• Grega Repovž

    Grega Repovž

    18. 11. 2016  |  Mladina 46  |  Uvodnik

    Sluz

    Spoznanje o danes neobvladljivem Facebooku in drugih množičnih družabnih omrežjih prihaja kot groza tako za tiste, ki so ga uporabljali že doslej, kot tiste, ki so njegov obstoj doslej ignorirali – utemeljujoč, da ne želijo, da ta platforma vpliva na njihovo življenje. To je zelo legitimno stališče – ker Facebook lahko postane ena taka mala odvisnost. Je tudi privid, ne čisto napačen, niti ne pretežno slab, a vseeno privid nekega bivanja, ki ga dejansko ne živi povprečni uporabnik. No, Facebook je danes postal tako velik, da aktivno vpliva na življenje malodane vsakega Zemljana, tudi tistih, ki se z njim »zavestno ne pečajo«. Je morda Facebook tista umetna inteligenca, ki bo sama usmerjala svet – pri čemer smo jo desetletja čakali, pravo umetno inteligenco. Pričakovali smo, da bo to neka koristna nadmodrost, dobili pa smo eno butasto sluz, ki v veliki meri reproducira neumnost, sovraštvo, nevoščljivost in grdobijo, seveda tudi kakšno lepo misel, moder stavek ali dva in slike ljubkih mladih mačk.

  • Damjana Kolar

    19. 11. 2016  |  Kultura

    Mednarodna arhitekturna konferenca v Piranu

    V Gledališču Tartini Piran bodo 19. novembra potekali Piranski dnevi arhitekture, mednarodna arhitekturna konferenca z eno najdaljših tradicij na svetu. Prva konferenca je bila leta 1983, njen pobudnik in dolgoletni predsednik organizacijskega odbora konference pa je bil arhitekt prof. Vojteh Ravnikar (1943–2010). Od leta 2008 jo vodi in organizira generacija mlajših arhitektov. Namen konference je ovrednotiti tekoče arhitekturne trende in predstaviti najbolj inovativne ideje arhitekturne in prostorske produkcije, ki na sodoben način spoštujejo lokalni kontekst in podpirajo kulturno raznolikost.

  • 18. 11. 2016  |  Politika

    Jure Trampuš o vplivu Facebooka na ameriške volitve

    Pogovor je nastal na podlagi intervjuja: Marko Milosavljević>>

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/293612341&color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Staš Zgonik  |  foto: Borut Krajnc

    18. 11. 2016  |  Mladina 46  |  Družba

    Prof. dr. Rajko Kenda, strokovni direktor Pediatrične klinike

    Tragična zgodba dveletne Neže Arnolj, ki so jo avgusta na Pediatrični kliniki sprejeli zaradi popuščanja srca, je po ustaljeni medijski metodi postala nov dokaz o koruptivnosti in neživljenjskosti slovenskih zdravnikov. Deklica, ki jo je med čakanjem na presaditev srca prizadela možganska kap, kljub napovedim zdravnikom o skorajšnji smrti še vedno živi. Starši, ki so se od deklice enkrat že poslovili, pa zdaj slovenskim zdravnikom ne zaupajo več in zahtevajo zdravljenje v tujini, česar pa zavarovalnica brez privolitve zdravnikov ni pripravljena plačati.

  • Damjana Kolar

    18. 11. 2016  |  Kultura

    REJVikend

    Izbor elektronskih dogodkov za petek in soboto.

  • Uredništvo 

    18. 11. 2016  |  Politika

    SDS želi prek posebne preiskovalne komisije diskreditirati Mladino

    V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) so v sporočilu za javnost zapisali, da pozorno in z zaskrbljenostjo opazujejo nadaljne poskuse diskreditacije tednika Mladina, ki ga "del politike zaradi njegove kritičnosti poskuša prikazati kot člen nekakšne finančne naveze, ki nezakonito črpa denar iz javnih sredstev". DNS dodaja, da podpira stališča Mladine, ki opozarja, da nastopi poslancev SDS dajejo vtis, da je državni zbor le zaradi Mladine in poskusa njene diskreditacije ustanovil posebno preiskovalno komisijo, ki išče morebitne nepravilnosti v zdravstvu.

