• IK, STA

    26. 11. 2016  |  Svet

    Kakšna bo Kuba po smrti Fidela Castra?

    Na Kubi so od danes razglasili devetdnevno žalovanje za bivšim dolgoletnim predsednikom in očetom komunistične revolucije Fidelom Castrom, ki je umrl včeraj v starosti 90 let. Pogrebna slovesnost, na kateri pričakujejo tudi številne tuje državnike, bo 4. decembra v drugem največjem kubanskem mestu Santiago de Cuba. Kot so danes sporočile kubanske oblasti, do 4. decembra ne bo nobenih javnih dejavnosti in dogodkov, zastave na javnih stavbah in vojaških objektih bodo spuščene na pol droga. Državna radio in televizija bosta predvajala domoljuben in zgodovinski informativen program.

  • IK, STA

    26. 11. 2016  |  Svet

    Trump: Fidel Castro je mrtev!

    Novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump je po smrti dolgoletnega kubanskega predsednika Fidela Castra sporočil, da svet obeležuje smrt surovega diktatorja, ki je skoraj šest desetletij zatiral lastno ljudstvo: "Castrova dediščina so strelski vodi, kraja, nepredstavljivo trpljenje, revščina in zanikanje temeljnih človekovih pravic."

  • Darja Kocbek

    26. 11. 2016  |  Svet

    Dan zahvalnosti v luči protestov domorodcev proti naftovodu Dakota

    S težkim srcem grem v Standing Rock, da se zahvalim in postrežem hrano zaščitnikom voda, ki so bili v mrazu napadeni s psi, solzivcem, vodnimi topovi, slepimi naboji in drugimi nasilnimi sredstvi države, na portalu Truthdig piše Medea Benjamin. Letos so Američani praznovali dan zahvalnosti tri dni potem, ko je bilo ranjenih 150 aktivistov, ki so mirno protestirali proti naftovodu Dakota. Ena od aktivistk Sophia Wilansky je na ta praznik imela tretjo operacijo roke, ki ji jo je raztrgala bomba.

  • Damjana Kolar

    26. 11. 2016  |  Kultura

    Festival LGBT filma

    Med 26. novembrom in 4. decembrom bo v Ljubljani potekal 32. festivalu LGBT filma, na katerem se bo zvrstilo 22 dolgometražnih in 18 kratkih filmov iz 22 držav. Kot vsako leto bodo projekcije nekaterih filmov še v Kopru, Mariboru, na Ptuju in v Bistrici ob Sotli. Osrednji gost festivala bo nemški režiser Jochen Hick, ki bo predstavil najnovejši dokumentarni film Vzhodni kompleks, v času festivala pa bo vodil tudi dvodnevno filmsko delavnico.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    25. 11. 2016  |  Mladina 47  |  Uvodnik

    Dr. Kuštrin Pogoltnež

    Kot gre razumeti javno mnenje ob zaključku zdravniške stavke, so zdravniki pogoltni. Čeprav imajo visoke plače, tako javno mnenje, so zahtevali še več, pri tem pa je prvi pogoltnež, Pogoltnost osebno, predsednik sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Konrad Kuštrin osebno. Poglejmo na to mnenje z druge strani: zdravniški sindikat je zaradi zavesti in dejansko tudi izobraženosti zdravnikov (podobno velja za šolnike in javne uslužbence) še vedno zelo močan sindikat. V nasprotju z večino drugih poklicev se zdravniki niso odločili za kritikastrstvo znotraj lastnega sindikata in njegovo množično zapuščanje, ampak so vztrajali pri plačevanju sindikalne članarine in visokem odstotku včlanjenosti v svoj sindikat. Enako velja na primer za šolski sindikat, ki ga vodi Branimir Štrukelj. Naj ob tem poudarimo še tole: sindikat je po pravni naravi oseba zasebnega prava, financira se iz članarine in dobri sindikati po vsem svetu za svoje prve pogajalce imenujejo močne in profesionalne osebnosti. Da, sindikalnim vodjem plačo dajejo njegovi člani – od lastnih plač. Zato naj ministri in časnik Finance nikar ne preštevajo plač sindikalnim voditeljem – naj delavcem pustijo vsaj to pravico, da sindikalnim voditeljem dajejo plače, kakršne želijo.

