• IK, STA

    22. 5. 2021  |  Politika

    Mednarodne organizacije opozarjajo, da je v Sloveniji neodvisnost javnih medijev v nevarnosti

    Javni mediji v Sloveniji in na Češkem se upirajo političnim pritiskom, vključno z obtožbami o kaznivih dejanjih in ogrožanjem financiranja, a njihova uredniška in finančna neodvisnost sta očitno v nevarnosti. Novinarji brez meja (RSF) zato pozivajo politike obeh držav k zaščiti neodvisnosti javnih medijev v skladu s priporočili Sveta Evrope (SE).

  • IK, STA

    21. 5. 2021  |  Družba

    Slovenski protestniki združili moči s palestinskimi 

    Petkov protivladni protest v Ljubljani je minil v luči postavljanja ultimata vladi, naj v tednu dni odstopi, sicer pa protestnice in protestniki za prihodnji petek napovedujejo "vseslovensko vstajo". Tokrat so na protestu izrazili tudi podporo Palestini. Protestnikom so se namreč pridružili člani gibanja za pravice Palestincev, ki so med drugim opozorili na neprimernost vladnega izražanja podpore Izraelu.

  • Uredništvo

    22. 5. 2021  |  Družba

    FOTOGALERIJA: Protest v Ljubljani tudi v podporo Palestincem

    Na petkovem protestu je več tisoč ljudi, poleg že vsakotedenskega pozivanja k odstopu Janševe vlade, izrazilo tudi podporo Palestini. Protestnikom so se namreč pridružili člani gibanja za pravice Palestincev, ki so med drugim opozorili na neprimernost vladnega izražanja podpore Izraelu. Slovenska vlada je namreč pred kratkim na poslopju svoje stavbe na Gregorčičevi izobesila izraelske zastave. 

  • Uredništvo

    22. 5. 2021  |  Politika

    »Dogaja se nam Balkan v devetdesetih«

    "Razumni državljani 'nove Evrope' smo razvili slepo pego za temeljno nepravično razmerje moči v Evropi, saj jasno vidimo, kako vsakemu Evropejcu članstvo v EU koristi. Evroskepticizem, predvsem britanski, ki je že rodil svoj sad, je upor transakcijski oblastniški hierarhiji EU, predvsem pa instrument, prek katerega politični oportunisti med volivce posejejo gnev nad gospodarji od drugod ter strah pred izgubo suverenosti in identitete, čustva pa nazadnje pretvorijo v politične točke zase. Evropi se dogaja Balkan v devetdesetih. V ta kontekst sodi tudi Simonitijeva odpoved razstave v Bruslju. Ne gre za to, da desnica ne želi razstavljati levičarjev, pač pa za to, da lahko minister pred kamerami in mikrofoni populistično trdi, da ne bo dopustil, da bi bruseljski uradniki odločali namesto nas, ki smo samostojna država. S tem volilni bazi namiguje, da to morda nismo. In če nismo, bo marsikdo še bolj jezen, kot je v danih družbenih razmerah že tako ali tako jezen."

  • Uredništvo

    22. 5. 2021  |  Politika

    »Epidemija se je prelevila iz medicinskega v politično vprašanje«

    "Način, kako je Slovenija na svojih mejah pozabila pravočasno urediti status prebolevnikov, ki so v skladu z veljavnimi navodili cepljeni le z enim odmerkom cepiva, razkriva, da se je epidemija novega koronavirusa prelevila iz medicinskega v vse bolj politično vprašanje. In kot je tipično za naše trenutne razmere, so odgovori vlade Janeza Janše na odprta politična vprašanja kronično zmedeni ali celo povsem nesmiselni."

  • Damjana Kolar

    22. 5. 2021  |  Kultura

    Razmislek o prihodnosti 

    V prostorih nekdanje tovarne MTT v Melju v Mariboru bo do 18. julija na ogled EKO, Mednarodni trienale umetnost in okolje. Osma, prenovljena edicija trienala skozi sodobne umetniške prakse vabi k razmisleku o prihodnosti. Danes ob 16.00 bodo pipravili mednarodno konferenco Radikalnim in kreativnim ekologijam naproti, ki obravnava resnost okoljskih in podnebnih razmer, pa tudi potencial umetnosti, da se z njimi kritično in kreativno spopade tako na lokalni kot globalni ravni. Sodelujejo: T. J. Demos, Maja in Reuben Fowkes, Elke Krasny, Andri Snær Magnason, Luka Omladič, Lucia Pietroiusti in Marjetica Potrč.

  • DK, STA

    21. 5. 2021  |  Politika

    Premirje med Hamasom in Izraelom?