  • Darja Kocbek

    17. 11. 2016  |  Svet

    Hillary Clinton ni porazil Donald Trump, ampak njen soprog

    Dogodki, ki so privedli do izvolitve Donalda Trumpa za predsednika ZDA, so se začeli leta 1975. Na sestanku nekaj mesecev potem, ko je Margaret Thatcher postala predsednica britanske konservativne stranke, je ena od članic pojasnjevala, da je zanjo srednja pot bistvo konservativizma. Thatcherjeva jo je prekinila, iz svoje torbe potegnila obrabljeno knjigo, jo vrgla na mizo in rekla, da je to tisto »kar verjamemo«. Ta knjiga je bila Ustava za svobodo Fredericka Hayeka s filozofijo neoliberalizma, za katero je konkurenca temelj medčloveških odnosov. Po tej filozofiji trg določi naravno hierarhijo zmagovalcev in poražencev, oblikuje bolj učinkovit sistem, kot ga je mogoče vzpostaviti z načrtovanjem ali oblikovanjem.

  • Jure Trampuš

    11. 11. 2016  |  Mladina 45  |  Politika

    Primer Janša 

    Donaldu Trumpu so dva dni pred volitvami odvzeli dostop do osebnega Twitter računa. Pravzaprav so Trumpa, tako je poročal New York Times, svetovalci prepričali, naj ga tik pred volitvami neha uporabljati na način, kot ga je doslej. Naj raje ne piše žaljivih tvitov, naj jih ne objavlja sredi noči, naj se zadrži. Namesto Trumpa so začeli tvitati njegovi svetovalci. Twitter je družbeno omrežje, kjer se zaradi oblike sporočanje hitro pripetijo rasistični in šovinistični zdrsi, prostora je tako malo, da se človek hitro razgali. Trumpu ni zdrsnilo, njegov politični govor je identičen njegovim sporočilom na Twitterju, poenostavlja in žali. Trump je demagog, ki zna uporabljati zgolj kratke stavke. Twitter je za takšna politična sporočila idealen. Poteza svetovalcev je bila logična in uspešna. Trump je na volitvah zmagal, njegovi tviti bodo postali politična realnost.

  • Uredništvo

    16. 11. 2016  |  Politika

    Ko se predsednik hvali z Janom Plestenjakom in Heleno Blagne

    V času, ko je predsedniška funkcija degradirana na nastopanje v razvedrilnih televizijskih šovih, je predsednik republike Borut Pahor v svojem značilnem slogu na svojem profilu na Instagramu objavil tri zgovorne fotografije z estradniki. Ob 200. obletnici javnega glasbenega šolstva v Sloveniji je v predsedniški palači gostil pop pevca Jana Plestenjaka, dan kasneje pa je objavil fotografijo s pop pevko Heleno Blagne, ki je prav tako nastala v predsedniški palači, izvajalko pesmi Macho je poimenoval kar "prva dama slovenske glasbe". Predsednik republike je pokazal, da se druži in rokuje tudi s tujimi zvezdniki, saj se je pohvalil tudi s fotografijo s hollywoodskim igralcem Johnom Malkovichem, ki naj bi nastala "nedavno v Buenos Airesu". 

  • Damjana Kolar

    17. 11. 2016  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Izbor dogodkov od 17. do 20. novembra.