  • 25. 11. 2016  |  Politika

    Staš Zgonik o raku med Slovenci

    Pogovor je nastal na podlagi članka Rakava dežela>>

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/294701876&color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Petja Grafenauer

    25. 11. 2016  |  Kultura

    Čudežni svet Delphine Vaute

    Pri Zavodu za literarno založništvo in druge svobode VigeVageKnjige je nedavno izšel grafični roman ali risoman Yvonne, otrok dvorec (Yvonne, l’enfant chateau, 2014) francoske umetnice Delphine Vaute. Gre za prav posebno knjigo, ki nas z besedo in podobo vodi v svet med otroštvom in adolescenco.

  • Damjana Kolar

    25. 11. 2016  |  Kultura

    REJVikend

    Izbor elektronskih dogodkov za petek in soboto.

  • Barack Obama, ameriški predsednik

    Dogovoriti se za intervju z odhajajočim ameriškim predsednikom Barackom Obamo je pravi podvig; s tujimi mediji se redko pogovarja. Televizijska postaja ARD in tednik Spiegel sta se zato odločila, da bosta ameriškega predsednika skupaj zaprosila za intervju. Besedilo je daljša različica pogovora, ki je potekal v četrtek, 17. novembra 2016, in ga je postaja ARD zvečer predvajala v krajši različici.

  • Izak Košir

    24. 11. 2016  |  Družba

    Bodeča žica in njena politična zgodovina

    V soboto, 26. novembra, bo v Atriju ZRC SAZU, predavanje francoskega filozofa Olivierja Razaca, ki od leta 2014 predava na Univerzi Grenoble Alpes v Franciji. V svojem delu se posveča predvsem načinom izvajanja oblasti v sodobnih družbah, pri čemer nadaljuje analize Michela Foucaulta. V zadnji v slovenščino prevedeni knjigi piše o bodeči žici, kateri je posvečen tudi sobotni dogodek. Bodeča žica ima za razmejevanje prostora čisto poseben položaj, pravi Razac. Na prvi pogled je namreč zgolj poljedelski instrument, orodje za uresničevanje pradavne funkcije: ograjevanja polja. Toda njena odločilna vpletenost v treh največjih modernih katastrofah naznanja, da je tudi privilegirani objekt za prostorski vpis oblastnih razmerij, značilen za moderni čas.

  • Damjana Kolar

    24. 11. 2016  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Izbor dogodkov od 24. do 26. novembra.

  • Urša Marn 

    24. 11. 2016  |  Politika

    Najemnine v zadružnih stanovanjih tudi za tretjino nižje od tržnih  

    Slovenija je ena od treh držav v Evropi (poleg Italije in Malte) z največjim deležem mladih, ki živijo pri starših. Večina stanovanj v Sloveniji je lastniških, najemniški trg je skromen, tržne najemnine so visoke, najem pa negotov. A rešitev obstaja: stanovanjske zadruge. V številnih evropskih državah, zlasti v Švici, Avstriji, Nemčiji in na Nizozemskem, so stanovanjske zadruge poleg javnih stanovanjskih skladov glavne pobudnice neprofitne stanovanjske preskrbe. Švica ima na tem področju že več kot stoletno tradicijo. »Stanovanjske zadruge so utemeljene na zasebni pobudi, a so usmerjene neprofitno. To ne pomeni neekonomičnega obnašanja, pač pa odpovedovanje profitu,« pravi sociologinja dr. Srna Mandić. Prav ta naravnanost omogoča, da so najemnine v zadružnih stanovanjih tudi za tretjino nižje od tržnih. Slovenija je nekoč že imela stanovanjske zadruge, prve so bile ustanovljene na začetku 20. stoletja (Dom in stan, Hera), še več jih je nastalo po drugi svetovni vojni. Večinoma so bile lastniške, ni pa to edini mogoči model.

