• STA

    24. 1. 2024  |  Politika

    »Slovenija podpira poziv Južne Afrike«

    Postopek glede tožbe Južne Afrike proti Izraelu na Meddržavnem sodišču je v fazi, ko se mu še ni mogoče pridružiti, je na vprašanja članov odbora DZ za zunanjo politiko danes pojasnil državni sekretar na zunanjem ministrstvu Marko Štucin. Dejal je tudi, da se ministrstvo glede izjav o Gazi redno usklajuje s predsednico republike in premierjem.

  • STA

    24. 1. 2024  |  Politika

    Biden / »Po zmagi Trumpa bo na kocki ameriška demokracija«

    Ameriški predsednik Joe Biden je po zmagi republikanca Donalda Trumpa na strankarskih volitvah v zvezni državi New Hampshire v torek dejal, da se bosta pomerila na novembrskih predsedniških volitvah, na kocki pa bodo ameriška demokracija in svoboščine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • Uredništvo

    24. 1. 2024  |  Politika

    »Vladi Janeza Janše ni uspelo ukiniti Protikorupcijske komisije, zato so vsem znižali plače«

    “Zamenjevanje javno – zasebno je po tridesetih letih še vedno problem, mogoče zato, ker so isti ljudje, ki vodijo državo, še danes na tem političnem prizorišču. Prvi vladi Janeza Janše ni uspelo ukiniti Komisije, zato so znižali plače vsem trem funkcionarjem. Tako je ostalo do danes. Vsakokratna vlada se je strinjala, da to ni prav, ampak tega nikoli niso popravili. Očitno jim to koristi. Instituti, kot so preprečevanje nasprotja interesov, prijava premoženja in podobno, bodo ostali, tudi če ukinejo KPK. To so le prazne besede, s katerimi bombardirajo svoje volilce. Pri diskreditiranju organa pozabljajo, da uničujejo pravno državo.”

  • Uredništvo

    24. 1. 2024  |  Politika

    »Po padcu socializma je bil politični zmagovalec Janša, lahko pa bi bil tudi kdo drug« 

    "Po padcu socializma je bil politični zmagovalec tisti, ki je pravočasno zagrabil in artikuliral sentiment populacije, ki je bila ali se je čutila deprivilegirano v prejšnjem sistemu. To je bil Janša, lahko pa bi bil tudi kdo drug. Levi pol se po padcu socializma vrti v krogu, ker mu manjka osrednji kohezivni element, s socialistično ideologijo, ki jo je prejel od političnih predhodnikov, pa v novi državi seveda ne more biti več učinkovit. Obenem v kolektivizmu vzgojen levi pol trepeta pred nevarnostjo novega vodje, novega kulta osebnosti. Zato ima ambivalenten odnos do hierarhij, do avtoritet – ali preveč ali premalo. Vendar zagovarjati normo enakosti ne pomeni, da nihče ni vodja. Človeške družbe delujejo po hierarhičnem principu, pri čemer pametne družbe vzpostavijo trdne mehanizme za omejevanje vladajočih in s tem skupnosti ohranjajo v ravnovesju."

  • Uredništvo

    23. 1. 2024  |  Politika

    Marcel / Ponovno vsak ponedeljek zvečer ob isti uri, na istem kanalu

    V ponedeljek, 29. januarja, se na 1. program Televizije Slovenija vrača novinar in voditelj Marcel Štefančič, jr., in sicer z novo oddajo Marcel, ki bo nadomestila v času tretje Janševe vlade ukinjeni Studio City. Na nacionalki poudarjajo, da si lahko obetamo  30 minut besednih dvobojev z relevantnimi sogovorniki.

  • KC, STA

    23. 1. 2024  |  Politika

    »Priznavanje ideologije, ki v svobodni in demokratični Evropi nima kaj iskati«

    V soboto, 20. januarja, je na sedežu občine Gorica potekal tradicionalni sprejem veteranov in predstavnikov  borcev fašistične enote X Mas. Novogoriški župan Samo Turel je v odzivu na ta dogodek izrazil kritiko, opozoril na pomen lokalnih oblasti ter poudaril, da sodelovanje mestne občine Gorica na takšni slovesnosti pomeni priznavanje ideologije, ki v svobodni in demokratični Evropi nima prostora.

