• Luka Volk

    13. 8. 2021  |  Mladina 32  |  Družba

    Zapis, da je Hitler heroj, za zdaj ostaja brez večjih posledic 

    Potem ko je Urban Purgar – predsednik Društva za promocijo tradicionalnih vrednot, ki mu je ministrstvo za kulturo izkazalo priznanje s posebnim statusom, pa tudi odgovorni urednik Nacionalne tiskovne agencije (NTA) in vodja rumenih jopičev – v zdaj že izbrisanem tvitu prejšnji teden zapisal, da je bil Hitler heroj, so pod hudim pritiskom javnosti te besede obsodili nekateri člani vlade. Najopazneje je to storil obrambni minister Matej Tonin, ki je zapisal, da bi bilo društvu treba odvzeti status nevladne organizacije v javnem interesu. Ministrstvo je v izjavi sicer že zapisalo, da je bil tvit zavržen, a se o tem, ali bo društvu odvzelo status, še ni izreklo.

  • Južnokorejska beatlomanija

    Korejski pop, znan predvsem kot K-pop, je gigantska industrija, vredna več kot pet milijard ameriških dolarjev. Zadnja leta silovito prodira čez državne meje Južne Koreje – in to še zdaleč ne zgolj v Severno Korejo, kamor K-pop iz Kitajske pripotuje na pretihotapljenih USB-ključkih, kar Kim Džong Un doživlja kot »anti-socialistično kulturno invazijo« in K-pop označuje za »smrtonosnega raka«. Ne, K-pop je gromozanske baze fanatično obsedenih oboževalcev zgradil po vsem svetu, celo pri nas, in je po veličini svojih finančnih uspehov primerljiv celo z ameriškim trgom. BTS, najpopularnejši korejski boyband, pogosto krasi vrhove lestvic najbolje prodajane glasbe v Združenih državah: v letu 2019 je prodal več plošč kot največje ameriške pop zvezdnice, denimo Ariana Grande, Taylor Swift ali Billie Eilish. V prvem valu pandemije koronavirusa je podrl rekord v številu ogledov spletnega pretoka koncerta, letošnjo pomlad pa se je v Guinnessovo knjigo rekordov vpisal kot najbolj poslušana veččlanska zasedba na Spotifyu, vodilni platformi za spletno pretakanje glasbe, na kateri se lahko pohvali s skoraj sedemnajstimi milijardami pretokov.

  • Luka Volk

    13. 8. 2021  |  Mladina 32  |  Družba

    Fakulteta za logistiko v Mariboru bi tožila lastne študente

    Na Sindikat Mladi plus in na njegovo službo za pravno pomoč se je obrnila skupina študentov, ki jih je njihova Fakulteta za logistiko Univerze v Mariboru večkrat pozvala k vračilu domnevno preplačanih študentskih honorarjev za različna dela pri projektih Študentski inovativni projekti za družbeno korist (ŠIPK) in Po kreativni poti do znanja (PKP).

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    13. 8. 2021  |  Mladina 32  |  Dva leva

    Široko zaprte oči

    No, bodimo objektivni in natančni, Hitler ni nikoli častil in podpiral SDS, Janeza Janše in janšizma. Obratno pač. Sopotniki SDS in Janeza Janše podpirajo Hitlerja, tudi Breivika, pa sodobne evropske in svetovne politične demagoge in hujskače in tudi izkazujejo eksplicitne antisemitske izpade. Ne le kakšni eksoti po zanikrnih pivnicah, ampak osebki, ki so z vladajočo stranko, njeno politiko in njenimi mediji neposredno povezani. A je očitno prišlo do medijske zarote molka o tej temi. Je nekaj, o čemer se pri nas pač ne govori in problematizira na glas. Zato je bilo vsega odobravanja vredno, da se je oglasilo nemško veleposlaništvo, ki je tej slovenski neodzivnosti prisolilo zaušnico in decidirano zapisalo, da »Z ozirom na izjavo, ki poveličuje Adolfa Hitlerja in ki je bila pred kratkim objavljena na socialnih omrežjih, želimo še enkrat poudariti, da je glede na zgodovino dolžnost Nemčije, da ohranja spomin na grozote nacističnega režima in se spominja njegovih žrtev ... Hvaležni smo za takojšnje reakcije številnih slovenskih strank in članov slovenske družbe, ki so obsodili to izjavo.« Ni kaj, izjava je primerna. A je žal nezadostna.