  • Klemen Košak

    18. 11. 2016  |  Mladina 46  |  Družba

    Novi delavski boji

    izboljševanju razmer na trgu delovne sile politiki govorijo že vsaj tri leta in pol, torej odkar je število registriranih brezposelnih doseglo vrhunec pri 124.258. V resnici pa je od takrat raslo predvsem število prekarnih delovnih mest, saj se število zaposlitev za nedoločen čas in polni delovnik skoraj ni spreminjalo. Šele letos spomladi se je prvič po osmih letih povečalo tudi število najvarnejših delovnih mest.

  • Izak Košir

    24. 11. 2016  |  Družba

    Vpliv medijev in družabnih omrežij na izid volitev

    V glavni dvorani Fakulteti za družbene vede (FDV) se bo danes ob 14. uri odvila okrogla miza z naslovom Ameriška kriza identitete. V diskusiji bodo sodelovali dr. Boštjan Udovič (Katedra za mednarodne odnose), red. prof. dr. Igor Lukšič (Katedra za teoretsko analitsko politologijo), doc. dr. Andrej Škerlep (Katedra za medijske in komunikacijske študije), izr. prof. dr. Uroš Svete (Katedra za obramboslovje) in Domen Kos (magister, direktor Inštituta za politični menedžment). Govorili bodo o prihodnosti mednarodne skupnosti, pomenu republikanskega kongresa in senata ter o ameriški zunanji politiki.

  • Darja Kocbek

    23. 11. 2016  |  Svet

    Snowden: Ne gre osredotočati zgolj na to, kdo je predsednik

    Edward Snowden, žvižgač in nekdanji pogodbeni sodelavec ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA), ostaja tudi po izvolitvi Donalda Trumpa za predsednika ZDA begunec. »Donald Trump je samo predsednik. To je pomemben položaj, a je le eden od mnogih,« pravi.

  • Damjana Kolar

    23. 11. 2016  |  Kultura

    Letošnji CoFestival se ukvarja z vprašanji kolektivnosti in individualnosti

    Od 25. novembra do 4. decembra bo na različnih prizoriščih v Ljubljani potekal CoFestival-mednarodni festival sodobnega plesa, ki ga pripravljata Center urbane kulture Kino Šiška in Nomad Dance Academy Slovenija. Na festivalu se bo zvrstila vrsta tujih in domačih sodobnoplesnih del in dogodkov, ki se na različne načine ukvarjajo z vprašanji kolektivnosti in individualnosti ter njunimi simptomi na meji med javnim in zasebnim. 

  • Izak Košir

    23. 11. 2016  |  Družba

    Otroci brez državljanstva

    Na spletu vas čaka peticija, se zavzema za pomoč otrokom brez državljanstva. Razlogi, zakaj otroci ostanejo brez državljanstva, so različni, dejstvo pa je, da nikoli za to niso krivi sami. Na tisoče otrok v Evropi odrašča brez državljanstva, torej brez države, ki bi ji pripadali. Pogosto jim ni dovoljeno obiskovati šolo ali celo zdravnika, kadar so bolni. Mirovni inštitut je v ta namen na spletu objavil zloženko, ki nam pomaga razumeti omenjeno problematiko. V njej med drugim najdemo informacije o izobraževanju in zdravstvenem varstvu teh otrok ter kako jih pomagati zaščiti pred trgovino z ljudmi. 

  • Izak Košir

    23. 11. 2016  |  Družba

    "Demokracija je postala impotentna, politični odpor pa se je izkazal za jalovega"

    Ljubljano bo danes obiskal svetovno znani marksistični in medijski teoretik Franco Berardi – Bifo. Slednji je tudi eden najvidnejših pripadnikov avtonomističnega gibanja v Italiji v sedemdesetih letih in ustanovitelj razvpite piratske postaje Radio Alice. Danes je profesor na tehniškem inštitutu Aldini Valeriani v Bologni, kot gostujoči predavatelj pa je obiskal številne ugledne univerze po vsem svetu. Napisal je trideset odmevnih teoretskih knjig in še več pomembnih esejev. Posebej se osredotoča na vlogo medijev in informacijske tehnologije v postindustrijskem kapitalizmu. Danes ob 18. uri bo imel v okviru 32. Slovenskega knjižnega sejma v Cankarjavem domu predavanje in pogovor z naslovom Finančno nasilje in družbeno osiromašenje, jutri pa se bo v MSUM ob 13. uri udeležil novinarske konference ob izidu prevoda svoje knjige Kognitarci in semiokapital. 