  • STA

    23. 1. 2024  |  Politika

    Hišne preiskave pri županu Jankoviću

    Kriminalisti opravljajo hišne preiskave na Mestni občini Ljubljana (Mol) in pri županu Zoranu Jankoviću doma, so za STA potrdili na Molu. Sume katerih kaznivih dejanj preiskujejo, še ni znano, po informacijah portala Necenzurirano pa preiskujejo sume nepravilnosti pri enem od razpisov in zaposlitvi enega od uslužbencev.

  • Uredništvo

    23. 1. 2024  |  Politika

    Peticija Dost je! / Že več kot osem tisoč podpisov

    Pri Mladini smo v petek objavili peticijo Dost je!, k se zavzema za trajno končanje izraelskih napadov na Gazo, Zahodni breg in Vzhodni Jeruzalem. Pobuda, ki naslavlja slovensko vlado, se obenem zavzema za zagotovitev spoštovanja in uresničevanja mednarodnega prava ter človekovih pravic. Do zdaj smo zbrali že več kot osem tisoč podpisov, število pa se iz dneva v dan povečuje. Svoje ime lahko dodate na spletnem naslovu www.mladina.si/peticije

  • Uredništvo

    22. 1. 2024  |  Politika

    Hvala vam.

    V ponedeljek, 22. januarja 2024, je več kot tisoč ljudi v na ljubljanskem Trgu republike prižgalo sveče v imenu pobitih, ranjenih in izginulih prebivalcev Gaze. Postavili so jih pod zastave držav Evropske unije (EU), ki stojijo nasproti vhoda v Državni zbor Republike Slovenije. 

  • Uredništvo

    22. 1. 2024  |  Politika

    »Če hoče slovenski premier preživeti, ne more in ne sme biti premier vseh Slovencev«

    "Problem je drugje. Ko kandidirajo, ko so v boju, politiki razumejo, kje so, v hipu, ko zmagajo, pa nenadoma nimajo več pojma, kje so, kdo so, kaj in koga predstavljajo in kdo jih je pripeljal na oblast. Začnejo se obnašati kot kandidatke za miss sveta, začnejo govoriti tako, da bi osvojili vsa srca Slovenije, vseh sto odstotkov Slovencev. Simpatični hočejo biti vsem."

  • STA

    22. 1. 2024  |  Politika

    Protikorupcijska komisija začasno prekinila preiskavo zoper Goloba

    Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je morala začasno prekiniti postopek preiskave zoper predsednika vlade Roberta Goloba, so sporočili iz komisije. Specializirano državno tožilstvo je namreč po njihovih navedbah ocenilo, da bi razkritje dela dokumentacije iz spisa, za katero je Golob zaprosil, škodovalo interesom predkazenskega postopka.

  • 22. 1. 2024  |  Politika

    Znana imena med podpisniki peticije 

    Na spletu še vedno zbiramo podpise za peticijo, ki poziva k trajnemu končanju izraelskih napadov na Gazo, Zahodni breg in Vzhodni Jeruzalem in za zagotovitev spoštovanja in uresničevanja mednarodnega prava ter človekovih pravic. Do zdaj smo zbrali že skoraj sedem tisoč podpisov, število pa se iz dneva v dan povečuje. Svoje ime lahko dodate na spletnem naslovu www.mladina.si/peticije.

  • STA

    20. 1. 2024  |  Politika

    Rupar ustanovil stranko »upokojencev«

    Člani društva Inštitut 1. oktober in podporniki iniciative Glas upokojencev so danes v Ljubljani ustanovili stranko Glas upokojencev. Kot je dejal pobudnik Pavel Rupar, je cilj stranke "izboljšati življenje upokojencev ter zagotoviti boljše socialne razmere za delavce in mlade". Napovedal je udeležbo na evropskih in državnozborskih volitvah.