  • Peter Petrovčič

    13. 8. 2021  |  Mladina 32  |  Politika

    Le tu in tam kakemu afganistanskemu prosilcu za azil uspe ostati v Sloveniji

    Pretekli teden je Slovenska vojska, ki po navodilih ameriških oboroženih sil zapušča Afganistan, sporočila, da išče možnosti, da bi s seboj v domovino pripeljala več afganistanskih sodelavcev, ki so zaprosili za azil, saj se po odhodu tujih sil iz države bojijo maščevanja talibanov. Minister za obrambo Matej Tonin (NSi) je zagotovil, da ne bo nobenih težav s tem, da bo Slovenija poskrbela za nekaj afganistanskih pomočnikov (in njihovih svojcev). Nimajo pa vsi Afganistanci te sreče.

  • Luka Volk

    13. 8. 2021  |  Mladina 32  |  Družba

    Se milenijci res raje odločajo za rastline kot za otroke?

    Ljudje so se v času osamitve zaradi epidemije koronavirusne bolezni lotevali različnih dejavnosti. Med njimi je zagotovo prednjačila peka kruha, pri čemer so tisti najbolj zagreti začeli gojiti celo lastne droži. Prav posebej pa se je okrepil trend zbiranja sobnih rastlin.

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    13. 8. 2021  |  Mladina 32  |  Kolumna

    Jedrsko vetrnjaštvo

    Bomo dobili jedrski Teš? Minister Vrtovec pravi, da vladno energetsko dovoljenje Gen energiji za drugi blok krške nuklearke ni dokončna odločitev, ampak le začetek postopkov. Podobno se je nekoč začel Teš. Nuklearka bi bila od njega vsaj trikrat dražja.

  • Oglaševanje v vesolju

    Kot je pred leti opozarjala pobuda Plakatopolis, živimo v prostoru, ki je prenasičen z zunanjim oglaševanjem. Kamorkoli pogledamo, smo obkroženi z jumbo plakati, osvetljenimi vitrinami citylight in bleščečimi digitalnimi panoji, a za kapitaliste jutrišnjega dne očitno niti to ni dovolj.

  • N'toko

    N'toko

    13. 8. 2021  |  Mladina 32  |  Žive meje

    Imamo Tokio

    Ko je pred desetimi leti umrl Kim Džong Il, smo v Evropi zmedeno gledali posnetke objokanih prebivalcev Severne Koreje. Nismo vedeli, kaj bi si mislili ob prizorih TV-voditeljev, učiteljev in funkcionarjev, ki se pridružujejo uličnim množicam v krčih histeričnega joka. Nekoliko starejša generacija se spominja še bolj konfuznih prizorov s pogreba ajatole Rukolaha Homeinija, ko je 10-milijonska horda od žalovanja poblaznelih Irancev dobesedno iztrgala truplo ljubljenega vodje iz krste. Novinarji, birokrati in vojaki so skupaj z množico padali v trans … celotni državni aparat je imel čustveni zlom! Na takšno kolektivno narodno histerijo se lahko zunanji opazovalci odzovemo le s posmehom in pomilovanjem: »Poglej te zmanipulirane ljudi! Njihova država je v razsulu, oni pa morajo sodelovati v tem režimskem šovu!« Nikoli se ne bi mogli vživeti v njih, nikoli sploh ne bi pomislili, da ta izkaz čustev poganja karkoli drugega kot vladna prisila. A med olimpijskimi igrami v Tokiu smo končno doživeli, kako je biti del ljudstva, ki verjame. Ki se stoodstotno poistoveti s svojimi predstavniki, ki njihove zmage in poraze občuti kot svoje, ki je prepričano o njihovem poslanstvu in zgodovinski vlogi. Slovenija je za nekaj tednov postala Severna Koreja in bilo je prečudovito.