    Po enajstih dneh medsebojnega obstreljevanja, ki je zahtevalo več kot 250 življenj, večino na območju Gaze, je včeraj ob 2. uri po lokalnem času začelo veljati premirje med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas. Uveljavitev premirja so pred tem v četrtek potrdili tako v kabinetu izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja kot tudi vodilni člani gibanja Hamas, ki nadzira območje Gaze.

  • Damjana Kolar

    22. 5. 2021  |  Kultura

    Film tedna: Zlo ne obstaja

    V Kinodvoru je od 20. maja na ogled film Zlo ne obstaja, omnibus štirih zgodb na temo smrtne kazni, v katerem so štirje moški, soočeni z izbiro: ubogati ukaz totalitarne oblasti ali pa se upreti in tvegati vse. Film iranskega režiserja Mohammada Rasoulofa je prejel zlatega medveda za najboljši film na lanskem Berlinalu.

  • Uredništvo

    21. 5. 2021  |  Politika

    Izšla je nova Mladina: NAPAD NA POP TV 

    Izšla je nova Mladina! Tokratno naslovnico so zakrivili Damjan Ilić (oblikovanje), Željko Stevanić (fotografija), Non-grupa (fototapeta) in Srdjan Živulović/BOBO (fotografija na fototapeti). Več o tem, kako si je Janez Janša podredil najvplivnejši medij v državi, preberite v naslovni temi nove številke Mladine. In še mnogo več zanimivega, informativnega in poglobljenega branja! Priskrbite si svoj izvod, ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani

  • IK, STA

    21. 5. 2021  |  Politika

    Janševa vlada popustila pritiskom ali ukrepe prilagodila kongresu SDS?

    Vlada je na današnji dopisni seji spremenila odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi. Od sobote in do 30. maja število udeležencev na javnih shodih in prireditvah tako ni več številčno omejeno na 50 ljudi, ampak zgolj s površino oziroma z medosebno razdaljo, so sporočili po seji vlade.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    21. 5. 2021  |  Mladina 20  |  Uvodnik

    Pismo trem poslancem

    Pretekle štiri tedne smo v novinarski maniri Mladinine rubrike Kdo je kdaj, ki je zbirka drobnih resničnih zgodb o posamezniku, klicali po Sloveniji znance, sosede in sorodnike osmih poslancev DeSUS in SMC. Hoteli smo izvedeti, ali ti ljudje dejansko verjamejo in intimno podpirajo to, kar počne vlada Janeza Janše, ali so res le preračunljivci, ki hočejo zgolj do konca mandata dobivati poslansko plačo (kar jim javnost vseeno očita malce preveč počez), ali pa gre za ljudi, ki so se v neki točki ujeli v splet okoliščin in zdaj sedijo na vlaku, s katerim se resda peljejo v popolnoma drugo smer od načrtovane, pa vendar upajo, da bodo na končni postaji lahko presedli na drug vlak in se sicer po daljši poti odpeljali – nazaj domov in bo te more, v kateri so zdaj, konec.

  • Borut Mekina

    21. 5. 2021  |  Mladina 20  |  Politika

    Napad na POP TV

    Gledalci informativnih programov POP TV ali Kanala A lahko v zadnjem obdobju zaznavajo subtilne spremembe. Prispevki o politiki so po novem malce krajši in predvajani, če je to le mogoče, malce pozneje. Značilni poptevejevski ljudsko-šankovski vložki so že preteklost. Gregor Trebušak, voditelj oddaje Svet na Kanalu A, in pa na primer Jani Muhič, voditelj oddaje 24 ur, ne komentirata več prispevkov in tudi novinarji so za kakšno stopinjo hladnejši in celo bolj bledi. »Politične novice so že kakšno leto dni v ozadju. Novinarji pa smo bili opozorjeni, da ne smemo izražati svojega mnenja, kar vključuje recimo tudi, da ne smemo sklepati iz dejstev,« nam je dejal eden od njih.

  • V državi, kjer so novinarji ustrahovani, demokracija izginja

    Sodelavci in sodelavke Slovenske tiskovna agencije (STA) že mesece iz dneva v dan opravljajo javno službo, ne da bi za to bili plačani po jasni in veljavni zakonodaji. Dnevnopolitični odločevalci, ki delujejo v imenu države, se trudijo na več načinov finančno izčrpati STA, to pa počenjajo z očitnim namenom – finančno onemogočiti javno tiskovno agencijo. Napadi na novinarje in novinarke številnih medijev, ki v nestabilnih časih poskušajo osredotočeno in profesionalno opravljati svoje delo, so prepoznavna drža oblasti. Obsežna kriminalizacija novinarskega poklica se niti ne pretvarja, da cilj tega početja niso oteževanje in preprečevanje kritičnega odnosa do oblasti in oblastnikov, utišanja, stigmatizacije in diskreditacije drugače mislečih ljudi, tudi javne diskvalifikacije oseb, ki do oblasti ne gojijo simpatizerstva in navijaštva in so zato dnevno podvrženi sistematičnim in organiziranim kampanjam blatenja, vrednostnih obsodb in groženj.