  • Izak Košir

    18. 11. 2016  |  Mladina 46  |  Družba

    Umik oglasov

    »Prekinili smo dogovor s časnikom Daily Mail in v prihodnosti s tem časopisom ne načrtujemo nikakršnih promocijskih dejavnosti,« se je glasilo sporočilo podjetja Lego, ki že desetletja izdeluje prodajno uspešne igrače v obliki kock. Na Twitterju se je Lego tako odzval na kampanjo Stop Funding Hate (Nehajte financirati sovraštvo), ki je objavila pismo britanskega očeta Boba Jonesa. Ta je potožil, da šestletnemu sinu ne more več kupovati legokock, ker podjetje podpira ksenofobno in homofobno uredniško politiko časopisa Daily Mail, saj prek njega ponuja promocijske pakete svojih igrač.

  • Peter Petrovčič

    18. 11. 2016  |  Mladina 46  |  Politika

    Kaj se je naučil minister Klemenčič?

    Pravosodni minister Goran Klemenčič je pred časom delegacijo tožilcev, sodnikov, kriminalistov in predstavnikov Banke Slovenije odpeljal na delovno srečanje s predstavniki islandskega pravosodja. Z razlogom, saj je doslej le Islandiji uspelo dokazati osebno odgovornost bankirjev za bančne zlome in finančno krizo in jih precej tudi obsoditi na zaporne kazni.

  • Darja Kocbek

    22. 11. 2016  |  Svet

    Neenakost ne pozna meja

    Zmaga Donalda Trumpa na volitvah za predsednika ZDA je v prvi vrsti posledica velike neenakosti, ki je v ZDA nastala v zadnjih desetletjih, in nesposobnosti vlad, da bi ta problem rešile. Administraciji demokratov Billa Clintona in Baracka Obame sta sprejeli liberalizacijo trga, ki so ju uvedle administracije republikancev Ronalda Reagana in obeh Bushev. V določenih primerih sta sama uvedla še hujše ukrepe, kot je deregulacija finančnega sektorja, ki jo je uvedel Clinton. Pri ljudeh je tako prevladalo prepričanje, da so Clintoni preveč povezani s finančnim središčem Wall Street, hkrati pa se mediji, ki podpirajo demokrate, niso bili sposobni naučiti lekcij od podpore Bernardu Sandersu, ki je bil v demokratski stranki protikandidat Hillary Clinton za kandidata stranke za predsednika ZDA.

  • Damjana Kolar

    22. 11. 2016  |  Kultura

    Vrhunci opusa Toneta Lapajneta

    V Galeriji Jakopič v Ljubljani bodo danes, 22. novembra ob 19.00 odprli retrospektivno razstavo Toneta Lapajneta z naslovom Spomin zemlje, ki bo predstavila vrhunce njegovega opusa, ki poleg kipov in slik obsega tudi odmevne scenografije in rekvizite za gledališke predstave. Gre za umetnikovo prvo pregledno razstavo, ki je danes prepoznaven predvsem zaradi inovativne tehnike ustvarjanja z zemljo.

  • AT, STA

    21. 11. 2016  |  Svet

    Merklova potrdila, da bo znova kandidirala za nemško kanclerko

    Nemška kanclerka Angela Merkel je danes potrdila, da se bo na volitvah septembra prihodnje leto vnovič potegovala za kanclerski položaj, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki se sklicuje na vire v kanclerkini stranki CDU. 62-letna Merklova je odločitev sporočila na zasedanju strankinega vodstva v Berlinu.

  • Darja Kocbek

    21. 11. 2016  |  Družba

    Britanski princ Harry medije obsodil rasizma

    Britanski princ Harry je javno obsodil medije zaradi rasističnega poročanja o njegovem razmerju z ameriško igralko Meghan Markle. Pravi, da nikoli do zdaj s strani medijev ni čutil tako »velikega pritiska, preiskav in nadlegovanja«. Iz kraljeve palače so po poročanju Guardiana sporočili, da se princ boji za varnost Meghan Markle in njene družine potem, ko so bili deležni »vala žalitev«. Poklicati so morali celo policijo, ko je enemu od fotoreporterjev uspelo priti v igralkino garažo v Torontu.