  • IK, STA

    16. 11. 2016  |  Družba

    Informacijski pooblaščenec presodil, da v zadevi Ornig prevladuje javni interes 

    Informacijski pooblaščenec je delno ugodil pritožbi portala Pod črto in naložil ministrstvu za notranje zadeve, da v 31 dneh od vročitve odločbe posreduje mnenje o ugotovitvah direktorata za policijo in druge varnostne naloge v primeru dela policije v zadevi Ornig. Informacijski pooblaščenec je presodil, da v tem primeru prevladuje javni interes. Ministrstvo za notranje zadeve je namreč 13. septembra zahtevo portala Pod črto za dostop do poročila direktorata v celoti zavrnilo zaradi varstva tajnih podatkov, portal pa se je na odločbo ministrstva še isti dan pritožil.

  • IK, STA

    16. 11. 2016  |  Svet

    Je Facebook res pripomogel k zmagi Donalda Trumpa?

    Spletni velikan Facebook naj bi imel že med predsedniško kampanjo v ZDA razvito orodje za izločanje lažnih novic, vendar se ga ni odločil uporabiti, ker se je bal odziva konservativnih volivcev. Podjetje obstoj takšnega orodja sicer zanika. Neimenovani viri pa so za ameriški tehnološki portal Gizmodo zatrdili, da se je Facebook zavestno odločil ne uporabiti orodja, s katerim bi s svojih strani umaknil izmišljene novice. Odločitev naj bi bila po besedah virov sprejeta zaradi prejšnjih kritik iz konservativnih krogov, da je Facebook manipuliral z rubriko najpopularnejših novic z zapostavljanjem konservativnih vsebin.

  • Izak Košir

    11. 11. 2016  |  Mladina 45  |  Družba

    Slaba banka proti skvoterjem

    Poleg Roga in Sokolca spoznajte še eno avtonomno območje – Argo, skvoterski prostor v Izoli, ki prav tako deluje samoorganizirano in neprofitno, namenjen pa je kulturi, sociali, ekologiji in druženju. Oziroma kot pravijo njegovi uporabniki, tam se gradi na enakopravnosti, solidarnosti in spoštovanju drugega. Zapuščeno stavbo nekdanje tovarne je skupnost zasedla pred dobrim letom, namen je bil podoben kot pri Sokolcu in Rogu, in sicer, da bi jo oživila. »Stavbe nekdanje tovarne so bile dolga leta zapuščene in degradirane, vendar DUTB, ki ima trenutno v lasti nepremičnino, zanje ni skrbel, čeprav so pod spomeniškim varstvom. Leta degradacije so vanje privabila vandale in odvisnike, mladina je tja zahajala popivat, poleg vsega pa je Argo postal odlagališče ilegalnih odpadkov. Vse to lastnikov očitno ni motilo. Naša skupnost je nato prostore očistila, sanirala in jim vrnila prijeten videz,« pojasnjuje eden od uporabnikov Arga in dodaja, da skupnosti pripada posestna pravica, saj prostore upravlja več kot leto, vanje pa ni nasilno vdrla, ker so bili odprti, stavbe pa zapuščene.

  • Danes je nov dan

    1. 5. 2020  |  Družba

    Učna urica: Žvižgači

    Pred dnevi nas je vladni govorec podučil, da Gale ni žvižgač, ker je bil sam vpleten v posle zavoda.

  • Damjana Kolar

    16. 11. 2016  |  Kultura

    Grenko-sladke skice o ljubezni

    V Stari dvorani SNG Maribor bodo 18. novembra ob 20.00 premierno uprizorili dramo Ponovna združitev dveh Korej, francoskega igralca, dramatika in režiserja Joëla Pommerata v režiji Andreja Jusa, ki skozi dvajset grenko-sladkih skic izriše zemljevid človeških odnosov.  Joël Pommerat sodi med najpomembnejše sodobne francoske dramatike, najpogosteje pa je opredeljen z oznako avtor-režiser, saj je njegovo dramsko ali točneje gledališko pisanje neločljivo povezano z režijsko izvedbo, pisanje namreč nastaja sočasno z režijo.