  • Uredništvo

    20. 5. 2021  |  Družba

    Vseslovenska vstaja za predčasne volitve

    Na spletu se vrstijo pozivi k vseslovenski vstaji za predčasne volitve. Veliki protest je napovedan za prihodnji petek, 28. maja, zgodil pa naj bi se ob 18. uri z zborom na Prešernovem trgu v Ljubljani. Protestnice in protestniki zahtevajo takošnje predčasne volitve in navajajo, da je že več kot kot 70 odstotkov prebivalk in prebivalcev nezadovolnjih z vlado Janeza Janše in stanjem demokracije v državi. "Vlada nima večine niti v državnem zboru! Vsak dan izgubljamo ugled v svetu in Evropski uniji," so zapisali v obvestilu na Facebooku.

  • Vasja Jager  |  foto: Uroš Abram

    21. 5. 2021  |  Mladina 20  |  Politika

    »Če premier stavi, da ne zmoremo ponoviti leta 2005, potem usodno podcenjuje sindikate«

    Najprej so prišli po nevladnike in kulturnike, nato po medije – kmalu so prišli na vrsto delavci. Aktualna vlada že več mesecev ignorira pripombe delavskih združenj glede ključnih predpisov na področju gospodarstva in sociale; naveličani farse so sindikati nedavno zapustili ekonomsko-socialni svet, prek katerega naj bi tekel socialni dialog. Janez Janša nikoli ni prav dobro skrival simbioze z vplivnimi in bogatimi interesnimi skupinami, še manj se je trudil prikrivati svoj prezir do delavcev in njihovih predstavnikov. Zgodovina napetosti sega že v čas njegove prve vlade, v leto 2005, ko so trume proletarcev s protestnim pohodom skozi zasneženo Ljubljano demonstrirale svojo moč in Janšo prisilile, da je odstopil od katastrofalne zamisli o uvedbi enotne davčne stopnje. Jakob Počivavšek, predsednik Pergama, druge najmočnejše sindikalne centrale v državi, se je tedaj pohoda udeležil kot mlad pravnik v organizaciji, ki jo danes vodi. Danes kot eden ključnih predstavnikov delavskega gibanja oblasti sporoča: Dovolj je!

  • Jure Trampuš

    21. 5. 2021  |  Mladina 20  |  Politika

    V službi politike ali javnosti

    Vrabec Anarhist, ki ga izdaja Društvo slovenskih pisateljev, je internetni portal za književnost, spletna revija, duhovito poimenovana po neukrotljivem ptiču iz Cankarjeve knjige Hiša Marije Pomočnice. Na portalu redno objavljajo novice o literarnem dogajanju, literarne prispevke, tudi družbene impresije in podobno. Med drugimi na njem svoje pesmi objavlja pesnik in profesor na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani Boris A. Novak, eden izmed najprepoznavnejših glasov kolesarskega gibanja.

  • Stanka Prodnik

    21. 5. 2021  |  Mladina 20  |  Kultura  |  TV

    Naša igra, naš molk, naša slepota

    Na poti v Evropsko unijo obstajata dva zidova, ki ju je s svojim denarjem ali dejanji ta postavila sama. Prvi je v Turčiji in tega Evropska unija plačuje z milijardami evrov ter molkom, torej tiho podporo diktatorju Recepu Erdoganu in njegovi politiki – v zameno pa slednji zadržuje begunce v taboriščih. Kakšne so metode, ki jih uporablja Erdogan pri odvračanju beguncev, da bi nadaljevali pot proti Evropski uniji ali bi to sploh hoteli, lahko le slutimo. A Erdoganov zid je prepusten, vsak dan ga peščici beguncev uspe obiti. Zato je nastalo tudi drugo sito, ki stoji na višji meji Evropske unije, zanj pa sta neformalno odgovorni Slovenija in Hrvaška, ki izigravajoč lastno in evropsko humanitarno zakonodajo skrbita, da migranti ne morejo vstopiti v unijo. Podobno neformalno je v to igro vključena tudi obubožana Bosna in Hercegovina. Tako ni le zdaj. Ta igra se je začela že za časa premiera Mira Cerarja.