  • Uredništvo

    19. 1. 2024  |  Politika

    Spomenka Hribar / »Slovenska politika podpira agresorja, Izrael«

    "Slovenska država je nastala na temelju odpora proti okupatorjem, torej narodnoosvobodilnega boja. Volja do življenja po svoji meri, po svoji kulturi je bil uporniški motiv in energija, da smo kot narod zdržali vse nasilje in trpljenje ter dočakali svobodo. In zametek slovenske državnosti. Kar smo doživeli sami kot svojo izvorno pravico do samoobrambe, bi morali dopustiti in priznati tudi drugim. Slovenska politika pa, nasprotno, dejansko podpira agresorja, Izrael. Namesto da bi Palestincem priznala pravico do lastne države in jim na tej poti pomagala, se skriva za pravico do humanitarne pomoči prizadetim. Ki je sicer potrebna – a ne kot nadomestek za temeljno pravico do lastne države. Izraelci pa se medtem skrivajo za holokavstom kot temeljem svoje pravice do domovine, a spregledujejo, da nepopisno trpljenje prednikov nikogar ne pooblašča, da dela podobno ali enako z drugimi. Smrt ne pooblašča nikogar za nič. Mrtvim gre spoštovanje, obžalovanje njihovega trpljenja, živim pa večni poduk: Nikoli več!"

  • Uredništvo

    19. 1. 2024  |  Politika

    Milan Kučan / »Genocid ni enkratno dejanje, je proces«

    "Genocid ni enkratno dejanje, je proces. Z dogajanjem v Gazi dobiva brutalno surovo obliko. Meddržavno sodišče v Haagu bi s svojo odločitvijo lahko zadržalo nadaljevanje genocidnih dejanj. Zavedam se občutljivosti položaja Slovenije kot članice Evropske unije in Varnostnega sveta Združenih narodov. In vendar ne vidim zadržkov, da bi se pridružila tožbi Južne Afrike, pa tudi ne, da bi priznala palestinsko državo, čeprav to danes pomeni bolj moralno opredelitev. Slovenija ima v svojih dosedanjih načelnih ravnanjih in izkušnjah dovolj razlogov, da utemelji svoje suvereno odločanje. Težko si predstavljam prihodnost sveta, v katerem dejanja, kakršna spremljamo v Gazi, ne bi bila obsojena in onemogočena."

  • Peter Petrovčič

    19. 1. 2024  |  Mladina 3  |  Politika

    Kdo bo nova pravosodna ministrica oziroma minister?

    Ministrstvo za pravosodje pod vodstvom Dominike Švarc Pipan je z nakupom stavbe na Litijski cesti 51 v Ljubljani izpeljalo enega večjih poslov v svoji zgodovini, a zdi se, da je šlo pri njem narobe vse, kar je lahko šlo. Ministrica se po medijskem razkritju nakupa preplačane in poleg tega opustošene in povsem neprimerne stavbe bori za razveljavitev pogodbe in je to nalogo zaupala celo državnemu odvetništvu. Toda kakšen bo (stvarni oziroma finančni) epilog zgodbe, niti ni tako bistveno, kot je pomembno vprašanje, kakšne bodo politične posledice, torej ministričina prihodnost.

  • Dost je! / Pobijanje Palestincev se mora nehati – takoj

    Dost je tega pustošenja, uničevanja in poniževanja Palestincev – tega vsakodnevnega, vztrajnega, sistematičnega poniževanja, ki ustvarja vtis, da je poniževanje Palestincev nekaj ne le logičnega, nujnega in normalnega, ampak tudi splošno sprejetega in sprejemljivega. Kot da o tem – o poniževanju, mučenju, trpinčenju Palestincev – obstaja globalni konsenz. Dost je tega globalnega konsenza. Dost.

  • Borut Mekina

    19. 1. 2024  |  Mladina 3  |  Politika

    Za občutek varnosti smo kupili še nekaj raket

    Plačali bomo 146,82 milijona evrov, so ta teden sporočili z obrambnega ministrstva, in za to dobili nemški sistem zračne obrambe srednjega dosega, imenovan IRIS-T SLM. En tak sistem sestavljajo tri izstrelitvene naprave na tovornjakih, ki nosijo po osem raket z dosegom 40 kilometrov, in ločeno poveljniško vozilo. Po neuradnih podatkih naj bi bili kupili dva takšna sistema. Z enim bi lahko recimo varovali Ljubljano, z drugim pa letališče Cerklje in krško jedrsko elektrarno.