  • Uredništvo

    16. 11. 2016  |  Družba

    "Evropa se vrti v začaranem krogu nemoči"

    V intervjuju za Mladino je Tariq Ali povedal, da so družbena gibanja v današnji Evropi večinoma mrtva: "Tudi sicer imajo takšna gibanja le omejen rok trajanja. Vzniknejo, ko zavest dela družbe doživi vrhunec, se aktivirajo na demonstracijah, potem pa se bodisi prelevijo v politične stranke ali pa počasi razpadejo in izginejo. Podemos je nastal iz političnega gibanja in tudi v Sloveniji je iz podobnega gibanja pred leti nastala Združena levica." Celoten pogovor, ki ga je z njim opravil Marjan Horvat si lahko v celoti preberete tu ali na spodnji povezavi. 

  • IK, STA

    16. 11. 2016  |  Svet

    Putin razrešil ministra za gospodarstvo

    Ruski predsednik Vladimir Putin je razrešil ministra za gospodarstvo Alekseja Uljukajeva, ki je bil včeraj aretiran zaradi prejemanja podkupnine, je sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. "Vladimir Putin je izdal odlok o razrešitvi Uljukajeva s položaja," je pojasnil Peskov ter dodal, da je predsednik "izgubil zaupanje" v ministra.

  • Uredništvo

    15. 11. 2016  |  Svet

    Donald, vso srečo z gradnjo 3.200 kilometrov dolgega zidu!

    Režiser Josh Begley je sestavil video iz 200.000 satelitskih fotografij ameriško-mehiške meje. Tako je želel ponazoriti, kako dolg bi moral biti zid med ZDA in Mehiko, ki ga želi zgraditi novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump. Meja med državama je namreč na kopnem dolga 3.200 kilometrov. Video si lahko ogledate s klikom tu ali na spodnjo povezavo.

  • Darja Kocbek

    15. 11. 2016  |  Svet

    Bernie Sanders podpira proteste proti Trumpu

    Bernard Sanders, ki ga je v strankarski tekmi demokratske stranke za kandidata za predsednika ZDA izločila Hillary Clinton, je žalosten, ni pa presenečen, da je na volitvah zmagal republikanec Donald Trump. Zanj ni šok, da so milijoni volivcev glasovali za Trumpa zato, ker so siti in utrujeni od gospodarskega, političnega in medijskega statusa quo, je napisal v New York Timesu.

  • Borut Mekina

    11. 11. 2016  |  Mladina 45  |  Družba

    Maša za partizane

    Za kaj so umirali partizani med drugo svetovno vojno? Pater Bogdan Knavs pravi, da so umirali za ideal pravične družbe in za slovenski jezik. »Poleg ljubezni do slovenskega jezika in želje po pravičnejši družbi so naši padli nosili v sebi tudi ideal tovarištva in prijateljstva. Bili so sposobni tvegati življenje drug za drugega, in kot vemo, so ga mnogi tudi izgubili. Želeli so si, da bi njihovo srce bilo svobodno, da bi lahko ustvarili resnično prijateljstvo, družine in da bi se porajalo novo življenje,« je dejal med letošnjo mašo za partizane.

  • Damjana Kolar

    15. 11. 2016  |  Kultura

    Dvoboj dveh razstav in dveh kuratorjev

    V Galeriji Vžigalica v Ljubljani bo 16. novembra ob 19.oo otvoritev razstavnega projekta Dvoboj, na katerem se bosta pomerila dva kuratorja z dvema razstavama: Yasmin Martin Vodopivec z razstavo Klub golih pesti in Matjaž Brulc z razstavo Prispevek k zgodovini blagostanja na Slovenskem. Dva kuratorja, dve ekipi umetnikov (Veli & Amos, Small but dangers, Iva Tratnik, Matej Stupica, Nina Koželj, Dan Adlešič), dve razstavi, dva otvoritvena govora, dve pogostitvi. Kdo bo boljši? O tem bodo z glasovanjem odločili obiskovalci. 

