kot pred stoletji. Na letnem vrtu Hostla Celica bo od 8. do 10. junija potekal festival Godibodi, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Ljubljana pa bo od 9. do 12. junija pripravila tradicionalno razstavo študentskih del ob zaključku študijskega leta. 

  • Darja Kocbek

    7. 6. 2017  |  Družba

    Kako dogme spodkopavajo demokracijo

    »V skupini za načrtovanje ni soglasja, ali naj vas povabimo,« je profesorju novinarstva na univerzi v Teksasu Robertu Jensenu spomladi letos povedal organizator enega od dogodkov. Jensen naj bi govoril na prireditvi o »raznolikosti in vključevanju«. Vedel je, da sta razloga za pomisleke, ali mu pustiti nastopiti ali ne, lahko le dva: njegovo kritično pisanje o ameriškem imperiju po 11. septembru 2001 in eseji o transspolnem gibanju z vidika radikalnega feminizma.

  • Uredništvo

    2. 6. 2017  |  Politika

    Laž, dezinformacija, propaganda, manipulacija

    Mladinine Alternative tokrat obravnavajo fake news. O laži, dezinformaciji, propagandi in manipulaciji pišejo Božo Repe, Hannah Arendt, Jože Vogrinc, Boris Vezjak, Katja Perat, Ivana Djilas, Janez Polajnar, Kornelija Ajlec, Samo Tomšič, Marcel Štefančič, jr. in Jure Trampuš. 

  • Staš Zgonik

    2. 6. 2017  |  Mladina 22  |  Družba

    Opuščanje kovancev za cent in dva centa

    Italija naj bi z novim letom opustila kovanje evrskih kovancev za cent in dva centa, po novem pa bodo tam, če bo zakon sprejet, vsi zneski zaokroženi na najbližjih pet centov. Ker se realna vrednost kovancev najnižje nominalne vrednosti z inflacijo zmanjšuje, jih ljudje vse manj jemljejo kot resno plačilno sredstvo. Kovancev za cent in dva centa, ki jih dobijo pri blagajnah, pogosto ne porabijo za nadaljnje plačevanje, temveč se nalagajo v kozarcih, škatlicah in avtomobilskih predalčkih. Zaradi tega imata država in gospodarstvo s sortiranjem in zagotavljanjem zadostne količine teh kovancev, ki jih na leto iz obtoka izgine več kot šest odstotkov, nepotrebne stroške.

  • Uredništvo

    7. 6. 2017  |  Kultura

    Green Day v Ljubljani: "Fuck you, Donald Trump!"

    Vzkliku "Fuck you, Donald Trump!" lahko na spodnjem videoposnetku prisluhnete na 29. sekundi. Članek Vrnitev ameriškega idiota iz aktualne Mladine pa si lahko preberete na tej povezavi

  • Izak Košir

    2. 6. 2017  |  Mladina 22  |  Družba

    Pozor, Sova!

    Ameriški senat je svojim članom dovolil, da uporabljajo aplikacijo za pametne naprave Signal. Ta je po mnenju strokovnjakov ena od najboljših rešitev za varno oziroma skrito komunikacijo. Signal postaja vse bolj priljubljen tudi v Sloveniji, predvsem med policisti ter med nekaterimi nekdanjimi in sedanjimi ministri, znanimi odvetniki, poslanci, novinarji, lobisti …

  • Damjana Kolar

    7. 6. 2017  |  Kultura

    Revolucionarne zabave v različnih povojnih obdobjih

    Na 1. programu TV Slovenija bodo v soboto, 10. junija ob 21.35 predvajali dokumentarni film Revolucionarne zabave naših mladosti, avtorja Zvezdana Martiča, ki je nastal v okviru dokumentranega programa TV Slovenija. Je bil punk bolj revolucionaren od rocka? Je bilo bolj nevarno poslušati jazz ali plesati tržačana? So bili mladi v šestdesetih pogumnejši od ostalih generacij mladih? Je narodno zabavna glasba punk današnjega časa?

  • STA

    7. 6. 2017  |  Družba

    Nagrajeni tudi fotografiji Mladininih sodelavcev

    Na sklepnem dogodku natečaja Slovenia Press Photo (SPP) so podelili nagrade za najboljše fotografije. Podelili so nagrade v kategorijah Šport, Novice, Ljudje, Narava in Kultura. Žiranti najboljše fotografije in foto zgodbe niso izbrali, saj naj bi bile fotografije pod pričakovanji žirantov, njihovi opisi pa površni, so sporočili iz Zavoda SPP.

  • Damjana Kolar

    7. 6. 2017  |  Kultura

    Sodobno-plesni deli Trishe Brown in Josefa Nadja v novi preobleki 

    Letošnjo sezono v Španskih borcih bodo 8. junija ob 20.00 zaključili s premiero ene največjih produkcij Zavoda EN-KNAP. Gre za predelavo dveh legendarnih sodobno-plesnih del iz 80ih, in sicer za prelomno delo nedavno preminule ključne figure postmodernega plesa, Trishe Brown z naslovom Set and Reset/Ponastavitev in prvo delo koreografa Josefa Nadja z naslovom Canard Pekinois/Mračna zveza, ki s svojimi osebnoizpovednimi deli navdušuje že trideset let. Premiero bosta spremljali dve predavanji s pomočjo filmov, ki ju bo vodila Denise Luccioni in pogovora s Kathleen Fisher iz Trisha Brown Dance Company in Josefom Nadjem.