  • Heni Erceg

    Heni Erceg

    13. 8. 2021  |  Mladina 32  |  Hrvaška

    Trajnostni pohlep

    Trajnostni turizem? Na Hrvaškem! Govorimo o študiji, ki so jo izdelali ekologi, sociologi in urbanisti in naj bi pomembno prispevala k zagotavljanju sozvočja med naravo in človekom, a se na njej nabira prah v arhivu te in vseh dosedanjih hadezejevskih vlad, medtem pa se dalmatinska obala in otoki spreminjajo v betonski pekel. Pod pojmom trajnostni turizem si Hrvati predstavljajo strahotno uničevanje narave, še posebej pomorskih dobrin, zalivanje obale s tonami betona, da bi tako nastale zasebne plaže, predstavljajo si metanje ogromnih betonskih blokov z bojami v morje, da bi brezobzirna jara gospoda, večinoma tuji državljani, nanje pred svojimi vilami lahko privezovala jahte.

  • Zakaj v Sloveniji ne preganjamo rasizma?

    Zakaj v Sloveniji ne preganjamo rasizma, sploh takrat, ko ga nevarno usmerjajo in spodbujajo politični voditelji, zakaj ob njem pretežno ostajajo nemi že sami tožilci?

  • Uredništvo

    12. 8. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: IMAMO TO!

    Jutri izide nova Mladina! Fotografija na naslovnici prihajajoče Mladine je delo Aleša Fevžerja (Tokio, 2021). O tem, zakaj hočemo politični ekvivalent tega, kar smo čutili med olimpijado, pa preberite v jutrišnji naslovni temi! Nova Mladina bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 13. avgusta, dalje. #Mladina32

  • IK, STA

    12. 8. 2021  |  Politika

    Hojs: »Začnite delati, lenuhi!«

    Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je danes zavrnil očitke sindikata policistov, da sta on oziroma generalni direktor policije Anton Olaj odgovorna za zaplete pri varovanju poslancev pred DZ. Pri izmenjavi besed na Twitterju je med drugim zapisal: "Začnite delati, lenuhi!"

  • Peter Petrovčič

    12. 8. 2021  |  Politika

    Poslanska preiskava tožilskega dela je protiustavna

    Ustavno sodišče je zdaj odločilo smiselno enako, kot v primeru sodnikov, tudi v primeru tožilcev. In sicer, da poslanci ne morejo izvajati parlamentarne preiskave z namenom iskanja politične odgovornosti konkretnih sodnikov in tožilcev v konkretnih zadevah. Akt o ustanovitvi parlamentarne preiskave »Kangler« pa so v teh delih razveljavili in preiskovalna komisija, v kateri sedijo štirje poslanci SDS in eden iz vrst NSi, je dokončno povsem izgubila svoj smisel.

  • STA

    12. 8. 2021  |  Politika

    Ministrica Kustec: »Dogovarjanja o PCT pogoju za šole v zaključni fazi«

    Ali bo izpolnjevanje PCT v naslednjem šolskem letu pogoj za vstop v vzgojno-izobraževalne ustanove, za zdaj po besedah ministrice za izobraževanje Simone Kustec še ni znano, dogovarjanja o tem so v zaključni fazi. Ministrstvo za zdravje naj bi v naslednjem tednu vladi posredovalo odlok, ki bo urejal pogoj PCT tudi za izobraževalne ustanove.

  • IK, STA

    12. 8. 2021  |  Politika

    »Na TV3 kršili prepoved diskriminacije«

    Zagovornik načela enakosti je v postopku ugotavljanja diskriminacije ugotovil, da je televizija TV3 s predvajanjem oddaje Faktor 21. januarja kršila prepoved diskriminacije. Voditeljica oddaje je s svojimi trditvami o manjvrednosti določene rase v primerjavi z drugimi izpolnila znake pozivanja k diskriminaciji, so zapisali pri zagovorniku.