  • IK, STA

    14. 11. 2016  |  Svet

    Trump napovedal takojšnjo deportacijo do treh milijonov nezakonitih priseljencev

    Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump je v pogovoru za televizijo CBS news izjavil, da bo takoj po prisegi deportiral približno dva do tri milijone nezakonitih priseljencev. Kot je dejal, gre za "kriminalce, člane tolp, prodajalce drog", ki jih bodo bodisi izgnali bodisi zaprli. Napovedal je tudi uresničitev gradnje zidu na meji z Mehiko. To so prve napovedi bodočega predsednika ZDA, da bo vztrajal pri politiki, ki jo je začrtal že med kampanjo, da bo zaustavil nezakonito priseljevanje v ZDA in obračunal z nezakonitimi priseljenci. Njegove načrte o prvih stotih dneh vladanja si lahko preberete tu. 

  • Staš Zgonik

    11. 11. 2016  |  Mladina 45  |  Politika

    Voda v ustavi

    Sedemdeseti člen slovenske ustave pravi, da zakon določa pogoje, pod katerimi se smejo izkoriščati naravna bogastva, hkrati pa določa, da smejo pod nekaterimi pogoji »naravna bogastva izkoriščati tudi tuje osebe«.

  • Damjana Kolar

    14. 11. 2016  |  Kultura

    Drugi celovečerec modnega oblikovalca Toma Forda

    Sloviti modni oblikovalec Tom Ford je že s svojim prvim filmom Samski moški (2009) navdušil gledalce in kritike. Njegov drugi celovečerec Nočne ptice s stopnjujočo napetostjo raziskuje tanko mejo med ljubeznijo in krutostjo, med maščevanjem in odrešitvijo. Dobitnik velike nagrade žirije na beneškem filmskem festivalu, ki je nastal po romanu Austina Wrighta Tony and Susan, bo od 17. novembra dalje na ogled v slovenskih kinematografih.

  • Uredništvo

    14. 11. 2016  |  Družba

    Kako prirediti podatek tako, da se poveča prodaja izdelka

    »Skoraj vsaka tretja ženska v Sloveniji se odloči za splav. Prekinitev spolnega odnosa ni varen način kontracepcije. Uporabite varno kontracepcijo.« Takšna je vsebina televizijskega oglasa podjetja Durex, s katerim to oglašuje kondome. Oglas je zavajajoč, če ne celo neprimeren zaradi trenutka objave, ki si ga je izbralo podjetje. V Sloveniji se zadnja leta izrazito krepi politično-civilnodružbena akcija proti splavu, ki je pri nas ustavno varovana pravica. Pred ljubljansko porodnišnico poteka molitev »za življenje« oziroma proti pravici do splava, ki jo pripravlja Zavod božji otroci. V tednu otroka je Zavod Živim v sodelovanju z rimskokatoliško cerkvijo predvajal propagandni film, ki »razširja lepoto življenja« oziroma poziva proti splavu. Civilnodružbena pobuda pod vodstvom Aleša Primca, ki že leta onemogoča razvoj človekovih pravic istospolno usmerjenih, prerašča v politično stranko, v katere programu je zapisana tudi prepoved pravice do splava … Podjetje Durex je znano po spornih, izzivalnih, šokantnih oglasih za svoje izdelke. Tudi tokratni oglas oziroma podatek v njem, da vsaka tretja ženska v Sloveniji naredi splav, je šokanten. A tak je (tudi) zato, ker ne ustreza dejanskemu stanju na področju umetnih prekinitev nosečnosti, saj je teh v Sloveniji že desetletja vse manj.