  • Darja Kocbek

    6. 6. 2017  |  Svet

    Skrivno srečanje svetovne elite

    Recite, kar hočete o interesni skupini Bilderberg, priznati je treba, da ima smisel za humor. Dnevni red za letošnje tajno srečanje pripadnikov svetovne elite, ki je bilo od 1. do 4. junija v ZDA, je polno internih šal. Širok nasmeh si zasluži samopoimenovanje, da so »raznolika skupina političnih voditeljev in izvedencev«. Skupina Bilderberg trdi, da je njena konferenca srečanje »raznolikosti«, pri tem je ne moti, da je med udeleženci manj kot 25 odstotkov žensk, pa več visokih menedžerjev velebanke Goldman Sachs kot ljudi, ki niso bele polti, navaja Guardian.

  • Uredništvo

    6. 6. 2017  |  Politika

    "Borut Pahor je zlorabil funkcijo predsednika države"

    Videoizsek nedavne okrogle mize novinarjev in strokovnjakov, ki je potekala na temo predsedniških volitev v Sloveniji.

  • Uredništvo

    6. 6. 2017  |  Svet

    Svoboda izražanja ali nespoštljiva provokacija?

    Založnik Larry Flynt (74), o katerem je bil posnet tudi film (Ljudstvo proti Larryju Flyntu), se je vedno zavzemal za napredne in liberalne poglede v ameriški družbi. Kljub temu, da je nekoč sicer želel kandidirati na listi republikanske stranke, je v svoji karieri večkrat podprl demokratske kandidate, predvsem Billa Clintona in nenazadnje lani njegovo soprogo Hillary Clinton, ki je nato ameriško predsedniško tekmo izgubila proti Donaldu Trumpu. Slednji pa je morda Flyntu služil kot navdih pri njegovi nedavni provokaciji. 

  • Damjana Kolar

    6. 6. 2017  |  Kultura

    Zemlja v odnosu do vesolja in Marsa

    V Galeriji Kapelica v Ljubljani bodo 9. junija pripravili 2. mednarodni simpozij Zemlja brez ljudi, kjer bodo poleg predstavitev znanstvenikov in umetnikov, odprli tudi tri razstave: Somnium Dannyja Baze, Marka Peljhana in Karla Yerkesa, Cosmologicus Katarine Petrović in ElektroMagnetikSpektrum Braneta Zormana. Predstavili bodo tudi delo skupnosti na hibridnem biotopu Zelena stena ter tri delavnice, ki tematizirajo Zemljo v odnosu do vesolja in Marsa. 

  • Uredništvo

    6. 6. 2017  |  Kultura

    Javno branje prvega slovenskega epa Borisa A. Novaka

    V kavarni Narodne galerije v Ljubljani bo 7. junija med 17. in 22. uro potekalo javno branje iz treh knjig epa Vrata nepovrata Borisa A. Novaka. Pri branju se mu bodo pridružili gostje Veno Taufer, Lado Kralj, Jožica Avbelj, Aleš Berger, Milan Dekleva, Manca Košir, Marjan Strojan, Dušan Šarotar, Milena Blažič, Erica Johnson Debeljak (branje angleških prevodov), Zdenko Čepič, Ivana Novak, Eva Vrbnjak, Janez Vrečko, Ivo Svetina, Simona Kopinšek, Miha Hočevar, Draga Potočnjak, Martina Ožbot. Dogodek bo tudi hommage slikarki Metki Krašovec, ki je prispevala naslovne slike za vse tri knjige.

  • IK, STA

    5. 6. 2017  |  Politika

    SDS povečala prednost, Janša ponovno tudi na lestvici najbolj priljubljenih politikov

    Junijska javnomnenjska raziskava časnika Delo kaže velik porast podpore opozicijskima strankama SDS in NSi, obe sta dosegli najvišji delež podpore v zadnjem letu. Največji vladni stranki SMC pa je podpora padla na 5,4 odstotka, s čimer je dosegla novo dno. Prejšnji mesec je SD namreč že skoraj prehitela SDS

  • Darja Kocbek

    5. 6. 2017  |  Družba

    Ko ima peščica podjetij nadzor nad našimi osebnimi podatki

    Internet danes povezuje več kot 3 milijarde ljudi in omogoča dostop do informacij prek naprav, ki jih nosimo v žepih. Slovenec Aleks Jakulin, ustanovitelj in direktor podjetja Ganxy s sedežem v New Yorku, je objavil analizo razvoja interneta v zadnjih 20 letih.