  • JAVNO PISMO

    12. 8. 2021  |  Politika

    Slovenskim oblastnikom se je zgodilo prebivalstvo

    Živimo v vznemirljivih in negotovih časih. Politiki, ki smo jih izbrali v slovenski parlament, da skrbijo za kakovost življenja tistih, ki ne morejo, ne znajo ali nočejo sodelovati v brutalni bitki za denar in oblast, so izgubili orientacijo. Pod pritiskom gospodarskih in političnih elit se, nemočni in zmedeni, borijo le še za svoje lastne koristi.

  • STA

    12. 8. 2021  |  Družba

    Institut Jožef Štefan rdečo fazo napoveduje že v začetku septembra

    "Slovenija je po merilih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni trenutno že v oranžni fazi, ob trenutnem trendu razvoja epidemije bo v rdečo fazo prišla v začetku septembra," napovedujejo na Institutu Jožef Stefan (IJS). Ponovno so pozvali k cepljenju in opomnili, da zaželena precepljenost odrasle populacije nad 90 odstotki.

  • Uredništvo

    12. 8. 2021  |  Politika

    »Njena edina prioriteta je stati in obstati kot ministrica do konca mandata«

    "Edino, kar je premogla te dni, je pismo na ravni osnovnošolske naloge, ki ga je spisala z ministrskim kolegom Poklukarjem in v katerem ob pozivu k cepljenju ponavlja že ničkolikokrat izrabljeno puhlico o tem, kako je ohranitev odprtih šol njena prioriteta. Ji gre po vsem videnem v lanskem letu, ko je bila le izvajalka ukrepov, sprejetih v nekih drugih vladnih sobanah, verjeti? S svojim delovanjem je Kustečeva pokazala in dokazala, da je njena edina prioriteta stati in obstati kot ministrica do konca mandata ne glede na posledice njene pasivnosti. Ravnatelji pa se ob tem po svojih močeh in izkušnjah poskušajo pripraviti na vse možne scenarije, s katerimi jim bodo postregli teden pred začetkom šolskega leta."

  • IK, STA

    12. 8. 2021  |  Politika

    RTV: »Direktor me hoče razrešiti zaradi neupoštevanja zahtev po kadrovskih spremembah«

    Direktorica TVS Natalija Gorščak ocenjuje, da je obrazložitev očitkov na njen račun, ki jih generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough navaja v predlogu za soglasje programskega sveta k njeni razrešitvi, prirejena za razrešitev. Glavni razlog za predlog je namreč to, da ne sledi njegovim zahtevam po kadrovskih in programskih spremembah, meni.

  • STA

    12. 8. 2021  |  Svet

    Številne kritike ob sprejetju spornega medijskega zakona

    ZDA so izrazile ostre kritike na sredino sprejetje spornega medijskega zakona v parlamentu na Poljskem, ki bo omejil delovanje medijev v tuji lasti. V Washingtonu so Varšavo pozvali, naj spoštuje demokratične vrednote in svobodo medijev. Kritičen je bil tudi predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli.

  • STA

    12. 8. 2021  |  Kultura

    Batmanov Robin končno razkril, da je pripadnik LGBTQ+

    V najnovejši, šesti izdaji stripa Batman: Urban Legends se zvesti spremljevalec (sidekick) superjunaka Robin razkrije kot pripadnik LGBTQ+ skupnosti. Kot piše The Guardian, se je to zgodilo po več kot 80 letih, od kar je bil lik predstavljen bralcem, in več desetletjih namigovanj na homoerotični podton v odnosu Robina in Batmana.

  • STA

    12. 8. 2021  |  Kultura

    Vodni viri se privatizirajo, internet je pod nadzorom, socialna država pa je le še mit

    V Kinu Šiška bodo drevi premierno prikazali celovečerni prvenec zasedbe Matter z naslovom Ameba. Film v režiji Blaža Završnika je postavljen v bližnjo prihodnost, problematizira pa distopično smer razvoja družbe: vodni viri se privatizirajo, življenje ljudi upravljajo korporacije, internet je pod nadzorom, socialna država je le še mit.