  • Peter Petrovčič

    21. 5. 2021  |  Mladina 20  |  Politika

    Kaj pa zdaj, ko beguncev ni več?

    Desetega maja je na slovensko-hrvaško mejo prispelo 21 tujih policistov od predvidenih 150, ki bodo slovenskim policistom in vojakom v pomoč v boju z migracijami. Na pomoč jih je poklical notranji minister Aleš Hojs, ker vlada v državnem zboru ni dobila dvotretjinske podpore za dodelitev policijskih pooblastil vojski in pošiljanje še več vojakov na mejo. Policija, pravi minister, sama ne zmore več v zadovoljivem obsegu varovati meje pred begunci, migranti, bodočimi prosilci za azil … Medtem azilni dom zapira izpostave, ker so prostori teh vedno bolj prazni.

  • Uredništvo

    21. 5. 2021  |  Politika

    Nemški časnik: Janša je opravilno nesposoben

    "Pritisk na kulturo in medije, civilno družbo in pravosodje se stalno stopnjuje. Potovanje v Slovenijo ter pogovori s politiki, umetniki, novinarji in znanstveniki kažejo na vse to ‒ in še več: razklana, skrajno polarizirana država, ki se opoteka pod agresivno retoriko in radikalnim pristopom moža, ki ga nekateri označujejo kot izkušeno 'politično žival' s solidno podporo, drugi pa kot brezobzirnega narcisa s preganjavico."

  • Jure Trampuš

    21. 5. 2021  |  Mladina 20  |  Politika

    Zastave sramu

    Vse, ampak res vse je narobe s potezo, ki si jo je privoščila slovenska vlada. Zastave Izraela, ki so jih v znak podpore tej državi, v resnici pa gre za podporo ekstremistični politiki, obesili na stavbo slovenske vlade in sosednjo palačo, kažejo, da Slovenija kot država neposredno podpira državo Izrael, ki že desetletja sistematično krši mednarodno pravo, mirovne sporazume, resolucije Združenih narodov in v imenu boja zoper Arabce, Palestince, muslimane, v imenu permanentne vojne, ki jo spodbuja tudi sama, tepta človekove pravice in ubija. Seveda ni edina, vsa krivda ni le na izraelski strani. En ekstremizem spodbuja drugega in palestinski Hamas je zrcalna slika izraelske agresivne politike, tudi on izkorišča, poglablja bedo Palestincev. Gre za kompleksna vprašanja, zapletena razmerja moči v regiji, a Slovenija se je z izobešenjem zastav neposredno opredelila za izraelsko stran.

  • Zakaj bi na volitvah zmagali, če pa jih lahko ukrademo!

    James Franco je leta 2018 nastopil v šestih filmih, leto prej v petnajstih, še leto prej v desetih. Bil je povsod. Zdaj ga ni nikjer več. Ker so ga številne ženske obtožile spolnih zlorab ( ja, imel je tudi svojo filmsko šolo, kjer je spolno nadlegovanje zapakiral v »študijski proces«), so ga skenslali. Napovedanega nima niti enega samega filma.

  • Lara Paukovič

    21. 5. 2021  |  Mladina 20  |  Družba

    #JazTudi in spolna vzgoja

    Kim Jiyoung je ženska, rojena leta 1982. Njena zgodba je iz Južne Koreje, a bi lahko bila iz katerekoli države na svetu. Ko je hodila v osnovno šolo, je imela nadležnega sošolca. V klopi je sedel zraven nje in jo, kadarkoli je vstal ali pa se usedel, »pomotoma« sunil s komolcem. Od nje si je izposojal šolske potrebščine in jih namenoma izgubljal; ko jo je videl na hodniku, se je zaletel vanjo. Ko mu ni hotela več posojati stvari, se je začel norčevati iz njenih oblačil, načina govorjenja. Po incidentu, ko ji je čevelj zabrisal na drugi konec razreda, se je Kim pritožila učiteljici in prosila za novega soseda v klopi. Učiteljica se je poskušala z njo »razumno« pogovoriti. »Veš kaj, Kim Jiyoung, naj ti povem nekaj, za kar se mi že nekaj časa zdi, da tega sploh ne opaziš: temu fantu si všeč.« Kim je vztrajala, da je to nemogoče, ko pa je fant tako nesramen in so njeni šolski dnevi zaradi njega pravi pekel. Toda učiteljica je bila prepričana o svojem prav. »Fantje so takšni. Vedno so bolj nesramni do deklet, ki so jim všeč. Pogovorila se bom z njim, ampak zakaj ne izkoristiš tega pripetljaja kot priložnost, da postaneta prijatelja, ne da se kar presedeš v drugo klop?«

