• STA

    7. 2. 2024  |  Politika

    Sodniki / »Le če vsi tako ravnamo, se je mogoče izogniti anarhiji, brezvladju in nasilju oblasti«

    Na slovenskih sodiščih je danes v organizaciji Slovenskega sodniškega društva potekal enourni "protestni shod za vladavino prava". Kot so sodniki poudarili v protestni izjavi, ki so jo javno prebrali pred kranjskim okrožnim sodiščem, protestirajo proti zlorabi oblasti in ignoranci, ki jo vladajoči kažejo do sodstva, sodnikov ter pravnega reda.

  • STA

    7. 2. 2024  |  Politika

    Nezadovoljni zaradi plač / Tožilci in sodniki nadaljujejo s stavko 

    Tožilci, nezadovoljni, ker vlada do danes ni uresničila ustavne odločbe glede sodniških plač, so danes sprejeli odločitev o nadaljevanju stavke. Protestne shode v sredo na vseh sodiščih nadaljujejo tudi sodniki, o problematiki sodniških plač pa bo govora na ločenih sestankih predstavnikov sodnikov in tožilcev s pravosodno ministrico.

  • STA

    6. 2. 2024  |  Politika

    Kordiš / »Postal sem moteč dejavnik«

    Poslanec Levice Miha Kordiš je presenečen nad predlogom poslanske skupine Levica mandatno volilni komisiji DZ, naj se ga razreši z vseh mest v delovnih telesih, katerih član je. Prepričan je, da se ga skuša na ta način utišati zaradi njegovih dosedanjih političnih stališč. Za zdaj tudi ne vidi razloga, da bi odstopil kot poslanec.

  • Uredništvo

    6. 2. 2024  |  Politika

    »Odstop ni presenečenje«

    "Odstop glavnega tajnika oziroma po domače generalnega sekretarja stranke Socialnih demokratov Klemna Žiberta ni presenečenje; verjetnost, da se bo to zgodilo, se je zaradi razvoja dogodkov merila že v urah, niti ne več v dnevih. S tem je afera Litijska dosegla enega od vrhuncev in pomeni, da je stranka SD z žrtvovanjem Žiberta dokaj spretno vrgla žogico ukrepanja nazaj v polje nesrečne ministrice Dominike Švarc Pipan in zlasti premierja Roberta Goloba."

  • STA

    6. 2. 2024  |  Politika

    Levica podala predlog za razrešitev Kordiša

    Poslanska skupina Levica je na mandatno volilno komisijo DZ poslala predlog za razrešitev poslanca Mihe Kordiša z mesta predsednika odbora za delo, družino, socialne zadeve ter z mesta člana v odborih DZ in v preiskovalni komisiji zaradi "zlorabe položaja, zavajanj, pritiskov, groženj in izsiljevanja v poslanski skupini", so sporočili iz Levice.

  • STA

    6. 2. 2024  |  Politika

    Odstopil generalni sekretar SD Klemen Žibert

    Generalni sekretar SD Klemen Žibert je danes nepreklicno odstopil s te funkcije v stranki, so sporočili iz SD. Kot je ob tem zapisal Žibert, želi s svojim odstopom stranko razbremeniti očitkov, ki te dni padajo nanj in njegovo družino ter "posledično črnijo ugled stranke", ki ji pripada že skoraj dve desetletji.

  • Uredništvo

    6. 2. 2024  |  Politika

    Tudi nekateri slovenski glasbeniki za izključitev Izraela iz Evrovizije

    Danes je Gibanje za pravice Palestincev upravi in svetu RTV Slovenija poslalo poziv za izključitev Izraela iz Evrovizije in njene organizatorke, Evropske radiodifuzne zveze (EBU). Poziv so podprli številni glasbeniki in kulturniki, vključno z nekaterimi preteklimi predstavniki Slovenije na Evroviziji. Pod poziv se je podpisalo tudi več nevlandih organizacij in sindikatov.