  • Damjana Kolar

    21. 11. 2016  |  Kultura

    Filmska priredba pisemskega romana Jane Austen

    V ljubljanskem Kinodvoru bo od 21. novembra do 4. decembra na ogled zgodovinska komedija Ljubezen in prijateljstvo v režiji Whita Stillmana. V prvi filmski priredbi enega zgodnejših romanov Jane Austen Lady Susan, režiser s pomočjo inteligentnega humorja in iskrivih dialogov mojstrsko poustvari ozračje aristokratskih krogov poznega 18. stoletja.

  • AT, STA

    21. 11. 2016  |  Svet

    V bitki za predsedniškega kandidata francoske desnice vodi nekdanji premier Fillon

    Na današnjih volitvah francoske desnice, ki izbira kandidata za predsedniške volitve spomladi prihodnje leto, presenetljivo močno vodi nekdanji predsednik vlade Francois Fillon. Nekdanji predsednik Nicolas Sarkozy pa je izpadel iz igre in že priznal poraz.

  • Staš Zgonik

    18. 11. 2016  |  Družba

    Najbolj brano: Vsi zdravniki delajo napake. Dobri se iz njih učijo.

    Ker je spet aktualna koropcija v zdravstvu in sporni nakupi žilnih opornic, se vnovič bere članek Staša Zgonika Pravica do napake, kjer je razmere komentural dr. Marko Noč, vodja Kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino v Kliničnem centru in eden najboljših slovenskih interventnih kardiologov. Za seboj ima več kot šest tisoč samostojnih posegov. In vsi niso minili brez zapletov. »Saj veste, nič zapletov ima samo tisti, ki ne dela oziroma zapletov ne prizna.« Takrat se mu je med vstavljanjem žilne opornice v koronarno arterijo zgodil zaplet. Med postavljanjem opornice se je zaradi gibanja srca opornica očitno premaknila iz ustja veje v večjo glavno vejo, v kateri je nastala tudi pomembna zožitev. »Kljub temu, da pretok krvi ni bil oslabljen, je bil rezultat nesprejemljiv in obstajala je nevarnost nastanka strdka v žilni opornici in posledičnega srčnega infarkta.« Članek si lahko v celoti preberete tu ali s klikom na spodnjo povezavo. 

  • Staš Zgonik

    18. 11. 2016  |  Mladina 46  |  Družba

    McDonaldsova učna ura

    Prejšnji četrtek je bil na ljubljanski Osnovni šoli Miška Kranjca dan hrane. Učenci višjih razredov so poslušali predavanje o medu in pomenu čebelarstva. Znani kuhar Bine Volčič je na delavnici prikazal proces izdelave masla iz smetane. Odšli pa so tudi na obisk restavracije McDonald’s in si tam ogledali skladiščenje in potek priprave hrane. Nazadnje so bili deležni pogostitve. Obisk šolarjev v restavraciji, ki velja za sinonim za nezdravo prehrano, je na družabnih omrežjih zbudil kar nekaj začudenja in ogorčenja. Sploh v času, ko nezdravo prehranjevanje in čezmerna telesna teža veljata za dve izmed največjih težav današnjih mladostnikov, se zdi takšna poteza šole sprta z zdravo pametjo.

  • Staš Zgonik

    18. 11. 2016  |  Politika

    Kaj za Slovenijo pomeni vpis pravice do vode v ustavo

    Sedemdeseti člen slovenske ustave pravi, da zakon določa pogoje, pod katerimi se smejo izkoriščati naravna bogastva, hkrati pa določa, da smejo pod nekaterimi pogoji »naravna bogastva izkoriščati tudi tuje osebe«. Novi člen 70 a bo pitno zaradi vse večjih pritiskov, ki vodijo k privatizaciji, izvzel iz te precej liberalne ureditve. Po novem na vodnih virih nikakor ne bo mogoče pridobiti lastninske pravice. Kot sledi iz obrazložitve besedila, tudi država sama ne bo lastnica vodnih virov, temveč bo zgolj upravljala javno dobro.