  • Vanja Pirc

    21. 5. 2021  |  Mladina 20  |  Kultura

    Nekateri nagrajeni, drugi kaznovani

    »Ideologija LGBT je postala agresivna v večini evropskih držav in želi izpodriniti našo primarno celico družino ter naše vrednote,« je oktobra 2019 v intervjuju za tednik Demokracija razmišljala Ana Zagožen. Ni naključje, da je tako homofobno izjavo delila ravno s propagandnim glasilom stranke SDS. Tudi sama je namreč članica te stranke. Zastopa jo v ljubljanskem mestnem svetu. Tudi tam je že govorila o »ideologiji LGBT«.

  • Peter Petrovčič

    21. 5. 2021  |  Mladina 20  |  Politika

    Igra zastaranja

    Ko je Janez Janša po mesecih prestavljanja narokov vendarle stopil pred kazensko sodišče v Celju, se je obravnava končala, še preden se je začela. Oba sodnika porotnika, ki v sodnem senatu sedita ob poklicni sodnici, sta bila izločena, ker sta člana SDS. Naključje? Morda.

  • Pia Nikolič

    21. 5. 2021  |  Mladina 20  |  Politika

    Vojak, lovec, moralni razsodnik, vse to je novi slovenski generalmajor

    Slovenska vojska je bogatejša za generalmajorja. Laskavi čin si je prejšnji teden prislužil poveljnik sil Slovenske vojske Miha Škerbinc. Podelili so mu ga 15. maja na slovesnosti ob dnevu Slovenske vojske.

  • Monika Weiss

    21. 5. 2021  |  Mladina 20  |  Družba

    Bomo žrtvovali črno človeško ribico?

    V zadnjih tednih, ko se je po enoletnih epidemioloških omejitvah po celi Sloveniji spet začel prebujati turizem, je v Črnomlju turiste (če je kakšen morda vendarle odtaval na jug) pozdravil močen, jedek smrad. Polja na obrobju mesta so namreč spet poškropljena s stranskim proizvodom bližnje Petrolove bioplinarne, s tako imenovanim digestatom. »Maska je učinkovita proti COVIDU-19, proti temu nenaravnemu smradu pa ne pomaga,« pravi domačin Riko Zupančič iz okoljskega društva Proteus.

  • Uredništvo

    21. 5. 2021  |  Politika

    Za odstop ministrice Simone Kustec več kot 17 tisoč zaposlenih v vrtcih in šolah

    Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) je po sklepu svojega glavnega odbora v času od 5. do 19. maja izpeljal zbiranje podpisov zaposlenih v vzgoji in izobraževanju k pozivu za odstop ministrice za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simone Kustec. Kot je po preštetju ugotovila imenovana tričlanska komisija, jih je na sedež sindikata v omenjenem roku prispelo skupno 17.113.

  • Luka Volk

    21. 5. 2021  |  Mladina 20  |  Politika

    Med čakanjem na muzej si oblast že postavlja spomenike

    Dimitrij Rupel je ob odkritju spomenika Demosu na Račjem otoku na posestvu Brdo povedal, da se »zdi, da se zgodovina ponavlja, kot da smo se po tridesetih letih vrnili tja, kjer smo že bili«. V resnici je imel prav. Zadnje leto je bilo polno obujanja spominov na čas osamosvojitve, od oglašanja Jelka Kacina iz Cankarjevega doma do vsakodnevnih zgodovinopisnih utrinkov na vladinem profilu na Twitterju. Oblast dokončni monument svoji takratni in sedanji odličnosti načrtuje v podobi Muzeja osamosvojitve Slovenije. A da bi spomin na osamosvojitev ostal živ tudi v prehodnem času, si že sproti postavlja nova spominska znamenja – in stara skriva.

  • Lara Paukovič

    21. 5. 2021  |  Mladina 20  |  Politika

    Živimo v vznemirljivih časih

    Nova sramota za Slovenijo na področju likovne umetnosti: potem ko je slovenski veleposlanik v Rimu nasprotoval razstavi slovenskih umetnikov v muzeju MAXXI, enem izmed najvplivnejših evropskih središč sodobne umetnosti – razstavo so k sreči kljub temu pripravili in odprli –, je zaradi nasprotovanja kulturnega ministrstva odpovedana razstava slovenskih umetniških del, ki naj bi bila v času slovenskega predsedovanja Evropski uniji na ogled v evropskem parlamentu v Bruslju.