  • STA

    6. 2. 2024  |  Politika

    Zidar v hiši skrival več kot 800.000 evrov gotovine

    Nekdanji direktor in lastnik SCT, pokojni Ivan Zidar je pred upniki v svoji hiši skrival okoli 830.000 evrov gotovine, poroča časnik Delo. Stečajni upravitelj je denar v Zidarjevem sefu vrnil v stečajno maso, razkriva 21. decembra objavljeno poročilo stečajnega upravitelja.

  • STA

    5. 2. 2024  |  Politika

    Ministrica Švarc Pipan / »Predsedniku vlade sem danes ponudila svoj odstop«

    Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je na današnjem sestanku predsedniku vlade Robertu Golobu ponudila svojo odstop. Strinjala sta se, da ministrica ostaja na položaju, dokler bo potrebno, da se "situacija resnično razčisti, predvidoma dva do tri tedne", je ministrica nocoj dejala v oddaji Marcel na Televiziji Slovenija.

  • Uredništvo

    5. 2. 2024  |  Politika

    »Slovenija je sosednja država, čeprav ne meji na BiH«

    "Že dolgo opažamo močno željo in veliko prizadevanje cele slovenske vlade. V šestih mesecih, odkar sem tukaj, sem sprejel številne ministre in visoke politične predstavnike iz BiH-a, ki so se tukaj sestali s slovenskimi predstavniki. Prepričan sem, da je za BiH v tem trenutku Slovenija najbolj prijateljska država z območja nekdanje Jugoslavije. Rad rečem, da je sosednja država, čeprav ne meji na BiH."

  • Uredništvo

    3. 2. 2024  |  Politika

    »Zdravniki imajo pravico do stavke, mi vsi pa pravico do zdravja in življenja«

    "Zdravnikom je seveda treba priznati, da je njihov študij napornejši in daljši, da so razmere za delo mnogokje res nevzdržne in da mnogi delajo na meji izgorelosti. Mlajši specialist iz ene od regionalnih bolnišnic mi je pred dnevi pripovedoval, zakaj je umaknil soglasje za nadurno delo: ker ga trije zaporedni dnevi dežuranja ubijejo, ker bi v skladu s standardi lahko v enem dnevu pregledal 20 pacientov, mora pa jih 30 in več, zasluži pa okoli 2400 evrov neto, z nadurami vred. Zakaj mediji ne objavite zdravniških plač na spodnjih klinih lestvice, je bil jezen. A potem sva skupaj ugotovila, da imajo številni zdravniki z že zdaj prav lepo plačo neverjetno energijo, da lahko po naporni službi oddelajo še en delovnik v zasebnih ordinacijah."

  • Vpleteni v afero Litijska množično menjujejo telefone

    Afera verjetno koruptivnega nakupa stavbe na Litijski, ki bo imela seizmološki vpliv na stranko Socialnih demokratov in morda tudi na Golobovo koalicijo, je z novo Tarčo dobila še eno bizarno epizodo, s katero so oddajo v začetnem prispevku tudi uvedli: kar štirje vpleteni v nakup na ministrstvu za pravosodje so skoraj ob istem času zamenjali svoje mobilne telefone. Igor Šoltes, Klemen Žibert, Uroš Gojkovič in Simon Starček, vsi štirje ključni akterji afere, naj bi menjali telefone v zadnjih tednih, takoj po razkritju novih elementov v eni od prejšnjih Tarč, je pojasnila pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan v studiu. Še več, morda so to storili skoraj isti dan. Najmanj trije od teh so to priznali medijem, Igor Šoltes celo v posnetem pogovoru. Je takšna menjava kakšno posebno naključje?

  • Uredništvo

    2. 2. 2024  |  Politika

    Ministrica Švarc Pipan / »S čim je stranka SD prevzela odgovornost? Nihče ni odstopil.«

    "Sama sem pogodbo podpisala, za podpis sem objektivno odgovorna, če je kaj šlo narobe. Je pa res, da bi očitno ostalo samo pri tem, da je kriva ministrica, ker je podpisala pogodbo, vse drugo pa je bilo dobro in ničesar ne bi nikoli izvedeli, če ne bi vi začeli raziskovati (Tarča, op. n.) in predvsem jaz s svojo najožjo ekipo."