  • Oštro.si

    10. 8. 2021  |  Družba

    Nova24TV zavaja: STA sme tržiti novice o olimpijskih igrah

    Na portalu Nova24TV.si so objavili prispevek z naslovom »STA novice z olimpijskih iger trži posebej, čeprav bi morali šport pokrivati v skladu z zakonom in v okviru javne službe«. V njem so zatrjevali, da bi Slovenska tiskovna agencija (STA) morala vsem uporabnikom brezplačno omogočiti dostop do novic o olimpijskih igrah v Tokiu.

  • STA

    11. 8. 2021  |  Svet

    Odpoved 75 povezav na dolge razdalje

    Nemški železniški operater Deutsche Bahn je zaradi stavke strojevodij, ki se je začela v torek pozno popoldne, odpovedal 75 povezav na dolge razdalje. Obenem predvidevajo, da bodo nadaljnje odpovedi in zamude vplivale tudi na regionalne povezave, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  • Uredništvo

    11. 8. 2021  |  Politika

    »Najprej bo treba normalizirati državo, sanirati škodo«

    "Različnost ni šibkost, ampak je prostor, v katerem se dajo nadgraditi različne ideje. Dokazali smo, da je sodelovanje možno, našli smo veliko skupnih programskih usmeritev. Tudi izkušnja po odstopu Marjana Šarca je delen garant, da se takšne zgodbe ne smejo ponoviti. Jasno je, da mora opozicija v tem trenutku sodelovati, to sodelovanje pa bo pomembno tudi po opustošenju, ki ga bo za seboj pustila Janševa vlada. Ne smemo pozabiti na vse podrejanje, razkrajanje institucij, privatizacijo javnega zdravstva in tudi finančno slabljenje države. To so teme, okoli katerih se strinjamo. Najprej bo treba normalizirati državo, sanirati škodo, ki se je naredila zdaj, in hkrati zagristi v druge probleme, ki ostajajo nenaslovljeni že leta."

  • STA

    11. 8. 2021  |  Svet

    »Talibani so zavzeli mesto. Obe strani sta utrpeli hude izgube.«

    Talibani so pozno v sredo v manj kot enem tednu od začetka ofenzive zavzeli že deveto prestolnico province. Kot zadnja je v roke talibanov padla prestolnica Fajzabad v provinci Badakšan. Afganistanski predsednik Ašraf Gani je danes odletel v severno mesto Mazar-i-Šarif, da bi zagotovil podporo tamkajšnjim silam, ki jih oblegajo talibani.

  • STA

    10. 8. 2021  |  Svet

    Talibani pospešeno zavzemajo Afganistan

    Talibani so danes po navedbah številnih virov v Afganistanu zasedli še glavni mesti pokrajin Farah na zahodu države in Baglan na severu države. V enem dnevu so talibani tako zavzeli še dve prestolnici pokrajin, skupno pa so jih v svoji ofenzivi v manj kot tednu dni zavzeli že osem, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • Uredništvo

    10. 8. 2021  |  Politika

    »Če Kacin reče, naj se ne cepimo, padejo vse proticepilne teorije zarote«

    "Še posebej intriganten primer pa je Kacin. Potem ko je propadel kot cinični vladni glasnogovornik, ob katerem so še kanarčki padali z gugalnic, se je za še višjo plačo enako briljantno izkazal kot »nacionalni koordinator množičnega cepljenja«: ni sledi ne o množičnosti ne o koordinaciji. Mobilno cepljenje so začeli izvajati šele julija, ko je Kacin odplul iz domovine, ne pa že maja ali junija, ko je bil interes največji. V Murski Soboti, centru regije z najnižjo precepljenostjo, pa so šele pred tednom dni začeli cepiti brez predhodnega naročanja. Mesec in pol kasneje kot v Ljubljani in dva meseca za Celjem, Krškim in Sevnico."

  • STA

    11. 8. 2021  |  Svet

    Twitter začasno blokiral račun zaradi »zavajanja o koronavirusu«

    Družbeno omrežje Twitter je v torek za teden dni blokiralo račun republikanski kongresnici iz Georgie, Marjorie Taylor Greene, ker da je "kršila pravila z objavami, da cepiva proti covidu-19 niso učinkovita", in pozivom Upravi za hrano in zdravila (FDA), naj jim "ne izda rednega dovoljenja za uporabo".