  • Uredništvo

    5. 6. 2017  |  Politika

    O prihodnosti levice pred združitvijo ZL v novo stranko 

    Zadnjih nekaj let je za evropsko in s tem tudi specifično slovensko levico predstavljalo turbulentno obdobje. Od velikih napovedi gradnje grass-roots socialističnega gibanja do celostne usmeritve v parlamentarno politiko; od napovedi socialne revolucije s strani Syrize do njenega sprejetja varčevalnih ukrepov. Po valu levega populizma se je pojavil tudi val skrajnodesničarskega, ki neposredno vpliva na interpretacijo dotičnega obdobja za levico. Nujnost antifašistične koalicije, tudi za ceno odpovedi nekaterim radikalnim predpostavkam ali napor refleksije in poskus počasne obnove izhodiščnih idej? O vsem tem se tik pred združitvijo Združene levice v novo stranko pogovarjamo z Gregorjem Repovžom in Rokom Kogejem.

  • Odškodninske tožbe SDS zoper poslance, ki so zapustili stranko

    V sredo se je na novomeškem okrajnem sodišču začelo sojenje v zadevi SDS proti poslancu Zvonku Lahu, v kateri tega njegova bivša politična stranka toži za povrnitev stroškov za izvolitev, potem ko je izstopil iz poslanske skupine oziroma prestopil v poslansko skupino NSi.

  • Izak Košir

    2. 6. 2017  |  Mladina 22  |  Kultura

    Vrnitev ameriškega idiota

    Če lahko kako strnem raziskovanje, ki sem se ga lotil pred koncertom skupine Green Day v ljubljanskih Stožicah, moram to storiti z ugotovitvijo, da različne generacije to zasedbo dojemajo različno. Če ste se rodili v osemdesetih ali še prej, boste morda presenečeni nad dejstvom, da za današnje srednješolce stari rock niso več Beatli in Stonesi, temveč Gunsi in Nirvana. Generacija, rojena v osemdesetih, pa ima Green Day za pojav, ob katerem je odraščala. Takrat so na MTV ponovno začele doneti kitare in po daljšem zatišju se je tudi v mainstreamu ponovno pojavila beseda »punk«. To sicer ni bil punk v slogu Sex Pistols in The Clash, pa tudi kitare niso donele tako kot pri zasedbi Pearl Jam ali bendih iz Seattla, zibelke grungea. Skupina Green Day pač ne prihaja iz deževnega mesta, temveč iz sončne Kalifornije. In temu primeren je tudi njen »punk«.

  • Damjana Kolar

    5. 6. 2017  |  Kultura

    V Kinoteko prihaja večkrat nagrajeni japonski umetnik Takashi Makino

    V Slovenski kinoteki v Ljubljani bo 6. junija ob 20.00 v okviru cikla Kino-integral gostoval Takashi Makino, večkrat nagrajeni japonski avtor sodobnega eksperimentalnega filma. O njegovem delu je Alejandro Bachmann zapisal, da ne ustvarja preprosto filmov, temveč omamne ekscese. Ti nam v trenutku projekcije omogočijo izkušnjo, ki je običajno prestavljena na "potem": kakor da bi se podob spominjali, medtem ko jih gledamo.

  • Brisanje imen z domobranskih spomenikov

    Šestega aprila pred tremi leti, na obletnico napada nacistične Nemčije na Jugoslavijo, so v Grahovem pri Cerknici odkrili nov, impresiven spomenik domobrancem. Po pisanju časnika Dnevnik pa bo Nova slovenska zaveza, društvo za ohranjanje spomina na domobranstvo, ki je dala spomenik postaviti, morala v skladu s pravnomočno odločitvijo višjega sodišča z njega zbrisati ime enega od »domobrancev«.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    2. 6. 2017  |  Mladina 22  |  Uvodnik

    V imenu davkoplačevalcev

    Vlada si zasluži pohvalo. Ravna modro, pokončno in že druge družbe s seznama nekdanje predsednice vlade Alenke Bratušek in guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca iz leta 2013 ne želi po nizki ceni spustiti iz rok. Najprej je taktično izpeljala čisto resen poskus prodaje Telekoma – in ko ni dosegla spodobne cene in spodobnega kupca, je s pogajanji in tudi pogojevanjem kupcu, naj prevzame tudi tveganja, ki izhajajo iz preteklih let poslovanja Telekoma, dosegla, da do prodaje ni prišlo. In čisto nihče iz evropske komisije vladi ni mogel očitati, da ni storila čisto vsega, da bi našla verodostojnega kupca Telekoma, ki bi bil za nacionalnega telekomunikacijskega operaterja pripravljen plačati spodobno ceno.

  • 2. 6. 2017  |  Družba

    Radio Mladina: Staš Zgonik o posledicah požara na Vrhniki

    Podkast je nastal na podlagi članka Posledice onesnaženja >>

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/325667499&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Staš Zgonik

    2. 6. 2017  |  Mladina 22  |  Družba

    Posledice onesnaženja

    Prve meritve onesnaženosti so se začele, ko je na pogorišču še tlelo. Takoj zjutraj po požaru, v torek, 16. maja, so na teren prišli prvi strokovnjaki za merjenje onesnaženosti. Uprava za zaščito in reševanje je na teren poslala mobilno enoto za meritve onesnaženja okolja z Instituta Jožef Stefan. Agencija za okolje je aktivirala svojo mobilno enoto.