  • Uredništvo

    14. 11. 2016  |  Družba

    Povojne grozote niso slovenska posebnost, temveč so se dogajale po vsej Evropi 

    Iz perspektive dela slovenske politike se zdi, da so se povojne grozote dogajale samo pri nas. Določene politične stranke pa še danes, leta 2016, te incidente uporabljajo za delitev državljanov. Zgodovinar Keith Lowe je v intervjuju za Mladino povedali, da povojni poboji niso bila nikakršna posebnost slovenskega prostora, temveč so se žal dogajali po vsej Evropi. "Ko se sprašujemo o genocidni politiki, pa moramo naprej vedeti, kaj ta beseda pomeni. V vsakem primeru je na deset tisoč pobitih nekaj zelo slabega, ne glede na to, kako te dogodke poimenujemo. A naj se ponovim, povojne grozote niso slovenska ali jugoslovanska posebnost. Dogajale so se povsod, med drugo svetovno vojno in še mesece po njej. Ne smemo zanikati, pozabiti, spregledati njihove univerzalnosti – takšni in drugačni povojni poboji, nasilje in pogromi so se dogajali po vsej Evropi," je v pogovoru z Juretom Trampušem povedal Keith Lowe. Intervju si lahko v celoti preberete na spodnji povezavi. 

  • Izak Košir

    11. 11. 2016  |  Svet

    Kako Ameriko spet narediti veliko

    To je moj stodnevni načrt, kako Ameriko narediti spet veliko, je napisal novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump in dodal, da gre za pogodbo med njim in ameriškimi volivci, ki naj bi se začela s spremembami ne pri repu, temveč pri glavi – v Washingtonu. Že prvi dan svojega mandata naj bi njegova administracija zato takoj začela uresničevati naslednjih šest ukrepov, ki naj bi odpravili korupcijo in tajne dogovore. V sklopu teh bo med drugim predlagala bo ustavno dopolnilo za uvedbo omejenega mandata za vse člane kongresa, zamrznila zaposlovanje zveznih uslužbencev, zvezno javno upravo zmanjšala z mehkimi ukrepi (z izjemo vojske, javne varnosti in zdravja), uvedla petletne prepovedi za uslužbence Bele hiše in kongresa, da postanejo lobisti, potem ko nehajo delati za državo, doživljenjsko prepovedala uslužbencem Bele hiše, da lobirajo v imenu katerekoli tuje vlade, prav tako pa bozačela veljati tudi popolna prepoved za tuje lobiste, da bi zbirali denar za ameriške volitve.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    11. 11. 2016  |  Mladina 45  |  Uvodnik

    Čez razredne meje

    Kdo je Donald Trump? Trump je predvsem na ameriški trg omejen gospodarstvenik. Biznismen, ki ga je globalizacija dejansko ujela nepripravljenega. Ko bi se moral pognati čez ameriške meje, se ni – in ko se je, se je opekel. Njegova narava mu tega ni omogočala. Trumpa je globalizacija prizadela, celo povozila. Ko so prišli tuji nepremičninski investitorji na ameriški trg, jim ni znal in zmogel parirati. Namesto da bi gradil na Kitajskem, je gledal, kako Kitajci gradijo na zemljiščih, na katerih bi v nespremenjenih okoliščinah gradil on. Šel se je igralništvo, tako kot so se ga šli Američani v osemdesetih – a kaj, ko so igralniški trg zasedli mednarodni in tehnološki igralci, ki jim ni bil kos. Sledili so stečaji njegovih podjetij in novi poskusi. Vedno znova se je opekel. Štiri velike stečaje, torej reformiranja svojega premoženja, je doživel.

  • 11. 11. 2016  |  Politika

    Grega Repovž o izvolitvi Donalda Trumpa

    Pogovor je nastal na podlagi članka Dan, zapisan sramoti>>

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/292506140&color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Dan, zapisan sramoti

    Trumpova revolucija je potekala v neposrednem televizijskem prenosu – leto in pol. 24 ur na dan, sedem dni na teden. Le ameriške vojne trajajo dlje. Zato ni čudno, da je Weather Channel 8. novembra, na dan volitev, vrtel protistresni program – maraton vizualne relaksacije.