  • Manipulacije nekega politikanta

    Pred dnevi je SDS na družabnem omrežju X (nekdanji Twitter) objavila kratek odlomek govora svojega predsednika Janeza Janše na enem izmed nastopov, ki jih ima zadnje čase za privržence po Sloveniji kar nekaj. V posnetku »Afera odvzetih krav je odkrila ozadje nevladnih organizacij« Janša manipulira in zavaja z namenom podpihovanja občinstva in volivcev. »Večina Slovenije je šele v tem primeru izvedela, da so pač nekaj mesecev, preden se je to zgodilo, v zakon o zaščiti živali napisali, da če se kmetu odvzame živali pa se to proda, denar od te prodaje gre nevladnim organizacijam. Hvala bogu se je zdaj zgodil ta primer in se to ve in bo to vse težje, ampak dejansko je šlo za neki inštrument, kako financirati tiste, ki po domače rečeno, takrat kadar niso na oblasti, kolesarijo za to, da bi spet prišli na oblast.« Takoj zatem je Janša še dodatno namignil, da gredo ta sredstva nevladnim organizacijam iz Ljubljane, z Metelkove 6, organizacijam, ki se ukvarjajo s človekovimi pravicami in mu gredo najbolj v nos.

  • Monika Weiss

    2. 2. 2024  |  Mladina 5  |  Politika

    Licenca za vse

    Vseh pet strank, katerih poslanci sedijo v parlamentu, se je strinjalo, da bodo skupaj oblikovale referendumsko vprašanje o projektu drugega bloka jedrske elektrarne (Jek 2) in da bo posvetovalni referendum letos.

  • Jure Trampuš

    2. 2. 2024  |  Mladina 5  |  Politika

    Korak na desno

    Potem ko je NSi objavljala propagandne posnetke, opremljene z geslom »Drv ne damo«, potem ko se je pred skladovnico drv slikal Janez Janša, potem ko so se v političnem prostoru pojavile grožnje z referendumom, se je predsednik vlade Robert Golob odločil, da bo stopil korak nazaj. V ponedeljek je v parlamentu napovedal, da bo koalicija spremenila zakonski predlog, ki je predvideval prepoved vgradnje peči na trda goriva v nove stavbe v strnjenih naseljih. Ta člen naj bi odpravila.

  • Vanja Pirc

    2. 2. 2024  |  Mladina 5  |  Politika

    Veliko hrupa za nič

    V sredo, 31. januarja, se je iztekla javna razprava o novem zakonu o medijih, ki so ga pripravili na ministrstvu za kulturo. Koliko pripomb k zakonskemu besedilu so na ministrstvu v poldrugem mesecu, kolikor je javna razprava potekala, prejeli, ob zaključku redakcije še ni bilo znano. Prav tako ne, ali je komentarjev več ali manj od 197, kolikor jih je ministrstvo prejelo v času vlade Marjana Šarca, ko se je podobnega projekta lotilo pod vodstvom državne sekretarke Tanje Kerševan Smokvina. A takratna vlada je imela prekratek mandat, da bi zakon lahko poslala še v parlamentarni postopek.

  • Borut Mekina

    2. 2. 2024  |  Mladina 5  |  Politika

    Kadri SDS vsepovsod

    V ospredje afere spornega nakupa sodne stavbe na Litijski se je ta teden postavil generalni sekretar stranke SD Klemen Žibert. Na njegovo vlogo je začela kazati prav ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan. Potem ko jo je vodstvo stranke pozvalo k odstopu, saj da mora za sporni nakup sodne stavbe prevzeti objektivno odgovornost, je ministrica s prstom pokazala na svojega še nedavnega strankarskega kolega: »Predsedstvo sem v ponedeljek že opozorila na možnost oziroma na moje domneve in sume, da je v zadevo v ozadju vpleten tudi generalni sekretar SD-ja Klemen Žibert, za katerega očitno stranka meni, da je normalno, da se vmešava v projekte ministrstva. Mislim, da je to daleč od normalnega in da generalni sekretar nima kaj početi na ministrstvih, ne samo na našem, seveda tudi na drugih. Moram reči, da je generalni sekretar tudi v preteklosti, v tem mojem mandatu, poskušal vplivati na določene odločitve, na primer pri izbiri notarjev …«