  • Luka Volk

    19. 1. 2024  |  Mladina 3  |  Politika

    Gostobesedna predsednica

    Odnosi med predsednikom države in predsednikom vlade, če ne štejemo Janeza Drnovška in Janeza Janše, so bili redko tako razgreti, kot so sedaj. Nesoglasje med Natašo Pirc Musar in Robertom Golobom je doživelo vrhunec z imenovanjem Tatjane Bobnar za predsedničino svetovalko, potem ko je odstopila s položaja notranje ministrice zaradi Golobovega domnevnega političnega vmešavanja v delo policije. Zdaj se je še zaostrilo, ko je predsednica v nedavnem intervjuju za N1 dejala, da bi moral premier, če bo protikorupcijska komisija (KPK), ki preiskuje primer, ugotovila, da je kršil integriteto, odstopiti.

  • Monika Weiss

    19. 1. 2024  |  Mladina 3  |  Politika

    Županov hotel, električni katamaran, digitalna križanka, podjetja najbogatejših

    »Po eni strani sem kot minister zadovoljen, ker lahko slovenskim podjetjem namenjamo ta denar, je pa seveda očitno, da s temi razpisi nekateri tudi bogatijo.« Tako je gospodarski minister Matjaž Han (SD) v intervjuju v prejšnji številki Mladine potrdil realnost delitve denarja iz evropskega mehanizma za okrevanje in odpornost. Veliko nepovratnih sredstev konča v vprašljivih zasebnih projektih, ki jim je težko pripisati širšo družbeno koristnost, pri največjih igralcih v panogah, ki si z javnim denarjem le še krepijo prednostni tržni položaj, v podjetjih najbogatejših Slovencev, del pa tudi v podjetjih z očitnimi finančnimi težavami. Povzeli smo značilnosti treh razpisov gospodarskega ministrstva, na katerih je bilo razdeljenih dobrih 120 milijonov evrov »pokoronskih« nepovratnih sredstev.

  • 19. 1. 2024  |  Politika

    Svetlana Makarovič / »Izrael s premierom Netanjahujem na vrhu skozi moje oči simbolizira svastiko«

    "V tem času, žal, Izrael s premierom Netanjahujem na vrhu skozi moje oči simbolizira svastiko, Palestina pa zame simbolizira rdečo zvezdo. Kaj si mislim o vojni, sem že povedala v svoji poeziji Horror mundi, to je poezija o grozi sveta, o umorih, o mučenju in krivici, tudi o zlu, ki ga prek vojn povzroča človek. Bojim se, da je vojna skrita v vseh nas, v vsakem človeku, vendar pa je ta boj med dobrim in zlom vedno stvar posameznika, stvar tega, kako se odloči. Skrajni čas je, da Slovenija neha lesti v rit vsem večjim in močnejšim, da se postavi po robu kapitalu, ki zastruplja ljudi, in da se končno zavzame za šibkejše. In to so danes Palestinci."

  • 18. 1. 2024  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / DOST JE!

    V petek izide nova Mladina! V tretji letošnji številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 19. januarja, dalje, preverite, zakaj se mora pobijanje Palestincev nehati takoj in kaj lahko za mir storite vi. Več v petkovi Mladini, katere naslovnico je ustvarila Irena Woelle.

  • STA

    17. 1. 2024  |  Politika

    Zdravniki napovedali zaostritev stavke

    Vladna stran je na nocojšnja pogajanja z zdravniškim sindikatom Fides prišla z novim predlogom stavkovnega sporazuma, ki pa očitno zdravniške strani ni zadovoljil. Podpredsednik Fidesa Janusz Klim je tako v izjavi po pogajanjih napovedal zaostritev stavke. Podrobnosti še niso znane. V četrtek pogajanj ne bo, so zvečer sporočili s Fidesa.

  • STA

    17. 1. 2024  |  Politika

    »Sredstva bodo ostala blokirana, dokler Madžarska ne bo izpolnila vseh potrebnih pogojev«

    Madžarska je izpolnila pogoje za odmrznitev 10,2 milijarde evrov kohezijskih sredstev, je danes v Evropskem parlamentu zagotovila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Ob tem je izrazila prepričanje, da se bodo voditelji vseh 27 članic uspeli dogovoriti o dolgoročnem proračunu EU, ki bo vključeval tudi pomoč za Ukrajino.

  • Premier in predsednica republike v vedno večjem konfliktu

    Nataša Pirc Musar se zadnje čase z opaznimi koraki podaja na pot, ki bi lahko bila za njeno verodostojnost usodna. Še več, morda bo fatalna tudi širše za trenutno levosredinsko politično geografijo v državi. Javnost njenih pogostih stališč ne spremlja vedno z velikim odobravanjem, tudi takrat ne, ko ima deloma ali v celoti prav. Razlogov je več in eden teh se nam kaže v vtisu, da svoje politično delovanje razume kot nekakšen antipod predhodniku: če je Borut Pahor škrtaril s stališči v iskanju všečnosti na vse politične strani, ker mu je to prinašalo največ točk v anketah in seveda na instagramu, trenutna predsednica deluje bolj brezkompromisno in radodarno glede podajanja mnenj. Obenem zaradi svoje neposrednosti in energičnosti, ki ju ima očitno v naravi, včasih z lahkoto deluje nediplomatsko in netaktno.

  • STA

    16. 1. 2024  |  Politika

    Evropska levica bo vodilnega kandidata za volitve izbrala v Ljubljani

    Stranka Evropske levice, članica katere je tudi stranka Levica, se bo konec februarja sestala na predvolilnem srečanju v Ljubljani. Na srečanju bodo izbrali vodilnega kandidata oziroma kandidatko in potrdili program za junijske volitve v Evropski parlament, piše v sporočilu na spletni strani evropske stranke.

  • STA

    16. 1. 2024  |  Politika

    Koga se tiče spolna usmerjenost ministra?

    Hrvaška varuhinja za enakost spolov je v ponedeljek obsodila izjave hrvaškega predsednika Zorana Milanovića o spolni usmerjenosti novega ministra za gospodarstvo, s katerimi je po njeni oceni kršil pravico do zasebnosti. Milanovićeve izjave so naletele na kritike v delu javnosti, obsodili pa so jih tako v vladajoči HDZ kot v opoziciji.

  • STA

    15. 1. 2024  |  Politika

    Anketa / Tretjina vprašanih ne ve, katero stranko bi volila

    Ocena uspešnosti dela vlade zadnje tri mesece stagnira, kaže nova javnomnenjska raziskava Vox populi. Delež podpornikov kot tudi nasprotnikov vlade se je januarja zvišal za dobro odstotno točko. Delo vlade kot neuspešno ocenjuje dobrih 55 odstotkov, kot uspešno pa slabih 33 odstotkov. Med strankami z dobrimi 22 odstotki vodi SDS, piše Dnevnik.

  • Uredništvo

    15. 1. 2024  |  Politika

    »Opozicija podnebnih sprememb ne jemlje resno«

    "Od njih bi pričakoval, da bodo tudi z vidika energetske samozadostnosti Slovenije podpirali rabo obnovljivih virov, vendar predvsem tistih, ki so z vidika podnebnih sprememb najbolj sprejemljivi za Slovenijo. To je predvsem raba sončne energije in v določeni meri večja raba vetrne energije. Predvsem pa geotermalne energije, ki jo vidim v prihodnosti kot enega od najpomembnejših energetskih virov."

  • STA

    15. 1. 2024  |  Politika

    »To je stavka le za višje plače« / Tudi upokojenci nasprotujejo stavki zdravnikov

    Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus) se pridružuje nasprotovanju do stavke zdravnikov in Fidesa, saj je po njihovem prepričanju to stavka le za višje plače in ne stavka, ki poziva k urejanju sistemskih razmer v zdravstvu. Razmere terjajo takojšnje ukrepanje resornega ministrstva in vlade, so zapisali v sporočilu za javnost.