  • Jure Trampuš  |  foto: Luka Dakskobler

    2. 2. 2024  |  Mladina 5  |  Politika

    Vojko Volk / »Dva človeka sta uničila svetovni red, Donald Trump in Vladimir Putin«

    Vojko Volk je bil v karieri marsikaj, veleposlanik v Zagrebu in v Rimu, generalni sekretar ministrstva za zunanje zadeve, generalni konzul v Trstu. Opravlja funkcijo državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade. Je torej nekakšen svetovalec premiera Roberta Goloba za zunanjo politiko. Volk ni tipičen diplomat, včasih je zelo neposreden in veliko pove. Prejšnji teden se je ustavil pred parlamentom in v spomin umrlim v Gazi prižgal svečo.

  • Franco Juri

    2. 2. 2024  |  Politika

    »Le pazite, da ne bo zgledalo, kot genocid«

  • Tomaž Lavrič

    2. 2. 2024  |  Politika

    »Ne le da sem prva predsednica v zgodovini Republike Slovenije. Sem tudi prva po Mariji Tereziji, vladarici Avstro-Ogrske.«

  • Izvirni kadrovski greh

    Afera, povezana z nakupom sodne stavbe na Litijski cesti 51 v Ljubljani, iz dneva v dan očitneje usmerja prst v kadrovsko zasedbo na ministrstvu za pravosodje in v razmerje med strokovnimi in političnimi kadri ter strankarske boje za prevlado na tem ministrstvu. O njih govori celo premier Robert Golob, ki o zadevi meni, da gre za »zelo premišljeno in načrtno dejanje skupine oseb, ki je imela v svojih rokah aparat ministrstva za pravosodje,« in želi slišati, kako je mogoče, »da nekaj ljudi na tretjem nivoju ministrstva take projekte porine naprej skozi državno upravo,« ter razčistiti, »kdo je tisti, ki je zavedel vlado«.

  • Ujemite Jankovića!

    Zorana Jankovića, nekoč gospodarstvenika, zdaj pa že 18. leto župana prestolnice, že desetletje vztrajno spremljajo očitki o hoji po robu zakona, o različnih korupcijskih kaznivih dejanjih in o zlorabah položaja, ki naj bi jih bil zagrešil med županovanjem. Danes 71-letni župan, ki je pred leti dejal, da ga »niti slučajno ne skrbi, da bi moral v zapor,« in da bo v trenutku, ko bo »pravnomočno obsojen, odstopil s funkcije,« je bil prejšnjo sredo, ko je sklical tiskovno konferenco, na kateri je spregovoril o zadnjih obtožbah, vidno nezadovoljen. Čeprav je tokrat le eden od več deset osumljencev, je policija ponovno preiskala njegovo pisarno in družinsko hišo pod Golovcem. Očita mu več različnih, med seboj nepovezanih kaznivih dejanj.

  • Monika Weiss

    2. 2. 2024  |  Mladina 5  |  Politika

    Jankovićeva sežigalnica (še) nima denarja

    Ministrstvo za okolje, prostor in energijo, ki ga vodi Bojan Kumer iz Gibanja Svoboda, bo v naslednjih tednih dalo v javno obravnavo spremembe uredbe o sežiganju komunalnih odpadkov, ki jo je Janševa vlada sprejela tik pred odhodom maja 2022. Na ministrstvu pravijo le, da bodo »poskušali upoštevati pripombe, ki so bile dane v javni obravnavi k že sprejeti uredbi«. Obsežne pripombe je takrat dalo s skupno izjavo številnih slovenskih zdravnikov, ki so opozorili na škodljivost sežigalnic za zdravje prebivalstva. A ne kaže, da bo ministrstvo upoštevalo ta opozorila. Osrednja točka uredbe je namreč megalomanska sežigalnica odpadkov, ki jo želi v kotlinski Ljubljani postaviti župan Zoran Janković in ki jo podpira tudi Gibanje Svoboda. Jankoviću so namreč mestni svetniki Gibanja Svobode s povolilnim sporazumom že dali bianco menico za njeno gradnjo.

  • STA

    1. 2. 2024  |  Politika

    Zorčič prevzema volilno komisijo

    Petletni mandat na čelu službe Državne volilne komisije (DVK) se danes pričenja nekdanjemu predsedniku DZ Igor Zorčič. Med prvimi nalogami, ki ga čakajo, bo izvedba junijskih evropskih volitev. Ta bi utegnila terjati kar nekaj naporov, zapleta se namreč pri sodelovanju uradnikov upravnih enot v volilnih komisijah, z nesodelovanjem grozijo tudi sodniki.

  • Janša in Logar sta si ravnokar odprla novo vrečko čisto svežih kokic

    Hudo je, zelo hudo: Tanja Fajon ob zadnjih razkritjih pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan glede spornega nakupa stavbe na Litijski ne grozi samo, da jo bodo izključili iz stranke, ampak omenja možnost, da bo resno ogrožen obstoj koalicije, če je Robert Golob ne bo razrešil. Povedano drugače: po malem grozi. Za POP TV se je znova čudila, zakaj premier tega še ni storil in napovedala možnost koalicijske »zagate«: »Sicer smo lahko v resni zagati in se bomo morali v koaliciji pogovoriti, kako naprej.«

  • 31. 1. 2024  |  Politika

    »Še vedno se delamo, kot da gre za neko majhno lokalno vojno«

    "Ali ni do kraja sprevrženo, da je Netanjahu še pred napadom na Gazo obljubil dokončni obračun s Palestinci, pa na to ni nihče reagiral? Napad na Gazo je Zahod podprl v imenu pravice do samoobrambe, čeprav je Netanjahu v stilu Tretjega rajha napovedal »dokončno rešitev«. Zahod pa se je delal — s Slovenijo vred —, kot da se nič ne dogaja. Še vedno se delamo, kot da gre za neko majhno lokalno vojno. Ki jo bomo že nekako ustavili."

  • STA

    31. 1. 2024  |  Politika

    Golob / »Obtožbe so zares hude, zato sem se dolžen z njimi podrobneje seznaniti«

    Premier Robert Golob je ob prihodu na vrh koalicije za medije dejal, da se je po prejemu uradnega predloga SD za razrešitev pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan srečal z vsemi akterji, tudi z vsemi naenkrat. Ker so obtožbe zares hude, se je dolžan z njimi podrobneje seznaniti, zato bo srečanja z njimi nadaljeval, dokler bo treba, je dejal.

  • Uredništvo

    31. 1. 2024  |  Politika

    »Na volitvah v evropski parlament bo prišlo do jasnega premika na desno«

    "Analize pravijo, da bo na volitvah v evropski parlament v številnih državah prišlo do jasnega premika na desno. Prvič bi lahko imela večino koalicija krščanskih demokratov, konservativcev in radikalnih desničarjev. Ideje slednih pa se nevarno širijo v družbi, postanejo vedno bolj legitimne in zavzamejo prostor v javni razpravi. Skrajna govorica postane del vsakdanjega, strah pred migranti tudi. Tako dobijo težo ideje o 'etnični zamenjavi'. Nekateri pa se vse bolj na glas sprašujejo o usodi nacije in Evrope."

  • STA

    31. 1. 2024  |  Politika

    Tanja Fajon / »Ministrica Švarc Pipan v izjavah laže in manipulira«

    V SD pričakujejo, da bo premier Robert Golob predlagal razrešitev ministrice Dominike Švarc Pipan. Poudarjajo, da so kot stranka podali jasen signal, premierjevo odločitev pričakujejo čim prej. Ostri so tudi do Švarc Pipan, ki po besedah predsednice SD Tanje Fajon s prstom kaže na druge, ne prevzema odgovornosti, v izjavah pa da laže in manipulira.